Widok

Minął się z powołaniem: kapłaństwo traktuje jak zakład pracy, a parafian jak instytucję charytatywną.

Jestem wstrząśnięta postępowaniem Księdza Proboszcza z Człopy (diecezja koszalińsko-kołobrzeska). Ludzi załatwiających w kancelarii parafialnej pogrzeb, ślub czy chrzest traktuje się jak maszynki do robienia pieniędzy. Około trzy lata temu, uczestniczyłam w naukach związanych z chrztem, lecz ich tematyka daleko odbiegała od błogosławieństwa chrztu. Ksiądz proboszcz, zamiast nauki, wyciągnął rachunki za światło, świece, wino mszalne, komunikanty, etc. W tym momencie pojawiła się w mojej głowie jedna myśl "Chrzest nie został opłacony", więc sięgnęłam po torebkę, by wyjąć z niej pieniądze. Gdy zobaczył to mój brat, zakomunikował mi, że chrzest już wcześniej został opłacony. Ten "pan" próbował wyłudzić ode mnie pieniądze! Gdyby tego było mało, nadal kontynuował mrzonki o swoich rachunkach. Powiedzenie "co łaska" w tej parafii to niedorzeczność, a chciwość księdza rośnie z dnia na dzień i jest coraz większa. Kilka dni temu zmarła moja babcia. Dzień przed pogrzebem, mój kuzyn udał się do parafii w celu opłacenia uroczystości. W tym momencie, ksiądz zaczął wyliczać ile należy "zapłacić za babcię". Jak się okazało, miała być to kwota ponad pięciu tysięcy! Kuzyn usłyszał również, że jak ksiądz chował mamusię, to wystarczyło mu pieniędzy, a nawet zostało z nadwyżką. Kuzyn położył na stół trzysta złotych, ale ksiądz wyśmiał go i domagał się 10% z pogrzebowego, a kwotę tzrystu złotych potraktował jako ofiarę. Zaczął ubliżać kuzynowi, więc ten nie był mu dłużny. Ksiądz na tym nie poprzestał i dalej poniżał członka parafii, a przecież nie tylko w Biblii zapisane jest, by szanować drugiego człowieka: według konstytucji, po 25 roku życia każdy obywatel zasługuje na szacunek (miano Pan, Pani). Gdy kuzyn zdecydowanie odmówił dołożenia większej kwoty pieniędzy, ksiądz wygonił go z plebanii i powiedział mu, że gdy sobie wszystko przemyśli i dojdzie do tego, że dał za mało, ma wrócić po pogrzebie i przynieść dużo większą kwotę. To skandal, co wyprawia ten człowiek! Ludzie przeżywają męki psychiczne, cierpiąc po utracie bliskiej osoby, a on tylko liczy pieniądze. Na dodatek cudze.
Pan Jezus nie jeździł ferrari.
Jan Chrzciciel chrzcił każdego, bez względu na przynależność.
Pan Jezus kazał Łazarzowi powstać i iść.
Ani jeden, ani drugi nie przyjmował jałmużny.
Wręcz przeciwnie - to oni oddawali jałmużnę potrzebującym.
Czy ludzkim czynem jest wypędzenie człowieka z parafii, z miejsca które ma służyć każdemu, z domu, który wybudowali parafianie poprzez swoją ciężką pracę? To, co zrobili księża bracia Tomasz i Emil Tarczyńscy zostało rzucone w niwecz. Gdy było ogrzewanie, nikt nie marzł w kościele. Niestety, obecny proboszcz dopuścił do rekonstrukcji instalacji grzewczej. Organiście, panu Ostafinowi, deszcz leci na głowę podczas mszy świętej. Dlaczego? Blacha jest oderwana i tylko patrzeć, jak przy dobrej wichurze odleci i kogoś zabije. Przeczytamy w nagłówkach gazet: Śmierć ludzi podczas mszy świętej. Wymagania księdza nie mają granic. Na plebanii utrzymuje dwie gosposie, a przecież to hańba, by za pieniądze parafian utrzymywać na plebanii zbędne osoby.
Jestem zwolenniczką tego, by na każdej plebanii pojawiła się kasa fiskalna i, by za każdę usługę wydawano faktury VAT. Za przykład księdza, mogę polecić księdza proboszcza z Tuczna - ideał, wzór pod każdym względem.

Uwaga!
Księdzu proboszczowi z Człopy marzy się piękna łazienka. Ludzie, nie bądźcie głupi, jeśli pragnie luksusów, niech sam na nie zapracuje. Tak ciężko, jak wy.
Ten fakt zostanie przedstawiony kurii biskupiej z prośbą o wilczy bilet dla tego pana.
A co na to kuria? Jak długo można patrzeć przez różowe okulary na poczynania dziejące się na plebanii?
Przecież alkohol dla gosposi też kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
też tak słyszałem a ta jego gosposia to jego dama
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a mi sie obiło o uczy ze nie jednego ma potomka:)
czytam iczytam i widzę ,że nie tylko ja miałem takie same spotkania z księdzem proboszczem ale wielu...myslałem,że to tylko ja musiałem mu dać 500zł za pogrzeb i słuchać o jego długach i rachunkach
obiło sie o uszy ze potomka ma
dobre stwierdzenie" tylko gosposia" juz nie raz słyszałam z ust naszego proboszcza, że ksiadz to tez człowiek:) wiadomo, używać musi:)))
to niech sobie zmieni pania domu
Osobiśćie też przestałam uczestniczyć we mszy św. przez proboszcza. Bo niby po co mam pojść do kośćioła? tam ciagle przewija sie wątek pieniedzy. Na codzien mam problem z pieniedzmi wiec chociaz w niedzielę na mszy św. chciałabym o tym nie myśleć, lecz w naszym kościele w Człopie poprostu to nie wchodzi w gre. Tylko pieniadze i pieniadze, aż żygac sie chce!
no musi swoja panią domu na wycieczki tez zabierac .
chociaz watpie ze to tylko gosposia
Kiedyś nasz ksiadz proboszcz powiedział, ze ludzie cierpia na róźne choroby, jego pani domu też cierpi na chorobe zwana alkoholizmem, i trzeba zrozumienia dla takich osób. Tak, oczywiście mamy zrozumienie dla pani domu, która codziennie przepija pieniadze z niedzielnej tacy:) po prostu świetnie:)!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ładnie...
szkoda ze to nie ksiadz zbyszek byl proboszczem,o wiele lepiej by sie dzialo w parafii.
ludzie przestaja przez proboszcza do kosciloa chodzic
no ładnie...
szkoda ze to nie ksiadz zbyszek byl proboszczem,o wiele lepiej by sie dzialo w parafii.
ludzie przestaja przez proboszcza do kosciloa chodzic
tak to jest jak kazik chce jedna kucharke do gotowania a druga do gruchania
dzisiaj coś słyszałam z pewnego źródła ze juz nie ma w naszej parafii ksiedza, który uczył dzieci w gimnazjum, został przeniesiony, długo tu nie zagościł, podskoczył naszemu proboszczowi i wyleciał, pewnie o kase poszło, znając naszego proboszcza...........:)
takiego proboszcza jak ks tomasz tarczynski juz nie będzie a szkoda
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
proponuje jakiemuś uczniowi nagrać zachowanie księżulka..
napisać w sprawach batmanów do kurii,niech coś z tym zrobią..
a jak nie do tvn uwaga .... ;)
Ty i ja nie pojedziemy ale nawet nie wiesz ilu znajdzie się chętnych! Choćby po to aby popatrzeć! Gapie są wszędzie... wystarczy drobna stłuczka a już każdy samochód przejeżdża 10km/h aby popatrzeć co się stało. A już jak większy to rany...stoją naokoło i tylko się gapią...nikt nie pomoże.
A ja mam dobry sposób na tą parafię-dynamit!
On jest dobry na wszystko;)
och, ale jak ktoś go wykorzysta to jeszcze mnie posądzą o namawiania albo i cóś... jakby co to nie mówiłam ja tylko Wacław Jarząbek;)
He he he "... na trzeźwo brzydzę się przemocą ..."
He he he, jak ja, he he.
jakiego linczu???
to ich proboszcz, znają jego nazwisko od pierwszego dnia jego królowania.
zaciskają zęby i pokornie płacą mu za śluby, chrzciny i pogrzeby.
to dla nas jego nazwisko jest obce.
a ja się tam nie wybieram, żeby czarnego linczować.
na trzeźwo brzydzę się przemocą.

a nawet jeśli dojdzie do linczu, to znaczy, że łajdak zasłużył.
hehehehhehehhehehhehhehhehehhhehhehehhehehhehhehehehh
Qrna, mnie tez kiedyś się wydawało, że my tu sobie w wąskim gronie i te rzeczy .... A tu tyle oczu dookoła. Chyba pora zamilknąć.

Inne tematy z forum Hydepark

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

do góry