Widok
Mazda 626
Pierwowzorem modelu 626 była Mazda Capella z roku 1970 r., która ewoluowała, otrzymując nazwę 626 w roku 1978. Kolejne zmiany konstrukcyjne i faceliftingi dopowadziły do powstania najnowszego modelu (piąta generacja), przedstawionego na zdjęciu obok. Poniżej - nieco starsze 626 - generacje trzecia i czwarta - dość popularne na naszych drogach Mazda 626 wysoko ceniona jest za swoje ...
więcej
więcej
626 - 94r 2.0... opinia
Mam już ją jakiś czas i troszkę kilometrów zrobiłem. Chodził jak należy do momentu założenia gazu.
Po założeniu gazu pojawiły się problemy powietrza (gaz ma za dużo, a benzyna za mało). Gdy pojawiają sie mrozy - cięzko mi odpala i nie mogę doczekać się aż przełączy na gaz (automatycznie, gdy osiągnie 25 stopni). W momencie przełączenia chodzi jak żyleta (czasami za duże ciśnienie w filtrze powietrza - kilka razy mi rozwaliło, teraz mam zabezpieczenia).
Jeśli chodzi o inne rzeczy. Jest komfortowy, kultura jazdy, przyspieszenie, bogate wyposażenie (pełna działająca elektryka).
Wady są takie, jak często się powtarzają dla tego modelu: deformujące się tarcze przednie, uszczelka pod i nad głowicą, podsterowny przy załadowanym bagażniku i słabe uszczelki w drzwiach.
Same pochwały - gdyby nie problemy z gazem. Może ktoś też ma ten model i mógłby wymienić ze mną swoje doświadczenia odnośnie gazu w Mazdzie 626?
pzdr
RaV
Po założeniu gazu pojawiły się problemy powietrza (gaz ma za dużo, a benzyna za mało). Gdy pojawiają sie mrozy - cięzko mi odpala i nie mogę doczekać się aż przełączy na gaz (automatycznie, gdy osiągnie 25 stopni). W momencie przełączenia chodzi jak żyleta (czasami za duże ciśnienie w filtrze powietrza - kilka razy mi rozwaliło, teraz mam zabezpieczenia).
Jeśli chodzi o inne rzeczy. Jest komfortowy, kultura jazdy, przyspieszenie, bogate wyposażenie (pełna działająca elektryka).
Wady są takie, jak często się powtarzają dla tego modelu: deformujące się tarcze przednie, uszczelka pod i nad głowicą, podsterowny przy załadowanym bagażniku i słabe uszczelki w drzwiach.
Same pochwały - gdyby nie problemy z gazem. Może ktoś też ma ten model i mógłby wymienić ze mną swoje doświadczenia odnośnie gazu w Mazdzie 626?
pzdr
RaV
Japończyki niezawodne
Moi rodzice na poczatku lat 90 kupili 6-cio letnia 626.Nie musze mowic jaki to był wypas-ludzie nas zaczepiali na ulicy i chcieli ja kupowac.Moi rodzice jezdzili nia jeszcze z 6,7 lat.Auto miało ok.13 lat i nic sie nie psulo.Nawet olej wymieniali po czasie a przy tym miala kilka lekkich stluczek,jedna czolowke-lekko mocna :) i na koncu w mojego ojca koles uderzyl z boku przy b. duzej predkosci.Policja nie wiedziala co sie dzieje..fotel extra zamortyzowal uderzenie-złamal sie-mojemu tacie nic sie nie stalo-dojechal jeszcze Mazdzia do domu..niestety pozniej nadawala sie na szrot..ale duzo przezyla..jestem na tak :)
mazda 626 cronos
mam mazdę 626 cronos rok 1993 ostatnio naprawiłem skrzynię biegów automat, dymiący silnik poprzez wym9ianę pierścieni a teraz walło mi sam nie wiem co ale mam brak iskry na świecach i poszukuję chyba aparatu zapłonowego tak że jestem na tak bo extra się jeździ, a jeśli ktoś może pomóc w zakupie aparatu S1 to bardzo proszę
626 2.5 v6 93r
jestem posiadaczem mazdy (jak w tytule) od 3miesiecy, pali ok 14lit. gazu po mieście na trasie ok 12,5.Słychać lewy przegub, ale myslę że jeszcze pojeżdżę (koszt przegubu ok 230 zł), jak do tej pory zmieniłem pasek rozrządu (250 zł gats-a) bo jakiś najtańszy to ok 120 zł.Do tej pory miałem dwie Hondy Civic (3drzwiowa 91r i 5d 97r) i renaulta megane ,ale powiem wam że jazda Mazdą 626 to całkiem coś innego wygodna,szybka, kultura pracy silnika nie porównana do np renault negane , samochód pomimo 10 lat i 151 tyś km no i troszkę większego apetytu na paliwo(gaz) no w końcu to 2,5 litra, jest super i nie chodzi tu o to że byle ford czy matiz wyprzedza cie na trasie ale o komfort wyprzedzania np. dwóch tirów jadących od ruskich , wciskam pedał gazu i wiem że wyprzedzę bez obaw.Polecam Mazdę każdemu kto się jeszcze waha czy kupić mazdę czy np audi
626 1.8 16v
Mam mazde niedlugo ale juz zdazylem zrobic pare tysiecy km.Wczesniej jezdzilem Audi ale do Mazdy w ogole nie ma porownania.Zaraz po kupieniu zagazowalem silnik i jak na razie nie mam zadnych problemow(wymienilem swiece i przewody wysokiego napiecia).Co prawda w miescie pali 11ltr. ale na trasie nie przekracza 9 ltr.Na poczatku mialem klopot z recznym ale tylko dlatego ze nikt go wczesniej nie uzywal.Poszukuje jakichkolwiek publikacji katalogow czesci do IV generacji.
MAZDA 626
Mam MAzde 626 z 1987 roku.jestem zadowolony z tego samocodu choc troche mialem z nim klopotow.najwiecej klopotow sprawiaja (przynajmniej mi)przeguby ktore czesto stukaja!!!troche zaczela te zrdzewiec ta moja maszyna!!ale to dalo sie jakos zalatac.i teraz juz calkiem calkiem wyglada. a bylo tragicznie.ogolnie jest to z*******y samochod ktory nie wymaga szczegolnej opieki!!!nie sprawia trudnosci nawet zima.choc teraz stoi w garazu a wczesniej stala pod chmurka to i tak nigdy jej nie pchalem:)))polecam ten samochod wszystkim ktoprzy szukaja dobrego taniego (rowniez w elsploatacji bo malo pali) bez wiekszych awarii srodka eksploatacji!!!!!
MAZDA 626
Mam MAzde 626 z 1987 roku.jestem zadowolony z tego samocodu choc troche mialem z nim klopotow.najwiecej klopotow sprawiaja (przynajmniej mi)przeguby ktore czesto stukaja!!!troche zaczela te zrdzewiec ta moja maszyna!!ale to dalo sie jakos zalatac.i teraz juz calkiem calkiem wyglada. a bylo tragicznie.ogolnie jest to z*******y samochod ktory nie wymaga szczegolnej opieki!!!nie sprawia trudnosci nawet zima.choc teraz stoi w garazu a wczesniej stala pod chmurka to i tak nigdy jej nie pchalem:)))polecam ten samochod wszystkim ktoprzy szukaja dobrego taniego (rowniez w elsploatacji bo malo pali) bez wiekszych awarii srodka eksploatacji!!!!!
626 DOHC 2.0
Jestem zadowolony z wyboru jakiego dokonalem choc wiele osob mi odradzalo zakup tego auta.Cieszko znalesc bylo ten model w dobrym stanie,93 rok to jest poczciwy wiek na japonca.glowny problem to stabilizator tylni.drogi i ciezko osiagalny.Nastepnie spalanie choc srednio 9litrow na ten motor to nie duzo niepozwala on na wycieczki bez celu.Klania sie instalacja gazowa,no i klopot jaka?Nie tania przestaniecie kochac swoje auto jesli zobaczycie ile kosztuje obudowa filtra pow.Ogolnie jestem na tak dobre osiagi i komfortowe zawieszenie to jest to czego szukamy.
mazda 626 v6 2,5
witam jestem posiadaczem zazdy jak w tytule ,jestem zadowolony z niej nawet bardzo tylko ostatnio wynikneły komplikacje ,cos sie popsuło z automatem ,poszukuje albo kogos kto naprawi za przyzwoite pieniadze ,moge równiez kupic skrzynie do tego modelu manualna lub inne propozycje ,tak zeby to cacko mogło znowu jezdzic. dzieki pozdrawiam
626 1.8 16V DOHC 90KM KOMBI
Auto bez zarzutow , spalanie w miescie ok 8.8L w trasie ok 7l ;) , charakterystyka silnika 1.8 jest ciekawa poniewaz na 90km momet wartosci 145niu przypada w granicach od 2 tys obrotow , co sprawia mile zaskoczenie w japonskim silniku , do sprawnego poruszania sie nie trzeba przekraczac granicy 6 tys z 9tys , choc mazda jest lzejsza o ok 270kg od hondy accord , samo mowi za siebie . jesli chodzi o usterki to na 100 tys km byl problem z przerywaniem z niskich obrotow na 2 biegu byla to sytuacja zalatwiona nowymi kablami i swieczkami , i 2 razy przyblokowane klocki tylniego kola co ponoc jest norma w tym modelu, po za tym silnik krzesi zawsze zero problemow na moje oko dojezdzi prawidlowa exsploatacja i servisem do ok 300-400 tys bez wiekszych niespodzianek, silniki sa nie dozajezdzenia ...moj znajomy Xsedosem z 94r 2.5 V6 Dokreca 5-setke (500 tys km) pozdrawiam uzytkownikow Madzi ....
Mazda 626 2.0 GLX
Mam ją od roku. Rocznik 1990 a wygląda jak by miała z 5-6 lat. Oprócz świec i przewodów zapłonowych nic nie wymieniałem (ma instalację gazową). W styczniu 2004 byłem w Szwajcari (oczywiście moją Mazdą), jechałem autostradami przez całe Niemcy (1100 km non stop ok. 13 godzin), spisała się świetnie, żadnych problemów. Na autostradzie chciałem ją sprawdzić więc gaz do dechy i ....... zegar zamyka 200 km/h !!!.
miale m dwie i bede mial trzecia
pierwsza byla 323 F z 92 zrobilem blad ,bo sprzedalem .Droga byla 626 GLX 2.0 16v z95 zrobilem blad ,bo sprzedalem. potem bulo vauxhall corsa 1.4 auto zrobilem blad bo kupilem.teraz mam renault laguna2.0 rt zrobilem fatalny blad ze kupilem, ale sprzedaje bo nie chce juz popelniac wiecej bledow i znowy kupuje mazdeczke 626 ful wypas z 99 2.0 l 16 v 110 tys ma przejechane po full servise z roczna gwarancja i jestem happpyyy. dla mnie jest najlepsze auto poprostu super postrofionka dla wszystkich posiadaczy mazd . P.S. nie popelniajcie bledow