Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (3)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hop, już jesteśmy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sharana mąż pracuje przy radarach i innych źródłach promieniowania. Niestety takie promieniowanie podobno potrafi uszkadzać męskie plemniki (męskie są słabsze, ale szybsze). Coś w tym musi być, bo wszyscy koledzy z działu mają córeczki, chyba że chłopaków już mieli sprzed tej pracy. To nie jest trwałe, ale dopóki stanowisko pracy się nie zmieni mogą być z chłopakami problemy :)
Lekarza raczej zmieniać nie będę, poszukam sobie innych rozrywek :D
Wydaje mi się, że zaczynam czuć ruchy maleństwa. To dość szybko chyba jak na pierwsza ciążę - czytałam, że pierworódki raczej około 20tego tc czują. Na początku myślałam, że to może jakieś jelitowe sprawy, ale przyłożyłam rękę do brzucha, i poczułam dwa stuknięcia. Jelita jak dotąd nigdy mnie nie kopały, więc zakładam, że to dzidzia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witajcie w nowym wątku:-)
Drosera ale Ci zazdroszcze:-) od jutra zaczynam 18tc i to co czuję to tylko takie lekkie bul bul bul ale po chwili ustepuje wiec to pewnie jelita:-(
Kurcze ale mnie ostatnio chwytają doły. Nigdy taka nie byłam. Cos mnie zdenerwuje i zamiast mi przejsc to zamienia sie w smutek i tak trzyma po kilka dni. Czy tez tak macie?
Kupiłam ostatnio rajstopy ciążowe i smiało polecam. Nie mam jeszcze brzuszka ale przymierzyłam je sobie i sądzę ze sie sprawdzą bo sięgaja prawie pod piersi:-) a wolę byc przygotowana na moment gdy przyjdą mrozy. Tuniczkę - sweterek też juz zakupiłam-ma spory luz więc powinnam się w nią zmieścić do konca:-)
Jejku jak ja bym juz chciała znac płeć malenstwa. Najgorsze ze nie mam zadnego przeczucia kto tam rosnie i tak samo sie ucieszymy z chlolca i dziewczynki. Tylko chcialabym zrobic: PUK PUK kto tam? U sie dowiedziec czy synuś czy coreczka:-D
Życzę spokojnej i radosnej niedzieli i oby nas doły nie łapały:-)
Kaja a gdzie kupiłaś tunikę-sweterek???
Mi się wydawało, że czuję ruchy w 16 TC, ale wydawało mi się :). 2 dni temu coś poczułam. Mąż przyłożył rękę i też uważa, że coś poruszało się. Czy to ruchy maleństwa... Pewnie będę miała pewność po 20 TC. Choć moja kuzynka w pierwszej ciąży czuła córcię już od 12 tygodnia! Ja taka wrażliwa nie jestem :)

Nowy wątek zawsze od razu się rozrasta :)

domikaj gorzej jeśli rodzina będzie chciała robić prezenty i np będziecie mieli chłopca a oni wszystko różowe kupią ;) powiem Ci że nie można poczuć dziecka w 12 tc, pytałam lekarza i to nie zależy od wrażliwości, myśle że by Ci się nawet nie przyznała że to był fałszywy alarm :) w połowie 12 myślałam że czuję malucha, takie wibracje, ale potem była za długa przerwa, potem w połowie 15 też mi się wydawało bo znowu była prawie 2 tygodniowa przerwa, dopiero teraz mam pewność że maluch się rusza; wystarczy że leży pleckami do Twojego brzucha i już nie będziesz czuć, ale jak poczujesz pierwsze ruchu to będą już w miarę regularnie powtarzać się codziennie o tej samej porze.

drosera no to ostro, dobrze że nie uszkadza wszystkich tylko męskie bo dopiero byłby problem. W pierwszej ciąży czułam w połowie 18 tc dokładnie tak jak teraz wiec chyba po prostu trzeba mieć trochę szczęścia, w każdym razie mój maluch rusza się zawsze wtedy kiedy nic nie mówię :)

Kaja dół w tej ciąży to u mnie klasyka, każdy d*perel zamienia się w morze łez i koniec świata, sama na siebie zła za to jestem :) rajstopy też mam no i spodnie, które jak to jeansy się rozszerzają i zjeżdżają, także nie jest to za wygodne, ale mogę się bez problemu w nich zginać. Dołączam się do pytania o sweterek, bo też się naszukałam i we wszystkim źle wyglądam :/
Cześć, ja już od jakiegoś czasu jak rodzina się dowiedziała, że mam mieć córeczkę, mówię jasno, że różowych ciuszków nie chcę i nie będę w taki sposób ubierać dziecka, owszem jak się coś dotanie to wiadomo. Ale jest teraz tyle fajnych i ciekawych kolorów ubrań dla dzieci, że nie muszę ubierać dziecka ciągle w 1 i ten sam kolor. Waidomo są różne odcienie, ale popadanie w dzielenie na niebieski dla chłopców i różowy dla dziewczynek jest dla mnie fanaberią :)). Teraz dorośli faceci też chodzą w różowych koszulach do garniturów, czy polo, a kobiety świetnie wyglądają w błękitach, więc...
A co w jakie kolory będziecie ubierać swoje maluchy? Jakieś wizje macie?

Też od jakiegoś czasu szukam jakiegoś rozowojowego swetra, bo te co mam, owszem noszę wraz z pasem ciążowym , ale chciałabym mieć też jakieś ubranko na zimniejsze dni, coś dłuższego, żeby grzało i brzucio i nereczki i pupcię mamy. Szukam i szukam i nic :((. Najfajniej by było, gdybym po ciąży też to mogła normalnie nosić.

Zaczynam dzisiaj 21 tc. W środę miałam kontrolę i chyba od tego czasu mała się rozbrykała. Wcześniej było jakieś bulgotanie, przelewanie i też nie mam pewności, że to było bobo. Ale w czwartek w pracy jak zjadłam obiad to doznałam szoku, coś mi się rusza w brzuchu. W piątek pod wieczór brykała. Aż niewiarygodne. Pozdro
Kasienkas co do naszego ciążowego ubioru, to w Gdyni na Świętojańskiej jest sklep z odzieżą ciążową. Można dostać fajne spodnie i tuniki (choć te drugie wydają mi się na taką już zaawansowaną ciążę), a także koszulki, sweterki i sukienki dla mam w ciąży. - choć to po ciąży...

Sama też kupiłam sobie większy sweterek w Orsay taki dłuższy i kilka par lepszych legginsów (Calzedonia, Orsay - to był strzał w 10. fajnie się piorą, nie drą mi się. Nie uciskają brzuszka i będę mogła je nosić po ciąży):P. Udało mi się trafić też dłuższe bluzeczki szersze na brzuchu w Reserved.

Ostatnio odkryłam, że w Akpolu jest całkiem niedroga bielizna ciążowa i się teraz zastanawiam, czy sobie nie kupić kilku par takich ciążowych majteczek.

witajcie:)

Mi się wydaję ,że też czuję bobo .. wieczorem jak leże w łóżku :)
Co do ubrań nie chcę kupić tyle ciążowych rzeczy ,żeby później mi to zawadzało... Mieszczę się jeszcze w swoje dzinsy i moje bluzki .. nie mam aż tak dużego brzuszka :)
Cześć,

Ja też nie chcę gromadzić sterty ubrań ciążowych, tym bardziej, że póki co nie mam dużego brzucha, mieszczę się w swoje sweterki i ładnie podkreślają brusio, zakładam pas ciążowy i jeansy sprzed ciąży, tyle, że portki mam rozpięte i ukryte pod pasem.

Póki co mam w swym zbiorze: 4 pary rajstop ciążowych Gatty o różnej grubości (20,40,100), 1 jeansy ze ściagaczem na brzusio z niveny zakupione w promocji, 2 bluzeczki z długim rękawem marszczone po bokach, dzięki temu ładnie ma się układać na brzuchu, zakupiłam na Allegro.

Ostatnio udało mi się trafić 1 koszulkę większą w Reserved z długim rękawem z ładnym nadrukiem, ale ile się naprzymierzałam, 11 sztuk miałam w przymierzalni.

Zamówiłam też ciążową spódnicę z Allegro zimową na podszewce, czekam na przesyłkę to się wypowiem jak dojdzie. No i w sumie mam 5 pasów ciążowych o różnych rozmiarach, z różnego materiału i w różnych kolorach.

Rajstopy Gatty, które jakiś czas temu zachwalałam, teraz mnie zaczęły trochę denerwować :(, bo 2 pary mi już trzasły. 1 parę przenosiłam w całości przez około miesiąc, a 2 para trzasła po 2 dniach, jakoś przy naciąganiu na nogi, no i do śmieci. No i że te rajty są jakby nie patrzeć drogie, bo za 1 parę 40 DEN 15zł to zaczęłam się zastanawiać nad zakupem legginsów ciążowych, które mogłabym ubrać pod spodnie, które są cieplejsze i które można ubrać pod sweter, to w sumie potem można nosić po ciąży i nie drą się tak jak rajstopy.

A ja jestem straszny zmarźluch więc przynajmniej 100 z rajstop muszę mieć na zimę na tyłku, a legginsy bawełniane będą chyba cieplejsze. Widziałam, że na Allegro jest spory wybór i się zastanawiam nad zakupem właśnie tam. Któraś to już testowała - legginsy na zimę pod spodnie?

Tak sobie myślę, że pod koniec grudnia/ początek stycznia czeka mnie zakup kurtki, może uda mi się donosić w tych co mam, a nową rozwojową na wyprzedaży zakupię po świętach, bo jednak do końca marca czy kwietnia trochę czasu jest w moje obecne się nie pomieszczę.

Swetra szukam już od jakiegoś czasu, w sumie kupiłam już 3 w ostatnim miesiącu, ale wszystkie 3 oddałam, bo po powrocie do domu coś mi nie grało. W ogóle jakoś teraz ciężko mi się robi zakupy ubraniowe, jakaś bardziej wybredna jestem chyba :)) - a Wy?

Szukam czegoś w ładnym kolorze, ale nie ponurym. Wiem, że modne są tuniki ciążowe - ostatnio w Lidlu coś takiego było, ale w tunikach ja się źle czuję, albo może nie trafiłam na model w którym dobrze wyglądałam.

Miłego tygodnia :)
Ja żadnej pasującej tuniki na siebie nie znalazłam :) I też mi nic nie pasuje :) Nie mam jeszcze ogromnego brzucha, ale mam wrażenie, że wyglądam we wszystkim jak tyjąca świnka, a nie kobieta w ciąży.

Co do legginsów. Te, które nosiłam pod spodniami to miały taką samą strukturę jak rajstopy i również uwielbiają się drzeć i zaciągać (w zależności od szczęścia). Te, które teraz kupiłam to noszę zamiast spodni. Wkładam legginsy i na to dłuższy sweterek. A te legginsy są grube i na razie jest mi w nich ciepło. Pocieszam się, że w tym roku zima ma być lajtowa :)

http://pogoda.wp.pl/mgaleria.html?kat=1035571&gid=16176448&ticaid=111afb

Jeżeli chodzi o rajstopy też uważam ,że się nie opłaca lepiej legginsy ale wiadomo mieszczę się w spódnice to rajstopy muszą być dlatego kupiłam 60 den biodrówki i idealnie pasują ,bo mnie nie uciskają i nie zaciągam ich na brzuch tylko równo ze spodniami

Czuję ,że ta zima nas nie będzie rozpieszczać , śmieje się ,że nie wyjdę z domu przez zimę :D ;)
Kasieńkas w pierwszej ciąży miałam dla małe ciuszki w kolorach zielonym, żółtym i białym, a po urodzeniu kupowane było to co ładne :) też nie uznaje segregacji ciuszków ze względu na płeć, ale ubieranie chłopca w blady róż w kotki z kokardkami wydaje mi się trochę nie na miejscu :D mamy po niej ciuszki, we wszystkich kolorach, także tym razem radocha kupowania chyba mnie ominie, chociaż jest w smyku teraz kolekcja Fisher Pricea ;) a wiesz że po ostatniej wizycie mój maluch też zaczął się ruszać? zastanawiam się jaki jest związek.

Rajstop generalnie nie lubię, ale kupiłam 2 pary za ok 25zł w h&m, bo zwykłe za bardzo mnie uciskają nawet bez brzucha :) reszta rzeczy liczę że będzie ok, jedynie jedną parę spodni mam nową. Niestety moim największym bólem jest stanik, nie mam pojęcia skąd wziąć odpowiednio duży stanik wygodny i dobrze leżący.
Sharana... to zależy czego oczekujesz od stanika. Ja jeden kupiłam w gatcie... jest nieziemsko wygodny dla mam w ciąży i później do karmienia. W końcu odetchnęłam :) Minus jest taki, że nie jest usztywniany i nie pod każdą bluzkę mogę go nałożyć. A dwa kolejne kupiłam w reserved, bo potrzebowałam na gwałt... 2 rozmiary większe.

W weekend w Akpolu za to widziałam biustonosze ciążowe. Tam też się wybiorę uzupełnić zapasy (także w rozmiarach S, M, L itd... ).

to poleciałyście ;)
Proponuję, żeby każda zakładająca kolejny wątek na początku wrzucała listę, co Wy na to?

drosera z tego co pamiętam jakos w 18 tyg. te pierwsze ruchy czułam w pierwszej ciąży, teraz jakos w 16 te pierwsze.

dominikaj wybacz,ale jakos ciężko mi uwierzyc,zeby w pierwszej ciąży czuc ruchy w 12 tyg. kiedy dziecko ma zaledwie 6-7 cm ;),m no,ale ... ;)
Sharana ma racje moim zdaniem, na etapie 17-18 tyg. ciąży to pewnie jest kwestia wrazliwosci, o tym z kolei ja rozmawiałam z moja lekarka bo czułam w 16 tyg.(druga ciaza) i podczas usg bedac już w 17 tyg. nie miałam wątpliwości b i widziałam i poczułam ;) oczywiście na tym etapie to tez co ktorys mocniejszy ruch się czuje.

Co do regularności ruchow to tez (moim zdaniem) nie do końca tak bo ja czułam w 16 i bywaly przerwy kilkudniowe bo Maluszek jest jeszcze zamały, zbyt mała waga a zatem siła uderzenia ;) i wody hamuja ruchy trochę. Teraz czuję częściej,ale nie jakoś regularnie, czasem w ciągu dnia, a wcześniej glownie wieczorem jak bylam wyciszona i moglam się skupic na Maluszku.
Regularne ruchy to już będą na tyle silne ze nikt nie będzie miał wątpliwości ze to one ;) Teraz to już z dnia na dzień częściej czuje i mocniej bo Malenstwo większe :)
Doly tez miewam i klotnie wszczynam ;p taie,ze to już koniec swiata , podobnie jak Sharana hie hie

Co do ubran to oblawe na lumpy wejherowskie ostanio zrobilm? pislam wam? dżinsy esprit-a ciążowe za 8 zł.,i kilka innych fajnych ciuchow :D
Nalot udany ;p

Jeśli chodzi o kolor ubran dla MAlenstwa to jakos latwiej kobitce zalozyc niebieskie niż facecikowi rozowe ;p,ale ubierać będę co mam,a ze uzbieralo się trochę to będę mogla wybierac.

i wymyslilam sobie ze na dżinsy ciążowe sup wygladaja koszulki z pasem (tym letnim, który je przedluzy) i rozpinany sweterek, który można zapiac tylko pod biustem no i na wyjście kurtka,ale fajnie się sprawdzają tez zwykle ciuchy rozpięte etc. bo nie lbie workowatych swetrow choć kilka mieć musze.

Rosnie mi glownie biust i brzuszek wiecnie mogę narzekac i takie zwyczajne sweterki ropinane sprawiają,ze nie wyglądam na "przytyta";),ale na kobitke w ciąży i już :)
A brzuszek już spory :);p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ruminka, To fajnie, że już widać Ci brzuszek. U mnie jeżeli ktoś wie o ciąży to zobaczy.

Dzisiaj byłam u lekarza. Gin. Okazało się, że to co poczułam kilka dni temu to nie było dziecko.Powiedział, żebym się nie martwiła, że jeszcze nie czuję ruchów. Mam na to czas do 24 TC.

Cześć dziewczyny:)
U mnie brzuch już widać, ukryć się nie da;-)

Ale przy 3 ciąży szybciej wybrzusza ;-)

Przytyłam już 8kg! Ale w pierwszej było to 22kg, w drugiej 20 kg.
Tyle tylko że w pierwszej ważyłam przed 50 kg- dzień porodu 72kg
druga: 53kg - 73 kg poród
Teraz zaczęłam od 55 kg :)

Wszystko przy wzroście 175cm, więc położna mówi że jest ok, tylko kręgosłup cierpi..
wątki mi się pokiełbasiły ;-)`
Dziewczyny, przerzucam ostatnie "podsumowanie", ale myślę, że już coś tu można zaktualizować? :)
1. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam - córka - imię ? - raczej Kliniczna
2. Blondynaaa- 03.04.2014r.- syn/córka- imię- Kliniczna
3. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
4. kasia- 08.04.2014r.- syn/córka- Liliana/Kacper- Wejherowo/Redłowo
5. Rahhel- 09.04.2014 - płeć jeszcze nieznana :) syn/córka- Szymon/Kornelia? Szpital Wejherowo/Redłowo/Kliniczna
6. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
7. ag_86- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- szpital?
8. Sharana- 13.04.2014r.- córka?- imię- Gdańsk
9. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn/córka?- imię - Gdańsk
10. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
11. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
12. Drosera- 29.04.2014r.- syn/córka?- Staś- Redłowo
13. Kaja- 30.04.2014r.- syn/córka?- imię?- Kliniczna
W sumie jak tak czytam, to macie już sporo tych ciuszków, ja na Waszym tle wyglądam blado :)
Na mnie nie pasują moje ubrania, nic się nie nadaje, poza jednym swetrem.
Mam jedne spodnie jeansowe, jedne z kantem - niestety nie mogę do żadnej pracy nosić jeansowych, więc po długich poszukiwaniach kupiłam te z kantem na hali targowej w Gdyni. Swoją drogą POLECAM ten sklep, pani ma duży wybór.
Bluzki mam w sumie 4 - 3 codziennie i 1 koszulową do pracy. Kupione w H&M, a koszulowa na hali w Gdyni.
Do tego ten 1 sweterek, ten jeszcze sprzed ciąży.
Musiałam na gwałt kupić stanik oraz buty. Buty dlatego, że po pierwsze wszystkie "pracowe" mam na bardzo wysokich obcasach, po drugie kozaki jesienno - zimowe (pomijając obcas) nie dopięły mi się w łydkach :> Buty mnie poirytowały, nie będę nosić takich niskich obcasów po ciąży :) A nie lubię kupować rzeczy na jeden sezon. Ale cóż, trudno. Kurtkę kupiłam w Lidlu :D Rozmiar większą, ale w ramionach nie wisi, za to na brzuch jest zapas.
Ten sklep na świętojańskiej, o którym tu pisałyście, nie zrobił na mnie super wrażenia. Jakieś takie smutne te rzeczy. Bardziej mi się podobał ten na hali targowej.
do góry