Widok

Młode Pary 2014

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie Forumki i Forumowiczów! ;)

Zastanawiam się czy są wśród nas osoby, które planują ślub na 2014 rok?
Wiem, że to bardzo odległy termin, ale widząc co dzieje się na forum, dochodzę do wniosku, że wcale aż tak dużo czasu nie zostało...

Wszystkie "najlepsze" sale, "najlepsi" fotografowie, kamerzyści itd. rezerwowani są z dwuletnim, a czasami nawet i trzyletnim wyprzedzeniem... I zaczyna mnie to niepokoić.
Nie mówię tu o bardzo wystawnym i kosztownym, ale o eleganckim i stosunkowo "niedrogim" przyjęciu.

Szkoda, że nie jest już tak jak kiedyś, kiedy ludzie w ciągu kilku miesięcy byli w stanie zorganizować świetne wesela, w dobrych lokalach i ze świetną oprawą tego dnia. Nie przeczę, żeby teraz nie było to możliwe, ale podejrzewam, że udaje się to albo szczęśliwcom, albo ludziom, którzy są świetnymi organizatorami (a do takich niestety ja nie należę).

I tutaj pojawia się moje pytanie skierowane do forumowiczów już trochę bardziej zaangażowanych w organizację swojego przyjęcia.
Kiedy Wy zaczynaliście rozglądać się za salami, fotografami itd.? Kiedy rezerwowaliście konkretne terminy?

Przyznam się, że my z R. planowaliśmy ślub na 2013r. ale były to raczej takie luźne plany i podejrzewam, że z braku wolnych miejsc w lokalach które by nas interesowały i u usługodawców, których prace się nam podobają wesele urządzimy w 2014. (do przeniesienia planów na trochę bardziej odległy termin skłaniają mnie jeszcze moje studia itp.).

Z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
My mamy na tyle szczęście, bo organista, który gra zawsze u nas w Kościele ma świetny głos i w miarę dobrze gra. Mam też koleżankę, która jest po wokalu na Akademii Muzycznej i myślałam, żeby ją poprosić, ale nie mam koncepcji jakie utwory chcę mieć na ślubie a prosić ją żeby zaśpiewała jedno Ave Maria nie ma sensu zbytnio...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas będzie zespół, w którym jeszcze do niedawna śpiewałam, a P. grał :) - młodzi, fajni ludzie z pozytywną energią ;)
My będziemy mieli kwartet smyczkowy :) Organista w naszym kościele strasznie pieje ... Co prawda nie poruszyłam jeszcze z księdzem tego tematu, ale pod koniec miesiąca jedziemy donieść certyfikaty z nauk i poradni więc się podpytam co i jak :)
a wy jaką oprawę chcielibyście mieć w kościele ?
Dzięki dziewczyny, oby tak było:)
Pieklę się, bo ślub miał być już w tym roku, niestety, nie zawsze jest tak jak chcemy. :) Ale może w przyszłym roku pogoda będzie ładniejsza? Trzeba patrzeć na to od tej strony:)

Bierzecie jakąś oprawę muzyczną do kościoła? Jestem umówiona u księdza na wrzesień, bo na termin i godzinę zapisywałam się telefonicznie (ksiądz nie chciał, żebym aż taki kawał z Gdańska jechała :)), a mam przyjść we wrześniu po dodatkowe informacje i będę pytała jak się na oprawę muzyczną z zewnątrz zapatruje.:)
witam,
widzę że rezerwacje na przyszły rok porobione ;)
czy ktoś będzie korzystać z usług Odd view - fotografia?
misiadelko - popatrz na to inaczej -> to już tylko rok! :) zaraz będzie pół roku, potem 100 dni, ani się obejrzysz a już zostanie tylko tydzień :D
ja to już się nie mogę tego doczekać :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
teraz juz będzie z górki:)
Dzięki Aga, wstrzymam się miesiąc :)

Dziewczyny, za rok o tej porze będę przygotowywała się do ślubu! :D
Czemu ten czas się tak wlecze?! :(
Magda to wszystko zależy od gości ... Moja rodzina jest taka, że na poprawinach bawi się tak samo jak na samym weselu :) aczkolwiek sami też zrezygnowaliśmy z dja na poprawinach, ale tylko z tego względu, że poprawiny urządzamy w tzw. chacie grillowej i nie ma tam miejsca na dja za to jest sprzęt nagłaśniający więc też sami zmontujemy sobie składankę :)

Misiadełko Pani Aga Skrzyńska z AJS Visage będzie robiła mi makijaż :) podzielę się wrażeniami po 23.06 :)

co do dja to z czystym sumieniem mogę polecić Pana Darka - dj DarJan, będzie grał na naszym weselu i osobiście byłam już na kilku weselach i poprawinach na których grał i wrażenia za każdym razem super !
Fajne strony ślubne z organizerem i blogiem na PomorskiSerwisSlubny.pl
... warto zobaczyć!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam właśnie to samo z makijażem - zupełnie nie wiem czym się kierować jak wybrać itd ;)

a co do muzyki na poprawinach - my chyba po prostu poprosimy kuzyna, który lubi puszczać muzykę, żeby miał oko na laptopa, a przynajmniej będziemy mogli sami przygotować zestaw piosenek, jaki poleci na poprawinach :)

cieszę się, że już zaczął się ruch na naszym forum :))
Misiadelko - aaaaa, jeśli z noclegiem to rozumiem. My w pierwszej wersji mieliśmy mieć wesele 70 km za Olsztynem + plener w Węgorzewie i za dojazd nam wliczyli 150 zł. Ale do Gd + nocleg to by tyle wyszło.
Zapomniałam o noclegu :)
grupa obiektywni;)
Magda- dzięki za odpowiedź, trochę się zestresowałam, bo nie mam nikogo upatrzonego, a potrzebuję kogoś kto dojedzie do mojego domu rodzinnego poza Trójmiastem umalować mnie i jeszcze kilka osób.

Fryzjera wypróbuję 27 lipca, a potem we wrześniu bo idę na wesela, także się nie martwię, ale nawet nie wiem czym kierować się przy wyborze makijażystki, zawsze sama się malowałam :D

A co do poprawin to chyba tak zrobię :) Nawet nie wiecie na jakiego dja buca trafiłam wczoraj, jakiego maila chamskiego mi wysmarował...
misiadelko - za makijarzystka juz sie mozesz rozgladac.
1. masz duży wybór jeszcze
2. możesz pobróbować czego chcesz i pozmieniać, gdyby CI nie pasowała
3. możesz swobodnie wybrać godzinę

Jak ja pisałam w zeszłym roku na około 4 miesiące przed (cały ślub ogólnie załatwiłam w 6-7 miesięcy :) ), to na ślub piątkowy już część osób miała pozajmowane terminy.

Jeśli masz jakąs poleconą, to warto u niej zabookować termin już teraz, bo później może być tak, że będziesz wybierała nie z tego co chcesz, tylko z tego co zostanie.

zwlaszcza, ze pewnie niedlugo grono przyszlych panien mlodych zacznie szybko przybierac na liczbie :)

jesli chodzi o dj na poprawiny - na poprawinach wiekszosc ludzi sobie siedzi i gada, bo jest zmeczona po udanym weselu.
pojedyncze pary tancza i wierzcie mi - to na prawde zbedny wydatek.

bylam na sporej ilosci wesel i poprawin i dj/orkiestra na prawde byly zbedne - grali ale prawie nikt sie nie bawil.

Duzo lepiej sprawdza sie laptop podlaczony do kolumn :)
A do kogo idziesz na makijaż? Podzielisz się wrażeniami "po"? :)

Justynkie, nie wiem czy doczytałaś, bo odp. mi w dziwnym miejscu, ja tyle płacę bo jeszcze dojazd + nocleg i dlatego tyle wychodzi:) Ty masz w Olsztynie wesele to pewnie wtedy mniej bo mają bliżej:)
Misiadelko ja mam za 3 tygodnie makijaż próbny, jak się nie dogadam z Panią Makijażystką to będę miała czas na poszukanie kogoś innego :)

Co do kamerzysty to podpisaliśmy umowę z 4ma TV, spotkanie przebiegło bardzo przyjemnie i bezstresowo, przekonały nas przede wszystkim filmy ich wykonania :) Polecam
Justynkie za dojazd do Gdańska z Mrągowa i nocleg:)
Ja szukam dja na poprawiny, ale chyba zrezygnuję... trochę za dużo kasy wychodzi za to. Poza tym nie wiem czy połowa gości mi się nie zmyje szybko bo mają 300, 400 i 500 km... Wszystko zależy czy skorzystają z autokaru czy przyjadą swoimi autami.

Pani menagerka z mojego hotelu nie odpisała mi na pyt. dot. fontanny i baru, myślicie, żeby napisać jeszcze raz czy poczekać?

I kiedy zalatwia się makijażystkę?? Chyba nie wcześniej niż pół roku przed, co?
A mi się dzisiaj udało podpisać umowę z fotografem:) Jestem mega zadowolona z wyboru tylko zobaczymy jak te zdjęcia nam wyjdą, bo ja się masakrycznie spinam przed aparatem, nie mówiąc już o kamerze:) W dalszym ciągu trwają poszukiwania kamerzysty...Była któraś z Was na jakiejś rozmowie z kamerzystą już? Macie kogoś godnego polecenia? Takiego, który weźmie w granicach 3 tyś?
do góry