Widok
Miejsce zameldowania a parafia panny młodej...pomocy!
Cześć dziewczyny! Mam taką sytuację, że wyprowadziłam się z domu już kilka lat temu i wg adresu zameldowania jaki mam na dowodzie, powinnam należeć chyba do innej parafi, niż ta, w której są moje dokumenty, No i teraz pytanie, czy parafia jest niezależna od miejsca zameldowania i nie będe miała problemów z uzyskaniem z niej zgody na ślub w innym kościele, czy tez muszę najpierw przenieść swoje papiery do parafii w której jestem zameldowania i dopiero stamtąd taką zgodę wziąć... Czy któraś z Was się orientuje w tej kwesti?
Teoretycznie tam, gdzie jesteś zameldowana...
Jednakże skoro nie przepisywałaś się do nowej parafii to myślę, że nie ma problemu, żebyś wzięła ślub w starej (niestety nie wiem jak to reguluje prawo kanoniczne). Ja aktualnie mieszkam na terenie innej parafii a ślub będziemy brali w parafii moich rodziców ( w której i tak docelowo będziemy mieszkali)
Jednakże skoro nie przepisywałaś się do nowej parafii to myślę, że nie ma problemu, żebyś wzięła ślub w starej (niestety nie wiem jak to reguluje prawo kanoniczne). Ja aktualnie mieszkam na terenie innej parafii a ślub będziemy brali w parafii moich rodziców ( w której i tak docelowo będziemy mieszkali)
Nie ma żadnego problemu :) ślub możesz brać gdzie chcesz i w jakim kościele chcesz i Twoja rodzima parafia musi udostępnić Ci Twoje dokumenty ;) jedyne co to musisz w swojej parafii dać karteczkę z zapowiedziami u mnie jest podobna sytuacje z tym że to mój mąż jest z innego miast a ślub bierzemy u mnie i nie ma żadnych problemów:)
ja miałam taką sytuacje . . .
mieszkam w Gdańsku , a zameldowana jestem w Sopocie.
Będąc w moim Gdańskim kościele gdzie miałam chrzest i bierzmowanie kobieta z biura parafialnego chciała mnie odesłać do Sopotu bo stwierdziła , że tam jest moja parafia, ja jej powiedziałam , że tam jestem tylko zameldowana , tu w Gdańsku są moje papiery i tu chodze do kościoła, sprawdziła w archiwum - wszystko się zgadzało - były wszystkie dokumenty i w końcu odpuściła
mieszkam w Gdańsku , a zameldowana jestem w Sopocie.
Będąc w moim Gdańskim kościele gdzie miałam chrzest i bierzmowanie kobieta z biura parafialnego chciała mnie odesłać do Sopotu bo stwierdziła , że tam jest moja parafia, ja jej powiedziałam , że tam jestem tylko zameldowana , tu w Gdańsku są moje papiery i tu chodze do kościoła, sprawdziła w archiwum - wszystko się zgadzało - były wszystkie dokumenty i w końcu odpuściła
Dzięki.. Dodzwoniłam się do parafii w której jestm zameldowana i ksiądz powiedział, że jeśli mieszkam ponad rok, to musze zmienić najpierw parafię i od nich uzyskać zgodę - spisać protokół itd.
Na szczęscie zmiana parafii polega tylko na dostarczeniu aktu chrztu, więc może nie ma ci kombinować i po prostu tę metrykę chrztu dostarczyć.
Na szczęscie zmiana parafii polega tylko na dostarczeniu aktu chrztu, więc może nie ma ci kombinować i po prostu tę metrykę chrztu dostarczyć.
Możesz tam gdzie byłas bierzmowana, ale w parafii gdzie jest metryka chrztu powinna być adnotacja o Twojej komuni i bierzmowaniu. tak powinno być że wszystkie sakramenty księża "zgłaszają" do parafii gdzie byłaś chrzczona. Ale w prafiach gdzie miałaś bierzmowanie też jest taka księga, wygodniej natomiast z aktem chrztu o ile (jak u mnie:)) jakiś ksiądz nie przegapił wysłania tych dokumentów.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogłyście! :)
Dopiero zaczynam całą "batalię", więc wszelkie informacje są dla mnie na wagę złota :)
Dopiero zaczynam całą "batalię", więc wszelkie informacje są dla mnie na wagę złota :)
u nas jest podobna sytuacja, tylko ze jestesmy razem zameldowani w jednym mieszkaniu, razem zmienilismy parafie, jak to jest z zapowiedziemi?
nie mielismy kolędy, nie jestesmy jeszcze zapisani do tej parafii do ktorej powinnismy nalezec pod wzgledem zameldowania.
musze chyba tez podejsc zapytać, a moze ktoś miał podobną sytuacje?
nie mielismy kolędy, nie jestesmy jeszcze zapisani do tej parafii do ktorej powinnismy nalezec pod wzgledem zameldowania.
musze chyba tez podejsc zapytać, a moze ktoś miał podobną sytuacje?
To prawda. Należysz do tej gdzie mieszkasz powyżej 3 miesięcy i tam musisz zanieść akt chrztu w którym powinna być info na temat bierzmowania. Również w tej parafii spisuje się protokół i daje się na zapowiedzi.
Wiem to ze źródła - od proboszcza parafii do której nie chodzę, ale jestem zameldowana.
Pozdrawiam!
Wiem to ze źródła - od proboszcza parafii do której nie chodzę, ale jestem zameldowana.
Pozdrawiam!