Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Dotik - 04.12.12/chłopiec - Adaś/szpital Redłowo
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka - Marysia/szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka - Zosia/szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 /chłopiec - Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka - Nina Stanisława/szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 18.12.12/chłopiec - Tomek/szpital Wojewódzki
Madzia_86 - 21.12.12/chłopiec - Antos /szpital Zaspa
Kamada - 25.12 2012/chłopiec - Dawidek/szpital Zaspa
Zocha_ma - 27.12.12/chłopiec - Borys/szpital Wojewódzki
Modern_Lady 27.12.12/chłopiec - Maciuś/szpital Kliniczna
Carolajna - 27.12.2012/chłopczyk - Adrian/szpital Swissmed
Anna - 29.12.12/ dziewczynka - Michalinka/szpital Kliniczna

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=434864
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ooooj nieeee to jest dla mnie dręczenie dziecka! takie metody są dla mnie nie do przyjęcia, nigdy bym nie skazała świadomie swojego dziecka na płacz... mojemu dziecku chcę dać jak najwięcej czułości i miłości! przepraszam za takie ostre poglądy ale uważam że ta metoda to dręczenie dzieci. Dla mnie nie do zaakceptowania.

ta metoda nazywała się chyba "obudź aby spało" albo jakoś podobnie. stosuje się ją gdy dziecko budzi się każdej nocy o tej samej porze i polega na tym, że nastawiasz sobie budzik godzinę wcześniej niż zwykle budzi się dziecko i je lekko budzisz, masujesz brzuszek, dajesz np smoczek jeśli używa tak aby prawie się obudziło i potem znowu zasnęło to zaburza tzw nawykowe budzenie. U Uli wyeliminowałam w ten sposób 2 pobudki w nocy zdaje się że w ciągu tygodnia.
w sumie to chyba nawet szybciej niż tydzień po 3 albo 4 nocach
oooo o czymś takim nie słyszałam - jeśli chodzi o tracy to właśnie obiło mi się o uszy tylko to 3-5-7
tyle tylko, że u nas Maciek nie budzi się o stałych porach :/
no nic poczekam jeszcze na wprowadzeniem kaszek, może to coś da?
jeśli masz chęć to mogę pożyczyć ci tą książkę bo leży gdzieś u mnie na półce chociaż tak jak pisałam z bardzo wieloma rzeczami się tam nie zgadzam i są dla mnie dość drastyczne :/
zdecydowanie bym spróbowała kaszki i ogólnie może spróbuj dawać mu więcej jeść w ciągu dnia to nie będzie potrzebował w nocy. to trochę taka matematyka jak dostanie więcej kalorii w dzień to w nocy nie będzie potrzebował ;)
w każdym razie trzymam kciuki :)
też już tak kombinowałam, że jak go podtucze w dzień to może w nocy będzie lepiej, tyle, że jemu nie da się dac więcej, bo jak zaspokoi głód to wypluwa, odwraca się i robi milion innych rzeczy tylko nie je
faktem, że jego głownymi posiłkami jest ciągle mleko, więc może wraz z rozszerzeniem diety przyjdzie sen :)
może tak jak zacznie podjadać stałe pokarmy to będzie bardziej syty. Może też spróbuj mu lekko zagęścić np mleczko rano na śniadanko kleikiem ryżowym albo kukurydzianym a na dobranoc dać mu tą kaszę, zje objętościowo tyle samo ale bardziej sycące niż samo mleko. Tyle tylko że chyba trzeba to robić powoli żeby nie miał problemów z wypróżnianiem :)
u nas jest rano mleko, na drugie śniadanko też mleko potem obiadek, następnie owoce z odrobiną manny i potem jeszcze troszkę mleka a na dobranoc kaszka. Także "bar mleczny" już coraz rzadziej otwarty ;)
ja podaję kleik ryżowy, na samym początku dawałam taki lekki mało kleikowy i przez butelke- nic to nie dało i pediatra mi taki sposób poleciła i szybko zadziałało, np dziś spała do 7:30 a jadła ostatni posiłek koło 18 kleik i przed 20 jakieś 60 ml mleka. zasnęła jakoś 20:20. Zazwyczaj po kąpieli przed snem dostaje butle, ale mało je góra 90 ml. Rano po takiej całej przespanej nocy robię jej 210 ml ale nie zjada całości. My zaraz przechodzimy na mleko następne, robię jej już zupki własenej roboty aczkolwiek nie smakuje pannie- woli słoikowe...Doszłam już do tego dlaeczego- w słoiczkach jest więcej marchewki a ja jej bardziej ziemniaczane robiłam. Zobaczymy czy dziś nową wersję z cielęcinką zaakceptuje:-) Jak smakuje to wcina cały duży słoiczek
My narazie tylko na mleku wiec ... Ja Antkowi ja narazie podaje tak 6 rano mleko wypija wtedy okolo 200 mln 10-11 kleik ryzowy (180-200ml ) 14-15 mleko (180-200ml) (wczesniej byl obiadek ze słoiczka plus woda przegotowana do popicia ) 18-19 kleik (220ml) 22 mleko chodz z ta tym roznie jest bo on nie jest glodny wypija mi wtedy 150 ml i potem znowu 6 rano :)
Hej Dziewczyny!
My już po Chrzcie (super się udał) i po wizycie na Mazurach. Widzę, że się rozpisałyście :) Tematy żywieniowo-ząbkowe :)
U nas ząbków nie ma :) Ale nie przeszkadza nam to w niczym :P Apetyt jest taki jaki był. Co 3 godziny w ciągu dnia, w nocy bez zmian od dawna (śpi calutką noc, ufff). Rano mleczko, drugie śniadanko kaszka jedzona łyżeczką i mleczko na dojedzenie, obiadek warzywka, podwieczorek owoce, potem mleczko, na dobranoc mleczko zagęszczone kaszką ryżową. Ninka wody też nie reflektuje, daję jej Hippowy Sok&Herbatka (mieszanka soku jabłkowego i herbatki koperkowej lub rumiankowej - dzięki temu Ninka ostatnio zamiast jednej robi dwie lub nawet trzy kupki dziennie ;))
I już pół roczku za nami :-) Mamy się dobrze, rośniemy zdrowo i mamy apetyt. Nie jesteśmy już śpiochami, a wiercipupciami :-P
najlepszego dla ninki :)
a u nas na okoliczność "półroczkową" Marysi pojawił się ząbek, za nim już drugi idzie.
niestety troszkę w atmosferze marudzenia się to ząbkowanie odbywa, nooo i z jedzeniem też ciut gorzej, a poza tym rośnie dziewczyna, czas pędzi i sama nie wiem, kiedy te 6 miesięcy minęło, ani się obejrzymy i będziemy "roczkowe" imprezki organizować ;)
Pozdrawamy:)
Maciek może się już poszczycić dwoma ząbkami i kojene też zdecydowanie bliżej niż dalej- ostatnio to już mistrzostwo chyba osiągnął wkładając sobie rączki do buźki i trąc dziąsełka

śpi nadal marnie, mimo,że w ciągu dnia ma już 3 posiłki inne niż mleko - tracę nadzieję :/

ja za to po dwóch dniach szkolenia się tak stęskoniłam za moimi brzdącami, że hej :)
ale za to na szkoleniu 7h nieprzerwanego snu w nocy - mmmm... ale to tylko jedna taka noc heheh :) i pierwsza jak dla mnie od ponad 5 m-cy
Hej :)

U nas zadnego zabka moze i dobrze im pozniej tym lepiej :)

Bylismy u alergologa i w sumie nic sie nie dowiedziałam konkretnego dostal dwie masci na buzie jedna z antybiotkiem a drugi krem i juz powoli mu znika w tym tygodniu zamierzam mu dac marchew z ziemniaczkiem i zobaczymy i zareaguje bo mial 2 tygodnie przerwy ...kolejna wizyte u alergologa mamy 26 czerwca dostalismy tez zaswiadczenie na bebilon pepti ;)

I znowu mamy same wizyty w przyszlym tygodniu czeka nas usg brzuszka przez jego nerke musze mu zrobic jeszcze morfologie plus mocz .... ciagle cos ...ehhh
U nas też ząbki na tapecie ;) Jeden już jest a zaraz będzie drugi ;)
Mój Adik nocek nie przesypia całych i ma dwie pobudki, ale póki co nie przeszkadza mi to i mogę z tym żyć ;)
W sobotę za to moje maleństwo będzie pierwszy lecieć samolotem i mam nadzieję, że mu się spodoba i będzie spokojny, bo ja nie znoszę latać i oby mu się nie udzieliło ;)
My po szczepieniu. Niedawno wróciłyśmy i na razie ok, Nina zasnęła bez wiercenia się (ostatnio muszę się nieco natrudzić, żeby zasnęła :P) więc podejrzewam, że to szczepienie na nią tak wpłynęło... Nie lubię dnia szczepienia, bo zawsze jakiś wewnętrzny niepokój mam :/ Ale słonko świeci (nareszcie od paru dni z rzędu mamy ładną pogodę Mamuśki :) Hurrra!), więc jak się obudzi to zje i ruszamy na spacer :) Miłego dnia!!! :)
Cześć Grudniowe Mamusie, mam do Was pytanie odnośnie karmienia. Moje maleństwo nie już takie małe, bo 20 czerwca skończyło 6 miesięcy przez 5 i pół miesiąca było karmione wyłącznie piersią. Jest radosne i dobrze się rozwija ale nadal budzi się w nocy. Gdy miała 5 i pół miesiąca zaczęłam wprowadzać jej pokarmy stałe: kaszkę, warzywka, owoce, troszkę glutenu . Niestety w nocy budzi się co 3 godziny, a dzisiejszej co 2 godziny...:/Budzi się na krótko, ale przebudzenie zawsze kończy się przystawianiem do piersi. Takie ciągłe wstawanie jest wyczerpujące więc zdecydowałam się kupić mleko modyfikowane: Enfamil 2. Byc może mleko naturalne to juz dla niej za mało. Jednak na razie puszka czeka zamknięta:)... I tutaj moje pytanie: podawać z kubeczka z miękkim ustnikiem czy z butelki?? Jeżeli butelka to jaka i czy nie jest za późno na butelkę? Ewentualnie jaki smoczek? Czy są tutaj mamusie , które karmiły wyłącznie naturalnie do 6 miesiąca??? Jak poradziłyście sobie z tym problemem? Podawałam je troszkę soczku jabłkowego przez butelkę ale z marnym rezultatem. Odmawiała-zaciskając usta. Byc może mialam źle dobraną. Czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam serdecznie
do góry