Widok

Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz.7

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/mamy-listopadowo-grudniowe-2014-cz6-t559381,1,160.html

Listopad

Józefina 1.11
xmuchomorkax 2.11
ana_zaba 06.11 chłopiec (Oliwer) / Zaspa
Gagata 8.11 - z przesunięcie ostatnio na 3/11 -chłopiec - Zaspa
Gosia9 8-10.11 syn/Wejherowo
MamaMalejM 10.11
DagaJaga 10.11 synek
fasolek 11.11
onaa156 13.11 córka
Madlenn69 13.11
zlota 13.11
ewelkaet 14.11 synek / Redlowo
styczniowka82 15.11/córka
Karotka 16.11
wiolka210 17/21.11 synek
Agam205 14/22.11 córka/zaspa
Dimis 19/22.11 córka/redłowo
emkarc 19.11 syn/kliniczna
ariba20 26.11 zaspa

Grudzień
Takaja_84 (-cytrynowa) 1.12
Chocolate 4.12
mamma(mia) 6.12
dorotek 6.12
Alfikowa 8.12 Synek/swiss
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
Jun87 10.12 córka/ Redłowo
iwonus.p 14.12/9.12 synek/Wejherowo
Oleczkaa 15.12 córeczka/ Redłowo
~asia 21.12x
Lenson 22.12. /Kliniczna
zosiasamosia 23.12
Inka.ja 25.12
Juditt 26.12 córeczka/Wejherowo
anesia 26.12 córeczka/Kliniczna
Ewkaa 27.12 córeczka/Kliniczna
Kajtka 28.12 synek
Nina80 30.12 - obecnie 25-28.12 / córeczka/ Kliniczna
Kama 31.12

Proszę Gosia:)))
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny a jak nazywacie swoje maluszki? U mnie chyba będzie Jakub...
Wiola trzymam kciuki by wszystko bylo dobrze

u nas wczoraj bylo echo serca, okazalo sie ze wszystko jest w porzadku

nasza corcia bedzie miala na imie Kinga
Filipek (*) 17.11.2013 40tc3dz
imageimage
Hej dziewczyny:).

Długo mnei tu nie było.

styczniówka...nie byłam na gimnastyce, bo znowu złapałam przeziębienie. Tak jak ostatnio, miałam temperaturę przez 3-4 dni, katar i teraz już jest lepiej. Teraz we wtorek znowu mnie nie będzie bo mam ginkę;/.
Ja póki co, pomału się przygotowuję...ubranka w zasadzie mam, ostatnio kupiłam wyprawką kosmetyczną i higieniczną na małej, materacyk tez jest:). Teraz czas na wózek i łózeczko:).
Chocolate a masz jakąś sensowna listę wyprawki higienicznej i kosmetycznej dla dziecka i mamy?
To moje pierwsze dziecko i tak się zastanawiam co mi jest tak naprawdę potrzebne.. i w sumie sama nie wiem, gubię się w tym, myślę też o laktatorze bo chciałabym karmić piersią ale są jeszcze jakieś nakładki na piersi i inne gadżety typu kremy. Nie wiem czy trzeba kupić wcześniej czy dopiero jak będzie potrzebne.. Jeszcze jakieś podkłady, majtki poporodowe i inne czarna magia..
image
lista do szpitala mama:
1. Podpaski
2. Wkładki laktacyjne 1 opk.
3. Majtki jednorazowe 4szt.- można je kupić w aptece
4. Zwykle majtki
5. Kapcie- najlepiej takie w których można wejść pod prysznic
6. Koszule nocne do karmienia 2 szt.
7. Staniki do karmienia 2 szt.
8. Szlafrok
9. Skarpetki
10. Woda mineralna niegazowana- przy karmieniu piersią trzeba dużo pić
11. Kosmetyki do pielęgnacji ciała typu: szampon do umycia głowy i mydło, krem do ciała najlepiej kupić w Rossmann takie małe opakowania
12. Pasta do zębów i szczoteczka
13. Szczotka do włosów
14. Ręcznik 2 szt.
15. Aparat fotograficzny
16. Komórka + ładowarka
17. Maść do pielęgnacji obolałych sutków
dzidzia:
1. Chusteczki do pielęgnacji niemowląt
2. Pieluchy typu Pampers
3. Pieluchy tetrowe 3 szt.
5. Smoczek tak na wszelki wypadek
6. Butelka do karmienia
7. Rożek
8. Ubranka:
- rękawiczki niedrapki 2 pary
- czapeczki 2 szt.
- pajacyki 4 szt. ( moim zdaniem najlepiej się sprawdzają w szpitalu bo szybko można je zdjąć)
- skarpetki 2 pary
- body z długim rękawem najlepiej zapinane tak jak pajacyk ( czyli całe rozpinane nie wkładane przez głowę) i do tego półśpiochy- 2 zestawy
Ubranko na wyjście weź ze sobą albo przygotuj w domu do zabrania w dniu wyjścia
Hej :)

ja też mam kupowanie wyprawki kosmetycznej za sobą i tu mogę polecić blizejciebie.pl

Juditt co do listy ja mogę ci wpisać swoją (zaczerpniętą od położnej i koleżanki):
- Płyn do mycia ciała i włosów;
- Wkładki laktacyjne;
- Jednorazowe majtki poporodowe;
- Podkłady poporodowe;
- Oliwka pielęgnacyjna;
- Podkłady do przewijania;
- Aspirator do nosa Frida;
- Pieluszki;
- mokre chusteczki;
- Krem na odparzenia;
-Gaziki ze spirytusem/ bądź jałowe do przemywania pępka;
-szczotka z miękkim włosiem;
- cążki/ nożyczki do paznokci.

Co do marek w/w produktów- tu każda mama z którą rozmawiam ma swoje typy;) ja kierowałam się opinią osoby do której mam największe zaufanie plus opinią z bloga http://www.srokao.pl/ no i własną intuicją;p
image
A laktator kupować szybciej czy czekać czy będzie potrzebny? w sumie z dostępnością nie ma problemu..
image
Co do laktatora ja dostanę od bratowej - ale gdybym nie dostała to chyba poczekałabym z zakupem - jeśli będziesz potrzebowała "na gwałt" to M. ci podjedzie np.do Akpolu i od ręki kupi. Chyba nie ma sensu w taki wydatek łądować się wcześniej.
image
Wiolka, dobrze, ze idziesz jeszcze na konsultacje do preisa. Na pewno z synkiem będzie wszystko dobrze. Najważniejsze jest aby w porę podjąć odpowiednie działa.
Ja żałuję, że nie miałam w szpitalu laktatora. Ale tak jak dziewczyny piszą jest łatwo dostępny i można go kupić od reki jakby co...

Co do imion to u na będzie Laura albo Alicja.
A co do wyprawki to zależy też od szpitala troszkę. Rodziłam w Redłowie i dla dziecka potrzebowałam:
ubranka, krem do pupy, pieluchy, chusteczki, oktanisept do pępka (ja miałam jeszcze gaziki ze spirytusem), sól fizjologiczną (ale dają też w szpitalu), pieluchy tetrowe, smoczek (na wszelki wypadek), patyczki do uszu ale używane do pępka, rożek, cienki kocyk. Inne rzeczy zawsze mąz może dowieźć (np: butelkę, laktator, ciuszki) i chyba wsio....
Dla mnie: kosmetyki, butelka z dziubkiem i tantum rosa do podmywania się, piżamy, reczniki, ręczniki kuchenne do osuszania krocza, majtki siateczkowe, podpaski i podkłady nie przydały sie bo tam dostępna jest lignina, klapki, woda, jakieś jedzonko, szlafrok....chyba również to już wszysko....
image
image
wiolka mój synek ma 2 miesiące i też poszerzenie UKM ( w lewej nerce).
też byłam w Preisa na konsultacji.

Nic to nie dało (tzn. potwierdził tylko diagnozę i zasugerował poród na Klinicznej).

Żaden lekarz nie stwierdził 9byłam u 3), że trzeba ciążę zakończyć szybciej. Dziwne podejście...

To jest dość częsta wada u dzieci. Czasem wraca wszystko do normy po porodzie, czasem później.
Operacje wykonuje się w skrajnych przypdkach także głowa do góry.

W razie czego pisz na maila maja571@wp.pl - jestem teraz w temacie;)

Pozdrawiam
MAJA NIE moge wyslac do Ciebie wiadomosci.Jakie poszerzenie mial twoj synek jak byłaś u praisa? MOJ ma 15mm na jednej i 20mm na drugiej dzwoniłam do lodzi do nefrologa i powiedział ze to juz poważne
Szczerze mówiąc to nie pamiętam jak było u Preisa.
Teraz w zeszłym tyg robiliśmy USG i podane wymiary miedniczki:

18,8x9,1 x AP 9,3 mm

nie orientuje się w tych wymiarach....

Jesteśmy pod opieką nefrologa, powiedział, że narazie nasz przypadek wygląda na NIEzabiegowy. Liczę, że tak zostanie...

jednak musimy robić co 2 tyg badanie moczu, podaję też małemu FURGINĘ profilaktycznie-mamy podejrzenie refluksu moczowego.
Musimy też wykonać badanie CUM.

Poza tym przypilnuj w szpitalu, żeby wykonali synkowi badanie moczu.
Nam nie zrobili, a powinni. Robili tylko USG brzuszka.
Witam, w nowym wątku;-)
Wiolka trzymaj się i bardzo dobrej myśli. Koniecznie skonsultuj się z drugim lekarzem.

Dziewczyny, która z Was prowadziła komis w Wiczlinie?
image
Dziewczyna prowadzaca komis na Wiczlinie zaglada tu niezbyt czesto. Ale komis polecam z calego serca!
image
Ewkaa a pamiętasz jej nick?
image
Ona + jakis numer:-) Pisala na jednej z czesci naszego watku o swoim komisie...musialabys poszukac. Wydaje mi sie, ze szybciej bedzie jak napiszesz do niej na FB. Komis nazywa sie Bobocentrum.
image
Dzięki;-)
image
Hej w nowym wątku :)
Zabrałam się za segregacje ciuchów do prania, teraz tylko muszę wyprać, poprasować i poukładać ;)
Kupiliśmy już fotelik, w końcu udało nam się znaleźć taki pasujący do naszego auta
I mam wszystko już - pokupowałam higieniczne rzeczy na promocji w rossmanie bo o końca września -10% plus 8% procent z karty rossne i się ładny rabacik zrobił :)
Jeszcze tylko spakować torbę po prasowaniu i może mała do nas zawitać :)
a i jeszcze dla tych co pakują niedrapki - dużo lepiej u nas spisały się skarpetki ;) więc weźcie sobie na zapas dwie pary jakby wam maluch niedrapki ściągał - skarpetki będzie mu trudniej ;)
A jutro wizyta, ciekawe co tam córci słychać
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

do góry