Widok

MAJOWE Mamy 2010 :)) cz. 10

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
nasza 9ta czesc stuknela ponad stowke to pomyslalam o 10 _:)
witam w nowym wateczku :)

Maj 2010r.
02.05. Natus87 corka Julia Szpital Wejherowo
02.05 petra- chłopiec-Wojtuś,szpital Kliniczna :-)))
03.05 Slonko69 - dziewczynka - Maja - szpital Kliniczna :)
03.05 MamaMarty-2x dziewuszka: Marysia i Zosia/Madzia, szpital Wejherowo
04.05 MajowaMaja - córeczka: Maja
04.05 Azja - dziewczynka - Ula, szp. Wejherowo
07.05 Ola08 - chłopiec - Piotruś, szpital Redłowo :)))
07.05 anik21 - Filipek
07.05 Madzia_mika dziewczynka Milena, szpital Wojewódzki
08.05 izaqueen- chłopiec Adam
08.05 Demi:) - synek Filip(ek)
09.05 Aniusia
09.05 agag_agag - niespodzianka jeszcze
10.05 neissi - synek
10.05 Agnieszka1303,sunuś Dominik,Szpital Wejherowo
10.05 Patkagda- synek Patryk, szpital Kliniczna (wg. USG 4.05)
14.05 sauterelle- syn :)
15.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, szpital wojewódzki
18.05 szpital Kliniczna, Zuzia
19.05 hanka102 - Maciuś (ew.Wojtuś lub Maksymilian), szpital Redłowo
19.05 Mimii- chłopaczyk Borys, szpital kliniczna :)
20.05 kamilisia – chłopiec (Antoś lub Maksymilian)
22.05 cytrusowa0607
26.05 *emi
27.05 olusia-synek Jakub, szpital Zaspa
27.05 Aniami - synek Mikołaj, szpital Madryt
27.05 ~aya, Dominika
29.05 sanszajn, Sandra, szpital Redłowo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i ja się melduję no i wklejam uaktualnioną listę.
Ostatecznie stanęło na Marysi i Małgosi :)

Maj 2010r.
03.05 MamaMarty-2x dziewuszka: Marysia i Małgosia, szpital Wejherowo
07.05 anik21 - Filipek
09.05 Aniusia
09.05 agag_agag - niespodzianka jeszcze
10.05 neissi - synek
22.05 cytrusowa0607
26.05 *emi
27.05 ~aya, Dominika

To i ja się melduję :)

Maj 2010r.
07.05 anik21 - Filipek
09.05 Aniusia
09.05 agag_agag - córeczka
10.05 neissi - synek
22.05 cytrusowa0607
26.05 *emi
27.05 ~aya, Dominika

U nas niespodzianka okazała się dziewczynką Lista imion się zawęża, ale to jedno jeszcze nie zastało wybrane
Ello :)
I ja zgłaszam swoją obecność :)

W dniu Walentynek dużo miłości dla Was forumeczki :)
Też Wam życzę :)

Jutro wizyta u gina. Już się nie mogę doczekac wieści jak te moje kruszynki urosły :)
my bylismy u doktorka w piatek, bylam pierwszy raz podlaczona do cg, fajne uczcuie sluchac bicie serduszka malego. chlopczyk na 100% pokazal sie calkowicie :) wazy juz 1200gramm
No Witam Waszystkie Mamuśki po kilkudnowej nieobecności

Hehe miałam troche do poczytania,niespodziewałam się że aż tyle,ale lekturka już przeczytana :)

MajowaMamo bardzo ciesze sie że Majeczka jeszcze nie na świecie,oby tak dalej :)

Jesli chodzi o piersi to widze po stanikach ktore do tej pory nosiłam że sie powiekszyly,ale nic z nich nie leci a temperatura taka jak ciała

O koszuli do karmienia myslałam takiej własnie na guziki rozpinanej a do porodu wezme jakąś z domu bo mam kilka,a potem nie bedzie mi żal ich wyrzucać.

Pościeli nie mam jeszcze kupione,ale kupie dopiero jak bede łóżeczko wybierać.

Jak narazie to ja tylko jakiś drobiazgów mam bo u nas w Rumi likwidowany jest Sklep Świat Dziecka i w bardzo dobrych cenach kupiłam np: kilka ciuszków,łapki,czapeczke,smoczki

Miłego dnia
Witam Mamuski :)

MajowaMamo trzymaj sie dzielnie razem z dzidzia, na pewno bedzie wszystko dobrze :)

Troche sie rozgladam w Anglii na ciuszkami bo akurat jestesmy z mezem pozalatwiac pare spraw. Narazie jeszcze nic nie mam kupione i jak tak czytam co Wy juz macie to sie przerazilam. Jak przyjade to ide na zakupy dla dzidzi:) Co prawda mam obiecane troche rzeczy od kuzynki ale swoje to swoje :)

Pozdrawiam Was serdecznie i zycze milego tygodnia

Agnieszko a gdzie w Rumi jest ten sklep Świat Dziecka ?
Bo mowiac szczerze nie slyszalam o nim
Hej!!!
Ja tez dzis kupilam male co nieco :) nożyczki do paznokietków, grzebyk ze szczoteczka do wloskow no i smoczuszki a i okrycie kąpielowe dla mojego wyczekiwanego bobo :)

Pozdrowionka:)
Ja również melduję się w części 10. Pozdrawaim Was mocno i Wasze brzuszki.
Trzymajcie się ciepluchno w te zimowe dni :-)

image
image
witam Mamuśki i Maluszki w cz.10 :))
Dla zapominalskich dzis można było umawiać sie na szkołę rodzenia na klinicznej. Ja zaczynam 22.02 o godz.17:))

Jak cos tel w poprzednim wątku:)
witam i melduje się w 10 cz. :)
u mnie piersi sporo się powiększyły a siara wycieka mi od 17 tyg. raz na jakiś czas :)
dzwoniłam dziś do szkoły rodzenia na klinicznej zajęcia rozpoczynają się w poniedziałek o 17 :)
ogólnie to nasza Zuzia coraz bardziej sie rozpycha:)
pozdrawiam

Jagoda to się spotkamy w poniedziałek :))
Idziesz z mężem(partnerem) czy sama?

Pozdrowionka:))
Ja już po ginku....

Za 2 tyg następne usg bo jest dość duża różnica w wadze dziewczynek - 1495 g i 1060 g.
Mimii no to do zobaczenia :)
wiesz powiem ci ze jeszcze niewiem..
umawialismy sie na wspolne chodzenie ale w poniedzialek to chyba tylko taka organizacja bedzie eh zreszta niewiem...
a ty?

Dziewczyny Mimii i Jagoda proszę o relację i najważniejsze info ze szkoły rodzenia. Ja też chciałam chodzić ale niestety godzina mi nie pasuje tzn mojemu mężulkowi, bo on jest z pracy w domku dopiero po 17-tej, a ja sama nie dam rady dojeżdżać.
A wiesz gdzie jest od wielu wielu lat sklep Basia na ulicy Gdańskiej??
to tam niedaleko, a oto link jak wyglada:)
http://nasza-klasa.pl/profile/29704729/gallery/2
Hej!!!
Jagoda ja najprawdopodobniej ide sama, poniewaz tatus nie chce byc przy porodzie a poza tym raczej go nie namówię, bo jets upary jak osioł ;p No ale ja ide poniewaqz tak jak juz pisalam wczesniej- dzo wiem o dzieciach o ich pielegnacji ze wzgledu na opiekę nad rodzenstwem i dziecmi siostry ale chce sie nauczyc oddychac podczas porodu i zobaczyc jaki ten szpital, by wiedziec gdzi emam pojechac jak cos ;)Kolezanki maż powiedzial po porodzie, że gdyby "Lusia" chodziła na szkołe rodzenia, to porod bylby latwiejszy, bo ona przec nie umiala,a tak trwal 48h ;> Tzn jest to czas od odejscia wód płodowych. Także ide , 100zl to żaden koszt a przy okazji bedzie troszkę rozrywki ;)
Slonko69 a o relacj zadbamy :) jak beda jakies materialy to ci je przeslę :)
Mimii dziękuję, będę bardzo wdzięczna :) Ja właśnie tezsię boję, że nie będę wiedziałą jak oddychać i przeć. Na pewno jeszcze o tym poczytam, ale to nie to co SR. Opieki nad dzidzią też się nie boję, bo mam malutką chrześnicę więc "jestem na bierząco" ze zmiana pieluch itp.
To i ja się melduję:)

A my dziś na wizytę ;)

Do szkoły rodzenia chodzimy już od miesiąca z mężem, który wcześniej był zażartym przeciwnikiem rodzinnego porodu, ale po zajęciach w szkole rodzenia zmienił zdanie, ponieważ pani położna rozwiała jego wszelkie wątpliwości.

Poród składa się z 2 części: pierwszej, w której skurcze są częste, ale się nie rodzi (i tu wskazane jest by ktoś był z rodzącą i ją wspierał duchowo, chodził z nią i przypominał o oddychaniu) i drugiej, czyli wtedy kiedy rodzi się dziecko i trzeba przeć (i tu tatuś może wyjść, jeśli chce, a jak zostaje to i tak stoi za głową mamy i pomaga jej przeć, także ni widzi wszystkiego co dzieje się w kroczu). Potem tata idzie z położną myć i ważyć dzidzie i może ją przytulać przez jakiś czas, więc chyba warto:)))

Myślę, że to kwestia niewiedzy tak wpływa na naszych mężów i facetów, że nie chcą być przy porodzie, a jak ktoś kompetentny im wyjaśni co i jak i wskaże korzyści, to zmieniają zdanie:) A szkoła rodzenia to super sprawa, bo można się oswoić z tematem:)
Zgadza sie ja juz tez chodze prawie od miesiąca i jestem bardzo zadowolona :)
Hej Dziewczyny,
Ja zapisałam sie do szkoły rodzenia przy Przychodni Morena, zajecia rozpoczynaja się od 1.03 i są bezpłatne ( dofinansowanie z UM). Mimo, że Patryk będzie naszym drugim synkiem i w tej kwestii jakies doświadczenie mam do postanowiłam ponownie skorzystać ze szkoły rodzenia. 5 lat temu chodziliśmy do szkoły rodzenia prowadzonej przez położne ze szpitala wojewódzkiego płaciliśmy wtedy 200zł.

pozdrawiam Was i Wasze brzuszki :-)

image
image

Patka , a te zajęcia na morenie to w jakich godzinach i w jakie dni będą ?
mnie położne z moreny wystawiły do wiatru bo dopytywałam się o zajęcia od kilku miesięcy przy każdej wizycie i każdych badaniach... Zawsze twierdziły że nie ma co sie spieszyć, że jeszcze jest dużo czasu, że to dopiero w lutym zapisy na marzec, że zdążę, że nie ma dużo chętnych...
A 2 lutego oświadczyły że nie ma miejsc, bo "wczoraj" otworzyły zapisy i wszystkie miejsca juz zajęte... Zaproponowały żebym przyszła na kolejny kurs w kwietniu, który kończy się 7 maja czyli na 2 dni przed moim planowanym porodem.... Załamka
Przepraszam przekłamałam trochę niechcący, bo dzwoniłam w piątek rano, a odpowiedziały że już pierwszego dnia zapisów było więcej zgłoszeń niż mogły przyjąć i że już 2 lutego odsyłały...
Dla mnie jest w ogóle dziwne to, że kobiety które są prowadzone w tej przychodni od początku ciązy nie mają pierwszeństwa nad tymi które są z zupełnie innych rejonów gdańska... Powinny zostać przynajmniej poinformowane o konkretnej dacie rozpoczęcia zapisów, a nie że "jeszcze jest czas" a później nagle go nie ma..
Zaczynają się 1.03 o godz. 10. Z tego co kojarze to chyba 2 razy w tyg. Ranne godzinny to chyba ćwiczenia. Wiem ze w czwarteki w godz. popołudniowych- pewnie teoria. Ja dzwoniłam w styczniu i trafiłam na miła pania która poinformowałóa mnie ze od 1 .02 beda zapisy. 1.02 zadz około 8 i zapisano mnie. Z tego wynika że miałam szczęście. jak się czegos więcej dowiem to napisze
Pozdrawaim

image
image

hop do góry
Ja ide jutro na pierwsze zajecia, zobaczymy, podobno babeczka prowadzaca jest bardzo fajna.
Reszte czasu przeznaczam na pisanie pracy, juz niewiele mi zostalo, licze dni do konca lutego, w koncu bede miala spokoj. Oddam i nic mnie nie interesuje :)))
a my dzis bylismy na wizycie :D Maly wazy prawie 1,5 kg :D Rośnie zdrowo co nas bardzo cieszy :D Zastanawiamy sie nad wózkiem i chyba najbardziej podobaja mi sie x-landery i mebelkami do pokoju :)Sciskam mamuski :)
Hej Mamuski.
Dzis bylam na wizycie (konsultacji) u Ginekologa.
Okazalo sie ze zoladek Malutkiej sie unormowal i nie ma zadnych obaw ... Ulzylo mi strasznie .
Malutka za bardzo buzki nam nie chciala pokazac . :(
Pecha mam co usg to raczka buzie zakrywa.
Demi widze ze Twoj maluszek to ladnie przybiera ....
Moja ma zaledwie 1380g w 30tyg .
Mamuski gdzie jest najlepszy wybor wozkow?
Ciagle sie na nic nie moge zdecydowac a pozatym ciezko z finansami a wozki swoja cene spora maja.
Milego wieczorku Maluszkom w Brzuszku
tez jestesmy zaskoczeni ;)W ciagu ostatniego tygodnia brzuch mi strasznie wyskoczyl :)W koncu widac ze jestem w ciazy :D A z tymi cenami wozkow masz racje :/Masakra!
Hej!!!
No u mnie brzuszek tez widoczny ae patrze na Wasze suwaczki wiec za tydz mi jeszcze bardziej urosnie :)
Wczoraj byłam w mama i ja ;> Ponownie ;> To jest jakas masakra by coś wybrać :(( Dzis cala noc sniły mi się wózki ;> Chyba oszaleję ;>
Na poczatku nei chciałam ani x-landera ani mutsy ale chyba sie ku tym markom skłonię... Ale mutsy na piankowych kolach bo pompowane sa zbyt cieżkie. Tylko znów zastanawiam sie czy piankowe koła.... nie iwem jaka jest tez budka w spacerowce w mutsy, bo w x-landerze jest wyppasiona:)No nic do marca mam czas bo po wyplacie chcę juz kupic by czekał na mojego synusia:)

A co wy tak zamulacie konbitki?? |Znalazłam nas chyba na 5 str ;>?? Oj zaniedbujecmy naszą partię ;)
hej dziewczyny, ja dzisiaj wczesnie wstalam bo tak jakos nie mogłam spac. Wczoraj bylam na basenie i bardzo dobrze mi to zrobiło bo brzuch to mam nie dosc ze duzy ale wg mnie bardzo duzy, jak siedzialam w szkole rodzenia to wydawalo mi sie ze najwiekszy :)
Pewnie coraz mniej czasu na zaglądanie a więcej na zakupy przeznaczamy :)

Ja mam akurat urwanko w pracy więc pojawiam się ale nie tak często jak kiedyś...

No i leżeć mi się chce strasznie w domku :) Więc tam też sobie daruję częsty kontakt z laptopem :)

Fajnie macie z tymi wózkami.... Generalnie w sklepach żadnego wyboru dla bliźniaków nie ma... Zostaje internet ale w sumie to chciałabym zobaczyć co kupuję :)

U mnie wyprawka skompletowana- oprócz kilku kosmetycznych drobiazgów i łóżeczka- foteliki samochodowe też czekają :)

Za tydzień w poniedziałek kolejne usg. Zobaczymy jak dziewczynkom waga wzrasta... Szczególnie tej lewej bo malusia jest ;)

A i co do wagi usg to nie kierujcie się aż tak bardzo nią bo często jest przekłamanie lub mylna interpretacja :)
Moja pierworodna córcia ważyła w 8 miesiącu 3800 wg usg a urodziła się w terminie z wagą 3750 :)

Oj no cieżko jest się zdecydować bo dużo tego jest. gratulaje dla Ciebie MamoMarty że juz masz wszystko,szok ja mogę powiedzieć że nic nie mam,bo dosłownie mam kilka drobiazgów ale tak domyślam sie że jest to spowodowane że są bliźniaki i chcesz sie przygotować na wrazie czego tak moja koleżanka też mniała jak rodziła 29 listopada 2 chłopcówale urodziła w terminie :) a wózek maja z Tygryska bardzo bardzo fajny :) i niedrogi 799zł

Pozdrawiam
Miłego dnia
my tez juz wiekszosc mamy pokupowane tzn. pozamawiane bo u nas z terminami masakra, na meble musimy 2 miechy czekac :/, co mi zostalo do zrobienia to wyprawka dla mnie do szpitala i pierdolki dla dzidzi tj. szczotka do czesania, termometr i pierdolki. czuje sie coraz gorzej, brzuch mam juz wielgasny, kregoslup zaczyna bolec ogolnie blle :/ no ale jeszcze dwa miechy :)
dziewczyny czy u ktorej pokazuje sie celulitis? kurcze rozstepow u mnie jak narazie 0 a nogi brzydkie mi sie robia :(
No juz coraz ciężej niestety mamy coraz więcej do dźwigania :)
Nie u mnie jak narazie nic nigdzie się nie pokazuje,a może poprostu masz opuchnięte tak nogi??Więcej siedź i leż nie biegaj za dużo.
Hej Dziewczyny:)

no markotne mysli w kąt i głowa do góry!
Oj zazdroszcze takiej pięknej wagi bobaska 1,5kg. Majeczka coś się ociaga z przybieraniem, ale mam nadzieję, że jak jej osattnio nagadałam, to moze na następnym usg pokarza ze sie postarała:):)
Dziewczyny z wyprawki została nam tylko wanienka, normalnie dylemat mam, mąż chodził po sklepqach i tak jak w szkołach rodzenia mówią, chciałby kupić taka najzwyklejszą, a ja zastanawiam się nad taka wyprofilowaną dla maluszka, i tez taka gdzie to wyprofilowanie jest wyściełane antyposlizgowym materiałem, ale nie wiem czy wogóle warte to zachodu. Moze macie znajomych którzy wypowidali się w tym temacie?, bądź wy macie juz wyrobione zdanie w temacie?

MamoMarty trzymam kciuki za lewą dziewuszkę, a niech rosnie na potęgę.

Pozdrawiam was serdecznie.

Ps. Już mamy z Majeczką do przodu 23 dni:), jeszcze 5 dni do 32 tyg, to będziemy spokojniesze:)
A ja mam wielka ochote na bycie aktywna, najbardziej lubie spacery ale w taka pogode to mi sie nie chce wychodzic z domu.
Chetnie bym poszla na basen, ale i tak caly czas walcze z infekcjami to juz sobie wyobrazam jak to by bylo po basenie.
Wiecie juz sie nie moge doczekac kwietnia/maja i spacerkow jeszcze w ciazy.
Mam juz maly plan na marzec. 20 marca mam sesje foto a tydzien pozniej 26 marca pomykam do Łodzi na obrone. A do sesji robimy pokoik.
No my pokoik tez będziemy odświeżac niebawem, jak to zrobimy to nad zakupami bedzie można pomyśleć :)

A na basen chodze,super sprawa :)
mozliwe ze puchne, bo ostatnie dni to mam strasznie rece ppuchniete i stopy, kozakow wlozyc nie umialam. najczesciej mam tak do poludnia wieczorem jest ok. pije ostatnio strasznie duzo, ok3 l tak mi sie pic chce...moze to tylko taka faza
Kochane mamusie poratujcie mnie dobra rada. Dzis rano zuwazylam wyspke po bokach na brzuchu idace w strone bioder oraz na bokach piersi. Sa to male krostki raczej nie swedza moze troszke. Jestem teraz w Anglii przez tydzien i niebardzo moge isc do lekarza, co to moze byc? Moge pic wapno?

nie wiem co to ale wiem napewno ze wapno mozesz pic bo ja pije caly czas
Dziekuje Karolinkaku :) zaraz biegne sobie kupic wapno.

Hej Dziewczyny!
Ja chodzę do szkoły rodzenia CUD NARODZIN w Gdańsku ze szpitala wojewódzkiego. Ogólnie jestem zadowolona tylko zastanawia mnie czy nie powinno być wiecej ćwiczeń oddechowych..(raz w tygodniu sa godzinne cwiczenia+oddychanie i 2godz teorii) a jak jest w innych szkółkach??
Byłam też dziś w szpitalu wojewódzkim i okazało sie że następny tydzień z rzędu zostały odwołane spotkanie z anestezjologiem w sprawie znieczulenia przy porodzie masakra... jestem w 29tyg i mam niby jeszcze czas ale wolałabym mieć już pozałatwiane tego typu sprawy..
A jak u Was samopoczucie? Mnie zaczeły ostatnio strasznie plecy boleć:( chociaż brzuszek jeszcze taki ogromny nie jest..
Madzia_Mika a w jakie dni i godz chodzisz do SR w wojewodzkim??
U mnie też trwają 1h, 1,5h raz w tygodniu. Staram się ćwiczyć w domu codziennie. Dziewczyny myślałyście w co ubierzecie maleństwa na powrót do domu. Jakiś śpiworek, kombinezon czy w dresik? Nie wiem co kupić na maj.
ja mam kupiony dresik, mam nadzieje z starczy :)
Wtorek cwiczenia na 16 i sroda teoria na 15. Tylko ze zajęcia odbywają się w szpitalu kolejowym(zaraz obok wojewodzkiego). Ja na wyjście ze szpitala mam cieple kaftaniki welurowe i kurteczke, opatule w rożek i kocyk i myśle że bedzie dzidzi ok:) no chyba ze w maju bedzie ciepelko to nie bedzie problemu:)
Madzia ja tez tak w tym tygodniu byłam, wiec pewnie sie widziałyśmy :)
A w poniedzialek zwiedzanie porodówki w wojewodzkim pewnie też bedziesz:)

Ja na wyjście mam dla małej dresik i myslę że to starczy w maju, a jak będzie chłodniej to nawyżej ubiorę jej jeszcze pod spód dodatkową bluzeczkę.
Ja kupiłam takie polarkowe kombinezoniki )
Ja ostatnio w przypływie depresyjnego nastroju,stwierdziłam,że jak tak dalej pójdzie,to przyda mi się gruby puchowy śpiwór po starszaku i nie wrzuciłam go na dno szafy haha ale tak na serio mam nadzieję,że w maju polarkowy dresik będzie ok
Też tak myśle że dresik powinien starczyć a jeśli będzie mało to kocykiem zawsze można przykryć,a jak ciepło to w becik w pajacyku czy czymś ubrać, zobaczymy :)
Hmmm co do wyjsca z szpitala to mysle jakims kompleciku a grubosc jego bedzie zalezala od pogody zawsze mozna przykryc kocykiem.
Za pol godz mam wizyte zobaczymy co sie okarze czy wszytsko ok :)
:( dziewczyny pamietacie moze jak pisalam ze mala ma powiekszony zoladek???
a wiec bylam w srode na usg4d i z tego badania wyniklo ze wszytko jest ok ze zoladek sie unormowal.
Dzis bylam u mojej gin prowadzacej na wizycie.
Ta dla pewnosci sprawdziala i okazalo sie ze zoladek jest powiekszony caly czas.
Niewiem co myslec czy tamata mnie zle zbadala???
Do tego jest tez duza roznica wagi dziecka a tylko 2 dni roznicy
w srode bylo1380g a dzis 1520g.
Do tego bolalo mnie podbrzusze okazalo sie ze szyjka macicy sie skorczyla dostalam nospe i luteine na podtrzymanie
. I kolejna wizyta za 2tyg.
Teraz to dopiero sie martwie :(
madzia_miku -- tak tez sie wybieram na zwiedzanie w poniedziałek porodówki
natalia87 - nie martw sie na zapas, moze skonsultuj to jeszcze z jakims innym lekarzem, albo poczekaj faktycznie te dwa tygodnie zeby tego usg za czesto nie robic. badz dobrej mysli
Natalia nie martw się bo to szkodzi i Tobie i dzidziusiowi. Idź w przyszłym tygodniu do innego lekarza. Skoro masz 2 różne opinie to najlepiej chyba pójść do trzeciego i zobaczysz co on Ci powie.
Trzymaj się na pewno będzie dobrze!!
Hej dziewczeta, pogoda nam sie zepsula, deszcz ze sniegiem leci z nieba. A ja musze wyjsc do miasta.

Chce zrobic ciacho na weekend, ale sie zastanawiam jakie. Macie jakies propozycje? Lubimy wszystko od biszkoptow po jakies piankowe, serniki i inne. Hmm w zeszly tydzien byl biszkopt serce na walentynki to moze teraz jakies na zimno bym zrobila.
Wpisujcie jakies propozycje.

Natalia ja mysle, ze Slonko ma racje, jesli masz taka mozliwosc to ja bym wybrala sie do trzeciego lekarza na konsultacje bo tak to masz 50/50. Ja wierze, ze bedzie dobrze.
Witam

Doklejamy się z moim synkiem do majowych mam :)))
Termin mam na 15 maja ale w/g usg wypada już na 11 to zawsze kilka dni wcześniej :))

Zaczeliśmy dzis 28 tydzień.
Od 3 marca zaczynamy szkołe rodzenia CUD NARODZIN

Pozdrawiam
witaj majowa ja tez mam termin na 15 :)\
dziewczyny czy któras z was miała moze atak rwy kulszowej ??? bo ja mam od dzisiaj takie poczatki i czytałam ze w zaawansowanej ciazy jest to dosyc czeste.
rwa kulszowa mi niestety doskwierała już od początków listopada, chociaż na szczęście w drugiej połowie stycznia odpuściła trochę
Ale to było okropne. Ból przeszywał mi cały pośladek do tego stopnia, że czasem nie mogłam wstawać ani siadac na krześle, a przy chodzeniu aż utykałam
a leczyłas ja jakos albo walczyłas z bólem??
Bardzo pomagało mi takie mocne "ugniatanie" pośladków i okolic krzyżowych które serwował mi mąż :)
tylko było to stasunkowo łatwe do wykonania, bo mogłam jeszcze leżeć na brzuchu albo tak troszkę bokiem. To była jeszcze wówczas dość wczesna ciąża i bałam sie brać czy używać czegokolwiek, tym bardziej, że moja gin stwierdziła , że dziecko uwiera na jakiś nerw, i ze póki ból da sie wytrzymać to lepiej nic nie brać i że mam się nastawić że z czasem będzie jeszcze gorzej.. Na szczęście nie miała racji i przeszło prawie zupełnie..
A taki "głęboki masaż" placów i pośladków zaserwowałam sobie ostatnio na basenie podstawiając się tyłem pod podwodne prądy
Ja też miałam problemy z rwą. Mnie również pomagało masaż pośladków. Ból promieniował przez całą nogę i z tym sobie gorzej radziłam. Czasem na spacerze ciężko było. Dobrze, że teraz jest rzadziej. Na basen nie mogę chodzić, bo mam problemy z drogami moczowymi. Na drogi stosowałam 100% z żurawiny (kwaśny jak nie wiem) ale skuteczny. Miłego, słonecznego dnia
Hej dziewczyny!! Ja do tej pory trzymalam sie cala ciaze zdrowo bez zanych infekcji ale w koncu mnie dopadlo:( fakt ze nie jest zle bo nie mam goraczki ale boli mnie strasznie gardlo i czuje sie oslabiona. biore tamtum verde wapno i wit c. lekarz przepisal mi bioparoks ale nie wykupilam bo nie chce sie truc niepotrzebnie antybiotykiem a ten lekarz sam nie wiedzial co robi mialam wrazenie ze mial zly dzien:) po malu mi przechodzi ale znacie moze jakies sprawdzone domowe sposoby na przeziebienie??:) miod mleko i czosnek juz probowalam:)
07.05 anik21 - Filipek
09.05 Aniusia
10.05 neissi - synek
15.05 majowa - synuś, szpital wojewódzki :)
22.05 cytrusowa0607
26.05 *emi
27.05 ~aya, Dominika

Wklejam swoją datę, dużo chlopaczków :)))
Madzia_Mika
ja ci polecam syrop PRENALEN on jest specjalny dla kobiet w ciąży ja go biorę za każdym razem jak mi coś sie przypałęta (a dzieje się to dość często)
pozdrawiam

p.s. ja teraz się borykam z infekcja układu moczowego:/

Zgodze sie z Jagoda ten syropek jest naprawde dobry :)
Mi po nim dosc szybko przeszlo .
Hejka:)
Witam majową:)
Mnie jedyne co dolega to zgaga :(( moje sposoby domowe niestety zawodzą... macica sie rozciaga i jest ucisk na żołądek ;/ Kolezanka moja brala w ciazy bioparox- lek bez recepty, polecil jej to gin. Nie chce brac zadnych specyfikow,ale jak tak dalej bedzie to chyba splonę.
Dziewczyny pojawial sie ten wątek ale moze raz jeszcze: JAKIE WÓZKI BEDZIECIE MIAŁY DLA SWOICH SZKRABÓW??
Mnie meczy tez ten temat i nie wiem na co sie zdecydowac. Siostra zaproponowal ami odsprzedaz wózka mutsy za 1600-1700zl za caly komplet z\ fotelikiem ale jakos waga tego wozka mnie przeraza. X-lander tez do lekkich nie nalezy;/ Normalnie oszalec idzie jesli chodzi o wybor wozka.
Jutro szola rodzenia:)) Moze niektóre się spotkamy :))
Moj brzucho urosl z dnia na dzien, i nadal rosnie, skora napieta, malec fika:) Cudownie... ale jest mi juz coraz ciezej :((No ale neich rosnie:))
Pozdrowionka:))

Co do wozka to odkupilam od znajomej wozek za nie duze pieniadze.
Caly komplet z fotelikiem. Mikrus Alu Sprint.
Fakt nie nalezy do lekkich bo rama jest aluminiowo stalowa . Ale wygodnie sie prowadzi. Odradzam Mamuskom ktore mieszkaja w blokach.
Witam,
5 lat temu miałam mutsy urban rider i polecam ten wózek. U mnie tym razem problem wózka sie rozwiazał bo dostałam Baby Welt Moon ale gdybym miała kupować to zdecydowałambym sie właśnie na mutsy.
Pozdrawaim

image
image

ja do tej pory cały czas byłam zdecydowana na x-landera, ale ostatnio tez sie zastanawialsmy na tako jumperem z 2010 roku - tylko ze tego drugiego nie widzielismy na zywo. Narazie poki co wczoraj kupiliśmy łóżeczko co prawda uzywane ale praktycznie nie widac i okazyjnkie tylko chce kupic nowy materacyk.
mi tez brzuch rośnie z dnia na dzień az sie sama dziwie ze jest to tak widoczne, niestety rwa kulszowa sie czasami odzywa ale jeszcze poki co do zniesinia bol. Ja jutro z kolei ide zwiedzac porodowke w wojewodzkim.
Madzia_Mika spokojnie mozesz wykupic bioparox jesli bedziesz czula, ze dotychczasowe sposoby nie dzialaja. Jest on zupelnie bezpieczny w ciazy. NIe przerazaj sie, ze jest to antybiotyk, ale miejscowy wiec nie przenika do dzidzi.

Kurcze mnie tez zgaga meczy, ale osttanio wykupilam rennie w aptece bo mleczko pomagalo, ale na krotko, wciaz musialam popijac a alergia i alergia zaczela mi wychodzic. Potem musialam pic wapno, takze porazka.

Izaqueen dzieki za rade z bioparoxm, nawet nie iwedzialam ze to antybiotyk, powiem nawet ze przez mysl mi to nie przeszlo skoro mozna go kupic bez recepty;/
Karolinaku ja widzialam jumpera na zywo-jest we wrzeszczu w tym jak dla mnie komunistycznym sklepiku z wozkami ;) Powiem ze prowadzil sie ok w sklepie, i amortyzacja dobra i cen anie za wysoka no i waga tez ok, ale co mi sie nie podobalo w tym wózku to to ,że ta przednia os ze skretnymi kolami jest bardzo waska i np na niektorych podjazdach te kolka moga sie znajdowac pomiedzy przestrzenia do podjazdu ;/ hmmm troszke zag,atwalam ale mysle ze sie zorientujesz o co chodzi :)podsuimowujac przednia os jest zbyt waska w stosunku to tylnej :)
A jesli o lozeczko chodzi to my wlasnie zlozy;lismy i stoi juz na honorowym miejscu. I tak milusio od razu w sypialni :)) Tez mam uzywane, tyle tylko ze materacyk nowy :)
Tez mnie ostatnio dopadlo przeziebienie bol gardla i katar zero goraczki a nawet 36,6...tantum verde nie dziala...a ja juz mam dosyc tego przeziebienia... chyba sprobuje tego syropu

Dziewczyny macie jakies informacje na temat szkoly rodzenia Pan Dinek
Zalezy mi na weekendowym kursie i najlepiej praktycznym i fajnie by bylo gdyby grupa byla w miare mala...Moze mi cos polecicie...?

Ja osobiscie jak budze sie w nocy to albo z powodu kaszlu albo musze cos zjesc najlepiej jablko a potem zasypiam juz spokojnie...

-------------------------- :)--------------------------

Mimii Twoja koleżanka miała pewnie na myśli bioprazol, jest to lek na zgagę, stosuje się go raz dziennie. Natomiast bioparox jest antybiotykiem stosowanym na drogi oddechowe. Bioprazol jest dostępny bez recepty pod nazwą Bioprazol Bio, natomiast Bioparox, mimo iż nie ma na niego zniżki, dostępny jest wyłącznie na receptę. Radziłabym zapytać lekarza o Bioprazol, ponieważ onm jest grupy c leków i nie ma dokładnych badań przeprowadzonych na kobietach ciężarnych i powinien być stosowany po konsultacji z lekarzem.
Mimii a czy ten "komunistyczny: sklepik wg ciebie to jest ten sam co wg mnie :) tzn ten na skrzyżowaniu grunwaldzkiej z miszewskiego przy XXL - u czy jakos tak??
tak , to ten sam sklepik :)

Wiper cena powalająca myslalam o przystępnej :) Tylko waga tego wozka jest przerazajaca- pisze o murze.
Ja Tako Jumper oglądałam w Akpolu na Jaskowej.
My niestety juz przebywamy w szpitalu i zostaniemy do cesarki. Walczymy o kazdy dzien,ale prawdopodobnie z majowej zrobi sie marcowa dziewczynka.
aya a co sie stało?? trzymajcie sie cieplutko

aya to zaciskaj nozki !!!! Trzymamy wszyscy kciuki za Ciebie i maleństwo. Pamiętaj nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo!!!
Ja wrocilam z 1 spotkania szk. rodzenia z klinicznej. W sr zażyję teroszkę sportu na ćwiczeniach dla ciężarówek :)
Pozdrowionka!!
Ja od dziś też mam niestety przymusowe leżenie...
Brzuch się nagle zrobił bardzo twardy i bolesny, mała przycichła i strach...
Gin nakazała leżenie i koniec. A jeszcze dziś przed wizytą zdązyłam zaliczyc pierwszy wykład ze szkoły rodzenia na zaspie :) ale na ćwiczenia juz mi zabroniła iść :/
czesc dziewczyny, ja dzisiaj juz na nogach.
trzymajcie sie cieplutko, trzymajcie sie naprawde mocno i lezcie spokojnie
agag_agag no jak mus to mus. Apel do wszytskich nas: dbajmy o siebie i fasolki bo coraz wiecej z nas ma jakies problemy: a to juz w szpitalu a to lezenie. Trzymajmy si e wkupie babeczki!!!!!
Moj synciu śmiga niczym wyścigówa :) Wasze maluchy tez takie aktywne??

Hej Mamuśki!

My z Majeczka cały czas 2w1:) od soboyu zaczeły saczyć się wody, wiec znowy cała procedura natychmiastowego porodu, ale sie uspokoiło, swoich wód mam duzo co daje szanse na jak to lekaz okreslił z tydzień jeszcze, ale wczoraj to chyba wogóle nic nie podciekało i podobno tak tez się zdarza, ze się zasklepia i może bedzie jeszcze git:) W niedziele Majeczka wazy.łą 1300-1350gr, mała ale przybiera, mimo juz drugiej serii zastrzyków na przyspieszenie rozwoju płuc, jeszcze na usg nie widać normalnej ptacy npłucek, bo to znacznie za wcześnie, a o to walcza tutaj przede wszytkim, wieć jeszcze ten, tydzien, dwa by sie nam przydał. Dzierwczyny dziś mija nam 4 tyg odkąd tutaj jestem, ja samam siebie nie poznaje, gdyby ktos mi kiedys powiedział, ze ja wyleże m-c bez wstawania, ja taka rozstrzepana istota, jednak te nasze Fasolki motywuja bez dwóch zdań:)

Aya - trzymam kciuki, leż spokojnie, wiem ze pierwsze dni sa ciężkie, po tyg. miała krysyzs przepłakałam cały dzień, ale teraz juz jakos każde nastepne dni mijaja, raz szybciej, raz wolniej. Bedz dobrej mysli, lekarze oceniaja zawsze stan obecny, nam na wejscie nie dawali dłuzej niz jeden dzien a dzis mija właśnie 28!:) i oni powtarzaja, ze to codziennie sie zmienia, wiec trzeba byc dobrze nastawionym. Agaag_agag - tez sie trzymaj cieplutko, tylko siusiu i spowrotem lezonko, pamietaj ze mimo wszytko lepiej i przyjemniej jest leżec we własnym domku niz w szpitalnyum łózku, nie doceniałam tego, ale teraz wiem ile te nasze katy chocby z kotami wijacymi sie po podłodze i z zakurzonymi meblami znaczą.
Dbajcie o siebie Mamuśki.

Ściskamy mocno
Majeczka to drobinka faktycznie... chociaż jak widać dzielna i silna dziewczynka :)
Mi sie jutro zaczyna 30 tydzień, ale usg wczoraj pokazało że wielka baba bo 1570-1700 gram . Dokłądnie 1,5 tygodnia temu miała 1270
Majowa Majo widze ze dzielnie sie trzymasz.
Oby tak dalej ...
Agag widze ze nie tylko ja juz mam przymusowe lezenie.
Paczatki faktycznie sa meczace pozycje niewygodne:(
A jak na Twoj tydz to Mala duza :) Moja w 30tyg miala zaledwie1520g.
Jak ktos mi powiedzial wkroczylismy w najgorsze 2 ostatnie miesiace.
chyba moj suwaczek warjuje juz drugi tydz leci jak w 30tyg jeste :(
Generalnie byłam na zwolnieniu lekarskim już od 13 tygodnia ciąży. Faktycznie w domku fajnie nam się leżało a tymczasem 2 tyodnie temu odeszły mi wody i zaczęło się lezenie w szpitalu. Zamontowali mi dren bezpośrednio do łożyska, przez który codziennie dostaję kroplówki. Malutka trzyma się dzielnie i rośnie. Czekamy co dalej a ja już przyzwyczaiłam się do spitala. Teraz muszę zorganizować na odległość całą wyprawkę, myslałam, że jeszcze tyle czasu mam.
Dziewczyny nóżki na krzyż i trzymać się ciepło :)))
Sciskam kciuki... Jak tak Was czytam to martwię się każdym dziwnym bólem - a tych mi przy bliźniakach nie brakuje niestety...
Uciski na jelita, wątrobę, żołądek itp...
Czasami mam wrażenie jakby mi po pachwinach chodziły...
Trzymajcie sie wszytskie kobietki. Jak trza leżeć to leżcie. Ja tak jak mamaMarty jak cos mnie boli, kluje to juz panikuje bo wiem ze jeden maly, nieuwazny krok i mozna zostac przykutym do lozka. Ale widac ze twarde babki z Was, bo tak jak Majowa Maja to nie lada wyczyn 28 dni lezenia.
Pozdrowionka i buziaki :)
Aha zapomnialam sie pochwalic : dzis kupilam wózeczek dl amojego bąbelka :) Wygrala Teutonia spirit S 3 :) Uff jaka ulga :)
czesc dziewiczyny, widze ze straszna dzisiaj tu cisza - chyba ze wszystkie jeszcze spia :)
milego dnia zycze
Cześć Dziewczyny! Ja wstała godzinke temu i dopiero zjadłam śniadanko. Mam straszne problemy ze snem - nie mogę zasnąć, a o 5 wstaję zerobic mojemu mężowi sniadanko i znów nie mogę zasnąć aż do ok 7-8, więc potem odsypiam do 11-tej.
Czy wam też jest coraz ciężej? Przy każdym przekręceniu się w nocy budzę się. bo z takim brzuszkiem nie jest to już łatwe i co raz częściej boli mnie krzyż i w ogóle całe plecy. A tu jeszcze 2 miesiące. Na szczęście moja córeczka wynagradza mi to codzinnymi kopniakami i wieczorną zabawą - ona się wypycha a ja ją klepie i się chowa i tak przed dobrą godzinke potrafi, albo wypina się tak szybko i tak zmienia pozycje, że ja dostaję ataku śmiechu jak to widzę :)
Mimii gratuluję zakupu wózka!! Też bym już chciała mieć to za sobą :)
Mimi gratuluje wozka dobry wybor :)
mnie bola wszystkie stawy, a ze spaniem mam tez problemy budze sie 4 razy w nocy i nie moge zasnac, coraz ciezej znalesc mi dobra pozycje do spania i to krecenie z grubym brzucholem mni ppowoli meczy, no ale trzeba byc dobrej mysli, jestemy dziewczyny juz na koncowce :)
trzymajcie sie mamuski :)
07.05 anik21 - Filipek
09.05 Aniusia
10.05 neissi - synek
15.05 majowa - synuś, szpital wojewódzki :)
22.05 cytrusowa0607
26.05 *emi - kobietka ;)
27.05 ~aya, Dominika

w koncu mogłam dopisac sie do listy, odliczalam dni do usg i liczylam na to ze w koncu sie dowiemy co sie wierci w moim coraz to wiekszym brzuchu, teraz juz wiemy kto sie tak wstydzil nam pokazac ;)
Nasza córcia będzie miała na imię Emilka :)

Z racji dużej ilości wolnego czasu, mogłam zastanowić się i poszperać w poszukiwaniu informacji na temat wózków.
W chwili obecnej pod uwagę biorę:
- mikado boston
- jedo fyn 4
- tako jumper x
Hej!!!
U mnie z espaniem tez ciezko budze sie z każdym przwrotem :))
No ale damy radę :)
Jesli chodzi o wybor wozka to odczuwam wieeeeelką ulge. Polecam wczesniejszy wybor i zakup wtedy bedziecie spokojniejsze.

Dziewczyny jesli ktoras jest zainteresowana WÓZKIEM MUTSY URBAN RIDER to moja siostra ma do sprzedania cały komplet- w. gleboki, spacerowke i fotelik w kolorze granatowym. Cena jaka podala to 1600 zł z dodatkami typu parasolka, jakis spiworek. Dla zainteresowanych podam więcej informacji. To solidny wozek,podobno godny polecenia.

Dzis bylam na SR i zwiedzałysmy porodówkę. Wow.... za jakis czas nie bedzie miec dla nas znaczenia czy kolor scian bedzie niebieski, zolty czy zielony, ale przyznam że jest tam bardzo ładnie- na klinicznej :))
Mimii zazdroszczę zwiedzania porodówki - też bym chciała wcześniej ją zobaczyć. Napisz mi prosze co dokładnie mówili o tym całym trakcie porodowym, co i jak po kolei, bo tego bardzo się boję, że nie będę wiedziała co mnie czeka.
Słonko69 kazda z nas ma te obawy, ale jak to polozna powiedziala to nie mozna sie pesymistycznie nastawiac bo wtedy porod trwa dłużej i jest mniejszy próg bólowy. Takze nie mozemy sie nastawiac ze bedziemy rodzic 3 doby ;>Jest mozliwosc skorzystania z prysznica po 20min, chyba 3 sale sa z prysznice a 2 bez-jakos tak, ale w czasie porodu mozna skorzystac z innego prysznica. No i się rodzi :) Jak juz po mamusi dostaje bobo na iersi jeszcze z pepowiną, po kilku chwilach jesli tatus chce proszony jest o przeciecie pepowiny i idzie z dzidzia na mierzenie, ważenie. tatus moze wykonac sesję zdjęciową malucha-tatus, albo przyjaciel ;) albo inna osoba towarzysząca:)) W tytm czasie mamusia rodzi lozysko i ja zszywają jesli doszlo do pekniecia krocza. Wracają tata z dzidzią i spedzacie 2 h jeszcze na sali porodowej w celu obserwacji. po 2 h zostajemy przewiezione na oddzial i maluszek jest z nami:))

Uff nie wierzę że to takie proste jak się opisuje :)) Oby bylo tak w rzeczywistosci :))

Polozna jeszcze mowila by cwiczyc sobie na pilce duzej- zakupic ja bo te cw trzeba wykonywac codziennie nie tylko w sr na cw z polozną. Można ja kupic na allegro jlub w jakims markecie, bo w sklepach rehabilitacyjnych sa drogie. Rozmiar pilki w zaleznosci od wzrostu od 55 do 65cm srednicy :)) Ja ja mam musze tylko ja nadmuchac :))

Milego czwartku babeczki:))
Zapomnialam dodac- i to nie tylko do Ciebie Słonko69 ale do wszytskich.

Wiadomo,że kazda z nas wybrala spzital w ktorym chce urodzic dzidzie ale to nie tak do konca. Polozna mowila,że sa przypadki kiedy porodowka jest zamknięta- na max 24 h bo jest nawal rodzacych i wtedy odsylaja do innych szpitali. Nie dzieje się to tylko na klinicznej, ale moze zdarzyc sie w kazdym szpitalu. Dlatego jej sugestia jest taka by swiedzic porodowke w kazdym szpitalu -bo mamy taka mozliwosc. Wystarczy tylko wczesniej zadzwonic i zapytac o taka mozliwosc.

Dziewczyny z tego co koleżanka mi mówiła, piłkę można kupić w Rossmanie. Jest chyba w promocji i kosztuje koło 40 zł. Wiecie co po rozmowach w szkole rodzenia, zadzwoniłam do kilku żłobków, by dowiedzieć się jak to jest z miejscami. Przeraziłam się. Nie przyjmują zapisów lub jesteśmy na 302 miejscu. Szans dużych na listopad nie ma. Myślałyście co zrobicie po macierzyńskim. Poszukam opiekunki, ale pewnie będzie ciężko znaleźć na 2 zmiany. Pracuje w aptece i różnie kończę. Miłego dnia życzę. Trzymajcie kciuki idę na kontrolną wizytę do dentysty. Brrrrr
Mimii dzięki za informacje :) Ja ogólnie jestem pozytywnie nastawiona do porodu - wychodzę z założenia, że tyle kobiet urodziło to i ja dam radę! I własnie dlatego denerwuje mnie jak mnie pytają czy sie nie boję bo ktoś tam rodził kilkanaście- kilkadziesiąt godzin! Jasne że się boje ale co z tego? I z resztą to że ktos tyle rodził nie oznacza że ja też tyle będe rodziła. Więc wolę się pozytywnie nastawić - co ma być to będzie i tak nie mam na to żadnego wpływu. Jedyne co zamierzam zrobić to jechać do szpitala jak skórcze będą już częste żeby za długo tam nie leżeć. Ogólnie chyba bardziej boję się pobytu, bo jeszcze nigdy nie leżałam w szpitalu - ale w końcu to tylko 3 doby :)
Kamilisia ja planuje wrócić do pracy od stycznia, najpierw wykorzystam wszystkie zaległe urlopy, a moja mała zostanie w domu z teściową (mieszkamy razem), więc na szczęscie zimą nie będę musiała jej nigdzie wozić.Moja teściowa pracuje co 3 dzień i tylko wtedy będę musiała wymyślić co z mała bo teściowa zaczyna pracę o 15-tej a ja pewnie będe o 15 kończyła więc przez godzinę nie będzie co zrobić z mała ale już myslałam i może poproszę sąsiadkę, albo ciocię która mieszka po sąsiedzku żeby raz max dwa razy w tyg. zostawała z małą na tą godzinkę.
Z tymi babciami to macie super. Moj borysek bedzie mial tylko jedna babciunię, ale juz leciwą bo 70-letnią. Nie jest jakas staruszka ale juz tak na np tydz jej nie zostawię bobo bo juz tyle sily nie ma, ale iwem ze bedzie nam pomagac ile bedzie mogla:) No chyba ze mega odmlodnieje jak zobaczy swojego pierwszego wnuka!!!!! Oby :D
czsec, jesli chodzi o te piłki to faktycznie w rossmanie sa za 37 zł bo ja kupowałam 75cm. Ja po pierwszych ćwiczeniach pobieglam sobie odrazu kupic bo nawet czasami jak siedze przed tv to tez na tej piłce bo jest mi wygodnie a oprocz tego staram sie codziennie chociaz przez dosłownie chwile poćwiczyc. od zeszłego tygodnia wpadlismy z mezem w trans chodzenia na basen i praktycznie co drugi dzien chodzilismy, dzisiaj i jutro robimy przerwe. ale to mi tez pomoglo zwlaszcza na moja odzywajaca sie rwe kulszowa, takze polecam.
a ja dzisiaj ide z moim synkiem w brzuszku na odebranie dyplomu mgr, mały jeszcze sie nie urodzil a juz bedzie odbieral dyplom.
pozdrawiam was i zycze milego dnia
Cześć, ja na szczeście już zdrowa!! Poleżalam troche w lóżku, Pomógl mi ten syrop ktory polecalyście wielkie dzięki!!! Zgaga dokuczala mi intensywnie w drugim trymestrze a teraz poki co znikla! Jeśli chodzi o wózek chcę x landera xa zamawiam z allegro tylko czekam na kolor zielony bo narazie nie ma... Karolinkaku jak tam po zwiedzaniu porodówki w wojewodzkim?? Ja jak weszlam na tą salę to myślalam że zemdleje:) Dziś bylam jeszcze na spotkaniu z anestezjologiem w sprawie znieczulenia.. Któraś z was zdecydowala sie już może na znieczulenie??
U mnie w szpitalu w bydzi gdzie chcę rodzić nie stosują znieczulenia. Jest to jedyna rzecz, która mnie zniechęca. Zastanawiam się jak wytrzymam bez, może ból będzie nie taki straszny. U Was w szpitalu jest to płatne znieczulenie czy refundowane?
Jest bezplatne, na życzenie pacjentki. Trzeba iść tylko na spotkanie z anestezjologiem i przez pol godzinki posluchać wykladu i wpisać sie tam na listę obecności. Ja sie zastanawiam bo lekarz mówil że mogą wystąpić komplikacje jak kobieta jest bardziej odporna na ból bo może zatrzymać akcję porodową a wtedy cesarka.. Ja raczej dobrze znoszę ból ale mimo wszystko starsznie się boję i chce znieczulenie!!:)
Madzia_Mika musze Ci powiedziec ze ja jakos jeszcze emocjonalnie a tym bardziej nerwowo nie podchodze do samego porodu, byc moze jeszcze nie zdaje sobie sprawy :)
a tak w ogole to zapomnialam ze dzisiaj bylo to spotakanie z anestezjologiem, bo ogolnie to do tej pory nie myslalam w ogole o znieczuleniu, ale stwierdzilam ze warto na to szkolenie isc bo w razie czego zawsze moge poprosic. Chociaz musze wam powiedziec ze mam znajomego anestezjologa w akademii i on bardzo polecal znieczulenie przy porodzie..
U nas położna mówiła to samo dodała, że czasem kobieta nie wie kiedy przeć, bo ból jest całkowicie złagodzony. Są plusy i minusy tego. Zastanawiam się również nad pobraniem krwi pępowinowej. Sama nie wiem. Co o tym myślicie?
U mnie to jest tak że im coraz bliżej tym bardziej przezywam to wszystko. jestem straszna panikara! Niby cc to poważna operacja ale ja tam bym wolala taka operację:)
Ale nasz wątek spadł. W końcu wyszłam dzis z domku i pojechałam z mężusiem na zakupy :) Kupiłam sobie koszulę do porodu - tą tanią z leclerca za 7.99 i dla małej zapas chusteczek nawilżanych, bo były w dobrej promocji - więc mam 15 paczek :) Wróciłam zmęczona chociaż zakupy zajęły nam nie całe 2 godzinki i znów bolało mnie podbrzusze i więzadła, a tu jeszcze przede mną wizja weekendu w szkole :(
Ja nie wiem jeszcze czu będę chciała znieczulenie- to chyba zależy od tego jak bardzo będzie bolało - chociaż wydaje mi się że mam wysoki próg bólu, ale chcę rodzić na Klinicznej a tam z tego co wiem jeżeli można to dają znieczulenie - jest to zależne od fazy porodu. To jest jeden z powodów dla których właśnie tam chcę rodzić.
Dobranoc majówki :)
czesc wam, ja dzisiaj znowu od 7 nie spie juz. zycze wam milego dnia :)
karolinka od 7 :) to i tak dobrze moje godziny to 5.30 czasem 6 :D o 7 moge pomarzyc:D rozgrzewam sie do wstawiania w nocy :P
Słonko69 A bylas z tym bolacym podbrzuszem u gin???
Bo tez mialam podobnie po lekkim wysilku mnie bolalo i okazalo sie ze mam skrocona szyjke macicy :( I biore leki na podrzymanie i nospe.
Byłam i mówiłam. Ja od 5 miesiąca mam problem z chodzeniem. Nie mogę za długo bo wtedy własnie zaczynają się bóle więzadeł i podbrzusza. Lekarz kazał mi brać nospę dużo leżeć i odpoczywać i nie przemęczać i mówił, że tak już będe miała z tym chodzeniem do końca (mam krzywe biodra i stąd pewnie większy nacisk).Dzis już mnie podbrzusze nie boli i tak do następnego chodzenia. Staram się mało chodzić ale chociaż raz na jakiś czas muszę gdzieś wyjść na zakupy czy krótki spacer.
Mam otwarte okno i ptaszki tak slicznie śpiewają... czuć już wiosnę :)
Hej Dziewczynki! :D

Nie odzywałam się, bo elektrycy zrobili małe spięcie i spalili mi komputer. Miesiąc byłam bez kompa i netu. Mąż zostawił mi swój komputer, a dziś zostałam podłączona do netu i już szaleję :D

Nie wiem jak nadrobię te zaległości :/ U mnie sporo się działo. Zrobiłam częściowy remont mieszkania i cieszę się już pięknymi ścianami. Niestety na podłogi i schody na razie nie mamy kaski.

W piątek wypuścili mnie ze szpitala w Kartuzach po 3-dniowej obserwacji. Nasz kochany synek miał dość mamusi i chciał wyjść do tatusia. Miałam regularne skurcze, biegunkę i straszne parcie na pęcherz, a 5 tabletek no-spy nie pomogło. Leżałam 5 godzin z nadzieją, że przejdzie, ale skurcze przyspieszyły do co 1.5 minuty i w końcu pojechaliśmy do szpitala. Szyjka skróciła się do 1cm, więc mnie zatrzymali na oddziale. Dostałam zastrzyk z no-spy i wreszcie się uspokoiło. Oczywiście wypuścili mnie z zaleceniem no-spa 3 x dnia i z choróbskiem, które tam złapałam. W niedzielę historia się powtórzyła, ale po 6 no-spach koło 21 skurcze nagle zaczęły puszczać. Może ta no-spa ma tak opóźnione działanie.

Na wszelki pojechałam do mojego gina i dostałam Fenoterol i Isoptin. Na razie jednak jadę na no-spach, a Fenoterol zostawiam na czarną godzinę, bo ma skutki uboczne i nie wiem jak by na nas wpływał. Mam się zachowywać jak senior w sanatorium. Nie mogę za dużo spacerować, bo zaraz plecy dają mi do wiwatu i brzuch zaczyna się napinać. Najgorsze, że nie mogę sprzątać, a tu wszystko zakurzone po remoncie :( Dobrze, że mam teraz internet i będę mogła zdalnie skompletować wyprawkę, bo jeszcze nic nie mam, a tamta historia ze szpitalem dała mi trochę do myślenia.

Pobyt w szpitalu nie był cudownym doświadczeniem, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Powiedzieli mi tam na przykład, że nie ma mowy żebym z chorymi oczami rodziła naturalnie i nie potrzebują żadnego zaświadczenia od okulisty. Wiem też jak tam jest, jak przygotować się do szpitala i że jeśli przyjdzie mi rodzić w Kartuzach to super może nie będzie, ale nie jest też tragicznie.

A nasze Słoneczko w zeszłym tygodniu (29tc) miało już 1300g :)

Kończę na razie, bo Was zanudzę :) Pozdrówka!
neissi dobrze że już jest w porządku - oszczędzaj się!!!
Jeśli mogę zapytać to jaka masz wadę wzroku, że już wiesz że będziesz miała cesarke? Ja mam astygmatyzm w jednym oku i nie wiem czy z taką wada można rodzić naturalnie. Chcę w marcu wybrac się do okulisty i upewnić że mogę.
Mam degenerację obu siatkówek. Robią mi się w nich dziury i grozi odwarstwienie. Pół roku temu miałam laserowanie, ale pojawiły się nowe ogniska. Mój okulista, mimo obietnicy, nie dał mi wskazania do cc. Podejrzewam, że ktoś pomógł mu w podjęciu takiej decyzji i zamierzam iść po to wskazanie do innego specjalisty.

Sam astygmatyzm albo jakaś inna wada wzroku nie są wskazaniem do cc, ale namawiam wszystkich na porządne zbadanie dna oka, bo są schorzenia, o których można nie mieć pojęcia. Ja się dowiedziałam przypadkiem.
Oto lin do następnej częśći :) Bo tu juz duzo wpisów jest :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=150519&c=1&k=16

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry