Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 70 (109)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
25.04 (termin 17.07) atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 (termin 27.07) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07) czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
6.08 (termin 30.07) pyziol67,synek Krzyś,3390g,55cm,Szpital na Zaspie
07.08 (termin 05.08) Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 (termin 20.08) 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
09.09 (termin 29.09) Superbejbe - Larysa (3030g, 54cm) CC, Zaspa
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-69-108-t296694,1,160.html
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wkońcu sama się zlitowałas nyzosia..:))))

młody nadal śpi, tak sie na wośpie zmeczył, jak wstanie to ruszamy do teściów:)
image
My dziś zaliczyliśmy wielką orkiestrę w Gdyni. Mały zwariował ze szczęścia :-) O 10:00 był pokaz samochodów terenowych, potem motocross - cała plaża rozjechana, a na końcu koncert orkiestry marynarki wojennej, w której gra nasz kolega. No i wszędzie karetki pogotowia i wozy policyjne. Panowie bez przerwy włączali koguty i zapraszali maluchy do środka. Istna rozkosz :-) Hubcio był taki szczęśliwy, że zaczał tańczyć przy samej orkiestrze, wygłupiał się z inną dziewczynką, a potem wywinął pięknego szczupaka na buzię :-)

No ale z basenu nici, bo mały zasnął w drodze na basen. Chyba z wrażenia hehe Ale humor miał dobry cały dzień. Pojechaliśmy do mojej mamy na obiad i babcia dostała dziś ze sto buziakow od wnuka. Ech, ten to wie jak się ustawić ;-)
Nam się udało wstrzelić w moment między deszczami ze spacerem:))) w końcu byliśmy wieczorem w centrum. teraz już nic się nie działo i było bardzo spokojnie.

Rano oczywiście basen - dzisiaj pływał z Helą tata! pierwszy raz...ale dali radę:)

Hela znowu pokazała że jest wrażliwcem...wczoraj teście mieli gości, była impreza, śmiechy Hela szalała a potem godzinę ją usypiałam i w nocy budziła się co pół godziny...masakra!!!
imageimage
a u nas dzień w domku, tylko na spacerze byliśmy.

Mąż wczoraj był na wieczorze kawalerskim i dziś się tylko regenerował, sił na jakiekolwiek wyjście nie miał ...
Ale cisza...

A mnie się nic nie chce....sprzątać mi się nie chce, iść na spacer mi się nie chce, nawet do Klifu nie chce mi się jechać...co zrobić żeby mi się chciało?
imageimage
wypić dobrą kawę :P albo Red Bulla.
Kawę wypiłam. red bulla nie pije...jakieś moce muszę zebrać....
imageimage
mnie tyz sie nie chce.....ale ja tak zawsze mam w poniedziałek...a dodatkowo demotywujace jest to ze od jutra do pintku sama z m. zostaje na włosciach...

pieknie mały spał dzis bez pobudek do 6.40, a po mleku pospał do 8.30...a teraz siedze w pizamie i wciskam mu sniadanie...
image
U mnie podobnie :-) Może to kwestia niskiego ciśnienia?
Aaaaa, spać!
image
To chyba taki dzień dzisiaj. Siedzę w pracy i za oknem widzę tylko szarość, bleee.

Antosiowi przebiła się trzecia trójka, została jeszcze tylko jedna i może w końcu zacznie lepiej spać :) Mam nadzieję, że będzie jakaś przerwa zamin wyjdą piątki :)

Dziewczyny nie wiem jak oduczyć mojego terrorystę bicia. Najgorzej to jest jak widzi cioteczną siostrę. Wystarczy, że przejdzie koło niego, a on już ją bije. Niby lekko, ale chodzi o sam fakt. Nawet nie mogę chwilę porozmawiać z siostrą, tylko muszę ciągle za nim chodzić. Antoś chyba ma traumę po tym jak kiedyś zabierała mu zabawki i go biła. Pamiętliwy jest :)))
image
Nilka tak, nowy calkiem. Chcemy miec juz spokoj na dobrych pare lat a nie pozniej uzeranie sie z ciaglymi naprawami... Narazie dzwonie po salonach i pytam co zostalo z wyprzedazy rocznika, dzisiaj jedziemy obejrzec. Niby fajnie ale jakos bardzo mnie stresuje ta sytuacja, juz bym chciala miec ten samochod, zalatwic wszxystkie formalnosci itd.
Dzynka chyba tylko cierpliwie tłumaczyć...nie mam innego pomysłu.

Może być że to ta "zima" tak na nas wpływa...masakra.

Ja musiałam zebrać moc bo moja babcia do nas przyjeżdża więc trzeba było ogarnąć chałupę:)
imageimage
przynajmniej sie zmobilizowałas do działania...mnie nikt nie odwiedza, wiec musze sama sie za to zabrac....bez przymusu:)
image
Aniaa:
fajnie, nas też teściowa namawiała na nowy, ale w tej klasie co chcieliśmy nowy samochód kosztuje fortunę i nie stać by nas było :(

No a z tym, nawet nie to że się ciągle psuje, bo tak to nie jest, ale takie wszystkie potrzebne serwisowe sprawy jak wymiana oleju, sprawdzenie i naładowanie klimy zajmują masakrycznie dużo czasu
Dzynka - a co robisz w takiej sytuacji? Bo może być jest tak, że mały jest zazdrosny i chce skupić twoją uwagę. Jesli tak jest, ale to już musisz sama zauważyć, to ja np podeszłabym do siostrzenicy i zaczęła ją załować, przytulać i wtedy ew powiedzieć do synka, że bardzo źle zrobił. Ale tak by widział, że bardziej zajmujesz się dziewczynką, a nie nim.
image
Za każdą razą jak Antoś chce kogoś uderzyć albo uderzy to mówimy mu, że tak nie wolno, że żle zrobił i że ma przeprosić itp. Ale on jest taki uparciuch pod tym względem, że nawet nie myśli przepraszać. Najgorsze nawet jest to, że jak do niego mówię to na mnie nie patrzy i jak próbuję skierować jego wzrok na siebie to odwraca głowę i koniec. Totalnie mnie olewa.
A co do zazdrości to chyba raczej nie to. On bije w sytuacjach jak ktoś zabierze mu zabawkę, albo jak czegoś mu się zabroni, no a siostrzenicę to jak tylko widzi.
Ale spróbuję w ten sposób jak mówiłaś, może podziała.
image
wrociłam ze spacerku...całkiem niezle było...
przypomniało mi się, że mam najpyszniejsze pirogi od mojej babci...wiec choc obiados z głowy:)))

w piatek...oddaje małego do tesciów na noc...umówilismy sie ze znajomymi na kolacje i jakiegos drinka....na mieście, wkońcu karnawał jest, wiec musze odbić sobie sylwka:)))
image
U mnie szykuje się imprezka ale dopiero za prawie trzy tygodnie. Już nie mogę się doczekać. W końcu sobie potańczę :))) Też mam lekki niedosyt po Sylwku zpędzonym w domu.
image
my juz tez po spacerku teraz chodzimy do południa bo później mała śpi i było całkiem fajnie a mój mąż za tydzień ma urlop więc super:-)
Cześć dziewczyny!
Szczęśliwego Nowego Roku! - pewnie ostatnia składam Wam życzenia, ale jakoś wcześniej nie mogłam się zebrać.
Trochę mała mi chorowała, ale na szczęście udało nam się wyleczyć syropkiem i antybiotyk małą na szczęście ominął.
Ja nie miałam tyle szczęścia, bolało mnie tak bardzo gardło, że nie mogłam wytrzymać, nie mogłam ani jeść ani mówić, już nie wiedziałam jak się leczyć, bo żadne zwykłe domowe sposobu nie pomagały, więc poszłam do lekarza i dostałam antybiotyk. Wzbraniałam się przed nim strasznie, no ale już tak bardzo mnie bolało, że musiałam z niego skorzystać i już jest ok.
Moja siostra miała dzisiaj zaplanowaną cesarkę w Wojewódzkim, Urodziła dziewczynkę, ale musieli podać jej tlen, bo niby nie mogła się przystosować do zmiany powietrza i właściwie nic więcej nie możemy się dowiedzieć. Nam przez telefon nie chcą żadnych informacji podać, moja siostra zapłakana, że jej też nic nie mówią, a małej jej jeszcze nie przywieźli. Kurcze nie wiemy co robić.
ja w ten weekend idę na wesele więc też się wytańczę, mam nadzieję
Zoskaa trzymam kciuki oby było wszystko dobrze
Okropne są takie sytuacje, kiedy nie możesz nic zrobić i się niczego dowiedzieć a musisz czekać. Trzymam kciuki za siostrzenicę :)

Ja się dzisiaj zmobilizowałam i wyszłam na spacer, a przy okazji poznać okolicę. Niestety żadnego fajnego mięsnego nie mam teraz blisko, poważnie się zastanawiam, czy nie jeździć po mięso na stare śmieci :)

Akacja - jak jesteś zainteresowana to w czwartek w tym eko sklepie będą parówki. Co prawda wieprzowe, ale zawsze to lepsze niż te ze sklepu.
image image
Jeszcze 3 miesiące temu mogłabym poprosić siostrę bo miała w wojewódzkim staż, ale teraz już jest w werherowie, więc niestety nic się nie dowiem.
Ja też byłam na spacerze i zakupach. i nawet przespałam się z młodą. ale teraz jest mi tak zimno że chyba zaraz zamarznę....

Zośkaa ja również trzymam kciuki. masakra. z tym wojewódzkim to w ogóle słabo jak człowiek posłucha opinii. jakiś "specjalnych" lekarzy tam zebrali.
imageimage
oj zoskaa, to nie fajnie, głowa do góry, na bank wszystko bedzie dobrze...

ja szukam ponownie ofert na wakacje....i te lanzarotte czy fuertaventura sa mega drogie....a co ciekawe ze moj wymarzony Zakhyntos...kosztuje połowe tego co Kanary...a jak dla mnie bije je na głowe...toż to az taki kryzys w Grecji??? kurdeee, ale mąż nie da sie namówic drugi rok z rzedu na ten sam rejon:/
image
Aśku a na jaki termin szukasz. i z jakiego biura? ja muszę się zabrać za szukanie wakacji na maj ale tylko z tui (tam mamy talony na balony:).
imageimage
tui ma chyba najwiecej ofert....na kanary wycieczki sa od 2.06 oferty podawane przez posrednictwo easy go...niewiem czemu...moze wczesniej tam zimno:)))) albo ofert nie wykupili od biur podrózy....

my chcemy pierwsza połowe czerwca...zanim znjomych synus skończy 2 latka...a ma w drugiej połowie czerwca...bo wiadomo do 2 lat gratis:) a jak oni sie rozmysla to mozemy nawet i w lipcu smignac
image
He he nie no Aniaa była chyba w maju na Kanarach o ile dobrze pamiętam więc zimno nie jest:)

Musze się przejechać do tui..Mąż chce w góry (nasze albo słowackie/czeskie) a ja bym pojechała na takie prawdziwe wakacje... muszę go jakoś przekonać:)
imageimage
moi znajomi byli koniec kwietnia na gran kanario i z 7 dni...4 padał deszcz i mega wiało...

jedz do grecji jest boska:)
image
Ta Grecja faktycznie tania...muszę się zorganizować:)
imageimage
Eeee jak dla mnie Kanary sa lepsze niz Grecja. Mam kolezanke ktora pracuje w biurze podrozy i mowi ze w Grecji czesto mozna trafic na beznadziejny hotel, brud, smrod... Moi rodzice kiedys tak trafili, hotel niby super a robale lazily i bylo brudno. My w tym roku sie wybieramy, maja byc loty z Gdańska i Bydgoszczy:)
to hotel sie sprawdza aniuu:) ja mam kumpele w easy go i ona zawsze sprawdza dla mnie hotele...od kad jezdze gdziekolwiek
nawet jak sie grafike oglada to ta cała lanzarotte ginie przy rodos nawet:)
image
No nie wiem, zalezy co kto lubi, lanzarote to specyficzny klimat, wyspa wulkaniczna, ale jest tam pieknie:) Pozatym jest tam cieplo caly rok:)) Mnie tez przekonuje ze jest cisza i spokoj, nie jest tak oblegane przez turystow, mozesz znalezc plaze gdzie praktycznie nie ma ludzi.
Ooo to jak się zdecyduje na jakiś hotel to do Was uderzę po sprawdzenie:)))
imageimage
A w ogóle to kupiłam dzisiaj Heli kamizelkę taką wiosenną w lidlu w rozmiarze - 92!! dobrze że były pootwierane bo w życiu bym nie wpadła na to że dla Heli będzie dobry rozmiar 92!
imageimage
tak czy owak, jade na te kanary...wiec jak wróce to bede miec porównianie:) ja poprostu zakochałam sie w greckiej przyrodzie, gajami oliwnymi i muzyką:))) no ale nie ma co sie uprzedzac....bede tu i tu i zobaczy sie:)tak czy owak planowanie wakacji to mega miłe zajecie
image
Asku wydaje mi sie ze nie pozalujecie;) ja tez musze sie zaczac za czyms rozgladac pewnie koniec maja-poczatek czerwca:)
jak bedzie fajna ekipa i ciepełko...to napewno nie pozałujemy:)
image
Dziękuję dziewczyny za wsparcie. Z siostrzenicą jest już niby lepiej, nie jest już podłączona pod tlen,przywieźli ją do siostry na 10 minut ale potem od razu zabrali bo muszą ją niby cały czas monitorować. Za dużo lekarze nie chcą mówić, a może moja siostra jest zbyt uległa i ich nie naciska. Zawsze myślałam, że wojewódzki szpital jest dobry, ale Wy macie chyba inne zdanie na ten temat? Sama namawiałam siostrę aby tam rodziła, mam nadzieję, że nie będzie tego żałowała. Wiecie może czy jest tam dobra opieka, jeżeli chodzi o noworodki i ewentualne komplikacje?
image
Zośkaa Zaspa albo Kliniczna. Ale może nie ma co się martwić na zapas?
imageimage
Nie no ja mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze. Ja mam to do siebie, że zawsze martwię się na zapas, jest to bardzo uciążliwe, ale jakoś nie potrafię inaczej.
image
Zoska napis zmi na priv nazwisko twojej siostry - moja ciotka w wojewodzkim jest polozna ;)
i dlatego tam nie rodzilam ;)
mjakmama jeszcze raz bardzo dziękuję!
Najnowsze wiadomości - z małą już wszystko ok:) Teraz sobie chyba piwko otworzę i obejrzę jakiś dobry film...oglądałyście może Zostać królem?
image
Ja oglądałam i był ok. Oparty na faktach.

Panna - dzieki za info, na pewno skorzystam!

Ciekawe, co z naszym urlop w tym roku. Może kupimy mieszkanie i będą nici z wyjazdu, ale w tym wypadku akurat nie będzie mi przykro :-)

Poza tym padam dziś ze zmęczenia - cały dzień w pracy, a na dobicie mąż własnie robi sobie frytki wrrr
image
akacja, gdzie byłas we Włoszech???
własnie tak patrze, ze i sardynia i sycylia sa pikne...no i toskania....moze jednak włochy???:)))

jakbym miała miec w tym roku mieszkanie to od razu bym odpusciła wakacje, i pewnie kolejne odpuscimy....bo tak planujemy sie zakredycic:/

co za mąż niedobry, o tej porze kusic frytasami....:ppp

zoskaa, a nie mówiłysmy? na zdrowie!
image
Włochy polecam - byłam w 2010 - jeszcze przed urodzeniem Elizki - Toskania jest piękna ...Byliśmy też na południu, wyspie Capri.
Oj, jak ja wam zazdroszczę tych wakacji. My w tym roku pewnie też nigdzie nie pojedziemy, oooo przepraszam może pod domek nad jezioro bo akurat taki mamy :)))

A ja dostałam dziś uczulenia na policzkach i wyglądam jak klaun. Gorąco mi jakoś, uffff :D Sprawka odplamiacza do ubrań, cosik mi nie podpasował.
image
my też raczej nigdzie w tym roku nie pojedziemy ...nie ma szans nawet.

Nyzosia: pisałam w poprzednim wątku, ale może przegapiłam odpowiedz, masz może jakieś płytki z teletubisiami?
Nilkaa pamiętałam ale zapomniałam Ci odpisać. Nie nie mam niestety. na you toubie są na pewno.

My pojedziemy bo mamy do wykorzystania kupony:) więc musimy tylko dopłacić za 2 osobę.

Ja nie wiem co z tą Helą jest...jak śpi u siebie to budzi się co pół godziny. a jak ją weźmiemy do siebie to śpi jak zabita...moja babcia zeznaje że gdzieś słyszała że dzieci z niedoborem magnezu mają problem ze spaniem. chyba pogadam o tym z lekarzem. bo to aż nie możliwe jest żeby przez 1,5 roku przespać bez pobudek 2 noce!!!
imageimage
na youtubie jest niewiele :(
Elizka już nawet po czesku i arabsku oglądała :P

tak jak świnki peppy jest sporo tak teletubisiów brakuje :(
He he Nilkaa niech się dziewczyna kształci:)))
imageimage
Amela oglada peppe po polsku i ang bo juz te polskie odcinki w kolko te same.
Kurcze nawet troche sniegu spadlo, a mi sie tak nie chce nigdzie wychodzicccc
Nyzosia to jak się dowiesz to daj znać bo my z tym samym problemem się borykamy. Ciągle zwalam na zęby ale ileż to można. Zaraz wszystkie wyjdą i pewnie będzie tak samo :(
image
Dzynka dam znać. idziemy w tym miesiącu na szczepienie. a Wy już byłyście na tych tężcach krztuścach i innych?

U nas śniegu jakieś 2 cm:) teraz czekamy na dziadka a potem jedziemy do Klifu:) muszę sobie kupić kurtkę...
imageimage
u nas już protestuje jak ten sam odcinek ogląda więcej niż 3 raz ... jasno daje do zrozumienia że to już widziała i chce coś nowego :)

A świnka peppa ją nudzi, mają być teletubisie i koniec :P
Hej, w końcu nowy wątek, bo w tamten już wejść nie mogłam. My sobie wakacje chyba znów darujemy :/ może gdzieś nad jezioro na kilka dni i tyle.
Czekamy cały czas na kredyt, ależ się boję :/

My jeszcze nie byliśmy na szczepieniu tym odra świnka różyczka a Wy już tu o następnym mówicie. Muszę się umówić w końcu.

Nyzosia skąd ja to znam, moja też nadal budzi się w nocy, co prawda przespała już sporo nocy bez pobudek ale mimo wszystko nadal są. Czasem zwalam na zęby, na brzuszek, albo po prostu ten typ tak ma i już :)

Patrycja wczoraj dała popis swojej histerii, poszło o głupotę ale darła się jakby conajmniej ją biła!! aż sąsiedzi przyszli :P no i tu mam pytanie, jak reagować na taką histerię? skoro wiem że nic jej nie jest,, nic ją nie boli ale wymusza na mnie coś czego nie może wziąć czy zrobić? próbowałam nie reagować ale ona może tak pół dnia się drzeć - nie chce by następnym razem ktoś policję wezwał :) próbowałam tłumaczyć, probowałam brać na ręce by ją jakoś uspokoić ale ona w swojej furii rzuca się strasznie, bije, rzuca się na ziemie. No totalna histeryczka!!!
image
image
My byliśmy nad morzem niedaleko Ancony - wschodnie Wlochy. Te miejscowości turystyczne wyglądają wszedzie tak samo, bo objechaliśmy prawie całe wybrzeże - nic szczególnego, sztuczne palmy i domki jak z klocków, ale jak się wjedzie w głąb kraju jest cudnie - wszyskie miejsowości na głowe przebijają np Krakow, same perełki architektoniczne.

Nilkaa - ja tez szukam teletubisów. chyba kupię małemu płytę dvd :-) Swinki Pepa mały nie ogląda i nie będzie oglądał ;-)

Nyzosiu - jesteś bardzo uparta w szukaniu fizycznych przyczyn zachowania Heli ;-)
image
akacja: ja mam jedną płytkę cd (była kiedyś do jakiejś gazety dodana, razem 40 minut chyba trwa), więc jak chcesz przegrać to pożyczę

Myśmy obejrzeli dwa odcinki peppy - i też stwierdziłam, że biedny ten tatuś ... No ale skoro i Elizce się nie podobało to tym bardziej odpada.
a długo Wasze maluchy wysiedzą przy bajce??? w sumie teletubisiów nie puszczałam, świnki peppy też nie, czasem coś jej włączę na disney channel ale ją to mało co obchodzi.
image
image
tyle ile trwa sobotnie i niedzielne śniadanie i obiad :) - tylko tyle :), w tygodniu raczej nie ogląda
Hmm ja nie puszczam bajek przy jedzeniu, wydaje mi sie ze to wytwarza pozniej zle nawyki.
Aniaa:
źle napisałam - przy moim jedzeniu :P - chyba to źle na nią nie wpływa jak rodzice jedzą śniadanie :)
Po prostu chcę chociaż w weekendy spokojnie zjeść posiłki ze swoim mężem, bez latania za Elizką.
nasza oglada swinke pepe i krecika :) wysiedzi max 1-1,5 odcinka
dziwnie macie z tymi zebami - nasza jak zeby szly to przesypiala noce - uffffffffff
Aaa:) Tzn my jemy zawsze razem posilki(chyba ze Ami akurat spi), ale w tygodniu ja jem z nia sniadanie, w weekendy w trojke. Jakos tak staramy sie jesc wszyscy razem jak mozemy, mam nadzieje ze to przetrwa jak bedzie starsza:)
ja tez lubie jesc z mloda - bo wowczas unikam np 3 obiadow hahha :) mloda ma tak ze potrafi zjesc swoj obiad potem drugi jak ja przychodze z pracy i kolejny z mezem
Hej,

u nas noc tragiczna pobudki co 30min z rykiem, do tego w ciągu dnia istna histeria o wszystko, wszystko chce postawić na swoim w dodatku ma jakieś dziwne zachowania, np zaczynam ja karmić a ta nagle z wielkim rykiem i histeria ze to tata ma ja karmić, tak jest na zmianę i coraz częściej ;/

my w kwietniu jedziemy do Danii, już się boje 14h podróży ;/ na początku czerwca jedziemy do Bielsko-bialej stamtąd do Budapesztu na 2 dni i z powrotem do pl na wycieczkę objazdową po naszym pięknym kraju ;) znacie jakieś fajne noclegi w Zakopcu i Krakowie ? pod koniec roku chcemy jechać do Chorwacji, tylko nie wiem jeszcze gdzie, co do Włoch polecam Sycylię, a tak poza tym to Kretę

Liwia bajek nie ogląda, jakoś nie lubi, czasami zerknie na teletubisie przy jedzeniu, ona za to uwielbia reklamy :)
image
Madziulka współczuję. Ja ostatnio dochodzę do wniosku, ze mało wiem o wychowaniu dzici :)))) Przed ciążą i w ciąży oglądałam setki programów o wychowaniu dzieci ale nic mi to chyba nie dało. Przy swoim dziecku ciężko jest zachować stalowe nerwy i jasność umysłu.
image
my mamy już wszystkie szczepienia za soba ale po tych na tężec mała dostała bardzo wysokiej gorączki
u nas ze spaniem masakra czy u siebie czy u nas mała się budzi dzisiaj zrobiła sobie przerwe w spaniu nas obudziła chciała sie bawić i ostatnio bardzo duzo wieczorami i w nocy pije ale to może wina suchego powietrza bo w dzień pije normalnie...
masakra może to skok 18 miesięczny bo ja dzisiaj to ledwo daje rade mała jest nie do zniesienia
u nas jedzenie też jest razem, bo jak Pati widzi że ktoś je to biegnie i woła am - chociaż jest najedzona musi wziąc z innego talerza coś więc jemy razem.

mjakmama to chyba normalne że jak dziecku idą zęby to gorzej śpi, ciesz się że u Was tak nie było.

A jakie są skoki po roku? wszędzie znalazłam tyle te podczas pierwszego orku.
image
image
dzynka ja mam takie same odczucia ;)

jakie teraz jest szczepienie, tzn na co ?
image
któraś forumka pisała że jest po roku kilka chyba 2 albo 3 i ja zapamietałam że jest 18 miesieczny
Madziulka dla mnie to dziwne bo zadne z moich nie spalo gorzej i wsrod znajomych znam pojedyncze przypadki ;)

ŚNIEG ale topnieje :( myslalam ze juz bedzie wiecej i Emi pokorzysta z sanek
Kurczę, z tymi szczepieniami to zgłupiałam. Mi mówili, że Antoś już wszystkie ma za sobą, a ostatnio mieliśmy odra, różyczka i coś tam i pneumokoki. Jedynie teraz jakbym chciała to chyba meningokoki. Jejku jaką ja mam krótką pamięć :( Nic nie pamiętam. Tak mi się po ciąży zrobiło, serio.
image
teraz jest kolo 16-18 mca na blonica, tezec, krztusiec
potem 2 lata WZW A
potem 2,5-3 WZW A

kupilam magnesy na dizen babci i dziadka fajny pomysl :)
http://allegro.pl/dzien-babci-magnes-na-lodowke-ze-zdjeciem-koperta-i2045488916.html
mjakmama przy większej ilości jaki jest koszt za przesyłkę bo nic nie ma napisane ?
image
juz doczytałam ;)
image
ja za 6 szt placilam za wysylke 7 zl dzis bede je miala lub jutro wiec powiem o jakosci :)
Mjakmama, a jak my dostawaliśmy te szczepionki 6w1 to też tak jest? Bo ja jeszcze się właśnie dopytywałam pielęgniarki czy teraz Antoś nie powinien mieć jakiejś szczepionki to powiedziała, że my już nie. Muszę przeanalizować chyba książeczkę małego.
image
dzynka wg tego chyba nie http://www.szczepienia.pl/KalendarzSzczepien.aspx
dzynka:
w 6w1 jest wzwb, wzwa to zupełnie inne szczepienie - na pewno Was obowiązuje (ale może to dodatkowe i dlatego pielęgniarka nie powiedziała)

Wg mnie to akurat ważne szczepienie bo teraz jest duże ryzyko zarażenia wirusowym zapaleniem wątroby, a jak już się zarazisz to np. nie możesz zostać lekarzem, nie mówiąc i innych chorobowych powikłaniach ...
nilka ale WZW A jest kolo 2 lat dopiero
Coś mi nie gra. Muszę w domu koniecznie sprawdzić. A powiedzcie ile ostatnio przy tym szczepieniu w 13-14 miesiącu wasze maluchy miały ukłuć. My mieliśmy dwa i płaciłam tyle kasy co przy wcześniejszych szczepieniach. Kurczę brakuje mi jednego szczepienia.
image
Moja miala jedno
13 mc masz 1 wklucie na odre rozyczke swinke
2 to moze mialas dodatkowo szczepiona na ospe lub pneumokoki
jeśli płaciłaś tyle co poprzednio to raczej pneumokoki (jeśli szczepicie)

Ospa chyba tańsza jest ...
Tak, jedno wkłucie to napewno były pneumokoki, drugie niby odra, świnka, różyczka. To z tej tabeli wychodzi, że w 17-18 miesiącu powinniśmy mieć znowu szczepienie, a mi mówiła, że już nie.
image
nam lekarka kazała przyjść w styczniu na szczepienie i teraz się już pogubiłam, to będzie jedno wkłucie czy więcej, na co ta szczepionka w końcu jest ?

zrobiłam właśnie rezerwacje w Zakopanem ;) już się nie mogę doczekać wakacji :)
image
Na 100% w 18 miesiącu jest szczepienie - my jedziemy programem 6w1 więc idziemy ale dopiero 26 stycznia - najbliższy wolny termin!

Uparta jestem w szukaniu przyczyn niespania Heli bo rozumiałabym jakby były takie noce że by przesypiała i teraz od czasu do czasu nie spała. ale ona przespała w swoim życiu 2 noce w całości - no powiedzmy 2 całości 5-6 godzin ciągiem. nie wiem ale wydaje mi się że to nie jest normalne...wybudza się, płacze...szkoda mi jej.

Madziulka sąsiedzi przyszli?? ulalalala:))) ja nie wiem jak reagować na taką histerię. generalnie jak Hela marudzi to ją olewam czasami przekupuje ciasteczkiem. ale ona jest grzeczna. raczej nie marudzi.

Moja bajki to też może jeden odcinek obejrzy. bajki często lecą w tle a Hela się bawi. wcale na nie nie patrzy ale chyba lubi jak sobie gadają:))

Byłam w Klifie i wróciłam z niczym:(( muszę się wybrać na matarnię.

Jedyne co wzięłam z Klifu to katalogi z wycieczkami. pobieżnie przejrzałam i już mam typy: Grecja, Bułgaria albo Turcja. Reszta droga. Zobaczę jeszcze jak wyglądają wycieczki autem.
imageimage
bułgaria...bardzo fajna, grecja- juz chyba znasz moje zdanie:) a turcja...ble:)

moj miał w 17 mcu szczepione 6 w 1 i tyle wiem:) jedno wkłucie...na ospe chcieli mnie naciagnac, a le powiedziałam ze poczekam na 2012 jak bedzie darmowa:p
co kupujecie dziadkom? te magnesy nawet fajne , ja nie mam pomysłu :/
image
image
W Bułgarii zainteresował mnie jeden hotel. wygląda całkiem zacnie.
Aśku a Ty już wykupujesz te wakacje czy czekasz na last minute? teraz można wykupić na first minute. w tui jest 15% off.

Ja jednym kupuje magnez z kalendarzem a drugim taki sam ale plakat:
http://allegro.pl/kalendarz-fotoplakat-30x40cm-twoja-grafika-plakat-i2043013254.html
imageimage
No to nieźle Pati musiała krzyczeć, skoro aż sąsiedzi przyszli...

My w końcu się zebraliśmy, żeby oduczyć Mata spania z nami, bo od świąt mu się spodobało... Nastawiałam się na ciężką noc, ale na szczęście nie było tak źle. Sąsiedzi nie przyszli ;) Mati wprawdzie się budził, ale wystarczyło, że podeszłam do łóżeczka położyłam go i spał dalej :) Mam nadzieję, że dziś też gładko pójdzie...

No właśnie ospa jest teraz darmowa, my idziemy za 2 tyg.

Ech zazdroszczę Wam tych wakacji... My jakoś nie możemy zmienić myślenia i zamiast jechać na wakacje, zawsze znajdziemy jakieś praktyczne wydatki, a to samochód, a to coś do domu, a to znowu coś innego i chyba nigdy nigdzie nie pojedziemy :/
image
tak Morela ona mocno krzyczała - oj potrafi się drzeć :)))
image
image
A ta ospa jest już darmowa? dla wszystkich?

Morela my też tak mamy z wakacjami ale teraz mamy mobilizację bo mamy kupony - mąż zamiast kina, siłowni czy innych bajerów wybrał kupony na wakacje. i uzbierała się z tego niezła sumka więc jedziemy:)
imageimage
z tego co w tv mówili, to jest darmowa dla dzieciaków co chodza do złoba lub przedszkola...

ja wakacje zawsze kupuje first minute...tylko poki co nic wybrac nie moge:)
Yhy..no właśnie. ja muszę zrobić wywiad, coś wybrać i uderzyć do biura podroży.
imageimage
poleciałam buty odebrac od szewca, zakupy zrobic...a młody dalej spi...od 14! jak ja uwielbiam te jego dzemki

akacja, czekam na fotke:)
image
u mnie mała spała dwie godzinki i jak sie obudziła to miała tak nasiurane że aż jej przeciekło ale niedziwota jak pije ciągle...
u nas mała dzisiaj totalne adhd już ledwo żyje a ona nadal biega skacze...
tak ospa jest darmowa dla dzieci co chodzą do przeczkola lub żłobka
nam zostało na bilansie dwu latka szczepienie na pneumokoki i wzw a
To szkoda że tylko dla żłobkowych:(

Hela spała też 3 godziny!! mam nadzieje że choróbsko jej żadne nie bierze bo i nas mąż chory:(

Za to ja wstała to zjadła michę zupy.
imageimage
no szkoda szkoda bo moja tez bym zaszczepiła i by miała komplet

a moja mała coraz częściej chce sama jeść to jej kroje np parówke czy banana na talerzyk i widelec do ręki i sama je ma jeszcze problem z nabijaniem ale to dla niej nie problem i rączką sobie pomaga więc chyba muszę jej częściej tak dawać to się może szybciej nauczy bo ze zwykłego kubka bez żadnych smoczków też jej coraz lepiej idzie a najbardziej lubi pić z kubeczka małego co był dołączony do jej kuchni
Ja mojej jutro jadę kupić talerz bo z miski pewnie rzeczy ciężko się jej je.
imageimage
Ja kupilam w ikei komplet 6 talerzy plastikowych za 6zl.
Ooo nieźle!!! chyba jak będę na matarni to wstąpie do Ikei.
imageimage
Takie jak tutaj, mam tez kubki, to sa z takiego grubego plastiku, mi sie sprawdzaja.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/18714-2/
my też mamy zosię samosię - wszystko sama ... Banan, ser czy ziemniaki to często je samodzielnie (choć ja często wolę sama ją nakarmić bo mniej sprzątania :P)
Najgorsze że np i jogurt chce już jeść sama a niestety łyżeczką jeszcze nie umie dobrze operować i więcej jej wylatuje niż trafia do buzi.

A ja dziś spędziłam dwie godziny na zakupach w bałtyckiej - teraz tak rzadko mam czas na jakiekolwiek zakupy że jak już mogę to przynosi mi to tyle frajdy.
tez mamy ta zastawe z ikei :) sztucce, talerze i kubki
Aśku - wrzuce jak mąż wróci z piłki i mi pomoże :-)

Ale chłopaki wyszły super. Zresztą muszą bardzo pochwalić twojego Marcelka :-) Chłopaki były dzis na zajęciach dla przedszkoleków w GM i Marcel, ktory był dzis pierwszy raz, nawet nie pisnął. Bawił się grzecznie, sluchał pani i ani razu nie wyszedł z sali. Zuch chłopak :-)

Ja nie mam pomysłu na prezenty dla babci. Obie mają lodówki w zabudowie. Kalendarzy tez raczej nie powieszą. Może kubki ze zdjęciami? A gdzie robiłyście swoje?
image
laski, ja chyba potrzebuje dobrego psychiatre, albo jakiegos analityka...
mam ochote je....ć temu juz słynnemu sasiadowi co mieszka nade mna...

otóż, dwojka jego wnuków, z jak twierdzi adhd, o 22 sie uaktywnia....graja w piłke, skacza....serio sciany mi sie trzesa....zwracanie uwagi nic nie dało...jedyne co skutkuje- czasem- to napierniczanie kijem od miotły w sufit....i tak siedze sama w salonie z miotła i zastanawiam sie czy nie wyjsc na balkon i nie zaczac nawalac im w balustrade:))))) smieszne to, ale normalnie wyladuje przez nich na srebrzysku:p

dzieki akacja w imieniu marcello:)
image
Aśku myślę że nie potrzebujesz psychiatry bo masz zupełnie zdrowe odruchy...wcale Ci się nie dziwię ja też miałam mordercze wizje z sąsiadem jak mi do 3 w nocy muzę puszczał!!!!
Współczuję...

W temacie wakacji - przejrzałam, przeanalizowałam, przeliczyłam i chyba zostanie nam Bułgaria. ta sama cena jest dla Bułgarii all in co dla Grecji śniadanie i obiadokolacja...i teraz nie wiem co robić. intryguje mnie Grecja ale boje się że wydamy za dużo kasy na dodatkowe jedzenie...jak myślicie?
imageimage
a jaka cena Cie interesuje?

bułgaria faktycznie jest tańsza, a jak jedziesz autkiem to juz wgl....jest naprawde piknie...ale jakos tak nudno...i bez szału:) a grecja w sumie, kazda z wysp oferuje coś innego....Kreta na której bylismy i skad sa moje foty na fb..chyba jest najtańsza...
image
Nie no co Ty autem nie jedziemy. samolotem:)

Chciałabym się zamknąć w max 1900 zł za osobę (wtedy dopłacamy tylko za jedną osobę a resztę mamy z kuponów). w sumie to chyba nie zależy nam na jakiś super atrakcjach bo my nigdy nawet na takich wakacjach nie byliśmy:)))) pierwszy raz możemy jechać się pobyczyć na basenie dlatego ta Bułgaria wchodzi w grę.
imageimage
za 2 tygodnie? hmmm....ja na nk. mam pare fotek z bułgarii w albumie głównym...

my jechaliśmy autem, Bułgaria faktycznie jest tania....wiec jezeli nie chodzi Wam o widoki i krajobrazy, tylko byczonko przy basenie...to niewarto za grecje przepłacac,,,:) wezcie bułgarie, tylko jakis hotel na wypasie:)

my zupełnie inaczej...wynajelismy auto na 3 dni w grecji i zjechaliśmy cała Krete po wybrzeżu plus dopłynelismy statkiem do 3 najpiekniejszych wysepek wokół krety...ja poprostu bym sobie nie darowała...:) no i konieczne dla nas było zajecia dla dzieciaków, hitem było minidisco:)

w bułgarii, nie odpuśccie tylko wysepki nessebar...jest bardzo blisko...a warto:) super jest tez delfinarium w varnie:)
image
ja to bym jednak wybrała all inclusive, duża jest różnica cenowa?
image
image
Za tydzień. Na 2 tygodnie nie mamy kasy:)))

Generalnie wychodzi na to ze w ogóle nie mamy kasy a chcemy jechać na wakacje:))) więc chyba na prawdę zostaje nam Bułgaria:)))
imageimage
Za all in trzeba dopłacić około 400 zł za osobę czyli 800 za dwie. to dużo.
imageimage
to proszeeee:)

hotele w grecji....ja byłam w tym...
http://www.easygo.pl/wycieczka/grecja/kreta/annalipsis/stella-village-179994.html?od-2012-05-13,do-2012-05-26

balkon z kwiatami był mój...i masz wypasione 5 basenów w opcji all incl...a jak samolot ląduje to na nabrzeżu...widok na morze:))))
image
jest ich całe mnóstwo....

ja nie mam kasy też://// ale wakacje musza byc:)
image
Aśku tylko my musimy jechać z Tui bo tam mamy te talony na balony:)))
imageimage
jak chcecie się pobyczyć to bym została przy tej Bułgarii - 800zł to dużo, zaczniecie od Bułgarii, w następne pojedziecie w lepsze miejsce :))
image
image
No właśnie właśnie...
imageimage
ja jestem grekoholiczką:ppp wszystkich bym tam słała:)))

wczesniej juz pisałam....jak czysty rilax przy basenie...to bezsens płacic wiecej:) kupuj wycieczke a jakbys miała jakies pytania gdzie co i jak...to pisz:)))

kurcze, przynajmniej ktos wybrał wakacje....ja dalej zawieszona pomiedzy włochami a hiszpania:/
image
Asku u mnie była krótka eliminacja: cenowa:))) a poza tym jak zobaczyłam że na kanary lot trwa 5 godzin to podziękowałam. wolę 1,5 godziny do Bułgarii:)
imageimage
wiem....ten lot....i cena..dlatego, choc cena sardyni niemal identyczna jak kanary, skłaniam sie ku Włochom...lot 2 godziny a nie 5:/ młody i tak wychodził z siebie w ciagu 3 godzin...a wtedy jeszcze nie chodził...
image
Dokładnie. nam już Hela dała popis w samolocie więc ja dziękuje za dodatkowe atrakcje:))) im szybciej tym lepiej.
imageimage
Ale jestem niewyspana. Rano jak zadzwonił budzik to nie wiedziałam, czy mam iść dzisiaj do pracy czy się pomyliłam i niepotrzebnie nastawiałam budzik.

Wczoraj przejrzałam książeczkę Antosia i okazało się że rzeczywiście mamy już wszystkie szczepienia. Poprostu Antoś miał je robione terminowo. Także ok.

Jejku dziewczyny nie wiem co dawać już małemu do jedzenia. Kanapek nie je, kaszki też już powoli odpadają, żadnych serów, twarożków itp. nie chce, parówki też się przejadają, poprostu lipa.
image
Ech Dzynka nie pomogę Ci, u nas jak kiedyś wszystko było dobre, tak teraz jest właściwie tylko mleko, kasza i bułka z masłem :/ A poza tym to właściwie mało co je, najgorsze że nie chce żadnych owoców ani warzyw... Czasami jak mu się pokroi w kawałki i da widelec to sam trochę zje, ale b. mało. Staram się nie nakręcać, myślę, że się nie zagłodzi i w końcu doceni smak innych rzeczy;)

Kawa nam się skończyła w pracy i jak tu człowiek ma się obudzić :/ Mam nadzieję, że szybko dowiozą...
image
U nas też z jedzeniem lipa ale ja się nie poddaje. coś tam wymyślam albo daje jej po prostu to co lubi. tylko że Hela jednego np. całą mandarynkę a drugiego nie chce zjeść nawet kawałka...

U nas zaraza. Mąż załatwiony...później jedziemy do lekarza.

Monika a jak Kuba? Jako że widziałam Was na basenie to wiem że Martynka zdrowa. dalej wszystko ok?
imageimage
moja wczoraj rano na drugie śniadanie zjadła gotowane jajo z ogórkiem kiszonym i słoiczkiem szpinaku

A tak to króluje jajecznica, czasami z makaronem., naleśniki, pierogi itd
Nyzosiu u nas podobnie. Czasami Antoś zje np. jakiś jogurt, no to ja uradowana lecę kupić na następny dzień, a ten ani grama nie tknie. No ale skoro u was też są takie niejadki to chwilowo sobie odpuszczę nakręcanie się. Widocznie jakiś taki etap przechodzą nasze maluszki.
image
A ja już jestem wykończona pisaniem pracy :-( Wczoraj do 24:00, dziś od rana, w poniedziałek oddaję ostatecznie poprawioną całość. Już mam dosyć, ech...
Pisanie pracy z małym wygląda tak, że Hubert jeżdzi samochodami po stole, przy którym siedzę i raz na 5 minut próbuje wgramolić mi się na kolana. Jak ja sobie przypomnę czasy, kiedy wkurzali mnie sąsiedzi odkurzający mieszkanie nad ranem, to śmiać mi się chce.

No ale z jedzeniem mamy chociaż spokój. Mały zjadł dziś ze mną dwie kromki chleba razowego z szynką. I pół mojej z serem :-)
u nas nie ma problemu z jedzeniem - ostatnio co prawda z kaszą wybrzydza ale jak nie chce jeść to nie, nie zagłodzi się. Jak tak mówicie o wakacjach to z chęcią bym gdzieś pojechała
image
image
Amela jest wybredna jesli chodzi o sniadania. Twarozku nie, jajka nie, chleb tez nie. Na szczescie je warzywa, wedline, ser i parowki.
W ogole ostatnio jest jakas taka uczepiona do nas, pobawi sie sama pare minut i leci do mnie i chce na rece. Juz mam dosc, bo nic nie moge zrobic jak sie uprze. Robi tak w sumie tylko w domu, jak gdzies jestesmy to sie ladnie bawi. Nie wiem czy cos zle robie
ale Wam dobrze z tymi wakacjami w ciepłych krajach :)

u nas nocka znów kiepska, nie wiem co jest, już było tak dobrze ;( za to Liwia się rozgadała ;) sama od siebie zaczęła bardzo dużo mówić, niestety tylko jak ona ma na to ochotę ;) z jedzeniem u Liwii nie ma problemu, zje wszystko tylko makaronu nie lubi, chyba ze w zupie,

Morela kiedy masz czas na spotkanie ?:)
image
u nas też pobudki ale wg mnie to zęby - bo bywa rozdrażniona a jak się jej posmaruje trójki żelem to od razu się uspokaja ... wcześniej takich stanów nie miała, więc to raczej ząbki.

Kurcze, mąż dziś miał stłuczkę, i to niestety z jego winy, bo nie zdążył zahamować, (choć tylko dlatego że babka przed nim zahamowała do 0, jak ktoś jej nagle wyjechał, i ten facet jeszcze uciekł !), no i czeka nas naprawa :( Słabo
Nilka no niestety tak bywa, wina meza bo nie zachowal odpowiedniej odleglosci zeby zdazyc wyhamowac, ja tez kiedys lekko stuknelam ale to jeszcze bylo w deszczu i moj samochod wpadl w poslizg:/ No i raz we mnie koles wjechal jak gwaltownie zahamowalam bo samochod przede mna tez ostro hamowal czyli taka sama sytuacja jak u Was.
jak dobrze że my już po spacerku bo u nas sie rozpadało...
u nas nocka spokojna mała się obudziła chyba tylko raz bo jej sie pić chciało i jak tata wychodził do pracy żeby zrobić papa my jutro mamy kolędę ciekawe jak mała zareaguje...
u nas z jedzeniem różnie ale niema tragedii jak nie chce to nie juz się nie stresuje jak kiedyś no może troche
Wycieczkowo i urlopowo się zrobiło :) Ja jestem bardzo zainteresowana tematem, bo w maju wysyłamy szwagierkę z mężem w podróż poślubną. Wyloty z Gdańska to w sumie tylko Kreta. Chcą się zmieścić w 2000 na osobę, patrzę na oferty właśnie. Aśku, będę z Tobą konsultować hotele jakby co :)

My mieszkamy u teściów, bo się okazało, że zalewamy sąsiadów. Więc trzeba było zakręcić wodę i szukać źródła przecieku. Niby znaleźliśmy (po częściowym rozwaleniu ściany) i zostało poprawione, teraz zostały jeszcze poprawki z prysznicem i jutro możemy wracać z wygnania ;)
image image
No to macie ciekawie z tym mieszkaniem, nie ma co :-)
Ciekawe, jak tam u ssabinki?

Ja już się napaliłam na tę moskwę - już mam wszystko sprawdzone łącznie z hotelami, ale mąż chce jechać do ojca na święta. Zobaczymy. Strasznie mi się marzy jakiś fajny wypad, oczywiście w trójkę :-) Zobaczymy, jaką mam siłę przebicia w rodzinie hehe A loty do Moskwy są tanie jak barszcz - tylko że z Królewca.
w tamtym, wschodnim kierunku, planujemy majówke...też oczywiscie we trojke, do wilna...mam tam dalsza rodzine...ale zapraszaja wiec jedziemy....benzyna za darmo, nocleg tez....zyc nie umierac:)
panna:
Twoja sytuacja mogłaby być wzorowym przykładem - dlaczego nie kupować mieszkania używanego ... - czy jeszcze coś zostało czego nie wymieniliście?
Nilka bez przesady, zalezy jak sie trafi.
możliwe ...

Ale znam zbyt wiele przypadków takich jak u panny - gdzie trzeba było wszystko robić łącznie z wylewaniem posadzki ...
Nasze tez bylo uzywane i oprocz odnowienia scian i parkietu, zrobienia lazienki i innych naszych "widzi mi sie" to nie bylo zadnych awarii.
z uzywanym wieksze ryzyko, ale nie ma co generalizowac
to wszystko zależy od rocznika, ale chyba najgorzej jest z budownictwem blokowym tym z lat 70-80 ...

Wiadomo, zawsze można mieć szczęście i dużo do roboty nie będzie, ale chyba trzeba z 20 tysięcy mieć w zapasie na dodatkowe awarie, fajnie jak się nic takiego nie zdarzy, no ale przezorny zawsze ubezpieczony.
ale już jestem wykończona, a dziś jeszcze kolęda i angielski :(

Ehhh - ciężko jest pracować na pełnym etacie.
Moja siostra dalej w szpitalu. Wszystko jest niby ok, ale mała nie przybiera na wadze:(
Co do jedzenia to moja też nie ma jakiegoś wielkiego apetytu. Rano je kaszkę 150 ml, później skubnie jakąś mandarynkę/banana, obiad, jakiś jogurt/budyń z sokiem i na wieczór butle mleka ok 240 ml. Czasem ugryzie od mnie troszkę chleba, ale nie za wiele.
Dzisiaj przespała całą noc w swoim łóżeczku, musiałam ją budzić o 8 rano, żeby wstała. Nie wiem co jej się stało. Ogólnie to nie śpi jakoś źle, ale codziennie ok 2 muszę ją brać do nas do łóżka i wtedy śpimy razem do 8.
Wakacje...fajnie sobie pomarzyć. Też bym z chęcią gdzieś pojechała, ale pewnie w tym roku będzie kiepsko. Otwieram tą działalność i raczej nie będę mogła jej zamknąć na czas urlopu a z zastępstwem będzie bardzo ciężko:(
image
a karmi piersią czy sztucznie?
Próbuje karmić piersią. Każą jej przystawiać małą co 2 godziny, ale mówi, że jeszcze nie ma tak dużo mleka, tylko na razie leci jej ta siara. Pielęgniarki dokarmiają małą sztucznym.
image
Przyszła mamo teraz jedziemy na Mazury, wracamy po 22 to mozemy sie jakos wtedy umowic :)

Nilkaa najważniejsze że z mężem ok

Ech Panna to nieciekawie, po Twoich doświadczeniach, to strach kupować mieszkanie z rynku wtórnego...
image
z tego co pamiętam, to Kaśka mówiła że oni zawsze tam dłużej przetrzymują jak tylko jest jakikolwiek powód - może to i dobrze, matka nie zostaje sama w domu z niewyjaśnionym problemem przy tak małym dziecku, lepiej zweryfikować czy np nie ma żółtaczki

Morela - to najważniejsze, dobra zmykam do domu bo jeszcze muszę na zakupy skoczyć
ale dziś cisza tu ...

Ja już po angielskim, teraz na kolędę czekamy, ale coś ksiądz nie przychodzi :P
do mnie magnesy na dzien babci i dziadka boskie sa - solidnie wykonane i kolory ladne
Nilkaa słabo z ta stłuczką męża. Ale najważniejsze że nic mu się nie stało!

Zośkaa z ta waga to tak jest. mnie tez straszyli że jak młodej waga będzie spadać (w 2 dobie) to nas nie wypuszczą do domu. oni tak mają. na szczęście w ciągu dnia Heli waga już nie spadła i nas puścili.

U nas grypa...tzn. na razie tylko mąż ma. ciekawe czy i nas dopadnie...

Za to jak Hela z tatą mieli popołudniową drzemkę ja skoczyłam do matarnii. w godzinę sklepy obleciałam łącznie z ikęą!! kupiłam sobie kurtkę:)) i Heli talerzyki w ikei! super są:)
imageimage
Ja też uważam, że lepiej jak je dłużej przytrzymają, niż mają wcześniej wypuścić i w domu by była dopiero panika, że mała nie przybiera. W szczególności, że my mamy 70 km do Gdańska.
Wczoraj byłam je odwiedzić, mała jest słodka. Moja siostra jak na razie jest bardzo zadowolona z opieki lekarza i położnych. Mówiła, że na prawdę dużo jej pomagają. Mam nadzieję, że już waga nie będzie spadać i przed weekendem wyjdą do domu.
image
Nilkaa dobrze że mężowi nic się nie stało, auto rzecz nabyta

Nyzosia jakieś ciekawe promocje??? My co prawda mamy tryb oszczędny - nie łazimy po sklepach :P hehe

Ciekawe co u Sabinki, jak jej się mieszka

Odnośnie mieszkań wtórnych to u nas wśród znajomych nikt nie poleca używanego mieszkania, zawsze to trzeba zrobić remont, no chyba że ktoś kupi w super stanie co tylko odświeży ściany i może być. Mó brat teraz szuka mieszkania i jak jeżdzę z nim po tych starych rupieciach to aż szok :/
image
image
Madziulka promocje są. zależy co szukasz. ja polowałam na kurtkę więc się specjalnie nie rozglądałam za innymi rzeczami:)

Z tymi mieszkaniami wtórnymi to tak jest że trzeba się nastawić na totalny remont i zarezerwować sobie czas na zrobienie tego remontu.
imageimage
No właśnie ciekawe co u Ssabinki...
imageimage
Nyzosiu Martyna jakoś nie złapała na razie tej ospy a dwa tygodnie minęły odkąd Kubę wysypało więc może nie będzie miała.

Kuba dziś już był w przedszkolu tylko z fioletowymi włosami bo tylko to po ospie zostało :) a ja się nie mogę ogarnąć po tych 2 tygodniach w dwójką mam mnóstwo zaległości.

Marzę o tym żeby wreszcie była jakaś dłuższa przerwa w chorowaniu żeby odpocząć choć od tego.

Odnośnie jedzenia to Martyna się rozkręciła i prawie wszystko je mimo że trójki dają jej w kość i coś wyjść nie mogą.

O wakacjach tylko marzę na razie i raczej nie ma szans :( Ale pomarzyć dobra rzecz. Chciałabym choć do Chorwacji na tydzień z siostrą i dzieciakami.
image
image
Monika to bardzo ciekawe....Dobrze że Kuba poszedł już do przedszkola:)

Oglądam na TVNie Ugotowani a jestem 2 dzień na diecie ... ale katusze....
imageimage
na jakiej diecie jesteś?

Ja w ciągu ostatnich 3 tyg byłam na głodówce, potem jakieś dziwne diety a teraz znów sobie pofolgowałam. I chyba zmuszę się do MŻ ehhhh

Monika dobrze że zdrowe dzieciaczki. Ja się za bardzo pochwalilam że Pati zdrowa i dziś leci jej z nosa :/ nie wiem czy to zęby czy co ale mój chrześniak zakatarzony więc mozę od niego złapała :/ zobaczymy co się rozwinie, szkoda bo w końcu mieliśmy iść na szczepienie.
image
image
Madziulka na mojej diecie od dietetyczki - sprzed 2 lat:)
imageimage
Rozpisalam się i skasowalo się:(

Stesknione?:)

Wczoraj zaczęli robić włoscy coś:) mam szkielet kuchni i dwóch szaf:) do piątku chyba skończą,mam nadzieje:)

Mieszka się ok jak na takie warunki:) obiady gotujemy z koleżanka u góry jak jedna wielka rodzima żyjemy:) tylko jej synek co chwile robi krzywdę filipowi który nie umie się bronić:( wczoraj tak płakał nie wiedziałam co mu zrobił:( przy kąpieli wyszło ze ugryzł go W ramię prawie do krwi:( ma cały czas odcisk zębów:(

Panna współczuje:( wina mojego t?
image
image
to długo tej kuchni nie macie :(
image
image
ssabinka, złap gnoma jak kumpela nie bedzie widziała i tak go użryj, że mu sie odechce:))))

jeny...ja tez na diecie....tak mi w brzuchu burczyyyyyyyyyyyyyyy.....a dieta polega na tym by nie jesc po 18....a dla mnie to straszne, bo nasz styl i tryb zycia temu przeszkadza....ale jakos jednak sie poprzestawiałam....i wiecie co!?: wreszcie rano mam ochote na sniadanie:))))
image
tez ogladam ugotowanych i zjadłabym te krewety panierowane:))))
image
Asku chyba bym się nie odważyła:) bo fajny chłopczyk ale zabardzo mu ulegają, żal mi fifiego bo jak Maks za blisko się zbliża to Filip już się boi i szybko ucieka mi na ręce:(

Ńo dlugooooo nie mamy kuchni:( mam przenoszą płytę na prąd na jeden garnek:) czujnik i tester działa:) reszta u góry jest robiona:)
image
image
Ssabinka dobrze że chociaż masz u kogo gotować.
imageimage
powiedz tej kumpeli o zachowaniu jej synka, moze nie zdaje sobie sprawy, że mały łobuziak jej rosnie:)
image
Nie, no dziewczyny. Nie pogrążajcie mnie ;) Nilkaa - w sumie parkietu tylko nie zrobiliśmy Łudzić się, że zrobimy w tym mieszkaniu tylko nowe kafelki było naiwnością - mieszkanie nie było remontowane od 70 lat, rury same się kruszyły. Jak mamy tam mieszkać całe życie to i tak trzeba to było zrobić. Za to lokalizacji nam nikt nie ukradnie :D

Sabinka - któryś z pracowników niedokładnie dokręcił złączki na rurkach, taka pierdoła, a tyle kłopotu. Na szczęście obyło się bez poważnego kucia, kafle dały się "wyjąć". Tak sobie myślę, że jak ktoś zatrudnia pracowników w tym biznesie to czasem więcej problemów niż pożytku - sam by na pewno takich głupich błędów nie zrobił. Daj znać, jak się umawiamy na pudła i kasę, bo szkielet szafki już skręcony i czeka na zabawki :) Może jak będziemy do IKEI jechać to przy okazji o Was zahaczymy?
image image
panna, lokalizacja jest petarda....metraz tez...ale taaaki remont...brrr.....mam nadzieje ze duzo nie wybuliliscie za to mieszkanko, bo same remonty Was zrujnuja
image
Ja słyszałam że z tym nie jedzeniem po 18 to taka umowna godzina. Chodzi o to żeby ostatni posiłek zjeść 4 godziny przed snem.
image
image
ale my kolacje jadalimy grubooo po 22...i czesto to nie były kanapki:p
image
Dobrze że się ten program już skończył...

Tak to w życiu jest - coś za coś...
imageimage
Panna a jaka to lokalizacja i metraż? Pytam z ciekawości po prostu. Napisz na privie jak tu nie chcesz.
image
image
Z tym biciem innych dzieci to ja sama wiem na swoim przykładzie, ze to nie tak prosto oduczyć. Ja za każdym razem jak Antoś kogoś uderzy lub nawet próbuje to mówię mu i mówię, że tak nie wolno, czasami sadzam go na chwilę gdzieś żeby zmienił swoje nastawienie :) Nie wiem ile ten chłopiec ma lat, ale w naszym przypadku cieżko jest oduczyć go tego głupiego nawyku. Mi przyjemności nie sprawia jak widzę, że bije inne dzieci i muszę za nim krok w krok chodzić. CZasami wolę posiedzieć z nim w domu niż chodzić tam gdzie są dzieci bo naprawdę się umęczę.

Monika a jak Kuba przeszedł tą ospę. Mocno się męczył?
image
Dzynka to tak samo jak moja koleżanka, tez mu tłumaczy itp a on zaraz ma dwa lata sporo mówi w jej przypadku pomyslalabym o jakieś karze dla młodego tylko głupio mi sugerować moich przemyśleń:p nas już tle razy przeprasza za młodego głupio jej strasznie.
image
image
Dzynka Kuba dość łagodnie przeszedł ospę. Na buzi prawie nie miał. Nie specjalnie też go swędziało więc luz. On prawie tego nie zauważał że choruje. Gorączki też nie miał wcale.
image
image
No to chyba jest wesoło w tym waszym bloku ssabinko - fajnie mieć takich bliskich sąsiadów :-) Wszyscy w podobnym wieku, z małymi dziećmi, pewnie w swoim pierwszym mieszkaniu :-)

Właśnie oglądałam w pytaniu na śniadanie materiał o szkodliwości świnki peppa. Angielscy rodzice protestują przeciwko tej bajce, uważając, że dzieci po niej są niegrzeczne i nie mają szacunku do dorosłych. Akurat się z tym zgadzam, więc przekazuję dalej :-)
image
moje chlopaki mialy glupi okres dosc mocnego klepania dzieci po glowie - pomoglo tlumaczenie i jak kilka razy po moja kontrola tak samo zostaly klepniete w glowe od jakiegos dziecka, no i pomagalo oczywiscie przytulanie, sciskanie tego poszkodowanego
Wczoraj była powtórka takiego programu rady dobrej niani czy jakoś tak prowadzi go J. Racewicz i tam mówili właśnie o biciu. Dziecku poniżej 15 miesiąca nie ma sensu tłumaczyć bo nie zrozumie tylko wyraźnie i dosadnie dać do zrozumienia że nam się to nie podoba. Starszemu mówimy że to boli i nie wolno nikogo bić koniecznie z pozycji dziecka czyli kucając przy nim i trzymając za ręce a potem każemy dziecku przeprosić i sadzamy go na chwilę z dala od zabawy.Musimy tak robić za każdym razem bezwzględnie bo inaczej nie ma sensu.
image
image
ciężko z tmy biciem :/
Chyba muszę obejrzeć tą świnkę peppę bo naprawdę nie wiem o co Wam chodzi :P

Ja też probuje nie jeśc po 18 ale marnie mi to wychodzi, teraz obiady bierzemy do pracy i nie jemy późno obiadów, ale i tak trudno mi nic nie jeśc wieczorem, ale moja waga mówi sama za siebie!

Panna gdzie kupiliście to mieszkanie??
image
image
Akcja akurat tylko fifi i Maks są z tego samego rocznika na parterze małżeństwo teoszkestarsze z 2 dziewczynami 4-8lat strzelam:) a na przeciwko i nad nami w ciąży:) a z samej góry to nasi znajomi:) kupiliśmy w tym samym budynku ten sam pion tylko ze oni maja większe poddaszowe, ale nigdy nie miałam okazji tak bliżej jej poznać bo daleko mieszkala:) a jej mąż chodził razem na studia z kamilem potem coś razem próbowali itp:) ogólnie polubilysmy się i bardzo się cieszymy ze mamy tu siebie:) zawsze można wyjść w kapciach na kawie a wieczornej jak dzieci śpią na piwko:)
image
image
ale dzisiaj pospalysmy! do 8.30!

maz dalej chory ale na szczescie leki zbijaja goraczke. my puki co sie trzymamy.

Heli swinja pepa w ogole nie interesuje. nie lubi tez elmo. wręcz sie go boi. odporna na komercje jest;)
najbardziej lubi dino pociag. chetnie tez oglada pomocnika sw mikolaja rano na mini mini. a najbardziej interesuja ja piosenki;)

w zwiazku z tym ze dzisiaj taka pogoda biore sie za porzadki. likwiduje choinke;)
Panna a. Kiedy będziecie w ikei?
image
image
hehe - to dobrze że peppy nie oglądamy

A u nas kolejna noc bez pobudek :) - wow, u nas jest jakaś zależność, że jeśli Elizka w dzień jakoś specjalnie nie marudzi to potem pięknie śpi. Myślę że u nas wciąż coś z ząbkami się dzieje.

Wczoraj mieliśmy kolędę i szok - ksiądz nie wziął od nas kasy, rzadko się tacy zdarzają ...
my wczoraj rozebraliśmy choinkę, już nie żyła :P
Noc do kitu- Pati ciągle się wybudzała z płaczem przez katar :/
Sabinka fajnie tam macie :)))
image
image
mnie na uczelni od początku uczyli ze trzeba tłumaczyć...te wszystkie programy w tv to czyste robienie pod publiczkę gdzie dominuje behawioryzm wiec powinno oglądać się je z dużym dystansem, chyba ze ktoś chce mieć wytresowane dziecko ;)

zauważyłam ostatnio ze jak Liwia ogląda "coś" w tv gdzie jest bicie to zaraz to naśladuje, podobno to normalne zachowanie - wchodzi okres "małpowania" jednak trzeba reagować na takie zachowanie

zazdroszczę mieszkania w młodym towarzystwie, dzieciaki mogą się praktycznie codziennie bawić ;)

myślicie już o zapisach do przedszkoli od września ? my już małej wybraliśmy przedszkole tylko przerażają mnie koszty ;/
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
przyszła mamo:
już teraz zapisujecie a nie za rok dopiero?

My dopiero za rok, wg mnie jeśli jest taka możliwość to dziecko powinno mieć około 3 latek aby iść do przedszkola.

Moja naśladuje twinki winki i maszeruje :P Nigdy nie widziała żadnego programu z przemocą, jakimkolwiek biciem.
my od wiosny chemy dać młodą do przedszkola ale prywatnego więc już teraz zapisy????
image
image
przyszla mama mowisz o przedszkolu od tego wrzesnia 2012 ??
no i czemu nie chcesz oddać do tego przedszkola swojej kuzynki, skoro już teraz Liwia tam chodzi na kilka godzin dziennie?
od września chce by chodziła w miarę normalnie tj na 5h, wybrałam jej przedszkole już daaawno temu ;) chce by chodziła do przedszkola Montessori na Osowej, moja kuzynka prowadzi przedszkole tylko do czerwca bo się wyprowadza na drugi koniec pl,
image
zastanawiałam się czy już myślicie nad przedszkolami, nie wiem kiedy ja zapisać ;/
image
ja swoja puszczam dopiero za rok :) czyli wrzesien 2013
ja też - mamy tak fajną nianię że nie ma co kombinować ...

Zresztą skoro drugie w planie to też nie ma przyśpieszać przedszkola.
ja teraz tylko sie tak zastanawiam bo 6 latki od 2014 roku maja obowiazek szkoly a moje chlopaki w 2013 maja w sierpniu 6 lat czyli od wrzesnia 2013 ida do szkoly ??
a emilka od wrzesnia 2013 do przedszkola
u nas noc wmiare oki ale mała jest rozbrykana i daje popalić echhh może jak ja dzisiaj ksiądz pokropi to tego diabełka wypedzi hehehehe
mjakmama jak nie wymyślą nic innego to tak ;) ile zamawiałaś magnezów ze zdjęciem ? płaciłaś tylko 7zl za przesyłkę ?

ja byłam przeciwna posyłaniu dziecka tak szybko do przedszkola, ale widzę ze Liwia się meczy w domu, brakuje jej kontaktu z dziećmi, dlatego pójdzie do przedszkola od 2 lat ale na mało godzin
image
ja miałam akcje nocna od 3 do 5....młody budził sie co 15 minut....wkoncu juz na pół przytomna wziełam go do siebie do duzego pokoju i spalismy do 9.30:) wyrobic sie przez to z niczym nie moge....o 11 dopiero sniadanko zjedlismy:ppp a zaraz smigam jak co czwartek do moich rodziców:)

dzis wreszcie Ł. wraca:DDDD odsapne sobie troche

mnie ta cała świnka peppa wkurza, nie lubie takich stereotypów jak np. w reklamach...kobieta swietnie sie bawi myjac podłoge bo ma jakis tam floralfiesta....a facet zwykle jakas oferma, ze nivc nie potrafi....i ten tatus swinka...jest poprostu żałosny....a mogli z tego zrobic fajna baje
przyszła mamo:
a znów posyłasz, czy nadal Liwia ma przerwę od tego przedszkola kuzynki?
A jak tam z chorobami jak często chodzi? Na razie chyba nic nie złapała?
Ciekawe jak będzie jak będzie regularnie i na dłużej chodziła.

A wybraliście przedszkole jakoś blisko domu czy z dojazdem?

Ja tam planuję Elizce sprawić dodatkowego członka rodziny, więc za jakiś czas będzie miała nadmiar kontaktów z innym dzieckiem :P
zamowilam 6 magnesow - wysylka 7 zl

ja zabawe z dziecmi organizuje zapraszajac dzieci do siebie lub lazimy po kumpelach - uwazam ze dla mojej na przedszkole za szybko mimo iz widze ze sobie by poradzila
poza tym zaraz wiosna pikniki, piaskownica itp wiec nie chche jej oddawac :)
No to wiadomo ze jak ktos ma mozliwosc poslania pozniej do przedszkola to raczej poczeka, ja nie mam mozliwosci zostawienia z babcia. I jesli nie wyjedziemy to o wrzesnia Ami pojdzie do przedszkola prywatnego albo opiekunka. Juz mi sie nie chce siedziec w domu kolejny rok.
nilkaa chodzi prawie ciągle ( chyba ze bardzo pada a mi się nie che wychodzić ;) ), z chorobami ODPUKAĆ ! ani razu nie zachorowała, tylko raz w 5mc miała katar ale syrop i wit c pomogła, ona codziennie je warzywa, mnóstwo owoców, codziennie jabłuszko, dużo miecha itp wiec myślę ze to jej jakoś trzyma odporność ;) do przedszkola będziemy dojeżdżać dość daleko, ale obwodnica nie będzie tak źle, na pewno bez korków, ja do pracy po 8h sie nie wybieram, dlatego tym bardziej chce ja dać do przedszkola ;)
image
a to Ty będziesz dowozić czy mąż? Jest to jakoś po drodze mu do pracy czy w zupełnie innym kierunku?
w zupełnie innym kierunku, pewnie na zmianę będziemy ją wozić, zależy nam tym przedszkolu, chcemy by szla tym tokiem edukacji, również później
image
ja az sie zdzwiliam jak duzo dzieci u nas w grupie dowozonych jest np z niedzwiednika bo nie ma panstwowego przedszkola lub ujesciska
a Ty masz prawo jazdy? Bo zawsze pisałaś o autobusach ...

A nie ma innego przedszkola kształcącego tą metodą gdzieś bliżej?
Mi się wydaje że jeśli to zupełnie inny kierunek to może być ciężko tak kilka lat dojeżdzać, co innego gdy nie ma w pobliżu innego przedszkola.
a co to za przedszkole jest? jeszcze nie myślałam o przedszkolu a ode mnie to na piechotę :)))
image
image
He he Nilkaa a Ty książkę piszesz??

Ja myślałam o jakiś paru godzinach w tygodniu dla Heli od wiosny ale chyba faktycznie wiosna to słaby czas - będzie ciepło, jasno będą ciekawsze zajęcia. więc pewnie zaczniemy od września. poza tym muszę najpierw mieć kasę na ten żłobek a na razie kasy brak.

Jako że nie planuję pracy od 8 do 16 będę szukała dobrego żłobka ale jakby pracowała 8-16 to bym szukała najbliżej pracy. wtedy nawet jak są korki to jesteś już z dzieckiem w aucie/autobusie.
imageimage
A no i na pewno będę chciała żeby Hela przechodziła rok do żłobka/przedszkola zanim zdecyduje się na drugie dziecko. po to żeby już się zaaklimatyzowała i żeby swoje odchorowała.
imageimage
przedszkole na Osowej jest najlepsze !:) później jak fundusze pozwolą będziemy ja wozić do Gdyni ;)
Madziulka to to - http://www.facebook.com/MontessoriOsowa?sk=wall
http://www.kolorymontessori.pl/
image
He he takie zboczenie zawodowe - przedszkole super wiem że ma dobre opinie ale kurcze przydałby się im grafik albo marketingowiec:))) strona masakra a logo też coś kulawe...
imageimage
strona jest w przebudowie ;) a dwa nie potrzebują reklamy ;) w zeszłym roku była "walka o miejsce" ;)
image
ja mam umysł analityczny - muszę zrozumieć :P
Bo ja planowałam wybrać takie przedszkole aby też miało dobre opinie, ale wolałabym aby było w drodze do pracy - jeśli mojej to tu dużego wyboru nie mam, bo ja mam blisko, albo męża - tu już fajniej bo i Gdynia wchodzi w grę, Sopot i aż do Wrzeszcza.
No ale mimo wszystko wolałabym blisko domu - bo np. w sytuacji gdybym ja była chora/albo miała coś do zrobienia na mieście czy cokolwiek innego a dziecko zdrowe wolałabym móc je gdzieś blisko zaprowadzić.

Opcja wybrania przedszkola w zupełnie innym kierunku jakoś mi przez myśl nie przeszła.
Domyślam się, że to musi być jakieś super hiper fajne przedszkole, ale i tak nie wiem czy bym się poświęciła na tyle - bo nawet na obwodnicy korki się zdarzają.

A w Gdyni to co jest?

Mi z kolei kuzynka poleca jakieś przedszkole w Orłowie, ale właśnie nie wiem czy mi nie jest za daleko :(
W Gdyni mają też przedszkole.

Przyszła mamo ja rozumiem że strona jest w przebudowie ale ja bym takie skanu w życiu nie wrzuciła:) wolałabym nic nie dać. wiem że są super ale widzę też że są niechlujni - a przynajmniej tak podchodzą do reklamy, grafiki itp. oby nie przeniosło się to na dzieci:)) tak jak mówię - skrzywienie zawodowe:))
imageimage
nyzosia:
a gdzie?

Ehh - za rok dopiero będę wybierać ale fajnie wiedzieć jakie są opcje :P

Nyzosia:
jakbym planowała większą różnicę wieku między dziećmi to też bym tak się zdecydowała, aby przeżyć jeden rok z chorobami w przedszkolu, ale przy różnicy 2 lat to odwrotnie - starsze pójdzie do przedszkola jak młodsze będzie już miało roczek, albo półtora .
Czesć dziewczyny!

Jak wozicie maluchy w wózkach jak jest zimno? Okrywacie je kocami? Czy macie jakieś spiwory czy tylko osłonki na nóżki?
http://www.montessori.sopot.pl/

W Orłowie. Może to to polecała Ci kuzynka?
imageimage
Eee ja mam przedszkole praktycznie płot w płot to nie bede wydziwiac:)
Monika fajnie, ze dzieciaki zdrowe juz! Szczepisz Martynkę na ospę?
Ja w poniedzialek ide szczepić Nikodema. Wracam do pracy 31 stycznia i wolę, zeby podczas mojej nieobecnosci go nie dorwało...
image
image
Ja do przedszkola planuje dać też dopiero w 2013. Adaś w tym roku będzie potrzebował brata do wspólnych zabaw i stymulacji w rozwoju.
Byliśmy z Adasiem u neurologa i ma obniżone napiecie mięśniowe ze względu anto jest taki duży i ciężki:(
image
image
eee mnie nie przekonuje to przedszkole. Ale jeśli Ci zależy i mówisz że mają obłożenie to warto podjechać i porozmawiać o zapisach.
image
image
Kiciuchna chodzicie na rehabilitację?

Ja zdecyduję się jednak na Osową teraz, zawsze babcia może odebrać.
image
image
chyba nie, bo to chyba było przedszkole prowadzone przez jakieś siostry zakonne - ale nie ma tam jakiejś religijnej atmosfery, jest po prostu dobrze prowadzone ..
Bodajże też jakieś renomowane, bo dzieci Kaczyńskiej też tam chodziły i tylko tyle z tego kojarzę (tzn tylko to pamiętam) bo ja jednak wolałabym coś bliżej i nie dopytywałam o szczegóły. Zresztą to jeszcze półtora roku do przodu - więc do tego czasu jakieś przedszkola znikną a inne się pojawią.
kurcze - zrobiłam dziś wszystko co miałam na ten tydzień w pracy i teraz się nudzę :(
A wydawało mi się że mam tyle do zrobienia i robiłam wszystko w ekspresowym tempie i teraz nic nie zostało :(
Nyzosia czyli jednak myslisz o drugim dziecku? :))) wcześniej się wypierałaś :P
A ja znowu myślę że lepiej jak jedno dziecko idzie do przedszkola a drugie mniejsze w domu. Bynajmniej ja tak planuję.
image
image
Kiciuchna ja mam takie okrycie na wozek na nozki ale kocami nie przykrywam za cieplo - to okrycie chroni przed deszczem i wiatrem - ciepla raczej nie daje
Madziulka taka wersja jak ty opisalas ma plusy i minusy - dziecko ktore bedzie chodzic do przedszkola moze czuc sie odrzucone mama w domu z maluchem a on na wygnanie do przedszkola ;) nasze na szczescie tego nie czuly bo jest ich dwoje ale kolezanka tak miala i podobno miala histerie
mjakmama:
ale chyba nie ma żadnego optymalnego wyboru - zawsze są plusy i minusy ...
Ja nic takiego optymalnego nie wymyśliłam.
Ja się zgadzam z mjakmamą. takie rozwiązanie maluch w domu ( tuż po urodzeniu) a drugie do przedszkola może powodować niezłe problemy.
dlatego lepiej jak to starsze już się przyzwyczai do przedszkola.

Madziulka na razie się wypieram. i mam jeszcze dużo czasu:) bo Hela musi rok przechodzić do przedszkola a to nieprędko się wydarzy:)
imageimage
eeee, ja tez nie spinam sie z przedszkolem, ani ze szkoła....wiem jak to jest....dla mnie wazne by było blisko domu, albo w drodze do mojej pracy:) pojde pogadam z paniami, i juz bede wiedziała, czy nie sa z kosmosu....warto popytac rodziców ktorzy tam posyłaja dzieci i tyle w tym temacie:)
nilka optymalna wersja to jak rodzenstwo rodzi sie w czasie chodzenia do przedszkola lub jak dziecko jest posylane do przedszkola np pol roku po ur rodzenstwa ;)
Ja jestem za pierwszą opcją:)

Byłyśmy u mojej przyjaciółki. Hela cała zaaferowana szalała z ciocią i wujkiem:) Gada coraz więcej nawet poza domem:)) słodziak mały:)
imageimage
ejjjjjjjjjjjjjj ale gdzie ja napisałam że jak maluch się urodzi to starszak wtedy pójdzie do przedszkola???? może źle napisałam. Patrycja od wiosny już pójdzie, więc conajmniej 1,5 roku sobie pochodzi zanim następny brzdąc będzie :)

ale jak sobie przypomne pierwsze miesiące to w życiu z dwójką sobie nie poradze, łudze się że nastepne będzie tylko jadło i spało hahahaahahahaha :))))
image
image
He he he Madziulka no właśnie a jak tak nie będzie??? jak będzie jeszcze gorzej...matko kochana nawet nie chce o tym myśleć:)))
imageimage
Ja mam teraz niezłą szkołę macierzyństwa u góry, tzn u mojego brata hehe. Tylko słyszę, mała ryczy, brat zaczyna śpiewać, a szwagierka włącza suszarkę ;-) Przed chwilą mieli własnie akcje.

Jak dobrze, że jutro piątek. Mały był taki za mną stęskniony, że nie chciał iść spać. Jutro mu to wynagrodzę i ruszymy do fun parku.
Dziewczyny ja was proszę piszcie że drugie to będzie jadło i spało bo tu co nie które już wyboru nie mają :P mój przez pierwsze miesiące prawie w ogóle nie spał więc liczę że może teraz jakoś to będzie. Najbardziej nie wyobrażam sobie wybrać się na dwór z dwójka organizacyjnie :)

Madziuska u Ciebie już odwrotu nie ma :P ale tak jak pierwsze bło niegrzeczne to drugie to wynagrodzi - bynajmniej ja wychodze z takiego założenia, bo w przeciwnym wypadku to Patrycja będzie jedynaczka brrrrr to była masakra :/
Nyzosia musi tak być !!
Akacja u nas przez dwa miechy suszara non stop :))))
image
image
madziulka oby oby, bo młody teraz też daje nieźle popalić oduczyłam go bicia to teraz wrzeszczy jak czegoś nie może...

ooj tak u nas suszarka to też przyjaciel numer jeden był :)

moje na początku to ładnie spało, tylko że za często i za długo jadło :P. Od samego początku była żarłokiem.

Jak jest z prawdopodobieństwem kolek, jeśli pierwsze nie miało? Jak to jest? Nie mam wielu znajomych z dwójką dzieci więc nie wiem czy jest jakaś powtarzalność.
No i 13 piątek zaczął się u nas małym peszkiem :) Mąż złąpał gumę, a ja musiałam lecieć pieszo do pracy z prędkością światła :)

Madziuska jak oduczyłąś małego bicia?? Podziel się sposobem plisssss :)

Dziwczyny nadal kąpiecie maluchy każdego dnia????

Ja nie będę miała zbytniego problemu z wyborem przedszkola bo u nas w mieście są tylko dwa no i jedno malutkie, hihihi.
image
Apropo kolek, płaczu dziecka i ogólnego zmęczenia w pierwszych miesiącach to powiem wam, że chyba trauma zanika. Stwierdzam, że jak to przezyliśmy to i następne się przeżyje.
Też liczę na to, że drugie będzie więcej spało, mniej płakało, nie będzie miało kolek, nie będzie alergikiem, będzie chciało pić z butelki i będzie przesypiało nocki bez pobudek :)) Jak myślicie, realne :DD
image
Dzynka realne nie ma innej opcji!!! przynajmniej ja nie biorę innej pod uwagę
Moje drugie nie będzie miało kolek :P a przynajmniej krócej niż 5 mieisęcy :/ u mnie trauma nie zanikła jeszcze
image
image
dzynka:
ja mam plan w pierwszym miesiącu nauczyć pić z butelki, nie ma bata abym znów była uziemiona i uzależniona od godzin karmień
Ja juz tez przy drugim nie bede sie tak spinac zeby koniecznie karmic piersia. Z Amela w sumie te 7 misiecy co karmilam to przesiedzialam z laktatorem zeby pobudzic laktacje i nieduzo to dalo, jakbym wczesniej wprowadzila mm to moze by tak bardzo nie spadla na wadze i by lepiej rosla:/
No właśnie zapomniałam jeszcze dodać, że dlatego czuję, że z drugim dzieckiem będzie lepiej bo czuję się mądrzejsza :))) Tak jak piszecie, nie będziemy się już tak ekscytować każdą małą sprawą, pewne rzeczy przyjdą nam łatwiej i będziemy wiedziały jak przeciwdziałać niektórym zachowaniom maluszków.
Wow, ale optymizm z mojej wypowiedzi bije, aż dziwne :))))))))
image
ja mam też bardzo optymistyczne podejście - musi być lepiej :)

Ja się z kolei boję nocek że jak jedno się obudzi to drugie też i będzie podwójne usypianie :(.
Dodatkowo tym razem już nie będę 11 miesięcy w domu, będę musiała wrócić do pracy od razu po macierzyńskim.
dzynka wydaje mi się że gadaniem i konsekwencją, ale wszyscy się śmieją że miał dosyć mojego ględzenia i dla świętego spokoju przestał :))
ogólnie za każdym razem (dosłownie za każdym) łapałam go za raczki trochę mocniej żeby się nie wyrwał kucałam na jego wysokości żeby mnie widział i mówiłam że tak nie wolno, często dostawał histerii więc trzymałam tak długo aż sie uspokoi i kazałam przeprosić (dać buziaka bądź przytulić się) szczerze powiem że myślałam że to w ogóle nie działa bo trwalo to z jakieś 3 miesiące. Teraz jest naprawdę dużo lepiej, zdarzy mu się z rękoma lecieć i pacnąć ale wystarczy że się spojrzę od razu się przytula i przeprasza. No ale teraz się drze jak czegoś nie może i to tak jakby go ze skóry obdzierali :)))

nilka też jestem ciekawa jak to wygląda odnośnie kolek, myśmy mieli to może teraz nas oszczędzi :))

Martyna ma ospe jednak :(
Na razie ma jeden pęcherzyk ale jestem pewna że to ospa. Już myślałam że nie złapała bo ponad 2 tygodnie minęły no ale cóż.

Jeśli chodzi o spacery to ja mam śpiworek ale używam go tylko jak jest tak poniżej 3 stopni ale wtedy zakładam jej cieńsze spodnie i kurtkę i jest ciepła jak ją wyciągam. Chyba że idę na zakupy to wtedy nie biorę śpiworka bo by się zgrzała.

Z drugim dzieckiem jest łatwiej o tyle że już mamy doświadczenie i się tak nie cackamy. Łatwiej też domyśleć się o co dziecku chodzi i czego potrzebuje.
image
image
Naszego Kubę nie ruszał płacz nocny Martyny ale spał w swoim pokoju. Jak skonczyła 9 miesięcy to spali już razem w pokoju ale dalej nic go nie ruszało i tak jest do dziś.
image
image
u nas nocka spokojna mała pospała u siebie później przyszła do nas i sie do taty przytuliła i spali
mała wczoraj na kolędzie była bardzo grzeczna nawet niepisneła ale niedziwota ksiadz była 2 minuty
jeszcz tylko jutro i mąż ma urlop jupiii wkońcy ktoś mi przy małej troche pomoże

ja też mysle że z drugim dzieckiem jest łatwiej już sie niepopełnia tych samych błędów i wogóle
Monika to zycze zeby Martynka lekko przeszla ospe, bedziecie mieli juz z glowy:))
Ja bylam na spacerze ale krotkim bo strasznie wieje i przez to jest mega zimno... zrobilam zakupy i zaraz ogarniam chate i sie biore za gotowanie bo mamy gosci dzisiaj, a ja jutro na 8 rano na zajecia, ciekawe czy wstane i w jakim stanie hehehe;) Ogolnie caly weekend jestem na uczelni, a jeszcze jutro jak wroce to mamy kolede, obrus trzeba wyprasowac...
Dziewczyny robila kiedys ktoras z Was pizze ze szpinakiem i feta?? Bo sie zastanawiam czy to dobre, robie kilka rodzajow dzisiaj i wlasnie wpadlam na to zeby taka zrobic, tylko ze mam szpinak rozdrobniony mocno
oj jednak ospa....moze to i lepiej....

ja własnie pakuje młodego i kłade....a jak wstanie to frunie do tesciów....a my na kolacyjke do GMV ze znajomymi a potem na bowling....dzis miałam nocke zarwaną, ale pocieszam sie ze w sobotke sobie pośpie do południa;ppp
Ale masz fajnie dziewczyny :-) No cóż, u nas kolejny weekend męża w pracy :-( Tyle dobrze, że jutro wpada do mnie przyjaciółka, której facet też zw weekeny pracuje, więc się powspieramy przez cały wieczór ;-)

Zaraz lecimy z małym na zakupy, bo też coś chcę przygotować na jutro, ale to będzie raczej babskie menu.
u mnie dziś też sprzątanie bo jutro na wesele idziemy więc porządki sobotnie muszę przerzucić na dziś.
Ja bez samochodu to jak bez reki normalnie, zwlaszcza ze pogoda jest kiepska. Chcialam podjechac do rossmana ale tak wialo ze sobie darowalam:/
podpowiedzcie proszę:
http://allegro.pl/fisher-price-wozek-spacerowy-bobas-86892-kurier-i2036315939.html
http://allegro.pl/smoby-wozek-gondola-hello-kitty-chuli-pop-z-lalka-i2054051864.html
czy też sama lalka? http://allegro.pl/corolle-lalka-bobas-tidoo-wzory-30cm-od-reki-w-wa-i2044844763.html

Muszę wybrać Elizce zaległy prezent od matki chrzestnej - ma być lalka - tylko która?
Jakąś szmaciankę już mamy więc kolejnej nie chcę kupować raczej.
O kurcze szkoda Martynki. Żeby tylko łagodnie to przeszła....
Z dwójką jest ciężko -nie ma się co oszukiwać :)
CO do kolek to u nas było tak, że Niko w ogóle nie miał a Adaś za to pierwsze 5 m-cy praktycznie co dzień cierpiał z tego powodu. Najgorsze były początki. Teraz-odpukać zaczyna byc coraz lepiej.
Mam tylko 1-2 pobudki w nocy :)))))))A czasem zero i śpimy do 7:00.

Na spacery to faktycznie cała wyprawa...Najpierw lecę znieść wózek i zapakować śpiwór. Potem ubieram siebie, Adasia,Nikodemka. Pakuję Adasia w nosidło i schodzimy na dół. Jedno piętro Niko schodzi sam a resztę biorę go pod pachy i znoszę. Na górę sam Niko sie zazwyczaj wspina.
Jak nie mialam nosidła to znosiłam ich tak, że brałam jednego pod pachę i drugą pod drugą pachę i jazda na dół :) W górę to sie prawie czołamliśmy hehehe
image
image
Nie orientujecie się czy takie maluchy mogą już wchodzić po schodach? Chodzi mi o zdrowie kręgosłupa....
image
image
Eliza wchodzi na 3 piętro - z tym, że ja ją za rączkę trzymam bo trochę się boję.
Sama chciała i garnęła się do schodów, a ja stwierdziłam, że skoro sama potrafi przystawić sobie w domu pudełko aby wdrapać się na stół to może już wchodzić po schodach.
moja Natala też czasami wchodzi po schodach

dzisiaj zjadła ładnie sama widelczykiem ziemniaczki i rybę wiec super jestem z niej dumna i widzę że sama chce jesc więc muszę jej gotowac tak żeby dało się na widelec nadziać
mój też wchodzi sam, na drugie piętro, bardziej dlatego że ja mu karzę niż że chce. uczę go właśnie po to żeby nie musieć go wnosić. On świetnie sobie radzi tylko mu się nie chce, więc czasem i 20 minut wchodzimy zanim książe się zdecyduje :)

któraś pytała o kąpiel, my kąpiemy małego co 2 dni a głowę myjemy w soboty :)

u mnie bylo tak ze z chlopakami sie wcale nie trzeslam i nie robilam ksiazkowo tylko na wyczucie i na zywiol wiec z emilka jest dokladnie tak samo :) i nie wiem czy trudniej bo z chlopakami o tyle bylo gorzej ze w tym samym czasie glodni byli i kupy robili itp

moja hodzi od 2 mcy sama po schodach w domu z partery na I pietro sama ja tylko patrze na I pietrze i wolam ja

jesli chodzi o wozek polecam ten ma na dobrej wysokosci reke, gruby plasik :) http://allegro.pl/smoby-wozek-gleboki-z-gondola-baby-nurse-i2045120829.html

co do kapania ja nigdy dzieciakow nie kapalam codziennie ;)
tyle opowiesci wyrodnej matki
http://demotywatory.pl/3633889/Mezczyzni-sa-wspanialymi-kucharzami
My kąpiemy codziennie, głowę myjemy 2-3 razy w tyg zazwyczaj

Moja też wchodzi po schodach, zresztą po drabinie też wchodzi sama, potrafi wejść na 8 stopień sama, zawału można dostać!!
image
image
hehehhe Mjakmama ale się uśmiałam. Nasi mężowie to faktycznie dobzi kucharze a twój to już w ogóle się w "kuchni" narobił:D heheheh
image
image
Kiciuchna bo Ty jesteś Supermenka!!!
image
image
To apropo wychodzenia na spacer z chłopakami.
image
image
Byś musiała -też byś była :) hehehe
image
image
ja moja kąpie co drugi dzień ale w lato to codziennie i jak ja kąpie to i głowe myje

my dzisiaj z rana na zakpy szłyśmy masakra śnieg padał a najgorsze że mała nie chciała się schowac pod bude zreszta nigdy nielubi pod nia siedzieć ale jest ciepło i sniegu napadało
my się dziś wyszalałysmy w śniegu w końcu na sanki poszliśmy - super pogoda :) teraz śpi i śpi wymęczona, jak wstanie idziemy na 3 urodziny jej kuzyna :)
image
image
U nas tak wieje że darowałam sobie spacer na nogach. Hela pojechała w wózku. za to ja się zmachałam jak 150 pchaniem wózka po nieodśnieżonych chodnikach - już nie ta forma co rok temu.

Byłyśmy dzisiaj na basenie. spotkałam Karolkęw ale nie gadałyśmy tylko powiedziałyśmy sobie cześć bo ja byłam w wodzie a ona na lądzie:)...mogła by się u nas odezwać...

My kąpiemy Helkę co 2 dzień i wtedy myjemy głowę.
imageimage
to sobie pospałam:)
dopiero teraz jedziemy po młodego:)

my tez kapiemy co 2 dzień i wtedy myjemy kudły:)
Nyzosiu - a czemu dziś byłaś na basenie? Chodzicie teraz w sobotę?

Nie wkurzaj ludzi Aśku! ;-)

Fajnie że mamy chociaż trochę zimy. Czuję, że długo ten śnieg nie poleży. Hubcio strasznie był dziś zdziwiony, kiedy wyszliśmy na spacer. Szedł na wszelki wypadek bardzo ostrożnie i pokazywał na śnieg paluszkiem :-) No i w końcu wyciągnęliśmy kombinezon i buty zimowe. Drugi raz w tym roku hehe

My kąpiemy codziennie i codziennie myjemy głowę. Ale to dlatego, że Hubcio to bardzo lubi. Sam wkłada głowę pod kran w wannie, ale siada pod nim i woda leje mu się głowę.
Akacja odrabialiśmy zajęcia. Jutro też idziemy:)
imageimage
No my już pewnie w tym semestrze na basen nie pójdziemy :(
Martynkę trochę wysypało ale nie jakoś strasznie. Jest bardzo grzeczna jak ją smarujemy i tylko pokazuje na kropeczki i się śmieje. Kuba to się wiercił, wyrywał i po chwili już miał dość smarowania.

Szkoda że Martynka się w śnieżku nie wyszaleje. Mam nadzieję że jeszcze się śnieg pojawi tej zimy bo ten pewnie długo nie poleży.
image
image
A właśnie Monika zapomniałam napisać że wywołałyśmy wilka z lasu. już się wydawało że Martynkę ospa ominie a tu proszę. jedyne pocieszenie że macie z głowy...i że ładnie przechodzą.
imageimage
A ja dzis odpoczywam po weselu. Na szczescie Eliziak pięknie spal, ale jak zwykle obudzila sie po 6 tej.
A ja właśnie wysłałam swoich facetów na basen. Jak przyjemnie :-)

Hubcio pierwszy raz od dłuższego czasu obudził się wczoraj w nocy. O 24 usłyszałam płacz i od tego momentu było zero spania. Usłyszał chyba jak rozmawiam z przyjaciółką. Skończyło się na tym, że siedział z nami do w pół do drugiej, grzecznie przytulony do mnie i słuchał, o czym mówimy. Imprezowicz jeden ;-)

A rano oczywiście pobudka o 7:00 wrrr
u nas nocka wmiare oki
my juz po saneczkowym spacerku było super mała szczęsliwa teraz spi ale od wczoraj nie chce jesć zjadła tylko jajko masakra chyba 3 jej idą ale sama nie wiem bo tak to jej nic nie dolega...
U nas pobudka o 8.40- bosko:)
Wczoraj od 8 do 16 bylam na uczelni a pozniej po 17 czekalismy na kolede, ksiadz przyszedl przed 21... troche przegiecie:/
Dzisiaj rano bylismy z Ami w ogrodku, balwana sie nie udalo ulepic ale Ami snieg strasznie smakowal:P zdziwiona byla:)
Jesli ktoras z Was jest zainetersowana to powiem ze w mothercare sa juz przeceny te ostateczne, ja wczoraj Ami obkupilam;)
ja czekam az mloda sie obudzi i tez smigamy na sanki - juz myslalam ze tej zimy ich nie wykorzystamy :)
nie wiem czemu ale u mnie noc wydaje sie krotsza niz kiedys jak mloda wstaje o 6 czuje sie jakby obudzila sie co najmniej o 4
mjakmama moze pozniej chodzisz spac?

my bylysmy na basenie a potem bawilysmy sie w sniegu na tarasie;) Hela zaczyna sie przyzwyczajac do sniegu;)

czekam jak Hela wstanie jemy obiad i jedziemy do moich rodzicow na kawe;)
nyzosia chodze normalnie caly czas tak samo kolo 23
bylismy na sankach młoda obadala wszystkima na gorce jakie kto ma sanki pochodzila po sniegu i najbardziej chciala na placu zabaw zjezdzac ze zjezdzalni :)
a nam dziś Eliziak zasnął na sankach ... najwidoczniej ten śnieg jest usypiający :P

A ja dziś cały czas zmęczona - marzy mi się tylko sen.
U nas nici z saneczkowego szaleństwa :(
Martynka dziś znacznie gorzej ma gorączkę i strasznie ją wysypało. Plecy i brzuch to milion kropeczek maleńkich, dobrze że buźkę jej oszczędziła ta ospa okropna bo tylko kilka ma.
image
image
Monika spotkałam dziś Twojego męża na basenie i mówi mi że Martynka też ma ospę a ja mówię że wiem że Monika pisała. A on taki zrezygnowany: no tak wy wszystko wiecie:))))
Biedna Martynka:(
imageimage
A moj syn dopiero zasnął. Jestesmy oboje w szoku i nie wiem, co się z moim smykiem od wczoraj dzieje :-( Fakt, mial dziś emocjonujący dzień, najpierw basen pierwszy raz po miesiącu, potem pojechaliśmy do znajomych zobaczyć ich niedawno urodzoną córeczkę. Ale wszedzie byl w świetnym humorze, ładnie bawił się z synkiem przyjaciółki, dawali sobie buziaki i super się dogadywali. Wróclismy do domu i normalnie bunt na całej linii. Ech...

Przechodzimy chyba jakiś skok rozwojowy, bo inaczej tego sobie wyobrazić nie mogę.

No a córeczka przyjaciółki ma 4 tygodnie i jest strasznie slodka. Przez całą wizytę nawet nie otworzyła oka, chociaż obok bawiły się dzieci no i my normalnie rozmawialiśmy. Przyjaciółka mówi, że nie ma porównania z pierwszym dzieckiem i jest sto razy lepiej. I tego będę się trzymać :-)
image
akacja pięknie tym wpisem poprawiłaś mi humor :)

akacja, az mi sie zachciało drugiego:pppp a tak serio, to ja podejrzewam, ze człowiek inaczej do kolejnego dziecka podchodzi, chyba juz sie tak nie świruje:)))

a ja co dzień...od rana...przeglad wycieczek last minute na egipt, ale chyba sie nie da zorganizowac...bo co prawda ceny sa extra....ale my mamy konkretny termin od poniedziałku do poniedziałku....a widze ze wiekszosc ofert wyloty ma sroda, czwartek...no nic...opcja awaryjna tez jest:)

wiecie, ze moje dziecko jak zwykle juz u tesciów spało cała noc....a u nas juz 4 pobudki co noc znowu.....musze sie wyprowadzic stad...bo sa tu złe emocje!
dzieciaki wyczuwają rodzicó czy co bo jak została z moją mamą też się ani razu nie obudziła, a z nami też non stop pobudki. Kiedy te dzieciaki zaczną spać jak ludzie

Akacja i tego się trzymajmy drugie dziecko będzie śpiochem, będzie grzeczne, nie będzie miało kolek, cud miód :)))))

Wasze maluchy chcą chodzić po śniegu?? Pati nie chce, chyba dlatego że się ślizga i gleby ciągle zalicza. Zaraz śmigamy na sanki - uwielbiam taką pogodę :))
image
image
moj za to sanek nie lubi, zaraz chce złazic i biegac:/ ehhh strata kasy
My jeszcze na sankach nie byliśmy, pewnie poczekamy do weekendu, jak tata będzie miał wolne.

A tym drugim dzieckiem to fakt, my będziemy spokojniejsze i dzieci też na pewno to odczują i będą się zachowywać inaczej.

Hubcio na szczęście spał całą noc do 8:00, ale ten bunt przed spaniem normalnie mnie zaskoczył. Mam nadzieję, że to tylko weekendowa akcja, bo ja dziękuję za takie wieczory.

Aśku a jaki macie plan awaryjny?
Hela zasypia ok ale co z tego jak w nocy budzi się 150 razy!!! masakra...czy to się kiedyś skończy?????????

My sanek nie mamy:) przywieziemy sanki męża z dzieciństwa od dziadków. ale to pewnie dopiero w weekend.
imageimage
oby Martynce szybko minęło i mogła pośmigać na sankach ;)

ja dziś siedzę w domu, weekend od 8 do 19 na uczelni i mam dość, dziś odpoczywam ;)

Liwia wręcz nie nawiedzi śniegu ;) zrobi parę kroków i na ręce chce, jak jej zaczął padać śnieg na twarz to wpadła w histerie, jak zaczął padać jej na buty to ta zła, zaczęła gadać po swojemu i strzepywać śnieg z buto ;P dziwne dziecko ;D

u nas istne tragedie w nocy - ja stawiam ze to skok ;) budzi się z rykiem i chce do nas do łóżka, ogólnie jakiś straszny bunt przechodzi ;/
aa wczoraj jedna laska na zajęciach wyskoczyła ze uczy swoja 1.5 roczna córeczkę czytać...;) to się nazywa presja ;)
He he Przyszła mamo to jak moje sąsiadka:) ale trzeba przyznać że choć mała nie czyta to pięknie mówi. Hela się garnie do czytania i powiem szczerze że też się zastanawiałam nad nauką literek:)))
imageimage
nyzosiu nie wolno uczyć literek !!;P dziecko jak już się chce je uczyć "czytać" i zapamiętywać literek to uczy się globalnie, jak zaczniesz uczyć literek w tak małym wieku to później może mieć spore problemy, dlatego tez jest teraz zakaz uczenia literek w przedszkolach
Kubuś dostał kiedyś układankę z abecadłem i szybko się nauczył literek ale jak tylko mu się układanka znudziła to pozapominał.

Martynka dzielna ale się budziła kilka razy w nocy.

Nyzosiu planowałyście z Panną spotkanie w gdańsku w najbliższym czasie? Może uda się za dwa tygodnie najszybciej bo wtedy my z Martynką byśmy mogły już przyjść a bardzo byśmy chciały?
image
image
mój mąż miał chyba 3 albo 4 latka jak już czytał. Sam chciał i chyba sam (z pomocą dziadków) się nauczył. Ale nie mam pojęcia jaką metodą.
Mam koleżankę która w wieku 3 lat czytała gazetę :)
Uważam że nic na siłę jak dziecko samo się garnie do czegoś to po prostu się nauczy tak jak niektóre maluchy już w wieku 9 miesięcy zaczynają chodzić to się po prostu dzieje i już.
image
image
Ja żartowałam:) ale Hela na prawdę bierze bajkę i udaje że czyta - po chińsku oczywiście:)
imageimage
oczywiście dziecko w wieku 3 lat może czytać ale globalnie, nie wierze i chyba żaden pedagog edukacji wczesnoszkolnej nie uwierzy ze dziecko może znać literki, tak, by je składać jednocześnie rozumiejąc je

jednak tak jak pisze, dziecko - tak małe - powinno uczyć się czytać globalnie i koniec ;)
image
akacja, plan awaryjny to wsiadamy w poniedziałek w auto i jedziemy we czwórke w góry na baseny termalne:)
U mnie Antoś to tylko przeględa książeczki nie chce, żebym mu ich czytała. On tylko jak weźmie do ręki kartkę papieru to też udaje, że czyta, tylko tak śmiesznie bo rusza ustami i głową ale nie wydaje dźwięków ;)))

Ja znam osobiście dziewczynkę, która w wieku ponad 4 lat czytałą Harrego Potera.
image
przyszla mamo dziwne to co piszeszo literkach - z tego co wiem ucza dzieci w przedszkolach literek ale tak cichaczek, tak samo z cyferkami ;p
moje znaly alfabet jak mialy 2,5 roku czytac nie umieja i nie ucze bo uwazam ze jak sie naucza to w szkole gdy bedzie nauka czytania to beda sie nudzic i broic - uczylys ie tak samo jak marek samochow tzn pytaly co to za literka i potem z ciekawosci pytalam je o te literki i cwiczac to znaja alfabet i nie uwazam ze jakas krzywde im tym wyrzadzam

nasza snieg lubi na sanakach w miare jak nei widzi dzieci to posiedzi ale jak sa dzieci to chce zlazic
Mój zbuntowany synek właśnie zasnął mi na kolanach, podczas gdy ja sprawdzałam pocztę :-)

Ja o czytaniu nawet jeszcze nie pomyślałam. Ale czekam na pierwsze oznaki mówienia. Aktualnie jesteśmy na etapie Heli. tzn wczoraj u znajomych Oluś mówił do Hubcia normalnie, a Hubcio mu odpowiadał po swojemu. Jakoś się dogadywali hehe
image
moja mała też ogląda ksiażeczki i każe udawać odgłosy zwierzątek u nas kolejny dzień bez jedzenia więc sama juz nie wiem o co chodzi
ohohoh to już takie dorosłe nasze maluchy że już czytać będą :)) Pati dużo mówi po naszemu i po chińsku też oczywiście, też bierze książeczkę i czyta . Ale zna już tyle słów, małe zdania tworzy a wczoraj powiedziała Patrycja - tzn Patica jej najdłuższe słowo hehe

Ale się wyszalałsmy na śniegu, pogoda jest naprawdę boska - oby tak było jak najdłużej tzn w marcu śnieg mógłby zacząć topnieć :P
image
image
moje dzieciatko do konca normalne chyba nie jest.....kolejna proba sanek....zakończyła sie fiaskiem....mało tego...chodzic tez nie chce... robi "słoneczka" paluszkami, ze chce na raczki i tak wkólko...5 kroków i staje jak krowa...i ani rusz...raczki, raczki....mam gdzies takie spacery, bede go na balkon wystawiac, jak nie chce spacerkowac:)
moja też zrobi parę kroków i wrzeszczy opa opa opa , na szczęście na sankach lubi jeździć - w tym roku sanek nie kupiliśmy i jeździ na naszych starych ale może pod koniec zimy jakieś przeceny będą
image
image
U nas tez ostatnio ze spaniem problemy:( budzi się pare razy i zasypać chce zemna mam się położyć obok pokazuje, jak chciałam znów wprowadzić 357 to tak płakał strasznie ze wykonuje zrezygnowalam i jak zasnął to przez sen przez ok jeszcze 15min takie wdechy od płaczu miał:(

Śnieg uwielbia:) sanki tak sobie, jak się zmęczy to usiądzie bo na ręce na dworzu go nie biorę, za to nasz sąsiad z góry boi się śniegu nie stanie noga odrazu płacz histeria i tylko krzyczy boje boje ale na sankach siedzi.

Muszę jakoś dietę chyba wprowadzić filipowi widzę ze brzuch rośnie, strasznie duzo zaczął jeść aż się boje:( wczoraj na kolacje zjadł całe dwa kawałki chleba, to myślałam ze nie wypije tyle mleka co zwykle więc zrobiłam mniej a ten w ryk jak się skończyło i musiałam dorobić po czym wstał o 4 zaprowadzi mnie do kuchni ze chce mleko to wypił 200ml i o 7 tez chciał mleko i pospal do 8. Ile wasze maluchy teraz jedzą?
image
image
moja też je dużo, ale w nocy nic - dopiero jak wstaniemy to coś dostaje.
No i nadal chuda jest - do 10 kg jeszcze dużo jej brakuje.

Też kocha śnieg, sanki zresztą też.
My dzisiaj byłyśmy na spacerze w wózku. wszystko super tylko chodniki są nieodśnieżone:( więc szłam ulicą.

Hela nie je jakoś szczególnie więcej ani mniej. je tak jak jadła. niedużo:)

A teraz znowu śpi 2,5 godziny:)) w dzień śpi a potem w nocy się ciągle budzi!!
imageimage
moja mleka nie pija od skończonego 10 miesiąca a ostatnio kaszek też nie chce i nie wiem co jej dawać w zastępstwie
myśmy zrobili małej badanie żelaza i cukru bo strasznie dużo ostatnio piła ale ma wyniki oki wiec jestem spokojniejsza jak wóciliśmy to zjadła kotleta mielonego i troche kaszy
A jak tam montowanie kuchni Ssabinko? No i inne sprawy mieszkaniowe?

Hubcio na śniadanie wypił dziś 180 mm, plus dwie parówki.
Na drugie śniadanie zjadł jogurt, na obiad zupkę. Na podwieczorek zawsze dostaje owoce, a na kolacje znowu wypija 180 mm plus kanapka z czymś. Czasem zamiast kanapki jest kaszka.

Też mam wrażenie, że brzucho mu urosło :-) Musze go zważyć jutro na szczepieniu.
a co tu taka cisza?

my wieczorem oblecielismy z młodym tesco...o matko, wszystko sciaga z półek...a przy kasie istny szał batonikowo- żelkowy....dobrze, że poki co nie wie jakie to smaczne...:)
image
Akacja gotowac mogę:) piekarnika płyta okaz i zlew podłączony blat mam szafkitez tylko brak jeszcze szuflad frontowow i d*pereli:)

Zaraz oszaleje młody ńie chce spać śmieje się biega wkłada palce od nogi do buzi gryzie je i ma będę nie mogę :p
image
image
Hela padła ale już się obudziła z mega wrzaskiem!!! bez kitu nie wiem o co jej chodzi...

A w ogóle to mam mega doła a to jeszcze nie jest po noworoczny poniedziałek samobójców...
imageimage
nyzosia ja obstawiam
1 za duzo spi w dzien i w nocy sie wybudza
2 za duzo wrazen przed spaniem
3 budzi sie na jedzenie
Mjakmama zastanawiałam się na opcją nr 1 bo w dzień śpi jak zabita i można z nią wszystko zrobić a w nocy jest czujna jak modliszka...ale kurcze śpi po 2-2,5 godziny. to dużo? chyba nie aż tak na dziecko w jej wieku. a jak się ją obudzi w dzień szybciej to godzinę się drze zanim dojedzie do siebie...i bądź tu mądry... tak źle i tak niedobrze...
imageimage
moja w dzien spi nawet po 3 godz
wstaje kolo 6 wieczorem idzie o 19
moze w dzien odsypia noc ja bym sprobowala jej nei dac tyle spac w dizen stopniowo zmniejszac jej dl drzemki dziennej
Moja wstaje o 7 chodzi spać o 20 czyli jak Emilka..drzemkę ma 13-14...kurde nie wiem co z nią zrobić...
imageimage
nyzosia do 13-14 czy od 13-14 ma drzemkę ? jeśli od to może za późno i spróbuj ją wcześniej kłaść. Mój wstaje ok 7 i spać idzie 10.30-11 śpi do 13-14 i o 19 z reguły jest ledwo żywy :)

śpi całą noc, czasem się przebudzi jak smoczka zgubi albo chce pić ale rzadko.

u nas drzemka kolo 10:30
ale nocne budzenie to chyba mało ma wspolnego z tym że w dzień może dłużej spać? budzi się i nie śpi, czy budzi się i pojękuje? bo u nas pobudka jest na śpiocha bo chce misia, bo chce się przytulić , to na smoczek.

Moja chodzi spać o 20 wstaje po 8, ale na drzemkę staram się ją kłaść koło 12. Staram się by nie wstawałą później niż 15 bo potem są cyrki wieczorem.
image
image
ja nie sądzę że to ma coś wspólnego z godzinami snu albo spaniem w dzień ...

U nas Elizka wstaje o 6, kładzie się spać ok wpół do 21 i też różnie bywa - połowę nocy przesypia bez pobudek, połowę niestety budzi się.
Aaa - i w dzień śpi max 2h - od 12 do 14 (ale najczęściej 13.30 już wstaje).

Próbowałam szukać przyczyn czemu raz się budzi a raz nie i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
tzn co drugą noc przesypia
Moja zasypia w dzień koło 13:30 i śpi 2 2-5 godziny. nie ma szans żeby położyć ją wcześniej. o 10 to ona jest w szczytowej formie.
Poza tym jak pójdzie później spać np o 21 to wcale nie śpi lepiej a co ciekawe budzi się rano wcześniej.

Madziulka Hela tak jak Pati budzi się we śnie, czasami stęka a nawet oczu nie otworzy...więc nie wiem co to może być.

A dzisiaj rano spała odwrócona o 180 stopni w łóżeczku:) nie wiem jak to zrobiła:))
imageimage
Wg mnie nie ma co sie sugerowac tym jak spia inne dzieci, bo kazde jest inne, jedne sa spiochami a drugie nie potrzebuja duzo snu. Jak moja miala problemy ze spaniem to probowalam roznych opcji, skrocic drzemke, albo wczesniej obudzic rano, wyciszyc sie z godzine przed snem itp.
My mieliśmy super wieczór i noc. Od 21 do 23 ryk i szaleństwo bo ją swędzi i to ją budzi a potem jej się spać nie chce. Potem o 1 się obudziła i znów to samo. Nawet wzięliśmy ją do łóżka czego nigdy nie robimy a ona się bawiła w najlepsze i spakała po nas. W końcu sie wkurzyłam i mąż ją zaniósł i się u siebie kulała aż zasnęła. Obudziłam ją przed 9.
Ale dziś jej nie popuścimy.
Martyna zasypia wieczorem po 20 i śpi do 7:30. Drzemka o 12 czasem niecałą godzinę a czasem 2,5 godz. choć rzadko tak długo.
image
image
laski, laski...ja to juz rózne opcje sprawdzałam...najlepsza była zmiana łóżka:) bo skoro i u moich i u tesciów spi cała noc bez zadnych pobudek w łózku turystycznym....no, wiec przez jakis czas mielismy dwa łóżka w pokoju....ale pobudki i tak były....za zimno, za ciepło, zeby, wrazrenia...i chyba juz sie pogodziłam z tym...tesciowa nie chce wierzyc ze u nas cały czas sie budzi....a u nich nie:/ podejrzewa ze w domu sa jakies złe emocje:p

nyzosia, moj tez spi 13.30/ 14....wczesniej nie da rady....mimo ze wstaje o 7...spi 2/3 godziny...ale za to spac chodzi o 22!!! najlepsze, ze tak jak piszesz....w dzień...ma tak mocny sen, ze nawet moj durny sasiad wiertłem go nie rusza....a noc...uhhhh
No u nas tez Ami duzo lepiej spi odkad spi w swoim pokoju i nie bierzemy jej rano do lozka. Spi u siebie do 8-8.30. Tez zauwazylam ze odkad zmniejszylismy jej temperature w pokoju w nocy to dluzej spi.
Aśku to może ten tym z 28.07 tak ma?:)))
U nas to nie wiem czy złe emocja czy jak ale u teściów też źle śpi. więc może i tu i tu mamy złe emocje:)))
imageimage
no to u Was przynajmniej wszedzie sie budzi...a nasz tylko z nami:)
chyba nas nie lubi.................
Aśku mam identyko jak Ty. Antoś w domu budzi się każdej nocy, czasami mniej czasami więcej razy, a u teściów śpi jak zabity.
Dwa razy zostawiałam małego u teściów i dwa razy przespał im całą nockę. Ja zawsze straszyłam (ostrzegałam) teściową, że Antoś się często budzi, ta cała spocona z nerwów co to będzie :)) a tam cisza, spokój :)))

Podobnie jest z jedzeniem. Gadam teściowej, że mały nie chce jeść, a u niej szama, aż mu się uszy trzęsą i to te same rzeczy co w domu mu daję, żeby nie było że jakieś gorsze :D
Pewnie teście myślą już o mnie, że jakaś mitomanka jestem, hihi.
image
a u nas średnio co druga noc przespana - więc najwidoczniej fluidy się zmieniają z dnia na dzień :P
Jeszcze się pocieszam ząbkami bo dwie górne trójki już widać pod dziąsłem - ale wciąż nie wyszły na zewnątrz ...
ja tez uprzedzałam i tesciów i rodziców....a tu cisza....
dzynka, moze coś z nami nie tak, ze dzieciaki juz teraz nam na nosie graja:)
Aśku, może za miętkie jesteśmy :)))
image
U nas na szczescie sie ustabilizowalo spanie od dluzszego czasu jest juz tak ze budzi sie tylko miedzy 4-6 na mleko i spi do 8 przynajmniej.
Nic mi sie nie chce dzisiaj, znowu mnie brzuch boli, musze sie wkoncu zapisac do tego kina bo cos mi sie pokickalo chyba;(
hehe nie mogę z Waszych wpisów dotyczących spania ;) u nas znów jest tak samo tragicznie tzn przypadek jak u nyzosi i asku - masakra, choć przyznam się z wyrzutami sumienia, ze dwa dni temu wymiękłam i nawrzeszczałam na nią ok 24 jak się przebudziła...skutek taki ze zasnęła od razu i od tamtej nocy jest zero pobudek - może ona potrzebuje mocnych wrażeń ;)

dziś mój k pojechał naprawić/wymienić tłumik...jak jechaliśmy do ikei urwał nam się ;/ ciekawe ile ta impreza będzie kosztować...ehh zawsze coś...w dodatku otrzymałam plan zjazdów na 2 sem i jestem załamana aż do końca czerwca mam zjazdy i tylko po jednym weekendzie wolnym w miesiącu ;(
image
beka - zauważyłam właśnie że dostałam dwa kciuki w dół tutaj przy moim poście o spaniu Eliziaka - ciekawe co tam takiego dziwnego jest że ktoś go ocenił :)

Ja mam w ten weekend dwudniowe szkolenie, i już mi się odechciewa, ciężko by było gdybym miała tylko jeden wolny weekend w miesiącu ...
nasza sie nie budzi wnocy ale nie mam porownania z innymi lozkami i mieszkaniami bo drzemki sa albo w wozku albo u siebie w lozeczku
nasza jedynie lubi wczesnei wstawac bo juz kolo 6 na nogach ale to dlatego ze po 19 juz spi :)
rytm dnia ma taki jak chlopaki jak byli mali jedyne co to musze jej z godz drzemke przesunac tak by miala blizej 12
u nas mała wczoraj w dzień wogóle nie spała ale juz przed 19 zasneła i spała do 7 ale z pobudką żeby do nas przyjść i na picie w nocy a tak jakiś strasznych histerii nie mamy podczas nocy ale za to z jedzeniem jest kiepsko co prawda zje bułke suchą chrupka troszke banana czy nawet jabłka ziemniaczka kotleta z mielonego ale niechce ani kaszki ani mleka ani jogurtu masakra nie wiem czym jej to zastapić ja się z nią wykończe nerwowo dobrze że mąż ma tydzień urlopu to widzi jak jest
moja ma teraz pore drzemki - wchodze do pokoju a jej nozki zwisaja z wejscia do lozeczka a restza tlowia spi w lozeczku ;)
zaliczylismy spacer - nawet fajna pogoda bo mega zimno nie jest, chlapy nie ma, latwo sie wozkiem jedzie, po poludniu chyba sankami pojade po chlopakow do przedszkola
skąd ja to znam hehe moja mała ma kilka takich pozycji

w dzień spała tak o 10 a teraz sobie przestawiła drzemke i ma tak o 12 i to różnie ale przecietnie półtorej godzinki
nyzosia:
a Heli już wyszły wszystkie trójki?
u nas zdarza sie 2 pozycja jak zawedruje rano do nas do lozka :)
u nas 2 5 i 8 a tak to się przytula i spi
teraz moja wariuje z tata puszczaja bańki i je łapia ale pisk
hehe niezłe te pozycje :-)

Mały też na szczęście się nie budzi (odpukać!) w nocy, ale za to uskutecznia bunt przed snem. Wczoraj późno wróciłam do domu, więc mąż go usypiał i znowu był był ryk na całego. Najpierw mały walił smoczkiem w ściane, potem wyrzucił wszystko z łózeczka, w końcu mąż go wziął na ręce i mały zasnął w minutę u niego na rękach, ech. Ale za to pospał do 8:30, więc dobre i to.

Nie wiem jak to jest z pobudkami, ale 18 miesiąc jest bardzo trudny dla dziecka - maluchy przechodza skok rozwojowy, duży dzieci zaczyna mówić w tym wieku, więc ja obstawiam nerwy.
image
zapisalismy sie na szczepienie tezec i reszta
akacja126 ja wlasnie zauwazylam z eprzez ostatni mc Emi sie rozgadala, jest bardziej kontaktowa - zaczynam zauwazac o ile latwiej jest z nia jedna niz z dwojka chlopakow - a jak latwo bylo by z czwartym hahhaha ;)
hehehe niezle te pozycje, wiekszosc znamy;)
Akacja to wychodzi na to że Hela ma skok od urodzenia bo nigdy w nocy nie spała:))

Nilkaa tak Helka ma już wszystkie trójki.

Pozycje niezłe...u nas się sprawdzają:))

My byłyśmy na spacerze ale z Helą na piechotę to słaby interes. cały czas chce opa..
imageimage
no to po obiadku nic nie zjadła masakra
u nas już chyba wszystkie były ...
Z czwartym mjakmamo to już jest pełna profeska ;-)

Nyzosiu - no może się tak dobrałyście z Helą, ona wrażliwiec, ty też mówiłaś przy okazji karmienia piersią, że nie masz dużo cierpliwości. I tak się docieracie do teraz :-)
moj tez....wkółko mi na raczki pokazywał...wiec po 50 minutach wrocilismy do chaty, mimo ze cudna pogoda
No to się oficjalnie chwalimy:

Projekt Klubu Mam Gdynia wygrał w konkursie AXA "Wspieramy Mamy":)))) Tytuł projektu: Integracja-Interakcja. Będziemy organizować spotkania dla rodziców dzieci z niepełnosprawnością i rodziców dzieci pełnosprawnych:)))
Wyniki konkursu na:
http://www.wspieramymamy.pl/
imageimage
Nyzosiu rewelacyjny pomysł ! baaardzo tego brakuje w naszym kraju, niestety przerażające jest jak traktuje się dzieci niepełnosprawne, jak się je izoluje...na pewno pisze się na takie spotkania !:)) GRATULUJĘ !:)
image
Gratulacje Nyzosiu!!!
Świetny pomysł, ciekawe co Was zainspirowało?
image
image
Ja też się piszę na takie spotkania :)
image
image
super :) Gratuluję.
gratulacje:-)
Super dziewczyny wiedziałam że na Was można liczyć:)

Co nas zainspirowało? Anię zainspirowały wizyty w OWI, trochę rozmów z różnymi ludzi i tak powstał pomysł:)

Mamy tylko nadzieję że rodzice z dziećmi z niepełnosprawnością przyjdą...
imageimage
ja już nie wiem o co chodzi mojej córci nie dość że nic nie je to jeszcze drugi dzień nie chce spać w dzień zwariuje chyba
Małgo może jej zęby idą? a może coś innego ją męczy...
imageimage
wiesz Nyzosiu ja bym się obawiała w drugą stronę...;) napisz coś więcej, gdzie będziecie je organizować ( zapewne GM ;) ), jaka będzie ich forma ? będą brali udział w tym psycholodzy ? i co najważniejsze od kiedy ?:))
image
już sama nie wiem 3 dni bez jedzenia to troche duzo może to zęby bo trójki jej jeszcze nie wyszły
Przyszła mamo - tak w GM co 2 tygodnie w piątki od lutego do lipca. Tylko jeszcze musimy ustalić dokładnie daty. Na każdym spotkaniu będzie psycholog i każde spotkanie będzie miało inny temat.
imageimage
gratulki dziewczyny:)
Gratulacje !!! świetny pomysł

Z tym budzeniem to ja twierdzę że ten typ tak ma, nic się nie zmienia, wszystkiego probowaliśmy , liczę że na emeryturze się wyśpię :)))
image
image
a myśmy poszli na spacerek i mała troche na nim pospała a teraz szaleje z tata i znowu puszczają bańki jak wrócilismy to zjadła trochę makaronu
ojesu dziewczyny, ale ja jestem nieogarnięta ostatnio! Przede wszystkim z forum, bo na inne rzeczy jakoś mi wystarcza czasu. Ale czytam i nadrabiam tylko jakoś pisanie mi nie wychodzi.

Co do mieszkania - Gdynia Śródmieście, blisko GM, ale adresu w sieci nie zamieszczę, wiadomo :) Mieszka się super, jeszcze mamy mnóstwo niezrobionych rzeczy typu lampy, rolety/zasłony w sypialni, małe niedoróbki itp., ale po akcji z zalaniem cisza i tego się trzymamy :DDD

Co do naszego sukcesu ;) to jeszcze powiem, że była spora konkurencja a my dałyśmy radę :) Także cieszymy się jak głupie.
Gratuluje dziewczyny swietny pomysl:)) Zwlaszcza, ze wiekszosc naszego spoleczenstwa zupelnie nie wie jak zachowac sie przy osobach niepelnosprawnych...dobrze zeby dzieciaki sie z tym oswajaly.
ja mam kolezanke z dzieckiem niepelosprawnym i zawsze ja wkurzao ze ludzie si epatrza na dziecko cichaczem a nie normalnie
To jedna sprawa, ale druga to taka ze czesto osoby niepelnosprawne lub ich rodzice sa przewrazliwieni.
dzięki, dzięki :)
Mi się wydaje, że problemem jest niewiedza - jak się zachować? zwracać uwagę czy udawać, że nic nie widzimy (a wtedy ci rodzice czują się niewidzialni..) Jak będziemy wiedzieli, jak się zachować, żeby nie zrbić nikomu przykrości, będzie inaczej :)
mowisz o tym patrzeniu czy ogolnie?
mi sie wydaje ze obojetni czy pelnosrawny czy nie to jakby ktos galy na mnie wytrzeszczal tez bym byla wkurzona ;)
Nie mowie o wytrzeszczaniu gal ale ogolnie czesto zwyczajne zyczliwe zachowanie jest odbierane jako jakas litosc.
ogólnie mówię. O takim ogólnym zmieszaniu i niewiedzy. A jak nie wiesz, jak masz zareagować, to nie reagujesz. Tak na wszelki wypadek.
ja widzę inną stronę - dużo rodziców się "brzydzi", boi się ze chyba ich dziecko się zarazi...gdy pracowałam w przedszkolu, miał dołączyć do grupy chłopczyk z autyzmem...po baaardzo długich rozmyślaniach pani "dyrektor" dołączył...gdy zauważyli to co poniektórzy rodzice rzucili się na nas dolosowanie z ry... ze jak to, ich dziecko ma chodzić z niepełnosprawnym, to nienormalne, są palcówki dla tego dziecka...tłumaczyli m.in że boja się o swoje dzieci ze on im zrobi krzywdę, dosłownie zabronili dzieciom bawić się z nim bo ich czymś zarazi

myślę ze głupie spojrzenia to "pikuś", tu trzeba edukować rodziców bo to od ich poglądów zależy jak dziecko spojrzy na kolegę
przyszla mama u nas w grupie tez jest chlopiec z autyzmem i ja osobiscie si etego dziecka boje bo widze ze jego zachowanie i to ze odstaje od grupy - ale boje sie bardziej tego ze jets mega agresywny - raz mojego janka tlukl kilka sek po glowie metalowym autem -gdy rozmawilam o tym z nauczycielka to widzialm z eone sobie z nim nie radza i zostal troche na sile do grupy dolaczony a najgorsze jest to ze niektorzy rodzice na sile chca z niepelnosprawnego zrobic pelnosprawnego - zeby nie bylo ze uwazam ze niepelnosprawych trzeba izolowac
mjakmamo my grupie zapewniłyśmy "bezpieczeństwo" - boże jak to fatalnie brzmi...przychodziła razem z nim psycholog i terapeuta jego - u nas ewidentnie była to niewiedza i debilizm niektórych rodziców...nie umiem tego inaczej nazwać...
Po rozmowach z osobami które się na "tym znają" faktycznie wychodzi na to że niektórzy rodzice wypierają się inwalidztwa swoich dzieci. i na pewno jest tak że nie wszystkie przedszkola czy szkoły są przygotowane na to żeby mieć grupy integracyjne.

Z drugiej strony mjakmama "zdrowe" dziecko też może walić autem po głowie kolegi prawda? w tym przypadku moim zdaniem zawiniły wychowawczynie. powinno być tak jak piszę przyszła mama - zapewnić bezpieczeństwo, dodatkową opiekę itd.

Zobaczymy...sama jestem ciekawa jak wyjdą te spotkania.
imageimage
nyzosia pewnie ze moze walic ale ten chlopiec odwala numery caly czas bije wsyztskie dzieci dlatego z nim si enie bawia, kopie i bije nauczycielki itp poza tym u nas w grupie raczej dizeci si enei bija wiec to ze janek dostal w glowe jest czyms dziwnym gdy grupa jest spokojna
Ciężki temat. Też jestem ciekawa jak wam te spotkania wyjdą i oczywiście trzymam kciuki :-)

Nigdy nie byłam w takiej sytuacji jak mjakmama, więc nie wiem jak bym się zachowała. Ale w sumie to dziwne, że dzieci z autyzmem, które potrzebują bardzo dużo spokoju, rutyny i przewidywalności chodzą do klasy ze zdrowymi dziećmi, które jak wiemy są bardzo żywiołowe. Dla takich dzieci to musi być straszny stres. No, ale ja się nie znam na tym, więc nie komentuję.

Byliśmy dziś z Hubciem u mojej szwagierki i brata. Pokazywałam im, jak się wiąże chuste. Wlożyłam sobie maleńką Kalinę do chusty, a Hubcio tak się rozpłakał, że aż było mi go szkoda. Normalnie zalał się łzami, jakby stracił mamę. Ciekawa jestem, co będzie, jak się pojawi rodzeństwo.
image
akacja u nas w przedszkolu nauczycielki twierdza ze ten chlopiec ma autyzm niezdjagnozowany podejrzewam ze mama wie co innego ale zalezalo jej na przedszkolu
Z tym patrzeniem się na dziecko czy osobę niepełnosprawną to jest też tak że patrzymy bo nie mamy odwagi zapytać. Żal nam dziecka chorego i zastanawiamy się co mu konkretnie dolega? jak sobie radzą rodzice? Ale nie pytamy bo nie wiemy jak ci rodzice zareagują i czy nie sprawia im problemu mówienie o tym, więc tylko patrzymy. Tak mi się wydaje.
image
image
Gdybym się dowiedziała że do grupy Kuby ma trafić dziecko niepełnosprawne ruchowo to byłabym jak najbardziej za ale nie wyobrażam sobie dziecka z autyzmem. Takie dziecko wymaga szczególnej opieki i myślę że może być zagrożeniem dla innych dzieci.
image
image
No to brawa dla mamy, dla której wybór przedszkola jest ważniejszy od dziecka, przykre ...
image
duzo by opowiadac o tym chlopcu - przykre jest to ze dzieci sie z nim nie bawia bo krzyczy, bije no i dziwnie sie zachowuje :(
Dyskusja na całego:) dobrze że na naszych spotkaniach ma być psycholog - może ona nam coś podpowie:)

Ja powiem szczerze sama jestem dość zielona w tym temacie więc się cieszę że robimy ten projekt:))
imageimage
Dziwne że przedszkole przyjęło dziecko z autyzmem. Ja też jestem zielona w temacie. Mjakmama a jak u Was z tym chłopcem co z chłopakami chodzi? To państwowe przedszkole prawda?
image
image
Napewno takie dziecko musi miec zapewniona dodatkowa opieke i byc "na oku". To jednak jest zaburzenie mozgu wiec dla dobra samego dziecka powinien czuwac nad nim ktos kto sie na tym zna a nie zwyczajna przedszkolanka. Ja osobiscie jestem za integracja takich dzieci ale ze tak powiem kontrolowana, nie mozna takiego dziecka traktowac tak samo jak innych chociazby nie wiem jak sie chcialo zeby bylo "normalnym" dzieckiem.
Dokładnie Aniu :)
image
image
Laski. Jakby któraś jeszcze nie doczytała klubowego newslettera - w czwartek o 10:00 organizujemy spotkanie w Galerii Malucha - nasze, klubowe:)
imageimage
Ja niestety nie dam rady bo akurat w czwartek mam praktyki w szpitalu:(
ja jestem zielona w tym temacie więc wypowiadać się nie będę ale jestem ciekawa Waszego projektu.

Z innej beczki: u nas w nocy masakra, wieczorem zasnęła bez problemu, wczoraj normalnie się bawiła a od 24 się zaczęło. Straszne ryki, a o 1 była już taka rozpalona że miałą 39 st gorączki, nie mogłam zbić nurofenem, o 5 dałam jej mleko i całę zwymiotowałą po kilka razy i tak mi sieteraz przypomniało co kiedyś pisałyście jak maluchy mają gorączkę to nie daje się mleka tak???? teraz śpi, ma 38 st, jęczy przez sen. Nie wiem czy tak wychodzą 3 czy co???
image
image
Madziulka nie daje się mleka bo się może zsiąść:) ja dawałam bo Hela piła i nie wymiotowała - jedyne czego nie wymiotowała.

a wymioty mogą być od gorączki. moja pani dr mówi że dzieci się tak chłodzą - nie mają jeszcze gruczołów potowych na ciele i to jest ich sposób na ochłodę.

Albo zęby albo jakieś choróbsko....
imageimage
Madziulka - łączę się w bólu - u nas to samo - temperatura której niczym nie mogłam zbić :(
Wczoraj akurat u nas pierwsza trójka wyszła - więc chyba o to chodzi?
Ale do tej pory jak ząb wyszedł to już było ok ...
no właśnie nie pomyślałam o tym mleku :/ co jej dać jeść jak wstanie? zostaję dziś w domu.
image
image
rano 37,4 - dostała normalnie kaszkę jak zwykle ...
Na szczęście nadal nie ma żadnych objawów które by wskazywały na coś innego niż ząbki.
dawaj dużo wody i moze jakas bułeczkę?
co do spotkania jutro, to ja tez niewiem, jade farbowac mamie włosy i brata do matury uczyc:) moze wpadne na godzinke...niewiem zobacze...troche pozno laski dajecie znaka
image
monika odnosnie tego chlopca to nauczycielka mowila ze ma niezdjagnozowany autyzm - ale moze mowila mi tak by mnie uspokoic by nie robic afery ze takie dziecko jets w zwyklym przedszkolu
moje chodza do panstowego
Cześć dziewczyny.
Troszkę mnie znowu nie było, ale podczytuję regularnie. Po prostu nie wiedziałam co pisać i czy chcę pisać, ale chyba będę kiedyś musiała. Zainspirował mnie nowy projekt dziewczyn i te spotkania z dziećmi, bo niedługo my też będziemy mieli takie dziecko tzn niepełnosprawne. Powoli oswajam się z tą myślą, ale nie potrafie jeszcze o tym tak otwarcie rozmawiać.
Chcielibyśmy przyjść jutro na spotkanie ze Stasiem i chciałam też wyprzedzić wasz pytania czy wszystko w porządku. Proszę nie pytajcie się bo na pewno się rozkleję. Jak widac z drugim dzieckiem nie zawsze musi być łatwiej.
Fatalny ten rok, oprocz tego mój małż mial operację oczywiście nieplanową . Normalnie masakra.

Boże Atta biedna jesteś. Los Cię nie oszczędza. Naprawdę bardzo mi przykro. Nawet nie wiem co napisać. Jestem z Tobą. Bądź dzielna Kochana bo dziecko niepełnosprawne to też dar od Boga i napewno będzie cudownym człowiekiem tak jak Staś. Życzę Ci dużo siły i wiary.
image
image
Atta jeszcze dużo zdrówka dla męża oby szybko wydobrzał i był dla Ciebie wsparciem.
image
image
.................troszke mnie zamurowało:/ bardzo Ci współczuje i myślę...ze Bóg chyba ma wobec Ciebie jakiś zamysł, że znowu zsyła na Ciebie zmartwienia...ale Staś dał sobie rade bo był silnym maluszkiem i ma mega silną mamę...:))) teraz musisz byc silna jeszcze dla tego drugiego maluszka, i tak jak monika, jestem z Tobą całym sercem....
image
Ehh mnie tez bardzo przykro, w sumie nie wiem co napisac bo dziewczyny juz wszytsko napisaly wiec dolaczam sie i zycze duzo sily...
Atta, Asku wszystko napisała ;) dodam tylko ze na pewno sobie poradzisz !

co do projektu - ciesze się że powstał, na pewno chciałabym byśmy były na takich spotkaniach, chciałabym by Liwia miała/znała takie koleżanki/kolegów

u nas noc spokojna, zero pobudek ale jak wstała to zaczęła kaszleć ;/ chyba dziadek ją zaraził...

dużo zdrowia dla chorych maluszków !:)
image
Atta, ostatnio właśnie się zastanawiałam dlaczego tak długo już nie pisałaś :( Przykro mi strasznie. Nie będę więcej pisała, bo po pierwsze nie wiem co, po drugie dziewczyny napisały najważniejsze, po trzecie nie chciałabym naruszyć Waszej prywatności w jakikolwiek sposób.
Nie wiem czy jest jakakolwiek nadzieja, ze dzidziuś urodzi się zdrowy, ale jeżeli tak to trzymam mocno, mocno kcuki. Zdrowia dla Was wszystkich.
image
Atta - uściski serdeczne. Jak będziesz gotowa, to napisz coś więcej, bo będziemy się wszystkie teraz o ciebie martwić.

U nas noc też ok, ale mały dalej jest straszną przylepą. Jak przyszła babcia - co mały kojarzy już z tym, że ja idę do pracy, wpadł w furię, porozrzucał wszystkie zabawki i nawet nie chciał się przywitać. Nigdy tak nie było.
No ale równolegle zaczął strasznie dużo powtarzać ostatnio - umie już mówić wszystkie swoje bajki - Bali, Rara, Dino, Tutu - czyli Tomek, no i generalnie stara się dużo mówić. Wczoraj nawet powiedział "stół".Czyli chyba naprawdę ma jakiś skok rozwojowy.
nasza upodobala sobie chodzenie za mezem do kibelka stoi pod drzwiami krzyczy zawsze do niego: tata, tata dźiiiiii - czyli tata, tata drzwi otwórz
Akacja, naszemu też się nie podoba, że chodzimy do pracy i zostawiamy go z babcią, tzn. wiem, że nie chodzi o to że nie lubi babci, ale jest poprostu zły, że rodzice sobie idą. Często już jak tylko podjeżdżamy pod dom teściowej to kiwa głową, że nie chce, a tak ogólnie to zawsze leci do babci z rękami na przywitanie :)

Mój nie chce nic gadać, chyba jako ostatni z tego wątku zacznie cokolwiek mówić. Wogóle to wstydzioch się z niego zrobił.
image
Hubcio też się zrobił strasznie wstydliwy. Wczoraj odwiedziła mnie przyjaciółka, mały tak stanął, opuścił głowę, rączki z tyłu i tylko oczy mu chodziły w jedną i drugą stronę. A potem zaczął się sam śmiać z tego :-)

Dojrzewają te nasze dzieci jak nic :-)
Atta - myślimy ciepło o Was. Fanie, że się zobaczymy na spotkaniu :)

My dziś byliśmy na szczepieniu, tych odra, świnka, różyczka. Od października odwlekaliśmy, w końcu się udało, mieliśmy z 4 czy 5 podejść. No i byliśmy u fryzjera. Łatwo nie było, ale w sumie dał radę. I mam wrażenie, że zupełnie mu się buzia zmieniła po lekkim podcięciu, na początku nam się nie podobało, ale jak się przyzwyczailiśmy, myślę, że jest ok. Teraz młody wygląda bardziej na chłopca ;)
image image
Zapraszam do nowego :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=302690&c=1&k=160
image
Atta - też serdecznie ściskam, życzę dużo siły i wytrwałości i no i zdrówka dla męża ...Jakby co to moja siostra pracuje na oddziale neurologii w Wejherowie, gdyby była potrzebna jakaś pomoc/badania to zawsze mogę ją poprosić o pomoc.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

do góry