Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=509641&c=1&k=160

zapraszam do nowego wątku:)
U nas na noc body z krótkim i pajac, śpi pod kołderką.
Dzisiaj Piotrek zrobił mi pobudkę o 5:40. Po dwóch godzinach, gdy ja już na dobre wstałam, postanowił że jednak chce spać :D Ehh, te dzieciaczki :)
Ja tylko w śpiochy i przykrywam kołderką w śpiworku nie chciał spać cwaniaczek:) w sypialni mamy koło 20 stopni.
To ja też chyba za ciepło ubieram :)

Dziewczyny, a jak ubieracie dzieci na noc i pod czym śpią oraz w jakiej temperaturze?
ja ma wrażenie, że jak jeździliśmy gondolą to on był tak fajnie schowany z każdej strony i mu o wiele cieplej było jak go przykryłam kocykiem i założyłam tą osłonę na gondolę. W spacerówce jest jednak inaczej, mam wrażenie że bardziej go zawiewa z każdej strony. A bez śpiworka to się chyba raczej nie da.
No to ja pewnie wyjdę na nadgorliwca :-)

Ostatnio ubieram młodą w body, rajstopy, spodnie, pajaca, kurtkę, czapkę i do tego kocyk. Ale tłumaczę to sobie tym, że jeśli nie pada i wiatr głowy nie urywa to jeździmy z opuszczoną budą, bo córci już znudziło się patrzenie na "daszek" woli pooglądać drzewa, ptaki etc. :-)

A jak będzie -10 st. C to mam zimowy kombinezon :-D
ja tą bluzę, zakładam mu od paru dni, wcześniej tylko body i w kombinezon. Śpiworek musi być bo kocykiem w spacerówie to ciężej :)

no ale nic, w takim razie zostanę przy takim ubiorzę, cieniej bym się nie zdecydowała jednak a grubiej to ubiorę jak będzie mróz :)
agusia-gdansk mam dokładnie takie podejście jak Ty, myślę co będę ubierać jak będzie -10 stopni i ubieram co raz więcej proporcjonalnie do tego, co mam zamiar założyć jako maksimum. Teraz ubieram chyba najmniej z Was, bo tylko body z długim, na to bluzkę z długim, spodnie, skarpetki, kombinezon i przykrywam do pasa kocykiem, którym jest wyłożony wózek. Monisia zawsze po powrocie z domu jest cieplutka. Gdy spada temperatura, to sprawdzam czy nóżki i karczek jest ciepły. Jak jest letni, to coś dokładam do ubioru. Nie patrzę na to jak ja jestem ubrana, bo ja jestem zmarźlak i wcale nie jest mi z tym dobrze, więc nie chcę żeby moja córka też tak miała. Mnie moja mama zawsze ubierała w 10 kożuchów i pół dzieciństwa byłam na antybiotykach, więc nie chcę powtórzyć tego błędu. Monisia jeszcze nie była chora, bo katar na początku był na tle alergicznym, więc chyba moja strategia jest ok.
to ja też się wypowiem co do ubioru - moja ma ubrany albo kaftanik z długim rękawem albo body z krótki, na to pajac bawełniany. Spodenki cienke. Kombinezon i w wózku przykryta kocykiem. No i czapa oczywiście ;) W śpiworek włożę zimą. Tak chyba dobrze, co?
Ubiór ubiorem, ale jak dziecko nie jest przeziębione to znaczy że jest dobrze ubierane. Moja jeszcze tego "cholerstwa" nie zaliczyła (odpukać) więc jest gut.
A zimą będę ubierać tak samo tylko zmienię śpiworek-teraz używam zwykłego a posiadam jeszcze wersję z futerkiem.
Pozdrówka
ja jestem z tych co im wieczne zimno to może dlatego :P sama ubieram pod zimową kurtę gruby sweter ... Na krótsze spacery inaczej i na te dłuższe też inaczej...Śpiworek traktuję jako tą dodatkową warstwę którą ma mieć dziecko, kombinezon jak u mnie kurtka no i bluza bo ja mam sweter :P Ja kończyłam spacer jak już ciemno się robiło to jak dla mnie już było dość mocno zimno... A ta bluza co mu zakładam to z tych cienkich jest, pod spodenkami dresowymi nie ma rajstopek:) W takim razie dopiero jak będzie na minusie to mu ubiorę rajstopki i grubszą bluzę polarową :)

Halina zapraszamy do rozmowy :) jak widać ja również dużo się tutaj dowiaduje :)

Kamyczku, trzymaj się dzielnie, ja też tak czasem mam...
Dziewczyny jak teraz ubieracie rajstopy i spodnie to co będzie zimą przy minus 10? Ja zakładam rajstopy,body z długim na to kombinezon,ciepła czapka i póki co Kocyk przy takiej pogodzie jak dziś jak było zimnej to śpiworek . Jak będzie zimnej to założe dopiero rajstopy i spodnie body z długim,bluzkę i na to kombinezon.
Pozatym u nas przeziębieni wszyscy malutki ma kaszel i katar robimy inhalacje mam nadzieję ze pomoże.

Miłego wieczoru.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mentorko myślę że nie. Ja ubieram bodziaka z reguły z długim rękawem, śpiochy lub rajstopki i tak w kombinezon wkładam, z czapką szalikiem ostatnio nawet rękawiczki się pojawiły i w śpiworek pakuję.
a u nas, body z krótkim, rajstopki, skarpetki, bluzeczka i spodnie i kombinezon i na to kocyk i do wozka i nie wiem czy nie za grubo?
to ja wyjdę na hardkora
u nas body z krótkim lub długimi na to bluza, spodnie, skarpetki na to buty, czapa i w śpiworku na dodatek najczęściej niezapiętym :)
ja mam 2 wersje ;) a więc na pewno body z długim i rajstopki i na to albo polarowy pajac albo spodnie i bluza polarowa albo dresowa. Do tego buty ciepłe, szalik, czapka no i oczywiście kurtka. Całość zapakowana w śpiwór :)

Rozdrażnienie Lilki osiągnęło już apogeum......jestem tak zmęczona, że chce mi się ryczeć i nikt wokół oczywiście mnie nie rozumie....przecież siedzę w domu :( ehhhh mam dziś deprechę :(
od czerwca regularnie czytam to forum i wiele mega ciekawych i pożytecznych rzeczy dowiedziałam się z Waszych postów. I dzisiaj piszę mój pierwszy: Mentorko, strasznie ciepło ubierasz dzieciaczka- myślisz, że się nie przegrzewa? Ja moją Antosię ubieram w bodziaka z długim rękawem, rajstopki i kombinezon. I myślę, że jest OK, bo ani nie spocona, ani nie wychłodzona, a spaceruję z nią zwykle około 1,5h-2h. pozdrawiam serdecznie :)
wisienka 2 godziny?? a ja się właśnie chciałam pochwalić że byliśmy 1,5 godziny :P 2 to już bym w życiu nie dała rady :P

a powiedzcie dziewczyny jak ubieracie dzieci w taką pogodę na takie długie spacery? ja zakładam skarpetki, dresiki, body z długim, bluzę z kapturem i na to kombinezon no i mały jest zapakowany w śpiworek. Zastanawiam się czy nie ubierać go trochę cieplej ... np leginsy czy rajstopki pod dresiki i jakiś grubszy polarek zamiast tej bluzy...
my już po spacerze, byliśmy prawie 2 h, bardzo fajna pogoda dziś. Wczoraj upiekłam pierniczki, teraz będę wieczorami ozdabiać :)
My telewizora nie posiadamy, więc przynajmniej na razie nasz mały będzie się musiał obejść bez tej atrakcji.
Też zamierzam w tym tygodniu połazić po sklepach, niestety nie mam w Gdańsku ani mamy ani teściowej żeby podrzucić Piotrka, więc będę musiała zrobić to wieczorem, jak mąż z pracy wróci.
Dobra, biorę się za obiad, od dawna chodzą za mną placki ziemniaczane i dzisiaj w końcu je robię
na Orunii też pięknie, karmię małą i jazda do parku na spacerek. A jutro mam w planach podrzucić Małą którejś z babć by choć częściowo zrobić już prezenty i zobaczyć co jest w sklepach bo dawno mnie w nich nie było i nie wiem co oferują :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry