Widok

Macie jakiś sprawdzony przepis na tort czekoladowy z wiśniami

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
mój mąż niedługo kończy trzydzieści lat chciałam mu zrobić niespodziankę w postaci pysznego ciasta lub tortu
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prze-pysz-ne!!! :) torty czekoladowe z wiśniami od Czernisa są w cukierni w Gdańsku przy kościele św. Mikołaja vis-a-vis hali targowej albo na Chałubińskiego. Można zamówic też kształt jaki się chce.
Martszp tutaj piecze torty - może Ci pomoże ;)
polecam tort szwarcwaldzki! jest przepyszny, w internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na niego, mniej lub bardziej skomplikowane, ale na pewno będziesz mieć czarne ciasto, wiśnie, kremówkę i trochę czekolady do ozdoby

tu przykładowy przepis
http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Tort-Szwarcwaldzki-Black-Forest-Cake.html
popieram, pyszny, nieskąplikowany... tylko trzeba dobry przepis znalezc.. jak znajde chwile sprobuje wrzucic swoj...
image
Moja mama robi ale ze śliwkami - myślę że z wiśniami też byłby super.
Ciasto jest zrobione ze zmielonych orzechów włoskich, oczywiście z mąką, cukrem itp. Krem jest zrobiony na bazie masła i nutelli. Dzień wcześniej moczy się w spirytusie śliwki kandyzowane, alkohol który został ze śliwek służy jako poncz, a odrobinę dodaje się też do kremu. Przekładasz ciasto kremem, na to śliwki, potem druga warstwa ciasta i kremu i na to śliwki, a całość polewasz roztopiona nutellą. Baaardzo kaloryczne, smaczne i nie nadaje się dla dzieci ;-)
Jeśli chcesz szczegółowy przepis, poproszę mamę.
image
image
o mamo....ja poprosze o przepis bo aż mi slinka pociekła moze na świeta zrobie:)
image
Mama robi ten specjał właśnie na jakieś specjalne okazje, czasem na święta - wieczorkiem wkleję przepis, jak mi mama przedyktuje.
image
image
nie mogę czytać o tortach, bo ślinotoku dostaję ;P
Ja wkleje dwa przepisy: na tort nutellowy i tort orzechowy, bo mi się pomyliło i myślałam że ten nutellowy jest z orzechami ;-) Zaraz wklejam przepisy.
image
image
Najpierw tort orzechowiec

Ciasto: 7 łyżek mąki, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić pianę z białek dodając po 1 łyżce cukru. Po ubiciu piany dodać żółtka, potem dodawać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia mieszając łyżką (delikatnie). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Placek bezowy: 5 białek, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej.

Ubić pianę z białek, dodawać po 2 łyżki cukru + orzechy zmieszane z mąką. Na końcu dodać miód. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Krem budyniowy: 25 dkg masła, 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek (tych co zostały nam od białek użytych do placka bezowego), cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej, 1/2 litra mleka.

Utrzeć żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i tortową. Pozostałą ilość mleka zagotować dodając utartą masę. Otrzymany gęsty budyń wystudzić. Ucierać masło z budyniem.

Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki. Nasączyć ponczem. Układać warstwy w tej kolejności: biszkopt, krem, placek bezowy, krem, biszkopt. Wierzch ciasta polać lukrem.
image
image
Torcik Nutella

Ciasto: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao.
Białko ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem. Zmieszać wszystko razem używając łyżki, nie miksera. Piec około 40-45 minut. Najlepiej piec w prostokątnej małej blaszce, żeby ciasto było wyższe i można było je przeciąć na pół. Jeśli chcecie bardziej płaskie jednowarstwowe ciasto, użyjcie większej blaszki.

Śliwki: potrzebne jest pół kilograma suszonych śliwek (najlepsze są kalifornijskie z puszki). Zalać w garnuszku śliwki wodą i dodać pół szklanki cukru. Gotować aż śliwki zmiękną, ale tak żeby się nie rozgotowały. Wystudzić. Wody ze śliwek można będzie użyć potem do ponczu. Wodę zlać, śliwki pokroić w paski, zalać 1/4 litra spirytusu i zostawić na noc.

Poncz: jeśli chcemy robić tort dwuwarstwowy, warto zostawić wodę w której moczyły się śliwki i spirytus ze śliwek.

Masa: 4 jajka, 10 dkg cukru, kostka Ramy niesolonej, kostka masła, minimum 20 dkg Nutelli.
Ubić mocno na parze jajka z cukrem, ostudzić. Osobno utrzeć na puch Ramę z masłem. Dodać ubite jajka, zmieszać. Dodać Nutellę. Można też dolać spirytus w którym moczyły się śliwki. Zmiksować masę.

Układamy na biszkopcie masę, na to śliwki i polewę. Jeśli torcik ma mieć dwie warstwy, to dolną warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, kładziemy masę, śliwki, biszkopt, masę, śliwki i polewę.

Polewa: można kupić gotową czekoladową polewę do rozpuszczenia, albo zrobić z pół kostki masła, kakao i cukru waniliowego.
image
image
ale pyszności zaraz wszystko pospisuję mniaaaammm dzięki Ci bardzo:)))
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Jaką nakładkę na WC polecacie? (11 odpowiedzi)

Jestem zielona w temacie, każda pasuje? jaka jest najlepsza, najwygodniejsza? proszę o poradę....

do góry