Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też wszystko przeczytałam, dużo się nazbierało :)

lipcowe Mamuśki - ile drzemek (i jakie długie) mają Wasze pociechy w ciągu dnia?? a tak na dobę ile śpią?

u nas się którejś nocy tak zdarzyło, że Julek obudził się tylko na jedno karmienie, no łaaał :D za to Starszaka rano znalazłam zimnego prawie jak kostka lodu - rozkopał się w nocy, a że mnie Julek nie obudził, a sama się nie budzę, to biedak zmarzł - śpi w piżamce z krótkim rękawkiem i krótkimi spodenkami. miło było tak pospać, nie powiem :)mam nadzieję, że za kilka miesięcy będzie to normą, takie ładne spanie :)

kararinah - my na bobath byliśmy raz.. wyglądało mi to jak jakiś masaż rozluźniający.. miział Julka po szyjce.. trochę po ramionach.. no i mam zalecenie od rehabilitanta tego właśnie, z owi, żeby Małemu tak miziać ramiona.. jestem sceptyczna ;] nie przekonuje mnie to, co widziałam.. ciekawe, co powie następny owiowy reh, jak będziemy na drugiej wizycie (bo następna wizyta nie jest u tego samego)

a co do metod, to chyba jest tak, że to zależy do jakiego reh trafisz (czy to prywatnie, czy w owi).. jak trafisz to kogoś, kto pracuje bobathem, to Ci rehabilitują b., a jak na kogoś od vojty, to vojtą.. w owi nie pytają jak duże są problemy u dziecka, rejestrują jak leci, za każdym razem kto inny rehabilituje, czasem trafisz na kogoś z vojtą, a zwykle na bobatha. przynajmniej w Gdyni..

Kamyczek123 - o rany, ale Ci przyjaciółka zrobiła.. :/

mentorka - no to widzę, że nie tylko ja się przejechałam na niby przyjaciółce - świadkowej .. szkoda, że nie można tego cofnąć, prawda? :/ staram się o tym i o niej nie myśleć, czasem dobrze mi to wychodzi :D ale szkoda mi też tych wszystkich lat..
a spotkanie..? ja już Ci dawno mówiłam - przyjeżdżaj w odwiedziny do rodziców :P

ze śliniaków to polecam silikonowy z łapiącą kieszonką, my mamy dla Starszaka TT. nie trzeba nic prać :D

ej, no wstawcie fotki, jak się nie mieszczą w gondoli :D też jestem ciekawa :)

Panna - co to znaczy, że Tytek opóźniony ruchowo? przecież każdy inaczej się rozwija, a tu już dali taką diagnozę??
no i ja nie kumam, od czego ten psycholog jest?? też byliśmy i jak na psychologa to wtrąca się za bardzo do rehabilitacji.. dziwnie trochę.. przecież od ćwiczeń jest kto inny, więc psycholog to chyba jakieś inne powinien funkcje pełnić..? weź mi to wyjaśnij, jako doświadczona klientka owi :)
ale machnęłaś sobie suwaczki, no no no :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej.
Karinka kończy dziś 3 miesiące :)

odnośnie spania w dzień to u nas kiepsko: 3x30min i ok 1h na spacerku. Zasypia ok 21 i wstaje o 7 z ok 4 pobudkami.
Też idziemy do poradni reh, ciekawe co tam nam znajdą ;) ale to dopiero za 4 tyg

Kamyczku, współczuję sprawy z przyjaciółką może się jeszcze poprawi sytuacja, a powiedz Twoja Lilka już teraz lubi leżeć na brzuszku? Bo u nas to katorga cały czas
Hej dziewczyny. My tez mamy kopot jedna reka od ramienia jakby nie jego. Slaba bardzo i mam znaleźć reh. Do owi rejesrtuja na marzec wiec chce pryywatnie w Gdańsku. Czy możecie kogoś polecić i dać namiar? My mamy 10 tyg, ponad 7 kg rozmiar 74 i gondola w kombinezonku ma ok 5 cm luzu :) także tez mysle o zmianie powoli tylko ze ja jeszcze musze kupić ten wózek bo nie mamy 3w1. A myslalam ze cala zime przechodzę :P
Madzik no to wieeelki chłop z tego twojego synka :))

pilotka pokazuję Julka ale pochwal się też swoim Juleczkiem :D
http://imageshack.us/photo/my-images/585/f9nm.jpg/
pillotka u nas to jest tak. Ze wcześniak, musimy być pod kontrolą neurologa i to właśnie neurolog dał skierowanie do OWI bo zdiagnozował wcześniactwo i obniżone napięcie mięśniowe, a że do OWI w Gdańsku mieliśmy termin na grudzień, to zaczęliśmy z małą jeździć prywatnie do ośrodka Pinokio (jest przed Pruszczem) i w między czasie dzwoniłam do OWI, zależało mi przede wszystkim na wizycie u logopedy, ale żeby się dostać, potrzebna jest pierwsza wizyta, udało mi się dostać na początku października, zostaliśmy zarejestrowani od razu do psychologa, logopedy i okulisty i na rehabilitację. Martynę prowadzi tylko jeden fizjoterapeuta i z tego co wiem tak jest w Gdańsku i tam wszyscy są od bobatha. U psychologa i logopedy już byliśmy, jeszcze tylko okulista. Psycholog sprawdzał jak się rozwija, nie patrzyła na to czy mała i jak się rusza, tylko jak reaguje na głos, czy gada i jak wodzi wzrokiem, a logopeda sprawdziła czy wędzidełko nie jest za krótkie (o to mi przede wszystkim chodziło, bo małej za boga nie da się sprzedać smoka) i też sprawdziła jak mała je, dostałam opierdziel za łyżeczkę, ale już wszystko wiem :)
metoda bobatha to masowanie, nauka przez zabawę, po pierwszej wizycie u fizjoterapeuty, moje podejście było sceptyczne, ale po dwóch tygodniach pracy były widoczne postępy i zmieniłam nastawienie.
Yevele no więc u nas nie ma już histerii na brzuszku ale nie jest to jej ulubiona pozycja ;) kładłam ją kilka razy dziennie na tyle ile wytrzyma. Na początku było to 30 sekund, a teraz już 5 minut i potrafi się nawet śmiać więc nie jest źle :)
mentorka, jaki kocyk śliczny! :)

kamyczku, dzięki za info to nasz też ok 30 sek hehe, chyba że u mnie na brzuchu to może 1 min i też się łaskawie uśmiechnie ;)

Kari składa życzonka Kacperkowi z racji słusznego wieku, hehe ;)
A, Dziewczyny dziś w Biedronce pajace za 12,00 zł :) idę potem zobaczyć czy się nadają to dam znać ;)
Ah i tak robię przegląd tej naszej spacerówki i chyba jednak jeszcze trzeba posiedzieć w gondoli....bo ona jest jakby strasznie plaska, nie głęboka i może tam nieźle wiatr hulać. Mamy taki wózek:

http://allegro.pl/lupo-3w1-baby-design-mimas-safety-4-adac-gratis-i3620967086.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
puzzle piankowe właśnie przyszły, rewelacja :D nawet połowy mu nie rozłożyłam takie to duże :)

Kamyczku ja własnie o to samo boję przy spacerówce ... no bo niby powinno być ok bo spacerówkę mogę rozłożyć na płasko..
Mentorka - jaki masz wózek ? I jaki rozmiar nosi twój synek ? Moja nosi 68 i juz powoli 74 a w gondoli ma jeszcze miejsca na jakiś miesiąc :) nogi spokojnie wyciąga ale przed Zima i tak bedzie przesiadka do spacerowki :)

Jak tak was czytam to zastanawiam sie cZy z moja mała jest wszystko ok lub może pediatra nic nie zauważył ? Bo my nie dostaliśmy żadnych skierowan na dodatkowe badania czy rehabilitację ?
Nie załapałam się na pajace w Biedronce :( ani śladu już nie było o 14, więc mniemam że były całkiem ok ;)

mTusiu Ty nie szukaj sobie na siłę problemów, wystarczy że na tym forum ja to ciągle robię ;) a Milenka jest tak do przodu, że myślę że masz najmniej zmartwień z nas wszystkich :) ja też się zastanawiam czy z Lilą wszystko ok, ale ona jest w połowie tej drogi dopiero co Milenka, mimo że są z tego samego dnia :)

Mentorko zrobiłam Lili zdjęcie, potem wrzucę ale jednak Julek przebija wszystkich hehe stwierdzam, że z nami jednak aż tak źle to nie jest, choć zdjęcie robiłam w wersji domowej czyli bez grubych ubrań.
Kamyczku - pamiętaj ze Lila sie trochę pospieszyla :) a moja była od początku wielka i silna :) ona głowę była w stanie sobie obrócić leżąc na brzuchu od urodzenia :)
wiem wiem mTusiu dlatego nie wariuję jeszcze :):)

Oto Lili w wózku ;)

image

Uploaded with ImageShack.us
mTusia a czemu miałabyś dostać skierowanie na rehabilitację przecież Milenka rozwija się nawet lepiej niż książkowo :)

Lili jest urocza :) nogi jeszcze może wyprostować to nie jest źle :))

Julo nosi 74 odkąd skończy 3 miesiące. Ubranka kupuje z next, h&m lub f&f. Np. śpiochy z next są tak aby aby a w tych z f&f ma jeszcze trochę luzu.

Wózek mamy Hartan Vip. Tu podaje wymiary
Wymiary wewnętrzne gondoli:30x75x19
Wymiary zewnętrzne gondoli:40x85
teraz wyczytałam, że nasza gondola jest mniejsza niż Kamyczka.

W każdym razie mam problem bo długo nie pociągnie mi młody w tej naszej gondoli ehhh
Basieniak, wysłałam namiary na prv.

Pillotka - ale nei straszyła mnie, mówiła tylko coś o chwytaniu, że już mógłby. I głowę trzyma zdecydowanie mniej pewnie, niż powinien. No, ale to kwestia rehabilitacji.

Ja jestem pewna, że całą zimę przejeździmy w gondoli, po prostu nie ma innej opcji - następny wózek to parasolka ;) a poza tym mój Tytek wcale wielki nie jest. Wręcz jest bardzo kompaktowy :)
Yevele - to mamy dziś urodzinki Maluszków ;-)) Kacperek tez przesyła buziaki koleżance ;-)
Tylu pobudek to nie zazdroszczę - u nas ostatnio zasypia koło 19 i śpi do 4-5, potem mleczko i dalej do 7. Chociaż tak od 3 dni, a wcześniej 2 pobudki, więc i tak nie źle.

My dziś mieliśmy szczepienie. Kacper waży 5500g.
U mnie ciąg dalszy afery z przyjaciółką :(:( już mam doła przez to wszystko. Obwinia mnie jakbym nie wiem co zrobiła, a ja tylko raz jeden jedyny poszłam na piwo po dłuugich miesiącach ciąży, leżeniu na patologii, porodzie i kolkach aby to wszystko w końcu odreagować :( No nic... jedna pierdoła, a pokazała bardzo bardzo wiele i chyba jednak nie da się już tego pozbierać :(

Lila z chwytaniem to nadal ma troszkę problem, a za tydzień kończy 4 miesiące....tzn celuje łapką po zabawkę ale różnie jej to wychodzi.

Mąż wrócil z pracy i wpakowaliśmy Lile do spacerówki żeby zobaczyć. Śmiesznie wygląda hehe :)
Hej czy moze ktoś dać namiary na reh, fiz w Gdańsku prywatnie. Jakiś sprawdzonych specjalistów?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Chrzest dziecka (29 odpowiedzi)

Forumki mam do Was pytanie... wiecie może czy w Parafii Św. Urszuli Ledóchowskiej Gdańsk Chełm, w...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry