Widok

Matka rozwiedziona a chrzest dziecka

Śródmieście Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W jakiej parafii w Gdyni bez problemu ochrzczę dziecko? Mam rozwód(ślub był kościelny) a z obecnym partnerem nie mamy ślubu nawet cywilnego,nie planujemy na razie ale mamy dziecko(2 msc.) i bardzo chcielibyśmy je ochrzcić.Co prawda za 2 dni mam kolędę i zamierzam poruszyć ten temat ale obawiam się,że będą robić problemy...Proszę o wskazówki i dziękuję:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a dlaczego maja robić problemy? to sakrament dla dziecka przecież - nie wymagasz od księdza rozgrzeszenia dla siebie, tylko chcesz dziecko wychować w wierze.

jak ksiądz będzie robić problemy to spytaj się czy w takim razie masz rozumieć, że lepiej nie chodzić do kościoła i nie chrzcić dziecka, albo lepiej, żebyś była samotną matką i dziecko się chowało bez ojca?

co innego jakbys żyła na kocią łapę i mogła wziąć ślub kościelny to "rozumiem" taki wykład.
Teraz jest dużo związków niesakramentalnych, u nas w kościele przykładowo (akurat jestem z gdańska) są nawet regularne spotkania dla takich par, które nie mogą przystąpić do komunii.
(jest duża różnica między "nie mogą", a "nie chcą" - a Wy nie możecie przecież)

Ja uważam, że problemów nigdzie być nie powinno.

Powodzenia!
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
u franciszkanów bez problemu
w razie czego-powiedz ksiedzu że pojedziesz do papieża -on ostatnio ochrzcił dziecko -mimo iż rodzice nie mieli śłubu koscielnego , także że tak brzydko powiem 'żadna łaska'..no ale nie wiadomo na jakiego księdza się trafi...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Księża nie mają prawa odmówić chrztu i nie robią żadnej łaski.

Tutaj jest o tym artykuł:
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/1083070,arcybiskup-brak-slubu-rodzicow-to-nie-powod-by-odmawiac-chrztu-dziecka,id,t.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj... ale jednak odmawiają... i to często.

Może papież Franciszek zmieni trochę ich spojrzenie na rzeczywistość...
polecam koscioły przyzakonne dominikanie, franciszkanie, kościół św. Jakuba....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (43 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...

do góry