Odpowiadasz na:

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Hexusia - ja uwielbiam kapiel w wannie i sobie jej nie oszczedzam..latem czesciej korzystam z prysznica bo jest szybciej itd ale od jesieni do wiosny tylko wanna.. i choc uwielbiam mega goraca... rozwiń

Hexusia - ja uwielbiam kapiel w wannie i sobie jej nie oszczedzam..latem czesciej korzystam z prysznica bo jest szybciej itd ale od jesieni do wiosny tylko wanna.. i choc uwielbiam mega goraca wode to na okres ciazy z niej zrezygnowalam..ale i tak jest ok..

co do nospy to na poczatku ciazy 5-8 tyg tak mnie brzuch bolal ,ze w aptece chcialam ja kupic i zapytalam,czy mozna brac a farmaceutka powiedziala,ze na poczatku ciazy nie bardzo..lepiej polezec..

w sumie dalam rade i bez nospy ale mam w domowej apteczce..

co do zaparc ja zauwazylam,ze mialam je po bananach.. przed ciaza nie mialam wiec bylam zdziwiona..ale coz..jak mam po bananach to staram sie ich nie jesc za duzo i czesto..

wrzucam tu cos co znalazlam w necie na zaparcia

Walkę z zaparciami w ciąży najlepiej rozpocząć od zmian w diecie i stylu życia. Oto, co można zrobić, by uporać się z problemem bez pomocy farmakologicznej:

Pij więcej wody. Najlepiej by była to niskozmineralizowana woda mineralna bez gazu. Wypijaj każdego dnia przynajmniej 6 szklanek płynów, z czego woda powinna stanowić większość.

Możesz pić także soki świeżo wyciskane z owoców, najlepiej zawierające drobiny miąższu (to dodatkowa porcja błonnika, który przeciwdziała zaparciom).

Zasmakuj także w sokach warzywnych. Szczególnie skuteczny może się okazać sok z buraków.

Zamień herbatę na herbatki owocowe. Czarna herbata działa moczopędnie i zmniejsza bilans płynów w organizmie.

Wypijaj na czczo szklankę letniej wody z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu.

Pięć razy dziennie jedz warzywa i owoce. Szczególnie wskazane są jabłka (ale gryzione, nie tarte), śliwki (świeże i suszone), morele, brzoskwinie, czereśnie, kiwi, mandarynki, warzywa strączkowe, kapusta (świeża i kiszona), brokuły, buraki.

Unikaj potraw znanych z właściwości zapierających. Są to: biały ryż, gotowana marchew, banany, czarne jagody, tarte, gotowane, prażone jabłka, kakao i czekolada.

Jedz produkty zbożowe pełnoziarniste: razowy chleb, makaron z pełnego ziarna, grube kasze (pęczak, kasza gryczana, bulgur), płatki pszenne, jęczmienne, owsiane, otręby.

Sięgaj po suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki, figi) oraz migdały. Takie bakalie to zdrowa przekąska, która w przewodzie pokarmowym absorbuje wodę i poprawia konsystencję zawartości jelit. Uwaga: kupuj owoce ekologiczne, bez chemicznych konserwantów.

Wypróbuj kompot z suszu. Garść suszonych śliwek namocz w wodzie. Wypij razem z owocami.

Unikaj potraw smażonych, tłustych, ciężkostrawnych.

Jedz regularnie (5-6 razy dziennie) niezbyt duże posiłki. Pilnuj, by w każdym posiłku znalazło się coś zbożowego (pieczywo, płatki, makaron, kasza), warzywo lub owoc.

Przynajmniej raz dziennie zjadaj jogurt probiotyczny, najlepiej ze szczepami bakterii, które przeciwdziałają zaparciom i wzdęciom. Sięgaj po różne produkty z ukwaszonego mleka (wybieraj jednak te o naturalnym smaku, nie słodzone)

Ogranicz słodycze. Jeśli masz wielką ochotę na coś słodkiego, wybierz np. ciastka owsiane zamiast batonika. Pamiętaj, że cukier sprzyja fermentacji w jelitach i przyczynia się do wzdęć, które przy zaparciach są wyjątkowo uciążliwe.

Jeśli dobrze się czujesz i nie musisz spędzać ciąży na leżąco, codziennie uprawiaj jakąś formę aktywności. Spaceruj, maszeruj z kijkami do nordic-walking, ćwicz jogę, zapisz się na zajęcia dla przyszłych mam. Jeśli lekarz pozwoli - chodź na pływalnię. Ruch wspomaga pracę jelit.

pamietajmy,ze kazda kobieta, kazda ciaza jest inna.. jednej pomoze cos a drugiej juz nie..

zobacz wątek
12 lat temu
stokrotka24s

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry