Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na tort czekoladowy z wiśniami
Najpierw tort orzechowiec
Ciasto: 7 łyżek mąki, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubić pianę z białek dodając po 1 łyżce...
rozwiń
Najpierw tort orzechowiec
Ciasto: 7 łyżek mąki, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubić pianę z białek dodając po 1 łyżce cukru. Po ubiciu piany dodać żółtka, potem dodawać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia mieszając łyżką (delikatnie). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Placek bezowy: 5 białek, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej.
Ubić pianę z białek, dodawać po 2 łyżki cukru + orzechy zmieszane z mąką. Na końcu dodać miód. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Krem budyniowy: 25 dkg masła, 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek (tych co zostały nam od białek użytych do placka bezowego), cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej, 1/2 litra mleka.
Utrzeć żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i tortową. Pozostałą ilość mleka zagotować dodając utartą masę. Otrzymany gęsty budyń wystudzić. Ucierać masło z budyniem.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki. Nasączyć ponczem. Układać warstwy w tej kolejności: biszkopt, krem, placek bezowy, krem, biszkopt. Wierzch ciasta polać lukrem.
zobacz wątek