Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Dotik - 04.12.12/chłopiec - Adaś/szpital Redłowo
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka - Marysia/szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka - Zosia/szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 /chłopiec - Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka - Nina Stanisława/szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 18.12.12/chłopiec - Tomek/szpital Wojewódzki
Madzia_86 - 21.12.12/chłopiec - Antos /szpital Zaspa
Kamada - 25.12 2012/chłopiec - Dawidek/szpital Zaspa
Zocha_ma - 27.12.12/chłopiec - Borys/szpital Wojewódzki
Modern_Lady 27.12.12/chłopiec - Maciuś/szpital Kliniczna
Carolajna - 27.12.2012/chłopczyk - Adrian/szpital Swissmed
Anna - 29.12.12/ dziewczynka - Michalinka/szpital Kliniczna

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=434864
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Madzia_86 nie dziwię się nerwów, ale tak to jest z tą naszą służbą zdrowia...niestety...

a tak przy okazji - gdzie dostałaś brokuły? Wiki się nimi zajadała a gromadzac zapasy dla Macka jeszcze sie na nie nie natknęłam
Brokuly dostalam Rossmanie w Almie w Sopocie ale mysle ze w kazdym rossamanie dostaniesz a wogole bede promocje w biedronce od 23 maja moze tam dostaniesz :
http://gazetki.biedronka.pl/g92,wielki_swiat_malego_odkrywcy.html#/Wielki%20świat%20małego%20odkrywcy/2
Ja brokuły Bobovity w Leclercu w Galerii Przymorze kupuję :) Nina się nimi zajada :) Od paru dni Ninka dostaje owocki - wcześniej jej nie dawałam, zaczęłam od warzyw, bo owocki są słodkie i bałam się, że po nich nie będzie chciała warzywek. Jadła jabłuszka, gruszki i morele i dziwną ma reakcję na owocki, bo minę robi przy nich jakby jadła cytrynę :) Śmiesznie to wygląda, ale nie jest tak, że nie chce ich jeść, bo nie wypluwa... Ma też tak, że po każdej podanej łyżce (czegokolwiek) wpycha rękę do buzi :)
Dziś też świętujemy pierwszy przewrót Niny z plecków na brzuszek. Przymierzała się od paru dni, a dziś się udało - na razie tylko raz, ale strasznie się ucieszyłam :) No niestety samego przewrotu nie widziałam, bo położyłam ją na macie i poszłam po coś do kuchni, wróciłam, a ona już leżała na brzuszku...
Nas 2 czerwca czekają Chrzciny, a na szczepienie idziemy 5 czerwca...
Madzia - rozumiem nerwy, służba zdrowia powinna zarabiać na wkurzaniu ludzi, zebrali by majątek :P Super, że wkleiłaś linka, będą super promocje...
Modern Lady - a to tak zawsze jest... a co oznacza lekki katarek? pytam, bo Nina często ma gile :p w nosie, ale nie ma takiego cieknącego katarku...
Izkha hehe dla mnie lekki katarek to taki troszkę lejący, ale o jasnym zabarwieniu - gorzej jest jak zgęstnieje i zzielenieje...
Mimo kataru pediatra zdecydowała się szczepić młodego, bo gardło różowiukie, a katar i od zębów może być, bo dolen jedynki już są wyczuwalne pod palcami, a na górnych dwójkach widać, gdzie dziąsełko będzie pękać!
Za zgodą pediatry zaczynamy wprowadzać warzywka :) już nie mogę się doczekać reakcji młodego :)
dziś nawet robiłam mu przymiarkę do krzesełka do karmienia, ale siedział dumny i zadowolony :)))

no a nasza kruszynka waży już 8300 g i ma 69 cm

kurcze a dziś byłam w rossmannie i nawet nie popatrzałam na obiadki :/
ale na biedronkę juz się czaję z listą :))
Dziewczyny a co dawać maluszkowi po marchewce ? Nas też niedługo czeka wprowadzanie pierwszego pokarmu i zacznę od marchewki potem jabłko i co dalej ?? Nie pamiętam już ;) Od razu obiadki ??
Modern Lady a Twój mały to już sam siedzi, że do krzesełka go wsadzasz?
nie jeszcze sam nie siedzi, choć niewiele mu brakuje, ale ja mam takie krzesełko z opuszczanym oparciem, więc siedzi w pozycji półleżącej, jeśli wiesz o czym mówię/piszę :)
pozycja podobna jak w bujaczku, tyle, że wyżej, więc więcej widzi :)
no i "wsadzasz" to za dużo powiedziane - dziś go na chwilkę pierwszy raz posadziłam, bo krzesełko wyciągałam, wyczyściłam po długim czasie nieużywania, a teraz to Wiki w nim rządzi :)

w kwestii jedzonka do dobrze jest zaczynać od jednoskładnikowych,
ja podobnie jak Izkha tu już pisała najpierw same warzywka będę podawała, z oocami poczekam troszkę i plan mam mniej więcej następujący:
- marchewka
- marchew z ziemniakiem
- ziemniak z dynią
- brokuły

i dalej nie wiem :) chyba mam jeszcze sam szpinak kupiony
no i po ok 2 tygodniach od podawania papek zamiast nowego smaku zacznę podawać gluten - tzn dodawać do jedzonka i czekac na brak reakcji
Kumam, kumam :) My mamy takie krzesełko drewniane po starszym synu i tak myślę jak w takie wsadzić takiego malucha hihi ;) Nasz też już się ostro pionizuje i chce siedzieć. Ale jeszcze się nie śpieszymy i planuje w czerwcu wsadzić małego do spacerówki.
Dobra to ja do biedy też ruszam z listą ;)
A tak w ogóle to dzieci cyckowe to od 6 miesiąca startują z nowymi smakami, dobrze pamiętam?
Heh, też się zdziwiłam z tym krzesełkiem. U nas po marchewce był brokuł, i kalafior, potem zupka marchewkowa z ryżem, potem jakaś zupka jarzynowa, teraz też jakieś warzywne mieszanki, ale mam już też zakupione warzywka z mięskiem po 5.miesiącu, choć z nimi jeszcze chwilkę poczekam. Z tym glutenem to też jeszcze czekam, bo chciałam w sumie pediatry spytać przy szczepieniu jak i kiedy to zrobić. Modern Lady - a w jakiej formie ten gluten będziesz dodawać do posiłków? Rozumiem, że jakąś kaszkę będziesz dodawać po odrobinie?
Carolajna - ja co prawda nie mam cyckowego dziecka, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałam, że właśnie od 6.miesiąca :-)
Moja córcia to ma w sumie jakiś teraz dziwny czas, z jednej strony taki bardziej aktywny (tzn. kiedy nie śpi :-P), jest ciekawsza i bardziej eksploruje świat, ale też taki bardziej niespokojny, czasem robi niezłe awantury. Tłumaczę to sobie skokiem rozwojowym i pewnie nadchodzącymi zębami (pieluchę i rękę z wielkim zawzięciem pcha do buzi), mam nadzieję, że to to...
tak dzieci cyckowe od 6-tego m-ca
ja małego troszkę dokarmiam mm, a poza tym jak wiecie mamy niespokojne/nieprzespane noce i wczoraj pediatra zdecydowała że mozemy wprowadzac jedzonko! moze to cos pomoze?
z tym glutenem to tez nam doradzila,by po ok 2 tyg wprowadzac
ja zamierzam robic tak ja przy wiki- czyli gotowac zwykla kasze manna na wodzie i po małej lyzeczce dodawac do jedzonka - tzn zmieszac z papka i tak podawac malemu.
przy wiki mialam taki patent, zeby codziennie nie gotowac kaszy, ze gotowalam ciut wiecej, wkladalam do silikonowych foremek (takich do robienia lodu) i mrozilam i potem codziennie rano wyciagalam 1 porcje, ona sie spokojnie rozmrazala i dodawalam do obiadku :)
a pamiętacie przez jak długi okres czasu podjae się ten gluten? bo to mi wywiało z pamięci?

Izkha, niestety z naszymi dzieciaczkami jeszcze jest tak, ze nie bardzo wiadomo o co im chodzi :) ja tez zawsze jak jest jakiś wyjątkowo niespokojny to zwalalam winę albo na skok rozwojowy, albo na zęby - choc u nas te zęby są dość mocno prawdopodobne teraz

a co do siadania to młody w bujaczku, czyli z tej pozycji półleżącej podnosi się sam do wyprostoanego siadu i za nic nie chce się oprzeć z powrotem - to dopiero jest awantura :/
dlatego też zdecydowałam się już na sprzedaż huśtawki, bo to już troszkę niebezpieczne by było - no a poza tym kilogramowo tez powoli robi się za mała :)
Co do glutenu dzieci piersiowe powinny mieć wprowadzony nie późńiej niż w 6 miesiącu, ja zaczęłam rozszerzanie diety od glutenu właśnie. Na początku dawałam mu troszkę na łyżeczce z mlekiem, potem mieszałam z kaszką lub papkami. Z tego co czytałam takie ilości glutenu przez dwa miesiące się podaje. Ja akurat sama uwielbiam kaszę manną więc gotuję codzinnie świeżą trochę daję Antosiowi a resztę sama jem:) Chociaż nie wiem czy po tych dwóch miesiącach mi ta kasza nie obrzydnie:P
Po glutenie wprowadziłam małemu ziemniaka, potem dodałam do tego marchew, brokuł, kalarepę, kaszkę kukurydzianą, kaszkę ryżową (ta go uczuliła więc mu już jej nie daję) i dzisiaj gruszki. Jabłek niestety nie mogę mu wprowadzić bo jest na nie uczulony, nawet ja nie moge jabłka zjeść jak go karmię:( Na karmienie sadzam go w leżaczku (mamy taki na czterech nogach) ipodnoszę trochę oparcie żeby bardziej w pionie siedział:)
właśnie się zorientowałam, jak przeczytałam Wasze wypowiedzi, że za wcześnie zwiększyłam Marysi porcje glutenu, skoro ta mała ilość powinna być przez 2 miesiące wprowadzana. Ale nic jej nie jest póki co, choć dla spokoju wrócę chyba do tej pierwszej dawki. A poza tym nasz jadłospis wzbogacił się o jabłko, jabłko z marchewką i ziemniaka z marchewką. Niestety marchewka nawet z jabłkiem działa na Małą "blokująco" i wracamy do "kupkowego" problemu. Powoli chcę jej inne warzywka wprowadzać i poobserwuję, jak "zadziałają"
Teresek- jak się spytałam mojej mamy, czy kiedyś też się tak wprowadzało gluten, to się strasznie zdziwiła:) Kiedyś się z bomby dawało dzieciom porcję kaszy mannej i żyjemy:)
z tym glutenem to pamietam jak wiki wprowadzalam to najpierw papki, potem gluten - teraz ostatnio gdzies wyczytałam, że jak dziecko na piersi to mozna najpierw gluten podac, potem papki, a to raptem troche ponad 2 lata roznicy
zreszta jak dzieciatku nic nie jest to tylko sie cieszyc :)

Maciek dzisiaj zaliczyl pierwsza marchewke :)) zjadl kilka lyzeczek, choc entuzjazmu to w nim nie wzbudziło heheh :)
no tak, też się uspokajam, że skoro nic jej nie jest to nie ma się czym martwić. Marysia też już coraz bardziej do siedzenia się wyrywa, pozycja półleżąca w wózku czy leżaczku przestaje jej odpowiadać, no i nadal przewroty ćwiczy tylko z pleców na brzuch, a w odwrotną stronę nawet nie próbuje, czekam aż "dojrzeje"do tego ;)
Mamusie, najlepszego w dniu Naszego swięta :)
cudnie jest być mamą... :)
chlip, chlip.... moje grzeczne dziecko się popsuło :-( gdzie je mogę naprawić? Większość z Was już pewnie wie co to aktywne dziecko, ja się od 2 dni właśnie dowiaduję :-P Małą marudę ciężko zadowolić! :-) Owszem, wszystkiego najlepszego w okazji Dnia Matki! :-)
Hej :)

U nas znowu skok rozwojowy maly marnie je ale zaczal sie sam w koncu przekrecac z pleców na brzuszk i sam glowe zaczal podnosic z plaskiego :)

Izkha moze twoja tez ma jakis skok rozwojowy bo wtedy sa marudne ,nie chca jesc .
oj ja tez się musze pożalić - wczoraj pisałam, że tak cudnie jest być mamą, a dziś przeżyłam chyba najcięższy dzień odkąd się młody urodził - najpierw Wiktoria urządziła taki cyrk na placu zabaw i w całą drogę powrotną i chyba jeszcze z godziną w domu :/ a jak ona się uspokoiła to młody dostał jakiegoś ryczu, chyba na zęby, ale płakał aż do wieczora z krótką przerwą na spanie :/ nic mu nie pomagało :/ głowę mam kwadratową
hej! czy jest jakaś ilość kalorii jakie 5 miesięczne dziecko powinno otrzymywać w ciągu dnia?
do góry