Widok

Mercedes 316 CDi

To najmocniejszy samochód dostawczy wśród produkowanych w Europie. Silnik OM612 o prawie 2,7l ma pięć prawie "kwadratowych" cylindrów (88,4x88 mmm). Przy zastosowaniu wtrysku common rail, wspomaganego turbosprężarką VTG o zmiennej geometrii łopatek z intercoolerem, pozwala na osiągnięcie max. momentu obrotowego o poziomie 330 Nm, który jest osiągany już przy 1400 obr/min i utrzymuje stałą ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobry tylko troche drogi

a co dobre to i kosztuje, ale jak komus potrzebny taki dostawczak to polecam sam mam starszego SPRINTERA 2,3 D i jestem zadowolony.
Pzdrawiam posiadaczy Sprinterow.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Europie najlepszym silnikiem diesla jest silnik produkowany przezMercedesa.

Opinia została zablokowana przez moderatora

Smiech

Jego największą zaletą są miny kierowców seicento którzy zostają na światłach jak się "wciśnie". Bardzo komfortowy fotel kierowcy i niesamowite przyspieszenia powyżej 100km/h nawet z dużym załadowaniem

ta strona jest do d....

Sportowa bryka

swietny silnik, ciagnie jak sportowe auto. na swiatlach malo kto ma szanse dotrzymac tempa.
w danych popelnili blad, ja osiagnalem na autostradzie 170 km/h. podane 155 wyciaga 313CDI.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

sprinter 408 cdi

sprinter 408 to jeden wielki szrot ,nie wiem kto wymislil taki silnik wtakiej budzie .ten samochod nie widzi góry a już ją czuje . nie kupujcie sprintera z silnikiem 80 k bo to chodzi jak żółw
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wielki bydlak

Mam takiego 316CDi. Jak tylko takiego widze to od razu mówię oo jaki bydlak zapierd... :)
Stronka fajna bo nareszcie wiem ile on pożera oleju nap. Na trasie z Wawy do Kielc poleciał 150 km\h i chiciał więcej, ale mój staruszek juz ma nie te ruchy, ale było super :) W moim mieście jest duzo takich Merców, ale tylko jeden z takim silnikiem i wyposażeniem :) Pozdrawiam wszystkich SprinterOwiczów :)

pali mi sie kontrolka od swiec co jest tego przyczyna sprinter 316 cdi 2000 r czy jest to duzy problem i czy moge tak jezdzic prosze oodpowiedz z gory dziekuje aha auto kupilem tydzien temu jestem zielony na tematy osprinterach

Sprinter 312 2,9tdi

Mam takiego mietka z 97 roku. Jest to super autko, mimo duzego przebiegu(590000) nadal ma kopa nic jeszcze nie bylo robione przy silniku! a co do predkosci to bez problemu rozpedzam go do 170km/h.

wcale nie takie dobre

1. zawiesznie za miekkie w porownaniu do starego sprintera - nie wytrzymuje na polskich dziurach
2. silniki CDI maja jedna powazna wade - nie chca jezdzic na opale, filtry sie zapychaja, ptzeba mieszac 50/50 z ropa a to bardzo podraza koszty eksploatacji
3. elektronika jest bardzo malo trwala - niech nikt nie odlacza akumukatora - komputer siada - naprawa min 2000PLN.

A propo opału

Kolego!
Kto do silnika cdi leje opał???
Masz dobrą "furę" a chcesz oszczędzać lejąc "jakąś" ciecz???
Zadbasz o motor a odzczędzisz na spalaniu

wieśniaku na opale

Rakieta...

Mialem przyjemnosc pojechac 316-stka w trase do Niemiec. Na tamtych dogach to dopiero ten "samochodzik" pokazuje na co go stac. Bez problemu na 5 biegu do elektronicznie ograniczonych 4 tys obr/min i ok.165-170km/h.
Trzeba tylko uwazac na wiatr boczny, bo jest podatny jak zagiel :) Pozdrawiam SPRINTEROWCOW!!!

POWER DIESEL

HHHmmm jak czytam o sionikach oaprtych na systemie CR i opale to cyc mi opada. Kto ma rozum to nigdy tego nie zrobi, ale coż Polak potrafi i zrobi jak będzie uważał. I nie jest to wina Mercedesa tylko samego układu CR, który jest rozpowszechniany zarówno w Fordach jak i innych bryczkach. A co do elektroniki to nie ma żadnych problemów. Mam też CDI-ka tyle że Vito na wirusie i odpinam akumulator bez najmniejszego problemu. NIc nie ma prawa się dziać. A co do Sprinterków to od 313 w górę są miodunio:)))))
Pozdrawiam

SPRINTER Najlepszy bus

mam forda transita 2.5 td.ciagnie 160.jechalem kiedys do niemiec.scigalem sie z sprinterem.przegralem.

Niezadowolony użytkownik.

Ja miałem 3 szt Merca 313 max i zamieniłem je na transity. Sprinter jest głośny, niewygodny fotel gorszy niz w Seicento po przejechaniu 1000 km wszystko boli. Auto koroduje jak Lublin po roku wszystkie 3 miały wiele ognisk korozji na podwoziu i w okolicach odsuwanych drzwi bocznych pod prowadnica drzwi. Auto jest źle zaprojektowane i cała karoserja wygina się przy tych drzwiach do góry co powoduje pękanie lakieru przy prowadnicy. Kolejna wada to zawieszenie za miękie, wchodzenie w zakręty wymaga przyzwyczajenia i znacznej redukcji prędkości, Transit czu Ducato przejeżdza je spokojnie 20- 30 kmh szybciej. Zły jest również układ kierowniczy delikatny ruch ręką powoduje, że jesteśmy na 2 pasie ruchu, za silne wspomaganie i dobór przełożeń przekładni jak w aucie sportowym . Zużycie paliwa na trasie średnio 10-11 litrów, Transit 8-9l. Bardzo dużą usterkowośc problemy na gwarancji z elektroniką każdy był 4 razy w serwisie bo stanął i nie chciał zapalic . Po 300 tys km naprawa mostu po 150 tys podpory wału, świece żarowe końcówki drążków amortyzatorów i pompa wodna w 1 aucie. Ogólnie koszty serwisu ogromne, po gwarancji należy je omijac z daleka cena 7oo żl za przegląd to nic nadzwyczajnego. także ogółnie super wygląd fajny kokpit ale nie ta jakoś. Auto niesłychanie usterkowe i drogie w utrzymaniu. Ford jest cynkowany i nie koroduje i ma zdecydowanie lepsze właściwości jezdne, pali 2l mniej lecą tylko przednie łożyska i końcówki drążków ( mam 2 z 2003 i mają 350 i 380 ys km). Ponadto Transit ma super fotele i lepiej się prowadzi, koszty napraw p0onad 500 zł za przeglą to tylko 1500zł na auto Merse pociągneły mnie po 25000 zł przez 3 lata. A ha i jechałem fordziakiem max 2.0 TDCI 180 km/h na autobahnie .

rajdówka z wadami

ogólnie samochód wyprzeda inne busy jesli chodzi o awaryjność, wyciaga 170km/h, pali średnio 10l przy ciężkiej nodze,tak to spoko bus ale do wad należą korozja i łatwo się nim przewrócić na bok

fordy nie gniją ? co to za bzdury

wypowiedź zmoderowana ( 2011-02-28 12:53:52)

Lepszy 2,5 TDI 184km

Montowany w Busach VW, ma większy moment obrotowy, mniej pali i JEST DUŻO BARDZIEJ DYNAMICZNY

PANOWIE !

Jak można porównać transita do sprintera,
ja jeżdże sprinterem 212 TDI ,mam zamiar właśnie kupić 316 CDI . Jak by na to nie patrzeć to porównanie tych dwóch samochodów jest chore,
jakoś nigdy nie spotkalem transita który mnie wyprzedził, ja z mojego 212 wyciągłem 170 km/h i to załadowany po dach meblami.
Ogólnie rzecz ujmując to sprinter to faktycznie sprinter i nikt mu nie podskoczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nawet

Dobre auto ale w porównaniu z Fiatem 126p to nie ma szans

Nie jest najlepszy

Dla mnie Sprinter nie ma porównania z Vitem czy z Transporterem ale najlepszy z tych trzech jest Vito.
Vito to fajne auto dobry silnik nie tak strasznie duże jak Sprinter po prostu LEPSZY.

spalanie 312

z tego co tu czytam to posiadam jakiegoś żarłoka na paliwo wprawdzie jeżdże z przyczepą 750kg ale nigdy nie osiągnołem lepszej średniej jak 14-15 l/100km

sprinter 313 cdi anglik

Otworzylem firme przewozowa w anglii zakupilem do tego celu wlasnie sprintera j.w lwd czyli max wysoki max dlugi zbieram wiec wszystkie info na temat tego auta

316

pracuje w firmie 10 316 i wiecie co jak jest zadbany i pilnowany oczywiście serwis na czas to auto marzenie mam 600000 na liczniku reszta od 400000 i to jest to silny szybki 170 km

sprinter 316,416

Jednorazówka nie samochód , nie mylić z samochodem o marce Mercedes gdyż z takiej jakości pojazdami może konkurować chińska produkcja , po pierwsze większość podzespołów jest jednorazowa tzn. nienaprawialna co za tym idzie wymuszona wymiana na nowe np. sprzęgło występuje tylko i wyłącznie w komplecie z dociskiem co oczywiście znacząco wpływa na cene a do tego niespotkacie warsztatu który da wam gwarancje na montarz gdyż montarz jest również jednorazowy tzn po zdjęciu specjalnego zabezpieczenia niema odwrotu albo działa albo kupujesz następne , ale to dopiero początek przygody z przykładowym sprzęgłem gdyż każdy zaordynuje natychmiastową wymiane koła zamachowego terażniejsza nazwa to koło dwumasowe (oczywiście jednorazowej konstukcji) i tak dalszy ciąg jest jedynie co raz gorszy np. silnik wytrzymałość konstrukcyjna max 500000 km po tym przebiegu szczęściarze dawno przeliczyli gotówkę za pojazd , a szczęściarze w postaci drugich właścicieli poniosą niewątpliwe koszty rozpadającego sięsilnika który jest nierobieralny bez uszkodzenia kolejnych podzespołow i tak wymieńmy korbowody , wał korbowy , tłoki , panewki te wszystkie rzeczy są jednorazowe łącznie z śrubami mocującymi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

mam problem z kolem zamachowym itd sprinszift

potrzebuje fachowcow ktorzy siedza ze sprintszift,kolo zamachowe modol itd

prosze o telefomn mam problem z skrzynia biegow sprin szift

moj nr 601 310038 sebastian z milanowka,szukam dobrego fachowca ktory sie podejmie wymiany kolo zamachowe itd itd itp

mezjo to mezjo

sprinter uzaleznia! nie ma lepszych samochoduw! znam sie na tym ! mam 312 td juz zarobil na 2 mezje cdi ale po co zmieniac na nowszy jak jest bezawaryjny . tylny naped z*******e silniki dobre zawieszeniejtp. a zagozalym krytykom powiem tylko vv lt zawsze bedzie w cieniu mercedesa nie zmienicie tego a reszcie powiem tyle macje dukato forda reno wiec nie gancje czegos czego nie znacje. i na koniec maly apel . 312 td potrzebuje dane eksploatacyjne i ragulacyjne i schematy silnika pompy wtryskkowej w zamin podziele sie moim pomyslem tu i odesle @ dwa sposoby na zlodziej mezjuw dodam ze ziala hurtowniapawel@op.pl

kierowca

Jak można porównać transita do sprintera, ja jeżdże sprinterem 212 TDI ,mam zamiar właśnie kupić 316 CDI . Jak by na to nie patrzeć to porównanie tych dwóch samochodów jest chore, jakoś nigdy nie spotkalem transita który mnie wyprzedził, ja z mojego 212 wyciągłem 170 km/h i to załadowany po dach meblami. Ogólnie rzecz ujmując to sprinter to faktycznie sprinter i nikt mu nie podskoczy.

ALE baje opowiadasz ludzia:-) 212 nie jest w stanie wyciagnac 170, ja mialem 312 ktory na trasie z kolonii do warszway maksymalnie poszedl 150 i to na pusto. Mam tez transita z 2003r z silnikiem 2.4 125km i on bez problemu mija granice 175km/h i dochodzi do 190. dlatego nie gadaj lepiej takich pierdul

marcin

może miałeś 190 ale oleju w silniku chyba pusto

mam 316

Pomyliło ci się 212 tyle nie idzie mam 312 i z meblami idzie 120 do 150 i mam 316 ten to fakt 170 idzie.Pozdrawiam

sprinter

ten spinter twoj byl troche chory jesli goniles tylko 150 , ja mam kolejne sprintery i bez problemow osiagalem 175 , wszystko zalezy jaki masz dyfer jest 4 rodzaje jesli masz najwolniejszy to zebys sie zes..ł to nie pojdzie wiecej niz 150 , np. 316 pieciocylindrowy nie poleci 180 jest poprostu silny ale wolniejszy lecz gubi wszystie auta takze wiele osobowych powiecmy do 130 -140 km/godz , mam 316 dwie sztuki i 216 jedna osobowa oraz 313 maxi z 2004 roku , jesli chodzi o szybka jazde najlepszy uwazam wlasnie 313 . pozdraw j

Bardzo przestronny i niezawodny, nie chwaląc się swoim Maxi 316 gnałem 185 km.

bomba

312 a 212 róznia sie pzełozeniami skzyni i mostu nie liczac ładownosci miałem oba z tego samego roku 312 ninimalnie leprze przyspieszenie prędkosc max 155 km ale kopa miala takiego az deh zapieralo a 212 spokojniej pzyspiesza ale wyciagnolem 175 km spalanie to samo. pozdro.

316

Moim 316 wyciągnąłem 180 (tyle na licznku) potem dalej szedł:-)Skrzynia 6 tiptronic.Autko fajne tylko 2 razy już mi wtryski wywaliły ale po wymianie głowicy już bez problemowo.Ja posiadam fajną wersje klima,tiptronic,6 biegów pełna elektryka,webasto,nie podwyższony,raz przedłużony. A spalanie mój rekord to 8/100km

Sprinter 316 Tiptronic

Pytanko mam co do tej skrzyni Tiprtonic jak to się spisuje w sprinterze oczywiście blaszka

bez gwiazdy nie ma jazdy

powiem wam koledzy ze ja mam 312tdi i 316 cdi max sa to samochody super naprawde jak poszanuje ktos to bedzie jezdzil do usranej smierci. 316 jest ze skrzynia sprintszift 6 biegów cos wspanialego laduje na nia czasami po 4 tony i idzie jak buza na dodatek po górach jezdze ale podstawa dobry olej i paliwo. ine samochody dosatawcze tez sa dobre ale nigdy wzyciu by nie wozily takich ladunkow jak mercedesy.pozdrawiam wszystkich milosnikow mercedesów:)))

ROBERT

sprintery sa z*******e tylko czeba dbac a nie j******* dzwiami i powiedziec ze sie psuja wiem bo mam i niemam problemow tesz mam cieszko noge pozdrawiam?

sprinter

mam 6 sprinterów cztery 316cdi i dwie 416cdi i nie zamienił bym na lt czy inne 316 to rakiety (licznik się zamyka) jednak w 416 około 165-170 i już koniec jest to auto bardzo niezawodne i ma także bardzo dobre blachy

sprint

mój leciał 180km/h
osobówki nie miały szans bynajmniej ja na taką nie natrafiłem wyprzedziło mnie tylko porshe

316 700000

316 OD POCZĄTKU PRACY TERAZ MA 714000 KM STAN IDEALNY SILNIKA TI RESZTA OK FAKT BLACHA SŁABA ALE JAK SIĘ PILNUJE TO IDZE WYTRZYMAĆ .AUTO NAJLEPSZE W SWOJEJ KLASIE JEDZIE JAK RAKIETA WYGODNE JAK LIMUZYNA NO PO PROSTU NA TAKIM AUCIE PRACOWAĆ JUŻ ZAPOWIEDZALEM SZEFOWI ZE GO NIE ODAM AZ DO MILIONA KM

Rakieta

Jak lubi sie deptac to koszty musza byc .niespelna 160 koni musi jesc.Jesli chodzi o usterki to przy regularnym serwisie nie wystepuja.Zrobilem 120000 km i nic. Karoseria nie jest najleprzej jakosci.Pozdrawiam!

NAJLEPSZY DOSTAWCZAK ŚWIATA

MAM 2 SPRINTERY Z SILNIKIEM 2,7 JEDEN MA PRAWIE 850 TYS I NIE BIERZE ANI KROPELKI OLEJU,A PRZY SILNIKU NIC NIE BYLO ROBIONE ZAZNACZE TEZ ZE JEST TO AUTOBUS Z TIPTRONIKIEM, A TURBINA JEST CALY CZAS NA CHODZIE OSOBISCIE ZAMKNALEM LICZNIK 180KM/H NA AUTOSTRADACH WSZYSCY ROBIA WIELKIE OCZY POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH POSIADACZY SPRINTKÓW

Tylko sprintera

Miałem kiedys 313 potem siadłem na mastera i tu porazka od samego poczatku. Teraz mam 316 od 4 miesiecy i wymieniłem tylko tarcze hamulcowe 250zł z klockami.
Autko smiga jak nowe, mało pali, polecam wszystkim.
Jedna wada jak dla mnie.Za bardzo sie buja...za miękie zawieszenie.

316 OK

Sprintek 316 jest ok. Dziarsko się zbiera i pomimo 420000 km najechanych praktycznie bezawaryjny. Mam go od nowości. Serwisuję go regularnie i za rozsądne pieniądze w ASO Mercedesa Eurotruck w Straszynie i powiedzieli, że jeszcze wiele km przejedzie. Faktem jest, że dabam o auto i jak do tej pory bezwypadek. Sprinter to jest to!

vito

kolego od vita vito to nawet nie jest bus a poza tym jak masz vito to czytaj opinie o vito a nie o sprincie

To teraz takim się będzie policja wozic...

j.w...

ja mam 313 cdi i ciągnie do 160km/h i chce jeszcze jechać tylko jakiś system elektroniczny go odcina :)

2005 -automat

dobre auto ,tylko czesto wszystko "swieci" i swiece do d...y, mam 120 tys mil i oppony+klocki+3x szyba i to wszystko,spalanie 22mile z galona /mila 1604m, gal-3,75l./

frefveyufhdie

312 mają wolne mosty ale 212 spokojnie 170 wyciagaja no ale cóż nie każdy o tym wie.....moja 312 kuż ma 880tys i nie mam zamiaru go sprzedawać mam też 316 z 560 tys ale on już ma rożne ale jak zimny silnik t nierówno pracuje ale jeździ a jak 40 stopni złapie to idealny

316 max

.mam taka fure 316 max auto ma 500 tys km. cyka jak trzeba na medal niezawodny polecam

myślałem że znajdę tutaj coś kąkretnego

myślałem że znajdę tutaj coś konkretnego, ale widzę że sami guaniarze i amatorzy a drajwerów 1%

sprzęglo

mam 416 i jestem zadowolony. nie jedna osobówka wymięka spalanie przy ekonomicznej jezdzie tak w granicach 10l. tylko teraz pada mi dwumasa i może ktos podpowie czy samemu idzie to zrobić w miare szybko i czy trzeba na coś szczególnie zwrócić uwage

Dziki

Powitac kolegów kupilem dzisiej nowego sprintera 316 z 2013 ale tego po lifcie piekne auto mowa o srodku jak i z zewn. Zamontowalem kabine sypialna i skrzynie plandeke 10eur pal mam ladownosci 1200kg i tu pytanie do zorientowanych?Mam stale ladunki 1800kg czy z taka zabudowa i takim ladunkiem te auto bedzie dobze wygladalo? Nie siadzie za bardzo?Prosze o info pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

niepolecam tak przeciazac bo naped dluo nie pociagnie- juz to przerabialem

316 CDI

Witam jestem szczesliwym posiadaczem 2003 316CDI, autko wypasione- automat 6biegow sprinshift,full elektryka,klima,tempomat,i co najlepsze nawet elektroniczna blokada dyfra. auto marzenie, wczesniej mialem 313 i hulal ze milo ale 316 to inny swiat nawet z 1.4T na pokladzie ciagnie jak... polecam

Witam mam 312 juzs piec lat i jest to super auto a chce kupic 416 jakie ma spalanie ten sprinter