Widok

Minął się z powołaniem: kapłaństwo traktuje jak zakład pracy, a parafian jak instytucję charytatywną.

Jestem wstrząśnięta postępowaniem Księdza Proboszcza z Człopy (diecezja koszalińsko-kołobrzeska). Ludzi załatwiających w kancelarii parafialnej pogrzeb, ślub czy chrzest traktuje się jak maszynki do robienia pieniędzy. Około trzy lata temu, uczestniczyłam w naukach związanych z chrztem, lecz ich tematyka daleko odbiegała od błogosławieństwa chrztu. Ksiądz proboszcz, zamiast nauki, wyciągnął rachunki za światło, świece, wino mszalne, komunikanty, etc. W tym momencie pojawiła się w mojej głowie jedna myśl "Chrzest nie został opłacony", więc sięgnęłam po torebkę, by wyjąć z niej pieniądze. Gdy zobaczył to mój brat, zakomunikował mi, że chrzest już wcześniej został opłacony. Ten "pan" próbował wyłudzić ode mnie pieniądze! Gdyby tego było mało, nadal kontynuował mrzonki o swoich rachunkach. Powiedzenie "co łaska" w tej parafii to niedorzeczność, a chciwość księdza rośnie z dnia na dzień i jest coraz większa. Kilka dni temu zmarła moja babcia. Dzień przed pogrzebem, mój kuzyn udał się do parafii w celu opłacenia uroczystości. W tym momencie, ksiądz zaczął wyliczać ile należy "zapłacić za babcię". Jak się okazało, miała być to kwota ponad pięciu tysięcy! Kuzyn usłyszał również, że jak ksiądz chował mamusię, to wystarczyło mu pieniędzy, a nawet zostało z nadwyżką. Kuzyn położył na stół trzysta złotych, ale ksiądz wyśmiał go i domagał się 10% z pogrzebowego, a kwotę tzrystu złotych potraktował jako ofiarę. Zaczął ubliżać kuzynowi, więc ten nie był mu dłużny. Ksiądz na tym nie poprzestał i dalej poniżał członka parafii, a przecież nie tylko w Biblii zapisane jest, by szanować drugiego człowieka: według konstytucji, po 25 roku życia każdy obywatel zasługuje na szacunek (miano Pan, Pani). Gdy kuzyn zdecydowanie odmówił dołożenia większej kwoty pieniędzy, ksiądz wygonił go z plebanii i powiedział mu, że gdy sobie wszystko przemyśli i dojdzie do tego, że dał za mało, ma wrócić po pogrzebie i przynieść dużo większą kwotę. To skandal, co wyprawia ten człowiek! Ludzie przeżywają męki psychiczne, cierpiąc po utracie bliskiej osoby, a on tylko liczy pieniądze. Na dodatek cudze.
Pan Jezus nie jeździł ferrari.
Jan Chrzciciel chrzcił każdego, bez względu na przynależność.
Pan Jezus kazał Łazarzowi powstać i iść.
Ani jeden, ani drugi nie przyjmował jałmużny.
Wręcz przeciwnie - to oni oddawali jałmużnę potrzebującym.
Czy ludzkim czynem jest wypędzenie człowieka z parafii, z miejsca które ma służyć każdemu, z domu, który wybudowali parafianie poprzez swoją ciężką pracę? To, co zrobili księża bracia Tomasz i Emil Tarczyńscy zostało rzucone w niwecz. Gdy było ogrzewanie, nikt nie marzł w kościele. Niestety, obecny proboszcz dopuścił do rekonstrukcji instalacji grzewczej. Organiście, panu Ostafinowi, deszcz leci na głowę podczas mszy świętej. Dlaczego? Blacha jest oderwana i tylko patrzeć, jak przy dobrej wichurze odleci i kogoś zabije. Przeczytamy w nagłówkach gazet: Śmierć ludzi podczas mszy świętej. Wymagania księdza nie mają granic. Na plebanii utrzymuje dwie gosposie, a przecież to hańba, by za pieniądze parafian utrzymywać na plebanii zbędne osoby.
Jestem zwolenniczką tego, by na każdej plebanii pojawiła się kasa fiskalna i, by za każdę usługę wydawano faktury VAT. Za przykład księdza, mogę polecić księdza proboszcza z Tuczna - ideał, wzór pod każdym względem.

Uwaga!
Księdzu proboszczowi z Człopy marzy się piękna łazienka. Ludzie, nie bądźcie głupi, jeśli pragnie luksusów, niech sam na nie zapracuje. Tak ciężko, jak wy.
Ten fakt zostanie przedstawiony kurii biskupiej z prośbą o wilczy bilet dla tego pana.
A co na to kuria? Jak długo można patrzeć przez różowe okulary na poczynania dziejące się na plebanii?
Przecież alkohol dla gosposi też kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
kobieto jaka ty jesteś nie dołężna psychicznie może to i jej sprawa że pije ale nie jej sprawa jeśli robi to za pieniądze przeznaczone na kościół przez parafian zdesperowana to chyba jesteś ty bo z mojego punktu widzenia to żenujące jest jak zachowuje się osoba duchowna piszesz że ksiądz też człowiek ależ oczywiście ale jak ktoś kto zachowuje się w ten sposób może stanąć przed ołtarzem spowiadać wiernych skoro sam ma szatana za skórą , następnym razem przemyśl co piszesz :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem czy jesteś w moim wieku czy może starsza ale będę mówiła po imieniu tak będzie prościej i szybciej ; ja wiem i zdaje sobie sprawę że się boicie ale nie warto bać się szatana w ludzkiej skórze i jak czegoś nie zrobicie to ta hiena wyssie z was krew a raczej ostatni grosz , odważyłam się napisać o tym jak postąpił bo to przeszło moje najśmielsze oczekiwania to jest hiena gość który nie zna wartości pieniądza i nie wie w jakim trudzie trzeba go zarobić w tak małym i pełnym bezrobocia miasteczku panoszy się na plebani którą zbudowali nasi pradziadowi , dziadowie i ojcowie jak taki śmieć może i ma odwagę patrząc w oczy powiedzieć proszę mi z tąd wyjść to wy parafianie powinniśćie powiedzieć mu proszę opuścić naszą plebanię podstawić pod drzwi taczkę pełną gnoju wsadzić go na nią i wywieść za rogatki miasta to wy parafianie jesteście właścicielami plebani kościoła a nie jakaś przybłęda , wystarczy trochę odwagi
Karol to nie jest dla mnie problem przepisać się do innej parafii od 1976 r do 1996 roku należałam do parafii w Człopie od września 1996 roku do 2015 należałam do parafii w Gdański i Oruni teraz należę do parafii w Kętrzynie ale w żadnej z tych 3 parafii nie spotkałam takiego naciągacza i g*wno wartego księdza pasorzyt aż się patrzy
ciekawe ile nocek z nim spedziłaś ile kasy od niego dostałaś he he
coś ci powiem panie szarlatanie moja babcia należała do parafii w Człopie i twój z****ny interes było ją pochować i masz szczęście ze to nie ja przyszłam dać ci te 300 zł bo ode mnie byś ich nie dostał a jak ktoś się daje za psa niech za psa szczeka
prawdę i nie wiem czy zauważyłeś to gro osób opowiada o chciwości waszego szarlatana he he a z plebani nie miał prawa go wyrzucić zresztą co się będę z tobą licytować jak ktoś zamknie oczy z twojej rodziny raczej taryfy ulgowej mieć nie bedziesz he he
gdybym była nadal parafianka Człopy napewno bym to zrobiła he he
nie dajcie się wyganiać z czegoś co należy do Was tę plebanię budowali wasi dziadowie , pradziadowie i ojcowie ! ta plebania należy do parafian a nie do jakiegoś kabana !
panie Piotrze o tym jak na razie możecie pomarzyć od kilku lat mieszkam w Gdańsku i tu nie ma żadnych cenników każdy daje na ile go stać cieszę się że nie muszę oglądać tego szarlatana i naciągacza i należeć do jego parafii zresztą jak trafiłam na plebanie gdzie miała odbyć się nauka dla rodziców i chrzetsnych to usłyszałam litanię wydatków za wino mszalne , prąd , opał i wiele innych to spotkanie nie przypominało w żaden sposób nauki porażka gość myślał przyjechała z dużego miasta to nie poskąpi kasy no i się pomylił nie dostał złamanego grosza chrzest to jego psi obowiązek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jacy wy jesteście naiwni nie wchodzi bo jak by się naraził każdemu z was z osobna to kto by go utrzymywał he he ale tak szczerze mówiąc to psy na was wiesza że tak mało dajecie he he
Ktoś napisał że mam zmienić parafię otóż ja ją zmieniłam 1996 roku i od tego też roku należałam do parafii w GD-Jasień a od 5 lat Gd- Orunia i w żadnej z tych parafii nie ma takiego osobnika jak wasz kaban , tu zanim ksiądz weźmie kopertę podczas kolędy zapyta kilka krotie czy stać cię na datek czy jutro nie zabraknie ci na chleb a wasz kaban bierze i nie pyta o nic dla niego to detale Człopa to zaścianek a mieszkańcy dają sobie grać na nosie wywieźć go na taczce . Na własnej skórze odczułam jego obojętność i przekonałam się że powiedzenie ZA PIENIĄDZE KSIĄDZ SIĘ MODLI są wyjątki ale to tylko wyjątki albo wasz kaban jest wyjątkiem
Ludzieeee...

Smakują wam odgrzewane kotlety?
Ten wątek ma prawie 4 lata !
Zgadzam się z tym, Pochodzę i mieszkam w okolicy Człopy. Wiem jak to wygląda...
Gdybym miał na miejscu tego czlowieka codziennie do czynienia z takimi 'klientami" ktorzy przyszli zamówić "usługę" też bym pewnie dostał świra, wcześniej niż później. A dla psychoterapii, ktorej niektórzy widocznie potrzebują, i dla wyważenia za i przeciw, zalecam poniższy tekst:

http://www.rp.pl/artykul/948447.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To jest jego psi obowiązek. Ochrzcić i pogrzebać. Zatrudnił się jako pies niech szczeka. I nie ma prawa żądać tak horrendalnych pieniędzy za swoją posługę. Krew mi się gotuje...
Gadaj z głupim to Cię osr*.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
do p . Piotra nie jest tajemnicą moja osoba strzał w 10 imię i osoba się zgadza , no ja od 1996 r mieszkam w Gdańsku i tu nie ma żadnych cenników każdy daje ile może , sytuacja ta mnie przerosła jak można być taką hieną bezduszną. J.Z.T
do nieokrzesanej bądź nie okrzesanego w.w posłuchaj prostaku bądź prostaczko ., ja nie weszłam z butami w życie tego kabana jako osoby prywatnej tylko jako osoby postawionej na jakimś urzędzie osoby która ludzi ma za śmieci za to zaś ich pieniądze służą mu do spełniania swoich zachcianek mam gdzieś co myślisz o mojej wypowiedzi , gdyby ten kaban wszedł w moje życie prywatne z tą tłustą paszczą był by to jego ostatni raz . warunki to u siebie w domu możesz dyktować a co do emerytów i ręcistów to powinni mieć takie renty i emertury że powinni w domu do góry d*pą leżeć ale widać do rządu dorwali się tacy debile jak ty i niestet za ich ciężką pracę dali im jamłużną tobie również takiej życzę co by ci na chleb zabrakło , jak jesteś taki kozak i masz pomysł na stworzenie legalnych miejsc pracy to nie szczekaj jak pies tylko rusz d*pę i działaj , a co do POMOCY SPOŁECZNEJ to po ta ta instytucja jest aby pomóc tym którzy zwrócą się po pomoc . jacy ludzie mieszkają w tej mieścinie aż wstyd się przyznać że tam mieszkałam 20 lat
popieram tę wypowiedź
witam , odpuść temu burakowi dzięki bogu od 1996 roku mieszkam w Trójmieście , zmiana tej parafii była dla mnie nagrodą , ja nie piszę o tym problemie jako o swoim to jest problem każdego z was kiedyś wy traficie na plebanie bo będzie sprawa do załatwienia np,ślub ,pogrzeb , chrzest czy też pogrzeb i znajdziecie się w takiej samej sytuacji kiedy ta hiena będzie chciała wyssać z was soki w postaci banknotów a wy będziecie liczyć się z każdym groszem i co wtedy jakie będzie wasze uczucie ?
co go tak bronisz może ty też masz korzyści materialne z tego co proboszcz od parafian wyłudzi to dzieli się z tobą !!!!!!!!!!!!!!! a może ty z nim łóżko dzielisz , gosposia nie żłopie za swoje a nie za kasę parafian ty decybelko ha ha

Inne tematy z forum Hydepark

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

Kawa czy Herbata - rano (196 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

a to na rano ;) (346 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

do góry