Widok

Młode Pary 2014

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie Forumki i Forumowiczów! ;)

Zastanawiam się czy są wśród nas osoby, które planują ślub na 2014 rok?
Wiem, że to bardzo odległy termin, ale widząc co dzieje się na forum, dochodzę do wniosku, że wcale aż tak dużo czasu nie zostało...

Wszystkie "najlepsze" sale, "najlepsi" fotografowie, kamerzyści itd. rezerwowani są z dwuletnim, a czasami nawet i trzyletnim wyprzedzeniem... I zaczyna mnie to niepokoić.
Nie mówię tu o bardzo wystawnym i kosztownym, ale o eleganckim i stosunkowo "niedrogim" przyjęciu.

Szkoda, że nie jest już tak jak kiedyś, kiedy ludzie w ciągu kilku miesięcy byli w stanie zorganizować świetne wesela, w dobrych lokalach i ze świetną oprawą tego dnia. Nie przeczę, żeby teraz nie było to możliwe, ale podejrzewam, że udaje się to albo szczęśliwcom, albo ludziom, którzy są świetnymi organizatorami (a do takich niestety ja nie należę).

I tutaj pojawia się moje pytanie skierowane do forumowiczów już trochę bardziej zaangażowanych w organizację swojego przyjęcia.
Kiedy Wy zaczynaliście rozglądać się za salami, fotografami itd.? Kiedy rezerwowaliście konkretne terminy?

Przyznam się, że my z R. planowaliśmy ślub na 2013r. ale były to raczej takie luźne plany i podejrzewam, że z braku wolnych miejsc w lokalach które by nas interesowały i u usługodawców, których prace się nam podobają wesele urządzimy w 2014. (do przeniesienia planów na trochę bardziej odległy termin skłaniają mnie jeszcze moje studia itp.).

Z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
ooo widze, ze Was coraz wiecej Panny. Moze przescigniecie nasz rekorodowy ilościowo rocznik! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Również proszę o dopisanie:) 14.06.2014 Karolina&Ariel; Kościół Pod Wezwaniem Chrystusa Miłosiernego Gdynia-Płyta Redłowska; Złota Jesień Kartuzy; zespół Ragtime, reszta na dniach:)
Poproszę o dopisanie ;)

WRZESIEŃ
13.09.2014 Ewelina i Mateusz sala: GRINHOLC Rumia , zespół DREAM
( z centrum zespołów) , reszta w trakcie załatwiania ;)
rozsadna u nas nastąpiło kilka zmian :)
pewnie u większości z nas przygotowania poszły do przodu i przydałyby się jakieś aktualizacje :)
KWIECIEŃ
26.04 ~Jaagnes Agnes & Karol, Sala: Zamek Jan III Sobieski w Rzucewie, Kościół: św. Stanisława Kostki w parafii św. Leona w Wejherowie, Sukienka: już kupiona;), Fotograf: AM-Studio, Fryzjerka i wizażystka : Znajome panie;)

MAJ
31.05. ~misiadelko; Sandra & Jakub, sala: Hotel Pod Orłem, dj Gucio, foto: fotoinlove.pl, video: AMADEOFILM, dekoratorka z Pręgowa

CZERWIEC
14.06 ~lalanatala Natalia & Darek, wesele : Leśna Karczma Faltom Nowy Dwór Wejherowski, DJ - Dj Marecki , video - video-wspomnienia, foto - fotoinlove.pl , kościół oo. Franciszkanów Gdynia Wzg Św. Maksymiliana
28.06. ~agunineczka; Agnieszka & Rafał, ślub: kościół pw. św. Ignacego na Starych Szkotach (Gdańsk Orunia), wesele: Złota Róża w Gdańsku, kamerzysta: videogroszek, foto: P. Dmochewicz?

LIPIEC
05.07. ~aga890, Agnieszka & Damian, sala: hotel Otomin, kościół - parafia Św. Brata Alberta Chmielowskiego Kokoszki, Dj - wodzirej DarJan, Samochód do ślubu - Hummer H2 http://www.max-limo.pl, Fotograf - Piotr Kallas, Fryzjerka- zaufana pani Ada, Kwartet smyczkowy 4one
26.07 ~rozsadna, Ania & Piotr, sala: Orchidea w Chwaszczynie, kościół: parafia Św. Michała Archanioła w Sopocie, fotograf: p. Maja Gościniak

SIERPIEŃ
09.08. ~nataluska19923 wesele: sala Filip w Osłoninie, Sala: Sala Filip w Osłoninie, Kościół: pw. św. Michała Archanioła w Gdyni na Oksywiu, Fotograf/Kamerzysta: Shark Foto Studio, Zespół : Nevada z Redy

WRZESIEŃ
20.09. ~KIKA_1987; Daria & Grzegorz, sala Filip Osłonino, zespół duoplus, fotograf foto fokus-Sylwester Kryger

PAŹDZIERNIK
14.10. ~Kasienka_08, Kasia i Igor, sala: Filip w Osłoninie, zespół ODEON, fotograf Maciej Maciejewski
to ja dopiszę nas wszystkie :) a już niedługo i tak pewnie trzeba będzie się przenosić do kolejnego wątku (tak około 300 wiadomości, a wiadomo, że teraz będzie to coraz szybciej szło :))
Natalia & Karol 09.08.2014 (proszę o dopisanie pod moją data ) :)

Sala: Sala Filip w Osłoninie
Kościół: pw. św. Michała Archanioła w Gdyni na Oksywiu
Fotograf/Kamerzysta: Shark Foto Studio
Zespół : Nevada z Redy

i narazie to wszystko
a mnie na kwiecień nie dopiszesz;(((
MAJ
31.05. ~misiadelko; Sandra & Jakub, sala: Hotel Pod Orłem, dj Gucio, foto: fotoinlove.pl, video: AMADEOFILM, dekoratorka z Pręgowa

CZERWIEC
14.06 ~lalanatala Natalia & Darek, wesele : Leśna Karczma Faltom Nowy Dwór Wejherowski, DJ - Dj Marecki , video - video-wspomnienia, foto - fotoinlove.pl , kościół oo. Franciszkanów Gdynia Wzg Św. Maksymiliana
28.06. ~agunineczka; Agnieszka & Rafał, ślub: kościół pw. św. Ignacego na Starych Szkotach (Gdańsk Orunia), wesele: Złota Róża w Gdańsku, kamerzysta: videogroszek, foto: P. Dmochewicz?

LIPIEC
05.07. ~aga890, Agnieszka & Damian, sala: hotel Otomin, kościół - parafia Św. Brata Alberta Chmielowskiego Kokoszki, Dj - wodzirej DarJan, Samochód do ślubu - Hummer H2 http://www.max-limo.pl, Fotograf - Piotr Kallas, Fryzjerka- zaufana pani Ada, Kwartet smyczkowy 4one

SIERPIEŃ
09.08. ~nataluska19923 wesele: sala Filip w Osłoninie

WRZESIEŃ
20.09. ~KIKA_1987; Daria & Grzegorz, sala Filip Osłonino, zespół duoplus, fotograf foto fokus-Sylwester Kryger

PAŹDZIERNIK
14.10. ~Kasienka_08, Kasia i Igor, sala: Filip w Osłoninie, zespół ODEON, fotograf Maciej Maciejewski
Agnes & Karol 26.04.2014

Sala: Zamek Jan III Sobieski w Rzucewie (umowa podpisana)

Kościół: św. Stanisława Kostki w parafii św. Leona w Wejherowie (godzina do ustalenia)

Sukienka: już kupiona;)

Fotograf: AM-Studio (zarezerwowany termin)

Zespół / DJ: trwają poszukiwania.

Fryzjerka i wizażystka : Znajome panie;)
Misiadelko Pan Sławek z taką pasją opowiadał o fotografowaniu, że wydaje mi się nie będziemy żałować wyboru fotografów :)
Weszłam na Twojego bloga i zobaczyłam, że dekorowałaś salę weselną moich przyjaciół u których mój J. był świadkiem :)
foto in love to duet pstrykający zdjęcia z pasją.Widziałam ich przy pracy w kościele, który dekorowałam - byly praktycznie niewidoczni, ale efekt pracy jest piękny.zdjecia z pleneru jednej z Panien wyraziste, z pomysłem...

http://fotoinlove.blogspot.co.uk/2012/08/plener-angeliki-i-marcina.html#more

http://fotoinlove.blogspot.co.uk/2012/08/angelika-i-marcin.html#more
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widzę, że mamy tych samych foto:) Mam nadzieję, że zdjęcia wyjdą ładne:)
Aktualizacja z naszej strony :)
foto - http://www.fotoinlove.pl
video - Studio 4ma TV
ja myślę, że na spokojnie można sobie załatwiać już wszytskich usługodawców.

Bo to dużo czynników na termin się składa. Nam przykładowo organizacja wesela poszła szybko i sprawnie.
Termin wybraliśmy koniec stycznia/początek lutego, a ślub mieliśmy na koniec sierpnia tego samego roku.
Zdecydowaliśmy się na ślub w piątek (zarówno DJ, jak i sala mieli wolne terminy na sobotę i to w sporej ilości, jednak nie mogliśmy żadnego zgrać, jak DJ miał wolne - sala zajeta i w druga strone :) stąd zdecydowaliśmy się na piątek.
Terminów u fotografów i kamerzystów mieliśmy do wyboru do koloru, ale wstępnie jak zastanawialiśmy się nad sobotą faktycznie było już ciasnawo, terminy wolne były, ale tak z 60% wakacji była już pozajmowawa jeśli chodzi o sobotę.

Tak czy inaczej mieliśmy wszytsko tak jak chcieliśmy :)

Podsumowując: da się zorganizować wymarzone wesele w pół roku, ale żeby mieć mniej nerwów można także je zacząć na spokojnie planować szybciej.
właśnie o to mi chodziło, nie wiem dlaczego ktoś daje mi minusy(nie rozumiem). Na odległość może sie wydawać 'jest czas' ale jak przychodzi co do czego i chce sie podpisac kilka umów z firmami to okazuje sie ze oni juz maja poplanowane nasze terminy i jest maly zonk
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
My mamy podpisaną umowę z orkiestrą oraz usługi foto-video. Umowę z restauracją załatwiamy w piątek przed świętami, ponieważ wesele nie będzie w Gdańsku i wcześnie nie było czasu żeby jechać. Ale wszystko jest zarezerwowane od miesiąca :)

Co do fotografa, też myślałam że jeszcze jest czas. Po Nowym Roku zaczęłam dzwonić, pytać o ceny i wolny termin. Wszyscy mi odpisywali że nie ma problemu, terminy wolne itd. Ale zanim podjęliśmy ostateczną decyzję to okazało się, że np. orkiestra ma już rezerwacje na 2014, nasza data była na szczęście wolna, ale mieliśmy 2 dni żeby podpisać umowę i wpłacić zaliczkę, inaczej zespół by nie czekał az się zdecydujemy.
Natomiast pakiet foto-video chcieliśmy od jednej firmy. Później zobaczyłam ofertę jednej z firm w Gd i okazało się że są już zajęci. Więc jeśli wiesz już czego oczekujesz od fotografa to nie ma na co czekać.

Kościół mamy w planach załatwić latem. Co prawda chcemy czerwiec więc dość oblegany miesiąc, ale stwierdziłam że jeśli nie uda nam się w ojej parafii to sprawdzimy w innej. Ja nie jestem jakoś szczególnie duchowo związana z moją parafią, zwłaszcza że od 4 lat mieszkam w Gdańsku w ślub będzie w mojej rodzinnej miejscowości.
Szczerze mówiąc, to ja też myślałam, że to za wcześnie, ale na kolędzie spytałam księdza, kiedy należy przyjść i dostałam odpowiedź, że jeśli jesteśmy na 100% pewni, mamy wybraną godzinę i dzień, to nie ma przeszkód by już teraz wpisać się w kalendarz ;)
I tak zrobiliśmy, teraz mamy pewność, że nikt naszej 16:00 nie sprzątnie nam sprzed nosa ;)
W sumie nie myślałam jeszcze o kościele. Wydawało mi się, że to ZDECYDOWANIE za wcześnie ;)
do góry