Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.20(49)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
cichutki nasz wątek się zrobił
u nas umiarkowany spokój,oby jak najdłużej.Starszak z przedszkola co chwilę przynosi katar,więc młody też chodzi zasmarkany,ale całe szczęście na tym się kończy.Powinien już mieć szczepienie 6w1, ale czekam aż będzie całkiem zdrowy (ciekawe,czy do wiosny tak będę czekać :-)
ząbkowanie dopiero teraz na całego (idą dwójki,ostatnia czwórka i powoli zaczynają się trójki)
fajny wiek tych naszych maluchów,18m-cy, jeszcze takie krasnale ledwo od ziemi odrosły,a już takie kumate :-)do tego wojtek zrobił się bardzo rozgadany,wszystko powtarza,ale też sam wymyśla różne słówka, jest naprawdę wesoło. Jest fajny, taki śmieszek,czasem potrafi się dosyć długo sam czymś pobawić, ale jest strasznie "destrukcyjny":-) czego się nie dotknie to poniszczy; a do tego wszędzie się wspina,wkłada paluchy,ciągle się spieszy,więc co chwila jest ryk,bo się o coś uderzył .Ostatnio to mnie przeraził;wspinał się na kanapę,wcale nie wysoką,zawsze sam na nią wchodzi,ale poślizgnął się i jakoś z niej zleciał na plecy (a obok stał koń na drewnianych biegunach);podnoszę go, a ten cały tył głowy ma we krwi-myślałam,że zawału dostanę. Po oczyszczeniu okazało się ze ma tylko trochę zdartą skórę,ale wyglądało masakrycznie. i tak cały dzień muszę mieć oczy w koło głowy,bo jak nie jeden, to drugi coś kombinuje.Wieczorami to psychicznie (i fizycznie też) padam.
a najbardziej rozwala mnie mój M,któremu się jeszcze córeczka marzy :) chyba bym do końca osiwiała :-)
a zdradźcie, co Mikołaj przyniesie waszym dzieciakom. Bo u nas zainteresowanie zabawkami to kiepskie bardzo,ale może coś jeszcze podpatrzę :-)
hej dziewczyny!!!
Co u Was? Jak dzieciaczki?
Neisi a u Was??
Pozdrawiam :)
Slonko, duzo zdrowka dla Mai.

Ja tez sie rozlozylam, no ale mnei to mozna tylko syrop nie syrop Prenalen, wzilam tez na wlasna reke Oscillococcinum, zeby sie jakos na nogi ostawic. Mama nadzieje ze tylko Majka nie podlapie nic ode mnie. Musimy sie jeszcze zaszczepic przed operacja styczniową.
Nas niestety w czwartek znow nie bedzie bo Maja nadal chora, no i ja sie tez rozlozylam i mam zapalenie gardla.
U Mai ostatnio znow wrocila alergia + miala zapalenie spojowek i do tego zapalenie ucha. Wczoraj bylysmy u kontroli bo Maja nie chciala pic antybiotyku i okazalo sie ze doszlo do perforacji blony bebenkowej :( Mamy teraz nowy antybiotyk ktory na szczescie pije bez problemu i zaraz po antybiotyku musimy isc do laryngologa zeby zobaczyl co z tym uszkiem, mam tylko nadzieje ze zadnych powiklan nie bedzie :(
Aga u nas bardzo p[omaga amsc Elosome, koszt niecale 10 zł ejsli dobrzez pamietam, ale chyba na recepte, nie sa to sterydy, bo takowa masc mamy, tez jest rewelacyjna ale bardzej inwazyjna. U nas atopia przeniosla sie na brzuszek, uda, pod koloanka, na cale przedramiona. Chyba jednak Mjaka nie moze tego nabialy jesc, bo poza tym dostaje tylko mleko mm, owowce 3 ktore jadla od zawsze.

Ech.

Nam Oillatum, Oillan, Emeollium nic nie pomogly, Mustella w miare, ale najpeszy oakzal sie zel do mycia A-derma (pani w aptece jak majka juz miala tak mega rany, powiedzial ze maja rodzicow ktorzy przychodza i mowia ze to "mercedes" wsrod emolientow) w aptece w ktorej prowadza na pewno maja probki i starczaja na kilka arzy bo mto takie male buteleczki, maja bardzo bogaty krem na bardzo silne zmiany, krem i balsam juz na najlzejsza psotac, byl tez super ale jak nam sie skonczyl i nie bylo w aptece kupilam balsam z SVR Exeliarine i jest extra, na moje suche nogi tez zdzialal cuda. Moze akurat tobie sie tez sprawdzi. Ale jseli widzisz ze Emollium dziala to sie tego trzymaj. I pamietaj ze atopia nie lubi dlugich kompieli, lednia woda, max 5 min (mimo ze na emolientach pisza min 15 minut).
Agnieszka sprobuj dexeryl, u nas bardzo pomogl. To masc na bazie glizeryny i parafiny, koszt 200ml ok 18zl naprawde super krem.
Tak z krwi bo juz lekarze sa bezsilni i powiedzieli ze musimy czekam na wynik wiec okaze sie co i jak..napisze

Oj Agag moze byc to atopowe jak sie drapie i chropowate ma..zobacz u lekarza ale moze to byc lub od czegos od jedzenia

fajne wyjasnienie

http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Atopowe_zapalenie_sk%C3%B3ry

ale to swiad plus suche miejsca to najbardziej do tego prowadzi...smarowac smarowa i jeszcze raz smarowac ja juz mialam mnostwoooooo kremow i chyba najwiekszy postep widze po Emolium
Agnieszka co to jest to atopowe zapalenie skóry?
Emilce tez ostatnio coś się stało ze skórą... Ma coraz więcej takich miejsc bardzo chropowatych i nieprzyjemnych w dotyku, zwłaszcza na nóżkach. Chyba ją to trochę swędzi, bo drapie nogi jak siedzi na nocniku. Jutro spróbuję zarejestrować ją do lekarza i przy okazji chyba szczepienie jakieś jest na 18 miesięcy (nie jestem pewna, ale przy rejestracji mi pewnie przypomną)

Co do mówienia, to Emi też "słów" mówi raczej mało, choć ostatnio coraz więcej, ale za to trajkocze po swojemu jak opętana!

Dziewczyny przypominam że w ten czwartek jest znowu Sherborne jak coś...
No u nas choroba pomalu ustepuje. Gardlo troszke nadal czerwone:( ale na szczescie goraczka po 4 dniach ustapila.

Agnieszka jakie badania robilas na alergie?z krwi?
Bo podobno takim malym dzieciom sie badan nei robi bo nei sa wiarodajne;>??

Cicho tu, majowe mamuski gdzie jestescie i co porabiacie w te jesienne dni??

MamoMarty ty to wogole zyjesz?Jak blizniaki??

Borysek coraz wiecej slow moiw, choc na tle dziewczynek majowo czerwcowych i tak malo,ale to chloipiec wiec sie tym nei przejmuje :)jak sie rozgada to nei ogarne ;)
Pozdrawiamy
My naszczescie zdrowi choc strach powoli bo pogoda sie psuje ale mam nadzieje ze bedzie dobrze,zabki ida dalej
Dominik pije w dzien z niekapkow albo butelek kubusia
a pije mleko 3-4 razy,ale to dlatego ze jestesmy na diecie i niewiele moze jesc :( mamy Atopowe zapalenie skory i czekamy na wyniki czy alergia jest ale jest oki:) choc sie drapie duzo :(
hej !
My nadal chorujemy, goraczka juz 4 dzien, i moz ejeszcze byc nadal. DOstalismy bactrim-to taki polantybiotyk ;/
buziaki dla wszystkich!!!
Karola dobrze napisała, Zus opłaca składki ale nie daje pieniędzy na opiekę;)
polecam przeczytanie sobie "ustawy żłobkowej"
w przypadku emerytek wzrasta im emerytura

"1. niania została zgłoszona przez rodzica do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego;
2. rodzice albo rodzic samotnie wychowujący dziecko są zatrudnieni, świadczą usługi na podstawie umowy cywilnoprawnej stanowiącej tytuł do ubezpieczeń społecznych lub prowadzą pozarolniczą działalność;
3. dziecko nie jest umieszczone w żłobku, klubie dziecięcym oraz nie zostało objęte opieką sprawowaną przez dziennego opiekuna.

W przypadku utraty przez rodziców albo rodzica samotnie wychowującego dziecko zatrudnienia, ZUS będzie opłacał składki jeszcze przez 3 miesiące.

Co ważne, osoby sprawujące opiekę nad dziećmi, w tym także niania, podlegają obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym. Nie ma przeciwwskazań by nianią była osoba spokrewniona z dzieckiem, np. babcia."

"Umowa uaktywniająca powinna zostać zawarta w formie pisemnej i winna zawierać:

strony umowy;
cel i przedmiot umowy;
czas i miejsce sprawowania opieki;
liczbę dzieci powierzonych opiece;
obowiązki niani;
wysokość wynagrodzenia oraz sposób i termin jego wypłaty;
czas na jaki umowa została zawarta;
warunki i sposób zmiany , a także rozwiązania umowy."

Polecam tą stronke wszystko tam fajnie jest napisane

http://dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/przedszkolak/289639,Umowa-uaktywniajaca-dla-niani.html

ale te 1200 to jest tylko opłata za zus a nie jako pensja... a moja mama jest na emeryturze wiec i tak ma zusy zapłacone
no wlasnie od jakiegos czasu podobno w zusie mozna zglosic babcie lub innego czlonka rodziny, ktory sie opiekuje maluchem (od urodzenia do lat 3) i zeby odciazyc rodzicow, panstwo wspiera 'babcie'' poprzez placenie za jej opieke nad naszym dzieckiem w wysokosci okolo 1200zl jakos tak.
warunkiem jest wlasnie przedstawienie zaswiadczen o zatrudnieniu obojga rodzicow w zusie i wypelnienie kilku wnioskow. babcia moze byc na rencie lub emeryturze.
emi napisz cos na temat tego programu, bo u nas wiekszosc czasu fifi siedzi z babcia a my jestesmy zatrudnieni
Szukam i przez UP i na własna rękę, efektów nie ma :/
Ja się tym interesowałam, ale jest jedn szkopuł by rodzice byli zatrudnieni wiec do puki nie znajdę pracy to z tego nici

nasza mala tfu tfu teraz tez zdrowa, chetnie bysmy przyszly na nastepne zajecia, ale do tego czasu jeszcze troche, wiec zobaczym.
Nie podajemy Milenie mleka w nocy oj juz dawno, jedynie piciu. Poniewaz lekarka twierdzi, ze jest ona bardzo wyrosnieta, daje jej tylko mleko z rana i ok 18 na kolacje (po 210ml). najchetniej nie podawalabym jej go wcale, bo ma krostki na policzkach, ale wydaje mi sie, ze buleczka na sniadanie to troszke malo.

Jagoda, szukasz na wlasna reke pracy? bo ja ostanio dostalam propozycje z UP i musze w pon dzwonic ;/
a tak wogole, to czy ktoras z Was weszla w ten program, ktory nasze panstwo zaproponowalo i dostaje teraz pieniazki, za opieke dla babci nad dzieckiem?
nie pokręciłaś aga nicku :) faktycznie dużo dzieciaczków było :))
ja to się nadal zastanawiam czy mojego ciągać bo on jednak się chyba nie nadaje nadal :)))

no rozmowa była ale nie nastawiam się jakoś specjalnie. Nie poddaje sie szukam dalej...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry