Widok

Maseczki

Jeśli zatrzyma Cię policja za brak maseczki pamiętaj nie przyjmujesz mandatu ponieważ rozporządzenie nie jest aktem prawnym jest niżej od ustawy i od konstytucji
Zgodnie z art. 31. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
Zatem powszechny obowiązek zasłaniania ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Komunikat

Szanowni Państwo Przypominamy O Obowiązku Zasłaniania Ust I Nosa
popieram tę opinię 185 nie zgadzam się z tą opinią 81

Po co tłumaczysz tym bez zwojów we łbie?

Przecież oni wiedzą lepiej.
Nie dla nich wytyczne, rozporządzenia i nakazy. Oni wiedzą lepiej, są niepokorni...

Oby jak najszybciej się znaleźli tam, gdzie są ci statyści jak uważają niektórzy z nich. Ale wtedy może być za późno.

Choć nikt nie będzie tęsknić. Jednej cwanej gapy mniej będzie
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 28

Twój komentarz świadczy o twej olbrzymiej inteligencji

Zdejmij czapkę dla pewności niech ona ma ujście i się rozrasta! Nie marnuj takich pokładów inteligencji!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Eh...

A Wyście się zatrzymali z danymi w miejscu chyba. Ordynator jednego z niemieckich szpitali przyznał, że 85% pacjentów w ciężkim stanie to osoby szczepione, coraz więcej podobnych danych wypływa i w Polsce. Różnica między osobami podchodzącymi sceptycznie do tej konkretnej szczepionki a tymi, którzy już ją przyjęli jest taka, że ci pierwsi nie atakuj na każdym kroku tych drugich, tylko non stop się przed nimi bronią. Ludzie zajmijcie się każdy swoim życiem, ta szopka nie skończy się czy szczepionkę przyjmiemy wszyscy czy też nie. To jest podstawowa świadomość jaką należy mieć aktualnie. A dedukcja nie powinna być trudna po tym jak granicę obietnic przesuwano od roku...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 16

Tak, dlatego pod każdym artykułem nr covida

W pierwszej kolejności pojawiają się wolnościowcy bojkotujacy maski i szczepienia.
Ale wiesz, że odsetek chorych na oddziale nic nie mówi? Może w danym regionie wyszczeoialnosc jest wysoka, więc pula chorych z oczywistych względów będzie głównie z tej grupy? Może ktoś celowo lub przypadkiem przekręcił? Może to szczepienia sprzed roku bez dawki przypominającej.
Aspektów są setki, a ty je splycicles do wyoiwedzi że 80% jednego oddziału to zaszcepieni...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakoś nikt dogłębnie nie analizuje tak danych w druga stronę. Poza tym, idąc tym tokiem myślenia, o kant tyłka rozbić powoływanie się na to ilu zaszczepionych i niezaszczepionych jest na oddziałach, bo nie mówi się nawet z jakich przyczyn tam leżą, by ludzie automatycznie dopowiedzieli sobie - pewnie covid.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaraz zaraz

Chcesz powiedzieć, że nie analizujess danych na podstawie których wyciągasz wnioski?
Brawo Ty!
A kto powiedział, że w drugą stronę nie są analizowane dane?
Zapewniam.cie, że całe zespoły ludzi dużo bardziej się znających na tym to analizują dzień po dniu, i to narzędziami o których nie słyszeliśmy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widać jak masz mózg wyprany trolu

Nie obchodza mnie wasze smieszne obowiazki
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

to jest tak jak z wyznawcami tego marcina roli, 2 jego ziomali się prekręciło na koronkę ale dla niego dalej nie ma problemu i żadnej choroby nie ma, nie przetłumaczysz

Komunikat

Przypominamy O Obowiązku Zasłaniania Nosa I Ust W Pojazdach Transportu Publicznego Oraz O Zachowanie Bezpiecznego Odstepu Od Innych Osób
popieram tę opinię 138 nie zgadzam się z tą opinią 61

Kolego

Ziemia jest okrągła stary tekst ale na czaśie pozdrawiam wszystkich
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jak jesteś już taki dokładny to pamiętaj o artykule 83 Konstytucji. Powołując się na akt prawny dobrze znać cały, a nie wyłącznie 2 artykuły. Kolejny internetowy prawnik, który coś przeczytał w internecie i powiela siejąc ferment
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 17

Brawo za ten text, moze kogos oswieci, zaraz i tak pewno to wywala.. dodatkowo proponuje poczytac na stronie stolikwolnosci sobie o prawie i jak to jest.
Jak widze tych cepow w maskach.. ludzie naprawde lubia jak ktos za nich mysli i im cos kaze
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 81

Twoje prawa

kończą się tam, gdzie zaczyna się zdrowie i życie innych! Cepie niemyty!!!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 7

posłuszny, niemyślacy sam z siebie niewolnik..
Tylko nie narzekaj na drozyzne! Nos maske, rob z siebie dekla, i niech ci jest lepiej sadzac, ze to ci cos pomaga na zdrowie.. i usta sie juz na 5 dawke. Ciekawe jaka mutacja sie z tego zrobi?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 19

I mówi to człowiek ślepi powtarzający frazesy na jakiejś stronie

Wyzywający innych od cepów i niewolników? Ironia tej wypowiedzi jest tak duża że aż ci ucieka...
Nie lekarze, nie naukowcy, nie badania... Stolik wolności... Wiesz jak to się nazywa? Upadek autorytetu i złe pojętą wolność osobista... Idąc takim tokiem rozumowania, zaczniesz głosić że możesz kogoś pobić, bo uznasz że jest to w interesie publicznym...
Nota bene, noszenie maseczki w miejscu publicznym właśnie jest w wyższym interesie publicznym, tak więc makao.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

a co ma pobicie do tego, co sie dzieje na swiecie i jaka jest tego geneza? ja nie wierze ze mozna w to wszystko jeszcze wierzyc w tej formie w jakiej nam to przedstawiaja, czyli w formie pandemii.. dzieciaki do szkol nie chodza, fundamenty naszego zycia sie wala, a to ty powtarzasz bzdety, nie ja
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie wierzysz że wierzysz?

Powiedz może tak merytorycznie, w co niby ciężko Co tak uwierzyć?
Że jest pandemia wirusa? Że ktoś, bez krztyny etyki zbija na tym biznes? Że politycy wykazują się niekompetencją inprovuja na tym ugrać kapitał polityczny? Niestety, to wszystko jest prawdą. A co gorsza, ludzie zaczęli stawać znak równości między pandemią a niekompetencją rządu.
Tak, obowiązek maseczek był wprowadzony nie dokonca legalnie, tak samo jak instytucja lockdownu. Czy brak przejrzystości prawnej powoduje że były bądź są mniej potrzebne? Nie. Wyobraź sobie, że ja np. noszę maseczkę, porządną FFP2 lub FFP3 , nie dlatego że Morawiecki tka powiedział a dlatego że jest to prawidłowy sposób zachowania w przypadku choroby zakaźnej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Łatwiej jest oszukać ludzi, niż przekonać ich, że zostali oszukani
Mark Twain
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chętnie stanę

i po 50, a po drodze zaniosę kwiatki na twą mogiłę, oddychając własnymi płucami...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zrobisz to

Co ci karze rząd i lekarze . Karzą ci zdechnąć , to zdechniesz z pieśnią na ustach
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Każe...

Nie karze...

Nie mozna, pogadaj z prawnikiem
ps. nieprzeszkolony łacznie sie pisze
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 18

o co Wy ludzie walczycie?
Zeby to nosic czy nie nosic? Wszyscy by zdjeli i sie skonczy wyimaginowany problem.. nie widzicie co sie dzieje? Ludzie jecza ze wszystko drozeje, jak ma nie drozec jak jest tak gigantyczny dodruk kasy, to wszystko sie ze soba łaczy, wszystko jest w jakims celu. Juz od poltorej roku tak jest. Naprawde udajecie bo za to sa jakies punkty/bony czy tak uwazacie?
Zakladajac maski i poddajac sie piłujecie gałaz na ktorej siedzicie
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 18

Ja nie widzę, żebym coś piłował

Za to widzę jak moi znajomi chorują, a ja w maseczce, jeżdżąc codziennie skm, jestem od 2 lat zdrowy :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 12

Całkowicie odwrócony tok rozumowania

I związek przyczynowo skutkowy, plus mylenie korelacji z przyczynowościa.
To jak powiedzieć, że 99% wypadków samochodowych nastąpiło gdy jeden z kierowców nacisnął hamulec, więc hamulce powodują wypadki.

Tak właśnie wygląda twoje argumentowanie.
Inflacja nie rośnie dlatego że ktoś nosi maseczki, a dlatego, że państwo gubi kasę na lewo i prawo w postaci polityk socjalnych i pieniężnych, byle tylko przypudrować fakt że nie poradzili sobie z pandemią, że kasa państwa świeci pustkami i popadamy w coraz większy dług publiczny na niespotykaną dotychczas skalę.
A nie dlatego że ktoś nosi maseczkę czy nie...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludzie nosza maseczki - jest pandemia. Jest pandemia - rozdajemy kase zeby niby ratowac firmy - rozdajemy kase - trzeba ja dodrukowac - drukujemy kase - jest inflacja... przeczytaj to teraz od tylu. Gdyby ludzie nie uwierzyli w to co nam mowia, to by nie bylo takiego zamkniecia swiata/kryzysu/syfu dla najmlodszych
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

A gdybyś

nie głosował na opulistów, to teraz już bez maseczki byś śmiało śmigał...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

no to maseczki nosimy bo jest wirus, czy dlatego ze nam każa?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przeczytałem od tyłu

I ani w jedną, ani w drugą kupy się nie trzyma.
Żeby skorygować twojej "połączenia" musiałbym je rozbić na kilka gałęzi i mocno uprościć.
1. Jest pandemia. Powstaje globalny kryzys w komponentach i półproduktach z powodu zamknięcia Chin. Dochodzi do przetasowania szlaków logistycznych i kongestii w portach, windując ceny transportu. Cena towarów idzie w górę z powodu zwiększonych kosztów i spadku podaży. Powstaje inflacja.
2. Jest pandemia. Rosja widzi to jako idealny punkt podparcia dla.dzwigni ekonomicznej. Podsycają wojnę cenową gazem i zasobami naturalnymi. Cena towarów idzie w górę. Inflacja.
3. Brexit, pandemia i polityka rządu wygnała kierowców europejskich z UK. UK jest w czarnej D z paliwem i dostawami. UK podbija stawki kierowców X2, byle przyciągnąć ich do pracy z kontynentu. Kierowcy domagają się podwyżek albo idą do UK. Cena transportu rośnie dodatkowo do pkt 1. Inflacja.
4. Jest pandemia. Polski rząd sobie nie radzi, więc pod pretekstem walki z pandemią przygotowuje sobie poduszki prawne i finansowe. Powstaje wiele dziwnych, wielomilionowych i miliardowych inwestycji niewiadomo.komu potrzebne. Słupki lecą dalej. Kran socjalu zastąpiony prądnicą by przypudrować tragiczny stan gospodarki. Inflacja w górę.
5. Brakuje kasy w budżecie. Rząd znajduje nowe podatki i sposoby by wyciągnąć kasę od jedynej grupy społecznej z jakiej może: klasy średniej. Ludzie zaczną ukrywać dochody lub zamykać działalności, obniżając dochód państwa, więc trzeba znów kasę dodrukować. Inflacja ale to po nowym.roku.
6. Jest pandemia. Dość prosta i niezbyt groźna ale bardzo zaraźliwa. Wydano przepisy o maseczkach, pisane na kolanie. Zbagatelizowano powagę sytuacji. Ludzie przestają wierzyć w słowa rządu. Pandemia się rozprzestrzenia i mutuje, coraz bardziej uciekając. Wpływa na kolejne punkty powyżej. Inflacja i zgony

Przykładów można by mnożyć w kółko, upraszczając je do potęgi ntej i tworząc nowe. A i tak nie wyczerpie aż promila zagadnień jakie obecnie się dzieją na świecie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziękuję Panu za szczegółowe wyjaśnienie

Streszczajac to co napisales, kryzys swiatowy jest przez pandemie. Gdyby jej nie bylo, byloby normalnie.. a czemu ona jest i tak dlugo trzyma? Z reszta nie ma co gadac sie denerwowac, to tez jest po to zeby ludzi sklocic, rodziny.. taki swiat bedzie dzialal jeszcze bardziej jak gora kaze

Nie...

Część kryzysu globalnego jest z powodu pandemi, część z powodu sypiącej się ekonomi Rosji, która musi działać.jak.dziala by utrzymać się nad wodą. Z powodu nadmiernego konsumpcjonizmu i zbytniego polegania na Chinach. Z powodu rosnących cen mieszkań. Z powodu paniki ludzi na giełdach.
Pandemia jest tylko jednym czynnikiem a jednocześnie szkłem powiększającym, skupiający wszelkie problemy jakie trawią gospodarkę światową.
Putin znalazł by inny punkt zaczepienia, chcoby by wojna hybrydowa migrantami. Noted steam 2. Politycy znaleźli by inne wymówki do wprowadzania działań jakie wprowadzają.

A czemu pandemia tyle trwa? Włącz TV czy jakiś portal: zobacz ile osób protestuję, czy to w marszu kobiet, czy to przeciw obostrzenia (nie mam na myśli tu tylko PL). Zobacz jak papierowe procedury są, które.mialy za zadanie ograniczyć przepływ ludzi. Dlatego pandemia trwa w najlepsze. Za dużo szumu, za dużo opinii, za mało faktów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

To, czy razem

czy oddzielnie nie zleży od twego widzimisię, a od kontekstu i myśli piszącego. Wróć do szkoły, bo twój nauczyciel traci resztki włosów!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nikt normalny nie przyjmie mandatu
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 48

Nikt normalny go nie dostanie, zauwazcie ze z Policja spieraja sie tylko niziny spoleczne. Ludzie ktorym miesnie lub alkohol wyjadly mozg.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

prawda to.

Dystans, dezynfekcja i maseczki
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 18

Jak odmówisz mandat to sprawa pójdzie do sądu ... a tam przegrasz z kretesem !
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 26

Odpowiedz

Po co to piszesz opamiętaj się przez takich jak ty w szpitalach jest pełno chorych i umierają ludzie nie tylko na covid również na inne choroby bo brakuje miejsc w szpitalach aby ich odpowiednio wcześnie zacząć leczyć . Dla tego apeluje do ciebie opamiętaj się
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 22

W szpitalach jest pusto

Media kłamią
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 15

Do_czytelnik

Bazujesz na YouTube czy widziałeś na własne oczy ? Napewno nie to drugie. KOR w UCK przyjęło kobietę z zapaleniem nerek przed 23:00, siedziała i czekała na miejsce od 13:00.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Powinni jej nie przyjąć wcale

Teraz nie ma takiej choroby , jest tylko covid . To na bank symulantka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja niewiem w jakim szpitalu ty leżysz ze wiesz i nie gadaj mi ze lekarzem jestes ... a znajomi którzy ci mówią to jedno telewizja drugie spójrz do czego to wszystko prowadzi kłócicie sie o to co nie powinniście

Mama mojej koleżanki zmarła bo nie mogła dostać się do szpitala w odpowiednim czasie z powodu braku miejsc a jak się już dostała to było już za późno na leczenie

Jak ratować zadłużenie szpitala ? Przekształcać oddziały na covidowe, za pacjenta mającego covid dostaje się inną pulę niż na pacjenta z inną dolegliwością dlatego, każdy mądry wie o co w tym chodzi. A przy okazji będą ładne zdjęcia w mediach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Taaaak...

Takie kokosy...
A to, że taki pacjent covidowy wymaga dużo większego nakładu środków. Trzeba przeznaczyć dodatkowe środki na wynagrodzenia dla personelu by zachęcić ich do pracy na oddziale zakaźnym... Takie żniwa szpitale mają że aż chcą się zamykać...

Wójek

dobraRada!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Samozwańczy prawniku (?), czy raczej podżegaczu.

konstytucja art.31 PKT 2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
(Prawo nakazuje nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia i życia - art.160 kk)
3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie (tak, ograniczenia o maseczkach mają moc ustawy) i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego (są obecnie konieczne w stanie zagrożenia epidemiologicznego), bądź dla ochrony środowiska, zdrowia (właśnie! zdrowia!!!) i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób (zagrożonych śmiercią w wyniku C-19!). Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw (to naruszenie wynika z Waszego egoizmu i lekceważenia zagrożenia, jako szkodliwe społecznie nie jest zatem naruszeniem). ignorantia juris nocet + wykładnia (nie tylko logiczna, ale nie z błędem subiektywizmu).
Dla Was to konieczny jest chyba stan wyjątkowy, a i tak byście krzyczeli charakteropatycznie, że nikt nie ma prawa... robić tego co Wam się po prostu nie podoba.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nie ma zadnego wirusa

Obudź się

Nie ma żadnego wirusa? A na co ludzie chorują, z nudów? Grypa szaleje co roku, a to dziadostwo dużo bardziej szkodzi. Od kwietnia nie mam węchu, u mamy spore zmiany na płucach, ale nie, nie ma żadnego wirusa
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

No i po co?

Tak ciężko nosić tą maskę? Jakby z ołowiu była. Wchodzisz do sklepu i zakładasz, wchodzisz to komunikacji miejskiej i zakładasz. Wychodzisz..zdejmujesz. proste. Chyba że przestrzeganie podstawowych zasad jest dla Ciebie trudnie do ogarnięcia? Znam kilka osób które miały poważne powikłania po przejściu virusa i do tej pory mają nieodwracalne zmiany w płucach. Przez tak duże kolejki do lekarzy i brak miejsc, moje dolegliwości zdrowotne które powinien wyleczyć przedłużyły się w czasie bliżej nieokreślony. (Nie, nie przechodziłem covida) dlatego nie bądź cholernym egoistą i zacznij myśleć też k innych, zamiast tylko o sobie. A teraz życzę wszystkim zdrowia, aby nadchodzące święta były jednak pełne szczęścia.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 13

Nie ma zadnego covida

To oszustwo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Woow

Wooooow dzięki, cały czas żyłem w błędzie. Jakim cudem Ty jeszcze Nobla nie dostałeś to ja nie wiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jezusa

też nikt nie spotkał, a wielu twierdzi, że jest... Wolisz ryzykować swoim zdrowiem? O.K. Ale nie możesz czyimś!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

To siedź w domu i nie ryzykuj, codziennie może ktoś cie napaść, zarazić innymi chorobami itd.
Skoro się boisz zamknij się w domu i nie ograniczaj innych... Zacznij od siebie i zamawiaj rzeczy z dostawą do domu masz glovo itd. Pamiętaj nie ryzykuj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

:)

Jestem z Oruni dolnej, nie znam czegoś takiego jak strach. Ale na Trójmieście poznałem głupotę

Przed czym cie ta maska chroni? Chyba tylko przed ukazaniem stanu uzębienia.
Sprawdź jeszcze tylko sobie ile Wydychas co2 i ile go wciągasz ponownie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ile mniej

syfu z atmosfery...

Ale wiesz, że z każdym oddechem, w masce czy bez

Wciągasz CO2 i O2 które były w płucach innych osób?
Ten argument jest wogole z czapy. Maska nie chroni przed względnie olbrzymim wirusem ale głupiutki i mikroskopijny.CO2 nie potrafi uciec.spod maseczki...
To.jest tak głupie że aż.smieszne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co to za społeczeństwo

Co to za samolubne społeczeństwo jest teraz, tylko ja i ja nic i nikt oprócz swojej d**y go nie obchodzi. Żadnej empatii. Jeżeli dla ciebie włożenie maseczki na 10 minut to zabranie wolności, to szkoda to komentować. Dlaczego każde normalne wydawać by się było zachowanie, trzeba egzekwować nakazami, zakazami, karami, ustawami i przepisami. Nie możemy być po prostu dla siebie ludźmi a nie samolubami.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 11

Bo nie ma zadnego covida

To oszustwo obudź sie

No właśnie bądźmy ludźmi i szanujmy zdanie innych nawet jeśli jest niezgodne z naszym więc dajcie spokój osobą które maski niech a nosić bo nie muszą tak jak k szczepienia.
A w końcu skoro jesteś zaszczepiony to czemu boisz się kogoś bez maseczki?
Wolności to wolność a nie że marudzicie i maseczki chcesz noś, nie chcesz nie noś
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wybacz ale jeżeli czyjąś opinia brzmi że 2+2 = kwadrat

To nie mam powodu, by respektować taką opinię. Może ja sobie głosić ile wlezie, ma do tego prawo. Ale w momencie gdy zaczyna wpychać tą opinię innym, zasłaniając się wolnością własną, jednocześnie naruszając nie tylko wolność ale również bezpieczeństwo innych, to nie ma najmniejszegonpowodu by słuchać takiej opinii...

bzdury piszesz

i tak komornik cie scignie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Człowieku - od zeszłego roku jest ustawa a nie rozporządzenie!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Wolność człowieka podlega ochronie prawnej."

A moja wolność, żebyś mnie nie zarażał ? Dzieci też obowiązkowymi szczepionkami nie zaszczepisz, tylko na ospa party pójdziesz ?
Wy, pseudowolnościowcy, uważacie, że wolność należy się tylko Wam
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zakładanie z góry

Że każdy napotkany człowiek Cię zarazi jest skrajną głupotą . Wywołuje tylko strach i nienawiść co widać na tym forum
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

To czemu zapinasz pasy?

Zakładasz że każdy na drodze może spowodować wypadek? Po co ci te pasy? Zdemontuj poduszki powietrzne. Wiesz jakie jest prawdopodobieństwo wypadku? Nie bądź niewolnikiem branży automotive. Systemy bezpieczeństwa to spisek big-moto
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Siedz w domu

Jak się boisz

Purysta .... się znalazł ! Może i podatków nie musisz płacić !
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

eheheh...

Zaktualizuj swoje informacje bo lekko przedawnione są:) może na wiosnę nie było oparcia w prawie a teraz mandaty się sypią, i bardzo dobrze!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Myślicie ze jesteście tacy fajni! Bo się buntujące? Naród skłócony to naród podzielony a takim łatwiej manipulować. Podzieliła nas polityka, kościół uchodźcy nawet głupia maseczka. Wam się wydaje ze jesteście fajni bo robicie szum a taki jest plan im więcej szumu tym więcej wałków przechodzi bezkarnie!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

hahahahhahahahahahahah powodzenia tylko swoje mądrości które przeczytałeś na ścianie w toalecie będziesz wykładał przed sądem :-)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

W takiej Ameryce tez niby trwa zaraza,a w wielu stanach maseczek nie musza nosic..ot taka ciekawostka

Pozdrawiam wszystkich w mseczkach i bes maseczek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proponuje po prostu założyć maskę, nawet jeśli jesteś denialistą covidowym. Ja nie mam ochoty wąchać kiełbasy i cebuli z porannego odechu innych ludzi. Nie wspomne juz o kaszlu i odchrząkiwaniu bóg wie czego
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zluzuj

Maseczki

Wolę założyć na chwilę maseczkę niź łazić pojawisz sądach ! A i teraz nawet nie ma rozmowy Policją ! Ładują mandat 500 zł i bujaj się sam ze swoim problemem !

Znafca tematu.

Ustawa z 28.10 2020 roku nakazuje noszenie maseczek. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd gamoniu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Stare info.

Już poprawili ale fakt faktem zamieszanie niepotrzebne zrobili.

Wolność

Należy mi się z Konstytucji a nie że co pół roku będę musiał wykupić subskrypcje u Pfizera i dostać jakiś kog QR żeby normalnie żyć. Obudźcie się ludzie

doucz się

Wprowadzono zmiany ustawą . Wcześniej wiele osób ignorowało obowiązek noszenia maseczek, bo art. 46b wspomnianej ustawy, na podstawie którego wydano rozporządzenie, pozwalał w drodze rozporządzenia nakładać obowiązki jedynie na osoby chore i podejrzane o chorób. Ustawa z 28 października 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z przeciwdziałaniem sytuacjom kryzysowym związanym z wystąpieniem COVID-19 (Dz. U. poz. 2112) . Nie wprowadzaj ludzi w błąd !!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

obowiązek zasłaniania ust i nosa ma charakter blankietowy a tym samym nie może stanowić wykroczenia w rozumieniu art 1 § 1 k.w.

Powyższe stanowisko jest podyktowane tym, że obowiązek ten wynika z aktu prawa niższego rzędu, jakim jest rozporządzenie. W świetle obowiązującego prawa nie może ono ustanowić prawa powszechnego, w tym przypadku obowiązku zasłaniania ust i nosa. Praktyka pójścia na skróty przez (NIE)rząd Morawieckiego i ograniczenie prawa wolności aktem prawnym rangi podstawowej jest sprzeczne z art. 31 ust. 3 Konstytucji RP. Wynika z niego, że prawo wolności może być ograniczone czasowo jedynie przy pomocy ustawy. Zasadnym stanie się również stwierdzenie, że nakaz ten stoi w sprzeczności z art. 232 w zw. z art. 233 ust. 3 Konstytucji.

W tym miejscu zwracam uwagę na fakt, iż ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, nie zawiera przepisów, które stanowiłyby o możliwości nałożenia powszechnego, tj. na wszystkich obywateli, obowiązku zasłaniania ust i nosa. Ustawa ta w aktualnym brzmieniu art. 46a i 46b może być jedynie podstawą ustanawiania określonych ograniczeń, nakazów i zakazów na ściśle określonym fragmencie terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, ale nie na całym jej obszarze jak to jest obecnie.

Tym samym wprowadzony przez RM powszechny nakaz zakrywania ust i nosa na całym obszarze kraju jest przekroczeniem delegacji ustawowej, co czyni go nakazem nieobowiązującym we wskazanym zakresie.

Stanowisko poparte jest między innymi w Postanowieniu SR w Mińsku Mazowieckim z dnia 2 kwietnia 2021 rok sygn. akt II W 155/21 oraz z dnia 15 marca 2021 r. II W 119/21, z dnia 12 kwietnia 2021 r. II W 223/21.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sytuacja z wczoraj

Policja zlapala mnie za brak maseczki. Pokazalem papierek (sam wydrukowalem, podpisany przeze mnie) i mnie puscili.. w postach powyzej gdzie zostalem wysmiany wspomnialem o tym. Pozdrawiam ludzi nie otepionych propaganda
do góry