Widok

Mamusie marcowe 2014 (2)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-t480030,1,16.html

Mamusie marcowe 2014r:

1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
3. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
4. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
5. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
6. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
7. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
8. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
9. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
10. termin:? malgocha
11. termin:? Kejt
12. termin:? kiave
13. termin:? Magdula
14. termin:? AgaMalaCzarna
15. termin:? Martyna.89
16. termin:? Patunga
17. termin:? Morelka
18. termin:? Luciolla (Pruszcz Gdański)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez nosze kartę ciąży zawsze, w torebce ma swoje miejsce i nie zaszkodzi ja mieć przy sobie z tego co wiem to powinnysmy ja nosic, bo rozne sytuacje się zdarzają :) nie mowię nawet o jakichś negatywnych.
To ja Wam napiszę po co nosić nawet książeczkę :D .Stałam raz w aptece gemini w kolejce no byłam może z 10ta jedna dziewczyna weszła do apteki pokazał książeczkę ciążową i została obsłużona bez kolejki a stała by może z 15sta :)

Ja dziś była wypić sobie smaczny napój glukozę miałam 75 Pani sama nam doradziła, żeby mąż poszedł po cytrynkę jakoś łyknęłam,ale do tej pory czuje się słabo 4 razy miałam wkuwaną igiełkę,bo taki był problem z pobraniem mi krwi a trochę było do pobrania. Od powrotu leże czuję się taka bez sił mam nadzieję, że to normalne.
Ale cisza ;)
Mam pytanie odnosnie wielkosci i wagi dziecka. Od jakiego tygodnia lekarz sprawdza takie dane? Mi jedynie lekarz na polowkowym powiedzial ile wazy dzidzia a moja gin nigdy jeszcze nie sprawdzala.

Dobrze ze spytalam o ta karte ciazy- teraz jest podstawowym elementem w mojej torebce :)

A jak tam wasze nastroje? Ja nie wiem czy to przez ta pogode czy hormony ale lapie dola za dolem- zawsze znajde jakis powod- a to wyglad a to waga a to ze ciagle jestem glodna az mnie to meczy. Jakas paranoja po prostu- wczesniej panikowalam ze nie tyje a teraz boje sie ze jak pojde na zwolnienie to za duzo mi przybedzie.

Myslalyscie moze o kolejnym spotkaniu? Moze przyszly tydzien?
hej Evelcia :)
co do wagi dziecka to ja nie bardzo się orientuje bo nie mam usg na wizytach u gin tylko robię je oddzielnie, ale pewnie teraz lekarz na każdym usg powinien już kontrolować wagę bo wielkość to nie bardzo się da teraz kiedy dziecko jest takie zwinięte.

A z nastrojem to u mnie rożnie....najczęściej po prostu nic mi się nie chce, też jestem cały czas głodna i jem ale właśnie za dużo nie tyje, każdy mi mówi że jak na ten tydzień to mam mały brzuch...tylko mnie denerwują ;) i spałabym pół dnia, a mówili że senność to na początku ciąży ehh ale to mogę zrzucić na pogodę.

Ja chętnie się w przyszłym tygodniu spotkam :)
U mnie wage lekarz sprawdza od kilku wizyt. W 19 tygodniu mialy po 250 a dzis, trzy tygodnie poźniej dziewczynka ma 350 g a chlopiec 411g. Lekarz mierzy obwod glowki i kośc udowa i na tej podstawie jakos wage wylicza :)
ja tez mam dola ze za dużo jem tylko u mnie to akurat widać :( boje się ze ciężko będzie mi później te kg zrzucić..na obiad jem więcej od mojego meza no i do tego dużo dużo słodkiego:(no ale nie mogę się powstrzymać..może macie jakies rady żeby tyle nie jesc?;)
co do spotkania jestem za..kiedy wam pasuje?no i propozycje miejsca?:)
ja chetnie ale od 16 stej w przyszłym tygodniu. na apetyt jem duzo owoców kroje sobie marchewki i jablka w paski i podjadam.
Ja też bym cały czas jadła w pierwszej ciąży nie miałam tak a teraz mam głoda na maksa jadłabym w kółko nawet nie chcę wiedzieć ile będę ważyć na koniec ciąży :-) ale to siła wyższa i nie umiem sobie odmawiać :-)
Ja też jestem chętna na spotkanko, tylko w przyszłym tygodniu po 16 pasuje mi tylko wtorek, czwartek albo weekend, bo zaczęłam szkołę rodzenia i spotkania mamy na 17..
Moze tym razem jakies miejsce przystosowane dla dzieciaczkow gdybyśmy musiały zabrac je ze sobą.
to proponujcie, ja sie dostosuje i do godz i do miejsca.

Marta a jak tam u Ciebie? doszlas juz do siebie po tym badaniu glukozy? dlugo Cie trzymalo zle samopoczucie?
Jest taka pogoda, że dziś z mojego osiedla na autobus czekałam 40 minut lekko śnieg spadł a już autobusy mają problem a nie wspomnę jak przez te czekanie z córcią zmokłyśmy :).

Asia dopiero w niedzielę rano wstałam pełna siły. W sobotę jak wróciliśmy do domu, bo w szpitalu jeszcze czułam się jakoś w miarę ręce mi opadały były takie wiotkie. Dziś odebrałam wyniki wszytko jest ok i w normie, bo przy okazji robiłam tsh, badanie na kiłę i lekarz dał mi na grupę krwi miałam już kiedyś robione, ale za żadne skarby nie mogłam znaleźć tego papierka:)
jeżeli chodzi o spotkanie po godz 16 to mogę tylko w piątek. jeżeli do 15 to w grę wchodzi jeszcze poniedziałek. oj coś ciężko się spotkać :D

pogoda faktycznie masakryczna. cieszę się ze już tylko do końca tygodnia pracuje bo do pracy chodzę na piechotę ok 30 min i już ledwo daje radę :/
chociaż później gorzej z ruchem więc trzeba będzie na wagę uważać :D
hejka,
czesc z Was martwi sie ze za duzo przytyje w ciazy, ja sie martwilam zbyt malym brzuchem i przyrostem wagi, ale bylam dzis u ginekologa i pocieszyl mnie ze moj brzuch jest jak najbardziej w porzadku, ze dziecko ma wystarczajaco duzo miejsca by sie rozwijac i ja pewnie mam juz taka przemiane materi ze nie przytyje zbyt duzo :) fajnie bo juz sie zaczynalam martwic i wkurzac jak kazdy zwracal mi uwage ze taki maly mam ten brzuch. Wyniki dobre mimo ze troche slabsze po tym moim tygodniowym przeziebieniu, no i czeka mnie glukoza w przyszlym tygodniu fee.
Napiszcie mi prosze czy te 2 godz to trzeba czekac w przychodni/szpitalu czy moge sobie pojsc na ten czas do domu?
ja mam jutro blech, ogromne to pudło z glukozą, z tego, co wiem, raczej trzeba siedziec na miejscu, wiec kupie jakas gazete.
Asia a jaka masz dawkę tej glukozy?. Ja mogłam jechać śmiało do domu tylko żeby się za dużo nie namęczyć i w domu spokojnie bez wariacji. Ja jednak siedziałam w szpitalu, bo pewnie jak bym do domu przyjechała to na pewno bym spokojnie nie leżała, bo mała wiecznie by coś od mamy chciała:D tylko Pani mówiła żeby na zakupy czy spacerki nie iść.
Słodkośc glukozy ok.jadałam slodsze rzeczy ale trzeba ja szybko pić bo robi się z tego budyn a takie coś ciężko było wypić.cytryna pomogła:-)
Jak robisz badanie gluzkozy, nie możesz, tzn. nie powinnaś, bo wynik może być zafałszowany: chodzić, jeść, pić, stresować się. Najlepiej po badaniu usiąść i czekać, a na samo badanie przyjść jak tylko się ogarniesz w domu, żeby nie spalić za dużo cukru już z rana. Chodzenie czy cokolwiek spali ci cukier a z kolei jedzenie, picie i stres go podwyższy.. Powodzenia!
A co z tym spotkaniem?? Skoro większość z nas ma teraz te szkoły to pasuje wam do południa??
Mikkka ale wodę śmiało można popijać po wypiciu glukozy.
Co do spotkania ustalmy np wtorek godzina 15sta? pasowało by? tylko trzeba by miejsce zaproponować.
MartaR nie wiem jak jest z tą wodą, nie będę się sprzeczać, mi pani laborantka powiedziała, że w malutkich ilościach i nie za często..hmm

a co do wtorku 3.12. godz. 15:00 mi pasuje, ale szukamy miejsca na morenie czy np. we wrzeszczu ??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry