Widok

Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (10)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Rozpakowane

Kararinah 19.04.2016 Aleksander 4.150g 55 cm, SN Kliniczna
Sylwa 01.05.0216 Nikodem 3560g 56 cm, SN Wojewódzki
Aga_Kr 04.05.2016 Agata 3600g 53 cm, Zaspa
Mała mi 04.05.2016 córeczka 3280g 53 cm, CC Kliniczna
Mięta. 09.05.2016 córeczka, 3620g 53 cm, SN Kliniczna
Chmurka 17.05.2016 Szymon, 3460g, 57 cm, SN Zaspa
Pietrucha 18.05.2016 synek, 3980g 59 cm, SN Zaspa
Paulina_kn 19.05.2016 Kubuś, SN, Zaspa
Weronikaz 20.05.2016 Michał, 3150g 54 cm, SN Redłowo
Queen 20.05.2016 Tomasz, 2940g 55 cm, Wojewódzki
Karoluś 26.05.2016 Zuzia, 3250g i 54 cm, CC, Redłowo
Dysia 26.05.2016 Zuzia, 3530g, 56 cm, SN, Kliniczna
Ajot 26.05.2016, Kaja, 3430 g, i 53 cm, SN, Zaspa
Aga M. 28.05.2016, Julia, 3450g, 56 cm, SN, Redłowo

nadal w Dwupaku !!! :)

Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016, Staś, Redłowo
Michalowa 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek, Zaspa
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016 Jakub, Zaspa?
Sierpniowa 28.06.2016 synek, Kliniczna
Buba 30.06.2016 Wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kliniczna dla mnie spoko (w każdym razie widzę poprawę pomiędzy podejściem do pacjentów teraz a dwa lata temu). ZZO jest i można dostać, ale w godzinach dyżurowych jest tylko 1 anestezjolog więc jak ma cięcie do którego musi kobietę znieczulić to nie ma jak założyć zzo bo jest na sali (ale w nocy wszędzie będzie ten problem) sala porodowa bardzo fajna z własną toaletą, prysznicem, oddział poporodowy no cóż.... mogło być lepiej, ale w końcu to nie hotel. Mi pasowała opcja odwiedzin, to takie wypośrodkowane rozwiązanie, może wejść 1 osoba tylko w wyznaczonym czasie (można wtedy dziecko zostawić z tatusiem i na spokojnie wziąć prysznic). Ja polecam
Ha, jednak pełnia zadziałała trochę ;) Niestety nie na mnie, nadal cisza i nic się nie dzieje. Co do tych szczepionek, to się pozwolę z racji zawodu wtrącić, ten bezkomórkowy krztusiec jest nieco mniej skuteczny niż komórkowy, więc jeśli dzieciaki nie są w grupie ryzyka to przekalkulujcie to sobie :) A jeszcze jedno, do dziewczyn co rodziły na klinicznej, jak oceniacie warunki i dostępność zzo? Bo termin za tydzień z hakiem a ja nadal nie jestem pewna czy rodzić na klinicznej czy w wojewódzkim :P
Otóż ostatecznie piszę z telefonu, bo inaczej nie napiszę nigdy. Szczepionka o ktorej mowilam to szczepionka acelularna. Jest za darmo(z zaleceniem neurologa) albo platna kolo 80 zl za to pierwsze szczepienie w 2 mc życia. Ile sie placi za kolejne dawki to nie wiem, bo na kolejne mialam skierowanie od neurologa u starszaka. Ale chyba tyle samo. Sa 3 wklucia jak w zwyklej sanepidowskiej, ale sama szczepionka jest oczyszczona i w zwiazku z tym mniej inwazyjna dla dziecka. Moj starszak nie mial rzadnych odczynow poza sladem po wkluciu, który szybko znikal. Ta szczepionke dostaja dzieci z problemami z napieciem mięśniowych, wiec jest z zalozenia wersja lagodniejsza niz zwykla NFZ. My zglaszalismy, ze ja chcemy pare dni przed szczepieniem w przuychodni żeby mieli ja na stanie w lodówce, gdy przyjdziemy. Nic poza nasza decyzja i kasą nie bylo potrzebne ;) tylko trzeba twardo mowic, ze ma byc sanepidowska oczyszczona ze standardowa iloscia wkluc, bo np.ja trafilam na pielegniarke, ktora mi wmawiala, ze taka szczepionka nie istnieje, a ja okazalo sie, ze jednak istnieje i czeka podpisana moim nazwiskiem w lodowce to rzucila komentarzem, ze jakbym doplacila pare groszy to by dziecko mniej cierpialo, bo mialoby 1 wklucie... A ja wole 3 wklucia i 0 odczynow niz 1 wklucie i placz dziecka przez kilka kolejnych dni. U starszaka sie sprawdzilo. Tutaj juz tez zamowilismy to szczepienie i bede o nie walczyc jak trzeba bedzie. W razie pytan odpowiem chetnie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Właśnie. Co ze szczepieniami? Ja chciałam chyba 5w1 a reszta? Nie mam pojęcia. Zielona nadal jestem.
Cześć dziewczyny,
gratuluję rozpakowanym, zostało już malutko :)

Dysia współczuje przeżyć

Sylwa mój mąż ma taką klatkę, nie wiadomo po kim, ale 30 lat temu nikt się specjalnie tym nie przejmował, ale jego siostry syn też ma i gdzie do lekarza nie pójdą to każdy zwraca na to uwagę, naszczęście ona może powiedzieć że brat ma, ale jakieś badania też robili. Oby to taka jego natura była, ale fajnie że masz skierowanie na różne rzeczy, sprawdzić trzeba
Mój synuś przekroczył 6 kg :) no i jest tylko na piersi, ale on od początku duuuży i dużo je :)
Katar za to też mamy co chwilę i mamy katarek plus (do odkurzacza) bałam się tego urządzenia, a teraz zastanawiam się jak ja przy córce bez tego funkcjonowałam, jak czasami chce mu ściągnąć fridą to płacze, a przy katarku w ogóle. Polecam !!!
Co do szczepien, idziemy dopiero w czwartek na pierwsze, zapatrzona mam nadzieję że zdążysz do tego czasu napisać o szczepionkach, bardzo jestem ciekawa twojej opinii
Hej dziewczyny :-)
W ciąży to się udzielałam non stop a teraz to nawet czasu nie mam w głowę się podrapać. A z drugiej strony ciągle mam jakieś problemy ze soba więc co mam biadolić.

Gratuluję wszystkim nowym mamuśkom :-) zazdroszczę tych ekspresowych porodów.

U nas sytuacja wygląda tak, że Zuzia jest zdrowa jak ryba, rośnie nam pięknie. Waży już 4,5 kilo więc widać cycek jej służy :-)

Ja nadal walczę ze szwami, hemoroidy,infekcją, guzem w piersi (bo jednak to nie zastój, antybiotyk nie pomógł). Jutro mam usg piersi. Jeśli okaże się to jakiś ropień czy inne cholerstwo no to trzeba będzie wycinać i znowu antybiotyk i d*pa z karmienia. A ja tak walczę o te karmienie piersią... Mam umówić się na wizytę do dr Szyszko. Może któraś miała kontakt z nim? Kurcze miałam taki dzień, że dosłownie ryczałam jak głupia bo znowu mnie to przerosło. Ale patrzę na tą kruszynke nasza i siła wraca. No i moja mama jest u mnie jeszcze parę dni więc dużo mi pomaga, bo ja albo z dzieckiem siedzę albo swoje rany przemywam, albo piersi czymś smaruję. Ehhh jak się to skończy to będę najszczesliwsza na świecie :-)
Bardzo ładnie Sierpniowa, szybkim porodem pobilas wszystkich, brawo i gratulacje!
Niedługo wszystkie się rozpakujecie i co wtedy? Może wymyślimy jakiś nowy wątek na forum, bo nie będzie żadnego kontaktu. A szkoda...
Przeglądam informacje - zasadniczo wszystkie Nasze Dzieci duże i ciężkie. Słusznej budowy ludzie. Moja córa najdłuższa.
Byliśmy wczoraj u lekarza. Mała moja zarazona od starszej przeziębieniem. Walczymy z katarem. Noce chyba najgorsze. Modlę się, żeby jej na oskrzela czy płuca nie przeszło. Mleko z piersi skończyło się już na amen - laktator jednak cudów nie uczyni. Nie wiem czy frida dla takiego małego noska nie jest zbyt inwazyjna.
Najważniejsze, że po zwazeniu - juz się nie martwię, że dziecko mi nie przybiera na wadze, bo przekroczyła swoją wagę z porodu, co jest - albo powino być norma, około miesiąca po porodzie. My jesteśmy w 3cie tygodniu.
Wow Sierpniowa gratuluję! :-) Na mnie pełnia księżyca niestety nie podziałała... :-( A jak u Was - Adelajla, Buba?
Melduje się z klinicznej. Mój Syn przyszedł na świat o 23:00. 3350 i 55 cm. Na porodówce express 20 minut :) późnej Wam opiszę.
Mięta, my mamy butelkę Mam Baby i synek z niej je bez problemu pomimo tego, że jest tylko na piersi. U nas jest problem ze smoczkiem, bo nie chce żadnego.

Zapomniałam się pochwalić, że synek waży już 5300 g, taki kawał chłopa na maminym cycku wyrósł :)
Gratulacje dla Nowych Mamusiek i dużo zdrówka dla dzieciaczków!

Michalowa, u mnie drugi poród też cięższy niestety. Bóle parte i parcie przez dwie godziny, bo mały nie chciał zejść do kanału rodnego

Adelajla, ja miałam brzuch bardzo nisko na wiele tygodni przed porodem i nie było to oznaką zbliżającego się porodu.

Ja dziś padam nie dość, że w weekendy mam sesje egzaminacyjną i w tygodniu muszę się uczyć to jeszcze teraz z młodym przez tydzień będziemy mieć maraton z odwiedzinami u lekarzy.

Zaczęliśmy dziś od szczepionki zdecydowaliśmy się na tą 6w1, później czeka nas usg bioderek, laboratorium, endokrynolog. Dziś pediatra zwróciła mi uwagę, że u syna przy płaczu lub przy czkawce klatka piersiowa na wysokości mostka robi takie wgłębienie/dołek. Ja też to zauważyłam, ale w życiu bym nie pomyślała, że mogłoby być coś nie tak. Pediatra pytała się czy ktoś u mnie w rodzinie ma taką przypadłość dołka na wysokości klatki piersiowej, bo powiedziała, że może to być dziedziczne albo taka budowa anatomiczna. Na dzień dzisiejszy kazała zrobić badanie poziomu witaminy D3, mówiąc, że od krzywicy też tak może być. Dodatkowo mamy obserwować tą klatkę i raz w miesiącu robić filmiki, przy płaczu lub czkawce aby mieć dokumentację czy się to zmienia w jakiś sposób. Stwierdziła też, że jest jeszcze ewentualność klatki piersiowej lejkowatej. Słyszałyście o czymś takim? Ja nawet nie zwróciłam uwagi na to, bo jest to prawie niewidoczne i pojawia się tylko przy płacz lub czkawce.

Ale dziś się nerwów najadłam, bo nie słyszałam o czymś takim. Zawsze coś ! :(
A dziewczyny , opadły Wam brzuchy przed porodem?
Jeżeli tak, to na ile przed?
U mnie brzuszek cały czas na tym samym poziomie, i wszyscy mi mówią, że na razie nie urodze bo brzuch mi nie opadł.
Wydawało mi się, że to nie reguła... ale ciągle ktoś mi o tym wspomina :/
Mieta, a mleko masz podgrzane do tych 36 stopni? To moze kwestia rodzaju butelki? Moj maly mial debiut butelkowy w sobote, gdy bylam na pogrzebie dziadka. Glodny byl to wypil ;) mamy butelke z Lovi dla noworodków na cycu.
Gratuluje kolejnej Mamusi! Duzo sil i zdrowka dla Was!!!
A Dziewczynom w dwupaku duzo sil i wytrwalosci. Juz niedlugo wszystkie bedziemy ciaze tylko wspominac:)
Gratulacje!!!!
A ja Wam ponarzekam na coś innego... z karmieniem piersią nie mam żadnych problemów ale Młoda za nic nie chce chwycić butelki:( a nie ukrywam że są chwilę gdy chciałabym gdzieś pójść, czy coś załatwić, a ją żeby tatuś odciągniętym mlekiem nakarmił
Dzięki dziewczyny! :-)
Mały śpi, odsypia bidulek. Ja aż godzinę się zdrzemnelam.
Michałowa gratki! załapać sie na miejsce to jest coś!
Rozpakowane:
Kararinah 19.04.2016 Aleksander 4.150g 55 cm, SN Kliniczna
Sylwa 01.05.0216 Nikodem 3560g 56 cm, SN Wojewódzki
Aga_Kr 04.05.2016 Agata 3600g 53 cm, Zaspa
Mała mi 04.05.2016 córeczka 3280g 53 cm, CC Kliniczna
Mięta. 09.05.2016 córeczka, 3620g 53 cm, SN Kliniczna
Chmurka 17.05.2016 Szymon, 3460g, 57 cm, SN Zaspa
Pietrucha 18.05.2016 synek, 3980g 59 cm, SN Zaspa
Paulina_kn 19.05.2016 Kubuś, 3150g, 51 cm SN, Zaspa
Weronikaz 20.05.2016 Michał, 3150g 54 cm, SN Redłowo
Queen 20.05.2016 Tomasz, 2940g 55 cm, Wojewódzki
Karoluś 26.05.2016 Zuzia, 3250g i 54 cm, CC, Redłowo
Dysia 26.05.2016 Zuzia, 3530g, 56 cm, SN, Kliniczna
Ajot 26.05.2016, Kaja, 3430 g, i 53 cm, SN, Zaspa
Aga M. 28.05.2016, Julia, 3450g, 56 cm, SN, Redłowo

Zapatrzona 02.06.2016 Piotruś, 3860g 58 cm, SN, Wejherowo
AMO 03.06.2016 Renatka, 3900g, 61 cm, SN, Wojewódzki
KasiaQ 6.06.06.2016, Staś,3500g i 53 cm, SN, Redłowo
Groszkowa11 11.06.2016 Franek, 3460g, 51cm, CC, Zaspa
bosa1 16.06.2016 Martynka, 2750g, 52cm, CC, Zaspa
Michalowa 20.06.2016 Piotruś, 3380g, 54cm, SN, Redłowo

Nadal w Dwupaku !!! :)

Adelajla 20.06.2016 Filipek, Zaspa
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Jusia 26.06.2016 Jakub, Zaspa
Sierpniowa 28.06.2016 synek, Kliniczna
Buba 30.06.2016 Wojewódzki
Michalowa gratuluję! Fajnie, że masz już to za sobą i możesz tulić swoje szczęście :) Niech się zdrowo chowa, a Ty szybko wracaj do pełni sił :)
Michalowa, brawo!! Moje gratulacje. Widzisz, ciąża ciąży nierówna a i porody różne bywają... Odpoczywaj. Masz poniedziałkowe dziecko, brawo! Będzie z niego pracus ;-)
Michalowa gratulacje'!!! Niech synek rośnie zdrowo. Duzo zdrowka Was

Szymek dzis niespokojny. Chyba ta pogoda. Starszak senny a mi głowę rozsadza

Chrzciny powiedzmy załatwione. 21 sierpień :-D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry