Widok

Martwię się u mojej córki 5mc wykryto przestrzeń między mózgową i zrośnięte nerki,

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś mama miała podobny przypadek? U mojej córki podczas pobytu w szpitalu na zapalenie płuc wykryto że ma przestrzeń miedzy mózgową na 4mm i ma zrośnięte nerki dolnymi biegunami. Bardzo się o nia martwię. O nerki lekarz powiedział żeby się nie martwić że to taka uroda ale że musi córka być pod stała opieką nefrologa i często robione badanie moczu. a z główka to czekamy na wizyte u neurologa dziecięcego. Proszę o pomoc jesli któraś mama ma dziecko z podobną wadą to jak sobie radzicie, co robicie z tym itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje dziecko ma nerkę podkowiastą. Czyli "dwie w jednej". 11lutego mamy pierwszą wizytę u nefrologa, zobaczymy co powie..
image
U mojego malucha jest poszerzona przestreń przymózgowia 6,6mm i 7,9mm , jak na razie mamy to kontrolować bo innych zmian nie ma.
Synek miał usg robione w 3 mcu i by w górnej granicy tolerancji.
MamaM wy macie przestrzeń przymózgowia i macie dwie szerokośći a my mamy przestrzeń międzymózgową 4mm,nie jestem pewna czy to jest to samo. Co ile chodzicie na usg główki? Nam jak narazię powiedzieli że za 4 tyg kolejne usg. Jutro idziemy do neurologa na wizyte a za około 4 tyg na kolejne usg główki.
Mama Michałka my czekamy na 1 wizyte u nefrologa i mamy ją 10 lutego.
Lekarz co robił usg powiedział że mamy mieć kontrolę za 3mce. Pediatra również stwierdził że jest to jeszcze w normie. Jutro mam wizytę u neurologa wiec napiszę co on powie. W usg nie wyszło nic innego, nie ma wodoglowia ani innych zmian. Lekarze mówili żeby się nie martwić więc staram się za bardzo tym nie przejmować. Mam duże zaufanie do naszej lekarki. Jest z tych konkretnych lekarzy którzy mówią wszystko wprost.
Na Polanki idziecie do nefrologa? Pewnie usg będą robić??
image
Mama Michałka nafrolog u którego mamy wizytę umówioną jest w Gdyni centrum.
MamaM a gdzie chodzicie do neurologa, chodzicie na nfz czy prywatnie? My szybciej nie potrzebowaliśmy chodzić do innych lekarzy , ale za to nasza pediatra jest profesionalistką w tym co robi, wszystko powie wyjaśni a do tego zawsze zbada dokładnie i do tego jest bardzo miła.
Do tej pory chodziliśmy prywatnie do Pruszcza Gdańskiego do dr MAttheisel bo u nas jeszcze wyszła sprawa z napięciem, asymetrią i lekkim niedowładem rączki. Jutro idziemy na nfz do ncm na Orunię górną, żeby chociaż mieć usg i drugą konsultację za darmo.
Dobry pediatra to skarb ale nie zastąpić specjalisty.
Zaczęliśmy rehabilitacje bardzo szybko bo w 2 mc życia i przynosi super efekty. To poszerzenie wyszło w drugim usg, kiedy poszliśmy na usg kontrolne bo po urodzeniu okazało się że młody ma niewielką torbiel. Torbiel się zmniejszyła ale wyszło to poszerzenie na razie mieszczące się w granicach normy.
MamaM my byliśmy dziś na pierwszej izycie u neurologa na nfz w gdyni centrum i jestem bardzo zniesmaczona zachowaniem lekarza gdyż nasza wizyta trwała aż 5 minut , dałam lekarzowi wypis ze szpitala w którym było wszystko opisane co wykryli w szpitalu itp, dałam skierowanie od pediatry tam lekarka też napisała i lekarz wiedział że nasza niunia musi mieć zrobione usg kontrolne po pobycie w szpitalu i mialo by to byc okolo 4 tyg po wyjsciu ze szpitala czyli za 3 tygodnie a on tylko co zrobił to kazał dziecko położyć i dal grzechotke dziecku do reki a ona ma słaby odruch łapania i złapał za rączki i podciagnął do siedzenia a słabo córce to wychodzi. Po takim badaniu stwierdził że dziecko ma słaby odruch łapania i że jak będzie miała 7 mc i nie będzie siedzieć to przyjść do niego, skierowania na powtórne usg głowy nie dał i powiedział że w szpitalu wykryli przestrzeń miedzy mózgowa 4 mm a że problemy zaczynają się dopiero od 5 mm. No i co jeszcze pytał się jak poród przebiegał jakie wody płodowe były to powiedziałam że jasne wody były ale że malutka była 2 brzuchu 9 godz bez wód no to on na to że to może być od niedotlenienia podczas porodu i że mamy z dzieckiem ćwiczyć siadanie i żeby chwytała w rączki. Ja to cały czas robię i widzę że dziecko nie jest rozwinięte tak jak powinno być ale on tylko co mi powiedział że jak dziecko nie usiądzie do 7 mc to wtedy przyjść. Podjęłam decyzje że poszukam dobrego neurologa dziecięcego i pójdę prywatnie.
MamaM a kto wam dał skierowanie na rehabilitację? Jak maleństwo znosi rehabilitację?
Już piszę...u nas to wyglądało inaczej niż u Ciebie.
My byliśmy u neurologa na NFZ, wizyta trwała dobre 30 minut. Najpierw wywiad, pytania o poród, o przebieg ciąży, jakie leki brałam w ciąży, itp..o choroby neurologiczne i przewlekłe występujące w rodzinie (rodzeństwo, rodzice, dziadkowie). Następnie przejrzała całą historię badań. Przebieg badania to złapanie za rączki do pozycji siedzącej, młoteczek i badanie odruchów, badanie odruchów stopy, brzuszek; odwrócenie na brzuszek, itp.

Okazało się, że powiększona przestrzeń nie jest groźna i może to być po prostu taki urok małego. W tym wieku mózg szybko rośnie i coś takiego może być. Dostaliśmy skierowanie na usg mózgowia (kontrolnie), na usg szyi (ze względu na napięcie mięśniowe) i mamy iść na okulisty by prewencyjnie sprawdzić wzrok, bo lekarka ma wątpliwości czy ułożenie w specyficzny sposób głowy synka jest spowodowane napięciem czy może złym widzeniem.

To była moja druga wizyta, wcześniej byliśmy prywatnie i wizyta trwała może z 10 min, były badania ale nic poza tym. A tą lekarką jestem mile zaskoczona.

Na rehabilitację skierowanie dostaniesz od pediatry. 45 minut rehabilitacji Tobi znosi bardzo dobrze, uśmiechnięty pełną buźką. Zaczęliśmy jak mały 2 mce! Słyszałam od "życzliwych" znajomych, że szkoda kasy, ze to za wcześnie.. a 2 mce rehabilitacji i mamy mega postępy. Asymetria "wyprostowana" o ok. 80%, ruchomość ręki znacznie poprawiona, postępy widoczne i bardzo duże.
image
image
Długo czekaliście na wizytę u tej neurolog?
To się cieszę że chociaż wam się wizyta udała:)
Niecałe trzy miesiące.
Wy do dobrego lekarza niecałe 3 mc a nasz lekarz zostawia wiele do życzenia a czekaliśmy 4 dni. Ale już mam namiar na dobrą lekarkę neurolog dla dzieci i sprawdzona przez koleżankę z tym że wizyta prywatna w Centrum gdyni.
Pewnie byłas u Klebera (albo podobne nazwisko). We mnie też nie wzbudził zaufania jak bylam z synem i byliśmy u Krużela w Wejherowie.
Jeśli chodzi o neurologa to polecam dr Srokę z OWI w Gdańsku. Dostaliśmy skierowanie do neurologa od pediatry i tam właśnie były najbliższe terminy. Lekarka zrobiła na nas dobre wrażenie, od razu skierowała na rehabilitację w tym samym ośrodku. W razie wątpliwości mogliśmy umawiać się bezpośrednio do niej - nie trzeba było donosić kolejnych skierowań.
Oprócz tego byliśmy też pod opieką dr Michalskiej ze szpitala na polankach - tutaj również nie było problemów ze skierowaniami np na usg czy eeg (czy jak to tam się nazywało ;) ) główki.
Ania a co z waszym synkiem było, jak dalej się wszystko potoczyło?
Dalej jesteście pod opieka neurologa?
Kocur my też dostaliśmy skierowanie do neurologa od pediatry i niestety je zmarnowaliśmy na lekarza który niewiele zrobił. A jak wygląda obecnie sytuacja z główką u Twojego dziecka?
dr Sroka przyjmuję też na nfz w NADMORSKIM Centrum Medycznym na Świętokrzyskiej. Byliśmy dopiero na pierwszej wizycie ale również zrobiła na nas duże wrażenie. Niestety termin oczekiwania jest trochę odległy (czekaliśmy jakoś 3 mce) ale warto było. Od razu zleciła usg mózgowia i szyi (tu termin 2 tyg.), z poprosiła by przyjść z badaniami bez umawiania się pod koniec dyżuru. Bez problemu nas przyjęła i powiedziała co i jak.. kontrola za 3 mce.

Niecierpliwa może warto zarejestrować się do dr? Czasami terminy spadają i można szybciej się dostać.
image
image
jeśli mogłabym pomóc to polecam z całego serca neurologa dziecięcego dr Raif-przyjmuje na nfz na zaspie, czeka się długo ale naprawdę warto.

Ewentualnie dr Sroka.

Jest to dwóch neurologów dziecięcych którzy gadają do rzeczy i znają się na tym co robią.
ps dr Sroka nie przyjmuje już w NCM swietokrzyska
Przyjmuje... byliśmy w styczniu a teraz mamy termin na 23.04, dzisiaj dzwoniła i się umawiałam na kwiecień.
image
image
my byliśmy w paź.2013 i usłyszałam info że nie. chyba że teraz tak sobie myślę ze moze chodziło o to ze JUż nie przyjmuje w 2013 bo ma limit pacjentów... to sorry. nie chciałam wprowadzić w błąd :)
chyba tak :)) bo umawiałam się w listopadzie na końcówkę stycznia :))
image
image
nie mniej jednak chodzimy do dr Raif i do dr Sroki i bardzo polecam obie lekarki
dr Raif przyjmuje chyba też w owi w gdynii
image
image
oj tego to nie wiem bo my na zaspe jezdzimy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

Rozwiązania w domu (3 odpowiedzi)

Opłaca się ładować się teraz w te wszystkie dodatki typu kolektory, rekuperacja, studnia itd.?

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

do góry