Widok

Mamusie majowo-czerwcowe 2012 :-) 2*

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
zakładam nowy wątek bo tamten już długi się zrobił
Jeżeli któraś z was ma ochote to prosze o zrobienie listy :-)
pozdrowienia i witam na dzień dzisiejszy :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej Pyszotka :)
pierwszy miesiąc zwolnienia płaci pracodawca, po 33 dniach bodajże obowiązki te przejmuje ZUS, sumuje się 3 ostatnie pensje, dzieli na 3 i to co wyjdzie będziesz dostawac na zwolnieniu.
A nie liczy się średniej z 12 miesięcy?I czy pracodawca płaci normalną pensje,a potem Zus dopiero potem płaci i to własnie on liczy średnią z 12 miesięcy?
pracodawca płaci 100% wynagrodzenia, potem ZUS płaci również 100% wynagrodzenia na zwolnieniu jak i na urlopie macierzynskim,
średnią sie wylicza z 3 ostatnich miesięcy, pierwsze słyszę zeby to było z 12 mies.
Liczy sie średnia z 12mcy :-) do 20pracowników zasiłek wypłaca zus powyżej 20 pracodawca :-):-)
marzena cytuje dlatego zainteresowała Mnie ta sprawa:

"Należy zwrócić uwagę, że wynagrodzenie w czasie zwolnienia lekarskiego w ciąży liczone jest jako średnia z ostatnich 12 miesięcy przy czym, jeżeli chorowałaś już wcześniej i przerwa między jednym chorobowym a drugim trwała krócej niż 3 miesiące to wynagrodzenie za zwolnienie będzie płatne z podstawy ustalanej dla poprzedniego chorobowego"

I co Ty Kochana na to...
gosik a jak byłam na zwykłyn zwolnieniu 3 tyg. temu 80 % płatnym i teraz pójdę na zwolnienie w ciąży to tak samo sie liczy średnia z 12 miesięcy,czy przez to,że byłam na zwolnieniu zwykłym w tak krótkich odległościach sprawia,że będę miała gorszą wypłatę???
no to nie wiem kto ma racje czy moja kadrowa czy Ty ...
Niezależnie, czy srednia z 3 mcy czy 12 i tak te 80 % wlicza sie w te miesiace, wiec wydaje mi sie, ze bedziesz dostawac troche mniej niz 100%... ale tylko tak mi sie wydaje, nie jestem pewna w 100%.

A co do wózka, ja już mam wybrane 3 modele i zobaczymy na co sie ostatecznie zdecydujemy :)
Hej, a ja wogole nie mam cisnienia chodzic po sklepach dzieciecych i ogladac wozki. Dla mnie to stanowczo za wczesnie, jeszcze zdaze.
Ja też jeszcze nie myślę o zakupach, chociaż 3/4 rzeczy mam więc aż takiego szału nie będzie jak przy pierwszym :)

no ja tez nie chce jeszcze kupować, poczekam do 6-7 miesiąca ale łażenie po sklepach i oglądanie tych małych ciuszków to dla mnie czysta przyjemność :)
Pyszotka podstawa do naliczenia będzie ta sama bo przerwa między zwolnieniami jest krótsza niż 3mce. Tyle że ciąża jest płatna 100% sądzę że jeśli po drodze nie mialas żadnej zmiany wynagrodzenia to powinnas dostać normalną wypłatę :-) tak mi sie wydaje :-)
Witam was laseczki!!
Na razie nieśmiało, ale zobaczymy co będzie.
To moja druga ciąża w tym roku pierwszą poroniłam w 9tyg w maju, teraz w poniedziałek zrobiłam dwa testy i są pozytywne. Dzisiaj byłam u gina i na razie widać tylko pęcherzyk ciążowy, więc nic konkretnego mi nie powiedział- ze względu na poprzednie poronienie dał mi luteinę i kazał zgłosić się za 2-3 tyg. Zobaczymy co będzie, na razie nie potrafię się cieszyć, mam w głowie tylko strach.
Ostatnia OM była 14 września- także jak się uda to będę rodzić koło 20 czerwa :)
Musicie za nas trzymać kciuki :)
ja narazie wozki w necie ogladam ;) w zadnym dzieciowym sklepie czy hurtowni jeszcze nie bylam ;)

Agusia85 trzymam mocno kciuki, zebys dołączyła do nas !!! :)
ja juz chyba mam swój typ wózka (Tako Jumper X) widziałam go na allegro, nie widziałam go natomiast na zywo :)
Agusia trzymam kciuki za Ciebie :)
Dokładnie, ja go widziałam na zywo, miały go moje dwie kolezanki i polecają w 100% :) no i cena przyzwoita, około 1200-1500zł, podoba mi sie jeszcze x lander xa ale maja mały wybór kolorów, no i cena ponad 2 tysie.. :/
A trzecim typem jest mutsy transporter, cena od 1800- 2100.
ja znalazłam ten Tako Jumper X na allegro za 1380 zł ciekawe czy w hurtowniach będzie taniej ?
Myślę, ze nie... bo u nas niestety słowo hurtownia nie jest rozumiane, ze tanio, tylko ze można znaleźć tam wszystko od A do Z... ja bede zamawiać przez internet... ale to pewnie gdzies za pół roku...
no ja chyba tez zamaówię przez net, pewnie koło marca, kwietnia zacznę wszystko kupować z mężem :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry