Widok
Meldunek a wybór szkoły
Witam, mam pytanie znajomy poprosił mnie abym zameldowała jego córkę (6latkę) u siebie w domu, bo chciałby się dostać do szkoły podstawowej w moim rejonie (jemu jest po drodze do pracy). Czy ktoś się orientuje jak to wygląda? W jakim terminie dziecko musi być zameldowane żeby szkoła przejęła je do siebie, czy jest jakiś problem z wymeldowaniem, czy w ogóle to sprawdzają a może dostają listę z urzędu że takie dzieci są w rejonie i mają obowiązek szkolny?
dzięki za wszelkie info
dzięki za wszelkie info
zmaledowanie pomaga - bo wedy dziecko jest przyjmowane do szkoły bez żadnych specjalnych próśb - z automatu,mozna powiedzieć że w każdej chwili miejsce sie znajdzie. aczkolwiek meldunek nie jest potrzebny - masz prawo posłać dziecko do szkoły jaka ci odpowiada - jeżeli złożysz papiery w terminie wyznaczonym i są miejsca to dziecko przyjmą.
a meldunek wystarczy tymczasowy - po roku od daty zameldowania wygasa automatycznie - i według mnie raczej nie trzeba tego meldunku powtarzać co roku bo jak już dziecko przyjma do szkoły to potem ich nie interesuje gdzie jest zameldowanie.
a co do informacji w szkole - to chyba szkoła ma jakąś liste bo przynajmniej moja szkoła przysyła informację wcześniej żeby sie zdeklarować czy konkretne dziecko bedzie w szkole czy jeszcze w zerówce
a meldunek wystarczy tymczasowy - po roku od daty zameldowania wygasa automatycznie - i według mnie raczej nie trzeba tego meldunku powtarzać co roku bo jak już dziecko przyjma do szkoły to potem ich nie interesuje gdzie jest zameldowanie.
a co do informacji w szkole - to chyba szkoła ma jakąś liste bo przynajmniej moja szkoła przysyła informację wcześniej żeby sie zdeklarować czy konkretne dziecko bedzie w szkole czy jeszcze w zerówce