Widok

Młode Pary 2014

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie Forumki i Forumowiczów! ;)

Zastanawiam się czy są wśród nas osoby, które planują ślub na 2014 rok?
Wiem, że to bardzo odległy termin, ale widząc co dzieje się na forum, dochodzę do wniosku, że wcale aż tak dużo czasu nie zostało...

Wszystkie "najlepsze" sale, "najlepsi" fotografowie, kamerzyści itd. rezerwowani są z dwuletnim, a czasami nawet i trzyletnim wyprzedzeniem... I zaczyna mnie to niepokoić.
Nie mówię tu o bardzo wystawnym i kosztownym, ale o eleganckim i stosunkowo "niedrogim" przyjęciu.

Szkoda, że nie jest już tak jak kiedyś, kiedy ludzie w ciągu kilku miesięcy byli w stanie zorganizować świetne wesela, w dobrych lokalach i ze świetną oprawą tego dnia. Nie przeczę, żeby teraz nie było to możliwe, ale podejrzewam, że udaje się to albo szczęśliwcom, albo ludziom, którzy są świetnymi organizatorami (a do takich niestety ja nie należę).

I tutaj pojawia się moje pytanie skierowane do forumowiczów już trochę bardziej zaangażowanych w organizację swojego przyjęcia.
Kiedy Wy zaczynaliście rozglądać się za salami, fotografami itd.? Kiedy rezerwowaliście konkretne terminy?

Przyznam się, że my z R. planowaliśmy ślub na 2013r. ale były to raczej takie luźne plany i podejrzewam, że z braku wolnych miejsc w lokalach które by nas interesowały i u usługodawców, których prace się nam podobają wesele urządzimy w 2014. (do przeniesienia planów na trochę bardziej odległy termin skłaniają mnie jeszcze moje studia itp.).

Z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
Dopiero po nowym roku bo ona chce zakonczyć w tym roku umowy na 2013 :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nataluśka podpisywałaś juz umowe czy dopiero po nowym roku podpisujesz??
tak poprawiny są w cenie. Płaci się 500 zł zaliczki i jest 180 zl/osobę. Ale ona mówiła że może być 10 % więcej, zależy ile będzie jedzenie kosztowało.
Ile za osobe placiliscie jesli mozna wiedziec? Poprawiny sa w cenie tak jak pisza?
22 pazdziernika bylismy tam i rezewowalismy.
nataluśka a kiedy rezerwowałaś ze już wszystkie terminy na sierpien byly zajęte??
no niestety nie ma. Ja się załapałam na ostatni termin w sierpniu 2014.
z tego co sie orientuje od maja do sierpnia wszystko zajęte.jak dzwoniłam wczoraj to byl wolny 13 i 27 wrzesien:)
Nie ma już terminów w Filipie na lato 2014? Poważnie? Też bym tam chciała...
super ja tez mam w Filipie w Osłoninie i niestety na sierpień sie juz nie załapalam.:(ale mam we wrzesniu:)
Ja mam w Filipie w Osłoninie. Mam w sierpniu i załapałam się na ostatni temin jaki był. I na dodatek była to ta data, którą sobie wymarzyliśmy :)
A gdzie masz wesele w jakiej knajpie??
ja mam wesele w 2014 i już mam zespół i salę zarezerwowana :)
Siostra mojego M też chciała na 2014 to właściciele sal mówili,że niechętnie rezerwują z tak dużym wyprzedzeniem,bo takie pary najczęściej rezygnują.W końcu zdecydowali się na 2013 i naprawdę do wyboru mieli mnóstwo fajnych sal z wolnymi terminami.To prawda,że teraz ślubów jest mniej a poza tym pootwierało się naprawdę mnóstwo nowych obiektów.
ooo witam ;) Widzę, że grono PM 2014 powiększa się ;)

@Karolina a można spytać jaką sale zarezerwowaliście? My dopiero rozglądamy się za salami w necie i zaczniemy powoli jeździć i oglądać na żywo...
obecna:) My mamy w 2014 roku. Salę rezerwowaliśmy w marcu tego roku i już był problem z terminami. Niedawno jak podpisywaliśmy umowę to kobieta przyszły rok już miała zamknięty a na 2014 wolne terminy poza okresem letnim... Orkiestra, którą chcieliśmy też miała ten termin zajęty, proponowali nam lipiec, ale że już terminu sali nie można było zmienić to zostaliśmy przy czerwcu i znaleźliśmy inną orkiestrę. Generalnie wypada tak, że jak chcesz mieć to co się Tobie podoba to musisz zabukować te najważniejsze sprawy tzn, salę, kamerzystę i fotografa dużo szybciej. Może z kamerzystą i fotografem troszkę później... My jesteśmy właśnie na etapie poszukiwań fotografa i kamerzysty. W zależności też na ile osób planujesz wesele, bo na mniejsze uroczystości to znajdziesz salę bez problemu w krótszym czasie, jak już na większą ilość to tu robi się trudniej:/ ale znaleźliśmy tą jedyną:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja tez polecam ślub w piątek :) Ja mam zaplanowane wesele za rok, w październiku. Wszystko to zmniejsza koszta i sali i zespołu. Myślę, że nie planujesz zbyt wcześnie wesela, 2 lata w przód to w sam raz. Ja zamówiłam salę i mój ukochany zespół rok temu i teraz żyję bez stresu :)
http://moda.allegro.pl/suknia-slubna-agnes-wzrost-ok-175cm-buty-roz-41-i2613145419.html

suknia agnes 10830 do sprzedania.
ja mysle, ze na suknei to za szybko jak na ponad rok. mozesz przytyc, schudnac, co innego moze CI sie najzwyczajniej w swiecie spodobac.

Uwazam, ze najlepszy czas na zakup suknie to pol roku przed slubem - salony na spokojnie Ci ją sprowadzą, na uszycie jakby co tez jest duzo czasu :)

My wesele zaczelismy planowac koniec stycznia/poczatek lutego a slub mielismy w sierpniu :)

Wesele co prawda w piatek, ale dzieki temu sporo oszczedzilismy, mamy tych uslugodawcow, ktorych chcielismy i dodatkowy dzien an wypoczynek w niedziele :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zaczelam przygotowania poltora roku przed slubem. i nie uwazam ze to za wczesnie. wszystko zalezy od tego co to za wesele. mam to co chcialam i nie musze sie dostosowywac do czegos/kogos. malo tego znam koszta wesela, wiem ile pieniedzy potrzebuje oraz mam czas na ich zgromadzenie. Mam tez czas zeby przemyslec pomysly, poszukac czegos fajnego itd. Wydaje mis ie ze tu bardziej chodzi o dobra organizacje niz wzajemnie napedzanie sie. Jedni wola powoli wszystko organizowac z duzym wyprzedzeniem inni szybko. najwazniejsze zeby wesele bylo udane:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry