Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
są już jakieś...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, piszecie, ze macie badanie w pakiecie medycznym. A konkretniej?
Jaki pakiet macie, jaka Placowka?
Ja tez je zrobie:) Bede spokojniejsza tym,ze wiem jaki jest wynik,zeby sie wlasnie w razie czego przygotowac. Niestety w pakiecie go nie mam i musze placic:/
ja robie te testy za 3 tygodnie - w 13 tygodniu ciąży. Mam to w pakiecie medycznym i nie płace za te badania. Czasem można już dzidzie leczyć w łonie matki, mamy takie teraz możliwości .. czemu z tego nie skorzystać ?
Ja robiłam zarówno z córką 5 lat temu i teraz. Nie żałuję,wyniki tylko dały mi spokój psychiczny gdyż wyszło najmniejsze prawdopodobieństwo. Krew miałam pobraną w tym samym dniu co usg.
Test pappa najlepiej zrobić tego samego dnia co USG genetyczne, lub dzień po.

My robiliśmy 12/13tc

Ja to badanie mam w pakiecie medycznym.

Daje ono prawdopodobieństwo wystąpienia danej wady, a nie pewność czy ona wystąpi, czy nie.

Słyszałam mieszane opinie na ten temat, np że kobietom wychodzi podwyższone prawdopodobieństwo wady np 1:100 - czy to dużo? można być jedną z tych 99 szcześliwych w końcu.

Tak czy inaczej ja się cieszę, że zrobiliśmy to badanie, bo wyniki wyszły nam świetne, więc ja tylko bardziej się uspokoiłam (to nasz pierwszy maluch i oczywiście się przejmuję wszystkim aż nadto ;) przy kolejnej ciąży już bede wiedziała mniej wiecej co jest normalne a co nie, a teraz... ;) )

Przy kolejnej ciąży jeśli nie bede miała tego badania w pakiecie, to myślę, że robiłabym je tylko wtedy gdyby na USG genetycznym wyszło coś nie tak. Malucha i tak bym chciała, ale wolałabym być przygotowana na to, że może coś być nie tak.

Jest jeszcze coś takiego jak test Nifty - on daje 99,9% pewności czy wystąpi wada, tyle co amniopunkcja, ale bez ryzyka poronienia. Tylko jest koszmarnie drogi. (chyba 3tys) i robią to z krwi.
ja robie bo sama mam wrodzoną wadę serca, dlatego robimy test pappa i echokardiografię brzdąca, wolę za wczasu przygotować się że maluch może mieć wadę serca,jak i po samym porodzie zapewnic mu niezbędną opiekę. W poprzedniej ciąży też robiliśmy.
ja tez nie robie. Mam dwie kolezanki kt robily i wykazalo, ze dzieci urodza sie z wadami . Ile one sie naplakaly, nastresowaly,. Oczywisvie dzis maja zdrowe coreczki. ALe co sie nacierpialy to ich. Biegaly pozniej po tych lekarzach by sprawdzic, wykluczyc, potwierdzic. Ja wole zyc w niewiedzy. Zrobie usg polowkowe.
Masz rację ,ale ja właśnie stresuję się tym,ze tak długo trzeba czekać na to badanie:). Nie wyobrażam sobie chyba całą ciąże zastanawiać się czy może mieć jakąś wadę czy nie.
Ten test informuje jedynie, jakie jest prawdopodobieństwo wad genetycznych. Pytanie, co z takim wynikiem zrobić. Dla mnie to tylko niepotrzebny stres. Ciąży za nic w świecie i tak bym nie usunęła, nawet jeżeli wynik byłby zły.
Pestka dlaczego? Co prawda czytałam,że to badanie nie daje 100% pewności. Tez w sumie jestem w kropce.
Ja mam to badanie w 13 tygodniu,zastanawiam się czy to nie za późno? :/ A jakie macie przeczucia ,czy chłopiec czy dZiewczynka? Czy na serio jedzenie ,wygląd,samopoczucie,ma na to wpływ , czy to zabobony?
Ja nie robię, nie widzę sensu.
ja raczej bede robila, o ile dobrze pamietam to robi sie miedzy 11 a 13 tygodniem.
Dziewczyny ,a robicie badanie PAPPA? Jesli tak to w ktorym tygodniu?
Od razu lepiej hehe , nie czuję się jak odmieniec:)))))
Tulipanek! to teraz razem z Wrzesien nie jesteśmy same jako rodzące po raz pierwszy :p jak miło :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie zmiana terminu z 14 na 16 września - wprowadziłam już do aktualizacji.
Powiem wam, że szybko "dojrzałam" do decyzji o zostawieniu pracy, jutro idę już na zwolnienie
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
06.09.2014 cytrynka
14.09.2014 Pestka
15.09.2014 Magra
15.09.2014 tulipanek
16.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 ~m jeśli synek Michał, jeśli córeczka Julia
**.09.2014 Ani6
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
06.09.2014 cytrynka
14.09.2014 Pestka
14.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
15.09.2014 Magra
15.09.2014 tulipanek
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 ~m jeśli synek Michał, jeśli córeczka Julia
**.09.2014 Ani6
Hej dziewczyny,

Poprosze rowniez o dopisanie do listy. Termin 15 września.
1 ciaza ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry