Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.20(49)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze Aga tez uwazam ze to ze nam sie udało bylo super osiagnieciem bo ja sama byłam w szoku ze mi sie tak łatwo udało :)
ale ja jak juz pisałam byłam bardzo zadowolona i Filip po zabawie tez :)
agag ja proponuje oplate za miesiac z gory tj. za te 2 spotkania. Ktos nie przyjedzie jego sprawa i jego strata. Sala bedzie oplacona i tyle. Zrob moze liste chetnych na te 2 spotkaniua w miesiacu i zobaczysz ile bedzie chetnych. Ustal swoje honorarium dodaj wynajem sali i zobaczymy na jaka kwote rozlozy sie na 1osobe.
Ja zapytam moja kolezanke,ale mysle,ze ona bedzie na TAK bo wczoraj pytala czy beda takie zajeci jeszcze,ze on chetnie.Takze jest nas juz 2:)
my tez sie piszemy na te 2 spotkania :)

Ale musiało być fajnie :) Szkoda, że nas nie było :( Nie możemy się wyleczyć. Oboje mamy katar i okropny kaszel. Nie wiem czy jeszcze zarażamy, ale wolałam nie ryzykować. U dentysty też nie byłam, więc jesteśmy podwójnie w plecy :/

Nadal czekamy na wynik MRI, a z IWRD dostaliśmy już pierwsze zalecenia do pracy w domu. Nie będzie to łatwe. Ciężko się też oprzeć wrażeniu jakby tresowało się psa :/ Nie mam jeszcze stolika i krzesełka do konkretnego ćwiczenia, ale powoli próbuję przy każdej okazji. Skutek jest różny. Jak nie chce współpracować to nic go nie zmusi. Najważniejsze to sprawić żeby chciał.

Ale mamy też sukcesy :D

Kuba 3 dni temu nauczył się pić z niekapka!!! Od razu schowałam butelki z pola widzenia żeby go nie korciło i pije tylko z niekapka, a kaszkę je już tylko łyżeczką. Różnie jest z tym jedzeniem, bo potrafi zechcieć jeść dopiero o 16 od rana, ale nie poddajemy się. Pije też bardzo mało, ale wcześniej wypijał hektolitry, bo traktował butelkę jako smoczek, więc nie ma co porównywać. Problemem jest brak sygnalizowania głodu i pragnienia. Kuba po prostu idzie do kuchni i bierze sobie coś, na co ma ochotę, ale jeśli nie ma w pobliżu jedzenia to nie pokaże, że chce jeść.

Kubuś umie też samodzielnie ułożyć puzle. Nie bardzo rozumie sens, bo usiłuje chłopcu dać dwie głowy albo dwa sweterki, ale umie je już wpasować sam.

Mówi mama, dada, bwa, bleh, pfe i mniam, ale tylko mniam i bleh ze zrozumieniem.

No i dziś udało mi się pisać na klawiaturze jego paluszkiem :)

Dziś pokazał mi też, że ma w pieluszce kupkę. Dotąd nie zauważał, że coś tam ma i zwiewał jak tylko chciałam zmienić.

A no i ze spacerami jest lepiej. Wczoraj poszedł ze mną za rączkę do samochodu i czekał aż otworzę mu drzwi. Czekał też ze mną aż tata otworzy drzwi od domu. Dotychczas chadzał własnymi ścieżkami i z reguły w całkiem odwrotnym kierunku niż ja.

Właśnie dostałam info, że jest już wynik MRI. Nie ma tam na szczęście nic strasznego :) Nie ma też jako takich zmian wskazujących na padaczkę. Jest coś, ale tak małe, że nie wiadomo czy brać to jako jego urodę, czy coś więcej. Neurolog musi go poobserwować. Jak macie namiary na super mądrego neurologa dziecięcego to dajcie proszę znać.

Pozdrawiamy z wichrowych i deszczowych wzgórz :)
Nessi, bardzo bardzo gratuluje wam sukcesow, ja rozmiawiam z P. Wojtkiem i on powiedzial wtedy zebyscie dali mi znac jak z wynikami z o*****ka i eeg i on wtedy poda jakies namiary, to taki dusza czlowiek, zasze tchnie i chce tchnac optymizm:) wiec w przyszlym tyg bede miala dla ciebie jakies info, amz tez ma kolezanke w pracy ktora dostala taka pania od autyzmu do grupy przedszkolnej, ejst tylko do ejje dziecka dodatkowo, miasto za to placi, postaramy sie zdobyc jakeis namiary, albo najlepiej skontaktowalabym cie z ta dziewczyna, to zawsze zbedne polaczenie i znieksztalcenie informacji.

I teraz Niessi, ja juz keidys wspominalam, ze mam anmiar an swietnego neurologa, czasem troche nastraszy, ale jesli ma cos znalesc, to znajdzie, znalezlismy go sami ale potem polecil nam ja tez P. Wojtek, i sam podsumowala, ze jak ona juz czegos nie stwierdzi to nikt,

wiec jesli chcesz to daje: Bogumiła Maćko-Trzpis, tel.: 501854945

radze raczej nie czytac opini an forum, sa rozne pewnie, zalezy kto z jakim dzieckiem trafil, polecam jako sprawdzonego i polecanego roniez przez nasza dr Sowę. Nas kasuje 180 zł za wizyte, od kolezanki z przuszcza wziela 250 zł (jezdzi z Gdyni) wiec naprawde duzo, ale uwazam ze choc raz warto, moze mozecie gdzies do gdanska dojechac do kogos? tylko wazne zeby Kubus dobrze sie tam czul, cghodzi o to ze jak przyjezdza do domu to dziecko zachowuje sie tam normalnie, bo ejst u siebie nie ma zafałszowania obrazu, ona przryjmuje tez na Zaspie, ale kolejki bradzo dlugie, jesli by wam podpasowala zawsze mozna sie do niej tam juz umowic i tak zgrywac terminy a brac ja wtedy kiedy potrzeba albo gdy akurat terminu nie ma na prywatna wizyte, przyjezdza bardzo szybko, chyba ze na urlopie, no ale wtedy to tez max tydzien -dwa.

Przemysl, moze skorzystaqsz.

Oj bardzo sie ciesze z Kubusia i z dobrego wyniku badania:)

a jak u was z kupkami? nadal z płaczem i po czopku czy troszke znormalniało? a jak Kubus tak nie syganlizuje glodu jak jego waga, bo dieta tez troche skomlikowana, nigdy chyba nie pytalam ile on wazy?

TRzymaj sie ciepło!!!

Ps. wiedzialam ze wam sie spodobaja zajecia S.:):) szkdoa ze nie mamay jak dojechac:(

Buziole!
Jakby co my też chętni na te spotkania.

Bardzo się ciesze z osiągów Kubusia!
Majowa taką terapeutkę dla autyków można "uzyskać" z poradni na Schopina w Gdańsku z tego co pamiętam, ale szczerze mówiąc to kilka lat temu miałam okazję współpracować z trzema i powiem szczerze, że średnio są przygotowane... No może inaczej... nie mają raczej doświadczenia... też źle... Z tego co pamiętam, to baaardzo słabo im płacą i w związku z tym te terapeutki to są często dziewczyny tuż po studiach z niewielkim doświadczeniem i przygotowaniem niestety... Nie chciałabym źle oceniać i ogólnikować, ale naprawdę takie miałam wrażenie. Tym bardziej że moja przyjaciółka też pracowała w tej roli. Chociaż to pewnie zależy na kogo się trafi...
Dużo lepszą opinię mam o ośrodku dla autyków na Dąbrowszczaków. Tam z kolei są prowadzone BARDZO DOBRE kursy z terapii behawioralnej dla rodziców i opiekunów dzieci autystycznych. I takie szkolenie bardzo polecam, nawet jeżeli Kubuś jest gdzieś na obrzeżach spektrum autyzmu. One są dosyć drogie, ale naprawdę warto! Ja byłam tylko na jednej części z 3 tego szkolenia i do dziś korzystam ze zdobytych tam umiejętności.
Poszukam też, mam bardzo dobrą książkę o zespole aspergera, tylko nie wiem, czy jej komuś nie pożyczyłam, Jak coś to i Tobie mogę pożyczyć.
A co do określenia, że tresujesz jak psa... No cóż... niektóre umiejętności trzeba długo i żmudnie powtarzać żeby stały się nawykiem a potem umiejętnością. Taką katorżniczą pracą udało mi sie naprawdę mocno wyprowadzić Szymka z Aspergera. Tobie też się uda.

Co do Sherborne to ja również myślałam o tym, żeby były karnety dwuwejściowe na miesiąc. Prawdopodobnie koszt takiego karnetu to będzie 25 zł (maksymalnie 30, ale to się jeszcze okaże z przyczyn odemnie niezależnych)

Mam też niespodziankę :)
Udało mi się namówić do podobnego przedsięwzięcia koleżankę specjalizującą się w zajęciach muzyczno-instrumentalnych :) I w tygodniach pomiędzy sherborne ona będzie prowadziła muzyczne też na zasadzie 0,5 muzyczne, 0,5 sala, 0,5 kulki

Co Wy na to?
Czy uważacie że taka cena jest do przyjęcia? Czy jest za niska za wysoka? Proszę o naprawdę szczere opinie..

Dla osób którym by taka oferta odpowiadała prośba: podajcie dni (dzień tygodnia) które by Wam najbardziej odpowiadały

Planujemy jeszcze z tą koleżanką zrobić jeszcze jakieś zajęcia otwarte dla osób które chcą się przekonać czy warto :)
Dam Wam oczywiście znać, bo jak dla mnie jesteście grupą uprzywilejowaną :)
MajowaMaju znam dr Trzpis aż za dobrze. Raczej nie skorzystam, ale dzięki za info.

Mimii dzięki za namiary. Będę tam dzwonić, bo dziś mi się nie udało dobić.

agag czytałam o tych kursach i jak znajdę kogoś do opieki nad Kubą to pomyślę o wybraniu się na taki. Na tą osobę z urzędu nie mam co liczyć, bo to jest tylko dla mieszkańców Gdańska no i taki drobny szczegół, że trzeba mieć diagnozę na piśmie, a ja jej raczej nie dostanę. Przynajmniej nie prędko. Wcześniej nie wiedziałam o co chodzi, że tak długo czeka się na diagnozę, teraz już wiem.
Neissi cieszymy sie razem z wami z dobrego wyniku i postępów :)
trzymamy kciuki za dalsze sukcesy

Agnieszko jak dla mnie świetny pomysł z tymi zajęciami ruchowo-muzycznymi. Myślę ze 30 zł to nie jest dużo za takie zajęcia. Wiec my sie na to piszemy.

dla mnie cena 30zl/miesiac jest ok. Co do dnia to moze jakos srodek tyg, bo a to wyjazd w pt albo powrot w pn a sr to tak ok b6y bylo. Instrumenty ok, super:) fajna tez rytmika by byla ale chyba nasze dzieci sa za male;/
Uściślę żeby nie było nieporozumień
Zajęcia sherborne i zajęcia muzyczno-instrumentalne byłyby oddzielnymi zajęciami, ale można zapisać się na oba.
Karnet 2x sherborn 25-30zł i karnet 2x muzyczne 25-30 zł
Zanim ruszymy, będą jeszcze zajęcia otwarte żeby się na własnej skórze przekonać czy warto :)
ahaaa czyli ja blondynka zle zrozumialam :) No tak pokazowe zajecia instrumentalne byly by ok :) ja nadal chetna :P
Teraz tutaj odpisuje rewelacja ja pisze sie na zajecia muzyczne i Twoje , jak pisalam w meilu dla nas było by super zeby takie spotkania byly organizpwane co tydzien, jesli moge przyprowadzic kolezanke to mialabym chętna mamusie z synkiem oplata mi odopowiada czyli jesli dobrze rozumiem w sumie 60 zl, dla mnie bydzie tylko kiepsko w srody , bo filip chodzi na 18 na lekcje plywania a wczesniej na szyachy i teraz kiedy w polsce jest moj maz to on z nim chodzi ale od 10 listopada wyplywa na miesiac i jestem sama i wtedy dla nas sroda odpada wiec dla mnie bylo by super zmienic na wtorek , czekam na informacje czy i kiedy sie spotykamy i uwazam ze platnosc z gory jak najbardzje ok ,
heh wszystkie założyłyście że to 30 czy 60 zł, ale ja mam nadzieję, że pozostanie przy 25 (albo 50) miesięcznie :)
Cieszę się, że zainteresowanie jednak jest :)
Co do muzycznych, to wiem, że koleżance najbardziej pasuje poniedziałek i nie wiem, czy w związku z tym też nie będę musiała wybrać poniedziałku właśnie, żeby juz nie mieszać...
Mi właściwie każdy dzień pasuje, więc ja się dostosuję :) Cenowo też myślę że jest ok. Wszędzie chcą ponad 20 zł za jedno wejście. Aga a kiedy będzie coś więcej wiadomo??

W poniedziałek mam urlop, więc myślę, że już we wtorek zapadną konkretne decyzje :)
My wstępnie też jesteśmy zainteresowane :) Cena nam odpowiada, a co do dnia to nam bardziej pasuje druga połowa tygodnia czyli środa czwartek lub piątek, ale jak coś to postaramy się dostosować.
aa i wtedy jeszcze pytanie, czy koleżanka z córą może dołączyć ?

My niestety w tym tygodniu odpadamy jutro idziemy do szpitala na CUM wychodzimy w piatek (robimy na zaspie zmienili i niema pobytu dziennego)
teraz chcialam sie was zapytac czy ktoras z was byla z takim wiekszym dzieckiem tam ? nie bardzo wiem co ze soba zabrac...

Jejciu Jagoda życzę żeby wszystko było ok i szybko zleciało...

Co do zajęć:
Zapraszam wszystkie zainteresowane osoby na BEZPŁATNE ZAJĘCIA OTWARTE
warsztaty sherborne środa 26 październik godz 16.00 (wiek uczestników 1 - 2,5 lat)
warsztaty muzyczne (taneczno-instrumentalne) czwartek 27 październik godz 16.00 (wiek uczestników 2-3 lat)

Zajęcia będą trwały 1,5 godziny i będą miały formę trójdzielną:
0,5 zajęcia na sali gimnastycznej
0,5 zabawy w sali dydaktycznej
0,5 zabawy na wewnętrznym placu zabaw (kulki)

Stałe zajęcia będą się odbywały w czwartki o godzinie 16.00 w Przedszkolu Niepublicznym "Trzynastka" w Gdańsku na ul. Startowej 9
Koszt zajęć od listopada to 30 zł miesięcznie za każdy z wariantów (płatne z góry za 2 spotkania sherborne lub 2 spotkania muzyczne).
Karnet 2-miesięczny czyli 4 wejścia na spotkania sherborne to koszt 55 zł (płatne z góry).
Jest tez możliwość jednorazowego uczestniczenia w zajęciach, wówczas koszt takich pojedynczych zajęć to 20zł.

Organizacyjnie: jeżeli chęć stałego uczestnictwa zgłosi większa ilość osób, to zajęcia sherborne będą się odbywały w 2 grupach wiekowych (wówczas grupa dzieci młodszych miałaby zajęcia z środę).

Po rozmowie z koleżanką która będzie prowadziła zajęcia muzyczne stwierdziłyśmy, że nasze dzieciaczki są na nie jeszcze za malutkie. Ale możecie przyjść na zajęcia otwarte i samemu się o tym przekonać.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry