Widok

Mamusie marcowe (8)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ph kalu powinmo byc pomozej 6, cukty redukujace ponizej 0.25 i krew utajona ujemna. Moja mala miala cukry redukujace 0.50 ph raz 6.2 ale po kilku dniach juz 5.2 krew utajona ujemna.
Po dwóch tygodniach bebilonu pepti mamy zrobic ponownie badania czy wymiki się poprawily czy nie. Chyba jest lepiej bo jest spokojnieksza nie płacze juz tak dużo.
jesli któraś z Was uzywa to mam bebilon pepti - wziete 6 miarek i bebilon comfort pol puszki jesli ktoras uzywa oddam za paczke husteczek z netto albo bella happy z miodem.

mam tez dellicol, espumisan , u nas to jednak nie kolki, wiec moze komus sie przyda.
Aga a co byś chciała za delicol i espumisan? bo ja tego używamy :)
My od wyjścia ze szpitala profilaktycznie podajemy żelazlo mimo iż wyniki miala i ma w normie (choc na dolnej granicy) i mamy podawac profilaktycznie przez pierwszy rok ze względu na wczesniactwo. Polecam żelazo actiferol w gemini jest actiferol start od razu z wit C i kwasem foliowym ktore zwiekszaja jego przyswajalnosc. U nas mała pod wieczor troche marudzi około 2 godzin, pruta i sie spina. Ale za to w nocy rewelacja (tfu tfu żeby nie zapeszyć)- je co min. 4 godziny, a nie raz nawet 6-7 (już jej nie wybudzam) i jak zje to praktycznie od razu odlatuje. Oby tak zostało jak najdłużej. Aga przynajmniej nie masz wyrzutów sumienia że nie karmisz piersią skoro mała ma nietolerancje laktozy. Pozdrowienia!:)
Witajcie,
Nie ma czasu siąść do kompa.Dzieci absorbujące..zgadzam się. Na pierwszej wizycie u pediatry zaleciła mi stosowanie mleka enfamil+delicol lub zmianę mleka na enfamil 0-lac-bez żadnych badań. Mąż kupil ten 0-lac kilka dni był spokój. Wczoraj 0lac się skończył i wróciliśmy do enfamil zwykłego 1 i od wczoraj wieczór płacz, płacz i płacz... czy to wina mleka ? nie wiem.. :(

Na wieczór poszło w ruch windi, ale bez większego sukcesu oraz czopek virbucol, nocka jakoś minęła w sumie dość spokojnie, ale dzisaj po 11 na nowo koncert 30 min wycia i 10 min spokoju i tak przez kilka godzin, teraz usnęła u męża na kolanach.Niezły dzień świąteczny,miały być odwiedziny, ale w takiej sytuacji
nigdzie wyjść nie można, ani zaprosić bo przecież jak dostanie poza domem takiego ataku, to ludzie powiedzą, że dziecko ze skóry obdzierają.

Teraz rozumiem, jak słyszałam opinie, że bycie rodzicem to niezłe wyzwanie- a to dopiero początek. Sama nie wiem czy ten płacz to kolki czy nie.Dawaliśmy też 2 tyg temu małej herbatkę hippa z kopru
i espumisan do mleka po 5 kropli, ale jakoś znaczącego efektu czy tez poprawy nie zauważyłam. Nie wiem czy probować ten delicol czy sab simplex...Poza tym zaczęła trochę ulewać, bo jakoś trudno jej z odbiciem.Wcześniej częściej odbijała, albo ja już nie wiem może ją źle trzymam do tego odbicia???? Ostatnio raz zwymiotowała. Brzuszek ma czasem taki duży i wzdęty, że strach patrzeć..masaż brzuszka czy ciepła pieluszka nie pomaga. Suszarka czasem trochę uspokoi, ale raczej na chwilę.

Te mamy co karmią mlekiem modyfikowanym-trafiłyście na dobre mleko, pasuje dzieciom? Bo ja nie wiem czy iść do lekarza znowu żeby może zmienić je i zrobić badania na nietolerancję laktozy?
W szpitalu dostawała enfamil i przy tym zostaliśmy, ale nie wiemy czy te wzdęcia przypadkiem od tego nie są..

Te różne mleka, kropelki to jedna wielka niewiadoma.Męczy mnie takie testowanie na własnym dziecku różnych preparatów.A tym bardziej, że efektów nie widzę.

Czy Wasze maluchy śpią w łóżeczku czy z Wami ?? ja póki co śpię z małą bo tak mi łatwiej jej doglądać i nie muszę z łóżka wstawać.

Czy odczuwacie radość z macierzyństwa? bo ja póki co nie umiem się określić.

Co do kąpieli to ja używam większego wacika kosmetycznego dla niemowląt i nim obmywam ciałko malutkiej. Najgorzej myć te zakamarki w zgięciach, ale powoli jakoś idzie.

Święta, święta i po świętach... a za 9 dni majówka ale ten czas leci.
Pozdrawiam Was i życzę dużo siły nam wszystkim
Kiave- ja daję wody małej pomiędzy mlekiem, wypija różnie raz 30ml, raz 70ml, ważne, żeby piła.Położna mówiła mi, że wodę wysika i nawet jak dostanie jej za dużo.Jak są cieplejsze dni to wtedy maluch też się poci więc trzeba płyny uzupełniać, żeby się nie odwodniła.
Co do teściowej-ona zawsze musi mieć rację, już było małe pierwsze spięcie odnośnie karmienia-co ile powinniśmy małą karmić.Nie ważne, że na opakowaniu jest napisane, że co około 4h trzeba a tesciowa gada, że trzeba na żądanie.Masakra.Mąż swoje, a teściowa swoje. Najlepsze jest gadanie, że my nie mamy doświadczenia a ona to ma taaaaakie wielkie. Pomijam fakt, że czasy się zmieniają i podjeścia są różne, ale ona tego nie rozumie...Wkurza mnie też jej zachowanie, jak karmiła małą, to trzesie nią na lewo i prawo a nam położna mówiła, że dziecko ma jeść w spokoju...i weź tu teraz zostaw dziecko pod jej opieką.....wrr

AgaM- co to za czopki glicerynowe z paracetamolem -to 2 w 1 jest ?
Jakie badania mała miała na stwierdzenie nietolerancji laktozy i ile na wyniki czekałaś? Czy badania rozbiłaś prywatnie czy na nfz od pediatry?
Aga bebilon refudnowany-to co receptę trzeba brać od lekarza? Enfamil to najdroższe mleko, ale marketing mają niezły, na wielu warsztatach dla mam przyszłych i rodziców mają wykłady i często zachwalają je i dużo ludzi kupuje.Ja wybrałam enfamil tylko dlatego, że mała go jadła w szpitalu i żeby nie zmieniać, ale kto wie może będzie trzeba zmienić..bo te płacze są nie do zniesienia
i kto wie czy to nie jest nietolerancja laktozy właśnie a nie kolki-tak jak u Ciebie AgaM.

AsiulaB-szybkiego powrotu do zdrowia-mam nadzieję, że szybko wydobrzejecie.

Evelcia -trzymaj się dzielnie-jak trzeba to popłacz sobie.Mi to pomogło już kilka razy.Niestety faceci pewnych rzeczy nie zrozumieją i czasem nie warto w ogóle rozmowy zaczynać.A jak męża w domu nie ma to parę łez wylać w poduchę i się człowiek oczyszcza.My młode mamy nie mamy lekko, ale też nie nakręcajmy się, że jest źle.Mam nadzieję, że z czasem nabierzemy wprawy, że będzie lzej i przyjemniej i radość z macierzyństwa się pojawi...u tych u których jej jeszcze nie ma.
Kasieńkas -ja dzis kupiłam enfamil bez laktozy bo u nas niestety ale też jest płacz spinanie się zobaczymy po tym mleku, bo teraz podawałam mu bebiko na kolki i zaparcia i nic nie dało.Tylko mam mały problem bo mleka w piersi ogrom i dostawiam małego żeby mi lekko ściągnął i dlatego tez podaje delicol. Ale tylko do 30 kwietnia mam wizytę u ginekologa jak zobaczę poprawę przy tym mleku to biorę receptę na wysuszenie pokarmu ja się męczyć i małego nie będę.
Asia życzę zdrówka dla małej.
Aha Kasieńkas a jak stosujesz te windi? bo przed zastosowaniem tych rureczek porządnie dziecku brzuch wymasuj i najlepiej w momencie wkładania połóż dziecko na brzuszek żeby miał nóżki pod nim. A masować brzuszek wiesz jak? palce najlepiej oliwka sobie posmaruj i w kierunku zegarka masuj wokół pępka jeden centymetr w górę, a potem dobrze na brzuszek położyć i w odwrotnym kierunku na tej samej wysokości. Bez masowania te rureczki rezultatu nie dają.
emfail moze powodowac zaparcia dlatego go rozcienczamy

na 60 ml jedna miarka, na 12 2,5-3. wczoraj mielismy akcje bo byl korek kupny, w kąpieli udalo sie go pokonac, w ruch znow poszedl koper hippa i dzis 2 ray miekka kupka:) jaka radosc, a dziecku lzej.

na recepte jest bebilon pepti oraz humana sl i jeszcze jaki isamil?

recepte najpeirw dostajesz 100|%, a koljne 70% znizki. emfamil jest za 39 w tesco, a w gemini za 28. pasuje, wiec nie zmieniam. puszka nam na 4-5 di wystarcza, ale jak mam ciagle slyszec wycie i wyginanie sie to te 2 stowy miesiecznie nie sa tego warte. wole zeby Majka spala i my tez.

te badania zlecil ediatra- mocz na posiew czekalam 3 dni był ujemny- dziecko tez z tego powodu moze krzyczec- zapalenie drog moczowych.

a kał na krew ujemna i na posiew - dalismy o 7.30 po 15 byl wnyik- na morenie maja wlasne laboratorium.

te czopki polecila lekarka na startowej- bylismy bo darla sie 18-23 w zeszła niedziele i juz nam zabraklo pomyslow, po polowie czopka( ja zawsze daje mniejsze dawki niz napisne- tak jakos mam) http://www.farmina.pl/items.php?cat=11&id=8 takie. o 10 min zasneła.

masaz antykolkowy - http://www.mjakmama24.pl/artykul/galeria/antykolkowy-masaz-niemowlaka-jak-zlagodzic-objawy-kolki-u-niemowlecia,2870/537/4981/ sprawdzony, polecam.

ile Wasze dzeieciaki na mm jedza w ml? nasza ok 700 i to wedlug norm ok.
Ahh te kolki. Ja sie teraz tez zastanawiam czy te kolki to nie od mojego mleka. Wysypki jest coraz wiecej. Jest opcja ze to po emolientach wysypalo tak mocno (bo naprawde nie wiem co w diecie mojej mogloby Justynce zaszkodzic). Jezeli jutro sie nie poprawi to w srode do pediatry i zobaczymy co powie. Mam nadzieje ze zaleci badania jakies.
Dzisiaj caly dzien mielismy kiepski. Malo spala, niespokojna, jadla mi co 1-1,5h. Miala tylko jedna przerwe 3h. Podejrzewam ze moze ta wysypka ja draznila.
Widze ze nie tylko problemy sa przy mleku naturalnym. Az sie boje przechodzic na mm (jak bede musiala) skoro na kazda firme dziecko inaczej reaguje.

Kasienkas nie daj sie tesciowej ;-) Ty jestes rodzicem i zawsze masz ostatnie zdanie! Dobrze ze mi sie moje mamy nie wtracaja. Podobno tesciowa to mnie zachwala w rodzinie, ale tu akurat musi byc jakies drugie dno hehe.

Ahh ci mezowie. Nie spodziewalam sie ze bedzie tak ciezko. Oboje jestesmy nerwowi wiec wybuchy zlosci teraz to standard. Nie wiem po jakim stazu trzeba byloby byc (my juz prawie 7 lat razem) zeby szybko i lagodnie odnalezc sie w tak nowej roli i sytuacji.
BWN moim maluchom też zaleca lekarz aktiferol. W jakiej on jest formie? To jest płyn? Jak go podajesz? Nie kupilam jeszcze ale sobie tak mysle, nie karmie z butelki tylko piersia i nie wiem jak to sie podaje.
Po tym żelazie nie ma problemów z brzuszkiem/kupą?
Evelcia mi tylko ta kalia pomagała co Ci pisałam żadne specyfiki nie pomagały.
hej

MartaR-a sama chcesz dziecku podawać ten enfamil 0lac czy po uzg z lekarzem? U nas tez płacz i spinanie od niedzieli wieczorem, lekkie bąki idą i brzuszek wzdęty.Wieczór wczoraj jakoś się uspokoił,nocka cała przespana nawet całkiem ładnie ale teraz znowu coś ją męczy. Umówiłam do pediatry małą na czwartek-zobaczymy co poradzi.

Windi stosuje z lekkim masażem brzuszka, mała lezy na pleckach, lekko podkurczone nogi.Jakąś to ulgę zawsze przynosi, raz większą raz mniejszą.

Aga- u nas też radość z kupki jest :)). Enfamil i zaparcia? o mamma mia...o tym nie wiedziałam.No u nas 3 razy zrobiła takie kupki jak kamienie, twarde i zbite, nie wiem jak ona to wydaliła, ból ogromny musiał być.Może to przez mleko...

Aga a sama te proporcje ustalasz, czy lekarz coś zalecił? Nasza je na dobę od 600 do 750ml, do tego dopajanie tylko wodą z jakieś 300ml dziennie czasem więcej, ale geralnie między mlekiem często dopajam.W nocy gorzej z dopajaniem.

Nasz pediatra to była babka w zastępstwie, nic nie zleciła do badań, w czwartek idziemy do naszej, zobaczymy co powie, teraz jak nie zaproponuje badań, to sama poproszę o nie.

Z tego co słyszałam, to dziewczynki często płaczą, ale właśnie nie z powodu kolek -tylko mogą mieć zapalenie dróg moczowych.I jak boli to dziecko się pręży i spina i płacze z bólu.

Evelcia-teściowej się nie wybiera... ale grunt to wpuszczać 1 uchem 2 wypuszczać... trzeba się tego nauczyć.. raz idzie lepiej raz gorzej.

Może jak mała się uspokoi to pojadę z nią na spacer i odebrać PESEL, bo już jest..

Mamusie po cesarkach:
- jeździcie już samochodami? Ja w piątek pierwszy raz jechałam, ale sama. Cudownie było wsiąść do auta.
- ćwiczycie już ?
- po jakim czasie wsiadłyście do auta z dziećmi? jak Wam idzie?

Jak Wasze kontrole po porodach/połogu? Wszystko ok? Ja idę 7.05.

Jak Wam idzie zapinanie fotelika pasami? dla mnie to mordęga muszę dzisiaj poćwiczyć, bo jutro na usg bioderek same jedziemy autem pierwszy raz i trochę się boję tej jazdy.
kasienkas nasza Julcia jak była malutka miała wlansie zakazenie układu moczowego:/ chodziliśmy do lekarza i nic nie iszepisywala zadnych badan i dopiero w 4 mcu w końcu pojechaliśmy do szpitala bo strasznie plakala i tam wykryli..szkoda ze nie miałam was wcześnie dziewczyny od razu badania bym porobila a tak mloda mama nie miałam pojęcia o takich rzeczach;)robiłam tez badania na laktozę i nic nie wyszlo ze wcześnie lekarka nie dala skierowania na badania to się teraz dziwie..widać niezbyt doswiadczona...także kasienkas popros o te badania i na laktozę i na zakazenie..
ja do auta wsiadłam 4 dni po porodzie ale naturlnym:) kasienkas a jaki masz fotelik ze tak ciężko idzie ci zapinanie? i tak po mleku dzidzia może mieć takie kupki..zmien koniecznie mleko.. to ze jest drogi nie znaczy ze twojemu dziecku jest odpowiedni..u nas to samo było z NAN zmieniliśmy na Bebilon i wszystko wrocilo do normy..sprawdz najpierw czy ma to nietolerancje laktozy czy nie..jeśli nie spróbuj z Bebilonem, daj znac jak bioderka..
Witam Wesołego po Swietach!nasz maluszek w gościnie był grzeczniutki przespał większość czasu :-) Byliśmy na usg bioderek na Białej wszystko super lekarz sympatyczny straszny gaduła :-) a synek również przespał całą wizytę śmiesznie wyglądał jak mu usg robił a on rozłożone ręce w górę i chrapał :-)a tak u nas w miare spokojnie synek je cyca robi kupki i chrapie więcej aktywny jest i już robi się kontaktowy pierwsze uśmieszki są cudowne :-) nerwowy jest po 18:00 jakby czekał na kąpiel i tylko kąpiel i cycek go uspokoi :-) Wczoraj mielismy gości niezapowiedzianych o 18:40 młody o 19:30 tak już zaczął krzyczeć ze zmęczenia że goście uciekli Młody zaczyna działać wg rytuałów i robi się nerwowy jak coś nie jest o czasie :-) Tak miałam ze starszym poukładane super dziecko spokojne i można coś zaplanować mam nadzieję że z młodszym też tak fajnie się poukłada bo jeszcze nocka w rozsypce ;-) pozdrawoamy
Fendika mi o tych drogach moczowych znajoma właśnie powiedziała, wszyscy gadają o kolkach a przyczyny mogą być inne... tylk niewielu lekarzy zleca takie badania we wczesnym stadium, często to już jest choroba rozwinieta i potem do szpitala wysyłają, bo dziekco musi antybioyk dostawać... oby nie to....

Wczoraj gehennę z mężem przeszliśmy od 17.30 wycie wniebogłosy... do 00.40 prawie bez przerwy jakby małą zażynali. Koszmar.Około 1 w nocy stwierdziłam, że nie daję rady i pojechalimy na pogotowie do Wojewódzkiego, pediatrają zbadała, trochę gazów wypuścili, pomasoali brzuszek, zrobili usg jamy brzusznej i stwierdziła lekarz, że to kolki - ZNOWU KOLKI... i zapisała zalecenia do stosowania:
-zmiana mleka stopniowo z enfamil na enfamil 0lac, wprowadzając pierwsze porcje nowego mleka w porach pod wieczór, żeby dziecko na wieczór kiedy atak kolki jest najwięszy się uspokajało,
- krople bobotic 3x dziennie po 8 kropelek,
- delicol z mlekiem enfamil
- dicoflor 1x 5kropli
- debrotex 3x2ml na dobę
-zaleciła też zrobienie badanie kału poprzez lekarza z przychodni- jutro na 8 jadę małą do pediatry z przychodni i skierowanie wezmę

wróciliśmy przed 3 z pogotowia, maż się położył spać bo rano do pracy, bidula wstawał rano nieprzytomny, ja to samo, w ogóle nie wiem czy spałam w nocy, tak zestresowana byłam...to wycie,dosłownie tak to można nazwać jej wycie, mnie wczoraj tak rozwaliło, męża też - co to dalej będzie... nie wiem, serce mi pęka...

strach gdzieś wychodzić, bo jak się rzedrze to jak ją uspokoić, skoro nic na nią nie działa, a dzisiaj jadę z nią na bioderka... masakra :((((((

fotelik mam maxi cosi city, zapinany pasami - pierwsza wspólna przejażdżka dzisiaj, moż potem zdam relację... jak na wieczór ie będzie znowu wycia..
o matko az tyle leków? ja bym nie podawala wszystkiego naraz...

najbezpieczniejszzy jest dicoflor- naturalna dlora jelit i espumisan bo sie nie wchałania.
my mamy baze, bo stwierdzilismy ze za kilka stowek nie chce nam sie silowac z pasami i drzec czy wystarczajaco ja zapielismy. na innych rzeczach mniej wydalismy, ale wozek i fotelik musza byc na maxa bezpieczne i wygodne.
Aga my tez nie podamy wszytskiego, masakra jakaś, ale ona stwierdziła, że lepiej więcej podać-bo może coś zadziała... rewelacja. Zamówiłam delicol jutro odbieram i zobaczymy jak będzie z enfamilem działać w parze no i może bobotic. Zaciskałam zęby wczoraj przez prawie 5h w 6h pękłam... ehh...
no to rzeczywiście ejzeli malutka tak długo i mocno plakala to sa kolki..nasza Julcia nie plakala regularnie o tej samej porze i przez tyle godz..często plakala ale krotko od rana do wieczora niespokojna była ale to nie był taki placz jak opsujesz kasienkas..ale i tak zrob jeszcze badanie moczu..wszystko wyklucz..ja tez mam maxi cosi city i zapinanie calkiem dobrze idzie..tylko najgorsze jest jak mam podjechać w kilka miejsc i za każdym razem odpinać i zapinac ale spokojnie taki fotelik długo się nie używa;)
jak o tych saych porach i dluzej niz 3 h to kolki. u nas mimo rozciencania nadal akcje, czyli zaparcia, kupilismy juz czopki glicerynowe bo nie bede co 12 h dawac paracetamolowych...

zostal nam jeszcze nan po expert.... u nas darla sie o 3 do 7, potem tez peklam i poszlam na spacer. dzis razem 5 h n dworzu, to jedyne co pozwala zrobic 3 h przerwe miedzy jedzeniem.
po czopku pada od razu i spi a jak sie budzi to kupa.. ja juz bym chciala gotowac przynajmniej bm miala wplyw na to, co je..., ale to jeszcze z 2 miechy...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry