Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.14(43)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=205650#fs

zapraszam
Cześć dziewczyny
My gluten wprowadzałyśmy... dziwnie trochę... Bo od 5-6 mca dawałam jej kromkę chleba do obgryzania :) Wiadomo, na początku to tyle co oblizywała, potem jakieś okruszki skubnęła, a teraz potrafi całą wtrząchnąć :) W międzyczasie, ale to od niedawna, zaczęłam podawać jej kaszkę zbożową - najpierw jako dodatek do jakiejś innej kaszki a po 4-5 dniach już samą zbożową jako posiłek Tą zbożową daję jej co kilka dni "dla odmiany"
Co do kąsania to u nas dziwna historia, bo ja od urodzenia karmiłam Emilkę przez nakładkę i co jakiś czas sprawdzałam, czy da się bez. No i jak na ironię, kiedy wyszedł jej pierwszy ząbek, to chętniej jadła bez, ale po kilku dniach jak mnie chapsnęła, to wróciłam do nakładek i już w sumie nie podejmowałam więcej prób karmienia gołą piersią..
tylko troche nadrobilam co pisalyscie, u mnie tak 3po3 dobrze,mlody tylko jakas delikatna jelitowke zalapal, ale my tez wiec to moze woda?!?

aniami ale tylko odstawienie to nie sposob to szczypniecie w momecie ugryzienia jest obowiazkowe ;) ja mojego pierworodnego tez tak oduczylam wa razy mnie hapna i to tylko dziaselkami(jak mu mocno swedzialy) i nigdy nie pozwalalam na przygryzanie czy wyciagania, glosno mowialam ałłłłłłła i ze nie wolno i te uszczypniecie, u mnie bylo w ramionko bo na pupie pampers, takl zeby troszke zabolalo malca, niestetymoim zdaniem tylko to pomaga odrazu oduczyc, bo maluchy jeszcze nie ogarniaja za wiele ;)
ja swojego karmilamdo 13 miesiaca, i moglabym jeszcze duuuzo dluzej bo nic mi nie robil w cyce.

pozdrawiamy Orkiestrowo :)
co do glutenu to ja doczytałam się takiej wersji,że u karmionych piersią małą dawkę ekspozycyjną podaje się w 5 i 6 m-cu,a potem można już normalne posiłki glutenowe,bez obaw (jak mm to zaczyna się od 6m-ca i zwiększa dawkę,chyba przez 2 kolejne m-ce,ale nie pamiętam za dobrze).Ostatecznie ja młodemu nie robiłam ekspozycji wcale, teraz ma 8,5m-ca i co kilka dni zjada normalną porcję kaszki glutenowej (owsianki,bo akurat mam otwartą)i ciamka sobie bułkę (czym jest zachwycony),we wcześniejszych schematach właśnie było,że produkty glutenowe wprowadza się od 10 m-ca.
oczywiście hematolog kazała nam koniecznie odstawić to żelazo (jesteście dziewczyny mądrzejsze niż moja pediatra hm co mnie w sumie martwi :-) bez urazy :-) na razie pobrano wojtkowi krew na kolejne badania,wyniki w poniedziałek
Ja właśnie zastanawiam się jak to jest z tym glutenem...
Wprowadiłam Nastce gluten (łyżeczkę kaszki mannej dziennie) w 5 m-cu jak jeszcze karmiłam piersią. Od 6m-ca przeszłam na mm i zaczełam dawać kaszkę mleczną manna nestle.
A teraz wyczytałam że:

"u niemowląt niekarmionych piersią niewielki ilości kaszki glutenowej wprowadza się po 5m-cu życia, natomiast pełne posiłki glutenowe powinnos się wprowadzać po 9m-cu"

Więc chyba za szybko wprowadziłam tak duże porcje z glutenem jak czytam nie ja jedyna ale te schematy żywienia co chwile się i tak zmieniają nie wiadomo w co już wierzyć..

A jak u Was z żółtkiem jaj w potrawach maluchów dodajecie?? Bo ja szczerze mówiąc to co jakiś czas kupuje tylko słoiczek gerbera krem dyniowy z żółtkiem:)
Ja też wprowadziłam jakoś ok 5-6 miesiąca i też dodaję tą kaszkę mannę z Nestle do kaszki ryżowej owocowej. Dawałam małej jeszcze taki słoiczki gerbera owoce z kaszką manną.
No tak nie zdążyłam dopisać bo Oskar krzyczał :)
Tak podaje kaszke,ale myslalam ze jeszcze cos innego...
Dziekuje :)
nasza pediatra zaleciła nam podawanie glutenu w 6 miesiącu i ja kupuje kaszkę bobowity pszenno ryżowa i tam jest gluten wiec więcej nie podaje...
Malutka zależy w której kaszce bo sa same kukurydziane albo ryżowe i nie w każdej jest

A dajesz małemu kaszkę ? w nich jest gluten.
ja wprowadzałam w piatym miesiacu ( wtedy jeszcze karmiłam piersia) i teraz tez rano dostaje do kaszy. ja mam kaszke manna chyba z nestle i ja dodaje. mi tak pediatra kazała wprowadzac, wiec wprowadzilam
mam pytanie...podajecie gluten??jesli tak to w jakiej postaci??
Mi nikt nie kazal...

przeczytalam takie cos na forum innym ....

Moje dziecko kończy wkrótce 8 miesięcy, nie stosowałam zalecanej ekspozycji na gluten. Kiedy gluten powinien pojawić się w jego diecie?

Jeżeli nie wprowadziłaś ekspozycyjnej dawki glutenu w 5. miesiącu (jeśli dziecko karmione jest piersią ) lub w 6. miesiącu (u dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym ), wprowadź go do diety maluszka, gdy skończy 9 miesięcy. Prawidłowe wprowadzanie glutenu do diety dziecka zapobiega chorobom związanym z nietolerancją glutenu.
dzięki dziewczyny za informacje, kurcze,eh z tymi lekarzami,nie wiadomo komu ufać... to żelazo przepisała nam pediatra,ale od razu też kazała się konsultować u hematologa,więc widać,że nie czuje się mocna w temacie.Całe szczęście już dziś mamy wizytę w Akademii,więc będę coś więcej wiedziała.Mam nadzieję,że te kilka dni przyjmowania tego syropu z żelaza mu jakoś nie zaszkodziły (oprócz czarnych stolców nic mu nie było)
Aniami ja jeszcze karmię piersią,ale u nas zębów brak,więc na razie nie mam tego problemu.Starszego karmiłam 14m-cy ale w tym czasie wyrosły mu tylko dolne jedynki(w 11m-cu) i jakoś potrafił tak ssać,że nie ugryzł mnie ani razu (ale może już był bardziej kumaty niż te nasze bąble,więc wiedział,że nie wolno :-)
trzymajcie kciuki za Tuśka dzisiaj,bo chodzę cała zdenerwowana teraz przed tą wizytą...
No u nas zabki juz na dniach beda,chcialam wczoraj z nakładka karmic ale był krzyk i płacz,gryzienie i zabawa tak jak przy butelce :/ a ja myslalam ze sie nauczy z nakladka to i butle zacznie pic a tu widze duzej wagi problem :( a tak to u nas wszystko oki :)
ja sie obawiałam pogryzienia, zwłaszcza ze Filipowi pierwszy zab wyszedł jak mial 3,5 miesiaca a tydzien pozniej drugi ale naszczescie nie pogryzł mnie i karmiłam go 6 miesiecy ale teraz to juz sobie wyobrazaam co by moglo byc :/ takze wspołczuje
Dziekuje dziewczyny... emi moze faktycznie nakladki cos pomoga, bo odstawienie i stanowcze NIE WOLNO to BOLI nie pomaga... i powiem wam boli jak jasna... bardzo chce go nadal karmic ale jesli tak bedzie to wygladac, to raczej nie dam rady :S
Od poczatku bawil sie piersia i pod koniec jedzenia zaciskal dziaselka na sutku i ciagnal delikatnie wesolo chichoczac. Wtedy problemu nie bylo ale z zabkiem to juz jest TRAGEDIA. A on nie rozumie bo przeciez wczesniej bylo fajnie, to czemu teraz mama nie pozwala.
o losie ;) wspolczuje. mojej szwagierce nadgryzla mala siksa brodawke i karmila ja dlugo jeszcze ;/
moze nakladka cos pomoze
Potwierdzam, na niskie żelaz kwas foliowy, ale nie taki slaby jak w ciazy tylko bodajze 5-tke, na recepte.

Pozdrawiam:)
Aniami, moja najstarsza- karmiłam ją rok- ugryzla mnie raz. Miała wtedy 8 miesięcy. Dostała lekkiego szczypańca w pupę i dość głośno i stanowczo powiedziałam "nie wolno". Pomoglo.

Petra, ja nie wiem kto Ci kazał żelazo brać ale ponoć nie powinno sie dawać jak wynik krwi wskazuje na jego brak.
Dawaj skoro tak zalecił lekarz ale z doświadczenia wiem- moja Małgosia miała baaaaaaardzo słabe wyniki i trafiła do dr. Bałandy (specjalista hematolog dziecięcy) na obserwacyjny na Polankach i tam dostałam zakaz podawania z informacja że dzieciom podaje sie kwas foliowy na odbudowę gospodarki żelazowej w organizmie.
Hej dziewczyny!

WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU!!! OBY BYL JESZCZE LEPSZY OD POPRZEDNIEGO

Wasze dzieciaczki wygladaja przeslodko w tych kapielach, fajne te nasze bobasy takie male klopsiki :)

U nas nowu rok przyniosl pierwszy zabek i nowy maly-duzy problem, z ktorym staram sobie poradzic ... Dziewczyny, ktore karmia jeszcze piersia - mialyscie problem z gryzieniem podczas karienia??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry