Widok

Mamusie majowe 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy są już jakieś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja teoretycznie termin 2 maja, ale półtora tygodnia temu było widać tylko zagnieżdżone jajeczko, a następna wizyta w przysżły poniedziałek... Mam nerwa, bo dwa poronienia, na szczęście przedzielone moim prawie 4 letnim Szczęsciem, już za mną :(
A u Ciebie jaki stan osobowy? I jak samopoczucie?
Witam dziewczyny :) W prawdzie ja będę testować dopiero za tydzień ale mam nadzieję że do was dołączę na maj :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
no to zgłaszam się i ja:) 7 tc, bliźniaczej, po 3 poronieniach, 4 podejściach in vitro i 10 latach starań
oby wszystko dalej szło dobrze :)
image

popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja póki co nieśmiało dołączam, bo wczoraj wyszły dwie krechy na teście.
Wizytę u lekarza mam dopiero 26 września.
Powiedzcie mi od razu czy jest sens iść na USG w 6 tc? Tak mi wypadnie wg OM, a USG mam zapisane 2 dni przed wizytą u gina
myślę że tak, u mnie w 5tc widziałam już pęcherzyki ciążowe więc u Ciebie też powinno być coś widać, 3mam kciuki :)
image

u mnie 5t4d było widać pęcherzyk, ale teraz czekam co dalej, bo po moich "przgodach" różnie może być ;) Jednak czuję się tak fatalnie, że powinno być dobrze ;)))
miejmy taką nadzieje, ja też już złapałam jakies przeziębienie i jest obawa że po moich przejściach stanie sie coś złego z ciążą....oby nie, głowa do góry
image

ja mam chore zatoki i własnie wczoraj dowiedziałam sie o ciąży...
ale wiedziałam, ze cos sie święci u lekarzowi powiedziałam, że ma mi dać takie leki, które w razie czego nie zaszkodzą :)
umieram... do tego mam jakies dziwne osłabienie i zawroty głowy - ale tego nie zwalę na chorobę raczej
to czekamy co pokaże usg i wizyta, 3mam kciuki, informuj nas:)
image

Cześć Dziewczyny, ja planowo mam termin na 02.05, ale póki Was nie było to podczytywałam kwietniówki :) Może z czasem połączymy wątki, więcej nas będzie? U mnie pierwsze dziecko, też wystarane! Dziś 7t0d czyli wchodzę w ósmy i od rana jestem zaskoczona, gdyż mnie mdłości nie obudziły. Hmm dziwne, najchętniej poszłabym na usg zobaczyć czy serducho bije, a wizyta dopiero za tydzień. Na pierwszej Okruszek miał 3,3mm i widziałam pulsujący punkcik
Hej dziewczyny, ja będę się jutro testować i również mam wielką nadzieję, że do Was dolączę:):) Trzymajcie kciuki!!!
klara myslalam o tobie bo pamietalam o twoich podejściach do iVF bardzo się ciesze ze się udalo
3mamy mocno:)
lenka, dzieki:)
image

Kasiulka, jak poszło testowanie??
image

własnie!!!
Mam pytanie: kiedy rodzinie mówicie, że jesteście w ciąży? W sensie rodzicom, rodzeństwu czy dziadkom?
Ja chciałam zaczekać jeszcze miesiąc - akurat wtedy będę wyprawiać urodziny mojej córki i wszyscy przyjdą na imprezkę :) Ale cos czuję, że nie dam rady jeszcze tyle z taką tajemnicą...
Klara83 sama nie wiem:/ jeden test wykazał naprawdę bladziusienką, ledwo widoczna kreseczke, 2 nic nie wykazal...sama nie wiem co o tym myslec...teoretycznie wczoraj powinnam mieć miesiaczke...poczekam jeszcze ze 2 dni i powtórzę. Zmartwilam się bardzo, ponieważ planowaliśmy dokładnie i próbowaliśmy w 11 dc, wydawało mi sie, że to idealny moment. No nic trzeba jeszcze poczekać, albo probować jeszcze raz. Pozdrawiam
Jeżeli jest choćby blada kreska, to test jest pozytywny.
Spróbuj kupić w aptece bobo test o czułości 10 i zrób go rano (nie wiem gdzie mieszkasz, ale na pewno maja do w Galerii przymorze w Aptece, bo sama kupowałam).
A poza tym... myślę, że spokojnie możesz iść na betę
*
Ja miałam iść na betę dopiero po 26 września, ale nie wytrzymam :) Idę we wtorek i w czwartek. Sama zapłacę za badania, bo nie mam skierowania, ale jakoś nie mogę czekac :)
Witam dziewczyny ja w prawdzie dopiero 18 powinnam mieć @ ale dzisiaj robiłam test i wyszedł negatywny myślicie że to za wcześnie żeby coś wykazał? Myślicie że mogła bym jutro iść na bete i by coś wykazała?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
beta jest jak najbardziej wskazana, wykaże nawet bardzo wczesną ciążę lub jej ewentualny brak, co do kupnych testów to jestem sceptyczna, mi w ciąży wyszedł negatywny i juz myslałąm że lipa, tym bardziej jak robisz go za wczesnie
image

Dziewczyny Gratuluję wam :)

niestety, porażka

a ja dzisiaj poszłam podejrzeć 8-tygodniową ciążę i wyszłam ze skierowaniem do szpitala. Niby cośtam w ciągu ostatnich 2 tyg "więcej" się pojawiło niż ostatnio, ale to za mało na ten wiek ciąży...
Także po raz 3 czeka mnie powtórka z rozrywki, szpital, immunolog i badania wszelakie, bo naprawdę nie wiadomo, czemu te ciąże obumierają :(((
Mam nadzieję, że wyczerpałam już limit pecha na tym forum i żadnej z Was to nie spotka!!!
baśka, 3mam kciuki aby było ok, dawaj znać na bierząco
image

byłam wczoraj na becie i wyszła: 265,3 U/l
:D
no ewwa, serdecznie gratuluję
kiedy idziesz do lekarza
image

Dziewczyny byłam dzisiaj na becie wyniki po 16 dam znać wieczorkiem
Ewwa gratuluje
dziękuję :)
26 września idę na wizytę :)))
justynka, czekamy z niecierpliwością......
image

dziewczyny to niech i będzie że w końcu się dołączę :D

podczytuję Was od samego początku. czytyałam też kwietniówki, bo już wiedziałam o ciąży i wypadało na kwiecień, jednakże ciąża jest młodsza niż wynika z cyklu, więc termin mam na 3 maja :)
wczoraj zaczęłam 8 tydz :)
ogólnie poza mdłościami i sennością jest git :)

poza tym mam już 2,5letniego brzdąca :)

justyna i jak beta??
image image
Witam dziewczyny i w tym cyklu się nie udało wynik bety = 0 :(
Myślałam że będzie łatwo w pierwszej ciąży udało się w 1 cyklu a teraz nie wychodzi mimo że na nic nie choruje :(
Ale cieszę się że wam się udało na pewno będę was podczytywać
No ja też odpadam:( bety nie robiłam, robiłam same testy...zastanawiam się czy do zaplodnienia jednak nie doszło..ponieważ przedwczoraj robiłam jeszcze test i wiem ze po dłuzszym czasie ale po 15 min wyszła mi bladziutka druga kreseczka...za to wczoraj powtarzałam i juz kompletnie nic nie wyszło, a dzis dostałam juz miesiączkę:( U nas tez za 1 razem idealnie się udało, a teraz jak się o 2 staramy to jest problem w ciągu pol roku już jedno poronienie i kazde proby nie udane:/ no nic, będziemy znowu probować. Gratuluje Wam wszystkim
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
głowa do góry dziewczyny :) już niedługo będziemy was podczytywać w młodszych wątkach :)
kurczę dziewczyny, strasznie mi przykro, wiem co przechodzicie, sama tak sie czułąm ostatnie 9 lat i chciałąbym aby każdej z Was się w końcu udało, należy się to Wam. Trzymam kciuki za dalsze starania
image

Hej dziewczynki :)
To i ja do Was dołączam :) termin 9 maj
U nas pierwsze dzieciątko, również wystarane i wyczekane :D
Klara83 Tobie szczególne gratulacje, na wątku clo nic się nie pochwaliłaś :p
Reszcie przyszłych mamusiek również serdeczne gratulacje :)
A tym do których maleństwa jeszcze nie przyszły, życze aby długo nie czekały na Skarby.
Pozdrawiam :)
Witaj!
Ja mam już córkę, która niebawem skończy 4 lata.
Teraz przyszedł czas na rodzeństwo dla niej.
*
Powiem Wam, że czuję się zupełnie inaczej niż w poprzedniej ciąży. Jem jak szalona - co 3h muszę coś zjeść, bo inaczej czuję kluchę w gardle, słabo mi. Najbardziej chce mi się mięsa... Zapachy zaczęłam też intensywniej odczuwać.
Nie kontroluję siebie i swojego ciała w tym względzie.
Klara83 - wielkie gratki no i podwojne..:-)) ciesze sie,ze macie blizniaki:-) zasluzyliscie na to p otylu latach..a powiem Tobie,ze bycie mama twinsowa jest cudowne;-))
image

o bożysku, stokrotko, Ty już po wszystkim??!! jak ten czas leci, no wielkie gratulacje:)
u mnie na razie całodniowe mdłości- bardziej w sumie wieczorne. Cały czas ospała chodzę , nie ogarniam, bo zazwyczaj energiczna ze mnie babka, a tu taki zonk. co do zapachów to jakoś nie widzę jeszcze żebym coś szczególnie odczuwała, z apetytem też różnie- jedyne co to czasem ciągnie do kwaśnych :)
właśnie zaczynamy 9tc, doktor zalecił nam prenatalne, jakaś masakra jest żeby się gdzieś dostać i chyba zmuszona będę prywatnie robić
image

Klara juz po..i strasznie mi brakujemojego mega brzucholka i ruchow dzieciakow...ale mam ich po tej stronie brzucha i oni sa cudni..:-)jestem zakochana na maksa w nich:-)
ja mialam mdlosci do 13tc, ospala tez bylam choc zazwyczaj wulkan energii..no i tz ciagnelo mnie do kwasnych np. owocow..i nie moglam nic slodkiego i herbaty zwyklej choc normalnie to dzien bez czegos slodkiego byl dniem straconym..no i herbate pilam kilka razy dziennie a tu do 13tc nie moglam..

a tu masz moich chlopakow:-)

http://zapodaj.net/6492d4cda7ebc.jpg.html
http://zapodaj.net/093fd3f14d71d.jpg.html
http://zapodaj.net/4c6236684b22e.jpg.html

termin mialam na 16.06 urodzilam przez cc 24.05:-)

zaciskam zatem mocno kciuki za Was wszystkie staraczki i Was mamusie majowe;-))
image

stokrotko, piękne maluchy-mamusia również :)
mam wrażenie, patrząc na zdj że gdzies się już spotkałyśmy :)
wczorajszy wieczór mnie wykończył.... te wymioty daja mi w kość ale i tak jestem szczęsliwa....
miłego dzionka
image

no ja dziś niestety w pracy trochę w kibelku posiedziałam :/ masakra, no ale nie ma co narzekać :) sama tego chciałam :)
klara jesteś na zwolnieniu? ja to w takich sytuacjach najchętniej bym posiedziała we własnej toalecie :p
tak, ja od samego początku jestem na l4 ze względu na zagrożenie.
wiem co czujesz, mam to samo od popołudnia do momentu zasnięcia :)
image

asia a skąd jesteś??myślisz już gdzie chcesz rodzić?? masz dobrego gina??
image

Mamusie majowe 2014

no to przynajmniej siedzisz we własnym kibelku :p mam nadzieje,że będzie wszystko dobrze u Ciebie.
Jestem z Gdańska, już wcześniej myślałam o szpitalach, ale mam mieszane uczucia :P Wojewódzki (ale to bardziej przez dalekie znajomości) albo Kliniczny tyle,że tam do mam mogą przychodzić mężowie i mój mi to odradza, jak do kogoś przyjdzie capocony prosto z pracy :p Myśleliśmy jeszcze o Pucku,ale mnie przeraża odległość i samotność z tym związana :p
A gina zmieniam, we wtorek ide pierwszy raz, zastanawiam się czy dobrze robie, ale niestety koleżanka ostatnio powiedziała mi dużo złych rzeczy na temat prowadzenia ciąży i ona się zdecydowała na zmiane w 30 tygodniu, no i tak po rozowach z mężem postawiliśmy na zmiane :)
trochę masło maślane ale mam nadzieje, że doszukasz się sensu :P
a nie myslalaś o zaspie?? maja tam bardzo dobrych lekarzy, najlepszy oddział noworodkowy, jedyny minus to wspólna sala odwiedzin ale z tym akurat można jakos sobie poradzić
jesli mogę zapytać, kto do tej pory był Twoim lekarzem i na kogo zmieniasz??
co do pucka słyszałam dość dobre opinie ale fakt, troszkę daleko
jak długo zamierzasz pracować?? jeśli to te długo wyczekiwane maleństwo może powinnas dla bezpieczeństwa pójść na l4?? nie ma się co szczypać w takich sytuacjach
image

hejka dziewczyny:)
jak tam zdrówko?? u mnie w domu szpital :( młody chory, mąż chory, mnie bierze :( młodego faszeruję, męża też a mi pozostaje herbata z cytryną :(

apropos szpitali to ja młodego rodziłam na zaspie i byłam zadowolona także z czystym sumieniem mogę polecić :)
Cześć Dziewuszki, mnie też przeziębienie dopadło, cała połamana jestem, gardło zaczyna mnie boleć i stan podgorączkowy 37,2 i tego właśnie się najbardziej boję :/ Jutro idę podejrzeć mojego Okruszka i juz nie mogę się doczekać:)
Dziewczyny - przepraszam,ze sie wtracam,ale.. ja tez rodzilam na zaspie i bylam zadowolona..jedynym minusem dla mnie to bylo to,ze nie wiedzialam kto jest kim.. duzo ludzi sie przewijalo..pytali jak sie czuje itd ale nie wiedzialam,czy to polozna, pediatra, gin czy pani myjaca podloge.. sala odwiedzin jak to sala..zazwyczaj bylo nas kilka plus rodzina i dzieci..ale nie bylo zle..nikt nie krzyczal, nie biegal..

jesli chodzi o sam porod to mile wspominam..mialam zalecenia do cc poniewaz jedno z dzieci bylo zle ulozone.. kolezanka rodzila wczoraj blizniaki i uparla sie na Kliniczna..miala skierowanie z zaleceniem cc bo to jednak blizniaki itd a oni kazali jej rodzic naturalnie...meczyla sie 6 godzin az w koncu zrobili cc..

klara a skad jestes? moze studia? albo cos.. ciezko mi stwierdzic bo nie wiem jak wygladasz:P

ja pracowalam do 15 kwietnia a 24 maja urodzilam:-)
image

Dziewczynki te co chore, życze szybkiego powrotu do zdrowia, ja co prawda tez tylko czekam aż się coś przypałęta :/

Klara na część pytań odp Ci prywatnie.

Co do zaspy to kiedyś sobie powiedziałam,że nie chce tam rodzić i tak mi zostało :P Może później zmienie zdanie, bo jakby co Maleństwo na pierwszym miejscu, ale na razie na ostatnim miejscu :p no oprócz Redłowa :p ale to moje osobiste wywody.

Stokrotko Ciebie podziwiam :o z bliźniakami i tak długo pracować. Ja aż tyle nie wytrzymam, jest to czas również dla mnie aby się przygotować do nowej roli więc chce dać sobie trochę więcej czasu.
Hej,
Ja poprzednio byłam na Zaspie. W sumie od początku się tam wybierałam, a potem jeszcze okazało się, że są komplikacje i w 36tc miałam CC.
Na położnictwie leżałam tylko dobę, bo z powodu dużego obłożenia przenieśli mnie na ginekologię (moja córka leżała na oddziale wcześniaków, więc nie było sensu, żebym blokowała miejsce mamom, które dzieci miały przy sobie). Położne na oddziale położniczym wspominam bardzo dobrze. Chyba jedna tylko była taka mniej serdeczna, ale nie była niemiła.
To było co prawda 4 lata temu, ale zawsze to jakieś info dla Was.
Teraz planuję poród w Swissmed. Zdecydowanie. Nie napiszę, że "jeśli wszystko będzie OK", bo ślepo wierzę, że tym razem będzie :)
*
P.S. Zauważyłam, że suwaczek przeskoczył mi dzis na okienko 2 miesiąca :) Mała rzecz, a cieszy :D
heh, ja też kiedyś planowałam poród w swissmedzie, niestety wszelkie oszczędności poszły na in vitro więc zostaje przy zaspie
ps.... małe rzeczy cieszą najbardziej :)
image

klara czyli rozumiem, że twój stan to owoc tej czwartej próby??
image image
tak :)
warto było tyle poświęcić, choc czasem naprawdę już byliśmy blisko poddania się..
dziewczyny, a jak samopoczucie u Was?? u mnie lipa, źle się czuję, jakby łapało mnie przeziębienie, spałabym non stop, wszelkie zapachy mnie odrzucają, chodzę głodna bo nic mi nie smakuje a jak coś zjem to wymioty....
co radzicie na zgagę, samo mleko pomaga mi na chwilę i zaraz znowu łapie mnie to paskudztwo....
image

zatem gratuluję wytrwałości :)
podziwiam :) bo niestety nie dość że to kosztowne, to jeszcze idzie się załamać jak kolejna próba kończy się niepowodzeniem :(

na zgagę w poprzedniej ciąży pomagało mi mleko, migdały a w ostateczności napiłam się coli ;p

o tym jak się czuję pisać nie będę bo jestem chora, więc jak się mogę czuć :/ do tego dochodzą mdłości ciążowe (na szczęście wymioty mnie omijają) więc jest "wesoło" :/
hm Swissmed to takie trochę marzenie :p
ja nie mogę narzekać bo czuje się naprawdę dobrze, czasem się zastanawiam czy tak właśnie powinnam się czuć :P no ale jutro wizyta i mam nadzieje,że wszystko dobrze.
zgagi tfu tfu tez nie mam więc nie pomoge
Ja się niby dobrze czuję, ale...
czasem mnie mdli, muszę jeść dość często, żeby dobrze się czuć...
wczoraj do 10 leżałam w łóżku, bo pomimo śniadania nie miałam siły na nic.
W czwartek idę na pierwszą wizytę do gina :D
Witam dziewczyny ponownie tydzień temu pisałam wam ze byłam na becie i wynik = 0 , lecz nadal nie dostałam @ gdzie zawsze miałam regularny jak w zegarku co 28 dni i tak se myślę czy wynik bety mógł sie mylić, a dzisiaj robiłam test ciążowy i wyszła blada bladziutka druga kreska ale mąż też ją widzi i nie wiem co mam myśleć.? Nie mam mdłości jak w pierwszej ciąży i nic mnie nie boli oprócz apetytu. Co o tym myślicie?
Jak wyszła kreska to i beta teraz wyjdzie :)
Lec na będę!
Justynko ja tez miałam blade kreski, które dopiero później były widoczne, nie tak od razu i dzidzia jest :) więc tez proponuje powtórzyć bete
Justyna, daj koniecznie znać jak powtórzysz betę!!!
Jeśli wynik z sikańca odczytałaś w zalecanym czasie (a nie po np. 20 minutach) i jest blada kreska, to wg mnie w ciąży jesteś. Nie ma innej opcji.
Witam Wszystkie majowe mamusie i pozwole sobie dolaczyc do Waszego grona :-)
8tc, dzis bylam wlasnie na usg- seducho bije, malenstwo ma 1,5 cm, wszystko ok, wiec czas sie pochwalic chyba.
To moja druga ciaza, mam juz w domu 2,5 latka.
W odroznieniu od pierwszej ciazy dopadaja mnie ciazowe dolegliwosci - padnieta jestem okropnie, mdli mnie calymi dniami, no i rozmowe z muszla klozetowa tez juz zaliczylam.
Mam nadzieje, ze milo nam sie tu bedzie dyskutowalo :-)
imageimage
enjoy gratuluję :) to widzę masz tak jak ja :) też 2,5 latek w domu :) kurcze czasami zastanawiam się jak to będzie z dwójką maluszków ;) ale wtedy zawsze powtarzam sobie, że nie ja pierwsza i nie ostatnia, zatem jakoś człowiek sobie wypracuje ten rytm dnia :)

justyna trzymam kciuki :)
Devil, damy rade, jak sie drugie pojawi to juz trzylatki beda, mam nadzieje bunt dwulatka juz sie skonczy i madre dzieciaki juz beda. Mi kazdy wlasnie najbardziej polecal taka roznice. Tez wlasnie tak mysle, ze tylko jakos logistycznie od nowa trzeba bedzie wszystko ustawic i bedzie ok.
imageimage
Dziękuję że trzymałyście kciuki :) No więc dziewczyny i ja sie dołączam :) Według bety o.k 5tc termin wychodzi mi na 30 maja :) Mam w domu prawie 2 latka ale damy rade róznica wieku 2,5 roku jest o.k tak se myślę :) Pierwszą wizytę mam 8 października mam nadzieję że coś bedzie już widać w 7 tc
Justyna, gratulacje!
imageimage
Justyna wielkie gratki!! :-))
image

ha! wiedziałam :)
ja wg OM mam termin na 27 maja, więc mamy ten sam termin właściwie :D
a może stworzymy listę z loginami i terminami porodu? :P
justyna wielkie gratulacje! :) blade kreski dają rade :P

Ja po wczorajszej wizycie :) było cudnie zobaczyć nasze Maleństwo, które rośnie jak na drożdżach :p ma 1,5cm, główkę, rączki,nóżki i serduszko, które bije jak szalone :)
Jesteśmy przeszczęśliwi :D
enjoy Tobie również wielkie gratulacje i witaj wśród majówek :)
hej,
Kłuje mnie w boku dość mocno, a jak zjadłam, to kuł mnie żołądek.
Czy to normalne? Miałyście tak może?
Gratuluję wszystkim przyszłym mamusiom.
Trafiłam tu przypadkiem i widzę Enjoy ;) Gratulacje! Pochwal się u nas :) Mnie też w odroznieniu do pierwszej ciąży teraz męczyły mdłości, do tej pory tak mam, więc może też będzie u Ciebie dziewucha ;)
image image
Dzieki :-) Lucy, tak mi wlasnie mowia z ta dziewczynka, zobaczymy.

Termin mam na razie taki, ktory sama sobie wyliczylam, ale za lista jestem jak najbardziej. Zaczynam , wiec:

MAMUSIE MAJOWE 2014:
1. 7 maja - enjoy

Dopisujcie sie wg dat oczywiscie.
imageimage
Skoro mowa o liście to pozwoliłam sobie wpisać wszystkie dziewczyny które rzyciły mi się w oczy ;) mam nadzieję, że się nie pogniewacie ;)
no i mam nadzieję, że nie pominęłam nikogo kto rzucił jakimś terminem ;)

02.05 mila
04.05 devil83
07.05 enjoy
09.05 asia87
27.05 ewwa
30.05 justyna1

czekamy na kolejne mamuśki :)
image image
dziewczyny ja nie mam żadnych dolegliwości oprócz mega apetytu i jakiś zachcianek już - to tragedia. Cały czas porównuje tą ciąże do pierwszej i jest zupełnie inna żadnych mdłości no nic :)

Dzięki za wpisanie na listę
Witajcie
Byłam dziś na wizycie i na usg widać było pęcherzyk 12mm.
Kolejna wizyta 7 października i wtedy powinno już pikać serducho :)
Dolaczam do Was:-) 2testy=4kreski. termin wg. om 6czerwiec.
tylko teraz leze z temperatura i zdycham oby do rana mi przeszlo! bo moj 2latek nie zrozumie ze mama zle sie czuje.
Witam nowa mame! Dopisz sie do listy.
I takim to sposobem stalysmy sie mamami majowo-czerwcowymi :-)
imageimage
ewwa fajnie że wszystko o.k ja mam 8 października wizytę i mam nadzieję ze będzie widać cokolwiek bo stresuję się czy wszystko o.k
witamy czerwcową mamusie :)
Dziewczyny wszystko będzie dobrze, musi być, mnie pomału ogarnia coraz większy spokój, choć jak coś zakłuje to zaczynam myśleć, ale dwa wdechy i pozytywne myślenie wraca :)
Już niedługo zobaczycie tak jak ja pikające serduszko :) ja ujrzałam to po raz pierwszy w życiu! takie niesamowite :D
Ehh...
No ja oczywiście najpierw rozczarowanie wczoraj poczułam, że nic poza pęcherzykiem nie widać.
Ale potem wróciłam do usg z tego samego okresu w poprzedniej ciąży i okazało się, że robiłam wtedy dzień wcześniej (w 5t2d) i też był pęcherzyk 12mm :D
Głupia ja!
Nie wiem dlaczego, ale jestem trochę niespokojna z obawy o to czy wszystko potoczy się ok.
A czuję się fatalnie :(
Dopisuje :)
02.05 mila
04.05 devil83
07.05 enjoy
09.05 asia87
27.05 ewwa
30.05 justyna1
06.06 sabbi
Cześć dziewczyny,

w ubiegłą niedzielę zrobiłam test i wyszły mi 2 kreseczki :) Według moich obliczeń termin to ok. 24 maja. Do lekarza idę dopiero 10 października i na razie w sumie czuję taką niewiedzę, niedowierzanie i strach przed radością... Objawów nie mam prawie żadnych, tylko trochę piersi mnie bolą. Mam nadzieję, że po wizycie będę spokojniejsza.

Pozdrawiam Was serdecznie.
Wiecie co jest w ciazy najgorsze? ze caly czas na cos czekasz. Najpierw na pecherzyk,serce potem usg w 11-13tyg nastepnie pierwsze ruchy i polowkowe... az w koncu przychodzi 9miesiac i czekasz aby juz urodzic bo nie masz juz sil:-) ciaza uczy cierpliwosci:-):-):-)

Caly czas nie wierze ze znow jestem w ciazy! tylko tym razem pewnie przy 2latku zleci ten czas szybciej! ach niech juz bedzie chociaz maj!! kto za mna reka w gore!!!:-)
ehhh nie wiem czy to ciążowe czekanie na coś jest najgorsze czy wręcz najpiękniejsze :D

nie nie i nie!!!!! ja chcę pocieszyć się tą ciążą a nie już stresować się bliskim porodem ;p
To ja po pierwszej ciazy uwielbialam byc w ciazy! Czulam sie super do samego konca.
Teraz co prawda od poczatku jakies mdlosci mnie mecza, ale daje rade. Dziwne sa wlasnie te roznice. Choc zyczylam sobie takiej samej ciazy jak pierwszej :-)
Fakt, przy starszym dziecku juz moze byc inaczej, bo nie da sie tak skupic na sobie jak w pierwszej ciazy. Korzystajcie pierworodki :-)
Ale mysle tez, ze duzo daje pozytywne nastawienie.
imageimage
no to dalej jestescie tylko mamy majowe. Ja jako mama czerwca odpadam nie udalo sie:-( ( powodzenia!
bardzo mi przykro :(
sabbi trzymaj się ciepło.
jak nie bede mama czerwcowa to na pewno sierpniowa,lipcowa albo wrzesniowa:-):-):-)
pewnie sabbi :) pozytywne myślenie jest najważniejsze :D

ja wam w ogóle zapomniałam napisać, że byłam w środę u lekarza i dzidzia rośnie :) wtedy miała 1,67 cm i to był 9 tydz :)
następna wizyta 23 października i to będzie usg genetyczne. stresik im bliżej wizyty tym będzie większy...
Sabbi, powodzenia :-)
imageimage
a u nas początek 9tc, jeden maluch ma już 3,41 a drugi 2,96
termin wstępnie na 29,04
wklejam
29.04 klara83
02.05 mila
04.05 devil83
07.05 enjoy
09.05 asia87
27.05 ewwa
30.05 justyna1

nie było mnie troche ale samopoczucie było tak kiepskie że nie miałam siły na nic.....

wymioty dają się we znaki a na domiar to zmęczenie.....
image

serdecznie gratuluję nowym przyszłym mamom, sabbi przykro mi, jesteśmy z Tobą...
image

co ja piszę, myślę o jednym a drugie skrobię... początek 11tc :)
image

hej dziewczyny to i ja dołączę. termin na 5.05, ciąża druga, na razie czuję się fatalnie i nie mam siły się udzielać, ale pewnie jak juz przestane pracować to to się zmieni :)

DEVIL byłysmy razem w wątku styczniowo-lutowe mamusie 2011!!!

gratulacje dziewczyny!
hehe trzydziestko właśnie widzę :) czyli będziemy miały ponownie razem maluszki :)
Witam mamusie majowe dołączam ja mam termin na 1 maja to moja 3 ciąża mam w domku już 11 latka i niestety nasz 2 synek zmarł zaraz po porodzie teraz zdecydowaliśmy się na następne dzieciątko bo czegoś brakowało.22 października mam usg prenatalne boje sie strasznie bo u Kacperka pani doktor widziała płuca których nawet rezonans magnetyczny nie mógł zobaczyć i tak jadąc do szpitala z nadzieja że wyjdziemy we dwoje wyszłam sama.
Witam nowe mamusie ;-)

magda, zycze duzo spokoju w tej z pewnoscia nie najlatwiejszej ciazy, bo po takich przejsciach nie da sie nie denerwowac. Trzymam kciuki!
imageimage
Dzięki wczoraj byłam u lekarza i powiedział ze mam sie nie stresowac bo jak na pierwszy rzut widzi ze jest ok według usg wychodzi 11 tydzien rosnie fasolka widziałm już nóżki rączki super.Teraz czekam na ten 22 paź.ale pan doktor powiedział że limit pecha sie już chyba wyczerpał.
Pozdrawiam wszystkie mamusie.
Ja wczoraj byłam u lekarza i serduszko pieknie pika.
kolejna wizyta z wynikami badań 24 października...
Witajcie dziewczyny ja byłam dziś na USG i najprawdopodobniej ciąża obumarła według USG jest to niecały 5 tydzień a powinien być prawie 7 byłam na becie bo lekarka mi kazała i wyszło 5 tydz. za 48 godzin mam powtórzyć i jak się nie podniesie to oznacza jedno ona nie widziała nawet serduszka więc nie nastawiam się ze będzie dobrze :( kolejne USG w poniedziałek
Cześć dziewczyny,
na razie tylko Was podczytywałam, ale dzisiaj po pierwszej wizycie, a nie tylko po zrobieniu 3 testów (co by się upewnić, że nagle ta druga kreska nie zniknie), postanowiłam dołączyć.

U nas to sam początek - 30dc pojawiły się piękne mega wyraźne 2 kreski.
Maluch - wyczekany, wymodlony.
Ciąża - zaskoczenie - akurat wrzesień był miesiącem, w którym w końcu po nastu miesiącach zawodów, udałam się do kliniki niepłodności, zapisałam sie na odwlekane HSG, no i ogólnie usłyszałam od lekarza, że jest problem. Więc niczego się nie spodziewałam i miałam podejście, że już mam gdzieś mierzenie temperatury, obserwacje śluzu i inne takie :) A tu 30 września, poza tym, że to urodziny mojego męża, okazał się być wyjątkowo szczęśliwy :)

Teraz jesteśmy na początku 6 tygodnia.

Na usg zobaczyłam ciałko żółte i zarodek 2,5mm :)
(ale lekarz nie mówił nic o serduszku..... )

Ogólnie boję się jeszcze zacząć cieszyć... zwłaszcza, jak czytam niektóre wpisy (justyna- bardzo CI współczuję! )

Tak czy inaczej wizyta sprawiła, że te 2 kreski stały się bardziej realne :)

Termin wg książek wypada na 8 czerwca 2014.

Będzie to wątek majowo czerwcowy? :)
image
Justyna, trzymaj sie, daj znac jak po drugiej becie.

Luna, gratulacje, to maz mial prezent :-) Jak najbardziej czerwcowe tez do nas zapraszamy. A na serduszko jeszcze za wczesnie, ale za jakies 2 tyg. bedzie juz widac.
imageimage
Witam nowe mamusie :)
Luna piękny prezent dla męża, no i Was obojga :)

Justynko trzymam kciuki,żeby beta wzrozła i tylko maluszek tak pomału startuje, oby było dobrze!
Cześć dziewczyny trzymam za was kciuki!!!! U mnie widać wszystko idzie na razie dobrze,męczą mnie tylko mdłości i to wieczorami.Teraz siedze w domku i to od samego poczatku czyli od 5 tyg bo szkrab nam sie odklejał i d*phaston musiałam brać.Czekam na usg 22.10 jak na wyrok wmawiam sobie że będzie ok ale jakoś strach mnie nie opuszcza. MIŁEGO DZIONKA
No ja siedze niestety w robocie.

D*phaston biore 3x dziennie po 1 tabletce.

Ogólnie wczoraj mnie mdliło okrutnie, ale za to dzisiaj jest trochę lepiej :) Żywię się dziś biszkoptami :P

Termin następnej wizyty mam na 29 października.
image
Luna to nie dostałaś L4 jak sie bieze d*phaston to trzeba lezec?Musisz sie oszczędzać mój lekarz położył mnie do łuzka na bite 2 tyg i nic nie pozwolił robic.
hmmm.. moj powiedział, że mam się oszczędzać, ale mogę chodzić normalnie do pracy (pracę mam siedzącą 8h :P jedyne co to chodzę po herbatę i na konsultacje ;) ) może to dlatego, że nie jakaś praca wysiłkowa...?
Powiedział ogólnie, że na usg wszystko wygląda dobrze,ale biorąc pod uwagę czas jaki się staraliśmy proponuje zwiększyć ilość progesteronu, bo przy wszystkich dobrych wynikach, albo miałam cykle nieowulacyjne(raczej mialam owulacyjne wsyztskie, bo 50% kontrolowalam na usg i byly pecherzyki, temperatura wzrastala itp), albo problem z zagnieżdżeniem zarodka właśnie.

Bede uważać na siebie w każdym badź razie. :)
image
hej dziewczyny :)
jak samopoczucie??

co do d*phastonu to ja też biorę 3x1 tabl i też mam się oszczędzać. Nic o leżeniu nie mówił, ale o oszczędzaniu, więc staram się jak mogę, chociaż przy żywym 2,5latku to raczej ciężkie zadanie ;)
na zwolnieniu też jestem, ale to wynika z charakteru mojej pracy.

ps. nowe mamusie dopiszcie się może do listy co??
Uzupełniłam listę - mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam :)

29.04 klara83
01.05 magda30
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
07.05 enjoy
09.05 asia87
24.05 ja3
27.05 ewwa
30.05 justyna1
08.06 Luna-

U mnie samopoczucie całkiem nieźle poza tym, że cały czas mnie mdli :P od rana do wieczora. a ponoć później ma być jeszcze gorzej ;)
Jakieś sprawdzone sposoby?
image
Mi na mdłości pomagają kwaśne rzeczy (np. sok pomarańczowy), mleko, jogurty pitne.
Na początku miałam apetyt, ale od ponad tygodnia wszystko sie odmieniło :( Nic mi się nie chce jeść, mięso mnie odrzuca, mocniejsze zapachy także... Masakra. Ale nie wymiotuję. I w sumie nawet wczoraj i przedwczoraj czułam się całkiem całkiem.
Jestem w tym tygodniu na zwolnieniu przez mdłosci własnie. W pon wracam do pracy. Oby było OK.
Brzuch mi się juz lekko zaokrąglił (jak mam coś przylegającego do ciała, to wyraźnie widać - mierzę go i urósł w obwodzie o 2cm). Stanik też juz zmieniałam.
Jakoś wszystko szybciej niż w poprzedniej ciąży. Jak tak dalej pójdzie, to nie wiem jak jeszcze miesiąc utrzymam ciążę w tajemnicy w pracy :)
hehe nic mi o brzuchu nie mówcie ;p moja siostra się mnie ostatnio zapytała jak ja będę w 9 m-cu wyglądać skoro już teraz mi tak wywala ;p
ale w kolejnych ciążach na ogół wszystko szybciej się dzieje ;) ruchy też ponoć szybciej można wyczuć ;p

co do mdłości to mnie też jeszcze trzymają. raz mniejsze raz większe :( a jem co chwilę i jestem wiecznie głodna :/ masakra jakaś :/ co prawda waga na razie jest na minusie ale jak tak dalej pójdzie to nie wiem z jaką skończę :/
:) ja wlasnie pije herbate z imbirem - ponoc pomaga na mdłości. cudem w żabce obok mojej pracy mieli dwa korzonki :P (liczę że chociaż siłą perswazji trochę lepiej mi się zrobi ;) )

Ja to zielona jestem, bo to nasze pierwsze dzieciątko :)
image
ostatnio na wizycie u doktorka położna mówiła, że na mdłości bardzo dobre są LODY :D (że ja głupia jeszcze tego nie spróbowałam);p
aaaaa no i jeszcze jest niby coś z tej firmy prenalen (czy jakoś tak) jakiś preparat któy też ponoć pomaga. ale imbir ponoć ma dobre wyniki ;p
ooo lody!
w poprzedniej ciąży rzeczywiście pomagały mi, ale tylko jogurtowe :)
Ja mam mdłości i to tylko wieczorami masakra i tez na miesa patrzeć nie nie moge a o jedzeniu go zapomnieć tak samo z wędlinami.A co do ruchów to faktycznie z drugim szkrabem już czułam koło 16 tyg bo sie juz wie na co uwage zwracać ale brzuszek to mi wyszedł w 20 tyg a teraz początek 12 i co kulka sie robi tak samo sie zastanawiam jak do 9 dojde to taczka z przodu i heja. ewwa nie musisz ukrywać ciąży jesteś chroniona od pierwszych tygodni i nie mogą ci nic zrobić u mnie wiedzieli od początku pomimo tego że od 5 tyg jestem w domu ale siła wyższa.
jakoś tak chcę zaczekać i powiedziec dopiero po USG w 13tc
Z jednej strony lepiej mieć pewność że wszystko ok.No u mnie poszło jak z bicz strzelił specjalnie wolne wziełam bo poczatek roku był i miałam popołudniu wizyte i i juz do pracy mi nie wolno było iść tylko leżenie.No ale teraz juz chodzić moge lecz zwolnienie do końca bo mam jeszcze na dodatek mięśniaki a żeby bylo smiesznie to byłam u innej pani doktor przed samym zajściem czyli jakis miesiąc i nie widziała ich a jeden ma 3 cm.Ja na lekarzach to już sie przejechałam z drugim dzieckiem i dla tego teraz chodze do tego co mi cesarke robil z małym.Super lekarz nawet miejsce dla nas szukał w UK jak w dzień porodu zdiagnozował wade której pani doktor nie widziała całą ciąże,i na koniec powiedziała ze nie ma sobie nic do zarzucenia.Na szczęście juz nie pracuje w tym szpitalu poznali sie na niej jaki to konował.
a ja rozmowe w pracy mam już za sobą :) ciesze się ogromnie, bo stresowałam się tym bardzo, a teraz już się nie mam czym martwić, teraz mój Kierownik musi sobie poradzić z tym faktem.
U mnie brzucha dalej nic :( a już mógłby trochę wyskoczyć :p
no ja w pracy tez powiedzialam - stwierdziłam, że wolę to mieć jak najszybciej za sobą.

Kierownik od tego czasu troche osowiały chodzi ;) - zawsze byłam jego prawą ręką to teraz głupio tak zostać bez ręki ;)
hihi
Ale ogólnie przyjął to dobrze.

Ps. herbata z imbirem może do super smacznych nie nalezy, ale chyba trochę mi lepiej
image
A więc we wtorek wynik bety 24090 wiem ze powinien wzrosnąc prawidłowo o 66 % a w czwartek wynik bety 34580 i wzrosło niecałe 50% i nie wiem co mam myśleć wizyte u gin mam dopiero w poniedziałek ale myślę że to obumarcie płodu też tak uważacie?
Justyna nawet nie wolno Ci tak myslec! !!! wszystko bedzie dobrze! zrb bete za kolejne 2dni dla spokoju i tyle! Pamietaj ze tylko spokoj moze Cie uratowac!
Justynka trzymam kciuki!!!!
Ja wczoraj po usg, maluszek miał 3,5cm i krecil się machając nozkami i raczkami. Super tak sobie poogladac!

Mnie tez mecza wciąż mdlosci, choc ostatnio jakby rzadziej tzn nie codziennie i przez caly dzien. Mi pomaga po prostu jedzenie częściej i mniej. A na moje ukochane lody patrzeć teraz nawet nie mogę, jak zresztą na wszystko co słodkie.

U mnie brzuszek tez już się zaokragla, choć waga stoi.
imageimage
Aha, modyfikuje liste, bo w karcie wpisali mi jednak 6-ty, a nie 7-my maja.

29.04 klara83
01.05 magda30
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
09.05 asia87
24.05 ja3
27.05 ewwa
30.05 justyna1
08.06 Luna-
imageimage
Cześć dziewczyny,

ja w końcu po pierwsze wizycie. Na razie maleństwo jest ogromnym maleństwem, ale Pani doktor mówi, że wszystko ok.

Zdziwiło mnie tylko, że muszę brać podwójną dawkę kwasu foliowego.
Dziś mam zamiar powiedzieć dyrektorowi, bo jest mi coraz ciężej ciążę w pracy ukrywać, jedna koleżanka już się domyśliła, a nie chcę żeby z plotek się dowiedział.

Luna- dobrze, że tylko jedną rękę straci.... i to tylko na jakiś czas :D
Cześć dziewczynki jak tam samopoczucie.Kwas foliowy to podstawa ale czemu podwójna dawka, nie zaszkodzi nie można go przedawkować.U mnie dalej mdłości ale zaczełam pić herbatkę z imbirem zobaczymy. image
Ja w pracy się ukrywam, ale moja bezpośrednia przełozona wie od samego początku, bo muszę swoja pracę przekazać komuś innemu zanim znikne na dobre. A to nie jest u mnie tak "hop-siup" - to będzie trwało i w listopadzie i w grudniu, bo nowa osoba musi się w to wdrozyć.
Poza nią nikt wyżej nie wie.
hej dziewczyny....dawno nie nie było i wiele sie dzieje jak widzę:)
ja od soboty unieruchomiona w łóżku, zaczęło się od bóli w podbrzuszu a skończylo się na krwawieniu....szpital, czekanie, niepokój.....
nie wiem jak wytrzymam do poniedziałku , do kolejnego usg ale wg lekarzy powinno być ok, dzieciaki bardzo ruchliwe, rosną prawidłowo tylko nie wiadomo skąd takie krwawienia....tak było w poniedziałek....krwawień już nie ma za to jest niepokój czy dalej maluchy są i czy serduszka biją......masakra:/
image

Ja dziś miałam miły poranek :) dostałam do łóżka pysznego omleta z jagodami :) przez co spóźniłam się do pracy :P ale to taki szczegół ;) więc samopoczucie ogólnie mam całkiem niezłe

ogólnie i tak mnie mdli od rana,ale nie jest tak tragicznie jak wczoraj więc chyba herbata z imbirem działa :P
image
klara83 będzie dobrze trzeba myśleć pozytywnie choc ja o swoja fasolke tez sie martwie i dzięki bogu mam leżenie za sobą.Dasz rade a jak już nie krwawisz to dobry znak :) image
Chyba każda z nas się martwi nawet jeśli wszystko gra... tak to już jest.
Chociaż ja mam w sobie ciut więcej opanowania, spokoju i pozytywnego myślenia niż w poprzedniej ciąży.
Może załozymy kolejny wątek już majowo-czerwcowy?
Będzie też mniej przewijania :)
hej dziewczyny. siedzę w domu bo mój 2,5 latek chory.
ja w pracy tez jeszcze nie powiedziałam. w poniedziałek mam usg prenatalne i po nim mam zamiar powiedzieć. to będzie jakas taka ulga jak juz będa wiedziec...

czy macie jakies rady jak radzić sobie z silnym stresem. strasznie się boje że zaszkodze maleństwu, ale z drugiej strony mam w tej chwili bardzo traumatyczne przezycia związane z ciężką chorobą mojej mamy i nie potrafię w zasadzie mysleć o niczym innym. płaczę po nocach i stresuję się okropnie. jak sobie z tym radzić aby nie zaszkodzić maluszkowi?
justuna1...nie chcę Cię martwić, ale miałam bardzo podobną sytuację jak zaszłam w ciążę w marcu. Wynik bety w 7 tygodniu ciąży wskazywał na 5 tydzień i jak powtarzałam wyniki bety to z każdym badaniem był coraz mniejszy przyrost. Gin od razu mi powiedział, zebym zdała sobie sprawę że mogę w każdj chwili poronić i tak też się stało, w 8 tygodniu poroniłam. Mam nadzieję, że u Ciebie to sie dobrze zzakończy:)

Aha, dziewczyny, miesiac temu próbowałam do Was dołączyć do majówek, ale wszystko wskazuje, że załapię się w czerwcówkach:) Test powinnam co prawda wykonać w dniu spodziewanej miesiaczki czyli za 4 dni, ale ja nie wytrzymałam i zrobiłam test juz 8 dni po mozliwym zapłodnieniu i w ciagu 5-7 minut test wskazał mi bladziutką 2 kreseczkę, test powtórzyłam jeszcze raz i wyszło to samo....wieć skoro tak szybko wykazało, to być może się udało, ale dla pewności powtórzę go jeszcze za 4 dni:)

Pozdrawiam,
~kasita ja też zrobiłam test 4 dni przed spodziewaną miesiączką i wyszedł pozytywny. ja w ogóle w tej ciąży juz 8 dni po zapłodnieniu czułam sie niesamowicie zmęczona i mnie mdliło i już bez tego testu wiedziałam, że jestem w ciąży... :)
hehehe, ja jedynie mam obrzmiałe, bolące i powiekszone piersi:) i to mnie skłoniło do szybszego wykonania testu:)
U mnie podobnie, test byl tylko potwierdzeniem, prawie odrazu czulam, ze zaszlam w ciaze. Ale przy kolejnej ciazy wiadomo juz poprostu co to za uczucie i latwiej rozpoznac oznaki.
imageimage
klara - jak u Ciebie?
jak sie czuje Wasza trójka? krwawienia ustąpiły?
Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
image
klara trzymam mocno kciuki, daj znać po usg, na pewno wszystko dobrze, tylko musisz więcej odpoczywać.
Dziewczyny macie rację co do obaw, ja też ciągle się zastanawiam czy wszystko dobrze, u mnie sporadycznie jakiekolwiek objawy więc tym bardziej częściej się zastanawiam, ale jutro wizyta i mam nadzieje,że moje Maleństwo mnie uspokoi i ładnie będzie kicało w brzuszku.
Witam, powtórzyłam test i ponownie wyszła kreseczka nawet mocniejsza niż ostatnio:):) To co mogę sie do Was dołączyc, bo raczej będę czerwcówką:)

Jesli chodzi o obawy to ja tez je mam, po ostatnim poronieniu i pierwszej ciąży, w której miałam zakładany szef. Staram się wierzyć, ze wszystko będzie dobrze, ale zawsze jakieś obawy są.

Pozdrawiam,
kasita - gratulacje :)

ja dzis wyszlam szybciej z roboty, bo mdlilo mnie okrutnie i od powrotu wisze na muszli ;)

ogolnie nie wymiotuje, ale odbija mi sie tak, jakbym zaraz miala...
koszmar.
nie dosc, ze musimy rodzic, to jeszcze w ciazy takie niedogodnosci :(

ponoc to dobrze jak mdli ale czy musi to byc 24h na dobe?
image
Tez mialam taki okres, ze mdlilo mnie caly czas, teraz jest juz lepiej, tzn czasami mdli :-) Ale mam za to teraz masakre z gotowaniem, mecze sie strasznie, te zapachy wykanczaja mnie i jak juz skoncze to patrzec nie moge na to jedzenie. Apetytu totalnie brak, a jeszcze bol gardla mnie dopadl, wiec dodatkowo zniecheca do jedzenia.
imageimage
no ja wczoraj myslalam, ze bede wieczorem uszczelniac drzwid o sypialni recznikiem ;)
maz gotowal jedzienie na dzisiaj, a zapach mnie draznil okrutnie - od razu znalazlam sie w lazience :(

masakra jakas.

ogolnie kuchnia nie bedzie moim ulubionym miejscem przez najbliższe tygodnie ;)

mi troche pomaga coś pikantnego - np pizza z pikantnymi papryczkami, które aż palą... ale to tylko chwilowa "ulga".
image
Cześć dziewczyny mam nadzieje że u każdej wszystko w porządku.Mi już mdłości minęły i po prostu jaka to ulga nie kłaść sie do łóżka z wielką gulą w gardle i ogólnie mam więcej werwy.Wielkimi krokami zbliża sie usg i wracają wszystkie wspomnienia o Małym tak strasznie sie boje ale staram sie myśleć pozytywnie ten wynik nic nie zmieni co ma być to będzie. Muszę się wybrac po jakieś spodnie bo już w nic nie wchodzę tylko leginsy mi zostaly.POZDRAWIAM
hejka
u nas ok, jesteśmy po usg i wszystko gra, maluchy rosną jak szalone, jestem szczęśliwa :)
dziś zaczęliśmy 13tc, mdłości minęły , teraz dopiero zaczynam mieć apetyt hihihihih
z tego co wczoraj widzieliśmy to będą chłopaki ale na 100% zobaczymy we wtorek na usg 4d :)
cały ten stres strasznie przeżyłam i pewnie w dalszym ciągu będze pewien niepokoj ale mam nadzieję że najgorsze już za nami, czego i wam dziewczyny serdecznie życzę, aby ten czas ciąży był dla Was czasem radości i odkrywania a nie strachu i obaw :)
image

klara83 super teraz tylko do przodu
Klara :) cudnie,że wszystko w porządku, i już dopatrzyliście się siusiaków :P hehe szybko bardzo, ja nie chce nic wiedzieć dopóki nie będzie.... no prawie pewności :P Nie chce się nastawiać za szybko :p
Ja tez jestem po wizycie :) wszystko dobrze, Maluszek się pięknie ruszał, serduszko biło ach i ten dźwięk :) machało do nas nawet :P
Super :) ciesze się bardzo. I termin przesuwamy na 7 maja :)
Tak więc aktualizuję liste :)

29.04 klara83
01.05 magda30
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
07.05 asia87
24.05 ja3
27.05 ewwa
30.05 justyna1
08.06 Luna-
klara ale fajnie, już wiesz, że będą chłopaki:) super:) ja w pierwszej ciąży też dosyć szybko wiedziałam, że będzie chłopak, w sumnie to juz przed zajsciem wciąże, bo imię było już przy planowaniu wybrane hehehe.
Klara - ciesze się ze wszystko ok :)

mnie mdli okrutnie :( ledwo się skupiam na pracy ;)

A dziewczyny mam pytanie, bo majówki zbliżają się już do usg w 12 tygodniu - gdzie je wykonujecie? w swoich lekarzy, czy u tych "bardziej znanych" - nie wiem kto jest teraz "na topie" ale jak siostra moja była w pierwszej ciąży to preis, doering ;)
image
Aktualuzacja listy majowych mamusiek :-D

29.04 klara83
01.05 magda30
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
07.05 asia87
24.05 ja3
27.05 ewwa
30.05 justyna1
08.06 Luna-
image
Witam, z checia do Was dolaczam, termin mam na 01.05 :-)
image
Ja nadal czuję się fatalnie :(
Mdli mnie przeokrutnie :(((
Też już bym chciała dobić do 13tc i pozbyć się mdłości. I w końcu zjeść coś ze smakiem, bo póki co jem na siłę...
katelajda witamy wśród Nas :)
ja usg robie u swojego gina, mam do niego pełne zaufanie i o to wydaje mi sie chodzi, żeby te badania wykonał ktoś komu ufamy a nie ze względu na opinie bo te bywają mylne..... dla mnie tez to dodatkowo oszczędność bo płacę tylko za wizytę i w tym mam zawsze usg, bez dodatkowej opłaty tak jak to często bywa
image

Cześć dziewczyny ja usg karkowe też robie u swojego lekarza Zabul ale niestety on tylko prywatnie przyjmuje w cenie wizyty mam usg a że chodze co 2 ty ze wzgledu na poprzednią ciąże to jeszcze lepiej i tak na bierząco wiem co u dzidzi.To karkowe kosztuje troszke wiecej ale tez z wizytą bo w ten dzień jest inne usg w gabinecie dla mnie to jakas kosmiczna maszyna.
no ja akurat mam pakiet w medicover i tam prowadzę ciążę, ale oni aparaty tam mają słabe dość, więc wolałabym iść na jakiś fajny sprzęt 3/4d i do lekarza który właśnie w tych badaniach się specjalizuje :)

kurde wizyta co 2 tygodnie - też bym była spokojniejsza :)
a tak to "pocieszam się" mdłościami 24h/dobe ze chyba jest ok ;)

dzisiaj czuje sie masakrycznie i przeraża mnie to, że to dopiero początek... czy wszystko będzie dobrze i się wykształci tak jak powinno....
eh...
Dziewczyny....czy przesadzam i wyolbrzymiam sytuację przez hormony?

Generalnie o ciąży powiedzieliśmy tylko rodzicom i na razie się nie chwalimy się (z mini wyjątkami) i podkreślamy, że to tajemnica.
Mąż powiedział to teściowej...minęły jakieś może dwa tygodnie, a może mniej i pewnego poranka wchodzę na fb, a tam gratulację dla mojego męża od jakiejś bardzo, dalekiej koleżanki. Okazało się, że moja teściowa w sobotę na imprezie ogłosiło to światu...:/ Mam do niej straszny żal, jest mi bardzo przykro, a właściwie to się zdenerwowałam masakrycznie (delikatnie pisząc). A ona mi na to, że przesadzam, że nic się nie stało i zasugerowała, że jestem nienormalna....
Luna, ja pierwsza ciaze prowadzilam w Medicoverze i tam robilam tez usg z testem PAPPA czy polowkowe. Robia je oczywiscie w innym gabinecie, nie tam gdzie przyjmuje ginekolog. Ja robilam u Jacka Sztramskiego, bardzo fajny i konkretny.

Ja3, moim zdaniem tesciowa powinna byla uszanowac Wasze zdanie i tyle. To Wasza sprawa kiedy i komu o tym powiecie. Choc oczywiscie tragedia sie zadna nie stala i nie ma co robic wojny. U nas na szczescie pytaja czy moga powiedziec temu i temu. A teraz to juz wogole powiedzialam, ze moga mowic, bo wlasnie 12-ty tydzien sie zaczal.
imageimage
hej dziewczyny czytam was i czytam, ale brak weny do pisania ;)
u mnie mdłości chyba z lekka odpuszczają, bo co prawda mdli mnie jeszcze ale już zdecydowanie rzadziej i mniej ;) no chyba że się objem ;p ale staram się tego nie robić.
do tego mojego pierworodnego rozpiera energia, więc mam co robić ;p i z odpoczynku często nici ;p z mojego leżenia niemalże również :(

ja chodzę do tego samego lekarza co prowadził mi ciążę z Bartkiem. ufam mu, a to najważniejsze :)
nie rozumiem tylko jednego. piszecie, że usg genetyczne robicie u kogoś innego, bo wasz lekarz nie ma odpowiedniego sprzętu. rozumiem taką sytuację w gabinecie na nfz, ale w prywatnym?????? i to w dodatku w swissie????? jeśli mam być szczera to taka średnia sytuacja :( bo jeśli lekarz (choćby był niewiadomo jak dobry) pracuje na słabym sprzęcie to i tak może pewnych rzeczy nie dojrzeć :( a nie po to płaci się 100 czy 150 zł za wizytę i to w tak renomowanej klinice, żeby mieli słaby sprzęt :/ dla mnie to jest troszkę słaba opcja :(
Luna, do kogo chodzisz w Medicoverze? Ja chodzę do Matkowskiego.
A USG zawsze robiłam u Sztramskiego w poprzedniej ciąży. On robił mi też CC na Zaspie.
ja chodzę do Szulca. Najbardziej mi podpasował osobowościowo i ma niezłe opinie ;)
siostry kolezanka prowadziła u niego ciąże i bardzo chwaliła, także mam nadzieję, że dobrze wybrałam :)

Chodziłam już do niego wcześniej jak się staraliśmy, później zwiedziłam też innych lekarzy, żeby zasięgnąć "drugiej opinii" (finalnie Matkowski kazał mi iść do Gamety :P ), ale ogólnie zawsze mówiłam, że gdybym zaszła w ciążę to chciałabym by to on mi ją prowadził.

Ostatnio (pierwsza wizyta po zrobieniu testu) siedziałam u niego pół godziny z listą pytań na które cierpliwie odpowiadał.

(to nasze pierwsze dziecko więc mi zależy też na miłym lekarzu ;) - tak wiem, najważniejsze, żeby był dobry, ale jak może być przy okazji miły to wolę takiego :) )

Faktycznie zapomniałam o tym kompletnie, że jest Sztramski, który ma lepszy aparat ;)
image
devil -ja sie spytalam tylko, czy dziewczyny robią u swoich lekarzy czy gdzieś indziej ;)

nie znam się na tym kompletnie, bo ze mnie żaden lekarz, ale jak siostra była w pierwszej ciąży to mimo tego, że ufa swojemu lekarzowi niesamowicie, to on (ma też niezły sprzęt) wysłał ją na usg w 12 tygodniu do preisa - powiedział wtedy, że to najlepszy specjalista w tej dziedzinie jeśli chodzi o badania prenatalne i dla świętego spokoju niech pójdzie tam :) stąd moje pytanie ;)

a w medi faktycznie w gabinetach są średnie aparaty, ale jest jak piszą dziewczyny specjalny gabinet z lepszym sprzętem o czym zapomniałam :)
(ja w medi mam akurat abonament firmowy, pewnie jak większość :)

ja3 - teściowa wg mnie powinna uszanować twoją prośbę, ale nie ma też co wszczynać wojny jak już powiedziała. na pewno się cieszy a nie zrobiłą tego złośliwie :)
image
hehe luna to nie był broń boże żaden zarzut ani nic w tym stylu kierowany do kogokolwiek ;) tylko jakiś czas temu któreś dziewczyny (nawet nie pamiętam które) napisały, że na genetyczne idą gdzie indziej, bo ich lekarz powiedział, że ma za słaby sprzęt (i że to niby w swissie było). więc to mnie po prostu zastanowiło, że mogłoby być (hipotetycznie oczywiście) tak, że czegoś innego (nie mówię, że jakiejś wady czy czegoś poważnego, ale ogólnie jakiejś wątpliwości) nie zauważy ze względu na słaby sprzęt :( mi by to po prostu chyba dało do myślenia ;)
nic złego nie miałam na myśli ;)
Jak Was tak czytam to wspolczuje z tymi mdlosciami i wymiotami ja odpukac dobrze przechodze, czasami jak czuje lekki glod to wtedy mnie mdli, ale wystarczy ze cos przegryze :-) w poniedzialek mam badanie prenatalne i mam nadzieje ze bedzie wszystko ok, to jest chyba najgorsze badanie w ciagu calej ciazy. Jak ostatnio bylam na usg to moja fasolka tak szalala, machala raczkami i nozkami, mowie wam tak sie usmialam :-D to jest wspaniale uczucie :-) to moja pierwsza ciaza wiec bardzo to przezywam.
image
devil - nie odebralam tego jako zarzut :)

mi sie wydaje, ze po prostu do tych wszystkich swiis, medi itp kupuja sredni sprzet do kazdego gabinetu i pewnie jest tylko jeden "lepszy"

katelajda - zazdroszcze braku mdłości ;)

ja na usg idę 29 października, to liczę, że wtedy zobaczę właśnie jakieś szaleństwa.... :) bo na razie to tylko mała kropka była, z której mam nadzieje wszystko się prawidłowo rozwija...
image
A ja byłam u Szulca 3 razy w poprzedniej ciąży i najgorszemu wrogowi nie życzę...
Widać 4 lata temu był beznadziejny. Może się zmienił.
Tak czy inaczej nie poszłabym do niego za żadne skarby już. Nawet skargę w Medicover wtedy składałam na niego.
o jeny - a czemu?

mi się wydał na prawdę sympatyczny i kompetentny.
zawsze jak wchodzę do gabinetu z uśmiechem wychodzi zza biurka i podaje mi rękę.

jest mega delikatny, uspokaja, opowiada wszystko, daje skierowania na wszystkie badania, zostawił numer do siebie w razie czego, odpisuje na wszystkie wiadomości itp.

teraz to mnie przestraszyłaś......
image
Cześć mamuśki.Ja w poprzedniej ciąży chodzilam do Kołodziej za zaspie i tez nie zycze nikomu dzieki bogu już ona tam nie pracuje.Taka specialistka robiła mi usg na karzdej wizycie państwowo i jak sie spytałam czy mam iść gdzie indziej na usg to mówiła a po co tu jest ok.No i nie było nie wykryła wady u mojego synka Przepukliny przeponowej która jest juz widoczna w 10 tyg.Tez pisałam na nią skarge nawet zastanawiałam sie czy nie iść z tym do sądu bo synus zmarł zaraz po porodzie.Teraz chodze prywatnie i to do lekarz który go ratował i robił mi cc,Jemu tylko ufam bo mówi wszysstko prosto z mostu i jest naprawde miły.We wtorek prenatalne siedze jak na szpilkach.
Luna, spokojnie. Jeśli Tobie odpowiada, to chodź do niego.
Moje doświadczenia z tym panem są z 2009 roku, więc może coś się zmieniło.
Tu na forum możesz poczytać różne opinie (moją też).
http://forum.trojmiasto.pl/Dr-Adam-Szulc-Medicover-Gdansk-t117261,1,16.html
Oj Dziewczyny tyle napisałyście,że wczoraj nie dalam rady :p tak mnie głowa bolała,że po 3 sek przysiadki do komp musiałam odchodzić. Was też boli głowa czasem? ale tak... migrenowo, nie gorączkowo? Mdłości na szczęście nie mam, w ogóle praktycznie nie miałam, oprócz tej głowy to czuje się b.dobrze.

katelajda oj tak cudne uczucie :D ja we wtorek też podziwiałam akrobacje mojego Szkraba, i też nie mogłam opanować śmiechu :p no ale wzięłam się w garść bo brzuch mi podskakwiwał i doktorek nie mógł złapać i zmierzyć Malucha :P
Oj i tak moja też pierwsza ciążą i przeżywam jak głupia :P
witajcie
a u mnie sennie się zrobiło, czasem jak przysypiam około południa to potrafię wstać dopiero o 19 a i to tylko na chwilę... mdłości powracają a co najgorsze wrażliwość na zapachy również, wszystko mi śmierdzi, masakra:/
ja na usg 4d prenatalne we wtorek mykam, już nie mogę się doczekać
miłego dzionka kochane :)
image

Asia87, ja cierpie na migrenowe bole glowy, ale to nie przez ciaze tylko ogolnie. Nic fajnego, a teraz tym bardziej ciezko, bo niczym sie nie wspomagam, a tak to zawsze jakas pigule bralam. Teraz te 2 dni musze sie przemeczyc. Aaa, ostatnio Amolem skronie nacieralam.
imageimage
Hey dziewczyny :)

Jeżeli szukacie lekarza ja chodzę do dr Klimaszewskiego na nfz :)

niestety też musiałam zmienić lekarza wcześniej ..bo wizyta trwała tak szybko... i następna //
image
Jak tam Wasze mdłości? U mnie nadal są. Masakra. Nie mam siły na nic :(
koszmar... u mnie tez i pewnie zbyt szybko się nie skończą.... :(
wisze w toalecie do 23-24, i ogolnie niedobrze mi 24h na dobe...
z glodu mi niedobrze, a z drugiej strony jesc tez mi sie nie chce....
image
Witajcie dziewczyny widzę ze u was wszystko w porządku cały czas podczytuję was oczywiście :) U mnie w sumie małe zmiany pisałam wam że byłąm na becie i przyrosłą w sumie tylko 50 % czyli nie za dobrze lekarz na pierwszej wizycie stwierdził obumarcie płodu oczywiście załamka ale kontrola po tygodniu 14.10. byłam znów u lekarza i tu zdziwko bije serduszko lecz zarodek mniejszy niż powinien bo miał tylko równe 6 tygodni a powinien mieć 7t i 4d,lecz pęcherzyk na 7 t równe troszke mniejszy niż powinien i jakaś tam nadzieja sie pojawiła lecz lekarz nie dawał za duzych szans dostałąm luteine i kontrola w piątek czyli wczoraj i poszłąm a tam dzieciątko urosło tyle ile powinno bo od poniedziałku do piątku miało już 6t i 6 d czyli przez tydzień urosło tyle ile powinno a pęcherzyk 7t i 5 d, no i mam kontrole za tydzień w piątek i zobaczmy jeśli okaże sie ze urosło tyle ile powinno to oznacza ze jest to ciąza z późniejszej owulacji a jeśli nie to będzie źle ale na razie nie nastawiam się w zadna stronę nie chce sobie robić nadziei ale tez nie chce nastawiać sie na najgorsze, martwi mnie ta beta ktróra tak mało urosła i pozostaje mi tylko czekać a czekanie est najgorsze. Co o tym wszystkim myślicie?
hej, ja co prawda tylko Was podczytuje, ale jestem w bardzo podobnej sytuacji co Ty.

w 6 tc nie było zarodka, sam pęcherzyk, lekarz kazał przyjść za 7-10 dni i nic nie mówił, przyszłam równo za tydzień i zarodek był....ale miał tylko 3 mm:/ Beta rosła, nie podwajała się ale te 80 % szła w górę....doktor powiedziała "To za mały jest stanowczo zarodek na 7 tc.....ważne jednak ze beta rośnie, gdyby staneła w miejscu lub zaczeła spadać byłoby źle.

po 4 dniach poszłam na kolejne usg ale na innym sprzecie...maluch urósł do 8 mm, serce biło. Wynika że ciąża jest młodsza o tydzień...tak się zdarza..

no nic...czekam...mam pojawić się za 3 tygodnie i skontrolować sytuację.
Justyna- skoro zarodek rośnie, beta też, jest serce to bądz dobrej myśli....w każdym razie ja jestem...ile miał zarodek, że niby za mały???

pozdrawiam Wszystkie majówki i czerwcówki.:)
~aśku_85 beta rośnie ale nie tyle ile powinna według USG gdy byłam w 6t. CRL wynosiło 0.39 cm, a tydzień póżniej czyli 6t 6d urosło do 0,85 cm. no ale powinno być o 1,5 tyg. starsze ale zobaczymy. To dobrze ze masz nadzieję ja wolę się raczej nie nastawiać zobaczymy w piątek jak wyjdzie
to ja miałam jeszcze słabcze pomiary bo w 7tc. było 0.33 cm...a 7tc5 dz już było te 8 milimetrów i mi lekarka powiedziała ze jest różnica tygodnia wg OM, a tak może być.

nie umiem się już nastawiać negatywnie...wolę myśleć pozytywnie, a co ma być to i tak będzie.

Ja uważam, że masz dobre pomiary....w pierwszej ciąży w 7tc mój obecny 3-latek miał 0.84 cm...a urodził się z wagą prawie 4 kg:) wtedy lekarz nic nie mówił ze za mały jest zarodek, tylko że wszystko w porządku. a w piątek wyjdzie wszystko ok.:) ja muszę jeszcze czekać i czekać do 4.11....bo lekarka powiedziała ze teraz już musimy wyluzować:)- wczesniej latałam co 7 dni na usg
No ja teraz za tydzień w piątek i jak będzie wszystko o.k to dopiero 5.11 ale jakoś jestem spokojniejsza jak na razie co tydzień jestem u lekarza tym bardziej że na NFZ i nie muszę płacić za wizytę :) U Ciebie też będzie wszystko zobaczysz damy rade :) o.k mój pierwszy synek też miał 3680 i zero problemów w ciąży. Trzymam kciuki za ciebie żeby było o.k
Hej,
Dołączam :)
Na początek gratuluje wszystkim Mamuśkom :D
Ja mam termin na 13 maja, maleństwo ma 3,5 cm i na usg zachowywało się jak mały bokser hehe
To nasze pierwsze dziecko i już nie możemy się doczekać ;)

pozdrowienia dla Was
Witam, ja rowniez dolaczam do majowych mamusiek:) moj termin wg. USG to 26 maj:) Gratuluje serdecznie wszystkim przyszlym mamom!!
Witajcie :)
Jak Wasze samopoczucie?
Witam nowe mamusie!

U mnie srednio, bo jakies chorobsko od mlodego zalapalam i mecze sie okropnie z kaszlem.
imageimage
Witam nowe Mamusie :)

u mnie bez zmian - dalej mi niedobrze 24h na dobe... weekend spedziłam między łóżkiem a wc ;)

poza tym chciałabym by już był kolejny wtorek, bo idziemy na usg - poki co martwie sie troche, czy wszystko sie wykształca tak jak powinno.
image
Czesc dziewczyny, ja tez spedzilam wekend zapewniajac towarzystwo muszli klozetowej:p okropnosc! Najgorsze jest to ze nie moge nawet gotowac bo wszystko mnie odrzuca:( dobrze ze niedaleko mam rodzicow, zawsze malego im podrzucam na obiad. Dzisiaj do tej pory zjadlam pol bananka:)
najlepszy prezent na Dzień Matki ;)
Witam nowe mamuśki i wielkie gratulacje :)
Justyna, aśku, nie poddawajcie się, wierzcie w swoje maluchy,że dadzą rade i ładnie nadgonią z przyrostem ciałka i ładnie się rozwiną. Trzymam mocno za nie kciuki.
U mnie dobrze, samopoczucie ok, przez 3 dni nie było bólu głowy z czego się niezmiernie cieszę :) a amol musze wypróbować w razie późniejszych bóli. Jestem w pracy i zobaczymy czy ta głowa to nie od kompa mnie boli :/ na razie jest ok, ale o 15 zwykle już pęka.
witam również nowe mamuśku :) (dopiszcie się do listy)

aśku i justyna trzymam mocno kciuki za wasze dzieciaczki. miałam podobnie na początku ciąży. poszłam do doktorka w 7 tyg (wg om) a tu kicha... jedynie maleńki pęcherzyk. wiec zaczęłam łączyć fakty i wyszło, że do owulacji doszło na jakieś 3 dni przed spodziewanym okresem :/ co teoretycznie jest niemożliwe, bo w przypadku niezagnieżdżenia się jajeczka to przecież organizm potrzebuje iluś tam dni do oczyszczenia się. a tu proszę ;) i po prostu ciąża jest młodsza o dobre 2 tyg. więc w karcie ciąży miałam podać nie faktyczną datę OM tylko 2 tyg później żeby na porodówce już nie mieszać położnym. tak więc ten 4 maja to jest data wg usg i wg faktycznego rozwoju ciąży a nie jak zawsze się liczy wg OM.
zatem głowa do góry :) będzie dobrze :)
Witam nowe mamusie.U mnie mdłości mineły już tydzień temu jest bosko teraz czekam na jutrzejsze usg prenatalne mam w żołądku jedną wielką kluche.Trzymam kciuki za was dziewczynki będzie dobrze moja siostra już 2 ciąże ma mniejszą niż wg miesiączki lekarz jej powiedzial ze u niej tak organizm działa ze każda będzie o tydzień do tyłu i nic sie nie dzieje.
A mi chyba herbata z imbirem pomaga na mdlosci, bo od kilku dni pije codziennie rano i jest lepiej. Ale dodaje sobie swiezy imbir, bo te gotowce imbirowe jakos mi nie smakuja.
imageimage
U mnie dziś w dzień nawet względnie, ale teraz mdli na maxa :(((
Jeejku, dopiero co miałam 5tc, a jutro zaczynam już 10 tydzień.
Czas leci jak szalony, brzuch rośnie bez opamiętania (a waga stoi w miejscu od 2 tyg).
W czwartek idę do gina z wynikami badań. Ciekawe czy podejrzymy malca czy nie :)
Hej dziewczyny :-)
my juz po badaniu prenatalnym tak sie stresowalam a na szczescie jest wszystko ok :-) wg miesiaczki jest 12t5d a wg rozmarow malenstwa 13t6d rosnie jak na drozdzach :-) jak zaczelismy badanie, fasolka wypiela sie pupa i utrudniala jak sie da ale po paru kaszlnieciach sie odwrocila :-) juz ma chimery :-D cudownie bylo popatrzec jak sie rusza w brzuszku, machala raczkami i nozkami, tatus fasolki nie mogl isc ze mna na badanie
image
... ale pani doktor zrobila sweet focie dla tatusia- zdjecie malenkiej stopki :-)
Dziewczyny a myslalyscie juz o wyborze poloznej?
Pozdrawiam
image
Super, cieszę się, że wszystko dobrze :)
Z resztą nie było innego wyjścia - musiało być OK przecież :)
O matko! Za jakieś 3 tyg i ja będę już po tym USG! AAAAAAAAAAAAAA!
Super że wszystko wyszło o.k . Dziewczyny powiedzcie mi czy wy płacicie za wszystkie badania czy macie na jakieś skierowanie chodzi mi o krew mocz, glukoza i inne i czy jest różnica prywatnie a państwowo aby dostać skierowanie?
hej dziewczyny :)

ja jutro idę na usg genetyczne i oczywiście już mam stresa ;p no ale chyba nie ma wizyty i usg żeby się człowiek nie stresował czy wszystko w porządku.

mi mdłości też odpuszczają, chociaż wieczorami mam uczucie mega pełnego żołądka:/ i wtedy mi trochę niedobrze, no ale wszystko jest do przeżycia wiedząc że niedługo będziemy tulić nasze małe kulki w ramionach:)
image image
Hejka, ja chodze poki co prywatnie, nie dostalam skierowania na morfologie, mocz itd, tylko gin napisal na kartce jakie badania mam zrobi i zrobie je prywatnie. Od stycznia bede chodzic na nfz i wtedy dostane skierowanie
czesc dziewczyny:)

ja dziś czuje sie lepiej o dziwo.

nie mdli mnie, pewnie to jednorazowa akcja, bo jeszcze za szybko, żeby mi przeszło, ale korzystam z tego, że mogę np wypić cappucino ;)
może nawet się szarpnę dzisiaj na coś słodkiego :P

Ja chodzę do medicover i tam badania mam wszystkie w pakiecie. jeśli nie wszystkie to na pewno zdecydowaną większość.

Rozmawiałam z mężem, że na prenatalne jednak wybierzemy się do lekarza, który się w tych usg specjalizuje i na aparat 4d :) Myślimy, że to będzie fajna pamiątka :)
Do jakiego lekarza na nie pójdziemy jeszcze nie wiemy - za tydzień mam wizytę to podpytam się swojego lekarza, kogo poleca :)

W ogóle mam straszne problemy z cerą - dziewczyny, które biorą d*phaston- też tak macie? masakra jakaś po prostu.... zawsze miałam ładną cerę, może nie niesakzitelną, ale nigdy nie miałam większych problemów, a teraz jest masakra.....
image
Cześć dziewczyny.Luna ja też milam taką cere jak brałam dufaston ale teraz wraca do normy.Dziś mam badanie prenatalne boje sie głowa mnie boli chyba z nerwów całe szczęście mój mąż sie zwolnił wcześniej z pracy i idziemy razem bo to dla nas stres po tym co przeszlismy 3 lata temu,dam znać wieczorem jak po badaniu.POZDRAWIAM
Powodzenia i mniej nerwów...
Na pewno wszystko będzie OK.
Ale emocje, dziewczyny!
Ja na USG prenatalne idę do Medicoveru do Sztramskiego. Na prawdę mu ufam, więc nie ma sensu iść gdzie indziej. Chyba, że gin powie mi w czwartek, że lepiej iść gdzieś, gdzie jest lepszy sprzęt. Wtedy pójdę do innego.
Cześć Dziewczyny:-),

też jestem majówką-dopiero wpadłam na forum bo jak narazie moje miejsce było w łazience:p, może będzie już lepiej
OLA a na kiedy masz termin? Jak twoje samopoczucie?
hejka, my tez dzisiaj mykamy na prenatalne, wiec już będzie spokojniej
właśnie zaczęliśmy 14tc, jest coraz lepiej, jak na razie przybyło mi 1,5kg :)
miłego dzionka
image

Cześć dziewczyny.Ja już po badaniu i JEST DZIDZIA ZDROWA ciągle w uszach mam te słowa ta wiadomość to najlepsza wiadomość pod słońcem taeraz tylko do przodu.Oczywiście bobas nie chciał sie pokazać buźką ale daliśmy rade musiałam iść na 20 min spacerek poskakać i sie dało.Super było widzieć jak majta rączkami i buźke zasłania super mały akrobata.Jeszcze nie wiemy co będzie także czekamy do 18 listopada.POZDRAWIAM
Magda - super, że wszystko w porządku :)
Klara - daj znać jak u Waszej trójki :) ale na pewno wszystko dobrze :)
image
Musiało być dobrze :D
u nas też ok, pomiary super....przezierność karku 1,8 u synka a 1,9 u córci :), czyli w normie...
wg lekarza dzieciaki są zdrowe, duże ( 6,41 i 6,14)ale dla pewności zrobiłam testy pappa,wyniki za dwa dni. zrobiłam to dodatkowo bo z usg pewność jest na 75% a z krwi 90 %, tak więc dla świętego spokoju postanowiłam już to wykonać
termin mi się przesunął teoretycznie na 2 maja
jejku, jaka jestem szczęśliwa :)
miłego dzionka kochane :)
image

Klara - super :) ja dopiero teraz doczytałam, że będziesz miała chłopaka i dziewczynę - super :)

chyba najfajniejszy komplet jaki może być :)
image
Dziewczyny gratulacje! Wszystko dobrze :)
Klara parka? ale cudnie :) No na pewno jesteś w siódmym niebie :)
ja mam badania za tydzień i się zastanawiam czy będzie już widać :P a miałaś 3d usg?
Gratulacje Klaro, super ze bedzie parka:) ale najwazniejsze zeby byly zdrowe maluszki, odpoczywaj duuzo, zanim sie obejrzysz bedziesz miala maluchy przy sobie
Dzięki dziewczyny super że wszystkie maluchy zdrowo rosną u nas przezierność 1,6 czyli doktor powiedział wzorowo ale babel sie nie pokazał od dołu.No i według usg termin na 28 kwietnia rosnie jak na drożdżach.
Ja nadal nie mogę wyjść z podziwu, że tak szybko lekarz mówi płeć...
U mnie poprzednio nic nie powiedział w 13tc, w 22tc mała się zakryła i dopiero w 28tc się dowiedziałam.
Ciekawe czy tym razem coś mi powie o płci w 13tc... Choć pewnie nie, bo Sztramski już chyba taki jest...
No i ja po usg, wszystko ok, maluch ma 6 cm, no i najprawdopodobnie chlopiec :-) Czeka mnie chlopiniec w domu, dobrze, ze chociaż psa mam suczke, hehe...

W pierwszej ciąży o plci dowiedziałam się na polowkowym, ale teraz sama podpytałam czy może już cos widac.
imageimage
Gratuluje wszystkim mamusiom:) jezeli chodzi o plec to wszystko moze sie jeszcze zmienic, wg usg jestem w 9 tygodniu ciazy, czyli tydzien mlodsza niz z OM.
Dziewczyny, czy decydowałyście się lub zamierzacie się zdecydować na test PAPPa? Jeśli robiłyście lub będziecie go robić, to dlaczego?
tak, miałam 4d, a test pappa robiłam dla spokoju ducha. z usg mam pewność że dzieci są zdrowe na 75% a po teście pappa ta pewność wzrasta do 90%. nie było wskazania do tego testu ale poprosiłam o skierowanie dla własnego spokoju, wiadomo że mimo wszystko zawsze chcemy mieć większą pewność.
image

Ja zastanawiam się właśnie czy robić, bo co jeśli wyjdzie źle?
Co jeśli po kolejnych badaniach będzie pewność, że dziecko jest chore?
W tej kwestii mam odmienne zdanie niż mój mąż niestety. Dlatego rozważam czy warto test i dalsze badania robić. Bo jeśli robić, to po to, by podjąć radykalne kroki... A jeśli po badaniach ktoś i tak zamierza dziecko urodzić, to chyba nie ma sensu się stresować całą ciążę???
Oczywiście wierzę w to, że wszystko jest OK. Bo nie ma prawa być inaczej przecież :D
Z drugiej strony masz czas na przygotowanie się nawet do najgorszych wieści... Masz czas, aby poczytać, oswoić się, może jakoś przygotować najbliższych, pokój czy cokolwiek.
Powiem wam szczerze ze ja w pierwszej ciazy nie robilam testu PAPPa jestem i bylam tego samego zdania co ewwa. Wiedzialam ze i tak urodze to dziecko, a przeciez najwazniejszych dla mnie informacji dowiedzielam sie podczas badania usg:) mam na mysli to, ze serduszko jest dobrze rozwiniete, inne narzady rowniez, o tym ze prawidlowo rosnie itd. To sa najwazniejsze dla mnie informacje:) najwazniejsze jest to ze moj maz byl i jest tego samego zdania
ewwa, mam dokladnie te same przemyslenia co Ty jesli chodzi o test PAPP-a. W pierwszej ciazy robilam, ale w Medicover robili to jakby z automatu, zreszta pierwsza ciaze odbiera sie jakos inaczej, proponuja jakies badania to sie robi. A przynajmniej ja tak mialam. A teraz nie robilam. Bylam dzis na normalnym usg, na ktorym sprawdzano wszystkie narzady, mierzono i wszystko jest ok.
imageimage
dziewczyny mam pytanie, czy któraś z Was ma może problemy z ciśnieniem w ciąży?? ja przed ciążą nie miałam a teraz jest jakaś masakra, ciągle boli mnie głowa, często bardzo mocno, ciśnienie wtedy nie schodzi poniżej 140 , a w normalne dni to mam strasznie niskie bo 100/50
jurto idę chyba do internisty bo się wykończę, rozmawiałam z ginem i powiedział mi że zdarza sie nadciśnienie w ciąży ale to już w bardziej zaawansowanej.....
image

klara ja ma troszke za wysokie cisnienie i to nie prawda że tylko w zaawansowanej ciąży wczesniej było ok ale od kad jestem w ciąży to mi skacze i mój gin powiedział że jezeli skoczy powyzej 140 to mam do niego dzwonić o kazdej poze.Kazał mi założyc taki zeszycik i mierzyc 3 razy dziennie o tej samej porze po odpoczynku.Załóż sobie takie coś i zobaczysz jak to wyglada dziwie sie ze nie kazał ci mierzyć?
Czesc Dziewczyny!

Niesmialo chcialabym do Was dolaczyc :-) termin wyliczylam na ok 22 czerwiec. Za tydzien mam pierwsza wizyte u lekarza to dowiem sie dokladniej. To moja druga ciaza. Mam juz prawie 1,5 rocznego synka:-) Na razie troszke w stresie jestem bo robilam juz 3 bety, na szczescie rosnie. W poprzedniej ciazy w ogole nie robilam tego badania wiec to dla mnie nowosc. Ale sie rozpisalam. Mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona :-)

Cześć! z radoscią dopisuję się do majowych mam :) Termin mam na 6 maja, wczoraj miałam usg, maluszek ma 56mm. Mam już 3,5letnią córeczkę, cieszę się bardzo, że będzie miała rodzeństwo :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Aktualuzacja listy :)

29.04 klara83
01.05 magda30
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
06.05 monika
07.05 asia87
24.05 ja3
27.05 ewwa
30.05 justyna1
08.06 Luna-
22.06 kalitta
Witamy nowe mamusie :)
Co do testu Pappa, to ja raczej nie będę robić, badania mam za tydzień i jeżeli z usg nie będzie wskazań to na pewno nie będę robiła, myśle podobnie jak ewwa. Wczoraj zapytałam mojego czy się trochę boi tego badania, to powiedział,że nie chce o tym myśleć, bo jak się zastanawia to się boi, a mówi tak czy siak będzie tak samo kochał nasze dziecko. Oczywiście obydwoje jesteśmy dobrej myśli i wierzymy,że wszystko będzie jak najbardziej ok, ale bardzo mnie uspokoiło to co powiedział.
Dlatego z niecierpliwością czekam na badanie bo już chce mieć to za sobą :P A no i ja raczej płci nie poznam, bo my na normalnym 2d będziemy mieli, to pewnie za wcześnie.
Czesc dziewczyny, a czemu mnie nie ma na tej liscie? :(((( ja mam termin na 26 maja
hej Graszko! zobaczyłam Twój post i chciałam Cię dopisać, ale przed chwilką dopisałam siebie i teraz jak próbuję wkleić listę jeszcze raz, to wyskakuje error, że "powtarzam wypowiedź". Więc sama skopiuj listę i się dopisz :)
dziewczyny założyłam nowy wątek z racji tego że ten z lekka długi (i na telefonie średnio się przewija;p) no i podzieliłam na maj/czerwiec co by przejrzyściej było ;) mam nadzieję, że się nie gniewacie ;p

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-2-t501828,1,16.html
image image
Hej monika, nie dopisze sie, bo komputer mi sie popsul, a w komorce nie umiem skopiowac tej listy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

Wybór auta :) (84 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

do góry