Widok

Mamusie październikowo-listopadowe 2012 *2

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Nowy wątek poszerzony o mamusie listopadowe :))

I nasza lista:

1.10 -malutka22
5.10- jolga
5.10.- diverta
6.10- madzia.77
13.10 narzeczona81
13.10 Mutti
16.10 aga-m
20.10 emaderka
22.10 lolita2912
25.10 jabuszko66
28.10 Ivvvka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=378739&c=1&k=160

nowy wątek:) ale zapomniałam dodać 2012 :P doda się następnym razem
Zazdroszczę tego tego tygodnia;) Chciałabym juz zobaczyć ciążowy brzuszek a tu prawie nic nie widać:(
Mam propozycję..może założymy nowy wątek bo ten się długaśny zrobił co?
ja na siebie uważam, chociaż przy 2 latku jest to czasem trudne bo często jestem zmuszona np podnieść go z ziemi, bo lubi się kłaść jak coś mu nie pasuje i wtedy z kucek podnieść 15kg nie jest lekko ...

Jestem dzisiaj tak ospała, że szok. Od wczoraj bolą mnie plecy, w nocy prawie nie spałam bo nie mogłam się ułożyć a jak zasnęłam to młody wstał ... o 6 rano. Nie zna litości:)

kończę już 20 tydzień więc połowę mam już za sobą :) jupi jeeee :)
Alias jeśli chodzi o schody to dużo różnych opinii słyszałam.
Najczęściej jednak, że powinno się unikać wchodzenia po nich ( pewnie nie bez powodu kobiety jak chcą urodzić to ciągle po nich chodzą:P)
ale schodzenie ... dla własnego, spokojnego sumienia lepiej chodź po jednym stopniu :)
Mi też wszyscy mówią że trzeba czekać do 8-9 miesiaca bo wczesniej się zapeszy...ale byłam osatnio w sobotę w lumpku i mimo że dopiero kończę 3 m-c kupiłam śliczne body za 2 zł:D nie mogłam sie powstrzymać:) Z kolei mój mąż najlepiej co miesiąc kupowałby pampersy wanienku, wózek, żeby potem nam to się na głowę wszystko nie zwaliło. Dlatego mamy zamiar od 6 miesiąca kupować sukcesywnie wszystkie potrzebne rzeczy..a bodziaki, które kupiłam co jakiś czas wyciągam i się cieszę jak dziecko:)
A mam pytanie..macie w swoim otoczeniu takie osoby, które najlepiej posadziłyby was w złotej klatce i zabroniły ruszać? Ja spotykam co raz więcej takich osób... co prawda nie jestem bezmyślna i nie dźwigam ciężkich rzeczy czy też nie uprawiam ekstremalnych sportów...ale też nie cackam się ze sobą jak ze zgnitym jajem. Dzisiaj na przykład schodziłam ze schodów po trzy na raz i zostałam zakrzyczana że zaraz mi się urwie macica(!!???) Szok... trochę mam wyrzuty sumiania, bo moze faktycznie zbyt niefrasobliwie do tego podchodzę? Co o tym myslicie?
z tym kupowaniem to taki zabobony, już nawet moja babcia mówi, że to naciągane ale coś musiały babki kiedyś robić. Jednej zmarło dziecko, a miała już wyprawkę więc uznały, że to przynosi peca :P

ja w takie rzeczy nie wierzę, Monia kupowanie na raty rzeczywiście mniej szarpie portfel :) można też na spokojnie powybierać :)
Hej:) Ja dzisiaj dokończyłam już sprawę żłobkową także maleństwo zapisane jest do trzech żłobków i teraz trzeba co miesiąc pilnować i potwierdzać co by z listy nie wylecieć...

Jeśli chodzi o zakupy takie maluszkowe to mnie już też bardzo korci... bardzo lubię oglądać wystawy sklepowe często wchodzę do środka i patrzę jak zaczarowana i w sumie doszliśmy z mężem do wniosku że można się już powoli za to zabierać raz nie lubię kupować wszystkiego na ostatnią chwilę a dwa rozłożymy sobie to na miesiące wtedy trochę mniej odczujemy w kasie.
ja przed narodzinami synka miałam już wszystko. Łóżeczko, wózek, ciuszki, kosmetyki. Nie wyobrażam sobie kupować tego wszystkiego po porodzie. Nie istnieje coś takiego jak zapeszenie :) ja kupowałam po 30 tygodniu, jak wiedziałam, że jest wszystko ok:)
Dzien dobry dziewczyny:)Dzis kolejny dzien z piekna pogoda:)Miejmy nadzieje ze bedzie cieplej, niz wczoraj.
Czy mowiac o badaniach genetycznych macie na mysli testa Pappa?Przy ostatniej wizycie u ginekologa zostalam poinformowana, gdzie mozna je zrobic i powiem Wam ze moze sama to nie zdecydowalabym sie na nie ale małż podjal decyzje za nas oboje i po godzinie juz wyladowalismy w Inviccie.Na wynik czekalam 7 dni i wszystko jest w jak najlepszym porzadku.Powiem Wam ze jestem jakas spokojniejsza...
Moniaa 84 tez mam problemy ze snem w nocy.Tak samo jak Ty budze sie na okolo 1, dwie godziny w nocy i nie moge usnac.A rano o 6 juz wstaje bo nie moge wytrzymac w lozku. Za to o 20ej ledwo chodze z przemeczenia.
Ammoruccia upatrzylam sobie i wozek, i lozeczko i najchetniej juz zakupilabym je ale wszyscy na okolo strasza ze nie mozna zapeszac przed porodem i wogole gdyby sie okazalo przy rozwiazaniu ze cos jest nie tak to cos tam... co o tym myslicie??
Do dziewczyn z pierwsza ciaza- czy tez zapisalyscie sie juz do szkoly rodzenia?By uniknac sleczenia na kursie w gorace dni w wakacje,zapisalam sie na intensywny kurs w maju, trwa 3tygodnie i zaczynam 10go:)Mam nadzieje ze one wogole w czyms pomagaja..
Zycze Wam duzo sloneczka dzis:)
Dobry wieczór! Amoruccia, ja niestety 9 maja rano w pracy będę :/ Ale co się odwlecze... pewnie to nie ostatnia Twoja wizyta na Dąbrówce, a ja już niedługo mam wakacje:)
A tak odpowiadając na pytanie dotyczące badań genetycznych. To jest bardzo indywidualna sprawa. Nikt nie może Ci ani stanowczo odradzić, ani nie powie że powinnaś je robić. Ja kończę w tym roku 30 lat i też się nad nimi zastanawiałam. Ale zapytałam siebie: co jeśli wykażą że jest duże prawdopodobieństwo wady wrodzonej? Co jesli dziecko jest chore? Czy usunęłabym? A jesli zdecydowałabym się je zostawić to czy chciałabym wiedzieć wcześniej aby przygotować się na ten moment? Czy na to się można przygotować? Czy nie lepiej w spokoju przeżyć ciąży, a martwić się potem? No i... nie zdecydowałam się!
Cześć Babeczki:)
jak się zimno zrobiło, brrr:(
U mnie majówka w sumie w pracy, a dodatkowo mały jest ze mną więc podwójna praca.
Diverta, dziękuję za mape dojazdu:) A może 9 maja jesteś rano w domu, to byśmy się mogły poznać?
Z wózkiem słuszna decyzja! Ja w pierwszej ciąży kupiłam w 5 miesiącu, z resztą większość rzeczy miałam kupionych do 6 miesiąca. Dziewczyny się dziwiły, że zapeszam itp. A później z wielkimi brzuchami latały za wszystkim , a wtedy ja się dziwiłam jak można tak odkładać na ostatnią chwile. Ja pod koniec to już tylko oczekiwałam dzidziusia a nie latałam i się przeciskałam między sklepowymi półkami z brzuchem.
Ja właśnie 9 maja mam te badania dla mam po 35 roku, bo cóż jestem od Was sporo starsza. I trochę mam stracha, bo poprzednią ciąże poroniłam właśnie dlatego, że płód był nieprawidłowo ukształtowany i organizm sam go odrzucił. Mam nadzieję, że tym razem będzie oki.
O zapomniałam się zalogować:)
Witam was kochane właśnie niedawno wróciłam ze spacerku, ależ dzisiaj zimno i pomyśleć na południu mieli dzisiaj 30 stopni...
Czy też miewacie bezsenne noce tzn z zaśnięciem nie mam problemów ale czasami zdarza się tak że budzę się w nocy i już nie mogę zasnąć np dzisiaj tak było pobudka około trzeciej w nocy i tak do piątej przekręcałam się z boku na bok...
Elfica jeśli chodzi o test PAPa ja nie robiłam w październiku skończę 28 lat moja ginka która mnie prowadzi powiedziała mi tak że jeśli na genetycznym będzie ok to w sumie nie jestem jeszcze w takim wieku gdzie jest ta konieczność ale wybór pozostawiła mi genetyczne robiłam w luxmedzie bo tam mam pakiet i prywatnie czyli dwa razy i jest ok wiem że te usg nie daje 100 % pewności ale jestem dobrej myśli , kocham moje maleństwo bez względu na wszystko, ale pamiętaj że jest to twoja decyzja cokolwiek zrobisz wszystko będzie dobrze :)
Dziękuję Malutka22 i Wam Wszystkim kochane za cenne rady :) Rower sobie odpuszczę całkowicie, zdecydowałam się na pływanie (przed ciążą ani na razie odpukać w jej trakcie nie miałam żadnych infekcji więc może spróbuje) i zainwestuje w piłkę i poszukam ćwiczeń dla kobiet w ciąży :) na spacerki cały czas chodzę codziennie :) Jutro usg genetyczne (przezierność karku). i zastanawiam się nad testem PAPa (czy jakoś tak się go pisze). Czy uważacie że jest sens go robić? koleżanka zrobiła i wyszło jej z krwi że jej dzidzia jest chora, teraz czeka na wiz. u genetyka i na punkcję i pobranie płynu owodniowego. Ja mam 27 l. I nie wiem czy powinnam robić to badanie. Choć chyba zrobię dla świętego spokoju. Co o tym sądzicie? buziaki i pozdrawiam.
Elfica
Iskierka, mój też pracuje. Wszyscy z domu wybyli na budowę, a ja jako niezdatna do ciężkiej pracy fizycznej siedzę w domu i zajmuję się małą siostrzenicą- karmienie, zabawa, usypianie, przewijanie, spacer, karmienie, zabawa, usypianie, przewijanie.. Tylko że mała coś dziś nie chce spać, to i niczym na dłużej się zająć nie można. Ledwie zdążyłam przygotować obiad. Taka opieka nad dzieckiem to dopiero jest praca! Do tej pory zawsze pogardzałam młodymi matkami, które miały rozgardiasz w domu, naczynia nie zmyte, pranie nie zrobione, one w szlafroku cały dzień. Myślałam, że są leniwe, bo przecież dziecko tylko śpi i można w tym czasie tyle rzeczy zrobić. Pewnie siedzą na d*pie i oglądają seriale- myślałam. Teraz biję się w piersi i kajam... Ciężka praca taka opieka nad dzidziusiem! Nie zrozumie tego chyba nikt, dopóki sam nie doświadczy.
Diverta, ja wprawdzie w mieście mieszkam, ale od początku wiedziałam,że nie chce ruchomych/skrętnych kółek, bo się szybko psują.
Zawsze chciałam duże koła.

Mój Małż pracuje;/ Dzisiaj będę się obijać cały dzień. Pomaluję paznokcie, poczytam książkę. Relaks :)
Dzieciątko rano kilka kopniaków mi sprzeda a później cały dzień spokój,i na wieczór się zaczyna znowu :))))
No właśnie ta cena.. też nie dla mnie, dlatego szukałam używanego w dobrym stanie, co by obsłużył dwójkę dzieci .. Ja niestety miałam ograniczony wybór ze względu na wiejski piaszczysty teren w jakim przyjdzie mi jeździć. Musiał to być wózek o pompowanych kołach i z maksymalnie dużą gondolą- więc zostało tylko kilka. Mąż odrzucił 99% z nich, bo to albo mu się nie podobał druciany koszyk na dole, a to kształt budy "babciny", a to materiał wzorzysty.. No i dużą wątpliwość wzbudzał sposób mocowania gondoli do stelaża- taki jakiś druciany. Tak więc został tylko navington. Wydaje się solidny no i składa się do małych rozmiarów, no ale zobaczymy w praniu.

Dziewczyny co porabiacie w majówkę? Jak wasze maluszki??
Hej hej :)
Diverta, ale żeś się rozpisała :)

Zawsze to taniej niż w sklepie ;)

Ja ostatnio widziałam kobitkę z wózkiem Navington Corvet. Bardzo mi się podoba, ale cena mi się nie podoba.
Malutka, jak podałaś swoją cenę wózeczka to powiem szczerze, że zwątpiłam w "okazyjność" mojego zakupu. Ja kupiłam stelaż, gondolę i spacerówkę + oryginalne dodatki: parasol, torbę, spiworek. Jak policzyłam w sklepie to wyszłoby 2330 złotych, a ja kupiłam za 1500 (i to po negocjacjach :P) No pewnie powiecie że dużo, więc od razu przedstawię swoje argumenty:)
- wózek kupiony w listopadzie, ciągle na gwarancji (jeszcze 2,5 roku)
- wygląda jak nowy (zima była ostra i pewnie rzadko wyjeżdżali z dzidziusiem), stan techniczny mąż ocenił na wzorowy, brak nawet naturalnych oznak użytkowania typu ryski na stelażu
- gondola czyściutka, niezasikana bo dziecko jeździło w śpioworku w niej
- spacerówka w ogóle nieużyta, podobnie parasol
Tak więc mam wrażenie jakbym kupiła nowiutki wózek, ale 830 złotych taniej.
Diverta - super, że kupiłaś wózek !! :) nie ma w tym nic złego, jeżeli masz go gdzie teraz trzymać :) można wiedzieć ile daliście ?? ja cały czas przeglądam ogłoszenia. Z reguły jest tak, że jak mówimy, że jest czas na zakupy to jest pełno w super cenie, super wózków. Jak szukamy na poważnie by kupić bo już czas to nic nie ma ... i przepłacamy. Dlatego cieszę się, że zdecydowałaś się kupić.

My też kupimy używkę. Nie mam z tym problemu. Ja chcę tylko gondolę bo spacerówkę będzie miał po braciszki.

Sama sprzedałam z rok temu fajny zestaw - gondola, spacerówka i fotelik za 400zł a zapłaciłam 1100zł. gondola prawie nie była używana. Stan był super ale chciałam się pozbyć.

Tak samo dziewczyny przeglądajcie forum. Można kupić potrzebne rzeczy za czekoladę albo niewielką kwotę. Sama niedługo zacznę poszukiwania tego czego nie mam :)
Heh, wygląda to tak jakbym chciała wam szczegółowo opisywać każde swoje zakupy.. Spokojnie moje drogie.. Ja o tych kremach to tak a propos tych plam ciązowych, które powstają od słońca. Pomyślałam, że może was zainteresują, zwłaszcza ten co ma taki wysoki filtr. No dość pisania na dziś bo wyjdę na maniaczkę. Pa!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry