Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2012 (1)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej,

to już tak oficjalnie - wątek grudniowych mam :)
oto nasza lista:

wiola1 01.12.12
ewabaranek81- 05.12.12/dziewczynka/Zuzka
Ewa24 - 07.12.12/chłopiec
Muszyca -10.12.12/dziewczynka
karolaMK- 12.12.12/dziewczynka Laura/Zaspa
Justyna -15.12.12/chłopiec
Modern_Lady - 18.12.12/chłopiec/Maciuś
miliani - 19.12.12/chłopiec
Izkha - 22.12.12/dziewczynka
asior -24.12.12/chłopiec
asia - 24.12.12/chłopiec
natalia21-24.12.12
Madzia_86 - 25.12.12/chłopiec/Antos /Redłowo bądź Wojewodzki
zabulka- 27.12.12/chłopiec Tomek
zocha_ma - 28.12.12/chłopiec
Kostkap - 30.12.12/dziewczynka Weronika

jeśli którejś z Was brakuje albo coś się zmieniło to przekeljajcie listę i uzupełnijcie proszę dane :)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Grudzien-2012-sa-juz-jakies-mamusie-t328535,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszyca- nie wiem czy się bać czy się cieszyć, że to już tak niedługo :)

a wiecie co jest dziwne, że ja chyba stresuje się porodem :)
przy Wiki podchodziłam w miarę na luzie z myślą, nie ja pierwsza nie ostatnia i napewno dam radę :)
poród miałam przyjemny, chyba lepiej się nie dało i chyba właśnie dlatego teraz się boję, czy aby tym razem nie będę musiała się za dwa wycierpieć :)
ja też się budzę w nocy sama nie wiem czemu chyba mi niewygodnie bo innych przyczyn nie dostrzegam. Mam już ostatnie zakupy ogarnięte zostało mi kilka ciuszków do wyprasowania co zostawiam na jutro;) byłam w piątek na Klinicznej połazić pogadać na temat porodówki z położnymi itp. i powiem wam, że obłożenie tam jest nadal masakryczne. Nie mogliśmy wejść na porodowke bo były tam jeszcze kobiety, które urodziły dzień wcześniej bo na położniczym nie było miejsc i tam czekały aż się coś zwolni ;/

Modern_Lady Mam pytanie czy jak zacznie się "akcja porodowa" ( :) ) bedziesz dzwonić na porodowke na klinicznej czy maja miejsca? czy po prostu jedziesz? troche mnie ostatnio przeraziła myśl o tym, że mogą mnie odesłać a tego bym nie chciala. Ja sobie pomyślałam, że nie będe do nich dzwoniła wole pojechać jeśli bedzie już blisko porodu to chyba nie bedA mnie wysyłać gdzieś indziej...?

Pozdrawiam!
natoo - nie zamierzam dzwonić, jadę i już :) i modlę się, żeby mnie przyjęli :) jak akcja będzie mocno zaawansowana to napewno nie odeślą,a jak u mnie pójdzie tak szybko jak z Wiktorią to ciekawe czy w ogóle zdążę dojechać, heheh :)
tego, że mnie odeślą to w ogóle nie biorę pod uwagę- mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek!
no to spoko ja też na pewno nigdzie dzwonić nie będę jadę i tyle. Liczę na to, że w grudniu sytuacja bedzie "luźniejsza" na porodówce;)

a jeszcze jedno kojarzysz jacy lekarze gin. tam mają dyżury?
na położnictwie to chyba Boćkowski, Olszewska, ale na 100% nie powiem :)
swoją drogą ciekawe czy się spotkamy w szpitalu :) terminy mamy niedaleko, więc kto wie?
ja pranie też już powoli kończę, została mi góra prasowania. czytałyście moją wyprawkę, dokupić coś jeszcze? może przegapiłam jakieś ważne rzeczy? te pytania kieruję do dziewczyn, które już mają dzieci :) bo nie dostałam żadnej odpowiedzi.
Co do szpitala to sama nie wiem, gdzie bede rodzic, na 90 % swissmed ze względu na tokofobię. Wejherowo odpada, chociaż do szpitala mam 2 min. Strasznie się boję i nawet za bardzo nie mam z kim pogadac o tym moim lęku. mąż już słuchać nie chce. nie wiem też do konca czy swiss to na pewno dobry wybór, fakt ze cala ciaze chodze do lekarza ktory tam pracuje i z tych wizyt jestem zadowolona. ale ktrory szpital panstwowy wezmie pod uwage zaswiadczenie o panicznym lęku przed porodem? pewnie żaden. wejherowo jest nastawione na porody naturalne a ja jestem wyjątkowo wrazliwa osobą i boje sie, ze ktos zacznie na mnie krzyczec lub bedzie niemily itd. i nie jestm w stanie przezwyciezyc tego leku, nawet tym ze nagrodą bedzie dziecko, to jest silniejsze ode mnie.
a jak to jest z odwiedzaniem szpitala? przychodzicie na oddział i mówicie ze chcecie obejrzec porodówkę? czy jak? myslałam o klinicznej, ale jak sie okaze ze odeslą mnie z powrotem do domu czyli do wejherowa to nie wiem czy to ma sens. jak myślicie? wiem, ze mam duzo wątpliwosci, ale naprawde dla mnie szpital w wejherowie odpada i pod uwage biore tylko swiss lub kliniczna bo dają znieczulenie.
a z tym znieczuleniem to jak jest? trzeba wczesniej jakos umawiac sie z anestezjologiem? czy nie trzeba?
ewa24- zaraz popatrze na Twoja liste :)

co do klinicznej to nie spodziewaj sie wielkiego wow :) zwłaszcza przy swissmedzie :)
normalnie musiałam sobie wygooglować tą tokofobię- nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest medycznie nazwane...
ciężko doradzić w tej sytuacji- to Ty musisz czuć się bezpiecznie i komfortowo (na tyle na ile to możliwe)

ja klinicznej przed porodem nie oglądałam, więc nie wiem jak to wygląda

a co do znieczulenia to nie umawiasz się w żaden sposób, jak poród się zacznie to najlepiej im powiedzieć, ale zzo można dac w określonej fazie porodu (nie za wczesnie i nie za pozno), ale musisz miec swiadomość, ze nie zawsze dostaniesz je na 100%, bo moze zdarzyc sie tak, ze akurat nie bedzie wolnego anestezjologa jak bedzie ten wlasciwy czas... roznie to bywa...
ja i tak wybieram kliniczna wlasnie dlatego, ze mam ten psychiczny spokoj, ze jest zzo na tzn zyczenie, a nie jak w innych szpitalach, o tyle plus!!
ewa24 - mi polozna na klinicznej powiedziala, że mają znieczulenie i nie robią z tym problemu (chociaż osobiście nie biorę pod uwagę tego znieczulenia ale dobrze, że w razie czego jest) oczywiście tak jak pisała Modern_Lady wszystko zależy od sytuacji.

jeśli chodzi o wizytę na Klinicznej to można tam po prostu pojechać akurat możesz trafić jak ja - czyli obłożenie i nie oglądałam sal itp. ale rozmawiałam z baaardzo sympatyczną położną i w sumie to ważniejsze niż oglądanie pomieszczeń.

co do twojej wyprawki - poczytam również i przeanalizuje zgodnie z tym co sama mam i miałam jak 5 lat temu rodziłam córcie;)
Ja jak rodziłam na klinicznej, wprawdzie ponad 3 lata temu to też jechałam jak mi się zaczęła akcja ;) Skurczy dostałam ok 4,30 nad ranem a pojechałam do szpitala ok 14. Wcześniej nie chodziłam oglądać sal, bo jakoś mnie to nie interesowało ;) I jak się przebrałam, pokazałam te wszystkie potrzebne dokumenty i byłam na porodówce to pierwsze słowa, że chcę znieczulenie. Powiedzieli mi, że ok, tylko muszę poczekać na anestezjologa bo miał akurat cięcie. I przyszedł po jakimś czasie, dla mnie baaardzo długim ;) i dostałam znieczulenie. Teraz będę raczej rodzić w swissmedzie, i mimo, że to mój drugi poród to też mam pietra. Staram się sobie wmawiać, że wszystko będzie dobrze, ale czasami nie mogę przez to spać po nocach ehhhhh.....
Ewa a Ty na kiedy masz termin porodu?
ewa- brakuje mi na Twojej liście jakiejś czapeczki zimowej, szaliczka+ewentualnie rękawiuczek jeśli nie ma ich w kombinezonie, pieluchy jednorazowe (ale pewnie je już masz :)

a tak a propos w kwestii chusteczek to baaardzo polecam pampers (te zwykłe niebiesko-zielone) jak jest promocja to można 6 paczek kupić za ok 24-26 zł, więc i dobra cena (teraz aktualnie w carefourze). Kiedyś DADA z Biedronki też używałam, bo były fajnie nawilżone, ale wkurzało mnie to, że często wychodziło ich po kilka, albo się urywały i nie ciągnęły za sobą kolejnych :)

ja mam jeszcze:
- sól fizjologiczną do przemywania oczek jakby ropiały,
- Octanisept do pępuszka i ewentualnej rany po cc,
- riwanol do przemywania krocza- a właściwie miejsca nacięcia,
- Tantum Rosa do przemywania krocza
- butelki małe TT na wszelki wielki
- 1 opak mleka modyfikowanego na wszelki wielki
- smoczek uspokajający (jak wyżej)
- zawieszki do smoczka
- laktator
- poduszka (rogal) do karmienia

to chyba tyle co narazie przyszło mi do głowy- piszę z pamięci, jak przejrzę szafki to najwyżej coś dopiszę :)
zgadzam się z przedmówczynią. ja dodatkowo sprawiłam sobie torbę do gromadzenia wszelkich niezbędności przy wyjściach z maluszkiem. aa i riwanol mam jeszcze w żelu - RIVEL - po pierwszym porodzie zdziałał cuda. kupiłam też łagodzący żel do higieny intymnej po porodzie ziajki.

ps fajne czapeczki zimowe dla tych najmniejszych widzialam w hurtowni na Jaśkowej Dolinie.

Nie mogę uwierzyć, że już listopad leci... niesamowite jak to wszystko ruszyło do przodu... jeszcze niedawno był kwiecień i się dowiedziałam, że jestem w ciąży... a tuu ...ufff coraz bliżej. za tydzień mam wizytę u mojej gin. zobaczymy jak moja mała Aleksandra urosła bo brzuch urósł mi baaaaaaaaaardzo:)
Ja co do wyprawki to pomóc nie mogę, bo sama po raz pierwszy ją kompletuję :)
Wczoraj byłam na usg i na wizycie kontrolnej, ale w sumie nowości żadnych nie ma... Stasia jest Stasią (pani, która robiła usg i była dość dziwna zrobiła nawet zdjęcie potwierdzające - choć ja go rozszyfrować nie umiem), nie wiem ile dzidzia waży, nie ma tego w opisie usg, a ja nie spytałam :/ Moja ginekolog powiedziała, że jeszcze przez 2 tygodnie mam się oszczędzać, a potem niech się dzieje co chce... Choć bywa mi ciężko to mam nadzieję, że Stasia jednak poczeka na swój termin ;P Prania mam jeszcze dwie partie, prasowania nieco więcej :/
A czy macie/będziecie mieć karuzelki nad łóżeczko? Tak się zaczęłam zastanawiać, że mam wszelkie pielęgnacyjne rzeczy dla Malutkiej, a nie pomyślałam o aspekcie "rozrywkowym" - wiem, że na samiutkim początku to najważniejsza jest bliskość z mamą, ale nieco później...
u nas to na sam początek w kołysce są przyczepione misie, ona ma też wbudowane wibracje i melodyjki :)
mam 1 karuzelę na łóżeczko po Wiki
a teraz pokusiłam się jeszcze o zakup karuzeli podróżnej z Tiny Love, czyli taką, któą łatwo można przyczepić też do wózka, fotelika czy łóżeczka turystycznego.

ja dziś mam wizytę- ciekawe co u Maciusia? Najbardziej zastanawia mnie włąśnie ile już malec waży? :)
ja kupiłam karuzele z nakręcaną pozytywką i żółtymi kaczuszkami ;) bo po mojej małej nie przetrwała. powiem wam z doświadczenia, że u nas sprawdzała się taka pozytywka my mamy fisher price taką gwiazdę z muzyczką i jakimiś dzwiękami natury- zawsze włączałam małej mlodyjkę w porze usypiania wieczornego i przez jakieś 2 lata ta melodyjka jej towarzyszyła przed spaniem mała sobie zakodowała melodyjka=spanie=noc i u nas działało cuda nawet kiedy chorowała, była niespokojna itp. także na początek polecam właśnie coś grającego ze spokojną melodyjką i regulacją głośności, żeby nie było za hałaśliwe.
natoo - a w necie można gdzieś tą pozytywkę zobaczyć? jaki to model?
http://allegro.pl/fisher-price-przenosny-projektor-uspokajacz-w9893-i2742722228.html - czy to coś w tym stylu? poprzeglądałam w necie różne karuzelki, pozytywki, uspokajacze i to jakoś mi przypadło do gustu, no i cenowo też jakoś dla mnie przystępne - karuzelki z ładnymi melodiami były dużo droższe...
Modern Lady - napisaj jak Maciuś :)
hej dziewczyny :)

karuzelka to chyba taka zabawka na później, na początek chyba bąble będą za malutkie na takie atrakcje :) ja mam karuzelę tiny love wyspa marzeń (polecam tą karuzelkę bo ma dobry patent, włączana i wyłączana jest też z pilota! baaardzo przydatny :)) po Uli i do tego teraz drugą mniejszą w kołysce ale na początek żadnej z nich nie montuję. a pozytywka to faktycznie fajna rzecz. moja Ula ma już od bardzo dawna zdemontowaną tą "fruwającą" część karuzeli ale sama "baza" z muzyczką wciąż jest przyczepiona do łóżka i mała sama sobie włącza kiedy ma ochote przed snem posłuchac odgłosów natury, bacha albo mozarta ;) w wersji dla bejbików :)

ja też jestem po wizycie u gin i mój men waży całe 2 kg i jest całkiem sporym chłopem bo wymiary ma jak dwa tygodnie starsze dziecko więc będzie klocuś :) aż mnie strach obleciał bo moja Ula ważyła 3200 przy urodzeniu a na usg w badaniach wychodziło że jest mniejsza niż wg terminu więc skoro teraz młody ma być większym klockiem to nie wiem jak go "wymontuję" ;) poza tym na usg zakrywał rączką buziaka i było widać tylko nos i usta, za to jakie!!! usta wyglądały jak wypełnione botoksem więc się śmiałyśmy z panią dr że nic tylko pozazdrościć ;)

uciekam trochę odpocząc bo jestem padnięta po całym dniu w pracy, ciężki ten listopad, mnóstwo projektów i końca nie widać a kręgosłup i żebra już dają o sobie znać :/ oby do świąt a potem kilka dni odpoczynku przed godziną zero :)))
aaaaaaaaaa Modern Lady zapomniałam napisać że baaardzo piękne macie zdjęcia, naprawdę super pamiątka a Wiki cudna modelka po prostu miód malina :D
a u nas średniawo- mały waży 2500 g, ale wyszły nam słabe przepływy w tętnicy środkowej mózgu i mam skierowanie do szpitala :/
pojechałam juz dziś na Kliniczną, ale zbadali mnie tylko ginekologicznie i odesłali do domu z zaleceniem stawienia się jutro rano znowu na izbie i jutro dopiero lekarz zdecyduje co dalej...
IZKHA - ja mam coś takiego http://www.entertainmentearth.com/prodinfo.asp?number=FPK4067#.UJlw0W9mJ1M musisz poszperać na polskich stronkach. ja mam tą gwiazde sprawdzona - ale powiem co do projektora w tej gwiazdeczce - na pewno na suficie sie tak nie odbijają obrazki jak na tym zdjeciu ale cośtam widać ma 3 wymienne "slajdy" ja je zgubiłam niestety więc pozostaje mi tylko melodyjkowanie ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry