Re: MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 71 (110)
My też zaraz lecimy na zakupy. Muszę poszukać małemu jakiegoś wdzianka na chrzest. Kompletnie nie mam pojęcia, w co go ubrać.
Aśku - wrzucam najpierw przepis na samosy. Ale ostrzegam,...
rozwiń
My też zaraz lecimy na zakupy. Muszę poszukać małemu jakiegoś wdzianka na chrzest. Kompletnie nie mam pojęcia, w co go ubrać.
Aśku - wrzucam najpierw przepis na samosy. Ale ostrzegam, trochę jest z tym roboty. wieczorem wrzucę przepis na kurczaka (zdjęcia prześlę mailem).
Samosy indyjskie:
Ciasto (na 12 samosów): pół kostki masła, 3 łyżki jogurtu lub smietany, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczko proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, może być tortowa i krupczatka. Trochę wody. Wszystko zagniatam.
Farsz: 3 średnie ziemniaki, pół szklanki groszku, kawałek kalafiora, 2 marchwie - to wszystko gotuję w lekko słonej wodzie i kroję w kostkę. Ja gotuję wszystkie składniki osobno, żeby nie straciły smaku, ale można też ugotować razem. Następnie dodaję: 2 łyżki śmietany, pół łyżeczki chilli, 2 łyżeczki curry, 1 łyżka sosu sojowego, pół łyżki zmielonych ziaren kolendry, 1 łyżka zmielonego kminku, 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko mieszam. Z ciasta wykrawam koła wielkości miseczki, nakładam farsz i składam na pół zawijając boki. Czyli pierogi są na brzegach zaokrąglone. Wrzucam do gorącego oleju i smażę, aż będą złociste.
Sosy: 2 marchewki ścieram na tarce. Kroję drobno cebulę i ząbek czosnku. Podsmażam wszystko na oleju. Dodaję wodę - na oko szklankę, 30 gr soczewicy oraz przyprawy: 4 krople sosu sojowego, odrobinę soli, po pół łyżki curry, kurkumy, papryki, pieprzu ziołowego, kolendry mielonej, mielonego kminku, chilli. Wszystko gotuję ok 3 godz, aż sos będzie brązowy. Oczywiście w razie potrzeby dolewam wodę. Można zagęścić mąką.
Zielony sos jogurtowy: do szklanki jogurtu wrzucam pęczek świeżej mięty i pęczek świeżek kolendry. Można też dwa pęczki mięty plus np łyżeczkę zmielonej kolendry. Niketórzy dodają też zieloną papryczkę chilly. Jak kto lubi. Nastepnie dodaję łyżeczkę startego imbiru, łyżeczkę cukru, sok z cytryny. Wszystko blenderuję. Podaję na zimno.
zobacz wątek