Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2012 (1)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej,

to już tak oficjalnie - wątek grudniowych mam :)
oto nasza lista:

wiola1 01.12.12
ewabaranek81- 05.12.12/dziewczynka/Zuzka
Ewa24 - 07.12.12/chłopiec
Muszyca -10.12.12/dziewczynka
karolaMK- 12.12.12/dziewczynka Laura/Zaspa
Justyna -15.12.12/chłopiec
Modern_Lady - 18.12.12/chłopiec/Maciuś
miliani - 19.12.12/chłopiec
Izkha - 22.12.12/dziewczynka
asior -24.12.12/chłopiec
asia - 24.12.12/chłopiec
natalia21-24.12.12
Madzia_86 - 25.12.12/chłopiec/Antos /Redłowo bądź Wojewodzki
zabulka- 27.12.12/chłopiec Tomek
zocha_ma - 28.12.12/chłopiec
Kostkap - 30.12.12/dziewczynka Weronika

jeśli którejś z Was brakuje albo coś się zmieniło to przekeljajcie listę i uzupełnijcie proszę dane :)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Grudzien-2012-sa-juz-jakies-mamusie-t328535,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Carolajna to tym bardziej dużo leż i odpoczywaj, te leki mogą Cię osłabić, ja miałam przy nich pikawę taką że momentami miałam wrażenie że mi serce wyleci a momentami byłam tak słaba że nie miałam siły dojść do łazienki. trzymam kciuki żeby maleństwo się urodziło o czasie i za Twoje samopoczucie :)

no to taki moment że pewnie niektóre bąble już są w blokach startowych i spieszy im się na zewnątrz ;) głowa do góry laski, z każdym tygodniem jesteśmy bliżej godziny zero :)

u mnie czas zasuwa jak dziki, ja wciąż pracuję codziennie po 9 godzin i już ostro czuję to w kręgosłupie, po pracy pakuję kartony do przeprowadzki i w przerwach ganiam po sklepach meblowych a to wszystko jeszcze z moja dwulatką pod pachą więc przyznam wam szczerze że dla mnie ten czas leci zbyt szybko! boję się że zanim to szaleństwo się skończy a ja nie zdążę odsapnąć i wybije termin porodu.. oby do przodu :)
u mnie podobnie jak u natoo, mała ułożona pośladkowo i cc raczej na pewno, bo to pierwsze moje dziecko a lekarka stwierdziła, że szanse niewielkie żeby się odwróciła. Przyzwyczajam się więc do myśli o cc.
W sumie najważniejsze żeby te nasze dzieciaczki zdrowe były, a czy będzie sn czy cc to już mniej istotne.
coś widzę, że te grudniowe maluszki prawie wszystkim mamusiom płatają figle- nieładnie nieładnie- dobre jest to, że w sumie niedużo czasu nam już zostałao i dzieciaczki są na tyle duże, że w razie czego nie powinno być źle!
Głowy do góry dziewczyny!!
Damy radę!!

ja jutro idę znowu do lekarza- na ktg i usg- ale pietra mam- muszę przyznać!!
Zocha dostałam Fenoterol i Isoptin, w razie czego jeszcze mam brać nospę. Teraz mam 34 tydzień, w poniedziałek następna wizyta, mam nadzieję, że te leki coś pomogą.
Ja też dzisiaj bylam u lekarza i Maly jest już odwrócony główką w dól i waży 2,6kg a jest to 35 tydzień ciąży. Strasznie boli mnie bpodbrzusze po badaniu ginekologicznym masakra, ogolnie to juz bym chciala urodzic dzisiaj spalam tylko 3 godziny w nocy, zgaga mnie meczyla, Maly tak sie wiercil ze az bolalo i nie moglam sie ulozyc. Lekarz powiedzial ze mam jeszcze dwa tygodnie wytrzymac a wtedy moge juz rodzic o ile malutki bedzie chcial wyjsc na swiat przed terminem :)
Carolajna nie denerwuj się po prostu dużo odpoczywaj, nie przeciążaj się i najlepiej dużo leż w łóżku.

ja miałam taki problem w poprzedniej ciąży i to trwało prawie 3 miesiące.

jakie dostalas leki???
Zuzka na wizycie w 36 tc ważyła już 2980 gram.
Ułożenie prawidłowe, już czekamy na grudzień :)
cześć dziewczyny ja dziś po wizycie u lekarza - mała waży 2600 kg czyli bardzo ładnie, ale..... jest odwrócona pośladkowo czyli lipa bo mamy już jutro początek 36 tygodnia i sprawa tak wyglądać nie powinna mała ma coraz mniej miejsca więc w tym tyg. prawdopodobieństwo odwrócenia się główką w dół jest coraz mniejsze.. poza tym wszystko ok tylko troche mnie zmartwiła myśl, że wszystko może się zakończyć cc :( ale najważniejsze jest zdrowie i bezpieczeństwo małej więc co trzeba to trzeba.
Hej dziewczyny ;)
Ja byłam w piątek u lekarza, miałam usg, mały waży ok 2200 kg i wszystko z nim ok ;) Niestety mi zaczęła się skracać szyjka, boli mnie krocze i mam leżeć, dostałam lekarstwa a w razie czego mam jechać do szpitala... Cały weekend przeryczałam i teraz modlę się tylko by jak najszybciej był już ten grudzień.... :(
Masz racje, że jest opcja popełnienia tych samych błędów, ale wtedy, gdy nie pracuje się nad sobą, albo kiedy za bardzo nie chce się ich popełnić :) to taki paradoks, ale jak się coś chce zanegować i często o tym myśli to wychodzi oczywiście odwrotnie. To tak jak "nie myśl teraz o niebieskim ręczniczku", albo w szatni przed W-F em "dziewczyny nie patrzcie teraz"... ;)
Wiem, że to praktyczne z tymi językami, ale czasem tak sobie myślę - patrząc na moją relację z własnym tatą: czyli właśnie córeczka tatusia z tajemnicami przed mamą - że będę zazdrosna trochę o taką relację ;p Swoją mamę i jej niełatwą rolę zaczęłam rozumieć dopiero kiedy zaczęłam chodzić na terapię czyli od początku tego roku i dopiero teraz troszkę łatwiej jest mi się przed nią otwierać... Nie chciałabym, żeby między mną a moją córką tak właśnie było... :/ Wiem, że dużo zależy ode mnie, ale z drugiej strony łatwo jednak jest popełniać te same błędy co rodzice... tak mi się wydaje. :)
Modern Lady oj bedzie wesolo u nas tez jak sie teraz drugi szkrab pojawi, Twoja coreczka jest starsza niz moj Dominik i na pewno wiecej rozumie, pewnie bedzie ciezko na poczatku, az sie boje jak sobie poradze z dwojka maluchow...
Mi sie ostatnio strasznie brzuch stawia, twardnieje, dobrze ze mam wizyte w poniedzialek bo troche sie boje ze mi sie powoli szyjka skraca,albo rozwarcie robi..
Izkha w sumie pomysł nie jest zły- dziecko będzie dwujęzyczne bez większego problemu :)

ja to do mojego męża się śmieje, że nie ma posłuchu u naszego syna, bo jak mały kopie a mąż dotyka brzuszka to kopie 3x bardziej, a Wiki się uspokajała i tak została córeczka tatusia :)
Czukcza - heh, nieźle z tymi drzwiami :) Mój mąż czasem też mówi do brzuszka, ale w sumie nie za często. Rozmawia ze Stasią po rosyjsku (jest Rosjaninem) i nagabuje ją, że będą ze sobą rozmawiać po rosyjsku i wtedy mama nie będzie ich rozumiała i będą mieli swoje tajemnice :/
dzięki za odpowiedź. Nie mam rożka :/ ale garnitury już uprasowane i spakowane ;)
polecam co cnieco o rozwoje dziecka - Pawła Zawitkowskiego, kiedyś ściągnęłam filmiki jego (bo bardziej praktyka mnie interesowała) - i takie podstawy w pigułce jak dla mnie na początek super sprawa.
http://peb.pl/pozosta-e-gatunki/267045-rapidshare-co-nieco-o-rozwoju-dziecka.html

http://www.youtube.com/watch?v=MChM-CR0Vvs&feature=player_detailpage#t=61s
czukcza - ciuszki swoje, dobrze wziąc też rożek, pieluchy tetrowe/flanelowe, oczywiście chusteczki nawilżane, pampersy + kosmetyki do pielęgnacji pupy oraz ciała.
Nie wiem jak na zaspie, ale z tego co pamietam to na klinicznej jedynie nie przydał się płyn do mycia ciała i główki, ale już jakaś emulsja do nawilżania i owszem
Justyna, przy dziecku w domu zawsze ciężej- my mamy i rodziców i teściów blisko, ale w sumie raczej nie korzystamy z ich pomocy- my takie zosie samosie jestesmy :)
o tyle dobrze mam, że mała chodzi 2x w tygodniu do żłobka i niby w tym czasie powinnam odpoczywać, a ja w tym czasie właśnie nadrabiam wszelkie zaległości w sprzątaniu, załatwianiu spraw itp
a ostatnio mój malec ma bunt na spanie w ciągu dnia, więc cały czas jestem na obrotach... ale powoli zaczynam to odczuwać... a zaraz będzie drugie, więc będzie wesoło :)
Ja mam wizytę u gina we wtorek. Zaczęłam puchnąć - stopy i ręce. W dodatku w nocy ręce mi drętwieją. Brzuch się trochę obniżył, więc mogę trochę odetchnąć i zgaga mi tak nie dokucza, ale za to wyjęliśmy drzwi do toalety żebym mogła szybciej być "na stanowisku" ;) Bardzo podoba mi się podejście mojego męża do tacierzyństwa. Właściwie to ma lepszy instynkt wychowawczy niż ja :/ albo zgrywa kozaka ;) w każdym razie jest śmieszny jak rozmawia z synkiem, Junior reaguje na jego wygłupy (czasem dość boleśnie). W dodatku mają swoje tajemnice i nie pozwalają mi podsłuchiwać ;)
Orientujecie się może czy jest potrzeba zabierania kosmetyków dla dziecka do szpitala na zaspie? i jak jest z ciuszkami, rozumiem, że swoje?
Hej dziewczyny!Ja tez mam wizyte w poniedzzialek, ciekawe ile Maly juz wazy? Ogolnie to chcialabym juz urodzic, choc wiem ze to jeszcze nie czas, termin za 5 tygodni, masakra,a ja juz ma po prostu dosyc wszystkich dolegliwosci. Wieczorami kregoslup mnie po calym dniu tak boli ze padam, do tego mam od dwoch miesiecy taki bol krocza ze ledwo moge zejsc z lozka, no i straszna zgaga, a najgorsze ze przy moim 22-miesiecznym synku nikt mi nie pomaga (jedynie mezus w wweekendy i w tygodniu wieczorami po pracy). Tesciowa mieszka w Niemczech, tescia nic nie interesuje, a moi rodzice szkoda slow, przyjada raz w tygodniu na godzine na kawe i tyle nawet nie wpadna na to zeby mi Dominisia chodziaz na 3 godzinki w tygodniu zabrac, ahhh szkoda slow.troche sie Wam wyzalilam :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry