Widok

Meningokoki - szczepić czy nie ...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
własnie się zastanawiam nad tym szczepieniem ... jakie są Wasze opinie ??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja właśnie zapisałam dziecko na szczepienie. Synek od września idzie do przedszkola i Pani doktor poleciła nam szczepienie.
Klika dni temu moja przyjaciółka wylądowała z córeczką na Polankach z rotawirusem. I tam lekarze powiedzieli, że szczepienie na rota mija się z celem, bo jest tyle odmian, że mimo szczepienia dziecko i tak może zachorować (może przebieg choroby jest łagodniejszy?), ale że bardzo polecają szczepionkę na meningo, gdyż mają całe jedno piętro dzieci z zapaleniem opon mózgowych własnie po meningo.
ja się zdecydowałam. U nas w przychodni koszt szczepionki 130zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wszyscy pediatrzy którzy mieli do czynienia z moim złobko-przedszkolakiem od wieku 1 rok - zalecają mi to szczepienie ...

meningo do kiedy można szzcepić ?
Ja szczepilam. Koszt niewielki bo 130zl i po roku chyba jest juz tylko jedna dawka.
można szczepić bez ograniczeń czasowych ...

moja pediara mówiła ze będzie mi o tym przypominac na każdej wizycie choćby do ukończenia 18 tu lat przez córka ... aż pęknę i zaszczepie

bo sie wzbraniałam przez jakiś czas ...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Szczepiłam jakieś 3 tyg. temu. Wszystko w porządku. Koszt szczepionki 105zł. Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych może być też wywołane szczepem B, nie tylko C. Szczepionki obecnie dostepne na rynku sa p/szczepowi C, szczepionka na B niebawem ponoć wejdzie na rynek. Zawsze można doszczepić nawet, gdy dziecko będzie w przedszkolu, szkole. Doszczepić można tez osoby dorosłe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja córka od września idzie do prywatnego żłobka/przedszkola i nasza pediatra też zalecała szczepienie więc będziemy szczepić. U nas to też koszt 130zł.
Po meningokokach moga byc grozne powiklania wiec to mnie przekonalo ostatecznie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
wlasnie godz temu mielismy szczepienie

poki co oki
a na pneumokoki też szczepiłyście?
obowiazkowo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja pediatra kazała mi zrezygnować ze szczepienia na rota, ale kazała na miningokoki (i zaszczepiłam).
Namawiała mnie na ospe jeszcze i zaszczepię małą w sierpniu tuż przed przedszkolem.
A Wy szczepiłyście na ospę?
pneumokoki koniecznie
ospa - tez zaszczepiona ...

No ja wolalabym sobie darowac ospe a zaszczepic na meningo. Na pneumokoki tez zaszczepie.
ospa masz za darmowo jesli dzieciak do złoba chodzi

a ospa nie jest za free??
kurcze ja nie chciałam na meningo szczepić, le jest tyle głosów za..
muszę się zastanowić
ja na zadne z dobrowolnych nei szczepilam, procz meningokokow bo powiklania sa najgrozniejsze, i lekarka tylko te mi polecala, zadnych rota ani ospy bo to tylko wyciaganie kasy
pneumo już za nami, meningo po roczku. Każdy pediatra mówi co innego odnośnie ospy. Moja powiedziała, że warto szczepić bo teraz już mało dzieci na to choruje i przez to są większe mutacje i powikłania. Powiedziała, że po dwóch dawkach jest już tyle przeciwciał jakby dziecko chorowało.
image

www.facebook.com/MauaFotografia
no to też zaszczepię na meningo póki dziecko latem zdrowe jest

Aniaa co do ospy to nie takie chop siup, kolezank synek właśnie przebył ospę, leżał w szpitalu, bo te ropienie zaatakowały też organy wewnętrzne i miał nawet na płucach i wątrobie te wykwity ropne, także nigdy nie wiadomo

Dejwi a jak my do prywatnego żłoba, to też mi zaszczepią na ospę za free ?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

do góry