Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.XIV

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=309133&c=1&k=130

ROZPAKOWANE:

*04.12.2011 (termin06.01.2012) -misia83- szpital Zaspa, SYNEK FILIPEK, 2kg, 46cm, CC
*18.12.2011 (termin05.01.2012) -justysia1- szpital Wejherowo, SYNEK KACPER, 3620g, 58cm, CC
*31.12.2011 (termin20.01.2012) -Marti30- szpital Wejherowo, SYNEK JAKUB ,3080g, 53cm, SN
*01.01.2012 (termin09.01.2012) -Hatari- szpital Wojewódzki, SYNEK KSAWERY, 3530g, 55cm, SN
*03.01.2012 (termin09.01.2012) -Brygida -szpital Zaspa, CÓRECZKA ZUZIA, 3660g, 54cm, SN
*06.01.2012 (termin17.01.2012) -madziakin- Royal Free Hampstead, CÓRECZKA JULIA, 2578g, CC
*09.01.2012 (termin06.01.2012) -Agatka88- szpital Wejherowo CÓRECZKA ZOSIA ,2715g, 55cm, CC
*12.01.2012- RENNI-szpital Wejherowo, SYNEK STASIU, 4060g, 61cm
*20.01.2012 (termin23.01.2012) -aniax- szpital Zaspa, SYNEK JAŚ, 3750g, 56cm, SN
*22.01.2012 (termin18.01.2012) -Kola85- szpital Wejherowo, CÓRECZKA LENKA, 3880g, 57cm, SN
*26.01.2012 (termin01.02.2012) -niewiem1303- szpital Swissmed, SYNEK IWO, 3300g, 53cm, CC
*29.01.2012 (termin07-09.01.2012) -mamaO- szpital Wojewódzki, CÓRECZKA LILIANA, 3640g, 60cm, SN
*31.01.2012 (termin15.01.2012) -dirty_little_secret- szpital Zaspa, CÓRECZKA WIKTORIA, 3500g, 56cm, SN
*31.01.2012 (termin03.02.2012) -oolenka1- szpital Wejherowo, CÓRECZKA ZUZANKA, 4350g, 63cm, SN
*02.02.2012 (termin30.01.2012) -tekila28- szpital Wojewódzki, CÓRECZKA AGATKA, 3300cm, 57cm, SN
*02.02.2012 (termin03.02.2012) -olcia_- szpital Kliniczna, SYNEK BARTUŚ, 3260g, 55cm, SN
*04.02.2012 (termin04.02.2012) -Pauline85- szpital Redłowo, SYNEK STAŚ, 3380cm, 55cm, SN
*04.02.2012 (termin28.01.2012) -Marta-B- szpital Wejherowo, CÓRECZKA ZUZIA, 3840, 58cm, SN
*06.02.2012 (termin26.01.2012) -Struś- szpital Kliniczna, SYNEK MACIEJ, 3680g, 58cm, CC
*07.02.2012 (termin12.02.2012) -Paula81- szpital Zaspa, SYNEK KUBUŚ, 3540g, 57cm, SN
*08.02.2012 (termin07.02.2012) -Luciolla- szpital Kliniczna, CÓRECZKA WERONIKA, 2860g, 52cm, SN
*08.02.2012 (termin05.02.2012) -Sasa1984- szpital Wejherowo, SYNEK OSKAR, 3500g, 59cm, CC
*10.02.2012 (termin12.02.2012) - czarnaaga- szpital Redłowo, SYNEK MAKSYM, 3600g, 57cm, SN
*11.02.2012 (termin28.02.2012) -moniii1985- szpital Morski, CÓRECZKA MARCELINKA, 3050g, 51cm, SN
*12.02.2012 (termin06.02.2012) -jasminka90- szpital Kliniczna, CÓRECZKA WIKTORIA, 3390g, 57cm, SN
*15.02.2012 (termin19.02.2012) -Monika1987- szpital Zaspa, SYNEK WOJTUŚ, 3810g, 58cm, SN

DWUPAKI:

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.Mama_XK - 06.01.2012 - szpital Kliniczna, Synek
3.PaFFlinka - 11.01.2012 - szpital Puck, Synek PIOTRUŚ
4. Asica - 12.01.2012 - Synek
5. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
6.evilek - styczeń 2012 ?
7.elcia88 - 15.02.2012
8.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
9.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
10.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka WIKTORIA ZOFIA
11.lutka - połowa lutego
12.fyzzy - 22.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ROMA
13.Dori_K - 25.02.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Brygida jakbyś była zainteresowana to:

Trójmiejski klub Kangura zaprasza:

* w I sobotę miesiąca do Centrum Pan Dinek Wawelska 10A/1, Gdańsk Orunia;
godz. 11.00 13.00
* w II piątek miesiąca do Galerii Malucha Traugutta 2, Gdynia Wzgórze św. Maksymiliana;
godz. 11.00 13.00
* w III sobotę miesiąca do Szkoły Podstawowej nr 40 Rozewska 33, Gdynia Chylonia;
godz. 11.00 13.00
* w ostatni czwartek miesiąca do Klubu Projektornia GAK Dworska 29A, Gdańsk Brzeźno;
godz. 10.00 11.30
no i teraz w sobote na 16 w rumi
tyle że to nie są typowo warsztaty wiązania bo za warsztaty się placi :P to sa spotkania dziewczyn z dzieciaczkami, poprostu taka odskocznia od codzienności. Dziewczyny uczą sięszydelkować itd gadają o pieluchch eko chustach itd. no i pomagają też się wiązać. Mi to bardzo pomogło i dzięki temu przelamałam opory nad wiązaniem w pionie, i teraz z mała sobie spacerujemy tak po domu, jaka ulga rece nie bolą kręgosłub wyprostowany no i oczywiście pelna swoboda ruchow bo malucha nie musisz trzymac. Za to mam obawy przed zawiązaneim jęj w tzn kolysce bo tam nóżki nie są odwiedzone więc dla bioderek to nei jest dobre i mala w tej pozycji jakoś dziwnie leży. Ide w sobote może naucze się ja dobrze ukaldac

Ja wezme ta 6 w 1 (chociaz na poczatku nawet myslalam o tej refundowanej), jakies mega wielka kasa to nie jest, a jezeli faktycznie ma jakies plusy.. no i to mniej kluc dla malucha.
Co do pneumo, to trzeba faktycznie, bo dziecko ktore raz zalapie juz nigdy nie bedzie calkowicie zdrowe..
No a co do rota, to mi pediatra stwierdzila,ze jest tyle szczepow,ktore ta szczepionka omija,ze to bezsensu. Zreszta tak jak piszesz oolenka, nikt na to nie umarl, dwa dni i po chorobie, takze odpuscimy sobie, mimo,ze Zula bedzie miala kontakt z przedszkolakiem (ktory swoja droga tez na rota szczepiony nie byl:))
Agatka88 - oo w sumie orunia by mi pasowala:) A tam trzbea sie jakos zapisaywac, dzwonic wczesniej?
oolenka1 ja nei brałam skojazonej szczepionki. Obecnie jestem po świezo skończonym kursie szczepień i jeśli mogę coś polecić to naprawde nie warto przeplacać za te 5 czy 6 w 1 a lepiej zaplacić za szczepionke dtpa to jest błonica tężec i krztusieć tyle że krztusieć jest tam oczyszczony i to kosztuje 70 zl i za zóltaczke 50 zł ktora nei zawiera rtęci tak jak te sanepidowskie. przy pierwszym szczepieniu wychodzi to ok 120 przy drugim 70 trzecim 70 i czwartm juz 50 a HiB sanepidowski bo on jest dobry. No i polecilabym pneumokoki ale rotawirusy już nie, jakoś za dużo naoglądałam się dzieci które były zaszczepione i jeszcze gorzej przechodziły tą chorobę niż te bez szczepionek. Jak dla meni to 5 i 6 w 1 to strata kasy lepiej za to kupić coś dla malucha bo jak już tak się raz zaszczepi to już zawsze trzeba isc tym ciągiem nawet jak kasy nie będzie. oczywiście liczba ukłuć jest mniejsza no ale np moja Zosia aż tak źle nei reagowala na to to bardziej psychika rodziców cierpi :P:p ale to tylko moje zdanie

co do usg bioderek to nei wiem czy gdzieś dają skierowanei ale chyba nei bo to jest zalecane badanie a nie konieczne. ja robilam prywatnie w wejherowie koszt 60 zł. A pediatra na wizycie nawet mnei nie zapytala jak wyszlo usg

oolenka1 - dr Silewończuk z Wrzeszcza robi usg bioderek dzieciom w 3 i 4 tygodniu. Natomiast położna z przychodni powiedziała, że można zrobić usg do 6 tygodnia. Niestety ta przychodnia, której adres mi podała ma terminy dopiero na koniec marca, a to już byłoby dla mojego dziecka za późno. Musimy dlatego iść odpłatnie (100 zł) do Silewończuka.
Czy możesz coś więcej napisać o tej szczepionce 5 w 1? Jaki jest koszt? i ile razy trzeba ją zrobić?
Ja się jeszcze nie orientuję w szczepieniach, pierwszą wizytę u pediatry mamy dopiero w przyszłym tygodniu. Wtedy postaram się więcej dowiedzieć.
Brygida ja się nei umawialam tylko poprostu przyszłam, dziewczyny są naprawde mile i pomocne.

Co do rota to jesli maluch nie zachoruje na rotawirusa to zachoruje na adenowirusa to jest to samo a ma inna nazwe a na adeno nie ma szczepionki.

Chyba wraca mi laktacja :P właśnie ściągnelam całą butle z jednego cycka

Dziewczyny z Gda, nie chcialbyscie sie wybrac do tego Klubu Kangura na orunie?:) Zawsze to razem razniej:)

Agatka88 - cala butle? rozumiem,ze 120ml? to suuuper... ja przy pomyslnych wiatrach i tylko w nocy czasami 100 wyciagne,ale to juz takie wymęczone..

Moje dziecko chyba uczy sie plakac, wyć i kwilic. Wymusza strasznie, mam wrazenie,ze robi to specjalnie:)
Moja butla ma 150 ml :P więc aż jestem w szoku mam nadzieje że coś się ruszy

Usg bioderek - ja zapisałam nas do przychodni na Morenie, na pierwszej wizycie w pierwszym tygodniu małego pani pediatra dała mi skierowanie na usg bioderek. W google znalazłam gdzie w gdańsku znajduje się przychodnia preluksacyjna na nfz. Znalazłam przychodnię na orunii górnej, gdzie to skierowanie jest akceptowane i mamy termin umówiony na 24.02.

Dziewczyny po cc - czy orientowałyście się w maściach na zabliźnenie rany?

Znajoma poleciała wykres opisujący rozwój niemowalaka - nie wiem czy był wcześniej link, więc podaję:http://40tygodni.pl/Poradnik/22,Skoki-rozwojowe-niemowlakow.html

A poza tym jest klub mam w gdyni, który organizuje spotkania dla mam. Może być ciekawe, jak MAćko skończy miesiąc to zaczniemy uczęszczać. http://klubmamgdynia.pl/index.php
Może kogoś by to też zainteresowało, było by raźniej w grupie.
150??:) jak Tyś to zrobila?:)

Że tak zapytam, jak zachowują się Wasi mężowie w sytuacjach bardziej "kryzysowych", kiedy np. dzieć wyje jak opętany?
Moj doprowadza mnie to szewskiej pasji! Jego stałe teksty to: " Co jej jest" - grobowym tonem, po kilku "co jej jest" dochodzi diagnozujące: " Coś jej jest" - grobowym tonem. A potem moge byc w zasadzie pewna, ze usysze : "Ona jest glodna", "Moze masz puste cycki (facet)" "Dziwne... ona sie tak nie zachowuje"
A mi ręce opadaja:) Zwlaszcza jak widze,ze dzieć nakarmiony, pampek suchy, kupa byla, brzucho miękki itp a nic nie pomaga - no to co jej jeszcze moze byc??
strus ja z checia bym sie wybrala do tego klubu mam

tez zaczlema sie zastanawiac nad chusta...

z moim mlekiem chyba cos nie tak, Iwo wypija 120 ml mojego i za 0,5h 70 mm - chyba moje go tak nie syci jak wczesniej :(

dojrzalam juz do decyzji o powolnym odstawieniu malego od mojego mleka, zamrazarka jest pelna, codziennie staram sie 150 ml zamrozic a reszte co uda sie sciagnac (a jest coraz mniej) to synus dostaje.
mysle ze ze 2 tyg jeszcze pociagne z tym laktatorem...
Brygida jeju jak mała płacze w niebo głosy to mam to samo!!;) Mój mąż tylko 'co jej jest??!!" i tak parę razy w kółko... i później "idz zobacz czy coś tam ma" mówi podniesionym tonem a przecież pieluszka zmieniana parę minut temu i dobrze wiem,że nic tam nie ma... ach Ci mężczyźni;))

Agatka to fajnie że tyle mleczka ściągnęłaś:) a Ty podawałaś teraz tylko mm czy swoje mleczko też?? ściągałaś coś cały czas??? chcesz teraz się przestawić na Twoje mleczko tylko?
Agatka88 - mój mały ma teraz 2,5 tyg. wiec ja chce jeszcze poczekac zanim wejde z nim " w tłum". Zobaczymy kiedy bedzie kolejne spotkanie, sprawdze jak mój mały sie bedzie zachowywał i jak cos sie wybierzemy. Bedzie razniej ;-)
Dzieki za odpowiedz dotyczaca bioderek i szczepionek. Dodzwoniłam sie w koncu do przychodni i powiedzieli ze dopiero jak przyjde na szczepienie ( czyli po 6 tyg) dostane skierowanie na bioderka, za które nic płacic nie bede, bo nasza gmina je refunduje ( jesli dziecko jest w niej zameldoane).

Ja tam max 50 ml mleka moge sciagnac i to z wielkim bólem( przez cały dzien), takze zamrozone nic nie mam, karmie mała na bierzaco .Zreszta kilka razy zostawiałam ja z mężem i zostwawiłam mu moje mleko w butelce, mała wypiła a i tak płakała i szukała cycka. Ona juz jest tak przyzwyczajona, ze nawet gdy jest najedzona to zasypia tylko przy piersi. Cięzka spawa.....
Ja dzisiaj byłam na wizycie u pediatry i dostałam skierowanie na usg bioderek do poradni preluksacyjnej lub ortopedycznej. Ta pierwsza jest na pewno w przychodni świętokrzyskiej na orunii.

Mam mętlik w głowie odnośnie tych szczepionek:( Trzeba się szybko zdecydować a ja boje się skutków ubocznych tych rota i pneumo...
Podaje małej tylko modyfikowane. moje sciągam czasem żeby zobaczyc czy cos leci nie daje jej go bo juz jadam wszystko więc nei chce kolek i mialam dwa dni przerwy w ściaganiu bo cycki puste i tak dzis wzielam laktator i fontanna więc jak tak dalej będzie to przejde na diete i bede malej cycka dawac bo tak bardzo chciałam piersia karmic a to nie wyszlo a jak juz sie poddałam to tu taka niespodzianka:P

Ok jak juz bedziesz chciała sie wybrac na takie spotkanie to daj znac my z checia pojdziemy a faktycznie jak dwie nowe przyjdziemy to tak razniej

właśnie Zosia dostala goraczki (mnie tez cos bierze) mam nadzieje ze to tylko po szczepionce jest a nie jakies chorubsko

Brygida wklej zdjęcie Twojej małej tzn jej wysypki. Mój jak miał wysypkę alergiczną na j&j to wykąpałam go w kalii i od razu zeszło. Teraz ma wysypkę hormonalną na twarzy w połączeniu z potówkami i dostałam na to antybiotyk. Jak zobacze jak to u Ciebie wygląda może coś pomogę
olcia_ no właśnie ja tez mała kąpie w J&J, nawet sie wczoraj zastanawialismy, czy to nie od tego,ale kapiemy ja w tym od samego poczatku i wczesniej tez nie bylo, to mozliwe,ze uczula dopiero po jakims czasie? z nowych rzeczy zaczelam smarowac ja Emolium kremem specjalnym,ale on chyba nie uczula?
Wkleje zdjecie jak tylko sie obudzi, bo teraz nie chce draznic lwa:)
To taka drobna kaszka,czasem zlewa sie ze skora i wtedy jej nie widac,a czasami robi sie czerwona,takie plamy wyłażą.
A co to ta kalia?
u mnie była dziś położna na wizycie :) nie było tak źle jak myślałam. z Małą wszystko ok.
ja na szczepienie wybieram się 15 marca - nie będę brała tych skojarzonych szczepionek, położna zalecała na rotawirusy (potocznie grypa żołądkowa) ale nie jestem do końca przekonana. porozmawiam jeszcze z pediatrą. usg bioderek 1 marca wiec w 4 tyg.

wczoraj miałam straszny dzień. nie dość że się fatalnie czułam od pogody to mała mi chciała ciągle jeść i nic prawie w dzień nie spała. brzuszek ją raczej nie bolał bo nie płakała tylko chciała być ciągle przy mnie a ja nic w domu nie mogłam zrobić. wieczorem wyręczył mnie mąż karmieniem, przewijaniem i usypianiem. ja z potężnym bólem głowy w końcu zasnęłam. na szczęście nocka cała przespana :) dziś już lepiej :)

Na jutro zapowiadają ładną pogodę i jak nie będzie takiego wiatru jak dziś to wybieramy się na pierwszy wózkowy spacerek :):) już się nie mogę doczekać bo dostaję szału już tak ciągle w domu siedząc

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry