Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Dotik - 04.12.12/chłopiec - Adaś/szpital Redłowo
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka - Marysia/szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka - Zosia/szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 /chłopiec - Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka - Nina Stanisława/szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 18.12.12/chłopiec - Tomek/szpital Wojewódzki
Madzia_86 - 21.12.12/chłopiec - Antos /szpital Zaspa
Kamada - 25.12 2012/chłopiec - Dawidek/szpital Zaspa
Zocha_ma - 27.12.12/chłopiec - Borys/szpital Wojewódzki
Modern_Lady 27.12.12/chłopiec - Maciuś/szpital Kliniczna
Carolajna - 27.12.2012/chłopczyk - Adrian/szpital Swissmed
Anna - 29.12.12/ dziewczynka - Michalinka/szpital Kliniczna

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=434864
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ma zle napiecie i przez to musimy sie rehabilitiwac nawet przez 5 dni nosil plastry na brzuszku aby wzmocnic miesnie
O ile pamiętam to Antek Madzi86 ma asymetrię ułożeniową (jak mój Antek), i coś jeszcze:)
Mój Antoni osiągnął 7kg, a dwa dni temu skończył pół roczku:)
Mam pytanie do mamuś które zaczęły już dawać swoim dzieciom papki- ile jedzą Wasze dzieci? Dajecie im tak do oporu czy jakieś ustalone porcje?
jejku jaki Antoś szczuplutki jest :) ja to już nie pamiętam kiedy nasz klopsik ważył 6kg :)) aż z ciekawości musze go zważyć jutro :)
my się w następnym tygodniu wybieramy na szczepienie, więc pewnie dane będą dokładniejsze

Madzia_86 a przypomnij mi prosze dlaczego będziecie mieć rehabilitację, bo jakoś mi umknęło...
My dzisiaj bylismy na szczepieniu Maly wazy 6660 gram i 69 cm wzorostu :)

Od przyszłego tygodnia bedziemy mieli dwa razy w tygodniu rehabilitacje na Vojte i to drugie na B :)
ach jakie piękne mamy dziś lato :)
nie wiem dziewczyny czy Wam pisałam, ale ten mój mały bączek od kilku dni podnosi już brzuch, ma pozycję jak do raczkowania i póki co kiwa się przód tył, więc wygląda na to,że niedługo ruszy w świat :))) już nie mogę się doczekać :))
bo poki co jest mo go szkoda, jak wiki odbiega od niego a on zostaje taki biedny nieszczesliwy...
Co do czasu to z jednej strony leci bardzo szybko patrząc jak duże są już nasze dzieciaczki, ale kiedy Ninka marudzi to mam wrażenie, że płynie powoli na maxa i chciałabym, żeby leciał szybciej i żeby zrobił się wieczór. Moja córcia - anioł do tej pory, zaczęła marudzić :-/ Czytałam, że może to być przez skok rozwojowy, który ją w tym wieku czeka (albo może zęby?) Domaga się uwagi i zabawiania i noszenia :-/
Byłam ostatnio w pracy z Niną i była też koleżanka, która urodziła jakieś 3-4 dni przede mną - reszta koleżanek stwierdziła, że córcia koleżanki prezentuje umiejętności fizyczne (bardzo ruchliwa), a moja społeczne (była towarzyska i śmiała się do wszystkich).
Też cieszę się na ładną pogodę ;-)
ja mam ziajkę faktor chyba 25 i jeszcze jednen z apteki faktor 50 - przyznam szczerze, że nawet nie patrzałam, czy od 6-tego miesiąca są? zresztą jakby nie paytrzeć dzieciaczki niedługo już 6 m-cy będa miały - ale ten czas leci co?
ciesze się, że od jutra ma być znowu ciepło :))
Ja mam mleczko Nivea Baby (faktor 50), ale on jest - tak jak piszesz od 6. miesiąca, co doczytałam po zakupie :p Mimo to użyłam go ostatnio, bo było takie słońce, że już wolałam zaryzykować wysypkę niż poparzenie słoneczne (ale zdecydowałam się tylko dlatego, że Nina nie ma żadnych skórnych problemów)...
Ale w sumie tak sobie myślę, że faktor 30 może by w zupełności wystarczył...
Izkha dwa tygodnie temu gdy byliśmy na szczepieniu ważyła 6620 Marysia. Teraz na łazienkowej wadze wychodzi 6,8kg ale to taki pomiar jak dla mnie niezbyt dokładny.

A ja mam z kolei pytanie do Was jakich kremów używacie do ochrony przed słońcem? bo część tych z faktorem 50 jest powyżej 6 miesiąca, czyli jeszcze nie dla naszych dzieci
Teresek - a ile waży Twoja córcia?
U nas też ząbków póki co nie widać, choć wszystko co w rączce wędruje do buzi, a i sama rączka też, no i ostatnio stopki Marysia próbuje posmakować;) a spacerówka okazała się tym właściwym rozwiązaniem i nawet przy dzisiejszej nieciekawej pogodzie się sprawdziła więc już do gondoli nie wracamy.
Po burzowej nocy (na Żabiance nieźle grzmiało) piękny poranek.
U nas ząbków nie widać, ale Nina tak pcha ręce do buzi jakby jakieś miały iść... a może po prostu lubi zjadać rękę ;p
Ewa24 - ja Ninke dopajam sokiem/herbatką jabłko z rumiankiem lub z koprem - i nie ma problemów z kupką mimo obiadków i kaszki ryżowej, może i u Ciebie pomoże?
Ninka wczoraj pierwszy raz w body z krótkim rękawkiem była ubrana, bez sweterka, ale w długich spodenkach, bez czapeczki... Trochę może zaszalałam, ale było tak gorąco, że żal mi było ją cieplej ubierać... :/
u nas się wyrzynają górne dwie dwójki :)

my w gondoli tez mamy podnoszone oparcie, choc praktycznie nie wykorzystuje tego jeszcze, bo mlody grzecznie lezy na spacerkach, jak nie spi to zazwyczaj wystarczy mu opuscic bude i podziwia drzewka jak zaczarowany :)
tyle tylko, ze coraz mniej miejsca ma...
w weekend bedziemy u moich rodzicow to przywioze gore spacerowki, zeby czekala w pogotowiu :) zreszta mi sie wydaje, ze jak cieplo jest to lepiej dziciaczkowi bedzie w spacerowce, bo juz nie jest tak mocno zabudowana, no ale na kazdego przyjdzie wlasciwa pora, wiec poki co czekamy :)

dziś zapowiada się kolejny piękny dzień :))) super
Miłego dzionka dziewczyny
mój synek na razie mieści się w gondoli, ale dlatego że jest bardzo duża i w sumie można ją podnosić więc na razie spacerówka odpada.
Noce przesypia całe, także niby mogę sie wyspać, ale to już jest inny sen, jakiś taki bardziej czujny :) Obiadki też już wprowadziłam, do tego deserki. po kleiku niestety mały miał zaparcia, nawet po tych obiadkach jakoś słabiej mi się załatwia ale pediatra mówiła że pewnie za dużo marchewki. no ale przecież chyba wszystkie obiadki po 4 miesiącu są z marchewką.... ech czułam że z wprowadzaniem pokarmów stałych będzie cyrk, deserki też słabo widzę, jabłko zapycha, banan odpada bo też...a i synek waży 9130, ubranka 74 powoli staja się za małe i muszę kupować na 80 :) no i na koniec hit, Wojtuś ma DWA ząbki na dole, wyszły dzień po dniu :):):) i to prawie niezauważalnie, taka matka że nie zauważyłam pierwszego ząbka tylko mąż :) ale nie było płaczu tylko trochę marudzenia i taka niespodzianka :)
Modern_Lady i ja przeszłam na taki sposób, dziś już lżej ubrałam Marysię a mam w wózku kocyk na wszelki wypadek a jutro ruszamy ze spacerówką, bo dzis spacer zakończył się noszeniem na rękach, bo baardzo leżeć nie chciała,mam nadzieję, że zmiana wózka dobrze Marysi zrobi i będzie spokojniejsza na spacerach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
teresek - ja chyba dzieci zawsze w miarę lekko ubieram, ale zawsze też mam dla młodej kurtkę i kamizelkę, a dla Maćka kocyk w wózku przygotowany, bo z tą pogodą nigdy nic niewiadomo
Dziękuję Wam za odpowiedzi bo hmmm..., wyszło że ja jednak nieco przegrzewam to moje dziecko, bo jej ostatnio jeszcze rajstopki pod spodnie założyłam :/, ale już niczym jej nie przykrywam. Chyba faktycznie lepiej nie za grubo ubrać, a kocyk mieć w pogotowiu
Ja Majke zachęcałam do przewrotów to się nie przekrecała,Tomka nie zachęcam to sie przewraca:)Na łożku to leży tylko gdy my jesteśmy obok a tak to albo mata albo leżaczek.

My cały czas na cycu,więc coś nowego zjemy dopiero ok 6 miesiąca jak nadal będe go karmiła.

A chrzciny bedziemy mięli dopiero w czerwcu, bo wtedy teść dopiero z rejsu wraca a chcielibyśmy żeby tym razem był na chrzcie wnuka
w kwestii ubioru to np. wczoraj Maciek miał body bez rękawów, bluzkę na długi, jeansy, skarpetki i trampki, czapka z czaszkiem, ale jak spał to mu ściągnęłam, ale wtedy buda od gondoli zamknięta, bo normalnie jeździmy z opuszczoną, no i już bez tego okrycia na nózki

a przedwczoraj na przykład siedział w bujaczku na tarasie w samym bodziaku na długi rękaw i skarpetkach (bez spodni), ale my mamy taras osłonięty, na ostatnim piętrze, więc cieplutko było
Modern Lady - mam nadzieję, że taki właśnie jej urok; nie martwi mnie w sumie jej nocne spanie (z tego akurat się cieszę), ale ilość snu w ciągu dnia. Tzn. dla mnie bajka, ale zastanawiam się czy nie ma np anemii, choć je normalnie, jest uśmiechnięta i w ogóle jakaś taka bezkonfliktowa, jedyne co to jedzenie - w tym temacie kompromisów nie ma :-) Jak jest głodna, a butla dopiero się szykuje to włącza syrenę na całą okolicę :-P'

Jeśli chodzi o spacerówkę to nas czeka ona w sumie już za moment, bo obecny wózek mamy pożyczony, a koleżanka lada chwila ma rodzić i będziemy musieli oddać. Nie kupowałam już więc wózka z gondolą, a spacerówkę właśnie. Ale myślę, że będzie ok, bo Nina czasem nie śpi na spacerze to sobie popatrzy na świat :-) Co do ubierania to też często mam dylemat, ale staram się nie ubierać za grubo, a poprostu zakrywać kocykiem jeśli jest zimniej i nieco odkrywać jeśli jest ciepło. Czapeczka na głowie jednak jest...
do góry