Widok
Miękkie pierniki
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc mam dziś trochę wolniejsze popołudnie i chciałam pierniki zrobić. Z tym że... mi zawsze wychodzą z d**y jakieś, bo są tak twarde, że zęby można połamać. Ma ktoś przepis na takie, które będą miękkie i puszyste??
Z góry dzięki za pomoc
ps. Wiem,że mam internet, ale wolałabym sprawdzony przepis :)
Proszę o pomoc mam dziś trochę wolniejsze popołudnie i chciałam pierniki zrobić. Z tym że... mi zawsze wychodzą z d**y jakieś, bo są tak twarde, że zęby można połamać. Ma ktoś przepis na takie, które będą miękkie i puszyste??
Z góry dzięki za pomoc
ps. Wiem,że mam internet, ale wolałabym sprawdzony przepis :)
Ja zrobiłam wg przepisu mamy_miłooszka ( 2 post od góry ) i są rewelacyjne :)
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzawdzone-i-pyszne-przepisy-na-pierniczki-bozonarodzeniowe-t292839,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzawdzone-i-pyszne-przepisy-na-pierniczki-bozonarodzeniowe-t292839,1,16.html
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
na 100 procent jestem pewna :)
dzisiaj właśnie złamałam się i spróbowałam tych z soboty co stały w pojemniku do żywności przykryte i są miękkie "nie skrzypią pod zębami "
za to te świeże dzisiaj co piekłam skrzypią :)
Więc myślę, że zależy to od przechowywania :)
dzisiaj właśnie złamałam się i spróbowałam tych z soboty co stały w pojemniku do żywności przykryte i są miękkie "nie skrzypią pod zębami "
za to te świeże dzisiaj co piekłam skrzypią :)
Więc myślę, że zależy to od przechowywania :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
aaa właśnie, zapomniałam wcześniej zapytać. Bo dekoracje jakieś na piernikach można robić pisakami, lukrem, ew lukrem z barwnikiem spożywczym. Pisaków nie znalazłam byłam w 4 sklepach:( I tak sobie myślę... mam barwniki do jajek( takie w proszku co się w wodzie rozpuszcza) czy one się nadadzą?? :D żeby troszkę z lukrem zmieszać
zrobilam dzisiaj pierniki wg przepisu podanego przez jedna z was...niektore wyszly mi twardsze - pewnie dlatego,ze za dlugo je trzymalam w piekarniku,ale ogolnie to pyszne sa:-)
podejrzewam,ze do swiat bede musiala jeszcze raz zrobic...troche wezme jutro do pracy do poludniowej kawki/herbatki, troche zawioze babciom a reszte pewnie sie zje w miedzyczasie:-))
zapach jest cudowny, od razu czuje magie swiat:-))
za oknem leje deszcz..choc powinien sypac snieg..w radio swiateczne piosenki a w mieszkaniu...zapach pieczonego pierniczka..hmmm..:-))
dziekuje bardzo za przepis i natchnienie:-)
podejrzewam,ze do swiat bede musiala jeszcze raz zrobic...troche wezme jutro do pracy do poludniowej kawki/herbatki, troche zawioze babciom a reszte pewnie sie zje w miedzyczasie:-))
zapach jest cudowny, od razu czuje magie swiat:-))
za oknem leje deszcz..choc powinien sypac snieg..w radio swiateczne piosenki a w mieszkaniu...zapach pieczonego pierniczka..hmmm..:-))
dziekuje bardzo za przepis i natchnienie:-)