Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Dotik - 04.12.12/chłopiec - Adaś/szpital Redłowo
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka - Marysia/szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka - Zosia/szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 /chłopiec - Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka - Nina Stanisława/szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 18.12.12/chłopiec - Tomek/szpital Wojewódzki
Madzia_86 - 21.12.12/chłopiec - Antos /szpital Zaspa
Kamada - 25.12 2012/chłopiec - Dawidek/szpital Zaspa
Zocha_ma - 27.12.12/chłopiec - Borys/szpital Wojewódzki
Modern_Lady 27.12.12/chłopiec - Maciuś/szpital Kliniczna
Carolajna - 27.12.2012/chłopczyk - Adrian/szpital Swissmed
Anna - 29.12.12/ dziewczynka - Michalinka/szpital Kliniczna

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=434864
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też już tak kombinowałam, że jak go podtucze w dzień to może w nocy będzie lepiej, tyle, że jemu nie da się dac więcej, bo jak zaspokoi głód to wypluwa, odwraca się i robi milion innych rzeczy tylko nie je
faktem, że jego głownymi posiłkami jest ciągle mleko, więc może wraz z rozszerzeniem diety przyjdzie sen :)
w każdym razie trzymam kciuki :)
zdecydowanie bym spróbowała kaszki i ogólnie może spróbuj dawać mu więcej jeść w ciągu dnia to nie będzie potrzebował w nocy. to trochę taka matematyka jak dostanie więcej kalorii w dzień to w nocy nie będzie potrzebował ;)
jeśli masz chęć to mogę pożyczyć ci tą książkę bo leży gdzieś u mnie na półce chociaż tak jak pisałam z bardzo wieloma rzeczami się tam nie zgadzam i są dla mnie dość drastyczne :/
oooo o czymś takim nie słyszałam - jeśli chodzi o tracy to właśnie obiło mi się o uszy tylko to 3-5-7
tyle tylko, że u nas Maciek nie budzi się o stałych porach :/
no nic poczekam jeszcze na wprowadzeniem kaszek, może to coś da?
w sumie to chyba nawet szybciej niż tydzień po 3 albo 4 nocach
ooooj nieeee to jest dla mnie dręczenie dziecka! takie metody są dla mnie nie do przyjęcia, nigdy bym nie skazała świadomie swojego dziecka na płacz... mojemu dziecku chcę dać jak najwięcej czułości i miłości! przepraszam za takie ostre poglądy ale uważam że ta metoda to dręczenie dzieci. Dla mnie nie do zaakceptowania.

ta metoda nazywała się chyba "obudź aby spało" albo jakoś podobnie. stosuje się ją gdy dziecko budzi się każdej nocy o tej samej porze i polega na tym, że nastawiasz sobie budzik godzinę wcześniej niż zwykle budzi się dziecko i je lekko budzisz, masujesz brzuszek, dajesz np smoczek jeśli używa tak aby prawie się obudziło i potem znowu zasnęło to zaburza tzw nawykowe budzenie. U Uli wyeliminowałam w ten sposób 2 pobudki w nocy zdaje się że w ciągu tygodnia.
Dam znac maly dzisiaj dostal u pediatry masc ze sterydami na te poliki ale poczekam 2-3 dni bo kupilam krem AA do ciala i twarzy z wyciagiem rumianku moze mu pomoze bo niechce mu ssmarowac ....
zocha_ma a o jakiej konkretnie metodzie mówisz? 3-5-7 czy jakoś tak?

ja dlatego tez w nocy daję młodemu zawsze butlę, bo skoro nie ma dla niego aż tak dużego znaczenia to już wolę mu butelkę dać z tym oszukanym mleczkiem...ach przy wiki nie mialam takich problemów, była tylko na piersi i odkąd skończyła 1,5 m-ca przesypiała mi już całe noce...no ale cóż kiedyś trzeba poznac urok nieprzespanych nocy...

Madzia_86 współczuję - daj znac co powie alergolog
Hej ;)
U nas nie najlepiej przez dwa tygodnie bd bez zadnych sloików tylko kleik ryzowy bo malucha calego mi wysypalo na buzi niby jest to łotokowe zapalenie skóry ale trzeba tez wykluczyc na inne rzeczy...w srode alergolog i zobaczymy co powie

Antek ostatnioa butle dostaje tak o 22-23 i spi mi cala noc ;) wiec spokoj mam w sumie juz przesypia mi cale noce 2-3 miesiacem zycia
Modern Lady może u Maćka to takie "nawykowe" budzenie skoro ilość kalorii nie ma aż takiego znaczenia? ja przy Uli miałam ten problem że długo już nie jadła w nocy ale kilka razy się budziła i część z tych pobudek nawykowych wyeliminowaliśmy metodą Tracy Hogg (chociaż innych jej metod nie pochwalam i ogólnie nie przemawiają do mnie).

Borys na dobranoc zajada kaszkę Sinlac z butli
muszyca a jaki kleik dajesz? ryżowy czy kukurydziany? i potem juz bez mleka "na dobranoc"?

my jeszcze żadnych kaszek ani kleików młodemu nie dajemy, a właśnie myślę, że one może coś pomogą?? chyba to powoli moja ostatnia deska ratunku :)

co do nocnych karmien to wlasnie zauwazylam, ze u nas bez znaczenia czy dostanie normalną porcję mleka czy rozwodnioną to i tak tak samo często się budzi :/ kiedyś tej rozwodnionej nie chciał pić, ale teraz zazwczyaj udaje mi się go oszukać- no ale samej wody w nocy nie tknie, choć w dzień pije
no właśnie a propos picia to Maciek pije letnią wodę albo herbatkę koperkową (ale taką z torebki parzoną)
mi pediatra kazała przed snem dawać kleik na gęsto- aż łyżka staje!! żeby wyeliminowac nocne karmienia, sposób istotnie dobry bo z dwóch karmień czasami dostaje raz mleko a czasami przesypia cała noc. A nadal wygląda bardzo dobrze:-) prawie 10 kg przy 79 cm. Też próbowałam oszukać i dawac mniej mieszanki ale Ona nie dawała się nabrać, krzyczała wcześniej o jedzenie i w sumie jadła jeszcze więcej i częściej. Wody kategorycznie nie chce pić, a ja nie chce jej tych słodkich herbatek dawać. Czym dopajacie dzieci??Dajecie im te soki z hippa czy innych producentów??
u nas Maciek może się poszczycić już 2 ząbkami :) i kolejne w drodze...

co do jedzonka, to jak patrzę na jadłospisy Waszych dzieciaczków to mam wrażenie, że my daleko w tyle
ja staram się przestrzagać takiego schematu, choć różnie z tym bywa...
7- mleko
10- mleko
13- słoiczek warzywny mały z łyżeczką kaszki mannej
16- mleko
19-20 mleko
i kilka razy w nocy mleko, ale w nocy to go oszukuję i wsypuję połowę porcji mleka, bo mój grubciu to w ogóle by tył w oczach :)

jeśli pijez butki to robię mu 180 ml i tu też różnie czasem wypija całość i rozgląda się za więcej, a czasem tylko pół no i potem po 1-1,5 h znowu głodny :/
tak samo po obiadku, mały słoik to chyba za mało dla niego, bo często po max 2h chce znowu jeść

zresztą Maciek jest w ogóle taki nieprzewidywalny i niepoukładany całkowicie, nigdy nie wiem ile zje i czy się naje, nigdy nie wiem kiedy pójdzie spać i ile pośpi itp itd
ach te chłopaki!!
o Wasze dzieciaki mają już jakieś zęby...moja nic, ale dziąsełka rozpulchnione, ślini się od dwóch miesięcy i wszystko do buzi wkłada.

Mamy dzieci na mm jakie podajecie posiłki?? Ja 6 mleko 210, 10 mleko180, 13-14 jarzynowa lub inny słoiczek duży, 18 kasza 150ml na gęsto i ostatnio w nocy o 1 mleko znowu. Mała wygląda jak mały olbrzym ale próby oszukania jej wodą lub mniejszą porcją mieszanki powodują że krzyczy szybciej o jedzenie.... Kalafior jej ugotowałam to nie smakowało ale i tak jadła.
U nas jak Antek nie chce jesc to juz wiem ze skok rozwojowy bd mial ..tak ostatnio mial jadl ledwo i po jakism dwoch dniach zobaczylam ze zdobyl nowe umiejetnosci zaczal ladniej sie przekrecac na brzuszek i sam podnosic glowke :)
zocha_ma - Mackowi niedawno przebiły się dwa ząbki, ale nie odczułam jakoś zmniejszenia jego apetytu, ale faktycznie u Was może to być spowodowane też ząbkowaniem, bo to różnie z dziciaczkami bywa...
u nas tzn u Maćka chyba kolejne ząbki idą, bo widać, że dziąsełka swędzą go niemiłosiernie- już nie mogę się doczekać podawania flipsów, bo pamiętam, że u Wiki to dawało ulgę, masowała sobie takim chrupkiem dziąsełko
Ja przyznam też byłam zdziwiona bo myślałam że jak cyckowy to dopiero po 6 miesiącu ale skoro pediatra zaleca wcześniej to zastartowaliśmy po skończeniu 5 miesiąca. Młodemu smakuje i tak jak piszesz ModernLady też zjada cały słoik i ogląda się naokoło czy nie ma więcej :)

dziewczyny czy wasze dzieciaki miały apetyt jak ząbkowały? u Borysa najprawdopodobniej będzie się wyrzynał pierwszy ząb (spuchnięte dziąsło i biały bąbelek) i od 2 dni nie bardzo chce jeść :/ wszystkiego zjada w porcjach mniejszych o ponad połowę niż zwykle:/ nieważne czy pierś czy obiadek czy deser czy kaszka. niektóre posiłki w ogóle omija!! jest grubiutki więc da radę ale przyznam że się trochę martwię :/
no ja właśnie już tez kiedyś gdzieś czytałam, że inaczej się wprowadza teraz pokarmy niż np. 2 no prawie 3 lata temu
ja w sumie idę raczej tym samym schematem co z Wiki
mamy za sobą już marchewkę, marchew z zimniakami i dynię z ziemniakami (choć ta Maćkowi najmniej smakowała) dziś wprowadziłam gluten, więc przez tydzień będzie jadłospis jak wyżej :)
jestem w szoku jak mały szybko załapał o co chodi z jedzeniem z łyżeczki i jak mu smakuje, w tej chwili je już cały mały słoiczek i w sumie ogląda się za jeszcze :) i ryk jest, że hoho jak się skończy :)
no ale moję dziecię lubi zjeść heheh

ja na warsztaty się nie wybieram :(

za to w przyszłym tygodniu jadę na 2 dni na szkolenie z pracy - mamy jakieś warsztaty wyjazdowe i zaproponowali tez mi udział :)
myślę, że moja mama i mąż dadzą radę z dzieciaczkami :)
Ja widzę, że ile ludzi, tyle teorii z tym jedzonkiem, bo mam aktualny schemat żywienia od mojej pediatry i do 6 miesiąca jest wylączne karmienie piersią:) Pierwsze co słyszę że od 4 miesiąca.
My chorujemy troszkę, Antoś przeziębiony i mnie też zaraził, ale już przechodzi nam powoli:) Na szczęście to nic poważnego, mały ma płucka i gardełko czyste:)
Wybiera się któraś z was na Warsztaty Mamo to ja do hotelu Hotton? :)
do góry