Widok

Marcowo - kwietniowo- majowe mamusie 2013 vol. I

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W związku z małą ilością mamusiek marcowo-kwietniowych proponuje dołączyć także do nas majowe. Może dzięki temu będzie nas wiecej, będzie z kim dzielić opinie.

Serdecznie zapraszam do dopisywania się :)

Bombelkowa : termin wg. usg : 7.04.2013
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
halo, nie ma zadnych mamusiek?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
image
image
Proponuję przenieść dotychczasową listę i się dopisywać.
Ja miałam kilka dni zwolnienia w zeszłym tygodniu i miło było posiedzieć z Małą w domku, nie zrywać się o 5 do pracy... Samopoczucie takie całkiem znośne, chyba powoli dolegliwości odpuszczają. Nie jest jeszcze idealnie ale widzę poprawę- mam nadzieję że nie było lepiej tylko na okres "wolnego" i po powrocie do pracy też będzie lepiej.
Dzisiaj byłam zrobić podstawowe badania a jutro wizyta u lekarza.
image
image
Ja dziś myślałam, że oszaleję w kolejce. Tłumy uczniów na rozpoczęcie jechało i te wszystkie zapachy mnie wykańczały: perfumy, kremy, lakier do włosów, nowe buty z gumową podeszwą, nowe skórzane torby. No dramat! Na zapachy spożywcze tak nie mam, a chemicznych znieść nie mogę...
Ja dziś jadę odebrać wyniki badań i też jutro mam nadprogramową wizytę u innego ginekologa :) Można rzec, że jest to współtwórca naszego cudu ;)

U mnie nadal mdłości i brak apetytu.
Zaczynamy dziś 9 tydzień.
No ja też rano szalałam, w przychodni z której korzystam powprowadzali jakieś zmiany że strasznie dużo czasu zajmuje cała procedura oddania próbek do badania. Ja oczywiście na czczo, słabo mi i niedobrze a tam jedna kolejeczka do kasy, potem druga kolejeczka do laboratorium, w laboratorium jedna pani, która musi wypisać stosik papierków i dopiero pobiera próbki... Katastrofa. A potem wycieczka zatłoczonym od uczniów tramwajem :) Dobrze że już dotarłam do pracy i przeżyłam. Ja też mam problem z zapachami "chemicznymi": mieszanka perfum, proszków, kremów a jeszcze do tego fajek... UGH...
image
image
Witam popołudniowo :)

Właśnie zjadłam trochę zupki i nie ma co oszukiwać - od razu mi trochę lepiej. Eh, niefajne jest to, że nie mam zbytnio apetytu a mdłosci męczą.
Pozatym senność dalej się utrzymuje.
Jutro przyjdzie do mnie rogal :) Zamówiłam sobie takiego do spania i karmienia :) Nie mogę się doczekać, bo odciąży mi nogi, macicę i cycochy :)

co u Was? Jak dzis samopoczucie?
U mnie dziś trochę lepiej mdłości troszkę mniejsze.
A głodna jestem ciągle.
W środę jade porobić badania krwi.

Bombelkowa a co za rogal kupiłaś? Pochwal się :)
image
No to chwalę się :D

Taki o :
http://agdperfect.pl/r_p77zdjecianaaukcje/serwer/ty%20i%20my/poduszkaowce1r_p77.jpg
Witam na nowym wątku:)
U mnie już 11 tyg 4 dni na liczniku:) w pt idę na USG genetyczne:)

ja mam coś takiego http://allegro.pl/poduszka-kojec-do-karmienia-spania-motherhood-i2579746731.html :) suuuper sprawa:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fajne te poduszki. Chyba też sobie taką kupie :)
U mnie pierwsza ciąża także jestem zielona i będą ściągać za Wami to co ciekawego się przyda :)
image
Aska84 a ściągaj :)
U mnie też pierwsza, ale staram się być na bieżąco (dużo mi dały lektury mądrych gazetek dzieciowych :P)
A poduszka naprawdę fajna, odciąża brzuch, plecy a i potem przy karmieniu się przyda :)

Matko jak mnie dziś męczą mdłości.
Niech się już one skończą, bo nie do zniesienia... Nawet jak zjem to mi niedobrze :(
Mówią, że jak mdłości to dziecko rośnie, to patrząc na mnie to chyba wielkoluda urodzę :P

Dziś się dowiedziałam, że kuzyn mojego męża drugi raz został tatusiem. Obydwoje rodziców jest dość wysokich i urodził się Krzyś 62 cm i 4,5 kg. Także spory chłopak :)
Też staram się czytać i być na bieżąco ale akurat na takie poduszki nigdzie się nie natknęłam, widziałam tylko takie mniejsze do karmienia.

Ja też się chwaliłam że dziś lepiej ale po powrocie z pracy położyłam się spać a teraz jak wstałam to mi cały czas nie dobrze.
No to według tej teorii moje dziecko też chyba będzie ogromne :)
image
ja dopiero przy trzeciej ciąży kupiłam, ale byłam głupia:) hehe
jestem straszną gadżeciarą, kręcą mnie wszystkie nowe i fajne rozwiązania :) zanim coś kupię to duuuużo czytam, szukam opinii itp.
wózka zaczęłam szukać już zanim byłam w pierwszej ciąży, ale dzięki temu mam wg mnie wózek idealny, który posłuży trzeciemu dziecku i za nic bym go nie zamieniła:)
Asiaczek ja mam dokładnie tak samo..
Juz dawno mam plik 'gadżety dzieciowe' a tam wózki, bujaczki, butelki, smoczki i wiele wiele innych rzeczy :)
No i nakupowane mam już sporo dla dzidziola.

A jaki masz wózek?
Mam mutsy i prawie wszystkie możliwe dodatki do niego :D mam fotelik maxi cosi montowany na stelażu, gondolę, siedzisko spacerowe pojedyncze z dodatkowym daszkiem letnim (jutro kupuję drugie, bo już mi się kolor znudził:D), siedzisko podwójne- z przodu tylko siedzące, z tyłu z regulacją oparcia, siedzisko funseat- taki rowerek z kierownicą, dodatkowy mega kosz na zakupy, mój ulubiony stelaż urban rider i dodatkowo za grosze kupiony 4 rider na wyjazd autem na zakupy (wygodniej nim operować między półkami w marketach)
wiem, jestem maniaczką :D ale uwielbiam ten wózek :)
a i poza wózkami jeszcze mam bzika na punkcie bezpieczeństwa, czyli foteliki...
Ja w pierwszej ciąży nie kupowałam dla dzidźka nic aż do 30 tygodnia - nie chciałam zapeszać to raz, a poza tym dopiero wtedy dowiedziałam się, że będzie dziewczynka...
Ciuszków miałam tyle, że na trójkę by wystarczyło, a niektóre ubierałam tylko raz robiłam fotę i lądowały w kartonie do wyniesienia na strych...
Tak na prawdę dla takiego maluszka wszystkie te wymyślne ubranka są psu na budę bo ani to się wygodnie nie ubiera ani dziecku w tym wygodnie nie jest... najlepsze ciuszki to body, najlepiej zapinane i pajace, ewentualnie półśpiochy, jak ktoś woli bo spiochów ja nie używałam wcale

Za to rzeczą, której nie kupiłam, a która okazała mi się niezbedną był laktator i to elektryczny, bo ja przez 6 miechów 8 razy dziennie ściągałam mleko...

Ja nic nie kupuję - wszystko mam:) no jedynie butelkę, puszkę MM bo to wyszło i herbatkę laktacyjną Bocianek pewnie uzupełnie... No i jeśli się okaże że chłopak to trochę ciuszków niebieskich ale niewiele, raczej wyjściowe, bo po domu to na różowo też może być;)
image
image
A co do ciuchów ciążowych to ja, mimo, że rok po ciąży to nadal je noszę, bo niestety wyglądam co najmniej na 5 miesiąc... także cieszcie się jeśli jeszcze są na Was za duże, bo potem mogą się stać Waszymi codziennymi ciuchami, na które nie będziecie mogły patrzeć...:/ Moja koleżanka do samego porodu mieściła się w swoje normalne ciuchy - nosiła biodrówki i zapinała je pod brzuchem a na górę luźniejsze bluzki albo koszule, w sumie przytyła 8 kg, ja 23 z czego 10 zostało i nie chce mnie opuścić:(
image
image
Ja raczej z tych co za gadżetami nie przepadają i w zasadzie takowych nie miałam.
Wózek i fotelik mam po starszej córze a i ona miała go po swoim kuzynie. I tak mamy X-landera xa z 2009 r., (gondola + spacerówka), do tego fotelik maxi cosi, z adapterami na stelaż wózka i przy tym zostajemy, chcę dokupić tylko dostawkę.
Zakupów dzieciowych raczej też nie przewiduję jakiś większych- chyba ze chłopak będzie to kilka chłopięcych ubranek, i wiadomo nowe tetry, smoczki do butelek itp, cała reszta jest.
Z większych zakupów to jedynie meble. Dla Ali muszę kupić normalne łóżko i szafę, bo teraz mam tylko komodę w której Ala już się ledwo mieści.
Ciuchy ciążowe ciągle czekają na swój moment, póki co mieszczę się w normalne rzeczy, ale widzę ze powoli brzuszek zaczyna się uwidaczniać.
Samopoczucie po powrocie do pracy średnie. Wczorajsza podróż samochodem z pracy zakończyła się wizytą w toalecie niestety i już do wieczora czułam się średnio.
image
image
Witam, można dołączyć?

Termin mam na 04.04.2013 choć z ostatniego USG wynika że ciąża jest o półtora tygodnia młodsza więc nie wiadomo jak to będzie. Na razie mam trzymać się terminu na 04.04.

Jestem z Gdańska i mam 28 lat :)

*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
[img]image[/img]
[img]image[/img]
Witamy,
A jak samopoczucie, męczą Cię jakieś dolegliwości?
image
image
Może to tylko w pierwszej ciąży tak się szaleje z gadżetami:)

Ja też założyłam sobie folder i zapisuję jak coś mi wpadnie w oko dzieckowego. Pewnie wszystkiego potem nie kupię ale i tak fajnie pobuszować po internecie i wyszukiwać różności.

Poniżej kilka stronek które mi się spodobały może i Wam na coś się przydadzą. Jak macie inne stronki z fajnymi bajerami o podzielcie się koniecznie:)

http://www.dzieciecy.eu/index.php?m=dir&s=ngg0ulcpmlanaogu6qyaywpyxgpq20iy&id_dir=29816

http://www.peticado.pl/oferta/pamiatkowe-odciski/ramka-fala

http://kura-d.blogspot.com/search/label/dla%20dzieci
Nie, no nie powiem żebym nie siedziała, nie szukała jakiś fajnych "bajerów" i d*perelków, ale jak już przyszło do zakupów to pierwszeństwo miały rzeczy podstawowe i niezbędne, a potem okazało się że na bajery to już za bardzo kasy nie ma...
image
image
Fajnie jest jednak podpowiedzieć rodzinie czy znajomym, którzy pytają co kupić, takie właśnie oryginalne i jedyne w swoim rodzaju prezenty. Np, ręcznik, pościel lub kocyk ze specjalnym nadrukiem, imieniem dziecka itp.
image
image
Mam straszne mdłości i to jak na razie dokucza najbardziej. W pierwszej ciąży mdłości nie miałam za to wymiotowałam przez 5 miesięcy. W sumie to nie wiem co lepsze. Jestem wyczulona na zapachy i strasznie mnie drażnią, tak jak w pierwszej ciąży. Będąc w pokoju wiem co mąż wyjmuje z lodówki :) No i mogę spać na stojąco a dodatkowo synek budzi się w nocy co chwilę bo kolejne ząbki mu rosną.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
To widać że sporo z nas ma te mdłości.
Ja zaraz kończę pracę, lecę po wyniki badań i i na wizytę do lekarza :)
Pozdrawiam.
image
image
mi na szczęście nic nie jest:) tak jak w poprzednich ciążach:)
To ja, nie owijając w bawełnę, rzygam jak kocur. Nawet po herbacie. Po urlopie w Krakowie wróciliśmy wszyscy chorzy. Córa (16 mcy) dodatkowo ma zapalenie krtani. Kto przeżył kiedyś coś takiego z dzieckiem, może sobie wyobrazić ten koszmar. Póki co antybiotyk, inhalacje nebulizatorem i jeden zastrzyk w pupę rozkurczowy dostała. Modlę się, żeby dzisiejsza noc była spokojniejsza, bo inaczej szpital.

A z gadżetów- przy poprzedniej ciąży byłam zielona jak szczypiorek, bo w rodzinie i wśród znajomych dawno nie było małych dzieci. Nie miałam poduszki-rogala, zamiast tego instynktownie w podobny sposób zwijałam sobie kołdrę. Podgrzewacz do butelek aventa do tej pory stoi, ani razu nie został użyty. Ciuszków też miałam od groma, i co? Mała połowy nawet nie założyła.
Zamiast bezużytecznych ale designerskich rzeczy naprawdę lepiej jest zainwestować w to, co jest niezbędne, i kupić to naprawdę dobrej jakości.
Przykłady- kupili moi rodzice wózek. Z Allegro. Około 1k kosztował, więc ani mało, ani dużo. Chcieli dziadkowie pomóc, no i niestety, wózek jest straszny. Ma tyle wad, że nawet nie chce mi się pisać i nie polecam firmy mar-kur (wózki matti).
Druga rzecz to łóżeczko. Kupiliśmy z Drewexu. Wszystko było cacy, dopóki mała nie nauczyła się podciągać na szczebelkach i stawać. Zostawiona sama w pokoju na pół minuty metodycznie wbijała małe ząbki w drewno, które jest miękkie. Teraz rama łóżeczka wygląda jakby obgryzła je szalona wiewiórka.
Pościel, w sensie prześcieradła i poszwy na kocyk/kołdrę też warto kupić lepsze, niż żeby po dwóch praniach wyglądało jak psu z d... wyjęte ( taki komplecik dostaliśmy od znajomych. wiem, że chcieli dobrze, ale wyszło, jak wyszło).
Ale się rozpisałam, a chodzi mi o jedną rzecz: dziecku wcale nie jest potrzebne multum ubranek, zabawek itd. Łóżeczko, komoda, przewijak, organizer na chusteczki i pieluchy, wygodny fotel do karmienia dla mamy- to jest wyposażenie, które wystarczy. Nie dajcie się naciągać na ogrooomne misie, stelaże nad łóżeczko z baldachimem- bo to tylko zbiera kurz, a maluszkowi naprawdę do szczęścia nie jest potrzebne.
M&ms podpisuje się pod Twoim postem ;)

Dzis na szybko relacja, bo zaraz idę spać..
Maleństwo nie jest Maleństwem, bo mimo, że to 9 tydzień 1 dzień, ono jest rozmiarowo ze 4 dni do przodu :)
Ma 28,7 mm :)) Słyszelismy serduszko, mąż się wzruszył :)
Wszystko jest dobrze.
My też po wizycie u lekarza. I u nas też wszystko dobrze, Małe rośnie zgodnie z przewidzianym harmonogramem- jest nawet dwa dni do przodu i mierzy 5,5 cm. Badanie przezierności karkowej, wykazało że jest bardzo niskie prawdopodobieństwo wystąpienia choroby genetycznej, także jesteśmy zadowoleni.

Ja się dziś obudziłam bez mdłości i nie wymiotowałam, jupi...
image
image
A tu jeszcze wklejam link z ciekawym wątkiem o zbędnych i niezbędnych gadżetach wg forumowiczek:
http://forum.trojmiasto.pl/Lista-niepotrzebnych-gadzetow-dla-niemowlaka-t319876,1,16.html
image
image
dlatego ja wozka szukalam dlugo i zapisywalam na akrtce plusy i minusy kazdego
podobaly mi sie xlandery ale nie mialy przekladanego siedziska, wiec odpadly
lozeczko Zuzia miala jeszcze po mnie wiec w ogole sobie tym glowy nie zawracalismy ;)
organizera na lozeczko nigdy nie mialam i nie wydaje mi sie niezbedny
podgrzewacz dostalam jak urodzila sie Zuzia i faktycznie przy niej rzadko uzywalam, bo karmilam ja piersia ponad rok i jak nie gotowalam obiadu to podgrzewalam sloiki, bo nie mamy mikrofalowki
przy Oli juz bardzo potrzebny bo karmilam ja tylko 4 mies wiec potem praktycznie na okraglo butelka z woda odmierzona do mleka w nim stala bo Ola jak tylko sie obudzila to byl wrzask o mleko, nie mogla poczekac ani minuty;) teraz tez juz rzadko do obiadkow uzywam
ja też mogę dołączyć do Was:)
termin 14.03.2013
image
*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 18.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
image
image
Ooo jak miło :)
Witaj Haniu, jak samopoczucie?

Ja w miarę dziś funkcjonuje, cieszy mnie to :)
Jakos po wczorajszej wizycie nabrałam nowej energii.
Poprasowałam, a teraz poleżę i podjadam winogronka :)
Ja też zawsze po wizycie u lekarza jestem tak pozytywnie naładowana energią.
Ja akurat siedzę w pracy i podjadam jabłko ;) W końcu wróciła mi wena do roboty, bo przez ostatnie dwa dni marnie było :)
image
image
Samopoczucie nawet dobre:)
ale początki tragedia mdłości przez cały dzień,wymioty,brak chęci do wszystkiego:) na szczęście od tygodnia już cisza:)

Ja do lekarza idę w piątek już się nie mogę doczekać :)
Do jakich lekarzy chodzicie?? jeśli można wiedzieć oczywiście.

Ja się zdecydowałam na dr.Zinkiewicza i jak na razie jestem zadowolona, mam nadzieję że to się nie zmieni.Na usg połówkowe chciałabym wybrać się do innego specjalisty, w pierwszej ciąży byłam u Doeringa ale chyba zdecyduje się na Brzóskę z invicty.

Co do zakupów bo małej nic w sumie nie mam. Wózek Mutsy mi sie podoba ale na zakupy oczywiście za wcześnie:)

a jeżeli chodzi o szpital to Kliniczna ewentualnie Zaspa :)
image
Ja mam jutro wizytę i mam nadzieję, że dostane piękne, usmiechnięte zdjęcie Malenstwa :P

Chodzę do doktor Grzybowskiej do evimedu. Ale konsultuję się też z dr. Trawińskim.
Jeśli chodzi o szpital zastanawiałam się nad Wejherowem, ale jakoże mieszkamy na Witominie to mamy blisko do Redłowa, no i dr. Trawiński tam właśnie pracuje, więc chyba po sąsiedzku się zdecydujemy. I tak wg. mnie wszędzie można trafić na zmęczone i nie przyjemne położne i wszędzie można tak samo się męczyć i cierpieć. Wszystko zależy od farta.

Ja z zakupowych rzeczy mam już całkiem sporo.
Z ubranek - praktycznie wszystko, brakuje tylko bodziaków i kilka par śpiochów, a tak : spodenki, bluzeczki, sweterki, kombinezony multum ;)
Zaczełam też już kupować pieluszki wielorazowe, bo takowych zamierzamy używać.

Wózek podoba mi się x-lander i jakbym trafiła na jakiś używany z dobrym stanie to bym się nie zastanawiała.. a jeśli się nie uda, to zdecydujemy się na Riko Alpina.
a mnie już na liście nie ma :(
[img]image[/img]
[img]image[/img]
d@nte a co to za problem skopiować listę i się dopisać? :)
Widocznie aga nie skopiowała całej.
Może teraz będzie dobrze, jakby kogoś ucięło, to poprawiajcie.

*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
image
image
Ja chodzę podobnie jak w pierwszej ciąży do dr Fiu*towskiego. Pierwszy poród w szpitalu wojewódzkim i drugi raczej też.
image
image
hej tu anka chcialam sie dolaczyc do was jestem w 12 tyg ciazy...mozecie polecic dobrego gin bo ja ze swojego tak srednio jestem zadowolona...
imageimage
W sumie żaden problem - chciałam tak zrobić ale napisało mi "powtarzanie odpowiedzi "
[img]image[/img]
[img]image[/img]
aniuleczka25
szukasz lekarza wizyty prywatne czy nfz??
z Gdańska czy z Gdyni?
image
Witaj w naszym gronie.
Co do lekarza, ja z czystym sumieniem mogę polecić swojego (Fiu*towskiego). Z tym że przyjmuje tylko prywatnie i w Sopocie (pracuje w szpitalu wojewódzkim). Jestem z niego bardzo zadowolona.
image
image
ja mieszkam poza trojmiastem i jezdze do bardzo fajnej pani doktor Wojtkiewicz do Bojana
jesli chodzi o szpital to dwa razy rodzilam w Gdyni i polecam :-)
Dziewczyny czy po badaniu ginekologicznym miewałyście wzmożone upławy o jasno-brązowym kolorze?
Ja od wczoraj takie mam i zaczynam się denerwować :(
Co do gina to ja chodzę do Olszewskich. Od wczoraj mam mega nudności non stop mi nie dobrze nawet jeść mi się nie chce a do tej pory byłam ciągle głodna.

Bombelkowa ja bym się z ginem kontaktowała przy takich upławach, bo chyba tak nie powinno być ale może te doświadczone dziewczyny się wypowiedzą.
image
Bombelkowa napisz czy już jest ok?
image
Bombelkowa, u mnie chyba nigdy takie objawy po wizycie się nie zdarzały. Proponowałabym wykonać telefon do Twojego gina.
image
image
Tak już jest dobrze. Uplawy ustąpiły ale w zamian mam pieczenie i swedzenie więc pewnie jakaś infekcja. Dziś wizyta u ginekologa więc dowiem się czym ja potraktować. Co u was?
No to całe szczęście :) U mnie dobrze. Chyba wychodzę powoli z okresu początkowych dolegliwości. Mdłości z dnia na dzień coraz mniejsze, coraz rzadziej występujące wymioty, nabieram apetytu na coraz więcej różnych rzeczy, także jest dobrze :) Brzuszek też już powoli zaczyna się powiększać, ale ciągle mieszczę się w normalne spodnie, przy czym do siedzenia w pracy odpinam sobie guzik...
image
image
chciałam dzisiaj ogłosić koniec mdłości .. ale jednak ledwo dojechałam dzisiaj do pracy. Dzisiaj ma wizytę u lekarza, więc trochę się stresuję. Odebrałam wczoraj wyniki, nie wiem czy mam się martwić, ale mam obecność białka i przekroczone erytrocyty w moczu, mam nadzieję że to nic poważnego. Bombelkowa cieszę się że wszystko ok :)
image
Mam pytanie do dziewczyn dla których to już kolejne dziecko. Na czym śpią/ lub będą spały wasze starsze pociechy. Ja planuję Alę przenieść do "normalnego" łóżka z barierką ochronną i zasadniczo byłam prawie zdecydowana na rozmiar łóżka 160x80 cm, ale dzisiaj robiłam jeszcze rozeznanie wśród znajomych i część z nich poleca kupić od razu łóżko długie na 200 cm... Zaczęłam się więc zastanawiać... Może któraś stoi przed podobnym dylematem lub już podjęła decyzję?
image
image
aga007

moja córka nadal będzie spała w swoim łóżeczku, pewnie do 3 lat, wtedy będę się martwiła, młodsze dziecię i tak będzie z nami w sypialni, aby starszej nie przeszkadzać w spaniu i to dla niego będę kupowała kołyskę:)

Poza tym to łóżeczko które mamy ma opcję przerobienia na łóżko bez szczebelków, a co będzie potem zależy pewnie od tego czy będzie kolejna córcia czy synek - jak dwie dziewuchy to kupimy piętrowe:)
image
image
Dziewczyny, dziewczyny!
Jestem dziś chodzącym szczęściem :)
Byłam dziś na wizycie u swojej ginekolog. Groszek ma już 3 cm! :)) Jest słodki, widać już wyraźnie główkę, rączki i nózki :) I ....
lekarka poruszyła go nieco mocniej i widziałam jak się ruuuuszaaa!! Przeraził się, bo spał i widziałam taki odruch Moro, rączki przykurczył do siebie! Aż mi łezki napłynęły do oczu.
Mam kartę ciąży i drobną infekcję, ale już wykupiłam maść, w ciąży ponoć to normalne, - stąd moje swędzenie-pieczenie i upławy.

Pozdrawiam! :))
to się pochwalę ! :)

image
Bombelkowa, super:) bardzo się cieszę, że wszystko ok:) a te infekcje to fakt, w ciąży bardzo częste. Choć ja dwie ciąże przeszłam bez, ale w tej już miałam grzybicę... mam nadzieję, że nawrotu nie będzie

aga007, jak Zuzia miała 1,5 roku to ściągnęliśmy jedną boczną ściankę łóżeczka i mój tata zrobił trzy poprzeczki tak, żeby materac nie spadł. I tak spała w sumie krótko, bo jeszcze zanim się Ola urodziła, a jest niecałe dwa lata różnicy, to kupiliśmy jej łóżko z IKEA takie z barierką (seria KRITTER) i było ok. Od stycznia śpi na piętrowym u góry bo musieliśmy zmienić mieszkanie (teraz mamy jeden pokój) i miejsca mało:) Zuzia ma łóżko na górze, a Ola ma łóżeczko pod nią. i to piętrowe też ma długość 160, bo tak skróciliśmy je do wnęki. Myślę, że starczy na baaaaardzo długo :) nie raz i ja się z nią tam wyspałam jak się budziła w nocy często z powodu zębów. Jeśli Twoja mała ma swój pokój i dużo miejsca, to możesz kupić od razu duże łóżko. Nam poprostu duże nie pasowało ze względu na ilość miejsca, no ale tak jak mówię szybko nie trzeba będzie zmieniać :)
Bombelkowa super! Dopiero teraz zaczynam pojmować miłość matki do dziecka (to jest moje pierwsze dziecko). Po pierwszym usg szalałam tak jak ty i oczywiście uważałam że to najpiękniejsze zdjęcie usg (najpiękniejsza kruszynka) jaką kiedykolwiek widziałam :) Wczoraj miałam usg genetyczne, maluch jest zdrowy i znowu nie schodzi mi banan z buzi :)
image
Bombelkowa gratuluję udanej wizyty. U nas teraz było badanie przezierności karkowej i Maleństwo ciągle się nie chciało ułożyć tak żeby pokazać ładnie karczek, no musieliśmy je troszkę pomęczyć żeby zaskoczyło w odpowiednią pozycje i też takie fajne wygibaski i przeciąganie rączkami robiło... Super widok. Też się zawsze wzruszam...

No co do tego łóżka, to teraz mam klasyczne łóżeczko, bez możliwości przerobienia na tapczanik itp. Ala teraz śpi w swoim pokoju i chcę żeby tam została ale już w normalnym łóżku, a jej łóżeczko chcę przenieść do sypialni i przekazać drugiemu Maluszkowi.
Pokój ma wprawdzie swój ale będę chciała żeby w przyszłości był wspólny dla dwójki rodzeństwa, więc dwa mniejsze łóżka zajęły by mniej miejsca. Muszę to jeszcze przemyśleć :)
image
image
Ja nie mam miejsca w sypialni na duże łóżeczko więc maluch będzie miał kołyskę
image
image
No u mnie się miejsce znajdzie i na większe łóżko, ale też nie chcę pokoju zagracać, zobaczymy. Tymczasem życzę udanego weekendu :)
image
image
Byłam dzisiaj u lekarza i widziałam naszego bąbelka,matko jaka jestem szczęśliwa i pozytywnie nastawiona:)

Pierwszą ciąże chodziłam na wizyty prywatne teraz stwierdziłam że są lekarze na nfz którzy mają świetne podejście, znają sie i są dokładni. To nie prawda że prywatnie to lepiej!!!!!!
Oczywiście nie mówię tu o wszystkich lekarzach :)

Dzisiaj się o tym przekonałam w życiu nie miałam tak dokładnego usg,lekarz wszystko opowiadał,pokazywał,dzidziusia wymierzył od stóp do głów:))) nawet znam "nr buta" hehe
Wszystko jest dobrze,maluszek rozwija się prawidłowo dla mnie to jest najważniejsze:)

muszę iść do endokrynologa i nie wiem gdzie możecie mi kogoś polecić? prywatnie bo na nfz będę za długo czekała. chodzi o tarczyce.

a i lekarz kazał prać już witaminki,nie wiem na jakie się zdecydować tyle tego jest w aptekach:/

Pozdrawiam
image
Hania polecam Centrum Materna, może dziewczyny mają jeszcze inne propozycje :)
image
ja też już po wizycie:)
usg genetyczne ok, uff:)

aga007 na Waszym miejscu skusiłabym się na takie łóżko- http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80123993/ też braliśmy je pod uwagę, no ale nam się nie zmieściło, musiałoby być krótsze:) najpierw możesz mieć pojedyncze a potem odwracasz i masz podwójne piętrowe i to górne jest niziutko
chwile mnie nie było ale pragnę powrócić do wątku lekarzy do jakich chodzicie bo ten do którego chodziłam to absolutna pomyłka po raz kolejny wyszłam prawie z płaczem...szkoda gadać z dzidzia chyba wszystko w porządku bo nic nie mówił ale jego traktowanie pacjentek masakra ....a wy chodzicie prywatnie czy na NFZ?
czy wasi lekarze pozwalają aby wasz maż bądź partner był na usg? bo mój nie była łaskawy mi maluszka pokazać nie powiedział nawet jaki duży juz jest i w ogóle milczał przez całe badanie..
imageimage
myle o lekarzu z gdanska
imageimage
Ja chodzę do lekarki do Lux Medu, poprzednią ciążę też tam prowadziłam i byłam zadowolona:) ale ja mam pakiet z firmy do nich więc za nic nie płacę

Co do witaminek to ja polecam Femibion - jest najdroższy ale ma najlepszy skład i skład się zmienia w zależności od trymestru ciąży, ja brałam go poprzednio i teraz też zamierzam przez pierwsze dwa trymestry, a potem Prenatal + Prenatal DHA na trzeci trymestr
image
image
ja biore prenatal...ma lepszy sklad niz centrum materna a i cena bardzo dobra
imageimage
a słyszałyscie o krótkiej szyjce macicy bo mi lekarz ostatnio powiedzaiał o tym i kazał sie oszczedzać i nie współżyć...
imageimage
już masz krótką? jeśli się skraca po 30 tyg to każą się oszczędzać, bo grozi to przedwczesnym porodem
więc lepiej się słuchaj i bądź grzeczna:)
aniuleczka, niektóre kobiety mają taką od zawsze, taka ich / Twoja uroda ;)
za półtora tygodnia wizyta u innego lekarza to się wszystkiego wypytam... może powie mi coś więcej niż ten ostatni...
imageimage
Tesula u kogo prowadzisz ciążę w LuxMedzie? Ja też mam tam pakiet ale wybierałam "w ciemno" bo nie znam lekarzy trójmiejskich. Postawiłam na dr Głodka i póki co (tfu tfu) ok
A Ty?
Ja prowadzę u dr Mężyk w Gdyni - poszłam do niej jeszcze przed ciążą bo przyjmuje popołudniami i w soboty i zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie, w poprzedniej ciąży musiałam specjalnie jeździć na USG ze skierowaniem od lekarki, a potem z wynikiem z powrotem do niej a ta dr ma tak zorganizowane u nich terminy przyjęć, że jednocześnie USG i wizytę mam (np. w najbliższą sobotę mam na 11.20 USG a na 11.40 wizytę) dla mnie to jest super układ
image
image
hej dziewczyny, co u Was?
Też mam usg w najbliższą sobotę i też u dr Mężyk:) Raczej się nie spotkamy bo ja na 13stą
dziewczyny, czy któras z Was ma świeże informacje dot. tego czy w którymś ze szpitali można odbyć rodzinny poród w wodzie?
wanna do porodu w wodzie jest tylko w Pucku, ale nie mają wykwalifikowanej w tym zakresie położnej, także niestety nie ma takiej opcji (przynajmniej rok temu nie było)
image
image
W Wojewódzkim też jest sala, chociaż podobno też funkcjonuje tylko teoretycznie. Panie mi pokazywały gdzie nie mogę rodzić ;)
Cześć Muszczek:) znów mamy wspólny wątek:)
image
image
cześć :) Ja tu chwilowo, bo na razie nie ma żadnych majowych, może się potem oddzieli wątek, tak jak od nas wrześniówki, zobaczę :)
Hej śliczne :)
Byłam wczoraj na kontroli, bo na 2 tygodnie ścięło mnie zapalenie krtani. Leczyłam się homeopatią, która chyba niezbyt na mnie działała ;)
Fasolek (celowaliśmy w chłopczyka ;)) rośnie ładnie. Wg USG wygląda na 9 tydzień. Dostałam skierowanie na test PAPPa, muszę wydzwonić i się umówić.
M&ms a jak się celuje na chłopczyka? :D

Szkoda z tą wanną, wczoraj się sporo nt. temat naczytałam i jakoś przemawia do mnie ta opcja.. ponoć w Redłowie też jest, ale tylko na czas skurczy :(
Na chłopca celuje się w dniu szczytu owu i tuż po owulacji :) Chodzi o to, że plemniki niosące chromosom Y, czyli męski, są szybsze, ale żyją dużo krócej od tych, które niosą X, czyli kobiecy :)
hej mamuśki!!! A Wy chodzicie ze swoimi mężami lub partnerami na badania jesli tak to gdzie? a i czy prywatnie czy na
NFZ?
imageimage
Chyba mogę się już przywitać 10 tydzień wczoraj sprawdzone i potwierdzone u lekarza serduszko bije :)
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Hej
Ja jak na razie na wizyty chodzę sama,na usg połówkowe wybieramy sie do dr. Brzuski i tam idziemy razem może dzidzia pokaże co ma między nóżkami:)))
Zastanawiam się czy 5 letnią córkę zabrać ze sobą słyszałam że niektórzy zabierają jak Wy uważacie?

micasia GRATULACJE i witamy:)
image
micasia witaj :)
Mamy dokładnie ten sam dzień :)
Skopiujmy listę i dodajcie się nowe mamuśki, bo ja już się zaczynam gubić = sporo nowych widzę :)

Mms no to my strzelalismy dokładnie 1 dzien przed, w dniu owu i jeden dzien po :P wiec chyba mam szansę i na chłopca i dziewuszkę :P
Dziś mi się śniło, że chłopak będzie.
dopisuję sie tu...
mam termin na 28kwiecień!
image
image[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.
*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
micasia- 8.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
micasia- 8.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
karomign - 28.04

Noo to pokaźna lista już :)
Witam nowe mamusie :)
*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
Aniuleczka25 - 15.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
imageimage
a powiedzcie mi kochane kupujecie już coś dla swoich maluszków bo ja jak przechodzę koło ubranek dla dzieci to powstrzymać się nie mogę i od czasu do czasu kupie jakieś skapeteczki na malutkie pytki albo czpulkę, no wiadomo bez przesady nie robię całych zapasów hehe
imageimage
aniuleczka25, były już prowadzone dysputy na ten temat :)

Ja mam już praktycznie komplet ubranek od rozm. 50-86 a nawet i w spadku siatkę większych - na roczniaka :)
Mam podgrzewacz kupiony w okazyjnej cenie i 6 pieluszek wielorazowych (takie zamierzamy używać.)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej
Ja nic jeszcze nie kupowałam i nie kupuje wydaje mi się że to jeszcze za szybko:)
Ale jak wpadnę w szał kupowanie to ciężko będzie mnie powstrzymać hihihi
Pewnie ciuszki będę kupować w UK bo tam wychodzi sporo taniej niż u nas, tak robiłam przy córce, ale nie wszystko tak się da.
Moja córka dzisiaj zapytała kiedy mi w końcu urośnie brzuch bo ona chce zobaczyć jaka dzidzia będzie duża:)))))
image
Ja też nie kupuje.
Część pewnie będzie po synku. Jakieś bodziaki i bluzeczki z krótkim rękawem. Miałam dla niego większość w neutralnych kolorach a nie typowo dla chłopca. Zresztą dziewczynce mogę jakieś niebieskie ciuszki założyć, a chłopcu po dziewczynce różowych to już raczej nie. Pod koniec ciąży pewnie coś kupie jak okaże się że będzie córeczka a jak drugi synek to nie kupię nic :)
[img]image[/img]
[img]image[/img]
Ja też jeszcze nic nie kupuje. Wydaje mi się że mam jeszcze czas :)
Co do lekarza, chodzę prywatnie i ostatnio na usg był ze mną mój mąż.
image
ale cisza :(
Hej dziewczyny,

Witam po dłuższej nieobecności. Musiałyśmy z Alą posiedzieć tydzień czasu w domu bo synek opiekunki rozchorował się na świnkę. Niestety w domu nie mamy dostępu do internetu :/ Na szczęście wszystko już dobrze, i powróciłyśmy do naszego normalnego rytmu życia.

U mnie z końcem pierwszego trymestru zakończyły się wszelkie mdłości i wymioty, już od około tygodnia czuję się całkiem dobrze, może jedynie jeszcze zmęczenie czasem daje się we znaki. Apetyt bez szału- raczej jem jak przed ciążą i chyba coś słabo na wadze przybieram- ale przynajmniej się może za bardzo nie roztyję ;)

Wracając do tematu lekarza, to już wspomniałam ze chodzę prywatnie. Mąż praktycznie jest obecny na wszystkich wizytach- bez żadnego kręcenia nosem- wręcz przeciwnie. Jedynie na pierwszej lekarz poprosił żeby na chwilkę wyszedł na czas badania ginekologicznego na fotelu. Zawsze dostajemy pełną informację czy wszystko jest w porządku, jakie wymiary ma dziecko, odpowiedzi na wszystkie pytania...

Ja żadnych witamin nie biorę. Dostałam informacje, że o ile mam zdrową dietę, bogatą w warzywa, owoce, chude mięso i ryby to nie ma takiej potrzeby... W sumie już w pierwszej ciąży bardzo zmodyfikowałam i uzdrowiłam moją domową kuchnię, więc dodatkowej chemii nie łykam.
image
image
A może sprawdzałyście płeć wg. kalendarza chińskiego? U nas zgodnie z tym kalendarzem wychodzi druga dziewczynka. Dodam że za pierwszym razem się sprawdziło.
image
image
Też sprawdzałam płeć wg tego kalendarza ale nie u mnie akurat poczęcie mogło być dzień przed lub dzień po urodzinach więc nie mam pewności, wychodzi 50 na 50:)

Dziewczyny byłam na usg (przezierność karkowa czy jakoś tak) ale dziecko było oporne i nie chciało się pokazać ze wszystkich stron. Lekarka powiedziała mi że na 80% wszystko jest ok. Tylko że ja teraz myślę o tych pozostałych 20% (!)
Jak było u Was?
Wiesz co u mnie też szło opornie, ostatecznie badanie i mierzenie zostało wykonane dopochwowo, chociaż powinno być przez brzuch. Werdykt był taki że jest bardzo małe prawdopodobieństwo wystąpienia wady genetycznej- procentowo nie wiem jak to wygląda, ale ja jestem spokojna.
image
image
ja też miałam transwaginalne, ale 20% wątpliwości dużo:(
No czy ja wiem czy dużo, podwyższona/ nieprawidłowa wartość nie jest dowodem na wystąpienie wad chromosomalnych, natomiast może świadczyć o podwyższonym ryzyku wystąpienia, co nie oznacza ze wystąpi. A lekarka wspomniała cokolwiek o dalszej diagnostyce? Czy raczej uspakajała?
image
image
Pamiętam, że u moich znajomych podczas pierwszego badania wystąpiły jakieś wątpliwości, wynik wydawał się być za wysoki, powtórzyli badanie u innego lekarza i on powiedział ze wszystko jest ok. Ich synek urodził się zdrowy.
image
image
Lekarka powiedziała dokładnie to że na 80% wszystko jest ok ale nie może z całą pewnością stwierdzić ponieważ dziecko nie dało się obejrzeć dokładnie.
Powiedziała, że jeśli chcę mogę zrobić badania krwi ale one też nie dają 100% pewności i może się okazać, że wynik krwi też będzie 80%.

Nie wiem sama, namieszała mi w głowie. Niby wszystko dobrze ale na 20% może być źle. I co ja mam zrobić z tą wiedzą?
Wiesz co, ja wychodzę z założenia ze 100% pewności i tak nam dać nie mogą... Co ma być to będzie. Ja bym się raczej nie martwiła- lub ewentualnie szybciutko wybrać się do innego lekarza, jeżeli tak Cię to dręczy...
image
image
Hej

ja miałam w pierwszej ciąży powtarzany test PAPP-a i dwa razy robione USG, bo za pierwszym razem dziecko się nie ułożyło, za drugim razem dziecko się ułożyło, ale z krwi coś nie wyszło ale stwierdziłam, że skoro w pierwszym teście z krwi wyszło ok a w drugim USG wyszło ok to suma sumarum będzie OK i dzidziek jest zdrowiutki:)
image
image
odnośnie chińskiego kalendarza to chłopak bedzie jak nic !:):):)
imageimage
aniuleczka a w którym tyg. jestes?
lekarz ostatnio nie byl pewny co do wieku dzidzi wiec 14 albo 15 ale ja przyjmuje ze 14.
imageimage
trzmac kciuki - mam na 99% plamienie implantacyjne, miesiączki brak - teraz tylko by się utrzymała :) za pare dni test zrobię jak plamienie się skończy
Madness is the gift, that has been given to me!!
Aaaaaaaa!!!!
Emenems trzymam całym sercem kciukasy!!! Oby się udało! Zdawaj relacje na bieżąco!!!

aniuleczka to szybko płeć znasz :)
no zobaczymy, mam tylko wyrzuty sumienai bo wypilam ze 3 drinki w sobote jak znajomi byli...nie spodziewałam się ze to będzie ten miesiąc bo miałam urlop i sama byłam w Gda w połowie cyklu...więc nie liczyłam na to. No ale cóz, jak tylko nei pojawiła się wczoraj miesiączka od razu pety poszły w kąt - mam nadzieje ze te trzy drineczki niczego nie zmienią, jeżeli oczywiście będzie ciąża na 100%

na pewno dam znac, jak się uda na końcówkę maja się załapię :P
dajesz, dajesz! :)
Ja wypłam jakoś w tygodniu implantacyjnym browarka (w typie reddsa). Na pewno wszystko będzie w porządku.
Trzymam mocno kciuki, miło będzie ciążować z kimś znajomym ;)
no ja myślałam w piątek wieczór ze to przed miesiączką plamki, dlatego w sobote przy okazji walki pudziana wypiłam kilka ze znajomymi do kotleta ;) ale jak miesiączka nie przyszła a plamienia się utrzymują ( raz juz to mialam to poznaje) to od razu zarzuciłam wszystko - na szczescie kwas biore od dawna foliowy regularnie i jeszcze teraz luteinkę pierwszy raz na podtrzymanie - mam nadzieje pomoze
witam i ja

w sobotę test, dzisiaj zrobiłam beta hcg, prawdopodobnie 3 tydzień, ale z beta wychodzi 6 ! choć to niemożliwe :)
a kiedy czynnosci małzenskie były ??:D (jakos tak nawet mi głupio pisac, kiedy był sex :P) i kiedy termin miesiączki ?? :)
czynności małżeńskie :))))) hahahhaa
koniec sierpnia :P
no tak się staram byc dyplomatyczna :D hehe ja 3 września czyli 15tego dnia cyklu - cykl był na clo, trzy dni wczesniej usg pokazało pecherzyk i nei bylo wiadomo kiedy peknie, lekarz obstawial nastepnego dnia wiec mialam marne szanse na zdazenie ;) mogł sie pojawic jeszcze jeden ?/ na takim dopalaczu ?? miesiączkę mialam 20 sierpnia a ty ??
Cytrynka witaj :)
Miło że grono nam się powiększa.
Emenems, a ile miał pęcherzyk w momencie kiedy lekarz powiedzial że jest?
nie mam pojęcia ! no co ty :P wiem ze to był 12dc i ona powiedziała ze jeden pękł dwa dni wcześniej a drugi moze w sobote moze w niedziele moze w poniedziałek....dlatego nie wiem - w sumie szkoda ze meza nie było - byłby blizniaki :D hehehe

takze nie wiem, ale już raz zaszłam w ciąze i wiem, ze to plamienie to nei jest plamienie przed miesiączką bo po pierwsze trwa za długo a po drugie jest za skąpe a po trzecie juz ot przechodziłam - pytanei raczej - czy mi się utrzyma...pierwszy trymestr bedzie na szpilkach - ale jakby co na pewno potwierdzę ciąze po wyniku beta - gdzies za tydzien :)
Ja wczoraj byłam na wizycie u lekarza, maleństwo rośnie ma już ponad 2 cm, rączki, nóżki i bardzo szybko bijące serduszko :)), czyli wszystko jest w jak najlepszym porządku. Wyniki też mam dobre także oby tak dalej.

Mdłości jeszcze nadal męczą ale poza tym jest ok.

A i witam nowe mamuśki :)
image
Ale fajnie - coraz nas więcej :)
[img]image[/img]
[img]image[/img]
bombelkowa ale ja jeszcze nie znam płci dzidziusia... mówiłam ze chłopak z kalendarza chińskiego wychodzi...
a jeśli chodzi ci o skrót NIKO to od imion które z mężem wybraliśmy a zaczynają się tak samo wiec mówimy na razie na maleństwo NIKO(NIKOLA albo NIKODEM)
imageimage
Sprytnie ;) U nas już niejedna burza mózgów była co do imienia, ale na razie porozumienia brak :)
image
image
aniuleczka - bardzo sprytne :))

U nas będzie albo Bartosz, albo Natalia (tu trwają spory , bo jest jeszcze opcja Dominiki i Oliwii.)
U nas mąż wybierał imię dla córki, pod warunkiem, że ja nazywam bezwarunkowo drugie dziecko.
Mamy dość krótkie nazwisko, więc imię, dla lepszego brzmienia, powinno być długie.

No a że do tej pory my wszyscy mamy imiona na M, to bąbel też będzie pewnie na M. Dla chłopca podoba mi się Maksymilian (mąż Michał, więc najładniejsze na M odpadło, a Mateusz źle mi się kojarzy), a dla dziewczynki Michalina, Melania. Chciałam Mariannę, ale tak sie nazywa znienawidzona ciocia męża, więc też odpadło :)
u nas córka Milena a syn Jan. Oba imiona bezproblemowe w Norwegii do wymówienia dla Norwegów a nam się po prostu podobają.

Jedną Milenę poznaliśmy kilka lat temu i stąd to imię bo przesympatyczna osoba (swoją drogą zupełnym przypadkiem się okazało że swoją drugą córkę nazwała moim imieniem:))

Jan jest fajnym imieniem i w formie Jan i Janek i Jasio. Bardzo polskie i co najwazniejsze - ja nie znosze tych nowoczesnych wycudowanych imion
U nas przewija się kilka imion - dla chłopaka mam nadzieję że wykorzystamy imię które mieliśmy wybrane przy pierwszej ciąży czyli Witek (chociaż mnie się podobają jeszcze Wojtek czy Jasiek) ale co do Witka przynajmniej jesteśmy zgodni :) Dla dziewczynki podobają mi się Pola, Ula, Ania, mąż z kolei obstaje przy Adriannie, Lilianie... a mnie jakoś one nie podchodzą... Zobaczymy. Mam nadzieję że na kolejnej wizycie poznamy płeć to wtedy będziemy mogli już konkretnie zacząć się zastanawiać.
image
image
aha, u mnie raczej bedzie dzis miesiączka, strasznie mnie odbrzusze boli, tak własnie, jak to przed miesiączką i to już nie delikatny ból, tylko strasznie mocno boli
Emenems daj znać, czy przeczucia się sprawdziły, będzie dobrze :)
Co do imienia, u nas też burza mózgów - zwłaszcza jeżeli chodzi o imię dla chłopca. Mi się podoba mnóstwo imion, natomiast mój mąż ciągle ma jakieś skojarzenia .....
Czy was też boli dzisiaj masakrycznie głowa?
image
dziś byliśmy u gin i powiedziała ze to już 15 tydz jednak a nie jak myślałam 14, ma juz prawie 9 cm i sprawdzałam to już wazy gdzieś już z 50g.....to maleństwo naprawdę rośnie jak burza...dostała zdjęcia z usg NIKO jest taaki słodki hehe bardzo jestem zadowolona z dzisiejszej wizyty w końcu .Pani gin kazała zrobić kolejne badania ale mówiła ze na prenatalne to już niestety za późno...a co do krótkiej szyjki macicy niestety się potwierdziło niby nie jest złe ale kazała się oszczędzać dała zwolnienie z pracy i powiedziała ze ie moge tez za długo na nogach stać bo to dobrze nie wpływa i następna kontrola za 2 tyg...
imageimage
Asia - oooj tak.. odkąd jestem w ciąży przy takiej pogodzie tylko bym spała, bo głowa mi pęka...
A ja dziś byłam na IP. Rano miałam strużkę krwi na papierze toaletowym.. Oczywiście panika.. więc mama wsadziła mnie w auto i pojechałyśmy.
Dzidziol jest. Serduszko biło.
Tylko zastanawiam się czy nie jest trochę mały.. Ma niecałe 6 cm..
Mam leżeć, łykać nospę i odpoczywać, nie przemęczać się.
Jak nie urok ... to S.....
Bombelkowa nie martw się nie jest malutki....wystarczy ze jest troszkę młodszy niż lekarz założył i to dlatego ...on z dnia na dzień rośnie ...niczym się nie martw jeszcze nadrobi...i innych przegoni.:)
imageimage
ja dzisiaj byłam z wynikami u endokrynologa i lekarz mnie uspokoił że muszę brać lekarstw, wyniki się poprawiły i wygląda na to że to w ciąży mi się tak popsuły ale zalecił jeszcze usg tarczycy. Na szczęście dzidzi nic nie zagraża więc jestem spokojna.
image
ja po okrutnych bólach dostałam spóźnioną miesiączkę - cóż, czyli spóźniłam się z urlopu, mam tak bolesny okres ze do pracy dziś nie poszłam, masakra.

Ostatnio mialam usg w 12dc i już byłam po jednym pękniętym pęcherzyku a drugi lada dzień miał pęknąc - to czy myślicie ze to tak będzie w tym miesiącu ? czy to nie ma reguły ? bo mój mąz jedzie na urlop 10dc....i już się zastanawiac czy nei brac wolnego i do niego nie leciec...oczywiście, zrobie testy jajeczkowania ale nie mam gdzie usg zrobic :(
Uuu, to przykro mi, mam nadzieję że następnym razem Wam się uda.
image
image
co tak spokojnie mamuśki u nas?
imageimage
aniuleczka25 coś mało rozmowne sa nasze mamuśki - od początku ;)

Jak Twoje samopoczucie?

Ja dziś dobrze spałam, dziś mąż ma wolne, więc jedziemy załatwić trochę spraw. Na szczęście dobrze się czuję.
ja tez w miarę dobrze ,ale ostatnio coś ucho mnie pobolewa i mam uczucie jakby zęby i głowa po lewej stronie mnie tez bolały....a co najgorsze to ze wieczorem zaczyna mnie bolec a najbardziej w nocy dzis musiałam się apapem ratować ale teraz jest już ok.
imageimage
U mnie czasem ciężko, żeby się rozgadać :) Mam dostęp do netu tylko w pracy a tu czasem taki kocioł że nie wiem w co ręce włożyć- ale siedzieć w domu nie dałabym jeszcze rady- najpierw muszę sobie tam neta zainstalować ;)
Ja byłam już cała uhahana że moje dolegliwości minęły, ale niestety cały czas źle znoszę jazdę samochodem, poza tym jest ok.
image
image
Ja nie za wiele mam czasu, ponieważ jeżdżę jeszcze do pracy - z Gdyni do Gdańska, a w pracy gorący okres ... , ale zaglądam codziennie i czytam co piszecie :)
Mi również minęły dolegliwości aczkolwiek tak jak ty Aga jazda samochodem lub trolejbusem - umieram.
Odebrałam dzisiaj wyniki tarczycy i ciesze się że się poprawiły ....
Nadal mam melodie do spania, jak jest weekend to 3 drzemki w ciągu dnia to norma.
image
Ja jak siedziałam z Alą w domu to też się kładłam na drzemkę wtedy kiedy i ona, a jak jestem w pracy to jakoś daję radę, mimo że od 5 jestem na nogach :), ale najczęściej koło 21 już śpię. W weekend też ciężko bo Alka wstaje koło 6.30 więc nie ma kiedy odespać, a i staram się nadrobić trochę robotę domową, poprać, posprzątać, ugotować to i owo na kilka dni...
U mnie jazda rano samochodem do pracy to nawet bez problemu ale powroty- jak się uda dojechać do domu to ledwo daję radę z samochodu wysiąść... Ale z tego co pamiętam z pierwszej ciąży to i w końcu jazda samochodem się unormowała, więc jestem pełna optymizmu, że wkrótce jednak będzie lepiej.
image
image
Ja też Was cały czas czytam na bieżąco, gorzej z pisaniem bo nie zawsze jest czas. W pracy to nie bardzo jest jak, a w domu jak wracam to ostatnio ciągle śpię taka padnięta jestem, wstaję trochę ogarnę i w zasadzie noc i dalej spać.
Rano w dalszym ciągu mnie mdłości męczą nawet śniadania nie mogę zjeść bo wszystko z powrotem idzie, ale potem jest już ok.
I jazda samochodem jakoś też mi nie przeszkadza tylko pasy trochę już cisną.
image
witam,

niesmialo jeszcze, ale mam nadzieje do was dolaczyc. poki co testy od 3 dni pozytywne. w poniedzialek wybiore sie do lekarza, a w piatek na usg- moze cos juz bedzie wiadomo.
mam pcos i bardzo nieregularne miesiaczki, ostatnia byla 9.08, wiec poki co termin wypada na poczatek czerwca, ale wszytko jest jeszcze do ustalenia

narazie modle sie, zeby wszytko bylo ok, i zebym mogla oficjalnie dolaczyc do majowo-czerwcowych mamusiek!
image

image
witaj adziula - trzymamy kciuki :)
Hejka

u mnie wszystko OKi, dzidziek ma sie dobrze, 4 października mam USG genetyczne i od tego dnia idę na zwolnienie bo też źle znoszę jazdę samochodem a w pracy spędzam w nim cały dzień
image
image
Aska84, na mdłości najlepiej zjeść przed wstaniem z łózka suchą bułkę albo jakiegoś krakersa, suchara i po chwili dopiero wstać. Powinno pomóc:)

ja rzadko zaglądam, bo na wakacjach jesteśmy ;) ale przeczytałam wszystko:)
co do porodów w wodzie to w Redłowie na pewno nie ma takiej możliwości, nie wiem jak w Pucku, ale w Wojewódzkim jest wanna i można w niej "rodzić" tzn siedzisz sobie w niej, wychodzisz, wchodzisz ale ostatecznie rodzi się na łóżku... więc bez sensu :/ a to wszystko dlatego, że nie mają niby wykwalifikowanego personelu do odbioru porodu wodnego :/ też byłam nakręcona na porody do wody, ale nic z tego :(
Witam:)
To i ja się pochwale tym,że będę mamusią-po dzisiejszej wizycie u ginekologa padł termin porodu 26.04.2013 :)
witaj Rona :)
To i ja się dołączę. Termin na 04.03.2013.
Mdłości minęły jakoś 3 tyg temu, ale za to od początku ciąży cierpię na okropne bóle głowy. Z tego względu jestem na zwolnieniu. Najgorsze, że nic nie mogę na nie poradzić, bo to ponoć migrenowe. Dodam, że siostra również tak miała w pierwszej ciąży. Także się pomęczymy z dzidzią.
Nie obstawiamy jeszcze płci, ale zainteresował mnie ten kalendarz chiński, to sobie sprawdzę ;). Kolejna wizyta 12 października, to może się dowiemy, jak się dzidzia nie zawstydzi. :)
Narzeczony do niedawna twierdził, że jak dziewczynka to nie jego, bo on ma tylko męskie plemniki :). Ale jak już wyszedł mi brzuszek, to do niego mówi "nieważne kim będziesz i tak będę cię kochał". :)
Zakupów żadnych nie robiłam, bo bałam się zapeszać, bo coś może jeszcze się stać, bla bla.. takie przezorne myślenie. A teraz nie kupuję, bo może uda się poznać płeć i wtedy już będę wiedziała co kupować.
Rozpisałam się, ale cieszę się, że Was znalazłam :)

*MARZEC*

Anecus - 04.03
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
Aniuleczka25 - 15.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
image
witam nowe dziewczyny :)
potrzebuje rady, okazało się że moja koleżanka z pracy która ma rocznego synka - rozchorował się na rotawirusa, i tak po kolei rozłożyło wszystkich domowników. Koleżanka była dzisiaj w pracy i bach ją też złapało, czy ten rotrawirus jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży? Mogłam się zarazić, ponoć choroba rozwija się do 3 dni, czy ewentualnie mogę coś wziąć lub zadziałać zapobiegawczo ... nie wiem, ale się przestraszyłam :(
image
anecus witaj :)

AsiaDK z tego co wiem, to każdy wirus/przeziębienie jest dla kobiety groźny na zasadzie takiej, że ma ograniczone pole jeśli chodzi o dobór leków.
Zapobiegawczo możesz poratować się wapnem, herbatą z cytryną.

Tak przy okazji jest ponoć jakiś syrop na kaszel Prenatal czy jakoś tak - specjalnie dla ciężarnych.

U nas spokojniej. Aczkolwiek dziś dziecie ułożyło się w lewym boku i czułam jakbym kolkę miała. Pozatym harcuje w brzuchu i mąż sobie nasłuchuje co wieczór :)
Apetyt nadal marny, kilogram na plusie, brzuszek lekko widoczny.

Pozdrawiam.
Jakby któraś przechodziła grypę żołądkową, to polecam Lacidofil. (Jest też dla maluszków w kropelkach).
image
Ja również witam nowe dziewczyny.
Z tą grypą żołądkową na pewno trzeba uważać- przede wszystkim żeby się nie odwodnić. Krąży mit że picie coca-coli może ochronić - ile w tym prawdy nie wiem, ale kiedy moja Mała miała w kwietniu rotawirusa to piliśmy z mężem po szklaneczce - dwóch dziennie i jakoś nas nie chwyciło :)
image
image
*MARZEC*

Anecus - 04.03
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
Aniuleczka25 - 15.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
Rona - 26.04
image
image
Dziewczyny czy którąkolwiek z Was bolał kręgosłup przy kości ogonowej na początku ciąży ja od dwóch dni mam masakrę ledwo się ruszam, nie mogę wstać, siadać jak już siedzę czy chodzę to jest ok ale zmiany pozycji koszmar.
Wiem że w tych okolicach się wszystko zmienia i może boleć ale może macie jakieś sposoby jak sobie z tym radzić?
image
Aśka- termofor i wygrzać.

Mnie bolą nerki, mam brzydkie wyniki, fosforany i leukocyty w moczu. Terminy na usg nerek- 2 tygodnie. Chyba padnę przez ten czas...

Mdłości nie mijają, wymiotuję po każdym posiłku. Schudłam ponad 2 kg.
u mnie też nie wesoło, wczoraj w nocy noga mnie zabolała jak na skurcz w łydce, w ciągu dnia mnie lekko pobolewała jakby cały czas skurcz trzymał starałam się ją rozciągnąć, chodziłam dużo i wydawało mi się że jest lepiej, niestety się myliłam w nocy mnie tek łydka rozbolała że spać nie mogłam, posmarowałam sobie maścią troche pomogło i zasnęłam, a od rana ledwo co chodzę, teraz ciepły termofor przykładam mam nadzieje że pomoże.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Oj dziewczyny, nie zazdroszczę problemów :/
Bóle kręgosłupa pamiętam z pierwszej ciąży- właśnie z początków ale bardziej takie w krzyżu niż w kości ogonowej, musiałam więcej odpoczywać i nie przeciążać kręgosłupa i o dziwo przeszło - wróciło dopiero na ostatni trymestr kiedy to brzuch dawał się już we znaki.
Skurcze łydek też regularnie łapały, szczególnie w nocy, ale też w późniejszym czasie, musiałam uzupełniać magnez i wapń, czyli banany, nabiał i orzechy dominowały dietę...
image
image
a ja po wizycie u lekarza- poki co termin na 14 maja, ale z moich obserwacji i przeczucia wydaje mi sie, ze wg usg bedzie data blizej konca maja. no nic, w czwartek idziemy na usg to sie moze czegos wiecej dowiemy.

poki co, oprocz testtow, ktore wskazuja na ciaze, nie mam zadnych objawow. niestety :/ az sie martwie, zeby wszytko bylo ok.
bola mnie tylko przerazliwe plecy- w okolich talii- tak jakby skorcze jakies przechodzily. nie wiem o co chodzi. z mikolajem tak nie mialam.

czy majowych mamusiek jest tak malo, ze nie ma stworzonej listy czy poprostu czekamy, az bedzie nas wiecej, zeby zalozyc watek?
image

image
Czesc :) Dopisuje sie do watku- termin na 30 maja :)

adziula ja mysle ze jak sie nazbiera wiecej majowych mam,to warto bedzie pomyslec o osobnym watku,a poki co podczepimy sie do tego ;)
adziula, ja też z maja (13.05) i tak samo jak dee myślę, że za jakiś czas założymy wątek majowo-czerwcowy, bo trzy miesiące to jednak bardzo duża rozpiętość :)
nie, nie. ja nie mam nic przeciwko, zebysmy poki co byly w tym watku, ale zauwazylam tylko, ze lista marcowo-kwietniowa jest, a majowej nie ma, dlatego tez zapytalam. mysle, ze jak zaczna pojawiac sie czerwcowe mamusie to pomyslimy wtedy o osobnym watku :)
image

image
a jak tam dziewczynki wasza waga? ja ju z jakies 3 kg na plusie.to chyba nie najgorzej.....16 tydz
imageimage
aniuleczka, ja 14 tydzień i kilogram do przodu :)
Witam, witam
U mnie chyba powoli idzie w górę, ale nie wiem ile teraz ważę bo w domu nie mam wagi, ostatnio u lekarza było 57 - wtedy wyszło na zero bo w pierwszych tygodniach chudłam. Brzucho się powoli zaokrągla więc pewnie i wskazówka na wadze troszkę w górę pójdzie. Następna wizyta 9 października i liczymy że Maleństwo zdradzi nam swą płeć.
image
image
U mnie jak na razie coraz mniej. Teraz -3 kg ale mnie i tak jest troszkę za dużo więc to w sumie i dobrze :)
[img]image[/img]
[img]image[/img]
Hej
U mnie w pierwszym trymestrze -2 kg a teraz +1 kg wiec malutko :) Brzusio się powoli zaokrągla:) Ciekawe kto się kryje w środku :)
image
No ciekawe, ciekawe.
Ja tak po cichu liczę, że będzie córcia. A jak drugi synuś to wyprawka cała gotowa :)
[img]image[/img]
[img]image[/img]
Dziewczyny no to wam zazdroszczę, ja w pierwszym trymestrze przytyłam 5 kg, lekarka zakazała mi jeść słodycze, za tydzień mam wizytę i już wiem że znowu przybrałam :( a jem normalnie i aktywność taka sama jak przed ciążą ... też liczę, że będzie córeczka, a mój mąż liczy na syna ... heh oby zdrowe było:)
image
Jak milo ze powstal taki watek:)widze ze nie jestem sama.Pytanie do dziewczyn z Gdanska,u kogo robicie,robilyscie usg genetyczne?
Ja jutro będę się umawiać na USG połówkowe do dr. Brzóski do invicty.
image
Ja sie umowilam do Olszewskej na genetyczne i sama nie wiem czy to dobry wybor...
mamaalanka a na kiedy masz termin?
Ja mam jutro genetyczne.
Dzis nasz dzieć uciska mi nisko szyjke - nie przyjemne odczucie :)
15 kwiecien.A u kogo robisz genetyczne?
Witajcie przyszłe mamusie,

Przepraszam,że wtrącę się w wątek ale może któraś z was szuka to co mam do sprzedania:) więc zachęcam do zajrzenia na linki:)

Życzę każdej z was udanych rozwiązań i jak najmniej dolegliwości ciążowych:)

http://allegro.pl/czapeczki-dla-noworodka-coccodrillo-magrof-gratis-i2672875977.html
http://allegro.pl/butelka-lovi-aktywne-ssanie-i2672909160.html
image
Mamaalanka ja też będę miała usg gentyczne u Olszewskiej, ja w ogóle prowadzę u niej ciążę i powiem że jestem bardzo zadowolona, jest bardzo dokładna, odpowiada na wszystkie pytania.
Tylko ja przed usg mam jeszcze zrobić badania krwi test PAPPa i wolna podjednostka Beta mówiła że wtedy będzie mogła dokładniej stwierdzić ryzyko wystąpienia wad.
Dzieki Aska:)
mamaalanka ja nie jestem z Gdańska.
Prowadzę ciążę w evimedzie.
Dziewczyny serdecznie zapraszam do świeżo założonego forum extrababki.fora.pl
Mamy coraz więcej przyszłych mamussiek :)
wracam dzisiaj troche zalamana- bylismy na usg- wszytko jest na swoim miejscu, wyglada ok- 5 tygodniowa ciaza. widac pecherzyk, ale poki co nei widac zarodka, ani tym bardziej serduszka. zalamalam sie troche i smutno mi caly dzien. mam juz same czarne mysli. najgorsze, ze nastepne usg jest dopiero w 12 tygodniu, wiec sporo czekania przed nami. tymczasem termin przesunal nam sie na 30 maja 2013.
image

image
Jesteśmy po genetycznym.
Wszystko jest w porządku.
Mamy filmik i masę zdjęć.
Na 80% będzie synuś :lol: :lol:

image
a ja już wiem co mi w łydkę rwa kulszowa :( aaaaa coraz gorzej jest, w nocy spałam od 22-24, od 3-3:30 i nad ranem zasnęłam po 6:30 i córka mnie obudziła o 7:15, siły brakuje.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Adziula, nie martw się - zupełnie nie ma czym. Ja na pierwszą wizytę też poszłam troszkę za wcześnie i jedyne co było widać to pęcherzyk ciążowy :/ Ja chciałam jeszcze kilka dni zaczekać z lekarzem ale mąż się uparł- jest straszliwie niecierpliwy no i ani zarodka ani serducha na pierwszym usg nie zobaczyliśmy a to był już początek 6 tygodnia. Następną wizytę umówiłam sobie w 9 tygodniu i wtedy już wszystko zobaczyliśmy :)
image
image
adziula, nie martw się, strasznie wcześnie poszłaś do lekarza. Ja byłam dopiero w tym tygodniu w poniedziałek (mimo że wiedziałam od piątego tygodnia), a w poprzedniej ciąży w siódmym tygodniu. Wcześniej bardzo często nic nie widać.
bylismy tak wczesnie, bo om wychodzi ze zaczal sie 9 tydzien, a tu takie zdziwienie, jak pani powiedziala nam, ze to dopiero 5 tydzien. ale ja mam PCOS, wiec w sumie nic dziwnego ze jest taka roznica. myslalam, ze dowiem sie juz czegos a tak sie tylko niepotrzebnie zdenerwowalam.

dzieki dziewczyny za dobre slowa i wiadomosci. mam nadzieje, ze nasz maluszek sztbko urosnie i nie bedzie juz wiecej mamusi stresowal :D

uciekam bo zaraz intruktor po mnie przyjedzie, a my wcale nie mamy dzisiaj ochoty na zadne jazdy. wlaczyl mi sie odruch wymiotny na szczoteczke i paste do zebow :/
image

image
pozdrowienia
I jak dziewczyny po weekendzie? U nas wszystko dobrze. Samopoczucie dopisywało, nawet powera na sprzątanie miałam. Niestety mąż rano wstał cały połamany jakby go grypa miała brać. Nafaszerowałam go lekami i zobaczymy co z tego dalej wyniknie. Na szczęście póki co my z Alką się trzymamy zdrowo...
image
image
Mnie trochę gardło boli i trochę kaszlę, zastanawiam się aby wziąć kilka dni wolnego aby całkiem się nie rozłożyć. W czwartek mam wizytę u gin, a jak u was?
image
A ja w piatek mam usg genetyczne i juz nie moge sie doczekac.Dziewczyny,ktore nie znaja plci macie jakies przeczucia co tam sie kryje?
Witam po chwilowej przerwie. Czytam, ale jakoś nie chce mi się pisać specjalnie, a i przy jednym dziecku w domu, to już trochę ciężko czas wygospodarować. Ja mam test PAPPa za 2 tygodnie. Co do przeczuć- mam takie wrażenie, że chłopak. Ale ostatnio też miałam, a jest dziewuszka, więc kto to wie.

Samopoczucie fatalne, wymiotuję po wszystkim, schudłam już 3 kilo...
Ja czuje ze będzie druga dziewczynka, mąż też ma takie przeczucie, dodatkowo tak nam też wynika z kalendarza chińskiego :), który sprawdził się przy pierwszej ciąży. Dokładnie za tydzień mamy wizytę u lekarza, więc jak dobrze pójdzie to może już będziemy wiedzieć coś konkretnego.
image
image
Hmm mi wg Chinskiego wyszlo ze poprzednio piwinna byc dziewczynka a jest chlopiec,a teraz ze chlopiec,to moze bedzie dziewczynka?Czuje ze tak bedzie:))
u mnie to różnie wychodzi z jednego chłopiec z drugiego dziewczynka:) więc nic mi nie pozostaje jak tylko poczekać aż dzidzia się nam pokaże w całości :)

wczoraj i dzisiaj coś poczułam jakby dzidzia się obróciła czy coś w tym stylu hehehe

no i w końcu się umówiłam się na usg połówkowe 4D koszt 200zł + nagranie 80zł do Dr. Brzóski

ja u was dziewczyny??
image
Ja czuję sie rewelacyjnie - minęły nudności, zgaga jeszcze nie zaatakowała więc jest świetnie

Zgodnie z chińskim, to moja córka powinna być synkiem, teraz też wychodzi chłopak więc czyżby następna dziewczynka... ale ja mam przeczucie że to jendak będzie chłopczyk

ja wszystko robię w luxmedzie bo tam mam abonament, nie umawiam sie do innych lekarzy, wlaśnie odebrałam wszystkie wyniki - jestem zdrowa jak ryba:) genetyczne mam w czwartek, ale bez testu z krwi
image
image
ja już przeczuwałam dwóch synów, a mam dwie córki, więc teraz wolę nic nie myśleć na temat płci ;) w pt idę na USG, może już będzie coś widać? będzie 16tyg i 1 dzień
Ja genetyczne mam jutro z tym, że ciąża jest młodsza o niecałe dwa tygodnie, dlatego tak późno.
Mnie ciągle mniej - teraz -4kg.
Niestety dopadła nas choroba. Synek z katarem i kaszlem do tego ciągle zęby nowe rosną więc maruda straszna. Ja też nie najlepiej się czuję, katar, kaszel i do tego ból głowy. A najgorsze jest to, że nic na ten katar wziąć nie można, ehhh.....
[img]image[/img]
[img]image[/img]
Na katar jedynie maść majerankowa- smaruje się pod nosem i ma ułatwiać oddychanie- jak dla mnie średnio działa.
Mój maż chory, ale my z Alą cały czas trzymamy się zdrowo.
image
image
d@nte ja jak mialam katar to mi lekarka pozwolila wziac xylogel.
ja na katar polecam inhalacje z soli fizjologicznej albo psikanie roztworem soli morskiej do nosa, rewelacyjnie działają też krople Oilbas (5-10 kropli do miseczki z wrzątkiem i postawić w pokoju, w którym się przebywa) wszystkie te sposoby mozna stosować w ciąży bez obaw

ja za to mam kaszel...
image
image
Tesula, a na kaszel syrop prawoślazowy. Jak nie pomoże, to przynajmniej jest smaczny i tani :)
Dante, też ciągle chudnę. Nic się nie przyjmuje.

Byłam dzisiaj u rodzinnego i dostałam skierowanie do szpitala. Nerki i pęcherz bolą, a leki doustne się nie przyjmują. Muszą mnie też nawodnić...
Sól fizjologiczna i woda morska nie pomagają. Maść majerankowa mi śmierdzi - pomimo kataru zapachy czuję - i mam odruch wymiotny. Zresztą często coś mi śmierdzi. Wczoraj byłam w Carrefour na Szadółkach i tam tak śmierdziało że normalnie wyjęłam z torebki siatkę i zwymiotowałam - nie dało się tego wytrzymać. Nie wiem jak ludzie tam pracujący i mieszkający w okolicy mogą to wytrzymać. Często tam bywam, ale tak jak wczoraj to jeszcze nigdy tak nie śmierdziało.
A tym że chudnę to też się nie przejmuję. W pierwszej ciąży też na początku chudłam. Później to nadrobiłam i w sumie od wagi początkowej przytyłam 7kg.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
To zostaje tylko się przemęczyć :/ No i życzę żeby te dolegliwości i mdłości minęły...
image
image
Ja mialam wczoraj to samo w biedronce.Juz prawi paw byl na wylocie,ale wyszlam ze sklepu.Jaki smrod!Ja jestem na plusie 2 kg:)
No właśnie w sklepach jest najgorzej i jeszcze autobusach jak wsiadają zaraz po skończonej fajce albo po kilku piwkach. Ja czasami nie mogę znieść zapachów z własnej lodówki jak pomieszają się zapachy wędlin, sera i jeszcze innych produktów. W poprzedniej ciąży też zapachy mi strasznie przeszkadzały.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
Na katar to najlepsze są inhalacje, może odrazu nie pomogą ale zawsze trochę oczyszczają drogi oddechowe. Mi lekarka jeszcze pozwalała brać krople do nosa ale takie jak dla niemowląt.

A u mnie róznie ostatnio miałam taki dzień że non stop wymiotowałam aż mi się plamy na twarzy porobiły takie malutkie czerwone krwiaczki od wysiłku a poza tym kość ogonowa dalej boli już dużo mniej ale jednak, a tak to ok.
Zrobiłam już test PAPP-a. 15 mam USG genetyczne zobaczymy co i jak.

Dziś koleżanka w pracy miała jakiegoś wirusa non stop do toalety latała, gorączka itp. Mam nadzieję że nie złapie tego od niej.
image
Witajcie,

jeżeli to nie problem to bardzo proszę o kliknięcie Lubię to pod obrazkiem z tego linku. Może uda mi się coś wygrać:)

Dziękuję ślicznie za poświęcony czas!!

http://lays.pl/marzenia/pokaz/id/103354?fb_action_ids=427288847335276&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
Aska jaka cena testu pappa
Za sam test 120zł do tego robiłam wolną podjednosteke beta 122zł
A i robiłam w diagnostyce
Dziewczyny co nowego?
Ja ostatnio zauważyłam że jak za długo stoję robi mi się słabo. Przedziwna przypadłość na szczęscie jutro mam lekarza to się dowiem co i jak.
Któraś z Was też tak ma?
ja jak dlugo chodze albo stoje to mnie brzuch boli.W ogole ta ciaza jest bardziej problematyczna.W pierwszej nic mi nie dolegalo.
u mnie przyszedł czas na zmianę spodni brzuszek rośnie:)

zamówiłam z allegro i spodnie okazały się porażką,

Polecam sklep w Pasażu Królewskim (koło lotu)
spodnie są po 100 zł i bardzo dobre gatunkowo!!! Nastawiałam się że będe musiała wydać 150 a tu miłą niepodzianka. Jeansy są po 109 zł
image
Hania a sa tez rurki?
u mnie nie za ciekawie, w sobotę na SOR trafiłam z zakrzepicą żylną 2/3 żył w prawej nodze zapchane, dzisiaj mnie wypuścili, zastrzyki na 3 miesiące dostała :(
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
A my dzisiaj po badaniu genetycznym i wszystko ok :)
Dzieciątko trochę nadgoniło i już ciąża młodsza o kilka dni a nie półtora tygodnia.
Dzisiaj pierwszy raz w tej ciąży zwymiotowałam ot tak po prostu. Wcześniej zdarzyło się jedynie po intensywnych różnych "zapachach". Myślałam że to mnie ominie, jednak może się to zdarzyć na każdym etapie ciąży.
A czujecie już jakieś ruchy? Bo ja mam wrażenie że coś tam delikatnego czuję od czasu do czasu. Najczęściej jak siedzę spokojnie albo już leże wieczorem to takie jakby muśnięcia. W pierwszej ciąży ruchy poczułam coś w okolicy 16-17 tygodnia a teraz to ja już sama nie wiem co to.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
Yooki tez tak mam i w kazdej ciazy tak mialam. Moge chodzic i chodzic, nic mi nie dolega, ale jak stane, to masakra. Jak mi przyjdzie stanac w kolejce to czekam, az ktos stanie za mna, zaklepuje i ide usiasc, bo nie dam rady. Moglabym zemdlec.
Micasia a jakie są tego objawy ??
Pytam o tą zakrzepicę żylną... Zdrowia życzę.
Witam dziewczyny,
Moja siostra w ciąży nabawiła się zakrzepicy żylnej uda. Zgłosiła się na SOR jakoś w 7 mc, bo bardzo bolała ją noga- ledwo chodziła, natychmiast położyli ją do szpitala z kategorycznym zakazem poruszania się. I tak leżała aż do rozwiązania. Niestety przez tą chorobę musiała mieć cc. Potem po porodzie jeszcze długi czas brała zastrzyki, a teraz w sumie musi chodzić na kontrole tak raz na pół roku i robić usg żył.

Co do brzucha to mój z rana wygląda normalnie- praktycznie nie widać że jestem w ciąży. Dopiero popołudniu i na wieczór po całodziennym jedzeniu zaczyna się ujawniać. Spodnie noszę jeszcze normalne, ale jak siedzę w pracy to odpinam guzik. Mam wprawdzie spodnie ciążowe jeszcze z poprzedniej ciąży ale są trochę za luźne i źle się w nich czuję, dlatego w weekend zamierzam zaopatrzyć się w nowe.

Mnie od zbyt długiego stania czy chodzenia boli brzuch, zawrotów głowy raczej nie mam.

Ja też mam wrażenie że powoli zaczynam czuć jakieś ruchy - jak tak porównuję z pierwszą ciążą to wydaje mi się ze to już może być to :)
image
image
Strasznie brzmi ta zakrzepica:(

Okazało się, że słabość podczas stania to efekt niskiego ciśnienia. W sumie nic strasznego:)

Ja nie czuję ruchów jeszcze.
to by się zgadzało, bo ja mam strasznie niskie ciśnienie od zawsze :)
No zakrzepica to jakaś masakra. Siostra musiała leżeć, bo było duże ryzyko ze przy poruszaniu jakiś zakrzep się "oderwie" i dojdzie do zatoru płucnego. Po cesarce leżała jeszcze ze trzy tygodnie - też praktycznie bez poruszania. Przez pierwszych kilka dni nie mogła nawet swojego synka zobaczyć.
image
image
dokładnie mogę tylko do łazienki iść, nie mogę stać, noga cały czas u góry , w szpitalu 4 dni na płasko przeleżałam z nogą u góry masakra, nie mogłam wstać bo właśnie jakiś zakrzep mógł się oderwać i mogło dojść do zatoru płucnego.
/objawy: byłam pewna że boli mnie noga bo jakiś skurcz mnie złapał, a to jednak nie był skurcz i po 5dniach już nie mogłam z bólu wytrzymać i na SOR pojechałam i miałam doplera robionego i pani już na udzie stwierdziła że są żyły zapchane i że nie ma co niżej sprawdzać.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Oj współczuję i szczerze, życzę zdrowia bo w naszym stanie ona właśnie najważniejsze... zresztą zawsze najważniejsze, bez dwóch zdań...
Ja jestem w 4 miesiącu, ciąża druga, wczoraj pojawił mi się na nodze żylak, dziś czuję, że pobolewa, np jak siadam, lub jak go dotykam... w szoku jestem, będę musiała to skonsultować z lekarzem bo zaniepokoiło mnie to, nigdy nie miałam takich problemów, nie przytyłam za dużo, prowadzę zdrowy tryb życia...
Jeżeli Cie to niepokoi, to zdecydowanie warto się wybrać do lekarza i sprawdzić czy wszystko jest ok, niż potem żałować.
image
image
A ja sie musze pochwalic.Bylam dzis na usg genetycznym,wszystko oki i na 90% bedzie coreczka:))
To w takim razie gratulacje, będzie parka :)
Miłego weekendu dziewczyny.
image
image
Ja też bym już chciała poznać płeć, jestem w 17 t. i ostatnio nie było widać... teraz wizyta 20, zobaczymy :)
Gratulacje !
ja dzis bylam na USG- 17tydzien i prawdopodobnie bedzie knutek w koncu ;) ale jeszcze nie na 100%
gratuluje mamusiom, które znają już płeć!

Ja też męczę się z niskim ciśnieniem.. chodzę senna, mogłabym spać na okragło. Ratuje się puszką pepsi, bo kawy nie pijam..

Niecierpliwie czekam na ruchy.. zazdroszczę tym, które już wiedzą/czują jak to wygląda.. mam nadzieję, że ich nie przegapię ;)

My na 80% będziemy mieć synusia, kolejne usg mam 29.10 i wtedy mam nadzieje, ze już na stówę się potwierdzi :)
Witam Dziewczyny!!!
Ośmielam się dopisać do listy "Szczęśliwców".
Nasza ostatnia wizyta była niezbyt udana- Maluch strasznie ruchliwy i mało współpracujący,więc nie wiemy jeszcze czy będzie synek czy córeczka... I na zwolnieniu jesteśmy, bo niestety szyjka się skraca :(

*MARZEC*

Anecus - 04.03
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
Aniuleczka25 - 15.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03
BOYorGIRL- 27.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
Rona - 26.04
image
Zaczęty 13 tydzień. W środę wylądowałam w szpitalu, bo zapalenie nerek i pęcherza, a antybiotyk doustnie się nie przyjmował. Dzisiaj mnie puścili do domu... Cięzkie te trzy dni były, tęsknota za córką ogromna.
M&M bardzo dobrze cię rozumiem i współczuję, ja po 6 dniach i niestety mało przespanych nocach już regeneruje się w domu i jest o 1000% procent lepiej tutaj
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
cały czas zmagam się z bólem ucha i zęba a do tego jeszcze głowa-przez co nie mam ochoty na nic ... obawiam się ze będę usiała wyrwać ósemkę ale nie wiem czy dentysta się zgodzi....narazie pomagam sobie apapem ale wole sie faszerować...ostatnio jeszcze bok pleców mnie boli jakbym jakieś mięśnie naciągnęłam i muszę uważać jak leże bo zaraz mnie boli przykleiłam plaster rozgrzewający trochę pomogło....jak by było mało tego palec od stopy mnie boli tak jakby paznokieć mi wrastał ale nie wrasta bo sprawdzałam ,zaczynam sie śmiać za zaczynam sie sypać po mału albo jetem jakaś przewrażliwiona..
imageimage
widzę że już chociaż przypuszczają Wam płeć dziecka ja niestety jeszcze nie wiem i chyba dowiem się dopiero na 2 prenatalnym czyli w listopadzie no ale przecież nie to najważniejsze..
za to ruchy czuję od kilku dni - na 100% to Ono:) i choć to już moja druga ciąża to jest to równie cudowne uczucie:)
ja jutro zaczynam 18 tydz ale jeszcze nie czuje ruchów zapewne dlatego ze 1 ciąża, a połówkowe będę miała prawdopodobnie 29.10 i zapewne się dowiemy kto kryje się w brzuszku, oboje mamy przeczucie ze synuś będzie :)
imageimage
Witam

Ja tez sie dopisze do was termin mam na :
03.03.2013
Chodze do doktora knut....:) prowadzi juz moja druga ciaze.
Razem z mezem mamy juz dwie corcie a teraz mąż czeka na potomka moze mu sie udalo :)ale jak to mowia oby bylo zdrowe.
MARZEC*

Marie-03.03
Anecus - 04.03
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
Aniuleczka25 - 15.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03
BOYorGIRL- 27.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
Rona - 26.04
Marie, to tak jak u nas :) macie już potwierdzoną płeć na usg czy tylko nadzieję na chłopca? :)
Aniuleczka zamiast sie faszerowac to idz wyrwij!Tabletki bardziej szkodza dziecku a juz na pewno twoje samopoczucie.Ja w pierwszej ciazy wyrwalam siodemke,tak mnie bolala,ze chcialam sie jej pozbyc.Bylam wtedy w 6 mcu
Dziewczyny a jakie uzywacie kremy przeciw rozstepom?
ja nie używam nic, w pierwszej ciąży smarowałam się oliwką w żelu, w drugiej już nie było czasu i teraz też;) i nie mam ani jednego ciążowego rozstępu :)
mamaalanka ja też smaruję się oliwką w żelu.
Hej,
W pierwszej ciąży używałam oliwkę i takimi wysuszyła skórę że rozstępy się porobiły:/
Teraz kupiłam krem ELANCYL używałam ponad miesiąc i widzę że też mi skórę zamiast nawilżać to wysusza:/
Koleżanka poleciła mi krem z rossmanna i stosuję go od 2 tyg i super nawilża skórę!
image
Mnie od wczoraj coś bierze kaszle, gardło boli jak diabli. Faszeruje się ciepłymi herbatkami z miodem ale nie wiem czy to pomoże.

Ja 15 mam teraz usg genetyczne może też się dowiem co będzie, jak na razie z mężem obstawiamy chłopaka zobaczymy czy się sprawdzi.
image
Aska, tylko nie wlewaj miodu do gorącej herbaty, bo traci swoje właściwości :) trzeba poczekać aż ostygnie. Mnie też coś od miesiąca trzyma i nie może odpuścić. Raz jest dobrze, raz źle i tak w kółko na zmianę z dziećmi:/ wczoraj też użyłam miodu, ale do ciepłego mleczka :)
czytam tak czytam, co tam u was wszytkich slychac, i czuje sie straaaasznie do tylu. u unas dopiero 7 tydzien :/

pogoda okropna u nas, maz wlasnei sie wyleczyl z przeziebienia, Mikolaj juz 2 razy byl przeziebiony w ostatnim czasie. mam nadzieje, ze mnie nic nie zlapie.

ja dopiero rowno za 3tygodnie mam usg- mam nadzieje, ze wszytko ok. juz tak fajnie sie brzuszek zaokraglil w okolicy wzgórka.

a tak wogole, to majowe mamy za duzo sie tu nie udzielaja co? duzo nas jest dziewczyny?
image

image
Witam dziewczyny te "stare" i te "nowe" ;)

U mnie ok. Mąż jeszcze nie do końca wyleczony ale ja z Alą ciągle zdrowe.

Ja do smarowania skóry brzucha używam na zmianę to oliwkę, to zwykły balsam albo balsam dla kobiet w ciąży z rossmanna, zależy co mam pod ręką. Po pierwszej ciąży mam kilka rozstępów na biodrach.

Jutro wizyta u lekarza i zastanawiam się czy Maleństwo objawi nam swą płeć - obstawiam dziewczynkę :)
image
image
Ja w pierwszej ciazy uzywalam fissan ale teraz nie moge go dostac.A mozecie polecic jakis gesty,dobrze nawilzajacy balsam?
Ja tak normalnie poza ciążą używam Nivea lub J&J do skóry suchej lub bardzo suchej. Teraz akurat mam w użyciu coś z Avonu- ale nie pamiętam który.
image
image
adziula, no właśnie dlatego lepiej mieć osobny wątek - trzy miesiące ciąży to przepaść :) No ale jeszcze nas trochę mało.

Ja mam USG 29.10. Brzucha na razie nie widać, w każdym razie nie ciążowy ;)

W zeszłej ciąży nic się nie smarowałam na rozstępy i w tej też nie będę - i tak już cały brzuch mam w paski. Nie wierzę w te cud-specyfiki, niektórym po prostu rozstępy się robią, innym nie.
Za to całą ciążę miałam okropnie przesuszoną skórę, dosłownie się ze mnie sypało - i super pomagał czerwony Garnier.
No ja zasadniczo też jestem przekonana że u niektórych są większe predyspozycje do robienia się rozstępów a u innych mniejsze, i jak mają się zrobić to się i tak zrobią mimo smarowania najróżniejszymi specyfikami. Ja smarować się czymkolwiek i tak będę bo muszę po prosu dwa razy dziennie się zabalsamować :) mam sucha skórę i bez balsamu ani rusz.
image
image
A ja wlasnie wierze w te cud specyfiki i mam przyklad na sobie.W pierwszej ciazy uzywalam fissan.Smarowalam sie 2 razy dziennie.Najbardziej skupilam sie na brzuchu,stwierdzilam ze tam najbardziej skora sie rozciaga i co?Na posladkach i udach rozstepy,tam smarowalam sie od czasu do czasu a na brzuchu nic.
pamiętajcie, że rozstępy pojawiają się też (a nawet chyba częściej) jak się już chudnie... więc jak smarujecie to nie kończcie z dniem porodu, tylko smarujcie później jeszcze przez jakiś czas
A u mnie z kolei nie pomógł fissan, nie pomogła mustela- mam paskudny brzuch. Ale to dlatego, że ja przed ciążą i ślubem ponad 10 kg zrzuciłam i to dość szybko...
Rozstępy mogą pojawić się też na (uwaga, uwaga): wzgórku łonowym, przejściu bioder w uda, ramionach od pachy po wewnętrznej stronie. Nie tylko brzuch i pupa...

Samopoczucie po wyjściu ze szpitala fatalne. Znów wymiotuję jak kot...
ja mam właśnie na przejściu bioder w uda peeeełno, na plecach(na wys nerek), na udach i na tyłku- z okresu dojrzewania, kiedy w pół roku przytyłam 10 kg a potem szybko je zgubiłam... a z ciąży nie mam ani jednego
To i ja dolacze...wlasnie dzisiaj test pokazal dwie kreski :) bede wiec czerwcowa mamą. Dziewczyny, u kogo prowadzicie ciaze, poleccie kogos. Pierwsza prowadzilam w invikcie i bardzo drogo to wyszlo a zadowolona bylam srednio.
Witam
Ja już po wizycie u lekarza:) niestety nie miałam robionego USG i nie wiem jeszcze kto mnie tak kopie:) ale serduszka słuchaliśmy
Lekarz mi powiedział że to już 19 tc a nie jak suwaczek pokazuje 18.Wg oczywiście takiego kalkulatora co miał w gabinecie.
image
Dzisiaj już oficjalnie mogę do Was dołączyć :)
Wczoraj miałam 1 usg:) Serduszko bije, a dzidziuś rozwija się prawidłowo :) Termin mam na 27 maja :)
image
image
witam nowe mamusie :)
mamaJasia a skąd jestes?
A u mnie wczoraj i dziś pojawiła się lekka zgaga :( Czyli kolejny etap ciąży rozpoczęty...
image
image
dzien dobry:-)) przygarniecie mnie do swojego grona?;-)

kilka dni temu dowiedzialam sie,ze bede mama...z moich obliczen wychodzi,ze w czerwcu to sie stanie..w pn mam wizyte u gin to sie okaze co i jak..na razie pobolewa mnie brzuszek i lekko piersi..i jesteśmy przeszczesliwi:-)

pozdrawiam:-)
image

dziewczyny a jakie witaminki zazywacie?
Stokrotka czekałam tu na ciebie :)

tez mam od kilku dni bole brzucha, takie jak na okres. mdli mnie troche, szczegolnie jak pomysle o czyms okropnym. blehhhh. no i spalabym 24/7 ide spac po 8, wstaje po 9 jak mi synek pozwoli i w dzien dalej spiaca jestem. teraz tez wlasnie przymiezam sie do dzemki! ja mam we wtorek pierwsza wizyte u poloznych ( w uk to polozne prowadza ciaze) i tez mam nadzieje, dowiedziec sie czegos dobrego :)
image

image
stokrotko, jeszcze się pytasz? :))

ja biorę femibion natal 2. Drogie to w cholerkę, ale się wkopałam, bo w aptece drozsze, a na allegro sporo tańsze :))

adziula to wszystko mija.. Bóle jak na okres, śpiączka, mdłości :)
Ja już mam to za sobą.. w zamian towarzystwa dotrzymują mi bóle głowy i niskie ciśnienie, ale co tam :)
Jeszcze 6 msc i wszystko będzie inaczej :)

A ja czekam na kuriera - łóżeczko dziś ma przyjechać :))
z golem glowy to ja tak wczoraj mialam. tak mnie strasznie wieczorem rozbolala, ze juz myslalam, ze bede brala paracetamol. ale polozylam sie do lozka. na chwile przeszlo, ale zaraz znowu, nie moglam zasnac i mysl o paracetamolu powrocila. rano obudzilam sie dalej z bolem glowy, ale dospalam jeszcze godzinke i przeszlo.

pamietam jak zamowilam lozeczko dla Mikolaja- to chyba bylo w marcu albo w kwietniu a prod w koniec lipca zaplanowany- lezalo 2 dni w kartonie pod naszym lozkiem. dluzej nie wytzymalam i skrecilam. pozniej przyszedl czas na materac. ale przynajmniej wszystko co kupowalam dla maluszka wkladalam sobie do lozeczka i mialam wszytko w jednym miejscu. teraz napewno skrecimy je znacznie pozniej, bo czeka nas malowanie u dzieci w pokoju i male przemeblowanie- oj ja nie wiem jak ja jeszcze pomieszcze 2 dziecko, ze wszytkimi rzeczami :/
image

image
My wszystko przygotowywaliśmy w ostatnim miesiącu, teraz musimy wyremontować kolejny pokój i w kwietniu chcemy przenieść starszego synka, a młode będzie w tym już gotowym. Wcześniej musimy się pozbyć gratów, więc nieprędko się zabierzemy za malowanie.

adziula, zazdroszczę snu do 9, my mamy pobudki o 6 przy dobrych wiatrach... I oczywiście też cały dzień chodzę śpiąca. Chociaż ostatnio dociągam do 21 :D

Coraz więcej się robi majowo-czerwcowych :)
Coraz więcej nowych mamusiek :)

Ja jednak wylądowałam na l4 2 tygodnie byłam dziś u lekarza i niestety ale kaszel muszę wyleżeć żeby nie skończyło się gorzej, na razie obyło się też bez antybiotyku.

Ale od tego kaszlu już mnie cały brzuch boli,a moje maleństwo to chyba wstrząsu dostanie od tego.
image
Adziula, może założymy osobny wątek dla majowo-czerwcowych ?

ja koniec maja pocz.czerwca, dopiero 7 tc

podziwiam dziewczynę u góry to już 3 dziecko i co 2 lata dokładnie, wow :)
Cytrynka ja tez tak myslalam, malo nas poki co, ale bedziemy przynajmniej mogly o naszych dolegliwosciach pogadac, bo dziewczyny tutaj to sa sporo przed nami!

zalozysz? pewnie wtedy dolacza do nas nowe mamusie :)
image

image
Cytrynka, chodzi Ci o mnie? :) między pierwszą a drugą mam dwa lata, choć miał być rok, ale ciężko nam szło ;) teraz też miało być jak najszybciej a wyjdzie jakieś półtora roku :) w końcu będę miała dziecko wiosenne, bo teraz w takiej zimnicy organizować dzieciom urodziny to brrr:)
heheheh skoro data urodzin jest największym problemem, to ja też trójeczkę poproszę :))))) a ile masz lat ?
ja tez zawsze mowilam o trojce, ale dzisiaj jak weszlam na allegro i zobaczylam ile kosztuja podstawowe rzeczy dla niemowlaka, to az sie mojego meza zapytalam czy 3 lata temu to my bogatsi bylismy jacys czy wszystko podrozalo tak strasznie. narazie to sie martwie jak ja sobie finansowo poradze z wyprawka dla drugiego.

z drugiej strony mysle sobie, ze jak mam tyle czasu sie znowu starac o 3 dziecko, to wolalabym odrazu zajsc w 3 ciaze, albo teraz miec blizniaki :)

cytrynka, to jak z nowym watkiem?
image

image
Ktoras z Was pytala skad jestem, no to odpowiadam Gdańsk- Siedlce:)
Jestem jak najbardziej za tym zeby zalozyc wątek majowo-czerwcowy.
Pomimo, ze drugie dziecko u nas planowane jakos tak jeszcze nie moge sie oswoic z mysla ze za kilka miesiecy Jasiek bedzie mial rodzenstwo. Ponawiam pytanie u kogo prowadzicie ciaze, polećcie prosze dobrego lekarza
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=416899&c=1&k=160

nie wytrzymalam :)
image

image
adziula, zakładaj zakładaj chetnie się podłącze

mi to jakos nawet szkoda ,mojego maluszka ze bedzie przezywał zazdrosc o nowe rodzeństwo, bo jest naszym oczkiem w głowie i zostanie tak trochę zdetronizowany. Mam nadzieje, że to jednak gładko przyjdzie i uda nam się Go tak przygotować by od razu mocno się pokochali
ja mam 24 lata:)
właśnie dlatego chciałam mieć jak najszybciej jedno po drugim, żeby nie kupować dla każdego osobnej wyprawki:) a tak wszystko mam, jak będzie chłopak to trzeba będzie dokupić tylko ubranka;) albo dostanę od kogoś, bo dużo u nas dzieci, dla dziewczynek praktycznie nic nie muszę kupować, chyba, że mi się bardzo podoba, ale jakoś takiej potrzeby nie mam, żeby im czegoś brakowało:) kupuję jedynie buty no i coś wyjściowego, bo wiadomo, że jednak nowe to nowe, po kilku dzieciach to już tak nie wygląda;) dla chłopaka też coś od rodziny i znajomych się znajdzie, więc się nie martwię:) wózek mam w kolorach uniwersalnych, mam podwójny, więc będzie dobrze:D odchowam i będziemy sobie szaleć na nowo jak małolaty :)
z zazdrością też nie było problemów na szczęście, mam nadzieję, że i teraz pójdzie gładko, ale wydaje mi się, że z kolejnym to już tylko łatwiej :)
mamaalanka tak z ciekawości zapytam ile płaciłaś za usg genetyczne?
250 z nagraniem na plyte.Nie wiem czy jest opcja bez nagrania.Ale bardzo dokladne badanie.Porownalam to co mialam w pierwszej ciazy w invikcie to smiac mi sie chce,bo tam to siedzielam moze z 10min a u dr Olszewskiej usg trwalo 25min
Dzięki czyli cena się nie zmieniła, a opcja bez nagrania pewnie jest ale Ona nie pobiera dodatkowych opłat za nagranie na płytkę także na cenę by to nie wpłynęło a zawsze fajna pamiątka.
image
ojej, j płaciłam u nich 3 lata temu 160, no to zaszaleli z ceną
U mnie akurat maz nie mogl ze mna isc,takze plytka to strzal w dziesiatke:)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=417245&c=1&k=160
image
image
Mamy marcowo-kwietniowe zapraszam do nowego wątku :)
image
image
Witam! Ja już co prawda od miesiąca jestem mamą :) ale widzę że nikt nie odpowiada na twoje pytanie dotyczące lekarza, ja poleciłabym dr. Roberta Klimaszewskiego z przychodni w szpitalu kolejowym. Prowadził moją ciążę i jestem mega zadowolona, są do niego kolejki ale jakaś szansa na zapisanie się zawsze jest :)
Witajcie

Asiaczek 88 zyjemy nadziejA ze bedzie chlopak;) moj gin nie mógł się na ostatniej wizycie sprecyzowac co do płci.
Mam cichą nadzieje że teraz wyjdzie wszystko na jaw.....
Do trzech razy sztuka ;)
Witajcie przyszłe mamy!

Dołączam do wątku, jestem w 12 tygodniu ciąży :-)

Moj termin to 7.05.2012.

Miłego Dnia!
kinki.em zapraszamy do nowego watku!

http://forum.trojmiasto.pl/Majowo-czerwcowe-mamusie-2013-1-t416899,1,160.html
image

image
Hej Mamuśki.
Mam do Was pytanie,jestem w 17-stym tygodniu ciąży i miałam wykonane pierwsze badanie USG.Czy to troszkę późno? Dodam,że o ciąży wiedziałam od "chwili poczęcia" dzidziuś był planowany i jakieś takie przeczucie miałam,ze od razu nam się udało i będziemy rodzicami:)Do ginekologa poszłam w 6 tygodniu(wcześniej mój ginekolog był na urlopie) i właśnie dziwi mnie trochę,że nie zrobił mi USG tylko zbadał ginekologicznie i kazał przyjść na kolejna wizytę za miesiąc. wiec byłam w 10 tygodniu,potem w 12-stym i 14-stym.W międzyczasie dostałam skierowanie na badania krwi,moczu,przeciwciała toksoplazmozy,różyczki(chociaż nie wiem po co mi skierowanie skoro badania na tokso i różyczkę są płatne)ale USG nie miałam!I na ostatniej wizycie(14-sty tydzień)dostałam skierowanie na USG dopochwowe -termin odległy bo wypadał dopiero wczoraj czyli w 17-stym tygodniu ciąży.ginekolog który je wykonywał zdziwił się ze przyszłam na te badanie w 17-stym tygodniu ciąży(ale mój ginekolog wiedział,że tyle czasu się u nas czeka na to badanie i jeszcze stwierdził,że to dobrze ze będę już w 17-stym tygodniu)ale wykonał badanie dopochwowe i zwykłe(to z własnej woli bo skierowania na zwykłe nie miałam)Widziałam pierwszy raz moje dzieciątko-śliczne:)Dostałam zdjęcie i zalecenie,że na następne USG koniecznie mam się zgłosić miedzy 20 a 23 tygodniem.Trochę mnie to wszystko zaniepokoiło i zaczęłam szperać w internecie i doznałam szoku bo wychodzi na to,że pierwsze USG powinnam mieć zrobione w 13-stym tygodniu czyli miesiąc temu!Martwię się,bo lekarz powiedział ze 17-sty tydzień jest "nijaki" na robienie USG-co to znaczy?Że może w tym czasie jest już za późno na wykrycie jakiś nieprawidłowości u mojego dziecka?Czy któraś z Was miała tez tak późno pierwsze USG?Kurcze chyba mam jakiegoś kiepskiego ginekologa skoro tak zawalił sprawę z USG?!Jestem z małego miasteczka wiec będę miała problem jeżeli okaże się ze muszę zmienić ginekologa-następny gabinet ginekologiczny jest oddalony od mojej miejscowości o blisko 50 km.Czeka mnie przeprawa pociągiem lub autobusem(a zima zapasem!) bo mąż całymi dniami w pracy wiec nie mogę liczyć,że mnie samochodem zawiezie:( A z moim ginekologiem doświadczenia nie mam bo akurat jest nowy,przed ciążą byłam u niego tylko raz- zrobić cytologie zanim zajdę w ciąże wiec zaufanie do niego jeszcze nie nabrałam:(
Hej Rona!Na wstepie informuje,ze jest nowy watek-link powyzej nad Twoim wpisem.Zapraszamy!

Co do Twoich badan i USG to troche dziwne,ja do 13tyg mialam 3 USG z czego w 12 tv obowiazkowo badanie prenatalne faldu karkowego z badaniem krwi PAPPA.Badania te sa wykonywane na NFZ,takze powinnas dostac od swojego lekarza skierowanie.Na takiej wizycie specjalista ocenia wzrost i rozwoj plodu.W 14-15 tc przechodzi sie konsultacje genetyczna na ktorej to sprawdza sie wyniki PAPPA.Nastepna wizyta 20-22tc to rowniez prenatalna z ocena rozwoju dzieciatka.W miedzy czasie ja jestem co 4tyg. Na zwyklej kontroli ginekologicznej.Co do badan chorob zakaznych to obe podobno tez sa obowiazkowe,na poczatku i w polowie ciazy.
Kinki w jakim wieku jestes ?
29 :-) a czemu pytasz,chodzi o prenatalne?
tak, czemu robisz prenatalne ?
Wiem,że jest nowy wątek-dodałam tam już wpis:)
Witam :)

Widzę, że mamusie od Maja w górę mają już swoje forum, a te marcowo-kwietniowe zamilkły. A chciałam się dołączyć... Jest tu ktoś? :P

Termin mam na 24 marca :)
http://forum.trojmiasto.pl/Marcowo-kwietniowe-mamusie-2013-vol-3-t426670,1,16.html

Zapraszam do wątku mam marcowo- kwietniowych
do góry