Widok

Matczyne błędy i wpadki.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak sobie myślałam od rana, jak idzie mi to macierzyństwo...I o zgrozo przetruptały mi przez głowę sytuacje za które mogłabym się strasznie wstydzić. Wiem że pierwszy raz jestem matką ale mimo to z perspektywy czasu wydaje mi się że to czysta głupota z mojej strony.

Na przykład, po przyjeździe ze szpitala ubzdurało mi się ze podobnie jak w szpitalu gdzie było bardzo gorąco wystarczy w lutym mojemu dziecku cieńki bawełniany pajacyk i lekki kocyk...Efekt, mała płakała, machała rączkami nóżkami bo było jej zimno...Gdy zaczeliśmy stosować kołderkę problem zniknał :)

Drugim moim błędem był szeroki gest w sypaniu mleka, zrobiłam mleko posmakowałam i wydało mi się że to woda...Dodałam jeszcze troszkę , bo w końcu powinno smakować jak mleko...Efekt? Ból brzuszka. A ja na to że to pewnie kolki...Ehh brak mi słów.

Jak odkryłam że moje dziecko umie przewracać się na brzuch? Leżało sobie na rozłożonej sofce. Ja poszłam po pieluszkę i jednej chwili słysze bach! O matko, myślałam że zemdleję! Na szczęście nie miała nawet siniaka a podłoga była nisko, ale tak czy inaczej, juz nigdy nie zostawiłam jej samej...

No i ostatni hit. Żel na ząbkowanie sprawił ze moja córeczka uzależniła się od czegoś słodkiego na dobranoc... A ja myślałam że też żel jej tak super pomaga... Aż odkryłam że palec zanurzony w wodzie z cukrem działa tak samo...

A wy? Do czego możecie się przyznać?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja długo nie mogłam znaleźć odpowiedniego mleka, dopiero pediatra powiedziała, żebym spróbowała Bebilon, kupiłam w aptece doz i faktycznie po tym mleko dziecko czuje się najlepiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja zalewalam mleko wrzatkiem i studzilam. Dosc dlugo, na szczescie wiecej karmilam piersia :D.
Bylo wiele mniejszych nieporozumien ale dziecko jakos umialo mnie wyprowadzic z bledu... ;)
Niestety upadki tez sie zdarzaly, 1 nawet w mojej obecnosci podczas zabawy;///
Ja potrafię założyć rajstopki tyłem, aby stopki były z przodu :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

No to teraz ja coś napiszę. Niestety dziecko mi spadło - dwa razy. A raz przydzwoniła głową w drewnianą część przewijaka. Dzięki Bogu nic się nie stało.
Ale jeśli chodzi o odruchowe czynności wtedy, kiedy jestem zakręcona, to zdarzają się bardzo często. Natomiast jedna zapadła mi bardzo w pamięć. Przyszedł kiedyś do nas znajomy. Pogadaliśmy trochę, wypiliśmy kawkę. Ja początkowo miałam Małą na rękach a potem położyłam ją na kanapie, żeby się poturlała i pobawiła się zabawkami. I tak gadamy sobie, nasz kot - jak to kot kręci się pod nogami. Trochę czasu upłynęło i kolega zaczął się zbierać do domu, więc tak powoli stoimy chcąc odprowadzić kolegę do drzwi i jeszcze o czymś zapamiętale rozmawiamy. A moja Mała w tym samym czasie zaczęła trochę marudzić. Jakaś część mojej jaźni postanowiła wziąć Małą na ręce. No i wzięłam - stoimy i dalej gadamy. A marudzenie przeszło w ryk. Ja patrzę, Mała leży dalej na łóżeczku, a ja mam na rękach kota... Mina kolegi i męża - bezcenna:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
a i jesczce jedno przed wyjsciem do babci ubrał dziecku buty kozaki lewy na prawa nogę prawy na lewą ;) nawet by nie zauważyłam ale wchodząc do babci jego siostra pracująca z dziecmi w szpitalu pyta go czy Julka ma jakaś wade stóp...mówi że nie ma i czemu pyta... a ona że myślala ze ma coś bo nosi odwrotnie buty :P wytłumaczenie tatusia....no co nie zauważyłem,a Julka nic nie mówiła :P
hehe właśnie dziś widziałam to na fb :)

Tylko tata potrafi założyć dziecku rajstopki dwoma szwami z przodu gdy jednocześnie stópki pasują idealnie ;)

ja wpadki miałam na pewno ale z pamięcią moją ciężko :P nooo ale za to tatuś przebił wszystko...jakiś czas temu hmmm może był to wrzesień jakos tak a wrzesień był ładny,ciepły...tatuś został sam z córa i mieli jechać do babci ok pojechali ale jak weszłam i zobaczyłam jak ubrane było moje dziecko to nie wiedziałam czy śmiać sie czy tez płakać...dziecko ubrane w kurtke zimową pod to bluza bluzka dzinsy rajsopy i pod dzinsami leginsy.... pytam jak ty ją ubrałes? nooo jak? mówie jak na zime,a tatuś do mnie nie wiedziałem czy mam zdjąć jej te getry w których chodziła po domu ;) dodam ze kurtki wiszą w szafie wszystkie letnie wiosenne zimowe a przed wyjsciem mówiłam którą ma jej ubrac i żeby zdjął getry spod spodu.... a on zamiast założyć cienka kurteczke i bluze to ubrał zimową i bluze jesczce :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a wasi mezowie tez potrafia tak jak moj ubrac rajstopki tylem do przodu ale zeby sie stpoki zgadzaly?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to ja tez cos opowiem wprawdzie to nie moja wpadka ale wujka ale tez ciekawa
wujek wracal do domu samochodem, z tyl w foteliku grzecznie siedzial moj maly kuzyn. wujek spokojnie wstawil samochod do garazu, zabral wszystkie potrzebne rzeczy z samochodu, zamknal garaz, kawalek poszedl do swojego bloku, wjechal na 6 pietro, wszedl do mieszkania i dopiero po doooobrej chwili przypomnial sobie ze o czyms a raczej kims zapomnial....kuzyn zostal w samochodzie, w zamknietym garazu:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ania, ja zrobilam(prawie) lepszy numer
gdy urodzilam drugie dziecko( fakt, ze po 9 latach) to gdy poszlam jakos jeden z pierwszych wyjsc z nim do sklepu to zakupy zapakowalam przy kasie, a wozek z dzieckiem prawie zostawilam, taka bylam zakrecona , zajeta tym pakowaniem no i jeszcze nie przyzwyczajona, ze nowy przychowek do ciagniecia:P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
dawno się tak nie uśmiałam,dobre:)
ja pamiętam szpitalną wpadkę.. odwiedziny rodzinki w wojewódzkim rodzinka do domu a ja buzi,buzi zakupy,które mi przywiezli pod pachę i wracam do pokoju!!! wchodzę spojrzałam na koleżanki dziecko i przypomniałam sobie że moje maleństwo zostało na korytarzu TO DOPIERO WSTYD!!! teraz to się z tego śmieje a wtedy byłam przerażona swoim gapowym:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
O!
pamietam jeszcze jak moz maz szedl na spacer z mała, mnie nie bylo w domu akurat. I byloby ok,gdyby nie to,że corke 3,5 wtedy roku zapakował w wozek..... głeboki !!!!!! a ona juz dawno bez wozka chodzila hehehe ale maz uznał " bo ona sie napewno zmeczy na spacerze" no padlam!!!!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
To i ja cos dodam.
Wpadka mężą: przyjechał z dwiema córkami odebrac mnie i najmlodsza trzecia corke do szpitala. Zawsze zapominal o kwiatach.Tym razem kwiaty byly :) ale tak patrze na moje dzieci co z nim przyszły (był pazdziernik) a one ubrane w........ piżamki!!! a ja tak sie wkur... ze myslalam ze go zastrzele na miejscu.Pytam: jak mogles dzieci w pizamkach przyprowadzic? A wiecie co On mi na to? "no co,czyste są ,świeże z szflady wziolem.I przecież rajstopki pod spód im założłem!!!!"
No zwariowac mozna! nie pozwalam mu juz ubierac dzieci :)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Leci. Wpadek dziesiątki. Na szczęście bez ofiar w ludziach :)

W "Realu" trafienie przypadkiem malucha w łeb trzymaną w ręku siatką pełną zakupów, bo on musi być wszędzie. I ryk, ale luzik, bez guza.

W sobotę wysiadka z samochodu, maluch wyrwał się, maska na lód, broda zdarta...

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

podbijam wątek :)
Mój synek właśnie nauczył się pełzać :) leżał sobie grzecznie na macie a ja wyszłam do kuchni by uzupełnić wodę w kubeczku jakie było moje zdziwienie kiedy wchodzę, patrzę a mój synek leży na podłodze a w ręce trzyma ogon mojego labradora i namiętnie wkłada go do buzi. Psina się nawet nie ruszyła tylko patrzyła na małego jak na ufo. Tak więc ogon pieska został najnowszą zabawką :)

Co do karmienia - jak pisała kobyłka - u nas jest tak samo pół flipsa dla Maska pół dla Kofiego :)
Ja ostatnio dawałam mojej córce makaron, nałożyłam jej do miseczki razem z warzywkami żeby sobie mogła sama brać rączką i jeść. No krzątałam się jeszcze między pokojem a kuchnia i dosłownie w parę minut mała opróżniła miseczkę. Patrzę do o koła nic nie leży. DZIELNA DZIEWCZYNKA! Nałożyłam jej jeszcze trochę może zje. Wychodzę do kuchni wracam patrzę a młoda miseczka w rączce, odwrócona do góry nogami a u podnóża fotelika pląsał "na paluszkach" nasz rozradowany labrador...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mnie sie dzisiaj przydarzyło cos ale to nic smiesznego -synek jest przeziebiony i podaje mu kropelki Fenistil,po południu biore te kropelki i prosto do buźki daje mu te 7 kropelek,jednoczesnie gadajac z mezem i mysle cos tym razem szybko lecą ,patrze a to nie te kropelki tylko wziewne do inhalacji Berodual ,ktore sa w buteleczce tej samej wielkosci i stały obok!!! Momentalnie goraco mi sie zrobilo ,zasiałam panike i mialam takiego stracha ze cos mu sie stanie ,szczescie ze troche wypluł i ulało mu sie zaraz po jedzeniu.Obserwowałm go potem i nawet zasnąć mu nie dałam bo myślałam ze cos mu jest jak dostał takich sennych oczek,ale na szczeście nie zaszkodziło mu i nic mu nie jest.Uff !!!

heheh usmialam sie , ale historie :)))

sajwer niesamowite :))))))))
ja też niesamowite historie u nas niektóre też się zdarzały

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Aliexpress-ktos zamawiał? (20 odpowiedzi)

Jak w temacie widze kilka fajowych rzeczy ale mam obawy.. nie do jakosci a do tego czy dotra...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

Tabletki do zmywarki. (71 odpowiedzi)

Własnie zamontowali mi w kuchni zmywareczke,chce kupic tabletki do mycia ale jest tak duzy...

do góry