Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.13(42)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Neissi - na Nutramigen
Hej:)
Majowa... sliczna Majusia:)A byla taka maluska :)
Dzis zaliczony spacerek na ul Dluga w Gd:)Stoi piekna duuuza choinka:)
A Borysek juz robi postepy w raczkowaniu :)
Majowa a do kiedy Maja ma pic nutramigen?Mnie wczoraj alergolog mowila ze przynajmniej do 9 m-ca.
witaj MajowaMaju:) córcia cudowna!!

my przez ostatnie 2 dni walczylismy z gorączka :/
Piotruś pierwszy raz dostał gorączke po szczepieniu - reakcja na szczepionke pneumokokową , temperatura 39,5 , zadnych innych objawów, na szczescie po Ibumie bardzo ładnie spadała, a w 2 dobie juz ustapiła, teraz juz ok
szczepiła któras z Was na pneumokoki i wystapiła u kogo stez gorczka?

ida Mu juz góre jedynki :) jestem ciekawa kiedy sie przebija

Mały wazy 8 kg, kurcze taka troche chudzinka przy Waszych Maluszkach , choc lekarka mówi ze waga prawidłowa
hej,uf jak dobrze,że nasze wątki nie pędzą jak szalone,to nawet ja daję radę co któryś dzień wszystko nadrobić :-) prasowanie jak zwykle czeka,ale co tam... nie ucieknie :-) (niestety)
Majka jest śliczniutka,mała spryciara z niej :-)
jak pisałam już kiedyś teraz opiekuję się takim 6-tygodniowym maluchem...kurcze dziewczyny,jak ten czas zasuwa.Tak patrzę na niego i widzę swojego Wojtka dosłownie przed chwilą,,,a tu już prawie 8 m-cy. Całe szczęście mały Antoś jest grzeczniutki,sporo śpi i daje "ciotce" odpocząć (a nawet nadrabiam zaległości w czytaniu,bo w domu,to czasu nie mam :-)
trzymajcie się cieplutko,bo wielkie mrozy ponoć zapowiadają :-)
Olu bratowa córe szczepiła i pierwsza dawke tez ciężko zniosła, teraz jakos ida na powtórkę.(mała ma 15miesiecy)

bylismy dzis u tesciow po syna, pogoscilismy sie i wyjechalismy bez niego bo go dziadek namowil na dalszy pobyt niby sie ciesze bo lzej z jednym dzieckiem ale jakos tak smutno mi.
własnie jakies to takie dziwne z tym zostawianiem dziecka. jak non stop sie siedzi z maluchami w domu, to zaczyna to byc meczace z czasem, ale jak tylko nie widzi sie jednego z maluchow kilka lub kilkanascie godzin, to wlaczaja sie wyrzuty sumienia
Mimii,

Maja ma olbrzymie klopoty z nietolerancja laktozy, nawet przy Nutramigenie podawalismy Delicol (enzym laktazy), bo lekarka pwoiedziała ze Nutramigenie sa mimo wszytko sladowe ilosci nie wykazywane na opakowaniu.
Tak naprawde nie wiedzielismy, czy mała ma nietoleracje bialka mleka krowiego, no bo niby jak to sprawdzic, na dniach jednak sprawdzalismy, dla dzieci nie trawiacych laktozy, ejs łatwieszy sposób sprawdzenie nie katujac dziecka normalnym mlekiem laktozowym, jest takie mleko Enfamil O-Lac (bez recepty, koszt oik 28 zl, jak to te wszystkie mleka bezreceptowe), z bialkiem mleka krowiego ale bez laktozy, majka dostala mega wysypki, takie pokrzywki, na calej buzi, szyjce, w zgieciach lokci i przedramionach, ale buzia z szyja doslownie byly czerowne jak pomalowane, do tego poplakiwała na kazdego bączka (nagromadzily sie jej tam gazy) a od tamtej pory nie robila kupy i dzis to juz wogole przestala jesc,, jak zjadla o 12 w poludnie tak o 21 przez zsen wcisnelam jeje 60 mleka, wiec u ans pewnie Nutramigen zagosci na dluzej.
dziewczyny,
dziekujemy za wszystkie cieple slowa, no rosnie nam szkrabek, niby ciuszki na 62 wydaje sie tak malo, ale startowalismy z 40-stek:) to jest skok milowy.
No ja strasznie boje sie tych szczepionek, Maja jeszcze nie szczepiona, mamy zaswiadczenie od neurologa ze na razie nie moze byc szczepiona, no ale kiedys trzeba.

Petra, ja to ostatnio zyciuwke w prasowaniu pobilam, wszytkie ciuchy ciazowe i Majki wczesniakowe, juz zapomnialam jak to sie robi:) ja teraz nie prasuje, nie ogarniam, tylko to co trzeba, ale podziwiem, jak tak patrzalam na te wyprasowane rzeczy to rzeczywiscie oko ciesza, i wygladaja jakos tak lepiej:):)

Dobrej nocki
Mimii Borysek powoli raczkuje ?? Super :-)

Mój leniuch to nawet ostatnio dupki nie podnosi, nie pełza tylko skrzeczy :D:D
Malutka,
będzie dobrze,
Majka skrzeczała przed każdą nowa umiejętnością:) wypatruj postępów:)
Majowa ale sama wpadlas na to by podac Enfamil O lac?czy pediatra ci powiedziala??jak bede na szczepieniu to zapytam. a ta laktoza w syropie-jak maja reaguje??
Mimii,

pediatar nam wskazała Enfamil O-Lac, mamy narawde świetna, niesamowita babka i generalnie kopalnia wiedzy jeśli chodzi o zywienie zarówno niemowląt jak i wczesniaków, jezdzi na konferencje, widać ze babce sie chce, a do tego zawsze pod telefonem, i zawsze kojarzy dziecko, jak dzwonisz z wysypka i jeszcze pamieta ze było odparzenie i pyta jak pupka. No dobra dosyc zachwalania, bo w piorka obrosnie:)

Mimii, jeśli chcesz, ja mam praktycznie cała puszke tego Enfamilu, wazna do 21.12 (otworzylismy 22.11), moze chcesz spróbować, u nas pójdzie do śmieci a szkoda tych 28 zł jesli miałabys wydawać.
Daj znać, moze skorzystasz.
Jaki syropek masz na mysli?
Generalnie po tym jak kiedys pediatra w przychodni kazała nam dac Lakcid probiotyk który w składzie ma laktozę, i była maskara, zawsze uważnie czytam ulotki.
Maja nie dostaje nic co ma laktozę, a naprawdę trzeba uważać,
majka ze względu na refluks nie powinna dostawać glukozy, szczególnie w nocy, ze względu na tworzące sie kwasy, szukałam jakieś herbatki owocowej niesłodzonej, bingo, znalazłam herbatki Humana sa nie słodzone, ale co w skaldzie laktoza, czasem sie zastanawiam po co w herbatce laktoza?
a samej wody nie wypije? sama zaparzaj herbatki, na pewno dzieciom mozna dawac roibos, ma ciekawy smaki i nie ma taniny.
hej witamy sie dzisiaj, tzn wsumie ja bo Filipek ma drzemke :)
my dzisiaj zostajemy w domu bo jak narazie pogoda jest kiepska :(
Majowa....
chodizlo mi o ten delicol. Jesli moglabym sprobowac z tym mlesiem to fajnie by bylo ,gdzie odbiór ewentrualnie, bo nie pamiętam skad jesteście. Wizyte mam 30.12 bo akurat przypada nam 3 szczepienie to bym zapytala. A gdzie chodzicie do pediatry i jak się Wasz lekarz nazywa? Tak na wlasna rekę to nie chcialabym mu podawac tego mlesia. W laccidzie jest lactoza??? WoW--- a ja niekiedy podaję malemu jak mi się Dicoflor skonczyl,z reszta jakis czas temu podawalam laccid;/ kurde faktycznie trzeba czytac te ulotki ;/Dzieki za informacje.

Pisalam wam kiedys ze w szpitalu lekarka doradzila nam baanie na mukowiscydoze by ją wykluczyc bo moj synek wogole nie wyglada by na nia cierpial,ale ostatnio kolezanka wyczytala ze nietolerancja pokarmowa czesto jest mylona z mukowiscydoza;/ ech... jak ufac tym lekarzom...ale ten temat juz byl dawno poruszany ;/Szkoda gadac;/
MajowaMaju my mieliśmy identycznie z tym Enfamilem 0-lac. Pediatra nie miała pojęcia co zastosować i zaleciła to mleko, a wtedy to dopiero go wysypało.

Ja na noc daję tylko wodę. A probiotyk mamy sprawdzony BioGaia. Drogi, szczególnie jak mieliśmy dawać po 20 kropli dziennie, ale działa i Kuba nie chorował dzięku niemu.
Majowa ależ miło zobaczyc tą twoją perełkę! Gwiazda mała ;)
No i jakaż sprawna!

Moja to sie rozleniwiła totalnie... Zapomniała jak się przewraca, chce tylko siedzieć posadzona, leżeć ble...
Myślę, że niania ją tak nauczyła, bo ciągle u niej na kolanach siedzi... Super babka, ale zawsze się znajdzie jakiś szczegół do przyczepienia...

My zaczynamy sie nocnikować, ale z różnym efektem. Mma nadzieję, że starczy nam wytrwałości, żeby jak najszybciej opanować tą trudną i żmudną sztukę
mysle ze nie musisz tego zrzucac na ramiona opiekunki,
ja malej teraz siedzacej nie moge utrzymac bo chce wstawac, wszedzie i po wszystkim i nawet sie puszcza zeby "przejsc" od tapczana do puf.poprostu jak dzieciaki wykumaja nowa pozycje to chyba jedynie przykucie do podlogi na lezaco by poskutkowalo,a jak nauczyla sie siadac to tez lezenie poszlo w odstawke.

fajne u malej jest to ze wie ze broi, wie ze nie wolno zjadac papieru i jak znajdzie kartke odwraca sie tylemzeby wsadzic do buzi, albo z wielka uwaga bierze kable i jak tylko cos glosniej powiemy to sie wzdryga.
A ja dzisiaj poczytałam sobie trochę wątek majowy z listopada zeszłego roku jak dopiero się dowiadywałyście o ciąży :D Fajnie było poczytać. Szczególnie reakcja MamyMarty na wieść o bliźniakach :-) To musiała być radość.
Pszczułka,

maja szaleje za wodę, chlala, bo nie piła, chlaby ja hetolitrami:) aw nocu to juz wogole, jak mału upuj:) szukalismy takiej herbatki, bo jak Maja miala 7 m-cy i nadal nic poza śmierdzacym Nutramigenem nie mogła jesc to lekarka powiedziala ze trzebaby jej jakies smaki podawac, ale znalazlam jest taka nowa herbatka Hipp, w takich malych szklanych sloiczkach (chyba do tesco weszly), 63 porcja, bez glukozy, laktozy i innych swinstw, jest na spokojny sen i dla spokojnego brzuszka, wlasnie ta druga podaje po obiadku.

Ten Enfamil moge dac, zaden problem, jestm z Gdyni Obluza, jestesmy czesto w centrum gdyni, w tym tyg bede tez na Zaspie i Zabiance bo mamy lekarzowo, wiec moglabym gdziues go ze soba wziac, tylko wazny do 21.12, wiec ta wizyta 30.12 to troszke pozno, chyba ze mozesz jakos podpytac lekarke wczesniej.
My jestesmy teraz pod opieka dr Sowy ze szpitala na zaspie, ordynator OIOM-u dla wczesniakow, ale z tego co widze na poczkealni mnostwo nie wczesniaczych dzieci prowadzi. Chodzimy do niej prywatnie.

Wiecie wlasnie 10.12 grudnia minól rok jak Maja chciała wyjsc pierwszy raz brzuszka, wtedy byloby bto jeszcze pozne poronienie, bo to byl 20-ty tydzien, i wlasnie 10.12 nasze zycie zmienilo kiierunek, wszytko stanelo na glowie, czas szybko leci, teraz Maja staje na glowie:)
Majowa to ok,dzieki za chęci ale nie mam jak wczesniej lekarki zapytac,szkoda ze wczesniej nie pisalysmy bo w pt bylam u alergologa;/ ale coz trudno...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry