Widok

Maria Stuart

Maria Stuart Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Maria Stuart.
Maria Stuart
Friedrich Schiller

Przekład: Jacek St. Buras

Dwie wielkie królowe - uwięziona Maria Stuart i panująca Elżbieta I. Jeden tron - wspaniały tron Anglii. A także dwie wspaniałe aktorki - Dorota Kolak i Katarzyna Figura. I jeden reżyser - niezwykle ceniony przez publiczność i krytykę teatralną Adam Nalepa. Słabość i siła. Romantyzm i pragmatyzm. Męskość i kobiecość. Pragnienie i ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzymam kciuki!

Mam nadzieję, że i tym razem pan Nalepa nas nie zawiedzie :) czekam z niecierpliwością!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

w czwartek 25.09

Cena biletu 20,00 zl... teatralny czwartek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Odpowiedź redakcji:

Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

Czuję, że będzie super!

:) Kolak i Figura. mniam mniam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brak biletow

Szkoda ze juz biletow nie ma.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

rewelacja

byłem świetne
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

wreszcie dobra premiera w Wybrzeże

Po Statku Szaleńców myślałam, że już nic dobrego w naszym gdańskim teatrze nie zobaczę, ale Maria Stuart mnie nie zawiodła. Główne aktorki bardzo dobre, jedynie trochę drażniły mnie współczesne "wtręty" w tekście, nie pasowały i były wyraźnie pod publikę. Ale i tak bardzo warto. Dobry początek sezonu.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

super

następny dobry spektakl, Kolak, Figura i baka na jednej scenie. Warto obejrzeć
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brak bisów?

Drodzy teatromani, proszę o podpowiedź, czy na pokazach przedpremierowych aktorzy kłaniają się tylko raz i nie wychodzą ponownie do publiczności? Tak właśnie było wczoraj na Marii Stuart.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

podpowiedz

czasami na pokazach przedpremierowych aktorzy nawet do pierwszych uklonow nie wychodza
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ilość ukłonów

wynikała z ceny biletów.

Cennik: 20 zł 1 ukłon, 30 zł 2 ukłony, 40 zł 3 ukłony.

Dodatkowo ze względu na dużą ilość widzów z wejściówkami zakończenia odtworzono z taśmy w foyer.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mnie drażnił ochrypły głos Pani Figury
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja mam! polecam, więcej info na dzagac@autograf.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

K.Figura i D.Kolak to świetny duet!

Sztuka świetna. Pomieszane klimaty elżbietańskie ze współczesnym się gryzły,
np. sweet focia... beznadzieja! Muzyka zbyt głośna, światła neonowe były za ostre i mrygające, więc irytowały - powinni popracować nad scenografią. Pan Baka mówił zbyt cicho, zwłaszcza gdy stał tyłem do widowni. Co do gry aktorskiej nie mam żadnych ZASTRZEŻEŃ. Nie rozumiem tylko dlaczego aktorzy nie wyszli do publiczności po otrzymaniu braw! Czy ktoś wie? Czy dlatego, że był to przedpremierowy spektakl?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

hmm

też się nad tym zastanawiałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no i świetny jak zawsze Cezary Rybiński

uwielbiamy tego aktora
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

sztuka zbyt unowocześniona!

Aktorki: Kolak i Figura grały rewelacyjnie! Pan Baka anemiczny.
Drażniące były światła neonowe.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

to fakt!

drażnily nas te neonówki
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

opinie-spojlery

Paskudna scenografia. Ogólnie nie jestem fanem scenografii w Wybrzeżu, ale to już było ponad siły. Świetlówki zbyt ostre dla oczu i zbyt ostre dla klimatu sztuki, "przysłaniały" aktorów, a nie było takiej potrzeby, ponieważ...

aktorsko było bardzo dobrze ogólnie, kilka rewelacyjnych scen Doroty Kolak oraz ujmująca mała rola Jarosława Tyrańskiego, którzy jako jedyni budzili uśmiech bez niesmaku płytkością przy tym. Aktorzy to najmocniejsza strona tego spektaklu.

Wielkie rozczarowanie pierwszą sceną, która była rozbierana (nie wulgarnie, ale jednak ostentacyjnie). Wybrzeże lubi rozbierane sceny, nawet gdy całkiem nic nie wnoszą, tutaj to już niesmaczyło na wstępie. Podobnie płaskie żarciki bez specjalnego związku ze sztuką, wciśnięte tu i ówdzie. "Uwspółcześnianie" dla mnie też na minus, nie widać było specjalnego sensu i składu w tym (zapewne ekipa tworząca go widzi, ale widz raczej sporadycznie).

Słaba oprawa muzyczna. Nie mam tu na myśli samego utworu, ale wykorzystanie muzyki w spektaklu. Był tu spory potencjał na wzmaganie napięcia muzyką, zupełnie niewykorzystany.

Ogólnie można zobaczyć i warto dla kreacji aktorskich, ale nie jest to spektakl na miarę rewelacji sezonu ani do zapadnięcia w pamięć na długi czas.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aktorzy

Pani Kolak i Pan Baka grają w większości przedstawień. Nie ma nowych twarzy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Kultura

Pan Disney zaprasza (7 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Pan Disney zaprasza . "Pan Disney Zaprasza" Zapraszamy już od kwietnia na...

Misery (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Misery . STEPHEN KING/WILLIAM GOLDMAN "MISERY" REŻYSERIA: KRZYSZTOF...

Awantura w Chioggi (20 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Awantura w Chioggi . "AWANTURA W CHIOGGI" Carlo Goldoniego w reżyserii...

do góry