Widok

Matemblewo

Matemblewo Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie,

w sobotę byłam z moim P. na rowerowej przejażdżce i przypadkiem wylądowaliśmy w Matemblewie. Jest tam tak ślicznie, że oboje z P. stwierdziliśmy, że chyba tu właśnie chcemy wziąć ślub.

Może coś wiecie o tym Kościółku, księżach itp. Może ktoś już tam miał tą wielką uroczystość?

Dzięki i pozdrawiam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My daliśmy co łaska 300 zł dla proboszcza natomiast koszta dodatkowe: na morenie za licencję musiałam zapłacić według cennika :) 100 zł + zapowiedzi 50 zł i zapowiedzi w mojej parafii na Chełmie 50 zł :(
Ale byłam pod wielkim wrażeniem w Matemblewie proboszcz nie ma żadnego cennika i cały czas powtarzał , że co łaska.

zadzwonię do kolegi po południu i napiszę Ci ile weźmie za autokar.

A kiedy wręczać to co łaska proboszczowi i organiście? I jeszcze małe pytanko-jeśli rozmawiać o planowanym ślubie, to tylko z proboszczem?

O kurcze ale kasy w tych pozostałych kościołach wydaliście brrr u mnie naszczęscie jest co łaska i nie ma żadnego cennika tak jak i w Matemblewie ;))) A powiedz na którą macie godzinkę ślubik?
Gosiu co do rozmowy o ślubie to nie trzeba z proboszczem, poprostu przyjedzcie do kancelari i akurat jaki ksiadz bedzie to wam wszystko powie i sprawdzi w ksiedze wolne terminy itd. najcześciej jest ksiadz Zbigniew :) a co do wręczania pieniedzy to z tego co wiem to robi to świadek w dzień ślubu.... Beti będe czekać na info o autokarze, jeszcze raz dzięki ;)))
Hehe, jeszcze nic w sumie nie zaczęłam załatwiać a już pomalutku zaczynam się stresować.

hej dziewczyny,mialam slub w Matemblewie 6 maja - jesli macie jeszcze jakies pytania,to chetnie odpowiem:) poza tym jestem zwiazana z ta parafia od lat. Generalnie sluby tam wypadaja bardzo pieknie, ksieza sa mili i mozna sie z nimi dogadac:) ale trzeba uwazac na termin slubu- moze sie zdazyc, ze zostana wpisane 2 sluby na jedfna godzine...tak juz sie i pare razy zdazylo, poniewaz jest tam bardzo duzo chetnych kazdego roku. Najlepiej wtedy sprawdzac co 2 miesiace, czy wszsytko jest ok - informacji udziela siostra zakrystianka.
"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
Ja mam ślub w piatek o godzinie 15:00, i już daliśmy proboszczowi pieniążki jak przywieźliśmy licencję. Zapytałam się grzecznie kiedy opłacić czy w czasie slubu czy teraz. I powiedział , że teraz mozna.

Co do terminu to prawda, jak byliśmy we wrześniu zaklepać godzinę i datę to ksiądz powiedział ze za wczesnie i z takim terminem nie ma problemu (piatek), a gdy przyszliśmy w styczniu wpisać się na 30 czerwca na godzinę 16:00 to nogi mi się ugięły jak zobaczyłam , że już inna para ma tę godzine i dotego siostra powiedziała że nie wiadomo czy proboszcz pozwoli na dwa wesela w piątek i lepiej żebyśmy przełożyli na sobotę. Oczywiscie proboszcz zgodził się i przepraszał nas za wynikłą sytuację.

Hmmm, to jak pójdziemy powiedzmy w lipcu zarezerwowac date na maj, to potem mam co jakis czas dzwonić i się pytać czy moja data nadal aktualna? Dziwnie to jakoś wygląda w moich oczach,heh

hehe no śmiesznie to wygląda.. ja wiem że jak przy nas ksiądz wpisał nas do księgi to już nie ma mowy o pomyłce..chodzi o to by już przy konkretnym terminie miał przy sobie księge, a nie ze wam powie ze dopisze potem czy coś , bo wtedy rzeczywiście moze być róznie jak to z ludzką pamiecia bywa grrr
Czy ksiądz zadaje jakieś pytania, typu dlaczego tutaj chcemy brać ślub a nie u siebie., lub jakieś inne?Bo ja właśnie obawiam się takich pytań tyle że ze strony księdza z mojej parafii-wszyscy są tam jacyś dziwni.

Nie coś ty , naprawdę ta parafia własnie się tym różni od innych, że jest pzyjaźnie nastawiona do wszystkich i ksiądz tylko z ciekawości może zapytać i napewno z uśmiechem, ale żadnych pytań dosadniejszych ani srogich min hehe ja właśnie z powodu takiego nastawienia księży w mojej parafii (o jakim wspominasz) nie biorę ślubu u siebie grrr
Ja już od dawna myślałam o Matemblewie jako pięknym miejscu nie tylko na ślub. Jednak pierwsza wersja odnośnie kościoła - to K. Św. Wawrzyńca na Źródle Marii - bo tak zaproponowali przyszli teściowie. Rzeczywiście, kościółek mały, śliczny w środku, położony w dolince - tyle, że w okół domy, ulice, sklepy. Ponadto mojemu P. nie odpowiadał cmentarz przy kościele.

Mi się marzy kościół wśród zieleni, daleko od zgiełku miejskiego. A Matemblewo właśnie takie jest. Moja babcia bardzo się zdziwiła jak jej oznajmiłam, że ślub będziemy brali w innym kościele niż w moim. No i pytania dlaczego??Mój kościół sam od zewnątrz nie jest za ciekawy, choć muszę przyznać zadbany-kwiaty, krzewy. Ale przy samej obwodnicy :/

A księża no cóż-może jestem uprzedzona. Ale o ile pamiętam, to jak moja kuzynka wychodziła za mąż, to chciała, żeby mszę odprawiał ksiądz nie z tej parafii - ksiądz, który prowadził lekcje religii w latach podstawówki. Heh, proboszcz był niemiły, ale zgodził się.

Wszystko się okaże, a spotkanie z księżmi z mojej parafii będzie nieuniknione, buu

KITI podaj mi swój adres e-mail podam Ci telefon do kolegi powołaj się na Beatę od Pawła Cyranki.

już daję moni.gold@wp.pl ...wieelkie dzięki, może akurat sie uda he :))
Juz Ci wysłałam.

Dziewczyny, proszę o pomoc.
Biorę ślub w Matemblewie..., właśnie przygotowujemy zaproszenia.
Mamy problem, czy ta parafia to:
Sanktuarium Matki Bożej Brzemiennej
czy
Kościół Parafialny NMP Matki Kościoła.

Nie jest to nasza parafia, więc stąd wątpliwości...
Po prostu chciałam całą dokładną nazwę, więc wpisałam w google "kościół Matemblewo" i wyskoczyły mi takie 2 "rzeczy" :-/
A może to 2 różne Kościoły...???

help help help!
Sanktuarium Matki Boskiej Brzemiennej w Gdansku Matemblewie

http://www.matemblewo.pl/home/

poł Polski jezdzi tam modlic sie o to by powstalo dzieciatko.

PS. zyycze aby sie Wam trafil ksiadz Wojtek bo jest najlepszy!!!!!

ps. to moja parafia
cześć
my mamy tam ślub 3 września i na zaproszeniach napisaliśmy Sanktuarium Matki Bożej Brzemiennej ;)
do góry