Widok

Maseczki

Jeśli zatrzyma Cię policja za brak maseczki pamiętaj nie przyjmujesz mandatu ponieważ rozporządzenie nie jest aktem prawnym jest niżej od ustawy i od konstytucji
Zgodnie z art. 31. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
Zatem powszechny obowiązek zasłaniania ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sytuacja z wczoraj

Policja zlapala mnie za brak maseczki. Pokazalem papierek (sam wydrukowalem, podpisany przeze mnie) i mnie puscili.. w postach powyzej gdzie zostalem wysmiany wspomnialem o tym. Pozdrawiam ludzi nie otepionych propaganda

obowiązek zasłaniania ust i nosa ma charakter blankietowy a tym samym nie może stanowić wykroczenia w rozumieniu art 1 § 1 k.w.

Powyższe stanowisko jest podyktowane tym, że obowiązek ten wynika z aktu prawa niższego rzędu, jakim jest rozporządzenie. W świetle obowiązującego prawa nie może ono ustanowić prawa powszechnego, w tym przypadku obowiązku zasłaniania ust i nosa. Praktyka pójścia na skróty przez (NIE)rząd Morawieckiego i ograniczenie prawa wolności aktem prawnym rangi podstawowej jest sprzeczne z art. 31 ust. 3 Konstytucji RP. Wynika z niego, że prawo wolności może być ograniczone czasowo jedynie przy pomocy ustawy. Zasadnym stanie się również stwierdzenie, że nakaz ten stoi w sprzeczności z art. 232 w zw. z art. 233 ust. 3 Konstytucji.

W tym miejscu zwracam uwagę na fakt, iż ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, nie zawiera przepisów, które stanowiłyby o możliwości nałożenia powszechnego, tj. na wszystkich obywateli, obowiązku zasłaniania ust i nosa. Ustawa ta w aktualnym brzmieniu art. 46a i 46b może być jedynie podstawą ustanawiania określonych ograniczeń, nakazów i zakazów na ściśle określonym fragmencie terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, ale nie na całym jej obszarze jak to jest obecnie.

Tym samym wprowadzony przez RM powszechny nakaz zakrywania ust i nosa na całym obszarze kraju jest przekroczeniem delegacji ustawowej, co czyni go nakazem nieobowiązującym we wskazanym zakresie.

Stanowisko poparte jest między innymi w Postanowieniu SR w Mińsku Mazowieckim z dnia 2 kwietnia 2021 rok sygn. akt II W 155/21 oraz z dnia 15 marca 2021 r. II W 119/21, z dnia 12 kwietnia 2021 r. II W 223/21.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

doucz się

Wprowadzono zmiany ustawą . Wcześniej wiele osób ignorowało obowiązek noszenia maseczek, bo art. 46b wspomnianej ustawy, na podstawie którego wydano rozporządzenie, pozwalał w drodze rozporządzenia nakładać obowiązki jedynie na osoby chore i podejrzane o chorób. Ustawa z 28 października 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z przeciwdziałaniem sytuacjom kryzysowym związanym z wystąpieniem COVID-19 (Dz. U. poz. 2112) . Nie wprowadzaj ludzi w błąd !!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wolność

Należy mi się z Konstytucji a nie że co pół roku będę musiał wykupić subskrypcje u Pfizera i dostać jakiś kog QR żeby normalnie żyć. Obudźcie się ludzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widać jak masz mózg wyprany trolu

Stare info.

Już poprawili ale fakt faktem zamieszanie niepotrzebne zrobili.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znafca tematu.

Ustawa z 28.10 2020 roku nakazuje noszenie maseczek. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd gamoniu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zaraz zaraz

Chcesz powiedzieć, że nie analizujess danych na podstawie których wyciągasz wnioski?
Brawo Ty!
A kto powiedział, że w drugą stronę nie są analizowane dane?
Zapewniam.cie, że całe zespoły ludzi dużo bardziej się znających na tym to analizują dzień po dniu, i to narzędziami o których nie słyszeliśmy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakoś nikt dogłębnie nie analizuje tak danych w druga stronę. Poza tym, idąc tym tokiem myślenia, o kant tyłka rozbić powoływanie się na to ilu zaszczepionych i niezaszczepionych jest na oddziałach, bo nie mówi się nawet z jakich przyczyn tam leżą, by ludzie automatycznie dopowiedzieli sobie - pewnie covid.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Maseczki

Wolę założyć na chwilę maseczkę niź łazić pojawisz sądach ! A i teraz nawet nie ma rozmowy Policją ! Ładują mandat 500 zł i bujaj się sam ze swoim problemem !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To czemu zapinasz pasy?

Zakładasz że każdy na drodze może spowodować wypadek? Po co ci te pasy? Zdemontuj poduszki powietrzne. Wiesz jakie jest prawdopodobieństwo wypadku? Nie bądź niewolnikiem branży automotive. Systemy bezpieczeństwa to spisek big-moto
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wybacz ale jeżeli czyjąś opinia brzmi że 2+2 = kwadrat

To nie mam powodu, by respektować taką opinię. Może ja sobie głosić ile wlezie, ma do tego prawo. Ale w momencie gdy zaczyna wpychać tą opinię innym, zasłaniając się wolnością własną, jednocześnie naruszając nie tylko wolność ale również bezpieczeństwo innych, to nie ma najmniejszegonpowodu by słuchać takiej opinii...

Ale wiesz, że z każdym oddechem, w masce czy bez

Wciągasz CO2 i O2 które były w płucach innych osób?
Ten argument jest wogole z czapy. Maska nie chroni przed względnie olbrzymim wirusem ale głupiutki i mikroskopijny.CO2 nie potrafi uciec.spod maseczki...
To.jest tak głupie że aż.smieszne

Taaaak...

Takie kokosy...
A to, że taki pacjent covidowy wymaga dużo większego nakładu środków. Trzeba przeznaczyć dodatkowe środki na wynagrodzenia dla personelu by zachęcić ich do pracy na oddziale zakaźnym... Takie żniwa szpitale mają że aż chcą się zamykać...

:)

Jestem z Oruni dolnej, nie znam czegoś takiego jak strach. Ale na Trójmieście poznałem głupotę

Nie...

Część kryzysu globalnego jest z powodu pandemi, część z powodu sypiącej się ekonomi Rosji, która musi działać.jak.dziala by utrzymać się nad wodą. Z powodu nadmiernego konsumpcjonizmu i zbytniego polegania na Chinach. Z powodu rosnących cen mieszkań. Z powodu paniki ludzi na giełdach.
Pandemia jest tylko jednym czynnikiem a jednocześnie szkłem powiększającym, skupiający wszelkie problemy jakie trawią gospodarkę światową.
Putin znalazł by inny punkt zaczepienia, chcoby by wojna hybrydowa migrantami. Noted steam 2. Politycy znaleźli by inne wymówki do wprowadzania działań jakie wprowadzają.

A czemu pandemia tyle trwa? Włącz TV czy jakiś portal: zobacz ile osób protestuję, czy to w marszu kobiet, czy to przeciw obostrzenia (nie mam na myśli tu tylko PL). Zobacz jak papierowe procedury są, które.mialy za zadanie ograniczyć przepływ ludzi. Dlatego pandemia trwa w najlepsze. Za dużo szumu, za dużo opinii, za mało faktów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, dlatego pod każdym artykułem nr covida

W pierwszej kolejności pojawiają się wolnościowcy bojkotujacy maski i szczepienia.
Ale wiesz, że odsetek chorych na oddziale nic nie mówi? Może w danym regionie wyszczeoialnosc jest wysoka, więc pula chorych z oczywistych względów będzie głównie z tej grupy? Może ktoś celowo lub przypadkiem przekręcił? Może to szczepienia sprzed roku bez dawki przypominającej.
Aspektów są setki, a ty je splycicles do wyoiwedzi że 80% jednego oddziału to zaszcepieni...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ile mniej

syfu z atmosfery...

Streszczajac to co napisales, kryzys swiatowy jest przez pandemie. Gdyby jej nie bylo, byloby normalnie.. a czemu ona jest i tak dlugo trzyma? Z reszta nie ma co gadac sie denerwowac, to tez jest po to zeby ludzi sklocic, rodziny.. taki swiat bedzie dzialal jeszcze bardziej jak gora kaze
do góry