Widok
Mleko - 2,5 latek -
Nurtuje mnie kwestia picia mleka przez moje 2,5 letnie dziecko...
Otóż wychodzę z założenia (ale to moje prywatne zdanie, nie upieram się że słuszne), że córka jest już za duża, by pić mleczko z butli przez smoczek przed snem!! Chciałabym to wyeliminować, ale mój mąż ma odmienne zdanie...córka od jakiegoś czasu nie dostaje już mleka modyfikowanego, bo stwierdziliśmy jednogłośnie, że nie ma to już większego sensu, w tej chwili wypija mleko z kartonu.
Moje stanowisko jest takie, że powinna w tym wieku zjadać "normalną" kolację, a mleko mieć "przemycane" w postaci np. kakao, zupy mlecznej itp. a nie pić flachę czystego mleka i w dodatku przez niemowlęcy smoczek!. Nie dość, że się tym napewno nie naje - tylko opije, to w dodatku wartość odżywcza też jest wg mnie dyskusyjna.
Chciałabym zapytać jak to jest u Was. Do kiedy Waszym zdaniem dziecko powinno "używać" butelki ze smoczkiem.
Dodam, że ten temat mnie irytuje może z tego względu, że córka od dość dawna jest bardzo usamodzielniona (śpi sama, nie ma pieluch ani smoczka, świetnie jest rozwinięta ruchowo i sprawnościowo itp itd) i może dlatego to picia mleczka przez smoczek mi tu nie pasuje:)
Otóż wychodzę z założenia (ale to moje prywatne zdanie, nie upieram się że słuszne), że córka jest już za duża, by pić mleczko z butli przez smoczek przed snem!! Chciałabym to wyeliminować, ale mój mąż ma odmienne zdanie...córka od jakiegoś czasu nie dostaje już mleka modyfikowanego, bo stwierdziliśmy jednogłośnie, że nie ma to już większego sensu, w tej chwili wypija mleko z kartonu.
Moje stanowisko jest takie, że powinna w tym wieku zjadać "normalną" kolację, a mleko mieć "przemycane" w postaci np. kakao, zupy mlecznej itp. a nie pić flachę czystego mleka i w dodatku przez niemowlęcy smoczek!. Nie dość, że się tym napewno nie naje - tylko opije, to w dodatku wartość odżywcza też jest wg mnie dyskusyjna.
Chciałabym zapytać jak to jest u Was. Do kiedy Waszym zdaniem dziecko powinno "używać" butelki ze smoczkiem.
Dodam, że ten temat mnie irytuje może z tego względu, że córka od dość dawna jest bardzo usamodzielniona (śpi sama, nie ma pieluch ani smoczka, świetnie jest rozwinięta ruchowo i sprawnościowo itp itd) i może dlatego to picia mleczka przez smoczek mi tu nie pasuje:)
Wiesz co... hmmm... w sumie nie wiem w jakim wieku dziecko nie powinno już pić z butli.
Moja odrzuciła butlę jak miała ok. 14 miesięcy, razem z mlekiem. Napoje pije z niekapka albo bidonu.
Natomiast mojego męża brat doił z butli do czasu pójścia do zerówki!!!! Wszytkie napoje pił z niemowlęcej butelki. to dopiero ewenement, nadziwić się nie mogłam.
Moja odrzuciła butlę jak miała ok. 14 miesięcy, razem z mlekiem. Napoje pije z niekapka albo bidonu.
Natomiast mojego męża brat doił z butli do czasu pójścia do zerówki!!!! Wszytkie napoje pił z niemowlęcej butelki. to dopiero ewenement, nadziwić się nie mogłam.
Moje dziecko także jest kilka miesięcy starsze i tak 2 miesiace temu uznałam, że czas najwyższy pozbyc sie butli, bo to niekorzystnie wpływa na uzębienie i że ogólnie już jest za duzy. Mleka modyfikowanego nie chciał pić juz nieco wczesniej (jak miał 2,3 lata), ale za to w miare chetnie pije zwykłe , "dorosłe" mleko. U nas było o tyle gorzej, że wszystkie inne napoje także pił z butli ze smoczkiem i z niczego innego nie dało rady (ale za to smoczka nigdy u nas nie było). Myślałam, że odstawienie butli to będzie problem, ale pewnego dnia po prostu powiedziałam, że zapomnielismy zabrac butelki od babci i musimy pic z kubeczka. O butli wspomniał może ze dwa razy (grunt to żeby się nie złamac), więc ogólnie poszło gładko. teraz pije ze zwykłego kubka - bezposrednio lub ze słomki.
Ja mam ten sam problem, moja mała uzależniona jest od mleka i tylko chce je pić przez smoka. Tak jak Twoja, ma 2,5 roku i kompletnie nie wiem jak zabrać się za zabranie butli, tym bardziej, że ona jeszcze rano około 6 budzi się i woła o mleko, po czym dalej idzie spać
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
u nas gdzieś tak w okolicy 2 urodzin była rezygnacja z mleka wieczornego na rzecz normalnej kolacji :]
było to uzgodnione z lekarką - po prostu Młodemu znowu zdarzało się ulewać :P (bo musiał trochę poszaleć po wypiciu mleka)
od tamtej pory zjada na kolację kanapki/parówki/jogurt z chrupkami :] lub obiado-kolacja jest na tyle późno, że kolacji już nie je :]
natomiast rano, po wstaniu mleko jest obowiązkowo ;) ale nie w jakiejś mega ilości - ot 120-150ml :] i niestety z butli - chociaż raz, z braku butelki (zapomniałam zabrać na działkę) wypił z kubka (ale musiałam robić na oko, bo nie miałam żadnej miarki do odmierzenia wody)
w ciągu dnia czasem pije normalne mleko, je sery, jogurty, twaróg :]
a zwykły smoczek odstawiliśmy przed 2 urodzinami (całkowicie bezboleśnie - chociaż od jakiegoś czasu Młody upomina się o smoczka, a zasypiając jakoś tak "ssie" - taki odgłos)
było to uzgodnione z lekarką - po prostu Młodemu znowu zdarzało się ulewać :P (bo musiał trochę poszaleć po wypiciu mleka)
od tamtej pory zjada na kolację kanapki/parówki/jogurt z chrupkami :] lub obiado-kolacja jest na tyle późno, że kolacji już nie je :]
natomiast rano, po wstaniu mleko jest obowiązkowo ;) ale nie w jakiejś mega ilości - ot 120-150ml :] i niestety z butli - chociaż raz, z braku butelki (zapomniałam zabrać na działkę) wypił z kubka (ale musiałam robić na oko, bo nie miałam żadnej miarki do odmierzenia wody)
w ciągu dnia czasem pije normalne mleko, je sery, jogurty, twaróg :]
a zwykły smoczek odstawiliśmy przed 2 urodzinami (całkowicie bezboleśnie - chociaż od jakiegoś czasu Młody upomina się o smoczka, a zasypiając jakoś tak "ssie" - taki odgłos)
u mnie tez butla jest rano i wieczorem, pije z butli z takim smokiem treningowym...pije mi wszystko z niekapkow itp, smoka do ssania nigdy nie uzywalysmy i ta ja juz sie nie stresuje, bo dziecko samo odrzuci, kazde jest inne, u mnie jest problem, bo mam mlodsze na butli i ona widzi i chce nasladowac itp...nie walcze, Nell zaraz rok skonczy i bedziemy na niekapki z twardym ustnikiem dawac...walczylam dlugo aby pila mi wode i soki z butli ze smokiem i po prostu powiedzialam ze nie ma, ale bylo to po pierwszym szoku jak Nell sie urodzila, ale cofnela mi sie ze wszystkim...
aha pije mi tylko mm, je jogurty tylko naturalne...po mleku zwyklym ma rozwolnienie, i generalnie to zwykle mleko tez nie jest ok, choc mi kaza dawac jej dosc tluste mleko, a dla mnie to jest bleee, ale bede jej kupowac tluste itp...
aha pije mi tylko mm, je jogurty tylko naturalne...po mleku zwyklym ma rozwolnienie, i generalnie to zwykle mleko tez nie jest ok, choc mi kaza dawac jej dosc tluste mleko, a dla mnie to jest bleee, ale bede jej kupowac tluste itp...
Moja mała ma 19 mcy i również pije mleko rano i wieczorem. Wodę czy sok moze wypić z kubka czy niekapka ale mleko musi być z butli i nie ma zmiłuj, jesli nie ma butli to mleko stoi nienaruszone w łóżeczku :) również się zastanawiałam czy to nie za długo ale większość znajomych twierdzi że ich dzieci również długo mleko piły z butelki. Smoczka nigdy nie miała więc nie niepokoi mnie to jakoś bardzo.
Ps. Ładne imię Liwia :) takie oryginalne...
Ps. Ładne imię Liwia :) takie oryginalne...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."