Widok
A wiecie, że nazwa młode ziemniaki jest myląca?
Tak naprawdę to są wczesne ziemniaki, odmiany dojrzewające wcześnie. Czyli to co kupujemy to stare, dojrzałe ziemniaki wczesnych albo bardzo wczesnych odmian.
Natomiast od sierpnia kupujemy już dojrzałe ziemniaki późniejszych odmian.
A młode ziemniaki to by znaczyło, że słabo dojrzałe ziemniaki. Takie są jadalne, ale są niehandlowe, bo nadmiar wody w stosunku do ilości skrobi powoduje, że się ziemniak nie nadaje do transportu.
Graszko, zaimponowało mi to Twoje mięso, wracasz do domu a ono zmielone w lodówce czeka na upulpetowienie :) Niespodzianka :-)
Tak naprawdę to są wczesne ziemniaki, odmiany dojrzewające wcześnie. Czyli to co kupujemy to stare, dojrzałe ziemniaki wczesnych albo bardzo wczesnych odmian.
Natomiast od sierpnia kupujemy już dojrzałe ziemniaki późniejszych odmian.
A młode ziemniaki to by znaczyło, że słabo dojrzałe ziemniaki. Takie są jadalne, ale są niehandlowe, bo nadmiar wody w stosunku do ilości skrobi powoduje, że się ziemniak nie nadaje do transportu.
Graszko, zaimponowało mi to Twoje mięso, wracasz do domu a ono zmielone w lodówce czeka na upulpetowienie :) Niespodzianka :-)
"Sadyś...zapisz się na kurs gotowania do Mansona;)"
Mnie to się zdaje, że jemu się po prostu nie chce, bo umić- umie.
Ja dziś miałam lasagne z mięsem i pomidorami, a jutro będę naleśniki ze szpinakiem.
Dostałam dwie nalewki od rodziny spod wschodniej granicy.
Aż się boję otwierać, co by mnie opary nie zabiły...;P
Mnie to się zdaje, że jemu się po prostu nie chce, bo umić- umie.
Ja dziś miałam lasagne z mięsem i pomidorami, a jutro będę naleśniki ze szpinakiem.
Dostałam dwie nalewki od rodziny spod wschodniej granicy.
Aż się boję otwierać, co by mnie opary nie zabiły...;P
Skala Scoville'a - skala pikantności używana do papryk. Według niej:
- papryka słodka - 0
- papryka peperoni - ok. 300
- papryka Jalapeno - ok 5 000
- pieprz cayenne - ok 40 000
- papryka habanero - ok 250 000
- papryka naga jolokia - ok 1 000 000
Właśnie leży przede mną 10 strąków indyjskiej naga jolokia, do niedawna jeszcze klasyfikowanej jako najostrzejsza papryka świata. Należą do mnie. Zrobię z nimi, co będę chciał. Nie wiem co będzie, ale wiem jak będzie - będzie ostro :-) Od jutra będzie się działo :-)
- papryka słodka - 0
- papryka peperoni - ok. 300
- papryka Jalapeno - ok 5 000
- pieprz cayenne - ok 40 000
- papryka habanero - ok 250 000
- papryka naga jolokia - ok 1 000 000
Właśnie leży przede mną 10 strąków indyjskiej naga jolokia, do niedawna jeszcze klasyfikowanej jako najostrzejsza papryka świata. Należą do mnie. Zrobię z nimi, co będę chciał. Nie wiem co będzie, ale wiem jak będzie - będzie ostro :-) Od jutra będzie się działo :-)