Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2012 (1)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej,

to już tak oficjalnie - wątek grudniowych mam :)
oto nasza lista:

wiola1 01.12.12
ewabaranek81- 05.12.12/dziewczynka/Zuzka
Ewa24 - 07.12.12/chłopiec
Muszyca -10.12.12/dziewczynka
karolaMK- 12.12.12/dziewczynka Laura/Zaspa
Justyna -15.12.12/chłopiec
Modern_Lady - 18.12.12/chłopiec/Maciuś
miliani - 19.12.12/chłopiec
Izkha - 22.12.12/dziewczynka
asior -24.12.12/chłopiec
asia - 24.12.12/chłopiec
natalia21-24.12.12
Madzia_86 - 25.12.12/chłopiec/Antos /Redłowo bądź Wojewodzki
zabulka- 27.12.12/chłopiec Tomek
zocha_ma - 28.12.12/chłopiec
Kostkap - 30.12.12/dziewczynka Weronika

jeśli którejś z Was brakuje albo coś się zmieniło to przekeljajcie listę i uzupełnijcie proszę dane :)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Grudzien-2012-sa-juz-jakies-mamusie-t328535,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmmm..w temacie snu: od 3-4 miesiąca ciąży nie przespałam ciurkiem całej nocy, są lepsze i gorsze dni ale min 1 się obudzę do toalety ( co dziwne w dzień rzadko mam potrzebę) i długo nie mogę zasnąć... kilka nocy było w całości nieprzespanych, najlepiej mi się śpi z rana tak od 4-5 do 7-8. Pracowałam do niedawna i jakoś o kawie z rana bez problemu cały dzień...już nie pracuję i dopiero teraz wiem co to bycie permanentnie zmęczoną- musiałam poleżeć kilka dni żeby się przekonać o tym...

mam taki duży brzuch że mnie kobiety zaczepiają że też po terminie rodziły- a ja mam termin dopiero za miesiąc!!! przytyłam 10 kg wiec chyba akurat

co do wyprawki: mam chyba wszystko poza łóżeczkiem i za nic nie mogę się zdecydować, podoba mi się:
http://allegro.pl/kolyska-przystawka-lozeczko-materac-posciel-6el-i2778420712.html

tylko wiem że to na chwilę, kilka miesięcy...do połowy przyszłego roku nie mam miejsca na duże łóżeczko choć wiadomo zmieściłoby się od biedy...

Któraś wcześniej pisała o zgadze- ja walcze już kilka miesięcy w sumie i pomaga na chwilę zawiesina Gaviscon chyba nazwa brzmi, lekarz natomiast powiedział żeby brac Ranigast tak często jak to konieczne- to w szczycie zgagi i kwaśnych odbijań biorę i jest ok:-)

Życzę wszystkim dużo zdrowia na te ostatnie tygodnie!!
Hej dziewczyny!Ja tez mam wizyte w poniedzzialek, ciekawe ile Maly juz wazy? Ogolnie to chcialabym juz urodzic, choc wiem ze to jeszcze nie czas, termin za 5 tygodni, masakra,a ja juz ma po prostu dosyc wszystkich dolegliwosci. Wieczorami kregoslup mnie po calym dniu tak boli ze padam, do tego mam od dwoch miesiecy taki bol krocza ze ledwo moge zejsc z lozka, no i straszna zgaga, a najgorsze ze przy moim 22-miesiecznym synku nikt mi nie pomaga (jedynie mezus w wweekendy i w tygodniu wieczorami po pracy). Tesciowa mieszka w Niemczech, tescia nic nie interesuje, a moi rodzice szkoda slow, przyjada raz w tygodniu na godzine na kawe i tyle nawet nie wpadna na to zeby mi Dominisia chodziaz na 3 godzinki w tygodniu zabrac, ahhh szkoda slow.troche sie Wam wyzalilam :)
Ja mam wizytę u gina we wtorek. Zaczęłam puchnąć - stopy i ręce. W dodatku w nocy ręce mi drętwieją. Brzuch się trochę obniżył, więc mogę trochę odetchnąć i zgaga mi tak nie dokucza, ale za to wyjęliśmy drzwi do toalety żebym mogła szybciej być "na stanowisku" ;) Bardzo podoba mi się podejście mojego męża do tacierzyństwa. Właściwie to ma lepszy instynkt wychowawczy niż ja :/ albo zgrywa kozaka ;) w każdym razie jest śmieszny jak rozmawia z synkiem, Junior reaguje na jego wygłupy (czasem dość boleśnie). W dodatku mają swoje tajemnice i nie pozwalają mi podsłuchiwać ;)
Orientujecie się może czy jest potrzeba zabierania kosmetyków dla dziecka do szpitala na zaspie? i jak jest z ciuszkami, rozumiem, że swoje?
Justyna, przy dziecku w domu zawsze ciężej- my mamy i rodziców i teściów blisko, ale w sumie raczej nie korzystamy z ich pomocy- my takie zosie samosie jestesmy :)
o tyle dobrze mam, że mała chodzi 2x w tygodniu do żłobka i niby w tym czasie powinnam odpoczywać, a ja w tym czasie właśnie nadrabiam wszelkie zaległości w sprzątaniu, załatwianiu spraw itp
a ostatnio mój malec ma bunt na spanie w ciągu dnia, więc cały czas jestem na obrotach... ale powoli zaczynam to odczuwać... a zaraz będzie drugie, więc będzie wesoło :)
czukcza - ciuszki swoje, dobrze wziąc też rożek, pieluchy tetrowe/flanelowe, oczywiście chusteczki nawilżane, pampersy + kosmetyki do pielęgnacji pupy oraz ciała.
Nie wiem jak na zaspie, ale z tego co pamietam to na klinicznej jedynie nie przydał się płyn do mycia ciała i główki, ale już jakaś emulsja do nawilżania i owszem
polecam co cnieco o rozwoje dziecka - Pawła Zawitkowskiego, kiedyś ściągnęłam filmiki jego (bo bardziej praktyka mnie interesowała) - i takie podstawy w pigułce jak dla mnie na początek super sprawa.
http://peb.pl/pozosta-e-gatunki/267045-rapidshare-co-nieco-o-rozwoju-dziecka.html

http://www.youtube.com/watch?v=MChM-CR0Vvs&feature=player_detailpage#t=61s
dzięki za odpowiedź. Nie mam rożka :/ ale garnitury już uprasowane i spakowane ;)
Czukcza - heh, nieźle z tymi drzwiami :) Mój mąż czasem też mówi do brzuszka, ale w sumie nie za często. Rozmawia ze Stasią po rosyjsku (jest Rosjaninem) i nagabuje ją, że będą ze sobą rozmawiać po rosyjsku i wtedy mama nie będzie ich rozumiała i będą mieli swoje tajemnice :/
Izkha w sumie pomysł nie jest zły- dziecko będzie dwujęzyczne bez większego problemu :)

ja to do mojego męża się śmieje, że nie ma posłuchu u naszego syna, bo jak mały kopie a mąż dotyka brzuszka to kopie 3x bardziej, a Wiki się uspokajała i tak została córeczka tatusia :)
Modern Lady oj bedzie wesolo u nas tez jak sie teraz drugi szkrab pojawi, Twoja coreczka jest starsza niz moj Dominik i na pewno wiecej rozumie, pewnie bedzie ciezko na poczatku, az sie boje jak sobie poradze z dwojka maluchow...
Mi sie ostatnio strasznie brzuch stawia, twardnieje, dobrze ze mam wizyte w poniedzialek bo troche sie boje ze mi sie powoli szyjka skraca,albo rozwarcie robi..
Wiem, że to praktyczne z tymi językami, ale czasem tak sobie myślę - patrząc na moją relację z własnym tatą: czyli właśnie córeczka tatusia z tajemnicami przed mamą - że będę zazdrosna trochę o taką relację ;p Swoją mamę i jej niełatwą rolę zaczęłam rozumieć dopiero kiedy zaczęłam chodzić na terapię czyli od początku tego roku i dopiero teraz troszkę łatwiej jest mi się przed nią otwierać... Nie chciałabym, żeby między mną a moją córką tak właśnie było... :/ Wiem, że dużo zależy ode mnie, ale z drugiej strony łatwo jednak jest popełniać te same błędy co rodzice... tak mi się wydaje. :)
Masz racje, że jest opcja popełnienia tych samych błędów, ale wtedy, gdy nie pracuje się nad sobą, albo kiedy za bardzo nie chce się ich popełnić :) to taki paradoks, ale jak się coś chce zanegować i często o tym myśli to wychodzi oczywiście odwrotnie. To tak jak "nie myśl teraz o niebieskim ręczniczku", albo w szatni przed W-F em "dziewczyny nie patrzcie teraz"... ;)
Hej dziewczyny ;)
Ja byłam w piątek u lekarza, miałam usg, mały waży ok 2200 kg i wszystko z nim ok ;) Niestety mi zaczęła się skracać szyjka, boli mnie krocze i mam leżeć, dostałam lekarstwa a w razie czego mam jechać do szpitala... Cały weekend przeryczałam i teraz modlę się tylko by jak najszybciej był już ten grudzień.... :(
cześć dziewczyny ja dziś po wizycie u lekarza - mała waży 2600 kg czyli bardzo ładnie, ale..... jest odwrócona pośladkowo czyli lipa bo mamy już jutro początek 36 tygodnia i sprawa tak wyglądać nie powinna mała ma coraz mniej miejsca więc w tym tyg. prawdopodobieństwo odwrócenia się główką w dół jest coraz mniejsze.. poza tym wszystko ok tylko troche mnie zmartwiła myśl, że wszystko może się zakończyć cc :( ale najważniejsze jest zdrowie i bezpieczeństwo małej więc co trzeba to trzeba.
Zuzka na wizycie w 36 tc ważyła już 2980 gram.
Ułożenie prawidłowe, już czekamy na grudzień :)
Carolajna nie denerwuj się po prostu dużo odpoczywaj, nie przeciążaj się i najlepiej dużo leż w łóżku.

ja miałam taki problem w poprzedniej ciąży i to trwało prawie 3 miesiące.

jakie dostalas leki???
Ja też dzisiaj bylam u lekarza i Maly jest już odwrócony główką w dól i waży 2,6kg a jest to 35 tydzień ciąży. Strasznie boli mnie bpodbrzusze po badaniu ginekologicznym masakra, ogolnie to juz bym chciala urodzic dzisiaj spalam tylko 3 godziny w nocy, zgaga mnie meczyla, Maly tak sie wiercil ze az bolalo i nie moglam sie ulozyc. Lekarz powiedzial ze mam jeszcze dwa tygodnie wytrzymac a wtedy moge juz rodzic o ile malutki bedzie chcial wyjsc na swiat przed terminem :)
Zocha dostałam Fenoterol i Isoptin, w razie czego jeszcze mam brać nospę. Teraz mam 34 tydzień, w poniedziałek następna wizyta, mam nadzieję, że te leki coś pomogą.
coś widzę, że te grudniowe maluszki prawie wszystkim mamusiom płatają figle- nieładnie nieładnie- dobre jest to, że w sumie niedużo czasu nam już zostałao i dzieciaczki są na tyle duże, że w razie czego nie powinno być źle!
Głowy do góry dziewczyny!!
Damy radę!!

ja jutro idę znowu do lekarza- na ktg i usg- ale pietra mam- muszę przyznać!!
u mnie podobnie jak u natoo, mała ułożona pośladkowo i cc raczej na pewno, bo to pierwsze moje dziecko a lekarka stwierdziła, że szanse niewielkie żeby się odwróciła. Przyzwyczajam się więc do myśli o cc.
W sumie najważniejsze żeby te nasze dzieciaczki zdrowe były, a czy będzie sn czy cc to już mniej istotne.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry