Widok

Miękkie pierniki

Witam wszystkich.
Proszę o pomoc mam dziś trochę wolniejsze popołudnie i chciałam pierniki zrobić. Z tym że... mi zawsze wychodzą z d**y jakieś, bo są tak twarde, że zęby można połamać. Ma ktoś przepis na takie, które będą miękkie i puszyste??
Z góry dzięki za pomoc
ps. Wiem,że mam internet, ale wolałabym sprawdzony przepis :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zrobiłam wg przepisu mamy_miłooszka ( 2 post od góry ) i są rewelacyjne :)

http://forum.trojmiasto.pl/Sprzawdzone-i-pyszne-przepisy-na-pierniczki-bozonarodzeniowe-t292839,1,16.html
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
oo super! Ale czy aby na pewno one będą miętkie?a nie jak kamienie? Bo tego właśnie w tym roku bym chciała uniknąć :)
Wiesz co, powiem tak, robiłam je w sobotę i od tej pory stoją zamknięte polukrowane w pudełku i jak mąż dzisiaj próbował to mówił, że są miękkie :)
Myślę, że do świąt aż tak bardzo nie stwardnieją :)
hmm.. no właśnie chodzi o to, że one od razu po upieczeniu twarde był i do świąt nie chciały zmięknąć :(
Również mam dziś plany robienia pierników;) Skorzystam z tego przepisu w takim razie;)
jednak nie dam rady dziś ich robić.... ale nie ma tego złego co by... :)dzis kupię wszystko i przygotuję a jutro wpadają dziewczyny i będziem pichcić :)
A ja dzisiaj robię 4 partię ;) jak obdarowałam znajomych to dla nas niewiele zostało :(
ojjjka, jesteś na 100% pewna, że będą miętkie? :)
na 100 procent jestem pewna :)
dzisiaj właśnie złamałam się i spróbowałam tych z soboty co stały w pojemniku do żywności przykryte i są miękkie "nie skrzypią pod zębami "
za to te świeże dzisiaj co piekłam skrzypią :)
Więc myślę, że zależy to od przechowywania :)
aaa właśnie, zapomniałam wcześniej zapytać. Bo dekoracje jakieś na piernikach można robić pisakami, lukrem, ew lukrem z barwnikiem spożywczym. Pisaków nie znalazłam byłam w 4 sklepach:( I tak sobie myślę... mam barwniki do jajek( takie w proszku co się w wodzie rozpuszcza) czy one się nadadzą?? :D żeby troszkę z lukrem zmieszać
myślę, że tak przecież to barwniki spożywcze - czy się mylę??
Taa pewnie się nadają.. finalnie o nich zupełnie zapomniałyśmy :)

Uploaded with ImageShack.us
image

Uploaded with ImageShack.us
zrobilam dzisiaj pierniki wg przepisu podanego przez jedna z was...niektore wyszly mi twardsze - pewnie dlatego,ze za dlugo je trzymalam w piekarniku,ale ogolnie to pyszne sa:-)

podejrzewam,ze do swiat bede musiala jeszcze raz zrobic...troche wezme jutro do pracy do poludniowej kawki/herbatki, troche zawioze babciom a reszte pewnie sie zje w miedzyczasie:-))

zapach jest cudowny, od razu czuje magie swiat:-))
za oknem leje deszcz..choc powinien sypac snieg..w radio swiateczne piosenki a w mieszkaniu...zapach pieczonego pierniczka..hmmm..:-))

dziekuje bardzo za przepis i natchnienie:-)
image

Inne tematy z forum Kobieta

hotel spa - gdzie się wybrać z mężem na romantyczny weekend? (111 odpowiedzi)

dziewczyny poradzcie mi...do jakiego hotelu wybrać się na romantyczny weekend ze spa z mężem...

jaki krem na noc +30 ?? (215 odpowiedzi)

Witam! Od dłuższego czasu szukam kremu dla siebie. Mam cerę mieszaną. Jeżeli już myślę, ze w...

Kupujcie może naturalne kosmetyki? (89 odpowiedzi)

Cześć. Kupujcie może naturalne kosmetyki? Możecie polecić mi jakiś dobry sklep oferujący szeroki...

do góry